UJIAN DIAGNOSTIK BAHASA MALAYSIA TAHUN 6 2013

KERTAS II - PENULISAN
SATU JAM LIMA BELAS MINIT (1 JAM 15 MINIT)

NAMA: __________________________

KELAS: _______

TARIKH: _____________

BAHAGIAN A
[Masa dicadangkan: 15 minit]
[10 markah]
Gambar di bawah menunjukkan aktiviti yang dijalankan di sebuah rumah.
Tulis lima ayat lengkap tentang gambar di bawah.

1. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. __________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
3. __________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
4. __________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
5. __________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

Anda baru sahaja menyambut sesuatu perayaan. Tulis sebuah karangan yang berkaitan dengan cara-cara menjaga kesihatan. Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan ayat berikut: “. soalan___ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ . perayaan yang anda sambut itu. 1. aku terasa gegaran yang amat kuat. Aku pun terjaga dan melihat ibuku menggoyang-goyangkanku sambil memanggilku.. Rupa-rupanya aku telah bermimpi. ATAU 2.. Tuliskan catatan mengenai sambutan ATAU 3.”. No. Tiba-tiba.BAHAGIAN B [Masa dicadangkan: 40 minit] [30 markah] Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 60 patah perkataan.

________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ .

Swee Ling berasa gembira kerana dapat menggunakan masanya dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang bermanfaaat. Selain itu. dia juga selalu membantu ibunya mengemas rumah dan memasak agar ibunya tidak letih. Swee Ling juga mengikuti kelas tambahan pada waktu cuti untuk Bahasa Malaysia. Swee Ling telah merancangkan masanya dengan bijak untuk memastikan masanya tidak disia-siakan dan kerja cuti dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan.BAHAGIAN C [Masa dicadangkan: 20 minit] [20 markah] Tulis empat nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 40 patah perkataan. Pada cuti sekolah yang lalu. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ . Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Swee Ling mengulang kaji pada sebelah pagi dan membuat kerja cuti yang diberi oleh cikgunya untuk mengisi masa lapang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful