You are on page 1of 6

korisniko ime

Prijava

Registracija

Forum

Trai: unesite traeni pojam

Detaljna trailica

Vijesti

Kolumne

Povijest

Kontroverze

Kultura

Literatura

Preuzimanja

Video zapisi

Apeli

Nalazite se na: Poetna Kultura Hrvatski pisci i pjesnici iz BiH Asaf Durakovi

Web katalog
Mediji Drutvo

Asaf Durakovi
Prethodni lanak | Sljedei lanak Napisano 01.12.2009. 13:31

Gospodarstvo

Rodio se 16. svibnja 1940. u Stocu, u Hercegovini. Nakon pucke skole u rodnom mjestu i gimnazije u Zagrebu, upisao se na Zagrebacko sveuciliste. Tu je doktorirao iz veterinarske medicine 1962, magistrirao biologiju 1965, te doktorirao iz medicine 1968. Kao znanstvenik bavio se istrazivanjima u biologiji, fiziologiji i toksikologiji, te fiziologiji i patologiji kostiju u Zavodu "Rudjer Boskovic" i Zavodu za medicinska istrazivanja u Hrvatskoj. U emigraciju odlazi 1968. Nastavlja istrazivati metabolizam osteotropskih radionuklida i toksikologiju transuranskih elemenata na Atomic Energy Research Establishment u Harwellu, u Engleskoj, te na National Research Council u Ottawi, u Kanadi (1968-1972). Nakon toga se poceo baviti istrazivanjima s podruicja nuklearne medicine u raznim kanadskim i ameriCkim bolnicama (1973-1980). Godine 1980. ulaci u americku vojsku i postaje casnikom, sada pukovnikom americkoga vojnog lijecnickog zbora, navlastito se posvecujuci istrazivanjima i docenturi na podrucju nuklearne medicine. Ovaj iznimno nadareni, jedan od najneobicnijih hrvatskih migranata i visestrano naobrazen znanstvenik, takoder je od 1969. dervis (redovnik) halvetijevskog reda, a jedno je vrijeme bio imam Sufi dzamije njujorske tekije (samostana). Clan je brojnih americkih i kanadskih lijecnickih i znanstvenih drustava. Medu iseljenim je Hrvatima poznat kao nenadmasiv govornik. Durakovic pise vrlo strucne znansivene clanke, studije i prirucnike na vise svjetskih jezika, ali takoder pjesme, te kulturnopolitickke clanke i eseje. S podrucja svoje struke objavio je sam ili kao koautor oko 140 znanstvenih radnja i clanaka, te 11 prirucnika. Suradjuje u brojnim hrvatskim iseljenickim publikacijama. Napisao je cetiri zbirke pjesama (Tamne alge, Dimovi i magle, Stazama ahasvera i Kad su sve nade mrtve i bez moci...), ali iz njih je dao objaviti u "Hrvatskoj reviji" tek pojedine cikluse. Osim toga, objavio je nizove pjesama islamskoga i tesavufskog sadrzaja. Dva djela kulturolosko-politickog sadrzaja posebno su mu objavljena: Mjesto muslimana u hrvatskoj narodnoj zajednici, Toronto, 1972. Od Bleiburga do muslimanske nacije, Toronto, 1974. N.B.

Povijest i politika Pogledajte sve

Najitanije
DRUGI SVJETSKI RAT: Srce tame (1941 - 1945) (100713) Bonjaci, tko ste, to ste... Da prostite... (38176) To je naa zemlja, tu ive Hrvati (34102) Opina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata (33469)

Najitanije zadnjih 7 dana Najkomentiranije Najbolje ocijenjeno

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

Ovaj prikaz, preuzet iz zbirke hrvatskih emigrantskih pisaca, nuzno je zastario. Gospodin Durakovic, koji je tijekom osamostaljivanja Hrvatske bio i osnivacem Hrvatsko Muslimanske Demokratske Stranke, u svojstvu casnika americke vojske vise je puta svjedocio pred americkim kongresom i drugim institucijama, upozoravajuci na smrtonosni ucinak uporabe streljiva napravljenog od osiromasenog urana. Kao posljedica svega toga, Durakovic je napustio vojsku i sada predaje na Georgetown sveucilistu u Washingtonu, D.C.

Forum

Facebook

Tw itter

Statistika
Ukupno registriranih korisnika: 5251 Ukupno lanaka: 10433

ZAPIS O ZEMLJI HRVATSKOJ l. Ja bard usklaujem strune dok vjeno vrijeme tee Od Gebalima drevnog u nove zore plave. Sijedu mi bradu mrsi vjetar i jesenje vee, Korak mi ekaju staze od Jadrana do Drave. Lijepa si, voljena zemljo. U kru voda iva Stijenama bisere toi. Preda mnom jesen od zlata Povrh uma to plamte nebo se valja, pliva I divljih gusaka jata. Kazuju zvjezdane staze san je u travama blizu Kreni, jer mirise jesen iz uma i velikih voda Jedre nebeske lae zorom u beskrajnom nizu Listopad poljima hoda. Kroz ipraje i trsku polja u nedogled Vjetrina povija hukom redove smeih trava Obzorom pogled umi. Crni se uma red Tiha je pjesma zvijea nad zemljom koja spava. Ne budi umornu zemlju. Njoj su nemiri strani to ako plugovi oru, to ako razdiru rijeke Uvijek se poslije noi raaju novi dani I snanije se bude obzorjem gore daleke.

Ukupno komentara: 2020 Posljednji unos: Poinje popis: 97 pitanja na koja je duan odgovoriti svaki graanin, kazne od 100 do 10.000 KM Zadnja promjena: 30.09.2013. 17:46

2. Danas je vjetar i jesen poljima pognuto juri I drvee se sprema na smrt u sveanom ruhu. Zapis o zemlji piem, nebo nad glavom uri

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

I vitla nada mnom vjetar hrastovu granu suhu. I tko ne eli da klone mora da na put krene U polja gdje je magla prekrila strnita gola, U polja gdje se uje dah nae zemlje snene U etvenoj pjesmi teaka i kripi seoskih kola. I mali pauk to je pao na moju ruku Odlijee sitan. Krijepi me njegova malena snaga I ja odlazim miran. Nebom se oblaci vuku Vjetar mi taknu lice kad prijeoh preko praga. Rodna me zemlja eka. Ona mi nemir znade Jedno je srce u nas. Zna uzrok mojega bijega Radosna darove sprema da svome sinu dade Polja prepuna sunca. Planine prepune snijega. 3. Nestajem od ljepote u toplom vjetru juga I tako postajem sjena. Svi me putnici znadu, Svaka me travka pozna. I svaka cesta duga I samotni umarci. I magle to se kradu. Putnie, kao u miru pijanog ljetnog dana Usne u polju sam uz pjesmu turaka snenu Posluaj, klokoe voda, umi lisnata grana, ujes li glasove zemlje? Prastaru povijest njenu? S tobom sam u svakom asu. S tobom u mokar od rose Korakom mjeriti ceste i prelaziti rijeke. S tobom u svakom polju, to ga ne taknue kose S tobom u noi na moru, u mirisu jadranske smreke. Na nebu e me vidjeti u tisuama zvijezda Ponirem u tiinu drevnih hrastovih suma. Kraj loga divljeg zeca. Kraj grmuina gnijezda Sam pratim te u sumrak preko polja i huma. Moja se sijeda kosa vidi na vrhu gora. Oi u rosi trava. U vatri uranka gorim

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

Dah mi je zrak planina. Magla sam povrh mora, Nad svojom domovinom levitski blagoslov zborim.

PRIA O DOBROM Netko mudar i star zastade povrh kua U oku udesno sjajnu mnoge galaksije plove Ali ne isprui ruku. Grli ga dodir svanua Strah gui jablanove. On je doao sam. I sam je otiao Ostade nitavna, prazna, uznemirena sjeta Daleko se je oblak na obzor pomakao Miriu panjaci ljeta. A ja zastadoh sam u prahu nekog druma O Allahu. O sjaju. udesna suneva zrako Velika crvena svjetlost lije se povrh uma Tko li je nebo dotako.

U RAKITI U rakiti gustoj uz maglu i rosu Potonica vila elja dugu kosu. U zelenu sagu na uranku plavom Raeljana kosa vijori nad travom. Udaraju konje tri junaka ila Zvonkim glasom vjetra smijala se vila.

POVRATAK Iz vlaka gledam tihi san Borova hrvatskih planina Nad prostorima klone dan Krajem je zastala tiina.

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

Ocvala bazga opada Kue se nizu s bojom njiva Groblja u tami ograda Tako su tuna. Tako siva. Hrvatska revija, sab rano u zb irci Hrvatska poezija u emigraciji

http://www.cmj.hr/1999/40/3/4003Poetry.htm
Share

14 14 people like this. Sign Up to see w hat your friends like.

Like

Kom entiraj

Kom entari

Ocijeni:

2.3

1642 pregleda

Vezani lanci

Ja sam dirigent Ivan Cerovac. Povodom moje tube protiv onih koji su me 1992.god. u filmu io Bruni Buiu optuili da sam bio dounik udbe, svjedoio je nedavno Boe Vukui. On je rekao u zapisnik da je mene za udbu pijunirao dr.Asaf Durakovi koji dfa me je ak predloio da me se vrbuje kao dounika. Poznaje li tko dr. Asafa Durakovia i znade li da li je iv i gdje? Autor: Ivan Cerovac | Napisano 13.07.2010. | ( 18) ( 15)

Add a comment...

Comment using...
Fac ebook s oc ial plugin

Anketa
Imate li stan u Mostaru?
Da Ne Ne, ali htio bih ga imati u budunosti Tko ne bi htio, ali ne vjerujem da u ikada imati novca

Fotogalerija

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com

Glasaj

Rezultati

Kontaktirajte nas

Web dizajn - Virtus dizajn

open in browser PRO version

Are you a developer? Try out the HTML to PDF API

pdfcrowd.com