MAJLIS SUKAN POLITEKNIK MALAYSIA

PERATURAN PERTANDINGAN BOLA JARING

MAJLIS SUKAN POLITEKNIK MALAYSIA

Sekiranya timbul sebarang perselisihan dari segi pentafsirannya. Hanya peserta yang didaftarkan sahaja layak menyertai pertandingan ini.PERATURAN PERTANDINGAN BOLA JARING 1.1 Penyertaan adalah terbuka kepada semua pasukan politeknik-politeknik Kementerian Pengajian Tinggi.3 .0 PENYERTAAN 4.4 2.2 1.0 NAMA PERTANDINGAN Pertandingan Bola Jaring Berpasukan Antara Politeknik Malaysia 3.1 Selain daripada peraturan-peraturan yang terkandung. Kejadian di luar dugaan dan tidak dinyatakan dalam peraturan berkenaan akan diputuskan seperti berikut :1.0 BILANGAN PEGAWAI/PESERTA Bilangan Pegawai dan Atlet bagi Pertandingan Bola Jaring ialah seperti berikut :Pengurus Pasukan 1 orang Jurulatih Pasukan 1 orang Atlet 10 orang 12 orang 4. Setiap kontinjen hanya boleh mendaftarkan satu (1) pasukan sahaja.2 Sebarang perselisihan teknikal akan diputuskan berasaskan kepada Undang-undang Persekutuan Persatuan Bola Jaring Antarabangsa (IFNA).pertandingan ini akan dijalankan mengikut Undang-undang Persekutuan Persatuan Bola Jaring Antarabangsa (IFNA) yang terkini.1 Semua kejadian am akan diputuskan berasas kepada Peraturan Am Majlis Sukan Politeknik (MSP).3. Penyertaan hendaklah dibuat melalui Unit Sukan dan Kokurikulum dan disahkan oleh pengarah (atau wakilnya) politeknik masing-masing.0 PERATURAN AM 1. 4.3.3 1. Semua keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Pertandingan dan Teknik Bola Jaring adalah muktamad.2 4. 1. 1. Undang-undang dalam Bahasa Inggeris yang terkini akan dipatuhi.

2 Pusingan Suku Akhir i. Menentukan Johan dan Naib Johan. 6.2 Pusingan Kedua ii.1 Pusingan Permulaan Sekiranya dua belas atau lebih pasukan mengambil bahagian.1.Z1 lawan Tempat ketiga dan keempat. Pusingan separuh akhir secara kalah mati. Johan B lawan Naib Johan D dan Johan D lawan Naib Johan B.1.4 5. Separuh akhir pertama X1 lawanY2 dan pemenang sebagai Z1 iii. ii. Pusingan kedua dijalankan secara kalah mati ii. Johan A lawan Naib Johan C dan Johan C lawan Naib Johan A.mereka hendaklahdibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu A.1 Pusingan Permulaan i. TEMPOH PERLAWANAN Jangkamasa perlawanan adalah seperti berikut: Bahagian pertama 15 minit Rehat 5 minit Bahagian kedua 15 minit 6. 6.2.0 Pertukaran peserta yang didaftarkan selepas Mesyuarat pengurus pasukan adalah tidak dibenarkan.4 Pertandingan akhir i.1.0 SISTEM PERTANDINGAN 6.1 Liga Kumpulan 6.1.B. 6.4.2.B dan C dan pertandingan dijalankan secara liga. 6.2 . Separuh akhir kedua Y1 lawan X2 dan pemenana sebagai Z2. Tiga kumpulan 6. kalah X1 lawan Y2 dan kalah Y1 lawan X2. mereka hendaklah dibahagikan kepada 4 kumpulan A.C dan D dan pertandingan dijalankan secara liga. Pemenang sebagai Kumpulan Y1 dan Y2 6. Pemenang sebagai kumpulan X1 dan X2 iii. Sekiranya sembilan hingga sebelas pasukan yang mengambil bahagian.3 Pusingan Separuh Akhir i. Z2.

1 Sistem pemberian mata bagi pertandingan bola jaring secara Liga adalah seperti berikut :Menang 3 Mata Seri 1 Mata Kalah 0 Mata Keputusan Seri Jika dua atau lebih pasukan mendapat jumlah mata yang sama pemenang akan ditentukan seperti berikut: 7.4 Pasukan bertukar Kawasan Gol di separuh masa tanpa rehat.3. iii.5 Hantaran Tengah diambil oleh pasukan yang berhak kepada Hantaran Tengah berikutnya. 7.3.3. 7.2. separuh akhir dan akhir 7. Pusingan kedua dijalankan secara liga Johan dan Naib Johan setiap kumpulan akan dimasukkan ke dalam kumpulan X dan Y dengan cara undian yang akan dibuat selepas sahaja tamat pusingan pertama.1 Pasukan hendaklah diberi masa rehat dua (2) minit di akhir masa sepenuh perlawanan.2. ii.2. 7.2 7. Daripada tiga Johan. iv.3 Pasukan bertukar Kawasan Gol dan perlawanan dimulakan semula oleh pasukan yang berhak kepada Hantaran Tengah berikutnya.2.3.3. maka perbezaan gol yang terbanyak dikira pemenang 7. 7.0 MENENTUKAN KEMENANGAN BAGI SESUATU PERLAWANAN 7. Jika purata gol masih seri. maka pasukan yang menjaring gol terbanyak akan diistiharkan sebagai pemenang. Naib Johan Kumpulan akan ditempatkan dalam kumpulan lain dari Johan kumpulannya dalam pusingan pertama.i. 7. 7. Masa tambahan selama dua (2) x tujuh (7) minit setiap bahagian akan dimainkan.1 Jika kedua-dua pasukan seri atau jika lebih daripada dua pasukan mempunyai jumlah mata yang sama di akhir perlawanan.3 . 7. dua johan akan ditempatkan dalam kumpulan yang sama samada X atau Y dan satu lagi akan ditempatkan ke dalam kumpulan Y atau X dengan cara undian.2.3. Jika kedudukan masih seri. Sekiranya berlaku seri semasa perlawanan di peringkat suku akhir.

5 Penggantian bagi sesebuah pasukan tidak boleh melebihi 10 pemain yang telah di daftarkan Kecederaan dan kesakitan Jika seseorang pemain tercedera atau sakit dan tidak dapat meneruskan permainannya.1.4.1 Penggantian berlaku apabila pemain keluar gelanggang dan di ganti oleh pemain yang lain.1.3 8.2 Setiap pemain hanya dibenarkan melakukan penggantian maksimum sebanyak tiga kali di setiap satu –satu perlawanan. 8. Setiap pemain yang telah digantikan dibenarkan untuk bermain semula tetap pertukarannya telah diambil kira.4 Kedua-dua pasukan berhak membuat penggantian dan / atau pertukaran posisi sama ada: 8.1.0 PAKAIAN .1.1 Penggantian dan Pertukaran posisi 8.permainan akan diteruskan sehingga satu pasukan mendapat dua (2) kelebihan gol.3. permainan boleh dihentikan selama 2 minit untuk merawat.1 Masa rehat 8. Pemain hanya boleh diganti selepas permainan diberhentikan kerana kecederaan atau kesakitan dan pertukaran pemain boleh dibuat selepas waktu rehat separuh masa. Pemain yang sakit atau cedera boleh diganti dan boleh bermain semula selepas waktu rehat separuh masa.0 PERTUKARAN PEMAIN 8.3 Pertukaran posisi dalam pasukan adalah apabila pemian di gelanggang bertukar posisi.7. 8. Walaubagaimanapun dalam kes pemain yang cedera atau sakit yang menyebabkan permainan di berhentikan mestilah terlibat dalam penggantian dan / atau pertukaran posisi.1.1.4 9. Seterusnya penentuan sama ada pemain itu boleh meneruskan permainannya atau diganti dengan pemain simpanan akan dibuat oleh pegawai pasukan yang terlibat. 8.6 Sekiranya berlaku seri di akhir masa tambahan. 8.2 Apabila permainan di berhentikan untuk kecederaan atau sakit. 8.4.2 8. 8.1. Hanya dua (2) orang pegawai sahaja yang dibenarkan masuk ke gelanggang semasa sesi rawatan berlangsung.

1.3 Panjang net jaring secara horizontal dari tiang gol berukuran 150mm atau 6 inci panjang.1.1.4 Tebal garisan gelanggang mempunyai 50 mm (2 inci) lebar 10.1 Gelanggang merujuk kepada peraturan IFNA 30.1 9. bentuk dan warna yang sama. Jika berlaku pertembungan warna bib.9 m (16 kaki) 10.25m (50 kaki) Bulatan Gol Bulatan tengah 0.5 m (100 kaki) Kawasan Gol Kawasan Tengah Kawasan Gol 15.4 9. Setiap pasukan dikehendaki membawa dua (2) set bib berlainan warna yang ketinggian hurufnya adalah di antara 4 hingga 6 inci.05 m (10 kaki) tinggi. 10.1 Tiang gol terletak di tengah bulatan gol berukuran 3. 10.2 9.2 Peralatan Jika permainan di jalankan di atas padang.3 9. dua biji bola perlu di sediakan oleh penganjur mengikut spesifikasi berikut: .1.9. 10.5 Setiap pasukan hendaklah memakai jersi seragam iaitu corak. Setiap pemain tidak dibenarkan memakai barang perhiasan dan mesti berkuku pendek.9 m (3 kaki) 4. Setiap pemain tidak dibenarkan memakai kasut yang mempunyai tapak berpaku.2 Bulatan tiang gol mempunyai diameter 380 mm (15 inci) 10.0 GELANGGANG DAN PERALATAN 10. pasukan pertama namanya dalam jadual dikehendaki menukar bib.

pemain berkenaan tidak boleh masuk bermain semasa permainan sedang berlangsung.1 .2.4.1 Permainan di jalankan di atas gelanggang padang: Jenis bola jaring : rubber Ukuran bola : 690 – 710 mms (27 – 28 inci) Berat : 400 – 450 gm ( 14 – 16 auns) 10.2 Semasa pemberhentian untuk kecederaan atau sakit.4.4 Jika posisi pemain yang lewat itu tidak di isi oleh pemain lain.0 BANTAHAN DAN RAYUAN 12. pemain itu boleh masuk ke gelanggang apabila:11. 11. tetapi selepas memberitahu pengadil. 11.2 Pasukan yang lewat lima belas (15) minit dari masa yang telah dijadualkan tanpa alasan yang munasabah dianggap memberi kemenangan percuma kepada pihak lawan dengan jaringan 5-0.1 Bantahan atau rayuan bertulis yang ditandatangani oleh pengurus pasukan hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Pengelola atau wakilnya tidak lewat dari satu (1) jam selepas tamat perlawanan.10. 11.4.3 Sebaik sahaja selepas rehat 12. tetapi boleh di jadikan sebagai pemain gantian seperti mana yang di peruntukkan dalam Undang-Undang Penggantian dan Pertukaran Posisi.2 Permainan di jalankan di atas gelanggang bersimen Jenis bola jaring : synthetic leather Ukuran bola : 690 – 710 mms (27 – 28 inci) Berat : 400 – 450 gm ( 14 – 16 auns) 11. 11. 11.2.1 Sebaik sahaja gol di jaringkan. Dalam keadaan ini. pemain mestilah bermain di posisi yang di biarkan kosong dalam pasukan itu. 11.0 KELEWATAN Setiap pasukan hendaklah berada di gelanggang tiga puluh (30) minit sebelum perlawanan dimulakan.3 Pemain yang lewat hadir selepas permainan bermula tidak di benarkan mengambil tempat pemain yang telah mengisi posisinya.

13. Pengerusi Teknik Permainan berkenaan.00 (Ringgit Malaysia dua ratus sahaja) 12.2 Ahli juri rayuan terdiri daripada: i.0 KEHILANGAN DAN KESELAMATAN Jawatankuasa Pengelola tidak bertanggungjawab di atas kehilangan barang-barang atau harta benda kepunyaan pegawai atau peserta di dalam kawasan kejohanan dan tempat penginapan sebarang kemalangan.3 Keputusan yang dibuat oleh Juri Rayuan MSP adalah muktamad. 13. Pengerusi Jawatankuasa Pengelola MSP atau wakilnya sebagai Pengerusi. iii. 15. kecederaan dan kematian semasa pertandingan dijalankan.3 Wang pertaruhan akan luput jika bantahan atau rayuan yang dikemukakan itu didapati tidak wajar.0 JURI RAYUAN 13.0 PENANGGUHAN PERLAWANAN 15.1 Ahli juri rayuan hendaklah terdiri daripada 5 orang (minimum) atau 7 orang (maksimum) dengan sekurangkurangnya 3 wakil daripada politeknik berkecuali. iv. Pengerusi Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan MSP atau wakilnya. 13. keadaan padang yang becak dan licin. Setiap politeknik adalah digalakkan untuk mengambil insurans tambahan bagi peserta dan pegawai yang menyertai kejohanan/ karnival. 14. .1 Sekiranya keadaan cuaca tidak mengizinkan untuk perlawanan diteruskan seperti hujan lebat.Walau bagaimanapun.2 Setiap bantahan hendaklah disertakan dengan Wang Pertaruhan sebanyak RM200. ii. maka Pengadil dengan persetujuan Jawatankuasa Pertandingan dan Teknikal berhak menangguhkan perlawanan. cuaca gelap dan sebagainya. Dua hingga empat orang wakil daripada Politeknik yang berkecuali. beberapa persediaan dan langkah keselamatan akan diadakan bagi mengelakkan kehilangan dan kemalangan semasa kejohanan berlangsung. petir dan kilat.12.

2.1. Jawatankuasa Pengelola mempunyai kuasa untuk menangguh atau mengubah sesuatu jadual atau tempat pertandingan dengan terlebih dahulu memberitahu atau diputuskan secara serta merta. 19. Sekiranya perlawanan ditangguhkan pada hari yang sama. maka perlawanan akan disambung mengikut baki masa yang tinggal. maka perlawanan hendaklah dimainkan semula.15. 15.3.2. Jawatankuasa Pertandingan dan Teknik Bola Jaring akan menetapkan semula perlawanan yang tertangguh itu. 18. 15. penyediaan gelanggang.0 PERKARA. Sekiranya perlawanan ditangguhkan ke hari yang lain. Mata yang diperolehi pasukan lain yang terlibat dalam perlawanan yang terdahulu dengan dengannya tidak diambil kira untuk menentukan keputusan kumpulan. 17. kerusi rehat pemain.2. 18.0 MENARIK DIRI DAN MENYERAH KALAH Sekiranya sesebuah pasukan menarik diri atau menyerah kalah dengan sengaja daripada pertandingan. 15. maka semua keputusan pertandingan yang dijalankan oleh pasukan itu akan dibatalkan dan pasukan itu tidak dibenarkan memasuki sebarang pertandingan seterusnya.1 Taklimat Pengurus Pasukan akan diadakan satu (1) hari sebelum pertandingan pertama dijalankan. pemungut bola dan minuman.PERKARA YANG TIDAK DINYATAKAN .2. 16. jaring.0 PENGADIL-PENGADIL/PENGERUSI TEKNIK MSP akan melantik Pengerusi Teknik Permainan Bola Jaring manakala pengadil-pengadil dan pegawai teknikal akan disediakan oleh politeknik yang menganjurkan karnival sukan tersebut untuk menyediakan borang pendaftaran pemain dan borang-borang perlawanan.0 MESYUARAT PENGURUS PASUKAN 18.4.2.2 Senarai peserta yang disahkan semasa Taklimat Pengurus Pasukan adalah muktamad.2 Perlawanan yang ditangguhkan itu akan ditentukan seperti berikut :15.

Disediakan oleh : Jawatankuasa Teknikal Pertandingan Bola Jaring Majlis Sukan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia .Semua perkara yang tidak dinyatakan dalam Peraturan Am dan Peraturan Permainan Bola Jaring akan diputuskan oleh Jawatankuasa Pengelola Karnival berkenaan di mana keputusan adalah muktamad.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful