You are on page 1of 35

URME DE SPIRITUALITATE, ISTORIE I CULTUR N VATRA COMUNEI RCA jude ul Suceava

Lucrare

Elaborare lucrare Rusu Diana Mihaela

PIATRA-NEAM 2012

Cuprins

Introducere...3

Capitolul I. Consideraii generale privind comuna Rca....5 I.1. Istoricul comunei Rca...5 I.2. Limite i poziia geografic a zonei Rca...7 Capitolul II. Spiritualitate, cultur i istorie....10 II.1. Mnstirea Rca leagnul credinei i al pcii...........................10 II.1.1.Istoric Construirea Mnstirii Rca..13 II.1.2. Valorile Mnstirii Rca - construcii arhitecturale i picturale.15 II.1.3. Preocupri crtreti la Mnstirii Rca .......22 II.2. Mitropolia pe stil vechi Sltioara............................23 Capitolul III. Personaliti care s-au nscut i au pit pe aceste meleaguri.......27

Concluzii...............................................................................................................................31 Biobliografie.......33

Introducere

Dintotdeauna plaiurile sucevene au reprezentat i reprezint o strveche i dens vatr de civilizaie i cultur romneasc, unde mare parte din obiceiurile i tradiiile strvechi se mai psteaz i astzi. Aceste meleaguri sunt marcate de istorie, unde viaa n mediul rural este simpl i complex n acelai timp. Dovada afirmrii acestora este i comuna Rca, un loc lsat de Dumnezeu n inuturile sucevene, un loc n care oamenii nc urmeaz reguli stricte ale comportamentului i pstreaz tradiiile, vechiul stil de via cum afirm i N. A. Berdiacev ,,Tradiia este o comuniune cu misterul trecutului. ntotdeauna persoanele au fost atrase de acea parte a locurilor pline de trecut, cutnd n acelai timp s descopere i s valorifice anumite situri retrase i linitite. Aa a nceput s se cerceteze i s se descopere anumite locuri binecuvntate de Dumnezeu, care s impresioneze ochiul critic al celui necreztor, inima celor cu putere i mintea celor care nu cred. Lucrarea de fa are ca tem principal redarea unor dovezi de istorie religioas i dovezilor culturale, care sunt puse n valoare prin oameni, locuri i evenimente care marchez dezvoltarea unui lca de credin comuna Rca. Pe lng subiectul general sunt surprinse i aspecte privind evoluia, pe parcurs a comunei, de la formarea sa pn n prezent. Tema lucrrii este una de actualitate, deoarece n ultimii ani oamenii au nceput s devin conieni de faptul c tot ce este valoros trebuie pstrat i apreciat, ngrijit i preuit. Motivaia alegerii acestei teme este n primul rnd interesul personal cu privire la studierea originii i dezvoltrii comunei Rca i dorina de a cunote resursele care s-au pstrat atia ani cu sfinenie.

Scopul lucrrii este acela de cercetare a evoluiei zonei studiate din punct de vedere religios, cultural i istoric, dar i modul n care aceast zon poate constitui un element atractiv prin resursele de care dispune, pstrnd dovada autenticitii. Structura lucrrii a fost elaborat n conformitate cu obiectivele acesteia. Astfel, lucrarea cuprinde trei capitole, fiecare avnd rolul su n ceea ce privete perceperea informaiei. Prin modul n care este structurat lucrarea, s-a ncercat s se realizeze o continuitate a informaiei, plecndu-se de la aspecte particulare generale (scurt istoric i descrierea ncadrrii zonale) i ajungndu-se la aspecte particulare (elemente de istorie, credin i comunei). Informaiile coninute n aceast lucrare au fost culese din lucrrile unor autori care au realizat analize detaliate asupra comunei Rca. A vrea s aduc mulumiri unor persoane care au colaborat pentru obinerea unor date privind comuna Rca, de la primria Rca, i pentru rbdarea acordat. Deasemeni tot la capitolul,, mulumiri amintim i doamna profesoar icalo Zenobia pentru creva sugestii valoroase de care am inut seam, stareului Blan Mihail. Nu n ultimul rnd vreau sa adresez mulumiri unui om de suflet, Cristi, pentru obinerea unor informaii valoroase dar i tuturor persoanelor de la care am adunat n timp numeroase informatii.

CAPITOLUL I CONSIDERAII GENERALE PRIVIND COMUNA RCA


I.1. Istoricul comunei Rca
Cele mai vechi mrturii care se pun n legtur cu istoricul aezrilor Rca privesc mai nti vechimea i continuitatea de locuire a acestor aezri. Dac ne referim la vechimea populaiei care a locuit de-a lungul vii rului Rca, nseamn a-i situa originea n epoca nou a pietrei. Descoperirile arheologice i, mai ales, tradiia local vorbesc despre un inut locuit din cele mai vechi timpuri, de ctre oamenii care au ajuns la un nivel de civilizaie asemantor i altor zone de locuire din ar. Rca aezare veche, ale crei nceputuri se situez naintea ridicrii mnstirii Rca, de Petru Rare, numele fiind mult mai vechi cunoscut ca i de ,,Cotul Rtei. Descoperirile fcute la un punct numit Cetuia, care se afl pe versantul nordic al dealului Jahaliei, la 2 km de Baia, pe un nlime izolat din terasa de pe dreapta rului Moldova, au scos la iveal urme de locuire material nc din neolitic. Aceasta este o aezare fortificat natural. S-a apreciat ns c ,,Drago s fi ridicat ntritura de lng Baia, peste apa Moldovei, pe un bot de deal, ntritur cunoscut n secolul al XVIII-lea sunt numele de Cetate, iar astzi sub numele de <<Cetuia>>. Spre partea vestic se vd mai cu seam urmele unor anuri ce reprezint o ntritur de formm oval . Acolo unde anul se cunoate foarte bine, se gsesc mai sus, n malul anului, crmizi i o mulime de ,,fragmente de cldire (cercetrile fcute de N. Beldiceanu au scos la iveal hrburi i pmnt neolitic) i fragmente de oale smluite, de culoare galben i ornamente cu liniii verzi.

Fragmentele ceramice descoperite pe pantele abrupte ale <<Cetuiei>> plaseaz acest punct de locuire ,,n neoliticul timpuriu (fragmente aparinnd culturii ceramice liniare) i n neoliticul dezvoltat, n faza neprecizat culturii Cucuteni. Pentru perioda cuprins ntre 271, anul retragerii stpnirii romane, i secolele XIII-XIV, toponimia ne ofer exemple preioase prezente i pe valea Rci, cum ar fi: ,,Rca, ,,Slatina ce dovedesc continuitatea conveuirii pe aceste locuri. n documente secolelor XV-XVI, ntlnim tot mai des meniuni despre Rca. La Rca sunt indicate punctele: ,,La Huscrie, ,,La Cruce i ,,Prul Chiliei. Prezena a numeroase obiecte de metal din epoca feudalismului timpuriu, de la Bia (ntre Bogdneti i Rca), constituie ,,dovezi de locuire a zonei feudalismului timpuriu i dezvoltat. Cercetrile de suprafa ntreprinse de M.D.Matei i E.Emanadi au plasat aceste aezri dup vechime, ca fiind ,,n secolele X-XI-XIII cele mai vechi de pe valea Rci , prinse i n harta : Punctele cu urme de locuire din secolele IX-XVII. Ca sat, Rca este atribuit vremii lui Bogdan al III-lea, unde s-au aezat robii i locuitorii din Bogdneti ,,care se suprapun de bun voie adetiului ctre Mnstirea Rca. Rca este atestat la 1512, ntre cele 23 de sate de pe valea Moldovei, din secolul al XVI- lea . Este interesant evoluia numelui Rca: Rcica , Rca , Rca (1598), nume folosit i astzi. Denumirea localitii are mai multe surse : n cel mai vechi document de la 1552 28 martie, aezarea apare sub numele de ,, Rcica,, : cea mai apropiat denumire de etimonul actual ,, Rca ,, care invoc bulgrescul ,, reka ,, n slavon nsemnnd ru, apoi la 17 martie 1598 apare iari cu numele de Rca. Numele ar mai proveni i de la bureii - ,, rcovi,, ce au o culoare roiatic-portocalie, care cresc din abunden i astzi n valea rului. Serafim Ionescu prezint satul Rca cu numele ,,Pomii Robului. Mai este folosit pentru satul Rca i numele de ,,Cotul Rtei . La 1835 este numit i ,,Rca

iganului doar partea de peste ap, n care se aezaser iganii - robi pe moia mnstirii. Evoluia n timp a aezrilor de pe valea Moldovei s-a fcut longitudinal i transversal. Pe vile afluenilor (Rca , Suha), prin roire spre pdure i n urma tierii acesteia lent i n timp destul de ndelungat. Se cuvine s precizm c numrul aezrilor de pe stnga Moldovei este mai mare dect al celor de pe malul drept al Moldovei, adic cele situate pe afluentul secundar Rca.

I.2. Limite i poziia geografic a zonei Rca


Comuna Rca este situat n depresiunea cu acelai nume: depresiunea Rca, pe valea rului Rca , afluent de dreapta i de gradul I al rului Moldova cu un bazin de orientare NV-SE, ce se desfoar pe o lungime de 53 km, cu o lime maxim de 11 km. Bazinul se suprapune prii de SE a judeului Suceava ( vezi fig. 1), dar se continu i pe o mic poriune din nordul judeului Neam.
Fig.1 ncadrarea geografica a comunei Rca n judeul Suceava (harta 1: 750.000)

Autor: Rusu Diana Mihaela

Teritorial aceast unitate geografic, Rca, distinct n Subcarpai, este limitat de paralelele de 4714 i 4721 latitudine nordic i de meridianele de 2558 i 2629longitudine estic. Geografic suprafaa bazinului, de 459 km reprezint doar 0,16% din cea a rii i are urmtoarele limite: n nord, nord-est Valea Moldovei l desparte de Podiul Moldovei, n vest - Culmea Stnioarei, n N interfluviul ce reprezint i cumpna apelor care separ rurile Bogtai-Suha Mare de Sltioara i Rca Mare, iar la sud nimile Culmii Pleului,care constituie i limit administrativ ntre judeele Neam i Suceava. n cadrul judeului, comuna Rca se afl situat n partea de sud-est ,la o distan de 18 km de oraul Flticeni, avnd legtura cu aceasta prin D.J. 155.A i la distana de 48 km de Suceava, reedina de jude. Legtura cu marile orae din ar se face pe D.N.- E-85. Suprafaa total a comunei este de 20.714 ha, din care 17.986 ha reprezint suprafaa ocupat de pduri. n partea de est, comuna se nvecineaz cu comuna Bogdneti, n parte de sud-est, cu comuna Boroaia, n parte de sud cu Pipirig (care face parte din judeul Neam), n partea de vest cu comuna Mlini, la nord-vest cu comuna Cornul Luncii iar la nord-est cu comuna Baia (vezi fig.2).

Fig.2. Vecinii comunei Rca ( harta 1: 100.000 , harta comunei Rca)

Autor: Rusu Diana Mihaela

CAPITOLUL II SPIRITUALITATE, CULTUR I ISTORIE


II.1. Mnstirea Rca-legnul credinei i al pcii
Dup cum scrie n povestirea "n munii Sucevii" din volumul "Romnia pitoreasc" (1901), n drumul su prin inutul Suceava, "cel din urm inut de munte al rii", scriitorul Alexandru Vlahu a poposit i la Mnstirea Rca, "pus subt o sprincean de branite, la marginea esului, ntemeiat de episcopul Macarie al Romanului n zilele lui Petru Rare, care-a nzestrat-o c-o biseric i cu opt chilii" n frumoasa i de Dumnezeu binecuvntat ar de Sus a Moldovei, cu locuri minunate, cum nu se mai ntlnesc, cu locuri unde fiecare pas miroase a istorie mnstirile voievodale sunt aezate ntocmai precum pietrele preioase ce strlucesc n diadema aezat pe fruntea btrnei i n acelai timp tinere Moldove, de naintaii notri, de voievozi ce viteji. La Rca, frumuseea firii se unete cu frumuseea credinei, iar istoria izvorte din tradiii pantru ca apoi tradiia s intre n istorie. La Mnstirea Rca ( vezi fig. 3), ntr-un chip aparte auzim ecoul freamtului codrilor btrni, oapta de peste veacuri a ntemeietorilor de ar, ncepnd cu Bogdan Vod i ajungnd pn la Petru Rare, transformndu-se ntr-o simfonie transmis tainic prin dangtul clopotelor. De vrei s afli n ce codri seculari au vieuit odinioar bourii i zimbrii Moldovei cei cu stea n frunte, de la care i-au fcut naintaii nsemne pentru stema rii, de vrei s calci rna peste care au fost cldite altdat zidurile primei capitale muatine, de vrei s auzi i astzi rugciunile ce au inut i in vie dreapta credin, din zorii dimineilor pn n lumina lin a asfinitului, vino, perelinule, s vezi toate acestea la Mnstirea Rca.

Fig. 20 Biserica Sfntul Nicolae a Mnstirii Rca

Autor: Rusu Diana Mihaela

Fig. 4 Harta turistic din nord-estul Moldovei care incude n circuitul turistic i Rca (figur preluat de pe sit-ul: http://www.romanianmonasteries.org/ro/bucovina/rca)

Complexul mnstiresc Rca, declarat monument UNESCO, si singura biserica cu pictura exterioara realizata de greci Stamatello Cotronas, in 1552.

n marginea sud-vestic a zonei Flticeni, ntr-o pitoreasc aezare geografic, sub muntele Pleu, pe malul drept al prului Rca, de la care i are numele i mnstirea, pelerinul care se hotrte s nainteze pe valea Rci, n sus, dup ce trece de satele Bogdneti i Rca, zrete, sub amestecul de pduri al nlimilor din stnga, ,,turnurile albe ale Mnstirii Rca (vezi fig. 4). Mnstirea Rca este o mnstire de clugri amplasat n satul Rca (din judeul Suceava), la o distan de circa 15 kilometri de oraul Flticeni. Aici se ajunge de pe Drumul Naional Roman-Flticeni, urmnd drumul din partea stnga din dreptul comunei Vadu Moldovei i trecnd apoi prin satele Bogdneti i Rca. Mnstirea se afl la baza unui deal mpdurit de pe pitoreasca vale a prului Rca, afluent al rului Moldova. Mnstirea Rca este rezultatul mai multor etape succesive de construcii. Ea i trage originea n Mnstirea Bogdneti, care fusese zidit n jurul anului 1363 de ctre domnitorul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Biserica mnstirii este una dintre bisericile medievale din nordul Moldovei pictate n exterior, fiind singura pictat n stil bizantin. Ansamblul Mnstirii Rca a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeul Suceava din anul 2004, avnd codul de clasificare SV-II-a-A-05630 i fiind alctuit din urmtoarele 4 obiective:

Biserica "Sf. Nicolae" - datnd din anul 1542, cu transformri din anii 16111617, avnd codul SV-II-m-A-05630.01 Turnul clopotni - datnd din secolul al XIX-lea, avnd codul SV-II-m-A05630.02 Chiliile - datnd din secolul al XIX-lea, avnd codul SV-II-m-A-05630.03 Zidul de incint - datnd din prima jumtate a secolului al XVII-lea, avnd codul SV-II-m-A-05630.04

Fig.5 Panoul care atest statutul de Monument UNESCO

Autor: Rusu Diana Mihaela

II.1.1. Istoric Construirea Mnstirii Rca


Nvlirile turceti care au pustiit dea lungul vremurilor mnstirea Rca i meleagurile de lng ea au adus ca slujire spre uurarea sufletelor eroilor nlarea de monumente ale eroilor. Spaiul istoric al comunei Rca este legat n mare parte de dezvoltarea vetrei mnstirii Rca care i-a pus amprenta pe modul de via a locuitorilor i care pstreaz vie momentele de istorie zbuciumat, dar care a pus bazele evoluiei spirituale i culturale i a invmntului. Pentru prima data, numele localitii Rca, este menionat n sec. al XIV-lea, pe timpul domnitorului Bogdan I-ul, care a construit o mnstire de piatr lnga actuala mnstire, ars de ttari n anul 1510 si 1512. Bogdan cel orb, fiul lui tefan

cel Mare ddu porunc a se zidi din nou, dar a fost distrus i aceasta de ostile turceti ale lui Soliman Magnificul. n 1540 episcopul Romanului, Macarie, ( fost calugr, crturar i om de ncredere al lui Petru Rare ) mpreuna cu logoftul Ioan i Teodor Bals au zidit biserica cu hramul Sf.Nicolae, cu ndemn i bani de la Petru Rare. Mnstirea a fost sfinit la 9 mai 1542, ziua n care au fost aduse moatele Sfntului Nicolae, ndeplinindu-i rolul de metoc al manastirii Probota. Din porunca domnitorului Petru Rare, n jurul bisericii se construiesc ziduri nalte i puternice cu creneluri i turn, lucrarea fiind terminat tot n 1542. n perioada 1611-1617 marele vornic Costea Bacioc adauga zidirii un impunator exonarthex mrind considerabil capacitatea edificiului. Iniial construcia era de plan triconc (avand turla original pe naos, n prezent cea de-a doua turla se afla pe pridvorul inchis. Un alt ctitor al mnstirii poate fi considerat egumenul Calistru Ene care pe la 1750 ncepe construcia chiliilor i nal zidurile. n perioada stre iei egumenului Calistru Ene (1750-1778), mnstirea a nceput s fie refcut treptat. Biserica a fost reparat n anul 1766, dar nemaireuind s-i recupereze nici vechiul tezaur al odoarelor cu care fusese nzestrat i nici vechea arhitectur a cldirilor mnstireti care au fost n cea mai mare parte reconstruite. ntre anii 1798-1799, egumenul Chiril a refcut chiliile mnstireti, apoi n anul 1815 egumenul Sofronie a zidit un paraclis lng egumenia veche, care este stricat apoi de egumenul Grigore Crupenschi. Apoi dup 1821 stareul Isaia Rcanul a drmat un perete interior, i a zidit vemntria, a construit dou turnuri i a acoperit biserica. El a strmutat hramul mnstirii de la 9 mai la 6 decembrie, a introdus rnduielile aspre de la Muntele Athos i a nfiinat o coal de cntrei bisericeti. Tot n timpul egumenului Isaia s-au construit i actualele chilii de pe latura sudic i estic, lrgindu-se totodat i vechea trapez din 1765.

n anul 1921, n timpul stareului Pancratie Fasol, a avut loc un mare incendiu care a ars acoperiul bisericii, casa de oaspei i chiliile cu ntreaga gospodrie, astfel nct mnstirea era ameninat cu pustiirea. Din ndemnul i cu struina ntre anii 1923-1931 prin munca i osrdia clugrilor, ajutai de popor i de autorit i, fiind terminat reconstrucia celor distruse n anul 1931, n timpul stre iei arhimandritului Paisie Cozma. n anul 1921, n timpul stareului Pancratie Fasol, a avut loc un mare incendiu care a ars acoperiul bisericii, casa de oaspei i chiliile cu ntreaga gospodrie, astfel nct mnstirea era ameninat cu pustiirea

II.1.2. Valorile Mnstirii Rca construcii arhitecturale i picturale


Biserica "Sf. Nicolae" a fost ctitorit n anul 1542 de ctre Petru Rare i extins n perioada 1611-1617 de ctre vornicul Costea Bcioc. (fig.3) Biserica este de mici dimensiuni, cu fresce bogat aurite. n biserica sunt icoane vechi i lespezi funerare (sec. XV-XVI). Unele dintre picturi au fost lsate cu vechea lor nfiare, cum este cazul portetului Sfntului Nicolae din colul nord-estic al altarului i cu nmulirea pinilor din unghiul nord-estic al naosului. Pictura interioar i exterioar a fost executat ntre 1551-1554 de grecul Stamatello Cotronas din Zante, nefiind fcute lucrri de restaurare. Pictura exterioara, datorata grecului Stamatello Cotronas din Zante (1552), se mentine relativ bine pe fatada sudica (Scara lui Ioan Climax, Judecata de Apoi, Viata Sf. Antonie, fig.6).

Fig.6 Pictura mural de la 1544

Autor: Rusu Diana Mihaela

Este remarcabil Tabloul votiv (domnitorul Petru Rares si familia sa). n pridvorul bisericii se afl, sub ocnia tabloului votiv Petru Rare i al Doamnei Elena,se afl piatra de mormnt a episcopului Macarie, cel care a nscris n file de letopise povestea anilor de domnie ai ocrotitorulu su, Petru Rare, precum i lespedea funerar a mamei lui Alexandru Lpuneanu. Iat cum glsuesc dou din sursele documentare ale vremii, redate nou de Nicolae Iorga: ,, Iar ntr-acelai an 7066 ( 1558) septembrie pristavitu-s-au Macarie, Episcopul de Roman, ziditorul i nceptorul mnstirii Rca , ......i cu cinste l-au ngropat mnstirea Rca ,,1 si ,, fiind btrn n septembrie 1558 fu ngropat n ctitoria sa de la Rca, frumoas mnstire n stil moldovenesc clasic, pe

Grigore Ureche, Letopiseul rii Moldovei I, p.21

pereii creia se mai vd chipurile lui Petru Rare, al lui Ilie, al lui Constantin, al Doamnei Elena i al Domniei Ruxandra,,2.( fig.7)
Fig.7 Tabloul votiv cu familia ctitorului Petru Rare i episcopul Macarie i lespedea de pe mormntul Doamnei Anastasia

Autor: Rusu Diana Mihaela

Pe lespedea de pe mormntul Doamnei Anastasia se afl urmtoarea inscripie: ,, Binecredinciosul i de Hristos iubitorul Io Alexandru Voevod, domn rii Moldovei, a nfrumuseat acest mormnt maicii sale Doamnei Anastasia care a trecut la venicile lcauri i a fost ngropat aici la anul 7066 (1558) indiction 10, crugul lunii 7, al soarelui 11, luna Mai 2,,.( fig.7) Turnul-clopotni - cu dou etaje, prezint elemente arhitectonice care permit datarea lui, cu oarecare siguran, n secolul al XVII-lea.
2

N. Iorga, Istoria Bisericii Romne, vol.I, Ed. Ministerului de Culte, Bucureti, 1929, p.11

Turnul are la baz o bolt cilindric, construit n tehnica bizantin, dublat de arcuri frnte. La primul etaj se afl camera n care a fost surghiunit, din ordinul prinului Mihail Sturdza, Mihail Koglniceanu, pentru c ar fi uneltit mpotriva domnitorului. La cel de-al doilea etaj se afl clopotnia, ferestrele dinspre interiorul incintei terminndu-se ntr-un arc frnt, specific stilului gotic.( fig.8) Pe zidul nordic al turnului-clopotni se afl o plac de marmur cu urmtoarea inscripie: "Aici a fost surghiunit 22-XI 9-XII 1844 marele patriot Mihail Koglniceanu 6-IX-1817 20-VI-1891 Centenar U.N.E.S.C.O. 20-VI-1991".( fig 8)
Fig.8 Turnul clopotni al Mnstirii Rca i placa de marmur de pe turnul clopotni

Autor: Rusu Diana Mihaela

Chiliile - dateaz din secolul al XVIII-lea (cele mai vechi sunt cele de pe latura vestic), fiind construite pe la anul 1766 de ctre egumenul Calistru Ene. ntre anii 1821-1842, sub egumenia arhimandritului Isaia s-au construit i actualele chilii de pe latura sudic i estic, lrgindu-se totodat i vechea trapez din 1765.( fig.10)

Zidul de incint - este construit de ctre hatmanul Gavriil Coci, fratele lui Vasile Lupu, fiind prevzut cu turnuri la coluri. El a fost reparat i supranlat, iar pe latura de nord refcut din temelie n a doua jumtate a secolului al XVIII-lea.( fig.10)

Fig.10 Chiliile i zidul de incint

Autor: Rusu Diana Mihaela

Printre odoarele bisericii sunt de menionat o prticic din moatele Sfntului Nicolae, o prticic din moatele Sfntului Serafim de Sarov i o prticic din lemnul Sfintei Cruci, donat de Biserica Ortodox Greac.( fig.11)
Fig.11 Prticele din moatele Sfinilor

Autor: Rusu Diana Mihaela

n anul 1921, n timpul stareului Pancratie Fasol, a avut loc un mare incendiu care a ars acoperiul bisericii, casa de oaspei i chiliile cu ntreaga gospodrie, astfel nct mnstirea era ameninat cu pustiirea. Din ndemnul i cu struina mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei (1909-1934), mnstirea a fost refcut ntre anii 1923-1931 prin munca i osrdia clugrilor, ajuta i de popor i de autoriti, fiind terminat reconstrucia celor distruse n anul 1931, n timpul stre iei arhimandritului Paisie Cozma. n memoria acestui eveniment a fost amplasat pe cldirea bisericii, n stnga intrrii, o plac de marmur cu urmtoarea inscripie:

"Spre tiin Mnstirea Rca - la nceput numit Bogdneti - a fost nfiin at n 1359 de Bogdan Vod, venit din Maramure ca ntemeetor al Principatului Moldovei. Distrus fiind de ttari prin foc, a fost refcut n 1511 de Bogdan Vod, fiul lui tefan cel Mare. Dar i aceasta, pustiit fiind de turci, s'a zidit din temelie n 1540 actuala mnstire, dincolo de rul Rca, pe un dmb, de Petru Rare voevodul Moldovei, dndu-i numele: Mnstirea Rca. tiut s fie c Mnstirea Rca, prin poziia ei, retras fiind, i s'a dat i destinaia a fi nchisoare pentru clugrii vagabonzi i n deosebi pentru boerii rzvrtii mpotriva domnitorului. Din ordinul prinului Mihail Sturza, a fost nchis aici, n 1844, n celula din zidul clopotniei, care se vede i astzi, Mihail Koglniceanu, marele brbat de stat, 6 luni, pentru ideile sale politice prea naintate. n 1921 un groaznic foc a ars acoperiul bisericii, casa de oaspei i chiliile cu ntreaga gospodrie, aa c mnstirea era ameninat cu pustiirea. Din ndemnul i struina I.P.S. Mitropolit Pimen al Moldovei, a fost refcut prin munca i osrdia clugrilor, ajutai de popor i autoriti; terminndu-se n timpul domniei M.S. Regelui Carol II, prim ministru fiind Dl. N. Iorga, stare fiind arhimandritul Paisie Cozma. n vremea Marelui Rzboi pentru ntregirea Neamului, 1916-1918, clugrii din aceast mnstire au mers ca infirmieri pe cmpul de lupt pentru ngrijirea rniilor, iar chiliile mnstirei au servit ca spital militar, ngrijit de clugrii btrni, pentruca toi, n acele vremuri grele pentru ar, ca buni romni, s-i fac datoria. -1931-". Cu prilejul unor lucrri de reconstrucie a mnstirii n timpul lui egumenul Isaia , s-a amplasat pe peretele sudic al pridvorului o pisanie cu caractere chirilice, avnd urmtorul text: "ntru cinstea i mrirea sfntului ierarh Nicolae, patronul acestii monastiri, la anul 1827 n zilele preasfinitului mitropolit Veniamin Costache, cu osrdia i cheltueala preacuviosului

arhimandrit Kir Isaia egumenul acestui sfnt lca care sau prefcut dup (...) n Moldova sau lrgit nluntru prin drmarea unui prete din mijloc sau mrit i sau ntrit ferestile cu gratii, sau adaos proscomidiar, sau nformat fostul pridvor n trupul bisericii adogiendus altul de nou, sau acoperit, sau zugrvit pe dinluntru i pe dinafar i sau mpodobit cu multe odoar nturnnduse multe drituri i moii mpresurate.".
Fig.12 Portretele egumenilor, placa cu consemnrile de la 1931 i psaltirea

Autor: Rusu Diana Mihaela

n figura de mai sus sunt pictai toi egumenii care au contribuit la reconstrucia mnstirii, printre care i egumenul Isaia.

II.1.3.Preocupri crturreti la Mnstirea Rica


Aici, la Rca , n timpul lui Isaia egumenul a fost i ,, o coal de carte i de cntri bisericeti,,3 , unde s-au format ierarhi, preoi i psali renumii ca Sofronie, Nectarie, Paisie.
3

Arhim. Narcis Creulescu, op. Cit., p. 38

De o mare importan este informaia transmis de Nicolae Iorga cu privire la existena unei tiparnie la Rca: ,, o serie de ucenici de-a lui Macarie s-au ridicat i s-au cultivat , au prins meteugul tiparului chiar la Rca. Aa a fost un Ghervasie i un Gherman,,. ntr-o camera din clopotnita i n baca Mnstirii Rca, a stat inchis timp de sase luni marele istoric si om de stat Mihai Kogalniceanu, surghiunit in anul 1844 din porunca domnitorului Sturza. n acest timp, Mihai Kogalniceanu, a scris cartea ,, Fragmente scoase din cronicile Moldovei i Valahiei,, cu date referitoare la istoria lui Petru cel Mare, Carol al X-lea, Dimitrie Cantemir i Constantin Brncoveanu. Tot n acest timp a citit ,, o carte a unui Ioan Climax, ce se zice Scrarul ,, n muzeul Mnstirii Rca au fost puse spre pstrare din cauza gradului mare de deteriorare, cri slavone, greceti, manuscripte de psaltire veche ntrebuinate in perioada veche la slujbe: - Ceaslov slavon, Kiev, 1692 - Antologhion slavon, 1742
-

Octoih slavon, 1748 mai 15 cu nsemnarea : ,, Aceast sfnt carte, ce se numete


Octaoih de canoane a Maicii Domnului, care se citete la pavercernie, este cumprat de mine.....18 lei de la mnstirea Rca....Sofronie arhimandrit i egumen al mnstirii 18 noiembrie 1816,,

- Liturgier slavon 1748 - Sfntul Dorothei 1749 - Triod slavon 1782 - Carte de psaltichie veche-manuscris legat, de lux 1792 - Penticostar grecesc 1801 - Apostol grecesc de la Veneia 1801 - Triod grecesc druit de Sofronie arhimandrit i egumen al mnstirii 1805 - Carte de psaltichie veche, grecesc, manuscris 1818 - Carte de psaltichie veche, de la 1500-1600, fig.

Fig. 13 Carte de psaltichie veche, de la 1500-1600

Autor: Rusu Diana Mihaela

De aici se desprinde concluzia c la Mnstirea Rca, au activat clugri crturari care cunoteau dou limbi: slavona i greaca, ocupndu-se cu copierea textelor biblice patristice i de muzic bizantin.

II.2. Mitropolia pe stil vechi Sltioara


Mitropolia Sltioara este o alt dovad a credinei din comuna Rca, fiind n acelai timp centrul principal: Sediul Mitropoliei pe stil vechi din Romnia i dovada religiei pe stil vechi din Romnia, ce se afl sub conducerea naltului Preasfinit Mitropolit Vlasie Mogrzan. Dea lungul anilor a fost nevoie de mult trud pentru recunoaterea religiei pe stil vechi. Mitropolia Sltioara este o mnstire de clugri

amplasat n partea nordic a satului Sltioara la 7 km nord-vest de comuna Rca (din judeul Suceava), la 28 km sud-vest de oraul Flticeni. Aici se ajunge de pe Drumul Naional Flticeni-Trgu Neam, trecnd apoi prin satele Bogdneti, Rca i Sltioara, fiind amplasat la poala pdurii de brad. Istoria acestui lca este indisolubil legat de viaa i activitatea fondatorului ei, Sf.Ierarh Glicherie Mrturisitorul. n anul 1937, biserica construit de Sf.Glicherie i primul stareal al mnstirii, David Bidacu pe aceste meleaguri a fost drmat de jandarmi. n anul 1947 a nceput construirea mnstirii, cu un mic paraclis din lemn pentru oficierea slujbelor de zi i de noapte. Biserica i chiliile s-au construit dup modelul schiturilor de la Muntele Athos. n anul 1978, s-au des fiinat chiliile, care au fost mutate ntr-un corp de cldire nou, pentru a se mri biserica. Astzi moatele ntemeietorului acestei sfinte biserici, denumit sfnt, odihnesc n incinta mnstirii ntr-un sicriu frumos amenajat, la loc de cinste.(fig.14)

nc de acum 10 ani s-a nceput construcia unei catedrale lng vechea biseric Sltioara, care va folosi drept lca pentru cretini pentru a se izola restul vieii monahale de viaa obinuit.

Fig. 14 Racla cu moatele Sfntului Glicherie

Autor: Rusu Diana Mihaela

Hramul acestui sfnt lca ,,Schimbarea la Fa la data de 6 august, transform Mnstirea Sltioara in al doilea Tabor datorit mulimii de cretini care se perind. Odat cu descoperire n 1999, a sfintelor moate ale mitropolitului Glicherie, la Mnstirea Sltioara a nceput s se prznuiasc al doilea hram la data de 15 iunie, n cinstea Sfntului Ierarh Glicherie Mrturisitorul. nc de acum 10 ani s-a nceput construcia unei catedrale (vezi fig. 5) lng vechea biseric Sltioara, care va folosi drept lca pentru cretini pentru a se izola restul vieii monahale de viaa obinuit. nc de la nceputuri, biserica a fost construit n apropierea pdurii pentru a fi ferit de rautatea regimului, brazii fiind singurii care vegheaz asupra linitii vieii monahale. Aici se gsete o frumoas colecie de icoane, care pot fi admirate oricnd.
Fig. 15 Noua catedral n construcie de la Mitropolia Sltioara

Autor: Rusu Diana Mihaela Fig. 16 Harta turistic a comunei Rca ( include obiectivele turistice menionate n capitolele III i IV), ( harta 1: 100.000 )

Autor:Rusu Diana Mihaela

CAPITOLUL III

PERSONALITI CARE S-AU NSCUT I AU PT PE ACESTE MELEAGURI


n aceast zon binecuvntat de Dumnezeu, s-au ivit pe lume i i-au purtat paii oamenii cu darul lui Dumnezeu, oameni nsemnai n epoca lor , care-i nscriu astfel numele n cartea de istorie a locurilor. Cel mai de seam om este n primul rnd ranul, omul simplu care a trudit pmntul, a iubit pdurea, s-a druit cu toat viaa sa aproapelui, oaspeilor, lumii i lui Dumnezeu. 1. Probabil unul dintre cele mai vechi nume de rezonan care se leg de Rca este cel al egumenului-cronicar Macarie, viitor episcop de Roman, n timpul cruia Petru Rare ridic mnstirea Rca. 2. Ucenicul Stareului Macarie a fost ieromonahul Silvan, considerat primul stare al mnstirii Rca, ntre anii 1540-1542. l regsim i n pomelnicul mnstirii, iar la 1579 trece n nefiin. 3. Obtea mnstirii Rca are la izvoarele sale i pe Pustnicul Iov , care a vieuit n muntele Pleu, 30de ani. Era printele duhovnicesc al arhiepiscopului Ioan. A prevestit prdarea mnstirii Rca, iar n 1574 turcii ninicesc mnstirea, iar aceste primete n sihstria sa fraii pn la trecerea furiei turcilor. Moare n apropierea anului 1600, iar locul unde este ngropat poart denumirea de ,, Iova,, sau ,, Poiana lui Iov,,. 4. Cea mai fascinant personaliatate duhovniceasc a zonei, este Sfntul Ioan

Arhiepiscopul, era sucevean. n anul 1560 intr ucenic la episcop Macarie ,de Roman, la mnstirea Rca, ajungnd apoi egumen. ntre anii 1598-1605 slujete

ca Episcop de Hui i Rdui, apoi la 1605-1608 este Mitropolit al Moldovei. A fost numit de mitropolitul-crturar Dosoftei ,, Arhiepiscopul cel Sfnt i minunat,,. Cnd au nvlit turcii la 1574, el a fcut slujb, apoi a scufundat clopotele in iazul de lng mnstire i a dat blagoslovire s merg la sihastrii, apoi el s-a dus s sihstreasc cu ieroschimonahul Iov sau Ioan, n poiana ce le poart numele, de pe valea Rcuei. Dup ce a slujit ca Mitropolit al Moldovei, mai muli ani, apoi a murit fiind ngropat la Rca. 5. La jumtatea secolului al XVII-lea se gsea la mnstirea Rca,

ieroschimonahul Ioan, ucenicul arhiepiscopului Ioan, iar dup moartea acestuia, ieroschimonahul Ioan a urcat pe valea prului Rcua i a petrecut 30 de ani n pustie. Poiana n care a vieuit avea o bisericu din lemn i cteva chilii. Acest loc astzi se numete ,, Poiana lui Ioan,,. 6. n ,, Amintiri din copilrie,, Ion Creang amintete c pe vremea cnd era elev la coala catihetic din Flticeni colinda cu tovarii si drumurile, BogdnetiRca, trece dealul Gri din Rca pentru merge acas. Se pare c a fost revizr colar pentru zona Rca. 7. Adesea Mihail Sadoveanu avea obiceiul de a veni la pescuit i la vntoare, n pdurile Rci. n romanul su ,, Vale Frumoasei in povestirea Cind a vazut a Mos-Calistru pe Deleleu,, ( fig.16), Sadoveanu evoc personaje: Mos Calistru Puscasu, Davidel Boghean, padurarul Boboc, nume de localnici care mai sunt inca in comuna i locuri din Rca: povesteste cum a mers la vanatoare cu cei doi pe dealul Deleleul, coliba din valea Lupariei si Valea Moisei , locuri din Risca, denumirile fiind si astazi sau in povestire ,, Caprele Sfintului Antonie,, povestitorul aminteste faptul ca merge la sarbatori spre Rasca la mos Antonie in muntii din Rasca sa vaneze la Valea Adinca, astazi numindu-se Adincata, ,

trecand prin Bogdanesti. Fiind inspirat de biografia mnstirii Rca, scrie romanul ,, Vremuri de bjenie,, n care evoc nvlirea turcilor n 1574. Unul dintre oamenii mai vrstnici, pe numele lui Coastic Rdanu l nsoea adesea pe Sadoveanu, fiind prieten foarte bun cu acesta, la vntoare prin pdurea Rci, acum fiind n nefiin.
Fig.16 Povestire despre locuri i personaje din Rca

Autor: Rusu Diana Mihaela

8. Nu n ultimul rnd trebuie amintit i fostul conductor al Romniei, Nicolae Ceausescu, care strbtea meleagurile din pdurile Rci mergnd la vntoare, avnd chiar o caban a sa n zona Sltioara. 9. Nite oameni de vaz, care ne adum mult mndrie tuturor locuitorilor comunei sunt soii Vasile Petroaia i Elena Petroaia, autorii unei monografii a comunei Rca , dar i altor cri despre comun.

Vasile Petroaia, profesor la coala general din Rca, s-a nscut la 2 martie 1947, n satul Sltioara, comuna Rca i a decedat 1988. Urmeaz cursurile gimnaziale la coala Rca i este absolvent al liceului,, Nicu Gane,, din Flticeni. Urmeaz cursurile Institutului Pedagogic din Suceava, n domaniul Geografie , apoi urmeaz studiile Facultii de Biologie-Geografie, de la Universiatea,, ,, Al.I.Cuza,, Iai , liceniat n georgafie. A fost membru al Socitii Geografilor din Romnia i corespondent al revistei,, Terra,, i sl ,, Revistei Pedagogice,, . A organizat diferite expediii de cercetare n bazinul rului RCA, Bucegi, Delta Dunrii. A nfiinat la coala Rca cele mai moderne laboratoare de geografie. Elena Petroaia s-a nscut la 6 august 1948, urmnd cursurile gimnaziale la coala din Spineni liceul ,, Mihai Eminescu,, din Iai ntre 1962-1966. Din 1969 urmeaz Facultatea Istorie Geografie din Suceava, apoi din 1972 absolv Facultatea de Istorie i Filosofie de la Universiatea,, ,, Al.I.Cuza,, Iai. Este profesor la coala general Nr.1, Rca, apoi ocup postul de director al aceleai uniti. Dup moartea soului se transfer la coala nr.5 din Rdui , apoi de ntoarce la Iai. 10. icalo Ioan fost profesor de limba romn la coala general Nr.1, Rca, actual scriitor local, membru al Uniunii Scriitorilor din Romnia care a publicat mai multe volume de proz care redau locuri i oameni ai vremii de pe aceste meleaguri, cum ar fi: ,, n poiana lui Ioan, Crucea Printelui Visarion, Jratec...,, Profesorii au i alte lucrri de o nsemntate enorm pentru comuna Rca. Multe personaliti s-au perindat de-a lungul timpului pe melegurile Rci, unele fiindu-le cunoscut prezena, alii ami puin, cu siguran lista este mai lung, dar cei pe care i-am enumerat aici i alii, muli, care n discreie i n tenacitate au luptat pentru a se ridica la statura omului,, cu carte,, sunt cel mai frumos dar pe care l putea s l ofere un sat lui Dumnezeu i lumii: oameni cu credin i cu dragoste de ar.

Concluzii
Ajuni la captul acestei lucrri este timpul s ne reamintim principalele obiective parcurse de-a lungul traseului spiritual din comuna Rca. n sperana c acest scurt itinerariu va strni curiozitatea persoanele dornice s descopere i plaiurile Rci, ne aventurm s facem un mic comentariu asupra celor prezentate. Dac pe parcursul primului capitole s-a ncercat s se cunoasc zona Rci din punct de vedere istoric i geografic, n cel de-al doilea capitol am adus n atenia cititorului parcurgerea unui traseu prin zbuciumata dar dttoarea de via incursiune a credinei, a oamenilor i locurilor care s-au perindat pe la Mnstirea Rca i dezvoltarea temtoare a credinei rsritene, pe stil vechi. Astfel putem afirma faptul c Rca este deja o comoar spiritual datorit prezenei a dou monumente istorice de o valoare inestimabil, i anume Mnstirea Rca fiind monument inclus n patrimoniul UNESCO i datorit faptului c se enumer printre puinele mnstirii din nordul Moldovei care au pictur mural exterioar original i Mitropolia pe stil vechi Sltioara. n cel de-al treilea capitol am fcut un demer n a cunoate cel mai de seam OM care este omul simplu de la ar, dar care i-a dorit primirea harului divin iar o parte din aceti oameni l-au primit n diferite moduri, nechipuite de mintea noastr . Sfinenia acestui loc este demonstrat i de multitudinea de persoane care vin n cursul anului la unele srbtori specific locale, fie doar i pentru o zi. Un astfel de eveniment, care poate fi comparat cu pelerinajul fcut la Sfnta Paraschiva din Iai, este hramul ,, Schimbarea la fa de la Mitropolia pe stil vechi Sltioara, care adun anual mii de credincioi care vin s se nchine la Moatele Sfntului Glicherie. Prin elaborarea acestei lucrri nu numai c s-a dorit s se pun n valoare valorile de care dispune zona. Tradiia a fost un alt element care a constituit ntotdeauna baza dezvoltrii i amplificrii sensului vieii spirituale.

n final putem afirma c, Rca este o comoar pentru cei care tiu s preuiasc ceea ce Dumnezeu a creat i omul a continuat, precum se afirm c ,, omul sfinete locul.

Bibliografie

1. Arhiepiscopia Sucevei i Rduilor Sfnta Mnstire Rca, Editura


ASA, Bucureti, 2005;

2. Bojoi, Ioan - Romnia : Geografie fizic, Ed. Univ. ,,Al. I. Cuza, Iai, 2000; 3. Bojoi, Ioan Suceava - ghid tuirstic al judeului , Ed. Sport turism, Bucureti,
1979;

4. Bratiloveanu, Gheorghe Monumente istorice bisericeti din Mitropolia Moldovei i Sucevei, Ed.Mitropolia Moldovei i Sucevei, Iai, 1974; 5. Creulescu, arhim. Narcis Istoria Sfintei Mnstiri Rca din judeul Suceava, Ed. A. Goldner, Flticeni, 1901; 6. Dumitrache, Vasile Mnstirile i schiturile Romniei editura Nemira,
Bucuresti, 2002

7. Erdeli, Gheorghe Dicionar de Geografie Uman, Ed. Corint, Bucureti,


1999;

8. Hapenciuc, Cristian - Valentin Studiul fenomenului turistic n judeul Suceava, Ed. Didactic i Pedagogic, Bucureti, 2003; 9. Iosep, I. ; Paulescu, D. ; Popp, N . Judeul Suceava, Ed. Academiei Socialiste
Romnia, Bucureti, 1973;

10.Mnstirea Sltioara 65 de ani de persecuie a Bisericii Ortodoxe Romne de stil vechi, octombrie 1924 decembrie 1989 , Ed. Schimbarea la
fa, Iai, 1999;

11. Niculiasa, Ana; Niculiasa, Mihai Istoria localitilor din zona sud estic a judeului Suceava n date i cifre, Ed. Litera, Bucureti, 1976; 12. Petroaia, Elena; Petroaia, Vasile Rca, vatr de istorie i spiritualitate ,
Ed. Europrint, Galai, 2003;

13. Rou, Alexandru - Geografia fizica a Romniei, Ed. Pedagogic i Didactic,


Bucureti, 1980;

14. X X X - ,,Suceava monografie, judeele Patriei, Ed. Sport turism, 1980 15. ;Date de la primaria Rca despe istoricul si poziia geografica a Rca; 16. http://www.manastiri-bucovina.go.ro/rca http://www.romanianmonasteries.org/ro/bucovina/rca http://www.turisminbucovina.ro/ro/biserici/Rca http://www.mitropoliaslatioara.ro comunei