LAMPIRAN D

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PEMULIHAN BAHASA MELAYU Nama Guru Kelas Sekolah Hari Tarikh Masa Mata Pelajaran Kumpulan : : : : : : : Nur Syuhada Binti Mohd Sakeri 2 Melati Sek. Keb. Tengku Mahmud Isnin 2 Julai 2013 9. 15 pagi – 10. 15 pagi Pemulihan Bahasa Melayu Anggur

Nama murid

1)Nur Irdina Tasnim Bt M. Rizal 2)Muhammad Firdaus Bin Suhaimi 3)Muhammad Faiz Bin Subki

Tajuk

Taman Permainan Saya

Kemahiran

Mengenal perkataan, membaca dan menulis

Hasil Pembelajaran: Pada akhir pembelajaran, murid dapat:

1) Mengenal dan menbaca perkataan KVKV 2) Menulis sekurang-kurangnya 5 suku kata kvkv dengan betul

Pengetahuan sedia ada

Murid sudah mahir dalam suku kata kv

Bahan Bantu belajar

Kad perkataan, video, kad gambar, buku tulis, lembaran kerja 1. Bertolak ansur 2. Menghormati

Penerapan nilai murni

Unsur KBKK

Banding beza

Aktiviti soal jawab: a.LAMPIRAN D LANGKAH PENGAJARAN Set induksi 1. 4. Guru mengaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran yang akan disampaikan. Nyanyian lagu “Saya ada Kuda”. Guru menampal gambar “Taman Permainan Saya” pada papan tulis. kuda. INTERAKSI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN Langkah 1 1. Guru menunjukkan benda-benda yang terdapat dalam gambar. . Fokus kepada perkataan KV+KV (Contoh: batu. Langkah 3 diulang sehingga murid dapat mengenal dan boleh mengeja perkataan KV+KV berdasarkan benda yang diperkenalkan dengan betul. roda) 3. Guru mengajar murid mengeja perkataan KV+KV berdasarkan benda-benda yang diperkenalkan. 2. Siapa boleh eja perkataan “kuda”? d. Seronok tak lagu tadi? b. bola. 2. Apa yang kamu dapat dalam lagu tadi? c. besi.

a. Guru bersoal jawab dengan murid: a. . Tulis perkataan yang dibaca oleh guru di dalam buku tulis. b. Guru mengedarkan lembaran kerja. Isi tempat kosong di bawah dengan perkataan KV+KV yang betul berdasarkan gambar.LAMPIRAN D Langkah 2 LEMBARAN KERJA 1. Penutup PENUTUP 1. Guru merumuskan isi pelajaran berdasarkan jawapan murid. c. Siapa boleh eja perkataan KV+KV yang kita belajar tadi? c. Siapa boleh bagi tahu cikgu apa yang kita belajar tadi? b. Warnakan perkataan KV + KV yang telah kamu pelajari dengan kemas.

LAMPIRAN D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful