Pantheon

Az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és egyben valószínüleg korának egyik legépebben megmaradt épülete a római Pantheon. A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült, a 7. század eleje óta, a mai napig, pedig keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál (pl. itt nyugszik Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel). Az eredeti, Kr. e. 27-ben épült Pantheon egy tűzvészben leégett. A jelenlegi épület Kr. u. kb. 125-ben épült, Hadrianus császár uralkodása idején. Ha Rómában esik az eső, ne keseredjünk el, látogassunk el a Pantheonba, ahogy a 43,3 m átmérőjű kupola 8,3 m átmérőjű occulusán befolyik, majd a márványlépcsőre esik a víz az igazán emlékezetes élmény. Havazás esetén is gyönyörű mindez, de napfén yben is, a fények játéka. Eljutás: Busz: 62-es, 64-es, vagy 492-es a Largo Argentina megállóig. A Trasteverétől a hídon átkelés után 5 perc gyaloglás. Legközelebbi metrómegálló: Ottaviano (A vonal). Belépőjegy: Ingyenes belépés! Nyitva tartás: 8:30-19:30. Vasárnap: 09:00-18:00. Ünnepnapokon: 09:00-13:00. Zárva: január 1., május 1., december 25.

saját .Pantheon képek: claryirving.

Bernininek. 628. és várként működött. Az Angyalvár nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. a híres Fontana dei Quattro Fiumi (A négy folyó szökőkútja). ma pedig múzeum található benne. Legközelebbi metrómegálló: B vonal: Colosseo. században egy kápolna is épült hozzá. a Dunát. Közel ezer évig erődítményként. vagy ismertebb nevén az Angyalvárat. A Kr. és családja számára. Bernini szobrai négy kontinens folyóit szimbolizálják: a Gangeszt. 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal. Villamos: 8-as. 115. A Piazza Navona ovális. A hidat Péter. Eljutás: Buszjáratok: 62. 70. Itt található Hadrian sírja. 116. 492. és Pál apostol szobra. és legnépszerűbb terén korábban a város legkedveltebb piaca működött. Az Angyalvárhoz vezető hidat. 139-re elkészült temetkezési hely gigantikus méreteit csak a piramisok szárnyalják túl.Piazza Navona Róma egyik legszebb. 134-től 139-ig épült. aréna-szerű alakja a korábban a téren rendezett játékoknak köszönhető. figyelve a sürgés-forgást. a 16. valamint 10 angyal díszíti. mutatványosok szórakoztatják az embereket. a Ponte Sant'Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. A téren templomok. és egyéb műemlékek is megcsodálhatók. században kerültek fel a hídra. az angyalok azonban csak a 17.ekkor a teret elárasztották vízzel. és szintén Hadrian építtette. A pápa dísztermei mellett itt megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is. valamint hajócsatákat is rendeztek . a Rio de Platát és a Nílust. Az éjszakai élet is pezseg itt: sötétedés után zenészek. és tanítványainak köszönhetően. egy római kormányzó építtette mauzóleumként saját maga. és az éttermek. Hangulatos meginni valamit egy kávézó kinti asztalánál. Piazza Navona kép: Loonys68 Sant'Angelo vár / Angyalvár Hadrian Mauzóleumát. kávézók megtelnek emberekkel. 87. A téren három szökőkút található.u. 186. 64. Hadrian. köztük Gianlorenzo Bernini remekműve. valamint egy remek fegyvergyűjtemény. 81. és innentől fogva várként működött. amely így a pápák menedékhelyéül szolgált. .

amely. teljes egészében Michelangelo művei. római rom található. A Capitoliumon viszonylag kevés ókori. és földalatti járat köti össze őket. december 25. a hely inkább középkori palotákkal van tele. A Palazzo dei Conservatori 16. pénzek. mozaikok.-én zárva. 926.Eljutás: Metró: A vonal: Lepanto állomás. A 17.-én és január 1. 40. Itt őrzik a híres. Találhatók itt ősi szobrok: főleg rómaiak. és ékszerek vannak. században épült. és a Capitoliumi Éremgyűjtemény csodálható meg: itt érmék. 87.Vasárnap: 09:00-19:30 (pénztárzárás: 18:30). Az épületek nagy részét Michelangelo tervezte. Hétfőnként. és a körülötte álló épületek. században épített Palazzo di Conservatori 3. kültéri szépsége mellett belül is elképesztő: freskók. valamint három csodálatos múzeum tekinthető itt meg. A Capitolium főtere a Piazza del Campidoglio. 62. bronzból készült Romulus és Remus szobrot is. de görög. majd Michelangelo tervei alapján módosították. falvédők díszítik. 271. A téren áll Marcus Aurelius aranyozott bronzszobra. Nyitva tartás: Kedd . 990 Belépőjegy (2013): 10. díszvakolatok. 34. Busz: 23. emeletén festményeket őriznek. 18-25 év közöttieknek: 7 Euró. és annak hátterében a Colosseumra táruló csodálatos kilátás miatt is érdemes felmenni.50 Euró. és Ponte Sant'Angelo kép: Rosino Capitolium / Campidoglio Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb. és a . Angyalvár. és a Campus Martius között található Capitolium. századi alkotás. 18 év alatti és 65 év feletti EU-s állampolgároknak ingyenes. 280. 64. Michelangelo építtette át. A Palazzo Senatorio a 12. A Capitolumra már csak a Forum Romanumra. A paloták a Capitoliumi Múzeum egy-egy épületei. 49. és egyiptomi alkotások is akadnak. A Palazzo Nouvoban szobrok. 46. és leghíresebb a Forum Romanum.

.. Itt őrzik többek között a Capitoliumi Venust. ahol csónakázva megpihenhetünk. Cupido és Psyché szobrát. Róma egyik remek múzeuma. Számos értékes műalkotással lehet itt találkozni. január 1. 87. Zárva tartanak: minden hétfőn. Veronese. és 31. december 24. 70. a Villa Borghese épületében található a Galleria Borghese. Raffaello. Rubens. és a Haldokló Gallust.. Capitolium. május 1. Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. 6-25 évesek és 65 éven felettiek részére: 10 Euró. A csodás kastélyban. Fontos információ. Az angolparkban egy mesterséges tó is található. Tiziano. A Capitoliumi múzeumok nyitva tartása: Kedd-vasárnap: 09:00-20:00 (A pénztárak egy órával korábban zárnak). Galeria Borghese A Villa Borghesenek otthont adó terület 80 hektáros kiterjedésével Róma második legnagyobb parkja. 6 éven aluliak számára ingyenes. a Tabula Iliaca egyik töredékét.római művészet egyéb remekei nézhetők. Bernini érzéki szobrai. és Lucas Cranach képei mind-mind várják az odalátogatókat. hogy a múzeumot csak előzetes jegyfoglalás esetén lehet megtekinteni. . és szobrok találhatóak. A csodás természeti szépségeket felvonultató parkban szép sétányok. 1902-ig a Borghese család tulajdona volt. 25. 64. 170 Belépő a múzeumokba (2013): 12 Euró. 62. Piazza del Campidoglio fotó: 41Dodge Villa Borghese. és élvezhetjük az idillt két római látnivaló megtekintése közben. amikor is közparkká tették. Busz: 40.

ill. 95.ticketeria. január 1. 18-25 év közöttieknek: 8. 19. 3. és 65 éven felüliek számára 2 Euró. 18 éven aluliak. Jegyfoglalás kötelező! Megtehető a http://www. 490.Vasárnap: 08:3019:30.Eljutás: Metró: A vonal: Flamino állomás (gyaloglással). 49. Galeria Borghese: 13 Euró. 495.it/ oldalon! Villa Borghese kép: Giampaolo Macorig .-én és december 25. Buszjáratok: 88.50 Euró. Hétfőn zárva.-én. Galeria Borghese: Kedd . Belépőjegy (2013): A parkba ingyenes a belépés. Nyitva tartás: A park éjjel-nappal nyitva tart. Villamosjáratok: 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful