You are on page 1of 2

Verbele copulative sunt: a fi, a deveni, a iei, a ajunge, a se face, a prea, a nsemna, a rmne, a se nate, a se numi, a se chema, a reprezenta,

a se simi, a se arta, a constitui, a se crede etc. Dintre acestea, doar verbul a deveni este ntotdeauna copulativ, iar celelalte pot avea i valoare predicativ i valoare copulativ. VERBE PREDICATIVE VERBE COPULATIVE

1. a fi cnd este sinonim cu a exista, a se afla,


a se gsi, a costa, a proveni, a dura, a ine, a tri, a merge, a se petrece, a se ntmpla etc. Eg. n acvariul meu sunt douzeci de peti.(se afl) Dicionarul a fost 100 de lei. (a costat) La papetrie nu erau caiete de matematic.(nu se gseau) Bunicul nostru era din Ardeal. (provenea) edina va fi doar de dou ore. ( a dura) ntlnirea general va fi mine. (va avea loc)

1. a fi cnd nu este sinonim cu niciunul dintre verbele


alturate, este copulativ i leag numele predicativ de subiect. Eg. Atmosfera era de-a dreptul apstoare. Rspunsul tu este corect i inteligent. Problema de pe tabl ar fi pentru noi? Viitorul va fi sigur dac munceti nencetat. mi doresc s fii foarte nelegtori. Fii cumini, dragii mei copii! Radu este cum au fost i prinii lui. Cadourile acestea sunt pentru cei doi.

2. a deveni
Nu poate fi niciodat verb predicativ!

2. a deveni- este ntotdeauna verb copulativ!


Eg. De ceva timp, Andrei a devenit interesat de art. nva continuu ca s devin avocat. Dup acea ntmplare, biatul devenise de nerecunoscut. 3.a iei- cnd este sinonim cu a deveni, a fi, a se face. Eg. Dei ieise jurist, nu practica meseria. Termin facultatea i vei iei doctor. La campionatul de ah, Dan a ieit nvingtor. 4. a ajunge- cnd este sinonim cu a deveni, a fi, a se transforma n Eg. Anca s-a antrenat mult i a ajuns balerin. n ritmul acesta vei ajunge omer. Prietenul meu a ajuns ca tatl lui. 5.a (se) face- cnd este sinonim cu a deveni, a fi, a redeveni. Eg. Doresc s m fac doctori. Copilaul Ioanei s-a fcut un nzdrvan. De la un timp, s-a fcut foarte suprcios. 6. a prea- cnd are subiect Eg. Soarele prea o minge de aur. Btrnul prea eful tuturor. Peisajul autumnal prea de poveste.

3. a iei- cnd este sinonim cu a pleca, a prsi


o incint. Eg. Voi iei afar dup ce-mi termin temele. Matei a ieit din clas fr s salute.

4. a ajunge- cnd este sinonim cu a sosi, a veni,


a intra, a fi sufficient. Eg. Trenul a ajuns cu o or ntrziere. Te sun dup ce ajung acas. Ajunge ct ai chiulit pn acum!

5. a (se) face- cnd este sinonim cu a crea, a


fabrica, a realiza, a construi etc. Eg. Construcia se va face n dou luni. Nu face s riti totul pentru aa ceva. Pot face i schie n creion.

6. a prea- cnd nu are subiect;


= a se prea Eg. Prea c poteca se pierde n deprtare. I se pare c glumesc mereu.

7. a nsemna- cnd este sinonim cu a scrie, a


nota, a face semne/nsemnri pe sau cu ceva, a marca etc. Eg. Nu i-a nsemnat tema pentru acas. Animalele au fost nsemnate cu vopsea. Profesorul mi va nsemna greelile cu rou.

7.a nsemna- cnd este sinonim cu a reprezenta, a constitui Eg. Copiii nseamn totul pentru prini. Ajutorul tu a nsemnat enorm pentru mine. Rspunsul tu calm nsemna diplomaie.

8. a rmne- cnd este sinonim cu a sta, a nu 8.a rmne cnd este sinonim cu a fi, a deveni.
pleca, a nu prsi o incint, a avea, a urma Eg. Unchiul Nae a rmas uimit de evoluia mea. (s) etc. Elevul rmasese repetent a doua oar din cauza absenelor. Eg. Voi rmne lng tine pn la sfrit. Bunica Elena a rmas neschimbat de ani buni. Nu-i rmne dect s m crezi. Lucrurile au rmas la fel, nimic nu s-a schimbat. Fetele au rmas pe banca de rezerv.

9. a (se) nate- cnd este folosit cu sens propriu 9.a se nate- cnd este sinonim cu a fi, a avea o
de baz sau cnd este sinonim cu a genera. Eg. Femeia a nscut triplei. Friorul ei s-a nscut ieri la ora unu. Propunerea a nscut vii controverse. calitate nc de la natere. Eg. Romnul s-a nscut poet. Simona s-a nscut pictori.