RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran | Kelas Tema / Tajuk Masa / Hari S.

Pembelajaran Objektif Pembelajaran Bahasa Malaysia / 1 Ibnu Khaldun Ternakan Ikan/ Mari fahami 8.10-9.10 / Isnin / 1.10.2012 3.6.2 (B5 DL1E1 ) Pada akhir pengajaran, murid dapat: Murid dapat menaakul dengan menggunakan aktiviti yang dilakukan berdasaarkan gambar. 1. Murid mendengar penerangan guru berkaitan dengan gambar yang terdapat dalam BT m/s 108. 2. Murid bercerita berdasarkan gambar dalam buku teks 3. Murid menyenaraikan beberapa aktiviti yang terdapat dalam gambar. 4. Membimbing murid membina ayat berdasarkan aktiviti yang mereka jelaskan. 5. Murid menulis dan menyiapkan latihan yang diberikan. Menghubungkait /menjana idea Lembaran kerja/ buku teks Mendengar dengan berkesan perlu diperkenalkan oleh guru.

Aktiviti

EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran & Pembelajaran Refleksi

murid dapat: Bercerita tentang haiwan peliharaan mereka.12 1. Murid mendengar penerangan guru berkaitan dengan gambar yang terdapat dalam BT m/s 103. Murid menulis dan menyiapkan latihan yang diberikan. 1.10 pagi / selasa/ 25. 2. Membimbing murid bercerita tentang ternakan ayam 5. kontekstual Buku teks/kad perkataan Murid mengecam dan meneliti ayat yang telah didengar.5.Pembelajaran Objektif Pembelajaran Bahasa Malaysia / 1 Ibnu Khaldun Ternakan Ayam/mari bercerita 7. 4. Murid mengeja beberapa perkataan yang terdapat dalam teks secara lisan.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran | Kelas Tema / Tajuk Masa / Hari S.40-9. Murid menjawab beberapa soalan mudah berkaitan dengan petikan yang dibaca 6. Murid dibimbing membaca petikan yang disediakan dalam buku teks 3. mengecam.9. Aktiviti EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran & Pembelajaran Refleksi .1 (B5 DL1E1 ) Pada akhir pengajaran. Menghubungkait BCB – Bacaan intensif.

murid dapat: Murid dapat menyampaikan maklumat tentang cara membuat reban ayam dengan menggunakan kotak yang kosong 1 2 3 4 5 Murid mendengar dan memahami penerangan guru tentang gambar dalam teks.9. EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran & Pembelajaran Refleksi Menjana idea /Mengecam/menghubungkait Buku Teks/lembaran kerja Murid membaca dengan menggunakan intonasi yang betul. Murid membaca petikan yang disediakan m/s 104 Murid dibimbing membina ayat mudah berdasarkan gambar. Murid mencatat bagaimana membuat rebang ayam dengan menggunakan kotak kosong.2012 3.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran | Kelas Tema / Tajuk Masa / Hari S.1 ( B4 DL1 E2 Pada akhir pengajaran.40-9.40 pagi / Rabu /26. . Murid dibimbing bercerita berdasarkan gambar.5.Pembelajaran Objektif Pembelajaran Aktiviti Bahasa Malaysia / 1 Ibnu Khaldun Kebun Datuk Anas / Mari tulis 8.

1 2 3 4 5 Murid mendengar dan memahami penerangan guru tentang teks.00 pagi / Khamis/ 27. murid dapat: Membaca.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran | Kelas Tema / Tajuk Masa / Hari/tarikh S.9. EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran & Pembelajaran Refleksi Menjana idea/mengecam Buku teks/ kad perkataan Murid mengambil imlak perkataan. Murid dibimbing membaca petikan yang disediakan dalam buku teks.Pembelajaran Objektif Pembelajaran Aktiviti Bahasa Malaysia / 1 Ibnu Khaldun Ternakan ayam /Mari baca 11. Murid menjawab beberapa latihan yang berkaitan dengan petikan yang dibaca Murid menyiapkan latihan dalam buku tulis. Murid dan guru bersoaljawab tentang petikan yang dibaca oleh murid.30-1.12 5.1. .3 (B4 DL1E2 ) Pada akhir pengajaran.mengeja dan menulis berkaitan dengan petikan yang disediakan.

3. murid dapat: Membina ayat berdasarkan perkataan tersebut 6. Murid dibimbing membaca petikan yang disediakan dalam buku teks 8.2 ( B5DL3E4) Pada akhir pengajaran. Murid menulis latihan yang berkaitan.Pembelajaran Objektif Pembelajaran Aktiviti Bahasa Malaysia / 1Ibnu Khaldun Ternakan Ikan / Mari Fahami 10.00 pagi / Jumaat /28. Membimbing murid menyebut perkataan yang berimbuhan. Murid mengeja beberapa perkataan yang terdapat dalam teks secara lisan.9.00-11.mengecam BCB – bacaan intensif Lembaran kerja/buku teks Murid mengecam ayat kata kerja yang mereka baca EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran & Pembelajaran Refleksi . 7.2012 4. Menghubungkait.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran | Kelas Tema / Tajuk Masa / Hari S. 10. Murid mendengar penerangan guru berkaitan dengan petikan yang terdapat dalam BT m/s 106. 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful