You are on page 1of 53

A. N.

Osztrovszkij

A forr szv
Komdia t felvonsban

Oroszbl fordtotta: Hy Gyula

Szereplk Kuroszlepov Pavlin Pavlinics, jnev keresked Matrjona Haritonova, a felesge Parasa, Kuroszlepov lnya, els felesgtl Gradobojev Szerapion Mardarics, vrosi rendrfnk Narkisz, Kuroszlepov segdje a hznl Gavrilo, segd a boltban Susztrij Vaszja, nemrg tnkrement keresked fia Szilan, szgrl-vgrl Kuroszlepov rokona, udvaros, szolgl nla Szirdorenko, rendraltiszt, egyben a rendrfnk rnoka Zsigunov, rendrrszem Arisztarh, kispolgr Hlinov Tarah Taraszics, gazdag vllalkoz Urasg nagy bajusszal Els kispolgr Msodik kispolgr Harmadik kispolgr Lny Evezsk, nekesek, rokkant katonk, foglyok, jrkelk, Hlinov emberei, cseldsg, munksok, rendrk, klnfle emberek. A cselekmny mintegy harminc vvel ezeltt* jtszdik Kalinov jrsi szkhelyen. *Teht kevssel 1840 eltt. (Ford.)

Els felvons Udvar: a nztl jobbra a gazda hznak fdtt bejrata, kis tornccal; innen nylik az a szoba, ahol a segdek laknak; balra kis mellkplet, eltte a lckerts egy rsze. A mellkplet eltt bokrok, nagy fa, asztal s pad, a httrben kapu. Nyri est, nyolc ra fel.

Els jelenet Gavrilo a padon l gitrral, Szilan seprvel ll mellette. Szilan Hallottad, hogy hiny van a hznl? Gavrilo Hallottam. Szilan Idig vagyok az ilyen eltnsekkel. s ppen ez okbl, bartaim, segd urak, nlam bizony rend legyen: kilenc rra itthon lenni - s kapuzrs. Ami pedig az jszakai tmszogatst a kertsen illeti, - errl a divatrl egszen le kell tenni; mert aki folytatja, azt gallron fogom, aztn gyernk a gazdhoz. Gavrilo Csudlatos alak vagy te, de ha egyszer gy kell lenni. Szilan Az n dolgom az, hogy meg lett lgyen mondva; a tbbi meg a ti dolgotok! De n most klnskppen dhs vagyok. Olyan dhs vagyok, hogy no! (Gavrilo ptygteti a gitrt. Szilan csendben nzi a kezt.) Szilan No, sszehozod? Gavrilo sszehozom, lassankint. (nekel s ksri magt) Se papuska, se mamuska Nincsen itthon senki sem, Nincsen itthon senki sem, Ott az ablak, mssz be hozzm, kedvesem. Szilan Talpraesett nta. Gavrilo Csuda remek nta, elnekelheted akrmilyen trsasgban; csak ez a fogs itt... figyeld csak jl meg! Ltod? Ez nem jn ki nekem. Szilan gy vlnm, szeretett bartom, neked jobb lenne ezt a foglalatossgot abbahagyni. Gavrilo Mirt hagynm abba, Szilan bcsi? Gondold csak meg, hogy mit fektettem mr bele. Szilan Sok knldsod-bosszsgod van vele. Gavrilo A knlds, az nem szmt, de a vesztesg sok bizony; mivelhogy a gitr trkeny instrumentum. Szilan Ha nagyot ldtanak rajta, aztn neki a klyhnak, akkor bizony vge. Gavrilo Vge, bartocskm, vge, srhatja a pnzecske. Szilan Neki a klyhnak! He? Jl kigondolta a gazda; hacsak megltja ezt a gitrt, azon nyomban neki a klyhnak! Csuda egy histria! Gavrilo (shajt) Nem mindig a klyhnak, Szilan bcsi. Kettt a fejemen vert szt. Szilan Biz ez elg mulatsgos lehet; zeng bele az egsz hz. Gavrilo Van, akinek mulatsgos, de nekem... Szilan Fjdalmas? Vilgos, ha gy az le... Gavrilo s ha nem is az le... De hisz erre nem is sok a gondom, a fej az enym, nem boltban vettem; de a gitrrt pnzt fizetek. Szilan Ez is igaz. A fejed fj, fj, aztn abbahagyja; de a gitrt hiba borogatod. Gavrilo Nem volna jobb eltakarodnom innen? Nehogy a gazda meglsson. Szilan Nem! Ugyan! Szoksakppen aluszik. Aluszik jjel, aluszik nappal; tisztra agyonalussza magt, mr fogalma sincsen semmirl. Nem lt tovbb az orrnl. lmos fejjel sszezagyvlja, mi trtnt bren, mit ltott lmban; mg a beszde is olyan homlyos lesz, csak drmg; aztn valahogy csak alakul mindig, semmi ba j. Gavrilo (hangosan nekel) Se papuska, se mamuska, Nincs itthon senki sem... Kuroszlepov kijn a torncra.

Szilan csi! Valahogy kibujt! Mg ilyet! Tgulj a tetthelyrl! Azaz vrj csak! Bjj el ott, a torncnl tovbb nem megy, lusta ez ahhoz. (Gavrilo elbjik) Msodik jelenet Kuroszlepov s Szilan Kuroszlepov (lel a torncon s egy ideig st) s mitl szakadt le az g? Csak leszakad, fogja magt s leszakad. Vagy csak lmodtam, mit? Azt prblja most valaki kitallni, hogy mi van ilyenkor a vilgon: reggel vagy este? s nincs itt senki, hogy az rdg... Matrjona! Se a hzban, se az udvaron, hogy ezt a...! Matrjona! Huj, de flelmetes, amikor az ember nem tudja, mi van a vilgon... Htborzongat. s lmodtam n, vagy mi? Mintha rengeteg sok ft aprtottak volna. Minek az a fa, mondok. Aszongyk, a bnsket stgetni. Csak nem a pokolban volnk? s hov sllyedt mindenki? s mifle rmlet szllt meg engem mma? Mintha megint szakadna lefele az g. Szakad biz az... Uramisten! Mr meg szikrk! s h tha egyszercsak itt az utols tlet? Nem is volna olyan nagy meglepets. Biz ez mind nagyon knnyen megtrtnhet, mivelhogy... szurokszagot reztem, valaki vadllati hangon nekelt, aztn hrok, vagy trombitk hangja, tudom is n... Nem lehet rjnni. A toronyra t Egy, kett, hrom, ngy, t (oda sem hallgatva tovbb szmol), hat, ht, nyolc, kilenc, tz, tizenegy, tizenkett, tizenhrom, tizenngy, tizent. Az ra, amint elttte a nyolcat, elhallgatott. Csak? Tizent?... Istenem, istenem! Ezt is megrtk. Tizent. Mit meg nem rtnk. Tizent. s ez mg mind kevs a bneinkhez kpest! Mg lesz itt valami! Mi volna, ha bemennk s innk egyet minden eshetsgre? Igen, azt mondjk, ilyenkor mg rosszabb, mert az embernek tiszta lelkiismerettel kell... (Kilt.) Szilantij! H!... Szilan Ne ordts, hallom. Kuroszlepov Hol kszlsz? Olyan dolog kezddik... Szilan Sehol se kszlok, itt llok, itt, tgedet rizlek. Kuroszlepov Hallottad az rt? Szilan Mi van vele? Kuroszlepov Hisz ez az ppen! lnek mg mind valamennyien? Szilan Kik? Kuroszlepov Kik? Ht a hzam npe meg minden igazhit keresztny. Szilan bredj mr fel! Erid, mosakodj meg! Kuroszlepov A forrsok nem apadtak mg el? Szilan Nem. Mitl apadtak volna? Kuroszlepov s hol van most a felesgem? Szilan Vendgsgbe ment. Kuroszlepov Amikor ilyesmi trtnik, itt a helye az ura mellett. Szilan No, ez mr az dolga. Kuroszlepov Hogyhogy vendgsgbe? Jl megvlasztotta az idt! A borzalom rjt. Szilan Micsodt? Kuroszlepov Akinek fle van hallhatta, hogy most ttte el a tizentt. Szilan Akr tizentt, akr nem tizentt, de most mlt nyolc ra, annyi biztos... Most ideje lenne megvacsorzni, aztn tovbb aludni. Kuroszlepov Azt mondod, vacsorzni? Szilan Okvetetlen. Ha valaminek az a rendje, akkor nem lehet mskpp. Kuroszlepov Akkor ht most este van? Szilan Este.

Kuroszlepov s minden gy van, ahogy szokott? Semmi olyasmi nincs? Szilan Mi volna? Kuroszlepov n meg hogy megijedtem! Mit el nem gondoltam itt ltmben! gy rmlett, hogy kezddik a vilg vge. De ki tudja, messze-e mg? Szilan Minek arrl morfondrozni? Kuroszlepov A templombl mr kijtt a np? Szilan pp az elbb. Kuroszlepov (ddol) De, ht hogyha mgis... A kaput bezrtad? Szilan Be. Kuroszlepov Oda kne menni, megnzni utnad. Szilan Csak menj egy kicsikt. Jt tesz neked... Kuroszlepov Az, "menj egy kicsikt"! Ez mind csak a te hanyagsgod. Mindentt ott kne tartanom a szemem. Ktezer rubelem veszett el! Gyerekjtk! Eridj s keress annyit! Szilan Te meg aludj csak mgtbbet, akkor majd mindenedet ellopjk. Kuroszlepov Sajnljtok is ti a gazda pnzt! Majd n mg teveled... Megllj csak. Szilan Az m! Megijedtem! Tlem ugyan el nem visz senki semmit. n a magam dolgt elvgzem, jrok egsz jszaka, meg vannak kutyk is... n akr meg is eskszm: nemcsak tolvaj, de mg lgy se repl itt be, gy gondolom. Hol tartottad azt a pnzt? Kuroszlepov Nem volt idm betenni a ldba, a prnm alatt volt, harisnyba dugva. Szilan Ki frhetett hozz? Magad is megtlheted! Harisnyba dugtad, - vallasd ki jl a harisnyidat! Kuroszlepov Csak jrjon a szd. Meg kne tged fogni a hajadnl fogva s amikor az asszonyok a ruht blgetik... Szilan Rvid neked ahhoz a karod! Kuroszlepov Por is annyi kell, hogy nem lehet gyzni. vegszm tnik el. Szilan Annl keresd, aki iszik, hozzm knyrletes volt a jisten. Kuroszlepov Ki lophatta el? Szilan Fura dolog! Kuroszlepov Szinte gy tnik, mintha... Szilan Akkor mg n a helyedben... Kuroszlepov (ddol) De ht hogyha mgis... Azt mondod, vacsorzni? Szilan Csakis. Kuroszlepov Be kne menni, megrendelni. Szilan Ht a kapu? Kuroszlepov Aztn. Hallod-e... (Megfenyegeti) Szt fogadj m! n, testvr, nem sokat trdm azzal, hogy a bcsikm vagy. Nlam minden, ajt, lakat, minden rendben legyen. gy rizd mint a szemed vilgt. nincs kedvem miattatok tnkre menni. Szilan No, elg lesz. Megmondtad, meglesz. Kuroszlepov Hol vannak a segdek? Szilan Ki tudja? Kuroszlepov Ha valamelyik mg nem volna itt, ki ne nyiss neki, hadd jszakzzon a kapu eltt: csak a felesgemet engedd be. Ha pedig idegenek akarnnak a segdekhez jnni, mg ha a legeslegjobb ismerseid is, be ne engedd ket. Nekem elad lnyom is van. (Bemegy a hzba.) Harmadik jelenet Szilan, Gavrilo, majd Susztrij Vaszja Szilan (odamegy Gavrilohoz) Elmszhatsz, nincs baj. Gavrilo Elment?

Szilan El. Most megvacsorzik, aztn megint huny egyet. s mitl alszik annyit? Attl, hogy pnze van. A magamfajta meg trheti magt egsz jszaka. sszerabolta a sok pnzt, n meg rizem neki. Ktezer rubel! Knny azt mondani! Aszongya: a te gondatlansgodbl! Ilyen szemrehnysokat kell hallgatnom vnsgemre! Hej, ha n ezt a tolvajt...! Na, majd megmutatnm neki...! Azt hiszem, a fogammal tpnm szt. Ha most megltnm, ht evvel a seprvel egyenesen neki... (szreveszi Vaszjt, aki megjelent a kerts tetejn.) Megllj! Megllj! Itt is van! Vrj csak, hadd msszon le a kertsnl. (Nekiront a seprvel.) rsg! Vaszja Mi van veled, h, mi van veled? Ne ordts, ideval vagyok! Szilan (gallrjnl fogja) Hogy is ne, mg hogy ideval vagy! Hi, azt a...! Me gijedtem. Mit mszklsz a kertsen? rs...! Vaszja Ne kiablj, legyen mr eszed. Ide akarok lni hozztok, esz az unalom otthon. Szilan Ha tisztessges szndkkal vagy, ott a kapu. Vaszja A kapu zrva van, kopogni meg - htha meghallan a gazda. Szilan (fogja a gallrjt) s hol van olyan szably, hogy a kertsen szabad tmszni? rs...! r...! Vaszja Legyl mr olyan szves! Hisz ismersz; tn elszr vagyok itt? Szilan Ismerlek, azeltt is a kertsen szoktl bemszni, de most egyszerre nem megy; azeltt sokminden mskpp volt, de most eltnt ktezer rubelnk. Ez a vge annak, ha elkapatunk benneteket. Vaszja De hisz nem n loptam el, azt magad is tudod, ht mi kzm az egszhez! Szilan (megrzza a gallrjnl fogva) Nincs hozz kzd? Nincs hozz kzd? Ht egyedl n feleljek mindenki helyett? Nektek semmihez semmi kztk? Mindig csak n? Most majd elfjjuk a ntdat! rsg! Gavrilo No, eleget nyaggattad. Szilan (Vaszjhoz) Hajolj elttem a fldig! Vaszja meghajol. gy ni! (Gallron ragadja) Vaszja Minek fogtl megint gallron? Szilan Elvigyzatossg okbl. No, apd jl van? Vaszja Hlaistennek! Szilan Tudom n, mirt jttl: nincs itthon, vendgsgbe ment. Vaszja Engedj mr el. Szilan (fogja a gallrjt) Vendgsgbe ment, drga bartom. Vrj, majd megjn. Ha megjn, tallkozol vele. Teht! Vaszja Na, eleget okoskodtl mr velem. Minek fogod a gallromat? Szilan Ne vigyelek-e be addig is a gazdhoz? Vaszja Szilantij Ivncsi, keresztny llek van tebenned? Szilan (elengedi) Na, Isten nevben. lj le itt! De csak tisztessgesen s urimdon. Mert akrmi elfordul, rgtn kezeket htra s be a gazdhoz. rtetted? Vaszja Mi van ezen rtenival? Szilan Noht, azrt. Az n dolgom az volt, hogy megmondjam. (Odbb megy s kopog a deszkn.) Gavrilo Hogyhogy olyan rg nem mutatkoztl? Vaszja Nem volt nekem arra idm. Haj, Gavrik, milyen csudkat lttam n. Olyat, gondolom egsz letedben nem ltsz. Gavrilo Hol? Vaszja Hlinovnl voltam. Gavrilo A vllalkoznl? Vaszja Annl. De mr nem vllalkoz, abbahagyta. Gavrilo Neked tn mostansg semmi dolgod?

Vaszja Mi dolgom lenne? Minden lehet legrosszabban megy, tehetetlen vagyok, szinte bna a kezem. Emberek kz se akardzik menni ilyen pnztelenl, elknyeztetett ember is vagyok... Gavrilo Majd mgy akarva-akaratlan, ha nem lesz mit enned. Vaszja No, akkor majd legyen isten szndka szerint, de eddig csak stlgatok. Gavrilo Aztn mifle csudadolgokat lttl Hlinovnl? Vaszja Csuda! Most a nyri hzban lakik a kis erdejben. s hogy mi minden van ott nla! Lugasok a kertben, szkkutakat csinlt; sajt nekesei vannak, minden nnepnap katonabanda jtszik: klnfle csnakokat szerzett, az evezsket meg brsonykaftnba bjtatta. Egyre csak ott l az erklyen ingujjban, de a kitntetseit mind kitzi, s reggeltl fogva pezsgt iszik. A hm krl sszeverdik a np, mindenki t bmulja. Amikor pedig beengedi az embereket a kertbe, bmulnk meg e sok csodt, akkor mg a kerti utakat is pezsgvel locsoljk. gy l, akr a paradicsomban. Gavrilo Pedig, ugye, nemrg mg paraszt volt? Vaszja Micsoda sz! Nincs olyan szeszlye, amit valra ne vltana. gyt vett! Ht mg mit nem! Ehhez szlj! He? gyt! Mi kvnsga lehet az embernek mg ezen a vilgon? Mije nincs mg? Mindene van. Gavrilo Mire val neki az gy? Vaszja Hogyhogy mire val? Akinek ennyi a tkje, annak kell. Amint iszik egy pohrral, lnek; felhajt mg eggyel: lnek, hadd tudja meg mindenki, milyen megbecsls jr neki, mindenek fltt. Ms ember meghal, mgsem ri ekkora tisztessg. Ha n csak egy napig gy lhetnk! Gavrilo Kell is az a magunkfajtnak! Imdkozz Istenhez, hogy mindig legyen munknk, jllakhassunk. Vaszja Van nla egy urasg is. Moszkvbl hozta magval, mert olyan komoly ember, s most mindentt magval hurcolja a nagyobb nyomatk vgett. Ez az urasg semmit sem csinl, leginkbb hallgat is, csak issza a pezsgt. s nagy fizetst is hz nla, csak amirt olyan nem mindennapi bajusza van neki. Lm, mg ennek az urasgnak is megvan a meglhetse, nem kell neki meghalnia. Gavrilo Hej, testvr, Vaszja! Kire irigykedsz te? Mma pezsgvel itatja azt az urasgot, holnap taln leszidja s elzavarja. Mg j, ha van valami pnzecskje, mskpp mehet Moszkvba az apostolok lovn. De te, hacsak egy garas is van a zsebedben, a magad ura vagy. Vaszja De van m neki msik szrnysegdje is, idevalsi polgrember, Arisztarh. Gavrilo Ismerem. Vaszja Az csak a kiagyalsok vgett van ott: hogy lehet mindent mg csudlatosabbra csinlni, hogy lehet mg vgabban inni, hogy ne legyen mindig egyforma. Masinkat szerkeszt Hlinovnak, zszlkat pingl, szkkutat vezet be a kertbe, tarka lampionokat ragaszt, hattyt csinlt neki a csnak orrra, akr az eleven; rt szerelt a listll tornyra, zenvel. ez nem iszik s kevs pnzt vesz el, azrt aztn kevsb is becsl ik. "Neked, aszongya, aranybl van a kezed, gyjts magadnak tkt nlam". - "Nem akarok, szongya Arisztarh, hisz a te tkdnek sincs meg az igazsga". - "Hogy mersz, aszongya, gorombskodni, elzavarlak." Arisztarh meg egyenest a szembe mondja: "Ht zavarj el, aszongya, nem srok. Olyan bolondot, mint te vagy, annyit tallok, hogy futja egsz letemre." gy, mintha sszekapnnak. De Arisztarh egy mkszemnyit sem fl tle, gorombskodik vele, leszidja szemtl-szembe. Hlinov meg pp ezrt szereti tet; meg azt is meg kell mondani, hogy Hlinovnak sok a pnze, az lete meg unalmas, mert nem tudja, hogy hgjon a nyakra a pnznek, hogy mentl vidmabb legyen. "Ha Arisztarh nlam nem volna, aszongya, csak gy markszm szrnm ki a pnzt." Ht ezrt kell neki Arisztarh, hogy gondolkodjon helyette. Mert ha valamit maga eszel ki, az valahogy mindig rosszul sl el.

nemrgiben pldul kigondolta, hogy nyron sznkzni akar a mezn. Van ott nem messze egy falu, abban sszeszedtek tizenkt lnyt, azokat fogtk a sznkk elbe. No, mi abban a mulatsg? Adott minden lnynak egy aranyat. Egyszercsak megszllta a csmr. "Nem akarok, aszongya, rszegeskedni, vezekelni akarok a bneimrt." sszehvja a lelkszi kart, lelteti ket rang szerint a fogadszobban, krbe-krbe karosszkekbe, kezdi ket etetniitatni, mindegyik eltt a fldig hajol. Aztn nekelteti ket, maga meg ott l egyedl a szoba kzepn s keser knnyeket sr. Gavrilo s te mit csinltl nla? Vaszja Arisztarh hivatott. Most k azt a csnak-jtkot a maguk mdjn talaktottk. Igazi csnak jrja krl a szigetet, a tavon. A szigeten enni-innival, Arisztarh meg trknek ltzve a hzigazdt jtssza. Hrom napig egyfolytban ezt jtszottk aztn beteltek vele. Jn Narkisz. Negyedik jelenet Voltak s Narkisz, majd Kuroszlepov Narkisz Bnom is n, odalk tn kztek, nem szmt, hogy nem vagytok hozzm ill trsasg. (Lel.) Vaszja (gyet sem vet r) Ht ahogy a rablk ktszer megkerlik a szigetet, a kapitnyuk meg egyre csak a messzeltn kukucskl, egyszer csak elrikkantja magt embertelen hangon, mire rgtn kiktnek, kezdik a fosztogatst, a hzigazda meg hajlong elttk s eteti, itatja mindvalamennyit. Narkisz Mifle rablk azok s honnan kerltek el? Ezt nekem ezen nyomban megmondjtok! Vaszja (elengedi a fle mellett) A hzigazda pedig trkl beszl, gy hogy olyan az egsz, ahogy lenni kell. Narkisz Vannak, akik nem akarnak beszlgetni, de ezrt aztn alaposan el is pholjk ket. Vaszja A ruhjuk meg mind csupa brsony, valdi, velenc ei. Narkisz (elveszi illatos piros selyemzsebkendjt, lobogtatja) Lehet m, hogy ms is rt az ltzkdshez, de gy, hogy olyik kereskedflnek az orrt facsarja a j illat. Gavrilo Eriggy mr innen a parfimoddal. Narkisz (gyrt mutat) Meg az is elfordul, hogy zefrkves gyrnk van, olyan, hogy nmelyik keresked-csemete olyat mg nem is ltott. Ami pedig a ti rablitokat illeti, azokrl majd minden kituddik, mivelhogy rejtegetni tilos. Vaszja Az is lehet, hogy te magad is rabl vagy: ki ismer tged ? Narkisz Az ilyen szavakrt se sokat teketrizik a trvny a magadfajtval. Vaszja Amikor Moszkvban voltam, lttam a "Ktfrj asszony"-t. Abban egyenesen a csnakrl lnek puskval. Annl jobb mr nincs is. Narkisz No, majd elmegyek n Moszkvba, megnzem, megnzem n, igazat beszlsze? Vaszja Hogy ennek a sznsznek mennyit tapsikoltak; tapsikoltak a tenyerkkel, mint a bolondok. Narkisz Lassan a ldtsokkal, mert utnanzek, aztn htha kiderl, hol nem stimmel a beszded. Vaszja Csakhogy ez keresked, nem sznsz, mgis jobban hasonlt a rablhoz. Narkisz (felll) Veletek, ltom mr, nem lehet okosan beszlgetni, hallgatni benneteket meg nem rdemes. Mellkesen mg csak annyit kell mondanom, hogy nemsokra magam is keresked leszek. (Bemegy a mellkpletbe) Gavrilo Hallgass ide, milyen ntt szerkesztettem.

Vaszja Fjd fel! Gavrilo (nekel, gitrral ksri magt) (Vers - 4 sor) Szilan (messzirl) Csend legyen, h, mintha a gazda... (Kuroszlepov kilp a torncra.) Gavrilo (Nem hallja, nagy tzzel) (Vers - 6 sor) Kuroszlepov (lemegy a torncrl) Gavruska! Megvan mr, hogy ki vont. Micsoda bbeli zrzavart csinlsz te itt az udvarban? Gavrilo (Vaszjhoz) Uramisten! Fogd hamar a gitrt, bjj vele a bokorba. (Vaszja tveszi a gitrt s a bokrok kz mszik.) Kuroszlepov Kihez szltam? Siket vagy, mi? rgtn ide gyere, a szemem el, a tamburddal! Gavrilo Nincs nekem gitrom, Pavlin Pavlinics, itt sllyedjek el, nincs; n csak gy... Kuroszlepov Hogyhogy csak gy? Hogy gy? Te csal! Gavrilo Pavlin Pavlinics, n azt csak gy a szjamnl csinlom, az ajkammal, igaz is... Kuroszlepov Ide gyere, gyere ide, ha mondom. Vaszja a gitrral beszalad a mellkpletbe. Szilan Te csak eridj oda, bartocskm, ha parancsoljk; ez ellen nincs apell ta. Gavrilo Mirt ne mennk? Megyek n! Szilan No, egy kicsit megtpz, ezt mr meg nem szod, azrt a gazda. Gavrilo egyik lbt lassan a msik el rakva odamegy. Kuroszlepov krljrja s oda akar lpni hozz. Gavrilo kitr elle, aztn felszalad a torncra. Kuroszlepov utna, be a hzba. Kopogtatnak a kertkapun. Szilan kinyitja a kaput. Belp Matrjona s Parasa. Szilan beengedi ket aztn kimegy a kapu el. tdik jelenet Matrjona, Parasa, majd Gavrilo Matrjona (a tornc fel megy, a hzbl kiszalad a zillt Gavrilo s sszetkznek) Jaj! Akkurt! A bordm kz! Egyenesen ide... a szvem gdrbe! Majd elltom a bajodat! (Elkapja a kezt.) Parasa nevet. Te meg mit nevetsz? Mit nevetsz? Parasa Nevethetnkem van, ht nevetek. Matrjona Ezt a mrges kgyt! Ezt az spis kgyt! (Parasa fel megy, maga utn vonszolva az ellenszegl Gavrilt.) Parasa Inkbb ne gyere ide, mert rosszul jrsz. Matrjona Bezrlak! Bezrlak a kamrba, aztn vge a beszlgetsnek. Parasa Nincs vge, mert neknk mg sok szavunk lesz egymshoz. (El.) Matrjona Szletett spis kgy! (Gavrilhoz.) Ht te honnan kerltl el? Mita ugrasz te csak gy neki az embereknek? Ty, de kcos vagy! gy ltszik, megtpztak, csak nem elgg. Gavrilo Mirt? Az tn rendjn val, hogy az embert megtpzzk? Ezzel ugyan eldicsekedhet. Mert mitl tpzzk meg az embert? Matrjona Mitl? No mondd meg, mitl? Gavrilo A mveletlensgtl.

Matrjona A mveletlensgtl? Neked, gy ltszik, nem volt elg. Gyernk csak, mg beviszlek a gazda el. Gavrilo No, igazn, ht minek! Tessk elengedni! (Kitpi magt.) Mr gyis vzbe akarom magamat lni, maga miatt. Matrjona Remek! Lm, Parasa is pp vzbe akarja lni magt, csinljtok egytt, megszabadulok tletek. Gavrilo No, ht n vagyok, amilyen vagyok, de mit vtett magnak az a lny? lni se hagyja mr. Elg hitvny dolog m ez magtl. Matrjona Ejnye, te freg! gy mersz beszlni a gazdasszonyoddal? Gavrilo Hisz magban csak a brdolatlansg tombolja ki magt. Matrjona Befogd a szd! Egy-kettre megfosztalak minden jogodtl. Gavrilo Mifle jogomtl? Nincs nnekem jogom. n minek fogjam be a szm? Szt fogom krtlni az egsz vrosban, hogy zsarnokoskodik a mostohalnyn. Csak hogy tudja. (El.) Jn Narkisz. Hatodik jelenet Matrjona s Narkisz Matrjona Te vagy az, Narkisz? Narkisz (durvn) Nem, nem n vagyok. Matrjona Hogy beszlhetsz velem ilyen udvariatlanul? A hziasszony gyngden akar veled csevegni. - Most ez a kvnsga... Narkisz Tessk elkpzelni! s mi lesz mg? Matrjona Faragatlan paraszt vagy, annyi igaz. Narkisz Akkor paraszt vagyok. nem is adom a nagysgos urat. Amirt kocsisbl segdd lptettl el, ispnn, azt hiszed mindjrt urasg is lettem a kedvedrt, mi? Elbb szerezz nekem olyan rst, hogy n valsgos, vrbeli nemesember legyek, aztn kvetelhetsz tlem udvariassgot. Matrjona Mit ki nem gondolsz? Ez lehetetlen. Narkisz Ht ha lehetetlen, akkor megvagyok anlkl. Amilyen faragatlan fajank, goromba pokrc voltam, olyan is maradok. s egyltaln nem bsulok emiatt, mert nekem gy is nagyon j. Matrjona Mirt vagy mma olyan morcos? Narkisz Morcos vagyok, ht morcos vagyok. Matrjona De mirt? Narkisz Csak gy. Sokat hallottam rablkrl. Matrjona Mifle rablkrl? Narkisz Feltttk fejket a krnyknkn... Msflszz f. Bandkba verdve jrjk az erdt, meg csnakon a vizet. Matrjona , hazudnak az emberek, eridj mr! Narkisz Vagy ki tudja, az is lehet, hogy hazudnak. Matrjona Mi az, tn flsz, mi? Narkisz Mi jut eszedbe! n flek! Van is flnivalm! Matrjona Mirt jttl ki ide? Semmi se kell neked? Narkisz De nekem most igen kell... Matrjona Micsoda...? Narkisz Pnz. Matrjona Micsoda pnz?

Narkisz Pnz, - kznsges, llami pnz. Azt hitted jtkpnz? Nem vagyok n gyerek, nem jtkon jr az n eszem. Adj ezer rubelt! Matrjona Elment az eszed! Ht olyan rgen... Narkisz Szentigaz, hogy nem rgen; de, ha kvetelem, ht nyilvn kell nekem. Mivelhogy n hamarosan keresked akarok lenni, kvetkezskpp elkerlhetetlenl szksgem van ezer rubelre. Matrjona Barbr! Te barbr! Narkisz Szentigaz, hogy n barbr vagyok; ebben igazad van. Nincs bennem irntatok semmi knyrlet. Matrjona De hisz kirabolsz. Narkisz Mirt ne rabolnlak ki, amikor kirabolhatlak. Mi vagyok n, tkkelttt, hogy lemondjak a szerencsmrl? Matrjona Telhetetlen llek, mg mindig kevs? Narkisz Kevs, nem kevs, ha ez a kvnsgom, akkor a te dolgod az, hogy adj: nincs mit feleselni. Elg nevetsges lenne, ha nem szednk tled pnzt. Matrjona , te... Irgalmas Isten... Mit kezdjek veled! Narkisz Most mr vge, hiba akrmi! Erre hamarbb kellett volna gondolni... Matrjona Honnan vegyek n neked pnzt? Narkisz Ezen nem nekem kell a fejemet trnm. Matrjona De gondolkozz csak magad, te fafej, magad gondolkozz! Narkisz Jut eszembe! Mi kzm nekem hozz? Csak nem trm helyetted a fejem! Gondolkodni csak a pulykakakas szokott. Vilgletemben nem gondolkodtam; ha pedig valami az eszembe jut, mint most, akkor az mr el is van hatrozva. Matrjona Te pica, te tkozott vrszop! (Indul.) Narkisz Megllj, ne szaladj! Nem kell a pnz, trfltam. Matrjona gy mr jobb. Narkisz Csak add hozzm felesgl a mostohalnyodat, Parast. Matrjona Ht nem vagy te utols kutya ezek utn? Narkisz s pnzt s mringot, ahogy dukl. Matrjona Juj! tkozott! Ht nem ki kne szrni azt a kt kajn szemed! Narkisz s legyl olyan szves, rendezd a lagzit mentl hamarbb. Mert mskpp olyasmiket csinlok, hogy csak gyzd elszenvedni. Amit lelkem megkvn, az meglegyen! s krlek szpen, ne llj az utamba. Most megmondtam. Tovbbi beszlgetsre veled semmi kedvem. (El.) Matrjona Behlzott, hej, de behlzott! Magam tettem magamnak a zsineget a nyakamra! elkergette a lelket gyenge, fehr testembl. A lbam nem tudom mozdtani. Mintha csak villm csapott volna le mellettem! Ha ezt a szrnyszlttet valahol egy hasbfa agyoncsapn, azt hiszem, Kijevbe mennk zarndoktra. Kijn Parasa . Hetedik jelenet Matrjona s Parasa Matrjona Hov, te hov ugrlsz? Parasa Gyere hamar, apa hv. Matrjona Eridj elttem, n majd utnad. Parasa Nem vagyok n dobos, hogy eltted masrozzak. (Lejn a torncrl.) Matrjona Hov igyekszel? gysem lesz az, amit te akarsz, nem hagylak jjel az udvaron kszlni.

Parasa J, akkor ht kimegyek az utcra, ha gy kezdted. Nincs odakint semmi dolgom, de kimegyek. Eridj haza, hvnak, mondtam mr. Matrjona Inkbb kett szakadok, de amit a fejembe vettem, az legyen. Parasa Kitped te az n szvem, kitped. Mit akarsz tlem? (Egyenesen szembell vele.) Matrjona Hogyhogy mit akarok, hogy mit akarok? Els ktelessgem, hogy rd vigyzzak. Parasa Vigyzz te csak magadra. Matrjona Te nekem ne parancsolgass. Parasa Te meg nekem ne parancsolgass. Matrjona n felels vagyok rted az apdnak, te szemt... Parasa Ne eszelj ki olyan, ami gysem lehetsges. Nem tartozol te semmifle felelssggel, magad is tudod; csak az irigysg emszt. Baj az neked, mi, ha n az udvaron stlok? Lny vagyok! Neknk egyb rmnk sincs, mint hogy nyron stlgathatunk az szabadon, szvhatjuk a levegt. rted, szabadon, szabadon, gy, ahogy n akarom. Matrjona Tudom n, mirt jttl ki: nem hiba mondta Narkisz. Parasa Nem sl ki a szemed, mg beszlni is Narkiszrl? Matrjona Ht igenis, hogy nem, mert... Kuroszlepov hangja: "Matrjona!" Ej, hogy menntek a fenbe! Agyon knoztok! A srba kergettek! Parasa Mirt basskodol te nrajtam? Mg az erdei vadllatban is tbb az rzs. Olyan sok szabadsg van a mi lny-letnkben? Olyan sok vagyok a magam ura? Hisz n mindig csak idegen vagyok, mindig idegen. Amg fiatal vagyok, - apm, anym cseldje vagyok. Ha felnvk, frjhez adnak, akkor meg az uram leszek, az uram rabszolgja, egy sz ellenvets nlkl. Ht odaadjam neked ezt az n rvid, kis, drga szabad letemet? Vegyetek el tlem mindent, mindent, de a szabadsgomat nem adom... Azrt kshegyre megyek! Matrjona Jaj, megl! Megl! Kuroszlepov kijn a torncra, Szilan belp a kapun. Nyolcadik jelenet Matrjona, Parasa, Kuroszlepov, Szilan Kuroszlepov Matrjona! Mi van veled, hogy nem jssz, ha hvlak? Matrjona Trtsd szre a lnyodat! Meg akar gyilkolni! Parasa Nincs rajtam mit szretrteni, gyis nyugodt vagyok. Matrjona J kis csaldba kerltem, brtntltelkek kz. Maradtam volna inkbb desapmnl vnlnynak. Kuroszlepov No, csak ez hinyzott! Matrjona Ott szerettek engem, ott ddelgettek, ott a mai napig srnak utnam. Szilan Ordts mg hangosabban! gy is mr szinte sszeszalad a vros a kapunk eltt, hogy hol a tz. Kuroszlepov Megseprzhetnd. Matrjona (Szilanhoz) Attl vjon meg az uramisten! Hogy n akkor tged... (Kuroszlepovhoz) Te jl elknyeztetted a lnyodat, te! Egyetlen dolog jr az eszetekben: engem akartok elemszteni. Parancsold meg a lnyodnak, hogy szt fogadjon! Addig innen egy tapodtat se! Kuroszlepov Praszkovja, fogadj szt! Parasa Miben fogadjak szt? Kijttem stlni az udvarra, meg elkerget. Mit gondol nrlam? Mit kszrli rajtam a nyelvt? Tisztessgesebb vagyok n nla! Engem ez srt. Keservesen srt. Matrjona Beszlj ht, kcos bolond.

Kuroszlepov Sprt neki! Matrjona Neked a sprt! Beszlj, lomszuszk; az n dolgom-e rkdni fltte? Parasa Nincs azon mit rkdni, aki maga vigyz magra! Nekem ilyent ne is mondj! Kuroszlepov No s mi mg? Akr a vsri kofk! Fogadj szt, hallottad. Parasa Te is azt mondod: fogadj szt? No, j... Sztfogadok. (Matrjonhoz) Szt fogadok, de megmondom itt, apm eltt, hogy most teszem utoljra. Emlkezz a szavamra! Ezentl oda megyek, ahov akarok, akkor megyek, amikor akarok. s ha akadkoskodnl, ht majd megmutatom, mit jelent az, elrabolni egy lny szabadsgt. Hallgass ide apm! nem beszlhetek n veled gyakran 'ht megmondom egyszerre. Ti engem, mint lnyt, megbntottatok. Civakodni veled, azt tiltja a lelkiismeretem, de hallgatni meg nincs erm: ezutn akr egy esztendeig is hallgatok, de most megmondom. ne vedd el az n drga szabadsgomat, ne piszktsd be a lny-becsletemet, ne uszts a nyomomba felvigyzt! Ha n magamnak jt akarok, akkor megrzm n magam-magamat, de ha rizni akartok... Akkor sem tudtok megrizni! (El.) Kuroszlepov utna megy, lehorgasztott fejjel. Matrjona kveti ket, szitkozdva, maga el morogva. Szilan: (megkopogtatja a deszkt) Tzre-vzre vigyzzatok...!

Msodik felvons Az els felvons dszlete. Tz ra eltt. A felvons vgre besttedik a szn. Els jelenet Gradobojev, Szilan, Szidorenko s Zsigunov bejnnek a kapun. Ksbb Parasa. Gradobojev Na, jmbor ember, nem alszanak mg a gazdk? Szilan Aligha; vacsorzni kszlnek. Gradobojev Ilyen ksn? Szilan Egyre csak civds; elbb veszekszenek, sokig, aztn meg elksnek. Gradobojev s hogy ll a dolog? Szilan Mi kzm hozz? Beszlj a gazdval. Gradobojev Szidorenko, Zsigunov, a kapunl vrtok rm. Szidorenko s rtjk, nagysgos uram. Zsigunov Gradobojev a torncon t el. Szidorenko (Szilannak knlja a tubkos szelencjt) Berezinai tubk. Szilan Van benne hamu is?

Szidorenko Egy csipetnyi. Szilan Ht porrtrt veg? Szidorenko Arnyosan keverek bel. Szilan De minek tubkozzak n, bartocskm, minek tubkozzak? Megvnltem, nem hat rm semmi, nincs meg a hatsa. Ha nekem sznod, tegyl bele tbb veget, - hadd frisstsen... hozzon tzbe. De ez? Mi ez? Nem, olyan kell, hogy btorsgot sztson az emberbe, hogy flmenjen az agyvelig. Kimennek a kapu el. A torncon lejn Parasa. Parasa Csend... Senki... Hogy flenged a lelkem. Vaszja nincs itt, gy ltszik. Nincs, akivel egy rt agyonssek, nincs, aki a szvecskmet flmelegtse. (Lel a fa al.) Itt lk s azon gondolkodom, hogyan lnek szabadon a boldog emberek. Hej, sok -e a boldog ember? Nem is a boldogsg... csak emberhez val letet lni... Ott, leesett egy csillag. Hova lesz? s hol van az n csillagom, mi lesz vele? Ht csakugyan trnm kell tovbbra is? Honnan is veszi az ember azt a sok trelmet? (Elgondolkodik, aztn nekel.) (Vers - 3 sor) Jn Vaszja s Gavrilo Msodik jelenet Parasa, Vaszja, Gavrilo Gavrilo Stlni jtt ki? Parasa Stlni, Gavrusa. Flledt a leveg a hzban. Gavrilo Most nagyon stlnival id van; a szv, az ilyenkor szeret a legjobban lnyokkal diskurlgatni. Olyan, mintha elmerengene az ember, vagy varzslatos lmot ltna. Amennyire szrevettem, kegyed, Praszkovja Pavlinovna nem hajt engem szeretni. Parasa Hallgass ide, Gavrusa, ezt meg lehet m unni! Hanyadszor krdezed mr? Hisz tudod, hogy mst szeretek, ht mire val ez! Gavrusa Igenis. Eszerint felttelezem, hogy a jvt illetleg se remlhetek. Parasa Hogy mi lesz a jvben, galambom, azt egyedl a jisten tudja; ht ura vagyok n a szvemnek? Csakhogy ameddig Vaszjt szeretem, addig hiba is erszakoskodsz. Inkbb gyelj, nem jn-e valaki, mert beszlnivalm van vele... Gavrilo Azt nagyonis lehet. Mivelhogy egsz rz szvembl kvnom, hogy legalbb ilyen cseklysggel kedveskedhessek kegyednek. (Elmegy.) Parasa Derk gyerek! (Vaszjhoz.) Vaszja, - mikor? Vaszja Papusknak az zletei nagyon sszevissza kavarodtak. Parasa Tudom. De ti mgiscsak ltek; teht lni lehet gy is; ms meg nem is kell. Vaszja Na igen, igen... Parasa Ht akkor? Tudod ennek a vrosnak a szokst: itt szktetik a menyasszonyokat. Persze leginkbb a szlk beleegyezsvel, de sokat megszktetnek beleegyezs nlkl is; ezt itt megszoktk, szbeszd nem kerekedik, csak egy baj van: lehet, hogy apm nem ad pnzt. Vaszja No ltod? Parasa Olyan fontos ez, kedvesem? Neked is van kezed, nekem is van kezem. Vaszja Akkor mr inkbb sszeszedem a btorsgom, eljvk valamikor apdhoz, fldig hajolok eltte. Parasa Vaszja, galambon, nincs nekem annyi trelmem. Vaszja De csakugyan, ht hogy legyen? tlj magad. Parasa Te szabadon jssz-msz, de n, galambom, gondold csak el, mit szenvedek. Lelkem mlyrl mondom neked: nem gyzm trelemmel, nem gyzm! Vaszja Trjl mg egy keveset, Parasa, az n kedvemrt.

Parasa Vaszja, ez nem trfabeszd, - jl rtsd meg! Ltod, hogy reszket mindenem. Ha n azt mondom, hogy nem sok tart a trelmem, akkor bizony mr egy-kettre vge szakad. Vaszja No, elg lesz! Mi az? Ne ijesztegess! Parasa De ijeds vagy! Mr a szavaimtl is gy megijedsz? Ht mg ha a lelkembe ltnl, ott mi van! Feketesg, Vaszja, feketesg. Tudod te, mi trtnik a llekkel, ha a trelemnek vge szakad? (Majdnem sgva.) Tudod te, legny, milyen a vge, hol van a vge a trelemnek! Vaszja Isten ltja... n mit tehetek? Azt hiszed, n nem sajnlom? Parasa (hozz simul) Akkor ht tarts engem, tarts ersebben, ki ne engedj a kezedbl. A trelem vge a vzben van, vagy ktlen. Vaszja Amint csak egy kicsit is rendbe jvk az gyeimmel, mris odallok az apd el, de az is lehet, hogy megcsinlom csak gy, az tudta nlkl. Parasa De mikor? Mikor? Mondd meg a napjt! Addig a napig olyan leszek, mint a halott, magamba lm a szvemet, sszeszortom, a kt kezemmel tartom. Vaszja Ht ahogy Isten adja. Van mg kintlevsgnk is, rgi kvetelsek; Moszkvba is fel kell mennem... Parasa Hallottad te, hogy mit mondtam? Azt hiszed, becsaplak, hogy tlzok? (Sr.) Vaszja A jisten ldjon meg! Mi lelt? Parasa Hallottad? Hallottad? Hiba mutattam meg a szvemet csupaszon? Fj ez nekem, fj nagyon! Nem beszlek a levegbe! Milyen ember vagy te? Aljas ember lettl, vagy mi? Sz vagy tett, az nlam ugyanaz. Te vezetsz, vezetsz az orromnl fogva, - de n mr a hallt ltom a szemem eltt. Trelmetlen szenveds, egy ra hosszat se lehet mr kibrni, te meg egyre azt hajtod: "amikor Isten adja; meg Moszkvba kell utaznom, kvetelst kell behajtanom"! Vagy nem hiszel nekem, vagy olyan szemt ember lettl, hogy rd nzni sem rdemes, nemhogy szeretni. Vaszja Ht ilyen vagy te? Most egyszerre... Parasa Minek rtad rm ezt a bntetst, uram! Mifle legny e mifle anymasszony katonja akaszkodott rm? gy beszlsz, mintha a lelkemet akarnd kitpni. gy nzel, mint aki lopott. Taln nem is szeretsz, taln megcsalsz. Ha csak ltlak is, kiszll az er a lelkembl. (Indul.) Vaszja Vrj, Parasa, megllj! Parasa (megll) Ne, ne! szre trtl hlaistennek! Legfbb ideje! Vaszja Mit mgy el olyan haragosan? gy kell elbcszni? Igazn, milyen is vagy! (Megleli.) Parasa Nos, nos, beszlj. Kedvesem, te, kedvesem! Vaszja Mikor jjjek el jra hozzd? Meg kne mindent hnyni-vetni, igazn, mindent meg kne beszlni. Parasa (eltasztja) Azt hittem mr, hogy szlsz egy rdemes szt. Kevesebbet rsz akrmifle lnynl; takarodj a szemem ell, de vgkpp! Ltom mr, magamnak kell itt gondoskod ni a magam letrl! Soha tbbet, de soha tbbet nem fogok mr senkitl semmit remlni. Ezt megfogadom. Amit magam hatrozok magamrl, az legyen. Legalbb senkire se lesz okom panaszkodni. (El a hzba.) Gavrilo odamegy Vaszjhoz. Harmadik jelenet Vaszja s Gavrilo Gavrilo Nos, beszltl vele? Vaszja (tarkjt vakarja) Beszltem. Gavrilo Milyen szp is lehet az, ilyen idben, este, kislnnyal szerelemrl beszlni! Mit rez olyankor a legny? Gondolom, olyan lehet az, mintha muzsiklnnak az ember lelkn.

Mg nekem is, pedig semmi kzm sem volt az egszhez, j kedves volt, mert Praszkovja Pavlinovnval beszltl; ht mg neked, mi? Vaszja Megjrja. Mma mintha haragos volna. Gavrilo Haragudhat is az ilyen letre! Csak te ne okozz neki bnatot! Azt hiszem, n a te helyedben... Ha azt mondan nekem: tncolj, Gavrilo, n tncolnk. Ha azt mondan: ugorj az rvnybe, n az rvnybe ugrank. Parancsolj, mondanm, des mindensgem, parancsolj. Mondd Vaszja, mi a titka annak, hogy az egyik legnyt tudjk szeretni a lnyok, a msikat meg ne adj isten. Vaszja Az kell, hogy a legny j kills legyen, szp legyen. Gavrilo Igen, igen, igen. Az, az. Vaszja Ez a fdolog, aztn pedig rteni kell a trsalgshoz. Gavrilo Mirl kell trsalogni, drga bartom? Vaszja Amirl akarsz, csak knnyed legyl s elfogulatlan. Gavrilo De n, testvr, amint nekem egy kislny megtetszik, rgtn gy rzem, mintha kzeli rokonok lennnk s elkezdem sajnlni. s ezzel vge is van, fesztelen beszlgetsrl mr sz sem lehet. Ha a lnynak j szlei vannak, n valahogy akkor is sajnlom, de ha rosszak a szlei, arrl mr beszlni se lehet. Minden szempillantsra belenyilallik a szvembe: jaj, csak meg ne bntsa valaki. s elkezdek jszakkon t azon gondolkodni, hogy ha n meghzasodnk, hogy vnm, hogy szeretnm a felesgemet, hogy megtennk neki mindent, de nemcsak, amit kvn, hanem sokkal tbbet, - minden ton-mdon csak arra trekednk, hogy neki rmet szerezzek. Avval buzdtgatnm magam, hogy nlunk az asszonyokat nagyon megbntjk s elhanyagoljk, hogy nincs olyan fldhzragadt kis muzsik, aki az asszonyt nem tekinten alattvaljnak. Ezrt n megprblnk legalbb egyet knyeztetni a tbbi helyett is. s rlni a szvem, ha legalbb az az egy lne csupa jkedvben, megalztats nlkl. Vaszja s mi kvetkezik ebbl? Mit brndozol gy magadrl? Mi sl ki ebbl? Mg megrteni se lehet. Gavrilo Mit tudsz ezen nemrteni? Minden vilgos. csak az a szomor, hogy ilyen llekkel majd valamifle szemt lnyhoz jutok, akit nem rdemes szeretni, de n mgis szeretni fogom, a jk meg nektek jutnak, szltolknak. Vaszja Te ezt az egsz proklamcit el szoktad szavalni a lnyoknak? Vagy nem? Gavrilo Elkezdtem, drga bartom, megprbltam, csakhogy a flnksgtl nem tudok kimondani semmit, ahogy kne, csak hebegek. Akkor aztn sszezavarodok... Vaszja s mit felelnek k neked erre? Gavrilo Vilgos, hogy nevetnek. Vaszja Mivel ez a te beszded nagyon alacsonyrend. Igyekezz valami elkelt mondani. Parasa mikor szeretett belm? Megmondom n mindjrt. volt egy kis esti mulatsg, csakhogy n elz este kicsit felntttem a garatra s reggel sszekaptam a tatuskmmal, de gy, hogy egsz nap nem voltam sznl. Megyek a trsasgba s ott lk nmn, mintha dhs lennk, vagy lehangolt. Aztn egyszercsak fogom a gitrt s afltti elkeseredsemben, hogy sszergtam a patkt a szleimmel, ezt az egsz rzsemet beletve elnekeltem: (Vers - 8 sor) Aztn elhajtottam a gitrt s hazamentem. Parasa utna azt mondta nekem: "Nyilat lttl a szvembe de egsz krsztl." Nem is csoda, mert volt bennem valami hsies. De mit beszlsz? Ilyen-olyan srnkoz szavakat, nincs bennnk semmi rdekes. Vrj csak, majd n megtantalak, hogy kell az ilyenfajtkkal beszlni s milyen szellemben. De te? Ksz litnia. Most hogy jutok n innen ki? Szilan mellett elmenni semmi kedvem, tldulok megint a kertsen. J jszakt! (A kertshez megy.)

A torncon megjelenik Kuroszlepov, Gradobojev, Matrjona s egy lny. Gavrilo Hov mgy! Gyere vissza, jnnek a gazdk; megltnak, szorul a kapca! Bjjunk a bokrok kz. Elbjnak a bokrok kzt.

Negyedik jelenet Kuroszlepov, Gradobojev Kuroszlepov Gyernk, Szerapion Mardarics, igyunk most egyet a fa alatt. (A lnynak.) Tedd a harapnivalt a fa al. Gradobojev Igyunk ht egyet a fa alatt. Matrjona Hogyhogy nincs maradstok egy helyen? Kuroszlepov (a felesgnek) Sicc a pad al! (Gradobojevhez.) Hogy is volt az, amikor a trkkel hborskodtl? Gradobojev Csak gy, hborskodtam, egyszeren. Csak vrat milyen sokat vettnk el tle. Matrjona Htha nem is igaz. Kuroszlepov Sicc, ha mondom! Matrjona Mondod, de nem kne. Ht macska vagyok n, mi? Kuroszlepov Ne haragudj, Szerepion Mardarics, isten rizz! gyet se vess r, fordts neki htat, hadd ugassa a szelet. Hogy is vetttek be ezeket a vrakat? Gradobojev Hogy vettk be? Te csudabogr! Ht a kt keznkkel. A trknek nagy a btorsga, de kicsi a kitartsa, arrl meg sejtelme sincs, hogy kell a katonnak az eskjt tartani. s ha rsgen ll, ht mindjrt odalncoljk a lbnl fogva az gyhoz, vagy ami ott pp van, mskpp elmenne. De ha kirohansra mennek a vrbl, akkor jl vigyzz, mert eltte pohrszmra isszk az opibummot. Kuroszlepov Mifle dolog az az opibumm? Gradobojev Hogy is magyarzzam azt meg neked? Olyasmi, mint a firniszolaj. s egyszerre tele van tle kurzsival; akkor jobb nem a kezegybe kerlni, a fogval is szttp. De ht a mieink erre is kieszeltek egy fortlyt. Amikor a trkk csapatostul kitdulnak a vrbl s karattyolnak a maguk nyelvn, a mieink azon nyomban elkezdenek htrlni, htrlni s egyre messzebb csaljk ket elre, hogy kiszlljon bellk a kurzsi; amikor mr messzire elcsalogattk ket, a vitzsg meg mind elprolgott bellk, akkor a kozkok oldalrl megrohanjk s derkon kapjk ket. De fogd csak meg a trkt a kt kezeddel, mindjrt azt kiablja: aman! Kuroszlepov Nem szereti, mi? De mi az, hogy azt kiablja: aman? Mirt? Gradobojev Azt jelenti: pardon. Matrjona Azt mondod: pardon. De n azt hallottam, hogy vannak kztk, akik egyltaln nem ismernek pardont. Gradobojev , hallottl valamit harangozni. Kuroszlepov Tedd meg nekem azt a szvessget, ne kapasd el, meg se halljad a szavt, hadd beszljen. Mert prblj neki csak egy mkszemnyi alkalmat adni, hogy beldkssn, megkeserti az letedet. No, mi ketten pedig, a trk csata utn iszunk egyet. Gradobojev Annak rendje s mdja szerint. Lelnek, tltenek. Lm, milyen rendrfnk vagyok n! Trkkrl fecsegek veletek, vodkt iszom, ltom mindenfle tudatlansgtokat, neveletlensgteket, mgse szlok semmit. Ht nem aptok vagyok n nektek, mondd csak! Kuroszlepov Ehhez sz sem frhet. Matrjona Stemnyt nem eszel? Egyl, vljk egszsgedre Szkorpion Nardarics.

Gradobojev Jsgos Isten! Hogyhogy szkorpi? Te vagy a szkorpi, de n Szerapion vagyok. Matrjona Mit drgld az orrom al, nem n kereszteltelek! tn n tehetek rla, hogy ilyen nevet adtak neked! Ha kitrm is a nyelvem, mindig csak skorpi jn ki. Gradobojev Tudod mit, kedves hlgyem, nznl inkbb a hztarts utn: legjobb azt a magad szemvel ltni. Matrjona Ugyan hagyd mr ezeket az rdgi kerlutakat! Nem vagyok n butbb nlad, csak ppen, hogy Trkorszgban nem jrtam. Ltom, hogy el szeretntek kergetni, ht azrt is, maradok. Kuroszlepov Ne trdj vele! Furcsa gesztus! Nem is rtem... Ennl utolsbb dolog mr nincs is: asszonnyal diskurlni. Mintha az embernek ms dolga nem is vo lna. itt egy kis harapnival! Isznak Gradobojev No, mi van a pnzeddel? Mit csinljunk evvel a dologgal? Kuroszlepov Ami a szekrrl leesett, az odavan. Gradobojev Hol volt a pnz? Kuroszlepov Ht ismered a kis alvszobmat, olyan sttecske. Oda rajtam, meg az asszonyon kvl soha senki be nem megy. Gradobojev Gyanakszol valakire? Kuroszlepov Nem akarok vtkezni, senkit sem gyanstok. Gradobojev Vizsglat kne. Kuroszlepov Hogy is ne: vizsglat! Gradobojev Okvetlen. Matrjona Majd ha megengedem, hogy rendetlensget csinlj a hzamban. Gradobojev Lehet, hogy tged meg se krdeznk. Matrjona Ismerem n az ilyen vizsglatokat, tudom mire valk. Gradobojev Hogyne tudnd, okos asszony vagy te. Nekem tisztra kell mosakodnom, nehogy mg azt mondjk: lops trtnt a vrosban s a rendrfnk a fle botjt se mozgatja. Matrjona Hogyisne! Nem azrt kell, hanem azrt, mert te kapzsi ember vagy. Gradobojev Csak beszlj. Kuroszlepov Fordts htat neki. Matrjona Minden kevs neked. Gradobojev Kevs is. Tudod, mennyi a fizetsnk, s nekem csaldom van. Matrjona Kiderl, hogy kapzsi ember vagy! Skorpinak szlettl, skorpi is maradsz. Gradobojev (igyekszik megijeszteni) Mg sszeveszek veled! Mondtam, hogy ne merj skorpinak nevezni: vgreis kapitny vagyok, a cr jelvnyt viselem. Felsgsrtsrt megnyzlak s aztn mg knyszerzubbonyba is bjtatlak! Kuroszlepov Az kell neki! Matrjona Knyszerzubbonyba? sznl vagy? Gradobojev s mg prbajra is kihvlak. Matrjona Azt hiszed, megijedtem? Te csak asszonynppel szeretnl verekedni! Nagy baj: skorpinak szltottalak. A magadfajtt szlthatjk akrhogy, csak jltartsk! Kuroszlepov Ne llj szba vele! n mr rgta semmirl se beszlek vele, nagyon rgta; mert nincs is mit. Ms szavam nincs hozz, mint: add ide, fogd, eridj innen - ez az egsz. Matrjona (Gradobojevhez) Te tudod a te vizsglatodat, n tudom az n vizsglatomat. Bezrom a kaput, kieresztem a kutykat, megvan a vizsglat. Inkbb a rablkat fognd el, mint hogy ilyen vizsglatot... Gradobojev Mifle rablkat? Kuroszlepov Hagyd mr! Matrjona A brinszki erdbe odahajzott msflszz ember.

Gradobojev Szraz tnak nedves partjn... Hol lttad ket? Kuroszlepov Hagyd el, hallgass inkbb, mert mg elkezd olyan badarsgot fecseg ni, hogy tn mg tzelfecskendvel se hallgattatod el. Gradobojev Elhallgattathatnd te. Kuroszlepov Megprbltam. Annl rosszabb. Csak egy md van: hadd beszljen, karattyolj, amennyit tudsz, de mi se odahallgatni, se felelni nem vagyunk hajlandk. Erre elfrad, aztn abbahagyja. Isznak Matrjona A rablk fosztogatjk a keresztny npet, k meg ideplntljk magukat s vodkt isznak. Gradobojev Hol fosztogatnak? No, mondd mr meg! Kit fosztanak ki? Matrjona Azt n honnan tudjam? Mi vagyok n, fogdmeg? Az erdben fosztogatnak. Gradobojev Akkor nem az n dolgom, hanem a kerleti rendrfnk. Kuroszlepov Mit akarsz tle? n neked ill alapossggal megmagyarztam, hogy vele nem lehet beszlgetni. Tessk, prbld meg, fogadok, amibe akarsz, hogy egy flra alatt okvetlenl vagy megbolondulsz, vagy a falra mszol s leszrsz valaki idegent, akine k az egszhez semmi kze. Kiprblt dolog ez. Gradobojev No, ltom mr, neked egy kis ajndkot kell hoznom. Bessz-arbiban vettem egy kirgiz kozktl. Kuroszlepov Legyl olyan szves. Gradobojev A tatr-hortban fontk, a nyele ezst, fekete berakssal. A bartomtl semmit se sajnlok. s mennyi hasznt fogod venni! Matrjona Hej, de nagyon okosak vagytok, csak gy elnzlek benneteket. Ostort akarsz neki ajndkozni, vagy korbcsot. Sokat r az ostor. Csak nincs kit tni vele; az tbbe kerlne nektek, mint amennyit ketten egytt megrtek, az ostoroddal egytt. Hozd csak ide! Elfogadjuk, mirt ne? Mg hasznlhatjuk valamifle brdolatlan, neveletlen vendgnl. Gradobojev Melyik kertstek mgtt van az res telek? Kuroszlepov (mutatja) Ott. Gradobojev Ki kell mrni, hny lnyire van a hztl. Kuroszlepov Minek? Gradobojev A rend kedvrt. Kuroszlepov Kimrhetjk. Gradobojev Gyere, lpjk ki, te a hztl, n a kertstl, kzptt tallkozunk. (A kertshez megy.) Kuroszlepov Rajta! (A hzhoz megy.) Matrjona Csak lpkedjetek, szerencsre stt van, nincs, aki nevessen rajtatok. Gradobojev (elindul a kertstl) Egy, kett, hrom... Kuroszlepov (indul a hztl) Egyszer, ktszer, hromszor... megllj, sszezavartam, kezdjk ellrl. Mindketten visszamennek a kiindulpontjukra s lpkedve kzelednek egymshoz. Gradobojev (nekimegy Vaszjnak) llj! Micsoda ember ez itt? (Gallron fogja Vaszjt.) Szidorenko! Zsigunov! Kuroszlepov (nekimegy Gavrilonak, aki fellki s elszalad) Jaj, megl, jaj, mr meg is lt! rsg! Fogjk meg! Odafut Szilan, utna a kt rendr s nhny munks. Matrjona Jaj! Rablk! rsg! Gyilkolnak! Szilan Hol vannak? Matrjona Ott a bokorban lik a gazdt! Jaj, rsg! Gradobojev (a rendrknek) Ktzd meg, csavard gzsba a rabljt. Lopni jttl, lopni? Hozzm, az n vrosomba? Ho -ho-ho!

A rendrk megktzik Vaszjt. Szilan (megragadja Kuroszlepovot) Bnom is n, danolhatsz mr nekem, amit akarsz, most megfogtalak. Megvagy! Mennyit nyaggattak miattad, mennyit gyanstgattak... Kuroszlepov Kit fogsz te, kit? A gazdt! Nyisd ki ht a csipdat! Szilan J is volna! engem be nem csapsz! Mennyi bajom volt mr nekem a te bnd miatt! Gradobojev (Szilanhoz) Vezesd ide azt is! Hozzatok vilgot! Szilan (az udvarosnak) Szaladj a segdek szobjba, hozd ki a lmpst! Az udvaros el. Kuroszlepov Egy kvet fjsz a rablkkal, a gazdra mgy r, pedig a bcsikm is vagy. Matrjona Sok-e a rabl? Szilan Egy se szkik meg, mind itt van. Tartstok ket, testvrek. Volt nekem valahol egy madzagom. (A csizmaszrban keresgl.) Matrjona Mind itt van? Msflszz? rsg? Benneteket mind, mind levgnak, aztn mg engem is sorravesznek! (A padra szdl.) Gradobojev Ktzztek meg! Ho-ho-ho-ho! Az n vrosomban! Ms helyet nem is talltak! Kuroszlepov Megllj! Csak a kezem hadd szabadtsam ki, lesz nemulass! Az udvaros kihozza s leteszi a lmpst. Gradobojev Ide lltstok ket! Most jn a kihallgats. Ty, de elfradtam. Ilyen a mi szolglatunk! (Le akar lni a padra.) Itt van mg valami! Valami puha! Taln hulla? (Megtapogatja.) Mg egy gond! Pfuj, nincs az embernek egy perc nyugta sem. Matrjona Jaj! n vagyok soron! Gradobojev Ejnye, ez a fehrszemly! mr megint itt vagy? (Kzen fogja) Matrjona Az a f, hogy le ne szrjatok, fehr testemhez ne nyljatok! Gradobojev Az kell neknk ppen! Micsoda ritkasg! Takarodj haza! Nem hallod? (Toppant.) Mit zavarod az igazsgszolgltatst? (Lel a padra.) n a ktelessgem teljestem; mindjrt letartztatlak. Matrjona el. Szilan (Odatuszkolja Kuroszlepovot, ms munksok segtsgvel) Itt van, nagys... Hej az ldjt...! Ht nem a gazda?! Kuroszlepov Mi jut eszetekbe! Megvesztetek? (Kitpi magt a ktelkbl s Szilant gallron ragadja.) Szerapion Mardarics! Rendrfnk r! Ezt tld el! Knyrgk, tld el azonnal! (Szilanhoz.) Tgedet most sorba minden lehetsges mdon ki kell vgezni, mivelhogy te egy kereskedembert, akit az egsz trsadalom megtisztel s kiemel, mind klnfle adomnyairt, mind pedig jtkonysgrt... megint csak a maga kltsgn... s te a kezt htraktd, a np szne eltt! s mit csinltl te nvelem! Most minden rangom, mintha nem is volna... Gradobojev Ne flj! Minden rangod megmarad. lj le! Szilan De ht tgedet kicsoda... Eridj mr! Mindig szidsz, hogy rosszul rizlek! Na, ht most... persze: ahogy az ermbl tellett. No hiszen! No most meg... ht tn n tehetek rla, hogy stt van? Gradobojev No, ezt majd ksbb tisztzztok. Most lssuk a valdi tolvajt. A rendrk odavezetik Vaszjt. Ki vagy? Kuroszlepov Hisz ez a Vaszka! Gradobojev Ht te, szeretett bartom, mirt vetemedtl tolvajlsra? Kuroszlepov Csakis tehette, mert az apja most ment tnkre... Gradobojev (Kuroszlepovnak) Te vezeted a kihallgatst? Lehetsges, hogy nekem ehhez semmi kzm? Akkor vedd fel a mundromat, n pedig krvnyt rok, hogy kldjenek nyugdjba. Kuroszlepov No, hagyd mr, ne haragudj!

Gradobojev (Vaszjhoz) Nos, hogy van ez, szeretett bartom? Vaszja Mr meg tessk bocstani, Szerepion Mardarics, taln nem tetszik ismerni a tatuskt, meg engem? Gradobojev llj! Erre a krdsre felelj: mirt vetemedtl tolvajlsra? Megtetszett ez a foglalatossg? Vagy nagyon jl jvedelmez? Vaszja Tessk mr megbocstani, n tulajdonkppen ltogatba jttem. Ez pedig tudott dolog, hogy Pavlin Pavlinics ell jobb elbjni, mert ltalban az ember hajnak szokott esni... De ht nnekem gyerekkorom ta semmi kedvem a tolvajlsra... Mg a legkisebb semmisg se kell nekem, ha a ms. Gradobojev Egyedl zd ezt a foglalkozst, vagy kompnid van? Vaszja Mit tetszik tlem akarni? Nincs nekem ehhez semmi kzm. Kuroszlepov Ugyan mr! Micsoda brsg ez? Taln bizony vall? s ha vall is, a pnznek akkor is befellegzett! Hol van arra eset, plne minlunk, hogy elveszett pnz megkerl? Ezrt ht keresni se rdemes, brskodni meg nincs mirt. Gradobojev Nem, ilyesmit ne beszlj! Felelsz rte! Kuroszlepov Mi felelnivalm van? Talld meg, akkor felelek. Gradobojev Ne csfoldj! Ne srtegess! Ha nekiveselkedek a keressnek, akkor meg is tallom. Most a rzkeny oldalamhoz nyltl. Kuroszlepov Ht keresd! Ha megtallod, neked lesz igazad; n meg bocsnatot krek. Ezt pedig katonnak adjuk a kzssg nevben; az apja most gyis csdbe ment, ennek okbl is csak gy teng-leng, semmi dolga. Jv hten beadjuk regrutnak, addig pedig hadd ljn a fogdban gyan vgett. Gradobojev Jl van, addig hadd ljn. (A rendrknek.) Vezesstek a fogdba. Vaszja De mirt, meg tessk bocstani? Gradobojev Mars! Felemels nincs! A rendrsg elvezeti Vaszjt. Kuroszlepov s mg imdkozz istenedhez....(munksaihoz) Lduljatok a helyetekre, de elttotttok a sztokat! Szilan s a munksok el. tdik jelenet Kuroszlepov s Gradobojev Gradobojev Volt mg vele valaki? Kuroszlepov Inkbb a mieink kzl. gy gondolom Gavrilo! No ezzel majd magam szmolok. Gradobojev Eszerint lezrtuk az gyet? Kuroszlepov Le. Gradobojev No, akkor... Kuroszlepov Akkor micsoda? Gradobojev Ha az gyet lezrtuk, akkor mi van? Kuroszlepov Mi van? Gradobojev Merci. Kuroszlepov Mifle merci? Gradobojev Nem tudod? Ez annyit jelent, mint ksznm alssan. rted mr? Mit gondolsz, ingyen keresem az elveszett pnzedet? Kuroszlepov Hisz nem talltad meg. Gradobojev Mg meg is talljam? Akkor nem gy beszlnk veled. Ki vagyok n, taknyos klyk, hogy jnek vadjn kergessem nektek a zsivnyokat, letemet kockra tve? n sebeslt katona vagyok!

Kuroszlepov Te ezt csak gy mellesleg csinltad, vodkasz mell ett. Gradobojev A vodka magtl rtetdik; bartsg az bartsg, de a rend az rend! Te se adsz el portkt haszon nlkl, n is gy vezettem be, hogy minden gy utn maradjon nekem is egy szrszllal! Ha az ember egynek elnzi, mind elszemtelenednek. Na te eszel, n is enni akarok. Kuroszlepov Ht akkor, no j, taln holnap... Gradobojev Legyen szerencsnk egy cssze tera, mentl korbban. Kuroszlepov Jl van, elmegyek. Gradobojev (kezet nyjt) No, a viszontltsra. Holnap kldd el hozzm Szilant, ki kell hallgatnom! (El.) Hatodik jelenet Kuroszlepov, majd Gavrilo s Szilan Kuroszlepov (kilt) Gavrilka! Gavrilo az ablaknl hangosan nekel: "Se papuska, se mamuska..." Csalsz, de engem nem csapsz be, Gavrilka! Gavrilo jn. Gavrilo Ha megint a hajamba tet szik akarni markolni, akkor inkbb az elszmolst... Kuroszlepov Mindjrt meglesz az elszmols. Szilantij! Bcsika! H! Jn Szilan. Lkd ki a ldikjt az utcra, t meg utna, a nyaknl fogva. Gavrilo Hov legyek tszaka? Kuroszlepov Mi kzm hozz? Az n hzam nem menhely olyanoknak, akik nem rdemlik. Ha nem tudod, hogy viselkedj az letben, takarodj s ksz. Gavrilo Nekem mg jr szztven rubel. Kuroszlepov Nagy eset, szztven rubel; nekem eltnt ktezer rubelem. Ktezer! Akarsz a kterbe jutni? Gavrilo Mirt? n szegny ember vagyok. Kuroszlepov Szegnyek is lopnak. Gavrilo Nekem tessk kiadni a pnzemet. Csak nem halhatok hen. Kuroszlepov Eridj, prlj be. Ilyen egy tokverte alak. Pfuj! pp kedvem volt vacsorzni, most meg elment a kedvem. De ez itt: hogy henhal... meg szztven rubel...! Ezret kellett volna levonni neked ezrt a bosszsgrt. Gyere velem, Szilantij, odaadom az tlevelt. (Gavrilonak) Vagy a kterbe csukassalak? (El Szilannal egytt.) Gavrilo Na most aztn befellegzett! Hov leszel most, Gavruska? Akrhov fordulsz, azt mondjk, lops miatt kergettek el. Gyalzat l mr az n fejemen. A vesztesg se kutya, de a tetejbe mg az erklcs is. Mi legyen most az n tirnyom? Az n egyenes tirnyom most, - ki a kapun, be a vzbe. Magam a fenekre, buborkok a flsznre. Jaj, jaj, jaj, jaj! Jn Szilan Szilan Nesze az tleveled! Most szabad vagy, mint a madr. n g y gondolom, neked ez csak a javadra vlik. sszeszedjem a ckmkodat, mi? Gavrilo Szedd ssze, testvr, legyl olyan szves, sok ingsgom nincs, minden elfr egy batyuban; a kezem mintha megbnult volna. A gitrt el ne felejtsd. Lelk addig itt a kerkvetre. Szilan el. Gavrilo lel a kerkvetre; jn Parasa.

Hatodik jelenet Parasa s Gavrilo, majd Szilan Parasa Mi baj trtnt tiveletek? Apm egsz kikelt magbl. Gavrilo Ne-ne-nem lehet vilgosan ltni. Engem vgkpp elintztek. Parasa Hogyhogy vgkpp? Gavrilo Vgkpp. Se egy kopejkm nem maradt, se llsom, mehetek vilgg. Parasa , te szegny! Gavrilo Az n bajom mg semmi, de Vaszjt katonnak adjk. Parasa (ijedten) Katonnak? Gavrilo Most a fogdban l, de a napokban odaadjk regrutnak. Parasa Mit beszlsz! nmiattam katonnak adjk? Gavrilo Nem maga miatt, hanem itt fogtk az udvaron s semmirt tolvajnak mondtk ki, mintha lopta volna el a pnzt. Parasa De hisz mindegy az, mindegy az, amikor nmiattam jtt ide. hisz engem szeret. istenem! Micsoda vtek! Idejtt, hogy tallkozzon velem, - most meg katonnak adjk, elszaktjk az apjtl, tlem. Az apja reg napjaira egyedl marad, t meg elhurcoljk, elhurcoljk! (Felkilt.) , n boldogtalan! (Fejhez kap.) Gavrilo, lj itt, vrj rm egy percig. (Kifut.) Gavrilo Hov lett? Mi lelte? Szegnyke, szegnyke. Lm, itt l apjval, anyjval, mgis rvbb az rvnl! Mindig csak magnak kell gondolkodni a maga sorsa fltt. Senki se trdik rvalnyka-kesersgvel. Ht lehet tet nem szeretni? Jaj, hogy fj a szvem, knnyek fojtogatjk a torkomat. (Sr.) Kijn Szilan batyuval s gitrral. Szilan Ne-e a sapkd! (Radja.) Itt a batyud, itt a gitrod. s ht bartocskm, isten veled! Tarts meg j emlkezetedben! Kijn Parasa, kpenyben, kendvel a fejn. Parasa Gyernk, gyernk! Gavrilo Hov, hov tetszik, az isten szerelmrt! Parasa hozz, Gavrilo, hozz, kedves. Gavrilo De hisz a fogdban van; meg tessk bocstani! Hogy tetszik gondolni? Parasa Pnz van nlam, ltod? Adok a katonknak, tengednek. Gavrilo De akkor is csak reggel; hova megy jszaka? (Fldig hajol.) Maradjon itthon, kedves, maradjon itthon! Parasa Keresztanymnl alszom. Gyernk, gyernk! Kr e sok szrt! Szilan (Parashoz) Ki akarod ksrni a kapun? Ht ksrd! J cselekedet, rvagyerek. Parasa (a hz fel fordul, egy ideig nmn nzi) Isten veled szlhzam! Mennyi knnyet elhullattam benned! Uramisten, mennyi knnyet! De ha most legalbb egyetlen knnycsepp kigrdlne; hisz itt szlettem, itt nttem fel. Nemrgen mg, gyerekfejjel azt gondoltam: nlad kedvesebb a vilgon nincsen. Most meg, akr soha tbb meg ne lssalak. Pusztulj a szemem ell, lnysgom brtne! (Elfut, Gavrilo utna.) Szilan Megllj! Hov? (Legyint.) nem nrm tartozik! (Bezrja a kertkaput.) Milyen let az! Isten bntetse! (Megdngeti a deszkt s kiabl.) Tzre-vzre vigyzzatok!

Harmadik felvons

Tr a vros szln. Balra a nztl a rendrfnk hza, fdtt, lpcss bejrattal; jobbra a fogda, vasrcsos ablakokkal; a kapu eltt egy rokkant katona; szemben a nzvel foly kis kikthellyel csnakok, a folyn tl falusi tj. Els jelenet Arisztarh a kikt hdjn l, horgszik. Szilan odamegy hozz s nmn nzi. A rendrfnksg bejratnl egy csom ember ll. Arisztarh (nem veszi szre Szilant) Hij, de ravasz, hij, de cseles. Vrj csak, majd tljrok n az eszeden. (Kihzza a horgot s megigaztja.) Ravasz vagy, de n mg nlad is ravaszabb vagyok; a hal ravasz, de az ember blcs, isten akaratbl... (Bedobja a horgot.) Az embernek olyan ravaszsg adatott, hogy flbe emelkedik mindennek, ami a fldn, a fld alatt, a vizekben... Ide gyere! (Kihzza a horgot.) No, mi az? Rharaptl? (Leveszi a halat s beteszi a haltart ednybe.) Szilan Ht gy fogod ket! Arisztarh (megfordul) Adjisten Szilantij btym! Szilan Rolvasssal. csakugyan. Te tudsz sok ilyen varzsigt, de n nem tudok egyet se, ht nem is kerlnek a horgomra. Arisztarh Mifle varzsigt? Szilan Imdsg, vagy mi, vagy valamifle bvs szavak; hallani hallottam, csak nem rtettem, a hal meg hallgat r. Arisztarh Ugyan mr, Szilantij bcsi, mifle bvs szavak! Magamban beszltem. Szilan Ht igen is. Ha tudja az ember az igt, akkor mindjrt jobb... Itt van pldul az ra. Arra is azt mondod, csak gy megy, magtl? Arisztarh Te is horgszni jttl? Szilan pp horgszni van most idm! A rendrfnkhz jttem. Arisztarh Minek? Szilan Olyan vilg van most nlunk otthon, mint a litvnok dlsa idejn, mintha a nyakunkon lenne Mamj... Pnz tnt el; a keresztlnyod elment. Arisztarh Nagy csoda! Elmegy onnan az ember. Hov ment? Szilan A keresztanyjnl van. Odamentem. Megtiltotta, hogy az apjnak. No, mi dolgom vele? Arisztarh s mi van a pnzzel? Ki lehetett az? Szilan Mondd meg, ha tudod! A tolvajnak egy a bne, e a gazd meg az enym tz: mennyi mindenkit megrgalmaztunk! Gavrilt elzavarta, Susztrij Vaszjt a fogdban tartjk egyelre. Arisztarh A fogdban? Mit beszlsz! Bn, bn. ! Szilan Bizony bn. Mi kvettk el. tbbet, mint a homok a tenger partjn. Arisztarh Most mit csinljunk? Vaszjt ki kell menteni! Ki csukott a fogdba? A gazda, mi? Szilan A gazda! Megvan hozz az ereje, ht bolondozik. A rendrfnk flbredt mr? Arisztarh Eridj oda, krdezd meg. Szilan Minek odamenni? Majd kijn maga az ajt el. Egsz nap ott l a kistorncon, az utat nzi. s milyen szeme van, hogy megltja, ki az, akinek a zsebben nincs tlevl! Mg ha egy bandban szz ember hmplyg is el eltte, egyszer csak felnyrsal valakit a tekintetvel, maghoz inti: "Gyere csak ide, drgaltos bartom!" s eltallta. (Megvakarja a tarkjt.) De oda is mehetek! (Odamegy a rendrsg hzhoz.) Kijn Gradobojev hlkabtban, tiszti sapkban, bottal, amely inkbb mank, mint staplca, pipval s Szidorenko. Msodik jelenet

Voltak, Gradobojev s Szidorenko Gradobojev (lel a lpcsre) Az isten magasan, a cr messze van. Jl mondom? Hangok Jl mondja, Szerapion Mardarics! Jl mondja nagysgos uram. Gradobojev De n kzel vagyok hozztok, teht n vagyok a ti brtok is. Hangok gy van, nagysgos uram! Val igaz, Szerapion Mardarics. Gradobojev Hogy tlkezzek n most flttetek? tlkezzek taln a trvn y szerint.? Els hang Dehogy, ugyan, Szerapion Mardarics! Gradobojev Te akkor beszlj, ha krdeznek. s ha engem flbeszaktgatsz, akkor kapsz egyet a mankmmal. tlkezzek taln a trvny szerint? Csakhogy sok m a trvny. Szidorenko, mutasd meg nekik, mennyi trvnynk van. Szidorenko bemegy a hzba s hamarosan visszatr egy egsz nyalb knyvvel. Ltjtok, mennyi trvny van? Csak ennyi van nnlam, de mennyi van mg msutt! Szidorenko, vidd vissza a helyre. Szidorenko elmegy. s a trvny mind szigor: egyik knyvben szigor, a msikban mg szigorbb, a legutolsban a legszigorbb. Hangok gy igaz, uram, gy is van. Gradobojev gy ht, drgaltos bartaim, ahogy akarjtok: trvny szerint tljek -e flttetek, vagy a lelkem szerint, ahogy Isten a szvembe plntlja. Hangok tlj a lelked szerint, legyl atynk, Szerapion Mardarics. Gradobojev No, jl van. Csak aztn ne panaszkodjatok, mert ha panaszkodtok. Ty, akkor. Hangok Nem panaszkodunk, nagysgos urunk. Gradobojev (Zsigunovhoz) Foglyok vannak? Zsigunov jszaka sszeszedtnk, nagysgos uram, csendhborts okbl, kt szabt, egy susztert, ht f gyri munkst, egy rnokot s egy keresked fit. Gradobojev A keresked fit a kamrba zrni s szlni az apjnak, hogy jjjn kivltani, a vltsgdjat hozza magval, az rnokot futni hagyni, a tbbit. Van munka a vetemnyeskertben? Zsigunov Van. Kt f kell. Gradobojev Akkor vlaszd ki a kt legegszsgesebbet, irnytsd a vetemnyesbe, a tbbi marad a fogdban, rluk ksbb lesz hatrozat. Zsigunov el a foglyokkal. Gradobojev Ki volna mg? Gyertek ide egyenknt! Els kispolgr Pnzt hoztam, nagysgos uram, a vltrt. Gradobojev Jl van, egy gyet lerztam. Szidorenko, tedd az asztalra. (Odaadja a pnzt Szidorenkonak.) Szidorenko Sok ilyen pnz gylt mr halomba nlunk, nagysgos uram. Nem kne postn sztkldeni? Gradobojev Mg szt is kldeni? j mdi, mi? A mi dolgunk, hogy behajtsuk, ht mi be is hajtjuk. Akinek kell, az jjjn rte maga, mi odaadjuk. De mg szt is kldzni? Oroszorszg nagy m! Ha valaki nem jn, annak nylvn nem nagyon kell. Odalp a msodik kispolgr. Ht neked mi a bajod? Msodik kispolgr Egy kis vltcska volna. Nem fizet. Gradobojev (tveszi a vltt) Szidorenko, dugd a tkr mg. Szidorenko el. Msodik kispolgr Hogyhogy a tkr mg? Gradobojev Ht hov tegyem? Rmztassam be? Nem csak a tied van ott, ott meredezik vagy harminc vlt. Ha valahol sszetallkozom az adsoddal, szlok neki, hogy fizessen.

Msodik kispolgr De hogyha . Gradobojev Hogyha . Hogyha te mg sok jratod a szdat, ltod ezt? (Mutatja a mankt.) Ldulj innen! (Megltja a harmadik kispolgrt.) Ht te drgaltos bartom, te itt vagy? Adssgot fizetni, arra nincsen pnzed, de rszegeskedni, arra van. A vltd mr msodik esztendeje meredezik a tkr mgtt, mr a pensz is rg belepte, de te inni jrsz. Eridj a folyosra, ott vrakozz! Majd a htadra teszem a vltt s megindtom a behajtsi eljrst a botommal. Harmadik kispolgr Legyen hozzm knyrletes, Isten nevben, nagysgos uram! A vagyoni viszonyainkat tetszik ismerni. essen meg a szve. Gradobojev Majd megesik. Indulj! (szreveszi Szilant.) Hej, te, bcsika! Menj csak be a szobmba! Veled nagy beszdem lesz. (A tbbieknek.) No, Isten ldjon benneteket. Nem rek most r a brskodsra. Akinek kell valami, jjjn holnap. (El Szilannal.) Eloszolnak. Jn Gavrilo vszontarisznyval a vlln. Harmadik jelenet Arisztarh s Gavrilo Arisztarh Ah! dvzllek, te szmztt. Gavrilo Akkor ht hallottad. Arisztarh Hallottam. Gavrilo Hol az igazsg? Arisztarh Nem tudod? Emeld fl a feje. Gavrilo a magasba nz. Ott. Gavrilo Tudom. De hol keressen brt a magunkfajta? Arisztarh Br meg ott! (A rendrfnk hzra mutat.) Gavrilo De ha nekem igazsgos br kell. Arisztarh Ha igazsgos kell, akkor vrjl, lesz igazsgos is. Gavrilo De hamar lesz-e? Arisztarh No, nem olyan hamar, de legalbb j. tl az mindenek felett, meg azok felett is, akinek rosszul szolgltattak igazsgot, meg akiknek sehogyse szolgltattak. Gavrilo Tudom, mirl beszlsz. Arisztarh Ht ha tudod, mirt krded? Ht ezt a tarisznyt minek vetted a nyakadba, tn tra kszlsz? Gavrilo Zarndoktra megyek. Arisztarh ldott legyen ez az ra. Hov? Gavrilo A remete-kolostorban. Arisztarh Egyedl? Gavrilo Nem, sokan vagyunk, a keresztlnyod is. Arisztarh A kis szkevny? Otthon meg alighanem keresik. Gavrilo Nem, a keresztanyja zenetet kldtt, hogy, aszongya, elmentek zarndoktra, ne is keressk. Ki sr utna? A mostohja, alighanem rl, az apjnak meg egyre meg y, mert az mr semmire se emlkszik. Nekem a keresetembl nem ad ki szztven rubelt. A torncos feljrra kijn a rendrfnk s Szilan. Negyedik jelenet Gradobojev, Szilan, Gavrilo, Arisztarh

Gradobojev Belebolondulok mr ebbe az tkozott histriba; egsz jjel nem aludtam. Mintha szget vertek volna a fejembe, de trgom magam rajta. (Szilanhoz.) Beszlj legalbb te rtelmesen, te madrijeszt! Szilan n nem mondok semmit, mivelhogy: sok a bn. Kacifntos dolog ez! Hej, kacifntos! Csuda kacifntos! Gradobojev De a gazda mr Vaszilij eltt is gondolt valakire? Szilan Mondom, egsz bedagadt mr a kt szeme; bedagadt, vaksi lett. bren mr semmit se tud csinlni. semmit, amit kne, csak beszl a levegbe, az elvadult feje utn. Gradobojev Elveszlek n tged, kterbe duglak! Szilan No hiszen! Trte a fejt, trte a fejt, a vgn kigondolta. Ez telt a nagy eszbl. Gradobojev Kivel gorombskodsz te? Jl megvlogasd, hogy kivel gorombskodsz! Szilan Ha egyszer semmi rtelme sincs s egyltalban nem tartozik rm. Gradobojev Ltom, rg nem ltl fogdban. Szilan Azrt nem ltem ott, mert az nem nekem val hely. Ez az. Gradobojev Hallgass! Szilan Hallgatok. Gradobojev Majd megtantalak beszlni, bartocskm! (Odamegy.) Ki a tolvaj? Szilan Ha ijesztgetni akarsz. Nem tudom, nem tudom. n csak ezt hajtogathatom. Mg ha tzzel stgetsz is. Meg is mondom neked a kbl hamarabb megkapod a vlaszt, mint ntlem. Gradobojev Barbrok! De persze nem Vaszka vo lt! Szilan Honnan tudjam? Vaszka kis ember, t oda lkheted, ahov akarod, de lelke azrt neki is van, az pedig rez. Gradobojev s Gavrilka se? Szilan Megint csak nem az n dolgom. Gavrilkt meg akr kifordthatod, lelsz -e nla akr egy vrs garast is? Aligha. De lelkiismerete, ellenttben msokkal. tbb is van neki, mint elegend. Gradobojev Akkor ht a tiedre jn ki. Szilan Az enyimre? n nem tudok semmit, itt van, megmondtam. Gradobojev Akkor ht kterbe veled, nincs tbb beszlnivalnk. Szilan Akr kterbe is, a dolgon az se vltoztat. s ksz. (Hatrozottan.) Nem tudok semmit. mit akarsz engem, vn embert ijesztgetni? Gradobojev (klt rzva rohan hozz) Csakhogy n nem ijesztgetek m. n teveled bartsggal. rted? Kedvessggel. Szilan Mg ha kedvessggel is. Gradobojev Mert ha te nekem segtesz, n neked olyan ldomst fizetek. na, tz rubelt, tizent rubelt. Szilan Gondolom, hamarabb a kbl val ppnak az a vasbl val se. Gradobojev Ne mondd vgig, csirkefog! Tiszteld a rendrfnkt. Szilan Hogy tiszteljelek? gy llok eltted, ahogy illik: levett sapkval. Gradobojev Hallgass ide. (Flbe sg valamit.) Szilan Igen. Gradobojev Gyakran, Szilan Majd minden jjel. Gradobojev No, hallgass ide. (Sg.) Rgtn adj jelt. Kilts. Szilan Jl van. Gradobojev De senkinek egy mukkot se! Ismersz! Szilan J, j, persze. Gradobojev Tgulj! Szilan Engedelmet krnk. (El.)

Gavrilo kzelebb megy. Gradobojev (megltja Gavrilt) Ht te, drgaltos bartom, mit lzengsz itt? Gavrilo n most lls nlkl vagyok, nagysgos uram. Gradobojev Nem j dolog! Aki dologtalan, az naplop. Gavrilo Csakhogy n nem vagyok m oka, Szerapion Mardarics. s nem csak lls nlkl vagyok, hanem gy, ahogy itt llok, egyetlen kopejka nlkl. Gradobojev Mg rosszabb! Nekem is csak fls gondom van most veled. Nekem most gy kell rlad gondoskodnom, kedvesem, mint az des fiamrl. Gavrilo Ne is tessk elhagyni. Gradobojev Nem hagylak el. Mind a kt szememmel csak azt fogom figyelni, el ne lopj valamit. Akinek egy kopejka nincs a zsebben, annak viszket a keze, ha idegen holmit lt. Az ilyenek pedig kzel llnak az n szvemhez. Gavrilo Minek nekem a ms! Mg a magamt se adjk ki. Gradobojev Nem adjk ki? Gavrilo Elzavart a gazdm elszmols nlkl. Gradobojev Elzavart? Ty, a rabl! Nos, mit tetszik most parancsolni, mit csinljak vele? Gavrilo Legyen irnyomban isteni kegyelemmel. Gradobojev Leszek. Vrj, mindjrt jn a gazdd, krd tlem az elszmolst az n jelenltemben, n nem rtek egyet vele. Gavrilo Lesz-e nekem ebbl hasznom, nagysgos uram? Gradobojev Nem tudom, bartom. n gy gondolom, hogy a gazda le fog tged szidni, ha meg csknyskdsz, akkor elver, n meg mg megtetzem. Gavrilo Hol szerezzem meg tle a pnzt, nagysgos uram? Gradobojev Bnom is n, szerezd, ahogy akarod. Gavrilo Akkor ht n most haljak hen? Gradobojev Akkor ht halj hen. - De ki tudja, htha kifizet. Gavrilo Dehogy fizet. Hacsak meg nem tetszik neki a parancsolni. Gradobojev Parancsolni! Elszr gondold meg, olyan nagy kutya vagy-e te, hogy rdemese miattad a gazdddal sszeveszni. Elvgre t nem foghatom gallron, a mankmmal meg nem inthetem, ahogy veletek csinlom. Prbljak csak killni egy segdrt, mit szln nak a gazdk? Se lisztecskt nem kldennek, se zabocskt a lovaimnak: taln majd ti tplltok engem? No, nem ment mg el a kedved a prskdstl? Mert akkor csak vrjl, vrjl drgaltos bartom! Gavrilo Nem, tn jobb lesz. Gradobojev Ez az, hogy jobb lesz. szaladj, de szaporn, nehogy megfogassalak. Gavrilo (htrl s meghajol) Ht akkor n. Gradobojev Eridj Isten hrvel! Gavrilo elsiet. Fogjk meg! Ha-ha-ha! Gavrilo elszalad s az utcasarkon eltnik. Hej, micsoda dolgok ezek! Nem kne kimenni a piacra a rend kedvrt? (Kilt.) Szirdorenko! Szidorenko megjelenik az ajtban. Szidorenko Tessk parancsolni, nagysgos uram! Gradobojev Fogd a szatyort, gyere utnam; a piacra megyek. (El.) Szidorenko a szatyorral utna szalad. Jn Gavrilo s Parasa, zarndok-ruhban. Arisztarh odamegy hozzjuk. tdik jelenet Parasa, Arisztarh s Gavrilo

Arisztarh Ht te, szpsgem, mit kszlsz a vrosban? Parasa Keresztapm, hogy tallkozhatok n Vaszjval? Arisztarh Mit akarsz vele? Hagyd, Isten nevben. Parasa Nem, keresztapm, nem lehet. Miattam jrt gy, rtatlanul. Mindjrt elmondom neked minden bnatomat, nincs mirt szgyenkezzem eltted. Azrt jtt, hogy velem tallkozzon, aztn tolvajnak nztk. Arisztarh Ejnye! Nem j ez gy! Te gazdag apa lnya vagy; mg meglt valaki. Parasa Hadd lsson! gy se ismernek meg, ltod, milyen ruha van rajtam; az arcom meg eltakarja a kend. No meg, ha megismernek is, de nagy baj! Dehogy is vagyok n mr gazdag ember lnya. Most katonn vagyok, keresztapm. Arisztarh Hogyhogy katonn? Mit beszlsz? Parasa Csak gy! (Kinyitja a zsebkendje csomjt.) A napokban okvetlenl hozzmegyek felesgl, s ha akadlyoznak, elre megmondom, olyat teszek, amit nem illik, bemegyek hozz a kaszrnyba. (Pnzt ad Arisztarhnak.) Itt van pnz, add oda a katonnak. Arisztarh sznl vagy? Uramisten! Parasa Noht! Mitl ijedtl meg? Nem vagyok n a magam ura? Ne flj! Ugyan! Engem a lelkiismeret hajt. Nylvn gy kell ennek lenni. Az emberek megsrtettk, mindentl, de mindentl megfosztottk. az apjtl elragadtk. Nos? szeret engem, lehet, hogy e z minden, ami megmaradt neki a vilgon: ht elvegyem ezt az utols rmt? Ht mi vagyok n? Mi jogon lennk n ggs vele szemben? Rosszabb nnlam? gy se gy se maradhatok mr lny. Frjhez adnak, keresztapm. taln jobb lesz nekem, ha valami rszeges kereskedt ddelgethetek akaratom ellenre? Nemcsak, hogy kedvem nincs, de azt hiszem, inkbb kzzel szrnm le: itt meg menne a dolog bn nlkl, szerelembl. Arisztarh Ltom mr, tged nem lehet meggyzni. Mit csinljak veled? De minek nekem ez a pnz? Van nekem pnzem, neked meg mg szksged lehet r. (Visszaadja a pnzt s bemegy a fogdba.) Gavrilo (vllra veszi a tarisznyt) Indulunk hamarosan? Parasa Csak elbb Vaszjval tallkozunk. Gavrilo Ht j, tallkozzanak, mi meg Arisztarhhal majd vigyzunk, meg ne lssk. Arisztarh visszajn. Arisztarh Az rizetesek mindjrt kijnnek vzrt, t kiengedik velk egytt. Kijn kt fogoly dzsval, a folyhoz mennek. Utnuk egy katona. Arisztarh s Gavrilo a kikthz megy. Hatodik jelenet Voltak s Vaszja. Parasa (meghajol) J reggelt, Vaszja! Vaszja (porig sjtva) Hogy kerlsz te ide? Istenem! Most nekem mg nehezebb! (Knnyt trli.) Parasa Nem baj, Vaszja, nem baj! Ne srj! (Megleli.) n vgkpp elmentem hazulrl, most mr egsz letemre veled maradok; ahogy te lsz, gy lek n is. Vaszja Hogyhogy? Parasa Hozzd megyek, megesketnek bennnket. semmi, semmi, ne srj. no, megmondom, hogy ez az n frjem, mondom, nem tudok tle elszakadni. ne szaktsatok el egymstl, mondom, inkbb eskessetek meg. Vaszja Ksznm. (Megcskolja.)

Parasa No, ezt meg is beszltk. Most arrl beszljnk, hogy fogunk lni, Vaszja, galambom, Vaszja! Vaszja Beszljnk. Parasa (hozz simul) Nagyon fognak m tged tni-verni. Vaszja Majd igyekszem. Parasa Igyekezz, Vaszja, igyekezz! s ide figyelj: ha mr mindenre megtantottak, s t akarnak tenni a regrutktl az ezredhez, igazi katonnak, akkor krd meg a legfbbet, a legfbb parancsnokot, aki csak van, hogy tgedet vigyenek a Kaukzusba s egyenesen, mindjrt a csatba! Vaszja Minek? Parasa s igyekezz meglni sok, mentl tbb ellensget. Ne kmld a magad fejt. Vaszja De hogyha engem magamat. Parasa Ht aztn? Egyszer csak meghalunk. Legalbb lesz kit megsiratnom. Igazi bnatom lesz, a legszentebb bnat. Mert gondold csak el, ha nem kredzkedel a csatba s ttesznek a helyrsghez: elkezdesz bolondozni. meglopod a vetemnyeskerteket. Milyen lesz akkor az n letem? Utolsbb az utolsnl. Bnatnak nem lehet nevezni, boldogsg se lesz - csak hitvnysg. Elhal akkor a szvem, ha csak rdnzek is. Vaszja n gy gondolom, hogy engem Ptervrra visznek, a grdba. Parasa Ht az j; de mgis legjobb a csatba. Mert vedd csak azt: ha Isten megsegt, a vitzsgedrt tisztt lptetnek el, - szabadsgot krsz. Hazautazunk a vrosba, karo nfogva jrklunk. Majd meresztik akkor a szemket ezek a gonoszok. (Megleli.) Mi, Vaszja? Htha minden bnatunk utn vgl megrjk ezt a boldogsgot? Vaszja Nem mondom, nem lehetetlen, ha megvan hozz a btorsg. Parasa No most, Vaszja, n elmegyek a remetekolostorba, imdkozom Istenhez terted, egsz nap, hogy megadjon mindent, amit veled kettesben kigondoltunk. De htha az n bns lelkem imdsga nem jut el az gbe? Hov legyek akkor? Az emberek bntanak tged s. (Sr.) Hallod-e Vaszja, n holnap jra eljvk hozzd. Most a keresztanymnl lakom, haza nem megyek semmi kincsrt! Ahogy tlptem a kszbt, elhiszed -e, ahogy tlptem a kszbt, mris inkbb mennk tzbe, mint visszafel. s gy rzem, hogy ott mr fznk s mintha stt is lenne, s hogy ott minden sarokban csak bntalom vr rm; s minthogyha engem ott rkk csak szidnnak, gnyolnnak, a szvem meg egyre csak szorongana. Mint a mly gdrben, olyan ott nekem, mint a gdrben. (Elgondolkodik.) De te gyet se vess r, Vaszja, te csak mutasd ki a btorsgodat, hogy a tbbi eltt. Katona Hej, te, rizetessel nem szabad m. Vaszja Vrj csak egy csppet, vitz. (Parashoz.) Olyan vagy most te nekem, mint a mennybl leszllt angyal. Parasa No, kedves, addig is, Isten veled! Vaszja (megcskolja) Isten veled! (Megcskolja.) Parasa indul, messzirl meghajol. Vaszja oda megy a kapuhoz, a katona mell. Parasa (a katonhoz) Jaj, vrj csak, vitz, vrj! A katona s Vaszja megll. Vaszja, itt van mg egy kis pnz, hadd vegyl kalcsot, galambom. Isten veled! Vaszja Ugyan, nem kell. Katona Gyernk! Mi lesz itt! Tilos! Parasa No, Isten veled! Vaszja a katonval el; Parasa egy ideig utna nz. Vrj, vrj, vitz! Odamegy Arisztarh s Gavrilo. Gavrilo Induljunk szaporn! A zarndokok mr kimentek a vrosbl.

Parasa Menjetek most tlem! (Odamegy a fogdhoz, bekukucskl az ablakon, aztn lel a kapu melletti padra s nekel.) (vers) (letrli a knnyeit, Gavrilhoz) Ht gyernk! Ne haragudj rm. Gavrilo (tad egy botot) Ugyan, hov gondol: Itt van vlasztottam magnak egy zarndokbotot. Parasa (elfogadja) j let kezddik az n szmomra, Gavrusa. Nehz lesz. Akrhogy is vesszk, mgsincs nekem frfierm, Gavrusa. Gavrilo (knnyek kztt) A krge meg van faragva. a botnak. olyan szp. ! Arisztarh Siess, Parasa, siess! Jn a rendrfnk apddal. Parasa Isten veled, keresztapm! Parasa s Gavrilo el. Arisztarh Lm, nem is tulajdon lnyom, mgis hogy sajnlom; hallosan sajnlom. Jn a rendrfnk, Kuroszlepov s Szidorenko zskokkal. Hetedik jelenet Arisztarh, Gradobojev, Kuroszlepov s Szirdorenko Gradobojev (a rendrhz) Rendeld meg a tzrait! Szidorenko el. Kuroszlepov De megkeresd m a lnyt! Ez a te els ktelessged. Ezrt tettnk meg rendrfnknek. Gradobojev Te csak ne tants engem; rtem n a magam dolgt, tudom, mirt lltottak ide. s nem te helyeztl ide, ht ne merszelj engem utastgatni. Kuroszlepov Ha szkevnyeket minden ellenrzs nlkl. Gradobojev Ht szkevny ? Zarndokolni ment a keresztanyjval. Kuroszlepov Zarndokolni? Gradobojev Ltod, tbbet tudok nlad. Azrt is vagyok rendrfnk, azrt is kapom a fizetst, te meg paraszt vagy s paraszt is maradsz vilgletedben. Kuroszlepov Deht hogy szabad neki kredzkeds nlkl.? Gradobojev Kitl kredzkedne? A mostohja gysem engedi, te alszol egsz nap, t azonban hajtja az jtatossg. Kuroszlepov J, ht amint megjn, ksrtesd haza egy katonval. Gradobojev Katonval? Kuroszlepov Ktlen vezetve. Gradobojev Mghozz ktlen vezetve? Kuroszlepov Fl vele a padlsra, bezrjuk, ki se engedjk. Gradobojev Mifle nci vagytok ti? Mirt szerettek ti mindent, ami szgyenletes? Msok gy flnek a szgyentl, nektek meg ez a legnagyobb rmtk. Becslet: tudod te, hogy az mit jelent, vagy nem tudod? Kuroszlepov Mifle becslet? Gyjtttem tkt, tessk, ez a becslet. Minl tbb a tke, annl nagyobb a becslet. Gradobojev Parasztok vagytok, mindig arra jn ki. gy bort be benneteket a brdolatlansgtok, mint fatrzset a krge. Csakhogy ezt a krget gyval se lehet sztlni. Kuroszlepov Akkor hadd maradjon. Gradobojev A lnya - eladlny, de katonval akarja vezettetni ktlen. Kuroszlepov Mivelhogy. a tiszteletlensgrt, hadd rezze. Arisztarh Szegnyke!

Kuroszlepov Itt meg. ki szlt? Gradobojev Arisztarh, a keresztkomd. Kuroszlepov (Arisztarhhoz) Ki a szegnyke teszerinted? Arisztarh (meghajol) J reggelt, tekintetes uram. Kuroszlepov Nem az, hanem ki a szegny? Arisztarh (shajt) Kis halacska. Kuroszlepov Mirt szegny? Arisztarh Azrt, mert a nagyobbak bntjk. Kuroszlepov gy, gy halacska. De ha lzadozol, akkor. Gradobojev Hagyjtok mr a fecsegst, gyse mondasz semmi okosat. Kuroszlepov Mikor lettl te nekem keresztkomm? Amikor mg nem volt tkm. Gradobojev Gyernk, gyernk! Vr a tzrai. (Kivezeti Kuroszlepovot.) Arisztarh Mirt szeretek n csukt fogni? Azrt, mert bntja a tbbi halakat, fogas jszg, harap. Vergdik, vergdik a szegny kis hal, sehogysem tudja a csuknak bebizonytani, hogy neki van igaza! Tvolbl neksz hallik. Ez meg mi? Tn csak nem a miink? pp jkor jnnek, szlok neki, lehet, hogy segt. Befut egy csnak, azon ll Hlinov ingujjban, kt keze hetykn cspre tve; vele a hosszbajsz urasg s hat evezs. Arisztarh Mit rendetlenkedtek itt, csak a halakat riasztjtok! (Hlinovnak.) Na, te is, mr reggel keresztbe ll a szemed. Sehol sincs nyugta tletek az embernek. Kiktnek. Hlinovot s az urasgot partra segtik. Nyolcadik jelenet Arisztarh, Hlinov, urasg s az evezsk a csnakban. Hlinov (mltsgteljesen) Miket beszlsz, n des testvrkm! a folyn szabad az t mindenkinek. Arisztarh Hallod, n des testvrkm, gyere csak ide. (Hlinovot a sznpad elterbe vezeti.) Ha olyan keresked akarsz lenni, hogy mindenkinek ellljon szeme-szja, akkor ne ntzd tbbet pezsgvel a homokot. Nem n ki abbl semmi. Hlinov No, mondd szaporbban, testvrkm! Nekem most nincs olyan napom, hogy az oktatsaidat hallgassam. Arisztarh Csak egyetlen j dolgot csinlj. Akkor majd beszlnek rlad, - megmutatod, ki vagy. Hlinov n mindent meg tudok csinlni. Arisztarh Ismered a Susztrij Vaszjt? Fogdban l semmirt; vllalj rte kezessget. Hlinov Nem fontos dolog ez! Mondd gyorsabban, testvrkm! Ltod, hogy nem rek r. Arisztarh A fejes gonoszsgbl katonnak akarja adni. Vltsd ki, megszolglja a pnzedet; vagy brelj nkntest, aki helyette elmegy, vagy vedd meg neki az obsitot. Hlinov Ilyen semmi ggyel zaklatsz te engem, testvrkm! Arisztarh Egy ember elpusztul ok nlkl, ez nem semmi gy. Hlinov Nem ltok benned, testvrkm, egy szikra okossgot se. Hogy tiszteljenek engem, ha t kivltom? Nem r a te beszded egy fletlen gombot. A dolog gy ll: minekutna Vaszka mr kezdett igenis jl rteni a csrgs dobhoz, s nekem ez szrakozsomra szolgl, teht n egy perc alatt elintzem ezt a dolgot. Mert aki nekem kedvemre van, ahhoz senki nylni ne merjen! Arisztarh (meghajlssal) Ahogy jnak ltod, ahogy jnak ltod. Csak ne hagyd, hogy bntsk!

Hlinov Hogy mersz nekem parancsolgatni? Otthon szballhatok veled, de a vrosban te nekem nem vagy trsasg. Azonnal vissza az ill tvolsgba! Nagysgos uram, gyernk a rendrfnkhz. Arisztarh Ingujjban! Ezek aztn vendgek! Hlinov Megmondtam, mi a helyed, ahhoz tartsd magad! A macskaasztalhoz, a muzsikusok kz! s minden erklcsi prdikcidat tartsd meg magadnak, bennnket nem nagyon rdekel. Urasg n nem megyek gy, nem val, udvariatlansg! Hlinov Szerintem pedig ez gg. Urasg Egyltaln nem gg, mon cher, mire lennk ggs? De nem val. Tudod hogy nem szeretem ezt a vonsodat. Mr megbocsss. Hlinov I-igen. Micsoda vonst, ha szabad krdezni? Urasg Azt, hogy diszn vagy. Kijn a rendrfnk s Kuroszlepov. Szidorenko az ajtban ll. Kilencedik jelenet Hlinov, urasg, Arisztarh, rendrfnk, Kuroszlepov, Szidorenko s evezsk. Hlinov Rendrfnk urunknak. (Meghajol.) Ezredes uram, mi mltsgodhoz jttnk.! Pavlin Pavlinicsnak, kereskedtrsadalmunk hadvezrnek tiszteltnk. (Az urasghoz.) Nzze csak urasgod, ez a mi elljrsgunk. Mltsgos Gradobojev ezredes, Kuroszlepov r tekintetes tekintetessge; de ez neknk mind egy nagy semmi, amit akarunk, azt csinljuk. Gradobojev Te, Hlinov r, te mr nagyon rakonctlankodsz. Hlinov Ezredes r, ez tny s valsg. Rakonctlansg az van bennnk, jcskn tbb, mint elegend. Ezredes r, parancsoljon a rakonctlankodsomrt bntetst szabni rm! Valahnyszor rendetlensget kvetek el, tessk csak azonnal: "Hlinov, bntetst." Mltztassk kasszrozni, ezredes uram. Kuroszlepov No, neked ugyancsak megntt a kurzsid. Hlinov Mirt ne ntt volna meg a kurzsim, Kuroszlepov r? Nlam az egsz pince tele van kurzsival. Uraim, tisztelt vezetsg, kegyeskedjenek nekem vlaszt adni: milyen okbl kifolylag tartjk lakat alatt Susztrij Vaszkt? Gradobojev No, Hlinov r, a te kurzsid csak hadd maradjon kurzsi, de ms dolgban ne rtsd magad, mert majd n hzom meg a hatraidat. Hlinov Egyltaln nem a ms dolga, mert a fira azonnal szksgem va n. Kuroszlepov Mi se nagyon szeretjk m a vrosban a garzdlkodst. Hlinov Ht ha garzdlkodsrl van sz, azrt n felelek. Ezennel kezessget vllalok rte. Kuroszlepov A kzsg rszrl megy katonnak; tallunk mi helyet mindenkinek. Hlinov lltok helyette nkntest. Rendrfnk r, mltztassk kiengedni Susztrijt az n kezessgemre. Ha hlt kvetelne, azon se mljk. (A zsebben kotorsz.) Urasg Hagyd el, mit beszlsz! Hlinov Csitt, egy szt se! Ezredes r, maga mltztassk megszabni, mennyit. Gradobojev Szidorenko, eridj, bocstasd szabadon Susztrijt! Szidorenko Igenis, nagysgos-sgos uram! (El.) Hlinov Uraim, legyen szerencsm ebdre, a nyri hzamban, legalzatosabban krem egy kanlka levesre, ksra. De ha szt nznk, tn kecsegt is tallunk. Azt hallottam, hogy mr unalmas nekik a haltart ednyben cscslni, hallevesbe kvnkoznak. Majdcsak akad egy kis borocska is, gy rmlik, mg hnykoldik nlam valahol egy vegecske. s ha a lakjok nem restek, mg a pincbe is lemennek, egy-kt tucat veg pezsgt flcipelnek. Mivel pedig kegyedk a mi elljrsgunk, ht a kegyedk egszsgre fogunk inni, gysortzzel s a npet oda lltjuk a kertbe ljenezni. Legyen szerencsm, uraim, tiszteljenek meg!

Gradobojev Lm, amikor a trgyhoz szlsz, akkor jl esik tged hallgatni. Kuroszlepov A felesgem vrni fog, majd mindenflt gondol. Hlinov A felesgednek srgnyt kldnk, staftt tafrozunk ki hozz. Szidorenko bevezeti Susztrijt. Tizedik jelenet Voltak, Vaszja. Hlinov (Vaszjhoz) Tartsd be a rendet! mert ht te, pajts, elg mveletlen vagy! A rendrfnk rnak borulj a lbhoz. Vaszja megteszi. Tekintetes uramnak! Vaszja megteszi. Nekem. Vaszja megteszi. Eridj a csnakba, fogd a csrgdobot. Vaszja a csnakba szll. Parancsoljanak uraim! Mind a csnakhoz mennek. Arisztarh a kormnyhoz! Arisztarh a kormnyhoz ll. Markotnyos! Teljestsd a ktelessged! Egyik evezs vodkskulacsot s harapnival szolgl fel. Tessk, uraim, az tra, hogy btrabban hajzzunk. Mind isznak, esznek. Arisztarh, figyeld, testvrkm, hol van ztony, hol van szirt! Minden veszlyes pontot jelents, - mi azonnyomban bevesznk valamit belsleg, btorsg vgett. Induls! Gyjts r a ntra! Vaszja, dolgozz avval a csrgsdobbal! Dal. Eleveznek.

Negyedik felvons 1. kp Hlinov nyaraljnak kertje; balra bejrat a hzba.

Els jelenet Gradobojev, Kuroszlepov, Hlinov, urasg s Hlinov cseldsge (a hzbl jnnek). Kuroszlepov Ez aztn a vendglts! Csak Isten adja, hogy kibrjam. ilyenformn valami kormnyzt is meg lehetne vendgelni! Becsletedre szolgljon! Hlinov Mi msrt is trnnk magunkat, mint a becsletrt! Ez az egy, amirt lnk -halunk. Kuroszlepov No, Isten veled, rtem jtt a kocsi, most mr elvisz haza. Hlinov Meglljunk, gy nem megy! Htra van a Szent Jnos ldomsa! (Szolghoz.) H, testvr! Eridj, nzd meg, nincs-e mg valamelyes borunk. Gondolom, kerl mg. A szolga elmegy. Gradobojev Ti igyatok, de n pontot tettem. Hlinov Ezredes r, nlunk az a monds jrja: vendgnek nincs szabadsga. Gradobojev Eleget vontad mr meg a szabadsgomat. A szolga hozza a pezsgt. Hlinov Rendrfnk urunk! Tisztelettel Vitz harcos! Ne kesertse el a hzigazdt, ne vegye el Hlinov keresked btorsgt. (Ad neki egy pohrral.) Gradobojev Nem, az rgi mka. Minden borodat gysem tudjuk kiinni. Igytok meg magatok. Hlinov Amennyiben ezredes r ltni parancsolja, megbzhat -e a lakossg, ezt azonnal megmutatjuk. (Kuroszlepovnak.) Elljr r, ez! (Az urasghoz.) Urasgod segtsen! Isznak. gy ltszik, elg tisztn, akkurtosan ment. (Megmutatja a pohart Gradobojevnek.) Mivelhogy n szeretem a hzamban a tisztasgot. (A szolgnak.) Talld ki a gondolatom, bartocskm, talld ki! Szolga Ksz, krem alzattal. (Felknl egy msik veget.) Kuroszlepov Nem, nem, Isten ldjon, mskpp nem jutok el hazig, ott hemperedek el az tflen. Hlinov Adunk ksrt. Kuroszlepov Makacs vagy, de n mg makacsabb vagyok. Vagdoss darabokra, akkor sem maradok. Megszereztem neked ezt az rmet, de most mr elg. Mr gyis olyan lmokat kezdtem ltni! Uramisten! Mindenfle vadllatok, ormnyok, mind az ember utn kapkod, el akarja cspni, az g meg szakad lefele... Isten veletek! Ugyan, ti... (Indul) Hlinov El ne felejts bennnket! Kuroszlepov Vendged leszek mskor is! (El.) Hlinov Hej, legnyek, ltesstek be Kuroszlepov urat a hintba! s ha nem talljuk elegendnek a sajt erejt, szembe ltetnk vele egy legnyt, az tartsa a vllnl fogva hazig. (Indul.) Urasg Te maradj az ezredes rral, majd n kiksrem. (El, nhny ember kveti.) Hlinov (tlcn pohrral) Ezredes r, vrlak! Gradobojev Nem iszom, megmondtam az des anyanyelveden, vagy nem! Hlinov Nlam van egy trvny, ezredes r: aki nem iszik, annak a fejre ntjk. Gradobojev Nagyon rszorultam, hogy a te trvnyeidet tudjam. Neked trvnyed van, nekem botom. Hlinov Nem boldogulsz velnk, ezredes r, nyakon ntnk. Fogadok, hogy nyakon ntnk. Gradobojev Csak prbld! Olyat mg nem pipltl! Hlinov Nem is fogok, mert velem ugyan semmit se csinl. Gradobojev Eltl a trvny, mg Szibriban sem lesz nyugsgod. Hlinov Nem flek, ezredes r, ne ijesztgessen. Csakugyan, inkbb ne ijesztgessen! Mert n attl csak rosszabb leszek. Akar fogadni, hogy egy morzsnyit se flek? Mindjrt

megmutatom, hol itt a rezon: ha el tallok kvetni valamilyen rendetlensget, azon percben felmegyek a kormnyz szkhelyre, hozz maghoz. A kegyelmes r els szava: "Te, Hlinov, sokat rendetlenkedsz! Rendetlenkedek, kegyelmes uram, mivelhogy mineknk ilyen a nevelsnk, - sokat vertek bennnket, de kevs rtelemmel. Hanem hallottam, hogy a tzoltparancsnoksgon tatarozsok meg javtsok kellennek. n megcsinltatom ingyenesen. "Igen, aszongya, neked nagyon rakonctlan a termszeted". Rakonctlan, kegyelmes uram, nekem se sok rmem telik a termszetemben, tiszta vadllat vagyok. Hanem a fogdk is rossz llapotban vannak, kegyelmes uram. Mg megesik, hogy sztszaladnak a rabok; azt is megcsinlhatom ingyenben. Tetszik ltni, ezredes r, az a mi politiknk! De ez mg nem minden. A kegyelmes rtl a kegyelmes asszonyhoz. "Ha kegyelmes desanynknak is gy tetszenk, ptenk a vrosban egy hzat s felajnlanm az rvknak". Mivelhogy n a kegyelmes asszonyhoz nemcsak bejratos vagyok, hanem mg tet is szoktam inni nla, meg kvt is, mgpedig a legnagyobb lelki nyugalommal. Mi jn ebbl ki, ezredes uram? Az, hogy a rendrfnkknek velem sszeveszni nem pp j zlet. Msnak flelmetes emberek, de a magamfajtnak senki s semmi. Azrt ht jobban teszi, ha velem nem szll prbe, mert n rgtn meg tudom kontrzni; jobb, ha bntetst szab ki rm, minden rendetlenkedsrt szz rubelt ezstben. (Knlja a bort.) Mltztassk minden ceremnia nlkl. Gradobojev (elfogadja a poharat) Ti blpoklosok! A trktl nem fltem gy, ahogy tletek flek, ti rdgk! Tbbet iszom a kedvedrt, te barbr, mint amennyit a lelkem kvn. Mikor akad mr a torkotokon ez az tkozott bor! Hlinov Ez mind a mi javunkra teremtdtt, ezredes r... Habr nha egy kicsit sok is tall lenni, st egyszermskor szrnysgesen sok. Gradobojev Egyszermskor! Minden nap, tinlatok. Hlinov Megengedem; de ha az ember imdsggal ksri, meg fkppen, ha nem beszl rla senki. mi baj lehet belle? Gradobojev Isten ldjon! Egyhamar nem csalsz ki ide. Az urasg visszatr. Hlinov Mirt? Pedig mi azt remljk, hogy lland vendgeink lesznek. (Elveszi a pnztrcjt.) Tekintse bntetspnznek! Gradobojev Ugyan mr no, nem kell! Hlinov (megleli s erszakkal a zsebbe dugja a pnzt) Lehetetlen! Vendgajndk nlkl nem engedem el. Mi is nagyon jl rtjk, milyen szolglat ez a maguk. Gradobojev Leveszel a lbamrl, te erdei man. Hlinov Kegyed nem tehet semmirl, ne tessk nyugtalankodni, erszakkal dugtk oda. Gradobojev No, Isten veled! Ksznm! sszecskoldznak. Hlinov H, npek! Ksrjtek ki a rendrfnkt! De sorakozva m! Mindenki el. Jn Vaszja. Msodik jelenet. Az Urasg, Vaszja, majd Hlinov s cseldsg. Urasg Na, hogy ll a sznd? Vaszja Az obsitot megkaptam, csak nem tudom, hogy Tarah Taraszovics. . Urasg Kifizeti a pnzt. Vaszja Csakugyan kifizeti? Urasg Kifizeti, csakhogy tged udvari bolondjv tesz. Vaszja Mire val ez a mka? Urasg Nem akarod? Inkbb mgy katonnak?

Vaszja Persze. Urasg Dehogy, csak hetvenkedsz! Lttam n elg magadfajtt. Nem ilyenek a katonk, gyenge vagy te izletben. rnok, az lehetnl, bizony; tarajos frizura, pomds haj, bronzbl val lncocskkat magadra aggatni, rzelmes versikket kimsolni, irkba, bizony; de katonnak te nem vagy val. De itt jn maga Hlinov, beszlj vele. Vaszja flnken visszahzdik. Jn Hlinov s nhny cseldje. Hlinov Elment. n meg, n des testvrkm, n itt maradtam. Meg kell halnom az unalomtl, a pnzem miatt. Urasg Tled fgg, hogy unatkozol-e! Hlinov Mit csinljak? Ide-oda szaladgljak? Tged bmuljalak, mi? Mi cifrasgot tallok rajtad, testvr? Urasg Elszr is vigyzatosabban fejezhetnd ki magad, msodszor itt van neked Arisztarh, hogy szrakozsokat gondoljon ki. Hlinov Az m, gy ltszik, nem gondolt ki semmit. Az imnt parancsoltam meg neki: lj is testvr, el ne mozdulj a helyedrl, trd a fejed, mit csinljak mma este. (Egy szolghoz.) Hol van Arisztarh? Szolga Itt van a kertben, fekszik egy fa alatt. Hlinov Gondolkodik? Szolga Nem, dudl a dudn, hjt csalogat. Hlinov Az a parancs, hogy a fejt trje, meg dudn dudl. Azonnal idehvni, a szemem el! A szolga elmegy, Hlinov, Vaszjt megltva, lel egy karosszkbe, knyelmesen sztterpeszkedik s tekintlyt parancsol hangon megszlal. Hlinov , te itt vagy? Gyere ide, beszlgetni hajtok veled! n teneked, des testvrkm, szegnysgedben jtevd akarok lenni. (Vaszja meghajol.) Ennlfogva megkrdezlek, hogy gondolkodsz te magad-magadrl. Vaszja Talltak obsitlevelet. Hlinov s milyen lehet az rfolyama az effle ptensnek? Vaszja Azt tetszik rteni, hogy mibe kerl? Hlinov Te, testvr, tartozol mindent mindjrt megrteni. Mindenfle senki-ember kedvrt nem ismtelhetek mindent tzszer. Vaszja Ngyszz rubel. Hlinov Honnan remled, hogy ezt a tkt megkaphatod? Vaszja (fldig hajol) Ne hagyjon cserben Tarah Taraszics! Hlinov Testvrke, te tn azt kpzeled, hogy a meghajlsaid sok pnzt rnek? Vaszja Ha Isten engedi, a tatuskval kievicklnk a bajbl s akkor aztn hlnkkal. Hlinov Testvr, hogy mersz te nekem az n sajt nyaralmban ilyesmit mondani? Taln bizony egyenrangak vagyunk mi, hogy pnzt akarsz nekem visszaadni? Mi az, barti klcsnt akarsz felvenni nlam? Ahogy n gy elnzlek, testvr, nincs tebenned egy szemernyi mveltsg se. Neked tudnod kell, hogy mekkora kegy lesz ez az n rszemrl; lehet, hogy ezt a pnzt elengedem neked, lehet, hogy egyszer bukfencet kell vetned eltted s kvittek vagyunk. Honnan akarod te tudni, mi lesz a lelkemben, amikor magam sem tudom, hisz ez attl fgg, milyen kedvemben leszek. Vaszja Ahogy Tarah Taraszicsnak parancsolni tetszik; csak ht hogy nbennem most a llek el akar vlni a testtl. Hlinov gy kellett volna kezdettl fogva. alzatosan. Most ht testvr, n gy hatrozok: ngyszz rubel nekem annyi, mint egy kps. Ezrt a pnzrt te szolglni fogsz nlam egy esztendeig, hogy milyen minsgben, azt majd megszabom. Vaszja Most tessk megmondani, Tarah Taraszics; mivelhogy az n gyem gy ll: ott van a tatuska, no meg ismers is van sok, mert jeles emberek voltunk mi a vrosban, magunk is kereskedi ragban voltunk.

Hlinov Neked, testvr, Hlinov rnl elnekesnek kell lenned. Ezt a rangot kapod te ntlem. Vaszja Ez igen nagy szgyen m a magamfajtnak, Tarah Taraszics. Hlinov Ha szgyen, testvr, nem knyszertlek; eriggy katonnak. Vaszja Tessk megengedni Tarah Taraszics, hogy gondolkodjam. Hlinov Megintcsak kibjik belled a tkkelttt fajank! Tn szentor lettl, hogy gondolkodni akarsz? Gondolkodni csak okos emberek szoktak. De ha neked kedved szottyant gondolkodni, testvr, visszavitetlek a fogdba, ott alkalmatosabb lesz a gondolkods. Vaszja Nem, ne tessk mr tnkretenni a fiatalsgomat, Tarah Taraszics; legyen gy, ahogy parancsolni tetszik. Hlinov Nem sok gondolkodtl, testvr. Jn Arisztarh. Harmadik jelenet Voltak, Arisztarh Hlinov Hol bujklsz, n des testvrem.? Arisztarh Vrhass, te rusnya! (A cseldsghez.) Ti itt rszegen ldrgtk a kertben, ht vigyzzatok, bele ne lpjetek a csapdimba, grnynek tettem ki. Szp kis szemlyzet! Akr a gazda. Van ott nekem a fa alatt egy srknyom is. Hlinov Minek neked a srkny? Elg ostoba vagy, testvr! Mg megharap valakit. Arisztarh Te meg lm, milyen okos vagy. Paprbl van az. n ragasztottam, szradni tettem oda. Hlinov Mi clbl? Arisztarh Este feleresztjk a csnakrl, lampionnal. A csnakra meg olyan masint szerkesztek, kzihajtst, a kerekeket mr meg is rendeltem, hogy olyan lesz, mint a gzhaj. Hlinov Csakhogy, testvr, n neked azt parancsoltam, hogy gondolkozz, hova tegyk magunkat mma este. Arisztarh Azt mr kigondoltam, mindjrt elmondom. (Szket hoz, lel.) Halljtok-e! Nem messze tlnk van egy fldesr, Hvatszkij a neve. Szp birtoka volt, de mindent eltkozolt klnfle tletekre. A hzt egszen tnkretette, a klyhkat s a kzfalakat lebontatta s az egszbl sznhzat csinlt, maga meg a frdhzban lakik. Vet dszleteket, klnfle jelmezeket, parkkat, kopaszokat is meg msflket is; csak nincs, akinek azt a sznhzat mutogassa, jtszassa. Most nagyon meg van szorulva pnz dolgban, mert az egsz fldjn krumplit ltetett, kemnytt akart belle csinlni, de mind ott fagyott a mezn, ott is maradt a fldben; mr meg Asztrahnba akar menni halenyvet gyrtani; most eladja az egsz sznhzt egy pofa bagrt. Hlinov Testvr, minek adod el neknk ezt az egsz histrit? Urasg Vrj csak, abbl mintha kislne valami. Arisztarh Vilgos, a levegbe nem karattyolok. Hallgass ide, te rusnya, mi jn aztn! Most n mindjrt oda kocsizok, megveszem az sszes jelmezt. Este pedig mindenkit felltztetnk rablnak; vannak neki olyan nagy, tollas kalapjai. A mi rablink nem oroszok lesznek, hanem olyanok, mint a sznhzban szoktak lenni, tudom is n, hova valsiak, nem tudom megmondani. Amit nem tudok, azt nem tudom. Magunk is feltznk; n remete leszek. Hlinov Mirt remete? Arisztarh Nem rtesz te ehhez! n tudom, mit mirt mondok. A rablk kzt mindig van egy remete. gy mulatsgosabb. Akkor mind kimegynk az erdbe, az orszgt szlre, a kunyh mell. A nagysgos urat rablvezrnek ltztetjk, mert olyan szigor kpet van, meg nagy a bajusza. Tgedet is rablnak ltztetnk, rajtad nem is kell sokat alaktani, gyis ahhoz hasonltasz, az erdben, jjel kikptt rabl leszel.

Hlinov Csak meg ne feledkezz magadrl, testvr! Arisztarh Ftylkkel fogunk fttyentgetni a bokrokban, meglltjuk a jrkelket, mindet a vezr el vezetjk. Valamennyit megijesztjk, leitatjuk, aztn tjra bocstjuk. Urasg Pomps kiagyals. Hlinov Megjrja. Nagyon rdekes elfoglaltsg lesz. Akkor ht menj, n addig szundtok egyet. (El.) Urasg Mi a nppel elbb prbt tartunk. Remek histria lesz, nemes s kellemetes histria. Vidm, az rdg vigye el, mr majd megdglttem az unalomtl. (El.) Vaszja odamegy Arisztarhhoz. Vaszja Arisztarh bcsi, Hlinov mellett dntttem. Arisztarh Az a te dolgod. Vaszja De mgiscsak megszll a ktsg! jra meg jra eszembe jut: nem lenne-e jobb katonnak menni! Ha nem volna olyan nehz, n mindjrt. mert ami a hsi szellemet illeti. Arisztarh Ez az: a hsi szellemeddel be is lltl udvari bolondnak. Vaszja Nem tehettem egyebet. Rettenetes! Pedig, ha sszeszednm a btorsgomat, gondolom, micsoda dolgokat tudnk elkvetni! Arisztarh Elg lesz! Ugyan mr! Tl sok fehr kenyeret ettl te. Kurta a btorsgod, jobb, ha nem is hencegsz. He-he-he! Nagy senki vagy te, a stnivald se sok! Egsz letedben morzsn lsz, sose fogsz egy egsz falatot ltni, adod a hetykt, hogy ne tartsanak egszen fatusknak. Mindig csak kapldzol, csszol-mszol, nehogy egszen arccal merlj a srba. Vaszja Ez gy van, de. Arisztarh Fiatalkorban, amikor mg fnylik bennnk az r kpmsa s hasonlatossga, gy gondolom, nem j dolog cignykereket hnyni. Persze semmi kzm hozz, de szba kerlt, ht megmondtam. Vaszja Ebben igazad van. Aztn van mgegy gondom: mit szl majd Parasa, ha Hlinovnl maradok, mint elnekes? Eh, mit trdm n az emberekkel. Ha szeret, akkor gondolkodjk az n eszem szerint. Hogy nekem mi a jobb. Minden szentnek maga fel hajlik a keze. Nem igaz, Arisztarh bcsi? Hej, micsoda tzrlpattant nekes leszek n nlatok! Mindketten el.

2. kp Tisztn az erdben. Balra cserny, amelyben sznt tartanak, az oldalnl, a nz fel kt fatnkre fektetett deszka, padnak hasznlatos; jobbra kt -hrom tnk s egy kivgott, szraz fa. A sznpad mlyn fa fa mellett, mgttk ltszik az t, azon tl mez s a tvolban falu. Alkonyat. Els jelenet Narkisz Narkisz (kint) H! Vinn el az a.! Hov hajtottam n? Ez aztn a srsg! Itt nemhogy kocsival, de mg gyalog se vgja t magt az ember! (Bejn.) s hogy a csudban kerltem n ide? Elbbiskoltam, gy ltszik. (Megll.) Ez meg mifle kacsalbon forg kunyh? Cserny! Ejnye! Hisz n mr msodszor jutok el egy s ugyanarra a helyre. Kerltem egyet. Nem tiszta dolog ez! Szenteltessk meg a hely, amelyen llok. s hogy mehettem gy krbe krbe, nincs mg olyan ks, mg egsz vilgos van. nem, azt kell gondolnom, hogy tn elbbiskoltam. s mg ha ki tudja, mennyit ittam volna ezekkel a muzsikokkal. Pedig dehogy! Mit is ittam? Isten, segts visszaemlkeznem! Kt pohrral meg egy flpohrral. Meg kt tescsszvel s mg egy flcsszvel. Meg egy plinkspohrral. Minek szmoljam! Adja

Isten egszsgemre! Hlistennek nnekem egsz olyan, mintha vizet innk, ms ember tn mg vzbl ne brna el annyit. De utnaszmllni vtek. azt mondjk, attl sszeszrad az ember, az utnaszmllgatsbl. Mindssze ngy versztnyira vagyok hazulrl, mgse sikerl sehogyse hazajutnom. Megyek, kivezetem a lovat az tra, ott aztn olyan szok r, hogy egy szempillants alatt otthon lesznk. Mgiscsak gyalzat! A gazda elkldtt, hogy intzzek el valamit, n meg elkalldtam; s mg hozz ezt tessk meggondolni: becspve! (El.) Az erdbl libasorban kijn Hlinov, ingujjra spanyol kpenyt kanyartott, fejn brsony barett tollakkal, Arisztarh kapucinus bartnak ltzve, az urasg, utna pedig prosval Hlinov emberei klnfle ruhkban, kztk Vaszja; vgl kt kos arat hoznak inni s ennivalkkal. Msodik jelenet Hlinov, Arisztarh, urasg, Vaszja s cseldsg. Hlinov (az tra akar kimenni) Mars! Arisztarh (visszatartja) Vrj, rusnyasg! Hov? Hlinov Kocsin ment erre valaki, testvr. Arisztarh Ht aztn? Hlinov Meg kell szemllnem, vagy sem? Arisztarh Neknk mg korai elhagyni az erdt, nagyon vilgos van. (Kinz az tra.) Mindjrt meg is mondom, ki hajtott erre. Ez Narkisz, a Kuroszlepov segde, a gazdja kordlyn. Elkldtk mshov. Hej! Hogy dlng! Alighanem elbbiskolt. Merre fordul ez a csudabogr? No, a l maga is tudja, mit csinljon, kiviszi az tra. Hlinov Testvr, te tervelted ki, te is szabd meg a rendjt. Arisztarh Hadd lljon az egsz! Itt lesz a pihenhelynk. urasgod s Hlinov fldbirtokos, ti ljetek a padra a cserny mell: ott nem ltnak benneteket az trl. A kosarakat vigytek be a csernybe. Hlinov Markotnyos, kszts harapnivalt, hadd javtsuk fel magunkat! Hlinov s az urasg lel a padra. Arisztarh Most pedig elosztjuk az embereket. Ti ketten felmentek a dombra, ti ketten a hdhoz, jl elrejtzzetek m a bokrokban. Arra a mezei tra nem kell senki, ott csak parasztok jrnak meg zarndokok. ti, ha gyalogost, vagy kocsit lttok jnni, elbb csak engedjtek el magatok eltt, aztn ftyljetek. Ti tbbiek meg ott a kzelben ldgljetek a cserjsben. csak ljetek, zajt ne ssetek, ne nekeljetek, fejt vagy rst ne jtszatok, ne kleljtek egymst. Ha n ftylk, eljttk. (Odamegy Hlinovhoz) Hlinov Mi meg mit kuksolunk itt, testvr? Els gondod az legyen, hogy neknk ne fogyjon ki az elfoglaltsgunk. Mert amint nekem nincs elfoglaltsgom, mindjrt bskomorsgba eshetek. A bskomorsg pedig rossz gondolatokat plntl az ember fejbe, azoktl n mg hirtelen le is sovnyodhatok. Arisztarh Mirt unatkoznnk? Micsoda csnd! A legszvesebben sohasem hagynm itt az erdt; milyen csods az este! Hlinov Hogyhogy csods az este? Mi szp van rajta? rted te ezt, testvr? Nyri este attl tud kellemetes lenni, hogy jt pezsgzik az ember, lehl, ht finoman csszik. De pezsg nlkl mit r az este? Nagysgos r, ne nzznk a fenekre egy butlicsknak? Fttysz Arisztarh Megllj! (Ftyl.) Az erdbl eljnnek Hlinov emberei. Csend! Narkisz (kint) H-ha! Hogy elvinne a . Hej, enne meg a farkas! Hov vittl? H!

Arisztarh Megyek, megnzem. (Odamegy a bokorhoz s visszajn.) Ez Narkisz; eltvedt az erdben. (Hlinovnak.) Nesze zskmny! Narkisz (kint) Ez aztn a histria! Innen semmifle erfesztssel ki nem lehet vergdni. A farkadnl fogva kell tged visszarngatni. s hov jutottam? Krl kell nzni. Arisztarh (az emberekhez) Kertstek be! Amint n jelt adok, megragadjtok s ide hurcoljtok. Jn Narkisz. Hlinov emberei minden oldalrl krlveszik. Harmadik jelenet Voltak, Narkisz. Narkisz (krlnz) No, ez aztn.! A cserny! Mr megint itt vagyok, harmadszor is. Derk dolog! Ht ha ebben nincs rdngssg...! Akrhogy is vesszk, ez nyilvnval! Mr sttedik s megszll a flelem. zi velem a trfit. Most bjt el, amikor sttedik, itt az ideje. Vilgosan nem jn el soha, ez a rend, olyankor nem tud. Ht trflni csak hadd trfljon, csak a maga valsgban meg ne mutatkozzon. Azt mondjk, a ltsa oly igen fertelmes, hogy nincs az a btor ember, aki szembe merne nzni vele. Mikor jutok n most haza? Nem, elg volt! Most majd kantrszron vezetem, akkor nem nyomhat el az lom. Csak elibm ne toppanjon, mert akkor, attl tartok, mg a lovat is szlnek eresztenm. Nem, most mr haza jutok; nem vagyok n gyva legny. De persze, ha egyenesen az orrom eltt felbukkan a fldbl, akkor megije. (Indul a kocsija fel.) Arisztarh jelre Hlinov egyik embere elllja az tjt. Mr itt is van. Na, szpen vagyunk! Ht nem itt van?! Megfordulok a msik oldal fel, szjjel se nzek. (A msik irnyba indul.) Egy msik ember is elllja az tjt. Itt a msik. No de ilyet! Arisztarh kijn a cserny mgl s jelt ad, hogy ragadjk meg. Ez meg a harmadik! Tele van velk az erd! Ez mr, gy ltszik a legvaldibb. A mmor is kiszllt a fejembl. Kiabljak, vagy ne kiabljak? De minek kiabljak? Az erdei mann kvl senki se vlaszol. (Kezvel Arisztarh fel int.) Szenteltessk meg a hely, ahol llunk! (Suttog.) Nincs hatsa! No, most vgem van! A szolgk karon fogjk s Hlinovhoz vezetik. Msok bort s poharat hoznak. Az urasg jelzi, hogy most innia kell. Ez azt jelenti, hogy inni kell? Ez tn valami varzsital? taln szt is tpi az embert? Az urasg tagadan rzza a fejt. Igaz a szavad? Akkor ht, mit nekem, megiszom. (Iszik, jra tltenek neki.) Vagyis hogy jra? Ne baj, az els lecsszott, ahogy kell. Mg egyet. (Iszik.) Ksznetssan. Most pedig engedelmkkel hadd krdem meg, kiflk maguk? Emberek, pldnak okrt, vagy valami msflk. Urasg (mly basszushangon) Rablk vagyunk. Narkisz Rablk? Nem is olyanok. Inkbb hasonltanak azokhoz, akik nem magunkfajtk, ezt nem jjel kell mondani, hanem nappal, klnskppen ez itt. (Arisztarhra mutat.) Ez valami szrnysg, plne jjel az erdn. Arisztarh Reszkess.! Narkisz gyis reszketek. Reszket nekem mindenem. Urasg Mi idegen fldrl valk vagyunk. Narkisz Csakugyan! Ide tetszettek rkezni? s agyongyilkolssal is tetszenek foglalkozni? Urasg Nem.

Narkisz No most mr knnyebben rzem magam. Bz az j dolog, hogy emberletben nem tetszenek krt tenni. De akkor jcskn tetszenek rabolni? Urasg Nem. Narkisz Hogyhogy nem? Hogyhogy nem? Mrmint hogy nem rabolnak? Rosszul teszik. Maguk idegen fldrl valk, nem ismerik a mi npnket. A mi npnk egyszer, bks, trelmes np, azt mondom neked, tet ki lehet rabolni. s mellesleg van itt sok olyan, aki azt se tudja, hov legyen a sok pnzvel. gy igaz. Itt van Hlinov, mirt ne rabolnk ki tet? Neki az mg jt is tenne. Hlinov Hogy mersz, testvr. Arisztarh (flelmetesen) Hallgass! Narkisz (az urasghoz) Tudod-e, mit mondok, bartocskm? Adass nekem mgegy pohrkval. Az ijedtsgtl, vagy mitl szinte didergek. Az urasg blint. Narkisz Aztn azutn csinlhattok velem, amit akartok. Nektek a borot ok is olyan, hogy: import! De, drga bartom, nlunk a kereskedelemben annyi a csals. (Bort adnak neki, kiissza.) Egyszval ti nem raboltok. Urasg Nem rablunk. Narkisz Akkor mit csinltok velnk? Urasg Elcspnk, leitatunk, szlnek eresztnk. Narkisz Ez nagyon j. Ez csudaj. Arisztarh Tetszik? Narkisz Mi jobb ennl? Soha ilyet nem hallottam s ha valaki mesln, nem hinnm. Urasg Akarsz felcsapni rablnak a mi bandnkba? Narkisz Rablnak? s milyenek nlatok a felttelek? Kzs kasszra dolgoztok, vagy brt kaptok a gazdtl? Urasg Brt. Narkisz Ellts? Sajt kltsgre, vagy a gazda adja? Urasg A gazda. Narkisz J felttelek. n a legeslegnagyobb rmmel. de nzd csak, pajts. (Hlinov embereit nzi.) Mit llnak ezek itt? Kergesd el ket, ne flj, nem szkm meg. ljnk le a gyepre, szeretem n a j trsasgot. Arisztarh intsre az emberek sztszlednek. Narkisz, Hlinov, az urasg s Arisztarh lel a fldre. Hallgass ide, egyetlen bartom, hogy szltsalak, nem tudom. Mennk n szvesen. de nem megyek. Urasg Mirt nem? Narkisz Nekem most olyan letem van. Olyan letem! Gyngy let! Nem halok hen. Mindenem megvan - els minsg. A gazdm buta. Most is engem kldtt, hogy a rt brlett letrgyaljam a muzsikokkal; nem nagyon tisztelem. De a gazdnval, avval szerelemben vagyok meg teljes egyetrtsben. Arisztarh Nem hiszem. Narkisz Pedig ez gy igaz. Hogyne! Nem beszlek a levegbe. Ami a kosztot illeti, meg minden egyebet. mindent. Most mindjrt, ha hazarek... gyertek hozzm vendgsgbe. rgtn bort rendelek neked, pajts, mindenflt: vrset, fehret, rumot, mindent. s egyszercsak azt mondom: hozzl ide ezer rubelt! De ebben a szempillantsban! idehozza! Arisztarh Hazudsz! Narkisz gy igaz! nem is elszr! Hoz a kettt is, csak sikerljn ellopni az urtl. Szrnyen szeret. Azt mondom neked, egyetlen bartom, rettenetesen szeret, azt sz el nem mondja. Nemrgiben ktezret hozott sajtkezleg. n azt rgtn a prnm alatt a kisldba. csattan a kulcs, aztn fel a kulccsal a kereszt mell a nyakamba. Most is, ha megrkez em,

rendelek ezret - s be a ldba s csett a kulccsal; mivelhogy n, drga bartom, keresked akarok lenni. Tudom n, hogy mi kell nekem. Hanem hallod -e kedves pajtsom, n nem bnnk mg eggyel. Arisztarh gy ltszik, szereted. Narkisz Nem is az, hogy szeretem, hanem, hogy rzsem szerint nagyon jt tesz nekem. Arisztarh Parancsolj! F, hogy jl essk, borunk van bven. (Odahv egy szolgt.) Ezek itt majd segtenek neked, a lovat kivezetni. (A szolghoz.) Jl megvendgeljtek. (Halkan.) Aztn tedd fel a kordlyra s vidd be a vrosba. (Narkiszhoz.) Menj vele, nem bnod meg. Narkisz Ksznm a kedves ltst. (El.) Arisztarh (Hlinovhoz) No, meg vagy-e elgedve? Minden rossznak megvan a j oldala. Mg mma elmagyarzok mindent a rendrfnknek, nehogy amiatt a gazember miatt rtetlenek szenvedjenek. Hlinov Most j volna, testvr, valami nemesembert elcspni, hogy legyen kivel pezsgzni. Urasg Valami kisasszonyt, jlneveltet, intzeti nvendket!. Egyszeribe trdre vetnm magam eltte s jelenetet adnk el egy tragdibl. Arisztarh Menjnk most mr ki az orszgtra, htha akad valaki. ez csak olyan dlt. Ltod, zarndokasszonyok jnnek. Az ton zarndokasszonyok vonulnak fel. Hlinov Ezzel a npsggel, testvr, mi mulatsga lehet az embernek? Tisztn unalo m. Elmennek. Parasa s Gavrilo megjelenik az ton. Negyedik jelenet Parasa, Gavrilo Parasa Jaj, de elfradtam! Erm vgre jutottam! Egy tapodtat sem tudok tovbb menni, nem jutok el a vrosig. Gavrilo Pihenjen, Praszkovja Pavlinovna; oda ljn le a tisztsra, a fatnkre. A fre ne tessk lni, harmatos. Kipihenjk magunkat, aztn utolrjk a tbbieket, mg korn van. Tz ra eltt bent lesznk a vrosban. Parasa ljnk le, nem tudok mr menni, nem brok. Gavrilo Nem is annyira az ttl van ez, inkbb az rzstl. Parasa sszeesem. sszeesem. Gavrilo Tessk megengedni, hogy a knyknl fogjam s tmogassam. (Odavezeti a fatnkhz.) Parasa Csak elfradtam; az imdsgtl mintha megknnyebbltem volna. Nem is tudom, hogy ksznjem meg neked. Ha te itt nem lennl, nem jutnk el hazig. Gavrilo Ugyan, nekem magamnak is kellett ez. Parasa Ne is mondd, gy is tudom, hogy csak miattam jttl. Hanem a fejem. a kezem, a lbam, mintha nem is az enym lenne, olyan kbulat fle. A fejemben meg valami zgs, nem fj semmi, jl rzem magam, kellemes, csak olyan furcsa kpzelds. mi az? Susog , susog, mint a patak a kveken, vagy mint amikor a malom. Rosszul vagyok, Gavrusa, rosszul vagyok! Gavrilo De mi a baj, kedves? Megyek, hozok vizet. Ott valahol volt egy forrs. Parasa Menj, menj! Gavrilo indul. Tbb oldalrl ftyls. Gavrilo visszaford ul. Gavrilo Ftylnek. Parasa Mit beszlsz! n nem hallom. Gavrilo Az erdben ftylnek. Parasa Semmi az, valaki bolondozik. Csak menj.

Gavrilo elmegy. Ekkor a ftyls ersdik. A bokrok kzl kilp az urasg; amikor Parast megltja, odafut hozz. A lny rmlten mered r. Nhny helyen megjelennek Hlinov emberei. tdik jelenet Voltak, az urasg, Hlinov emberei. Urasg Szpsg! Vgre megtalltalak! (Kzen fogja.) Parasa meneklni akar, de ereje elhagyja. Az urasg tmogatja, egyik karjval tlelve. Gavrilo (felkap egy nagy, btyks gat, az urasgra veti magt) Ne merj hozz nylni! Inkbb itt halok meg, de nem engedem, hogy hozzrj! Az urasg elsti a pisztolyt, Gavrilo elesik. Parasa Jaj, megltk, megltk! (Kezvel eltakarja az arct.) Gavrilo (feltpszkodik s megtapogatja magt) Nem, gy ltszik, lek. Gondolom, csak az ijedsgtl. Csak elszdltem. Mi ez, uramisten! (Felll.) Az urasg intsre odafut nhny ember s elhurcolja Gavrilt. Urasg Nem ismersz meg engem? , n mr rgta szeretlek. Mirt tettl boldogtalann? elhagytam az emberek kzssgt, elbujdostam az erdbe, rablbandt toboroztam. Vgre a kezemben vagy. Enym leszel. .! Parasa (igyekszik kiszabadulni, de ereje fogytn van) Jaj, nem, nem! Nem kell, semmi sem kell! Engedj el! Knyrlj. Krlek, knyrgk, knyrlj! (Csaknem sgva.) n mr nem vagyok a magam. Ms vagyok, Vaszj. Vaszja! Vaszja! (Eljul.) Az urasg lelteti a padra a cserny mellett s tmogatja. Jn Hlinov s Arisztarh. Hatodik jelenet Parasa, urasg, Hlinov, Arisztarh s Hlinov emberei Hlinov Micsoda lvldzs ez? Urasg Gyertek gyorsan! Micsoda szpsget zskmnyoltam! gy ltszik, nagyon megijedt, segteni kell rajta valahogy. Hlinov Testvr, az els minsg. Helyeslsemmel tallkozik. Arisztarh (odafut) , ti barbrok! Hisz ez az n keresztlnyom, Parasa, Kuroszlepov lnya. (Hlinovhoz.) Kldj gyorsan kocsirt, haza viszem. Hlinov az egyik embert elkldi. Arisztarh No, uram, te is jl kivlasztottad, kit bntsl! Ltom, annyi eszed van, mint egy kisgyereknek. Adjtok csak ide, haramik, nem a magatokfajta rszeg disznkhoz illik ez a lny! Hol vagytok ti tle? (Lel a padra Parasa mell, zsebkendjvel legyezi.) Vizet! Szolgk futnak vzrt. Hogy mertek hozznylni szennyes mancsotokkal? Kis galamb , ti meg az rdgnl is alig vagytok jobbak. Ht trfa ez? s n bolond fejjel mg szrakoztatni akarlak benneteket! Ideje volt mr rjnnm, hogy nlatok nincs trfa srts nlkl. Legjobb mulatsgtok, ha szegnyeket s vdteleneket srtegettek. (Hozzk a vizet, Arisztarh nhny cseppet Parasa nt.) Taln nem elg srelem rte azt a kislnyt, hogy ti is bntjtok? Otthon teljesen elnyomtk, pp hogy kitpte magt valahogy. Parasa lassankint eszmletre tr, hallgatzik. . elment zarndoktra, Isten vdelmt krni. Az apja, lmos, csips szemvel, a mostoha sugalmazsra mma reggel meghagyta a rendrfnknek, hogy cspje el s katonval ktlen ksrtesse vgig a vroson szgyenszemre; otthon a padlsra zrjk flvre, ha nem egszre.

Parasa (felll s mintha lzasan flrebeszlne) Katonval vgig a vroson? A padlsra? Hol van? Hol a rablvezr? Gyernk! Egytt menjnk! n is veletek. Urasg s Hov? Arisztarh Parasa A vrosba, a vrosba! n magam. (felkilt) Engem meg nem szgyentenek! n nem kuksolok a padlson! Felgyjtom a sajt hzunkat ngy sarkn! Gyernk! Vezetlek benneteket! Egyenesen oda vezetlek! Adjatok valamit a kezembe. Puskt!. Tzcsvt. sok tzet. (Erejt vesztve sszecsuklik.) Arisztarh Parasa! Mit beszlsz! Az Isten szerelmrt! n vagyok itt, a keresztapd. (Leveti a kmzsjt.) Parasa (nzi) Keresztapm! Arisztarh Az, az keresztapd! Arisztarh! Megismersz mr? Csak trfltunk. Ez itt Hlinov, a vllalkoz! Hallottl rla? Olyan rusnya. Dolga nincs, pnze meg sok van, ht rendetlenkedik. Parasa Hol van Gavrilo? Arisztarh (megfordul) Hol van Gavrilo? Egy szolga Kitpte magt a keznkbl s elszaladt. Arisztarh Na, most fut s felzargatja az egsz vrost. De mi kocsin hamarabb odarnk. Tudod-e, Parasa, hogy Hlinov kivltotta Vaszjt a katonasgtl? Parasa Kivltotta? Hlinov Ngyszz rubelem bnja, ezstben. Arisztarh De hol van Vaszja? Velnk jtt. Hlinov Hol van Vaszja? Vaszkt idehvni! Vaszja kijn az erdbl. Hetedik jelenet Voltak, Vaszja Parasa Vaszja! Vaszja! (A nyakba borul.) Vaszja Mit csinlsz? Ennyi ember eltt nem val. Parasa Ht szabad vagy? Hlinov Most n neveztem ki nekesemm. Parasa (meghkl) nekess? Vaszja Ht aztn? Valamivel csak kell foglalkozni, kenyeret keresni. Hlinov Most n tet ezrt a pnzrt egy vre jobbgyomm fogadtam. Parasa (ijedten) Jobbggy? Arisztarh Ezzel dicsekszik! A jtev! Emberbl udvari bolondot csinltl. Hlinov s ha udvari bolondot is, testvr. Ki tilthatja azt nekem! Vagyona nincs; a pnzemrt olyan munkt osztok ki r, amilyen nekem jlesik. gy ltszik, az neki is tetszik. Bolondnak szegdtt, legyen is bolond. Vaszka, tartsd be a tvolsgot. A macskaasztalhoz! Kisasszony, nem parancsol egy kis szrakozst? Mindjrt rendelek valami vidmat. Hej, npeim! Vaszka, fogd a csrgs dobot, mkzz, trillzz! Vaszja htrbb megy. Parasa (knnyek kzt) Vaszja! Vaszja! Vaszja (odamegy hozz) Mi a baj? Parasa (knnyek kzt) Vaszja, mirt fogadtad el azt a pnzt? Vaszja Mentem volna inkbb katonnak? Parasa Igen, igen. Mr imdkoztam is rted. n hatroztam. Igen, igen, katonnak. Fjdalmas, de legalbb becsletes. Hisz elhatroztuk; hisz megbeszltk; te akartl. Te, csak nem. csak nem.

Hlinov Vaszka, a helyedre. Vaszja htrbb megy. Parasa Csak nem. lettl gyva? Vaszjnak odaadjk a csrgsdobot. Nmn fogja. Felelj! Felelj nekem! Gyva lettl? Megijedtl? Vaszja dhsen megrzza a csrgsdobot. Ilyen szp fi, ilyen remek fick s inba szll a btorsg? Itt ll a csrgsdobbal! Ha ha-ha! Most esett csak rajtam az igazi srts! Mi vagyok n? Mi vagyok n? paprikajancsi, de mi vagyok n? Na, kinek kellek? Csak rte ltem, rte szenvedtem. n, a gazdag keresked lnya katonn akartam lenni, kaszrnykban lni vele, meg. Jaj, keresztapm! Nehz m nnekem. nts belm lelket!. Az kell nekem most, llek. de nincs! Megvert engem a sora, megvert. meg. meg. agyoncsapott. (Arisztarh karjba jul.) Arisztarh Kocsit, frissebben! Adja Isten, hogy lve odarjen! Szegnykm, szegny kis mrtrom!

tdik felvons Az els felvons dszlete, este tz ra. Els jelenet Matrjona lejn a torncrl s tmegy az udvaron. Kuroszlepov kicsit ksbb kijn a torncra. A kapunl Szilan. Kuroszlepov Matrjona! Matrjona Mi kell mg? Ddelgetni kell, mint egy kisbabt. Ht felbredtl, kinyitottad a csipdat? Kuroszlepov Gyere ide! Matrjona (megfordul) No? Kuroszlepov Mit hagysz te engem egyedl? jszaka vadjn. Matrjona Ha jszaka vadja van, ht aludj! Mit akarsz mg? Kuroszlepov Persze, hogy aludni kne. de nekem nincs nyugtom. Hol van Narkisz? Matrjona Ne aggdj, megkerl. Nem gombost az a Narkisz; ha azt elveszted, nehezen leled meg. Kuroszlepov Micsoda rend az.? Hogy merszel.! Ltom, el kell mr kergetni. A gazdja gyben kldtk, azt is megparancsoltam neki. Matrjona s ha itthon van? Kuroszlepov Akkor mirt nem mutatkozik? Matrjona Htha alszik? is ember, vagy nem? Kuroszlepov Vagyis nincs egszen magnl. Matrjona Te tn egszen magadnl voltl, amikor az elbb hazajttl Hlinovtl? Ott l egy ember, szemkzt veled s tart a vlladnl fogva. Nappal, a vroson t.

Kuroszlepov Mindenki tudja, hogy n vagyok a gazda. De micsoda? Matrjona Amilyen az r, olyan a szolgja. Kin vegyen pldt, ha nem a gazdjn? Kuroszlepov Mit bolondtasz engem? Mg nem vesztettem el egszen az eszemet. Akit megbzssal kldtek el, ktelessge-e annak jelentst tenni? Mondd csak, ktelessge? Matrjona Holnap tn nem lesz nap? Majd megbeszlitek. Vgre is nem llamgyben jrt . Kuroszlepov (ijedten) Matrjona! Matrjona! Matrjona Mi van veled? Kuroszlepov Nzz flfel! Odanzz! Matrjona , Pavlin Pavlinics, hogy tudsz egy asszonyt hirtelen gy megijeszteni? Minket olyan gyengcsknek teremtettek, hogy minden kicsisgre tudomisn. Ilyesmivel egyszer mg meg is nyomortasz! A szvversem is elllt. Alig lek, minden mintha res len ne. Kuroszlepov Flfel nzz, ha mondom! Matrjona Minek? Kuroszlepov Szakad? Matrjona Mi szakad, te eszels? Kuroszlepov Az g. Matrjona Ugyan, menj mr! Elmondtad a magadt, elg lesz. Eriggy aludni! Nem lehet tged mr kibrni. Csak megktzni s be a bolondok hzba. Hogy szakadhat le az g, amikor meg van erstve. Nem azt mondjk, hogy hatalmas az g? Menj aludni! Menj felesels nlkl. Egy perc nyugta sincs tled az embernek. Kuroszlepov (elmenet) Aludni? J, aludni. Megyek. Matrjona Te, mit dugtl ott be a csizmd szrba? Kuroszlepov Pnzt. Matrjona Sokat? Kuroszlepov Egy hjn hatszznegyven rubelt. Matrjona Kiejted a csizmd szrbl, aztn megint komdit csapsz. Kuroszlepov Nem, most tudod, hov teszem? Van a hlszobban egy kis zsk di, oda dugom a di al, egsz a fenekre, hadd maradjon ott holnapig. Ott meglesz, a di alatt. (El.) Matrjona Szilantij! Szilan (odamegy) Mit akarsz? Matrjona Mi van Narkisszal? Szilan Semmi, mr felrzett. Most fslkdik. Matrjona Hol jrt gy? Szilan Taln kevs az alakalom? csak a kedv legyen meg hozz. Muzsikokkal alkudott, egy egsz falukzssggel. Matrjona No s? Szilan Csak ennyi. A parasztoknl nincs orszghza, nincs szentus, ott csak egy hz van, abban intzik a falukzssg gyt. Matrjona Aha. Szilan Persze. Meg van szabva a rend, azt nem val megzavarni. Nos, magad is megtlheted, mi lesz, ha valaki esend. Itt is van mr; a Narkisz. Eltvolodik Matrjontl, ksbb kimegy a kapu el. Jn Narkisz. Msodik jelenet Matrjona, Narkisz. Matrjona No, te csavarg! No, te csavarg! Vrj csak, vrj, kapsz a gazdtl. Narkisz Nem nagyon flek. Ne is ijesztgess! Ma este klnb veszedelmeket lttam, mgsem ijedtem meg. Ha neked volna dolgod ilyen szrnysggel, majd megltnm, mit

szlnl. Ott az egyiken olyan csizma volt, hogy te magtl a csizmtl vilgg szaladtl volna. Ht mg milyen kalapok! Csupa tollas! Egyiknek meg zsk volt a fejn posztbl. Matrjona Ilyen tobzds utn lehet m lmodni. Kt napig is arrl meslhetsz. Narkisz Annyit csak tudok tn, hogy mi volt az lom, mi nem. Ha nem is magam ijedtem meg, azrt csak sszetrt. nekem most j gygykezels kell. Matrjona Mifle gygykezels? Narkisz Rum, egy veggel, vagy kettvel. jszakra meg forr ital kell. Matrjona Inkbb hrsfatet ihatnl. Narkisz Ne fecsegj! Kamillt ne igyak? Kell is nekem ez a nedvessg a hasamba! Megmondtam: rumot. Jobban ismerem a magam termszett. Matrjona Honnan szerezzem? Narkisz Keresd! Ha sttben nem tallod, gyjts lmst. Matrjona Olyan szrnyeteget, mint te vagy, mg nem szlt ez a vilg. Narkisz Igaz is, a rummal egytt hozzl ki nekem ezer rubelt; szmtsom szerint nekem most pp ezer rubel hinyzik. Matrjona Nem, nem, nem! Semmi ron! Ne is clozgass r! Narkisz Nem clozgatok n, hanem nyltan beszlek. Msklnben a kszbmig sem engedlek. A holnapi napon, amikor a gazdnak beszmolok, minden viselt dolgodat kiteszem elbe a tenyeremre. Matrjona Nem n voltam-e az, te pimasz, aki jt tettem veled, ahol csak rtem? s most te nem sznod meg a jtevdet? Narkisz Hnyszor megmondtam mr, hogy n nem sznok soha senkit. Ne is remnykedj az n sznalmamban. Matrjona , gyilkosom, gyilkosom! Narkisz Hallod, csendben legyl, ne csinlj id eltt botrnyt. Matrjona Hol vegyek n annyi pnzt? Narkisz No, ha valamicske hinyzik belle, azt megbocstom. Matrjona De hogy menjek be hozzd? Szilantij szrevesz. Narkisz gy ni: vedd fel az urad kaftnjt vagy kpnyegt, tedd a fejedre a kalapjt. Ha meg is lt Szilantij, azt hiszi, hogy maga a gazda jn hozzm veszekedni. n meg most megyek, felteszem a szamovrt, hadd melegedjek t. Bemegy a mellkpletbe, Matrjona pedig a hzba. Szilan bejn a kapun. Harmadik jelenet Szilan, majd Matrjona Szilan Szjjelmentek. Csodlatos! A rendrfnk meg vr. Menjek -e, mondjam-e neki, hogy elmehet haza? Elg lesz mr neked, mondok az jszakbl. Eriggy, mondok, szegny kis reg, eriggy haza! Ez is micsoda foglalkozs! Ht ne essen meg rajta az ember szve ? A lakossg most alszik, meg rzi. De kit is riz? Kit? s mg t vonjk felelssgre. ezt nem vette szre, amott felletes volt. Hej, te a polgr nyugtot akar. De minek az neki? Tn tlerltette magt a munkban? Leitta magt, teleette magt, azutn be a tollas gyba, akr a fadarab. Soha semmifle szolglatot nem teljestett, hadjratot nem kzdtt vgig, sosem kellett fenkig rtenie a keser poharat; hever, mint a kandiszn s azt mondja: a te dolgod, hogy megvjl minden bajtl. Nem, kinek hogy, de n sajnlom a mi regnket. Elszr is reg, nyomork. Kijn Matrjona kpenyben s sapkban. Mi a csuda! Kijtt a gazda! Nagyon meglep dolog, mert ilyenkor tet, hacsak hvrrel nem, vagy daruval, senki fel nem emeli. (Odamegy Matrjonhoz.) Mi kell nek ed? Tn nem jn lom a szemedre? Ne aggodalmaskodj, itt vagyok n.

Matrjona (elvltoztatott hangon) Eriggy a kapu el! Mi keresnivald van itt? Szilan A kapu el parancsolod.? Voltunk mink mr a kapu eltt is. Matrjona Ldulj, ha mondom! Szilan (magban) Ehe! Ht gy! (Matrjonhoz.) Megyek, gazda, megyek egsz jjel ott fogok lni a kapunl - nem kell nyugtalankodni. (A kapuhoz megy.) Matrjona bemegy Narkiszhoz. Nem, ezek buta trfk! Engem nem csapsz be. rvideket lpsz, elcserlted a lbaidat? s mi volt a kezben? Valami kis zsk; biztos dit visz Narkisznak, szrakozsul. (Odamegy a kertkapuhoz s kinyitja.) Belp Arisztarh s Parasa. Negyedik jelenet Szilan, Arisztarh, Parasa, majd Gradobojev, Vaszja, Szidorenko, nhny rendr s rokkant katona. Szilan Ht ti meg hogy kerltk ide? Arisztarh Egy szarka hozott bennnket a farkn. Jrt mr itt? Szilan Kicsoda? Tgulj, testvr, tgulj, nincs neked itt semmi keresnivald. Ha van valami, a gazdval egyms kzt elintzzk. Nem trombitljuk ki a nagytrombitn. Arisztarh Velem ne erszakoskodj! Engem a rendrfnk kldtt, n meg gyelnk a tiszta lelkiismeretre. Szilan akkor ht azt mondd! mr jrt itt, testvr, jrt itt. (Parashoz, meghajlssal.) Vljk egszsgedre az imdsg. Parasa Isten irgalmas volt hozzm. Arisztarh (Parashoz) No, menj, szpsg, menj a kis fszkedbe, ne flj, lelkemmel felelek. baj lesz, de nem neked. Apdra ne haragudj, nem annyira rosszasgbl teszi, inkbb gyngdsgbl. Mit van mit tenni? jjel a kakukk is hangosabb, mint na ppal. Aki veled gonoszkodik, annak megcspjk a nyelvt. Parasa bemegy a hzba. (hangosan) Tzre-vzre vigyzzatok! Jn Gradobojev, Vaszja, Szidorenko, nhny rendr s rokkant katona. Gradobojev (Szirdorenknak) llts rsget az ablakokhoz, ajtkhoz, kapukhoz, hogy lgy se replhessen ki. Ho -ho-ho! Mg hogy n nem tallom meg, ami elveszett! Hogy nem tallom meg! Majd n megmutatom, megtallom-e vagy sem! Megtallom n, az orrt verem hozz a pnzhez. Ltod, azt mondom, ltod? Nem tallom? Ltod-e mr ? Hogy pedig ne srtegess reg, rdemes tiszteket, ezt a pnzt most zsebrevgom. Szidorenko, van nlad papros, hogy megrhassuk a hatrozatot? Szidorenko Van, nagysgos uram. Gradobojev A tank itt vannak? Szidorenko Itt lnek a kapu eltt, nagysgos uram. Gradobojev (Szilannak) Most hozd a gazdt. Szilan Felkltsem, mi? Mi hasznunk belle? Ha lmos, olyan, mint akinek elment az esze. Kuroszlepov kijn a torncra. tdik jelenet Voltak, Kuroszlepov Szilan No, itt jn magtl. Most mit akarsz vele.?

Kuroszlepov (a torncon) Nesze neked di! Matrjona! Matrjona, nem lttad, hol a di? (Az gre nz.) , Uramisten! Mr megint szakad lefele. Most, most. Nem, nem szakadt le, de mintha felbe hasadt volna. Szilan (Gradobojevhez) Hallja, mit beszl? Kuroszlepov Matrjona! Szilan! H! Ki van itt eleven ember? Matrjona megjelenik az plet ajtajban. Szidorenko (elllja az tjt) Tilos! Matrjona Jaj! (Vissza a mellkpletbe.) Kuroszlepov No, valakit gyilkolnak. te meg lj, ahogy tudsz. A hzban fosztogats, az udvaron meg csupa rabls; ltnival, hogy bekvetkezett az utols tlet; az gen egy hasads, nem tudni, mitl. Gradobojev Majd adok n neked prftlst! Gyere ide, rg vrunk mr rd. Kuroszlepov Te meg kifle-mifle vagy? Gradobojev Gyere is, ha mondom. Akadkoskodsra nincs idnk! Kuroszlepov , te vagy az! Ez azrt mos knnyt rajtam. Bartom, mr megint. Egsz zsk dit. Gradobojev Megkerl. Kuroszlepov Az, te mindig csak azt hajtod: megkerl; de nem kerl meg semmi. grni, azt tudtok. Gradobojev Ht akkor vedd tudomsul: a pnzed megkerlt, csak knyes dolog hozzjutni. Kuroszlepov Hogyhogy? Gradobojev Megltod magad! menjnk egytt. Kuroszlepov Menjnk. Gradobojev Zsigunov, sorakoztasd fel az rsget. Menet elre in-dulj! Zsigunov s nhny katona a mellkplethez menetel. Kuroszlepov Megllj! Gradobojev (Zsigunovhoz) llj! Zsigunov megll. Kuroszlepov Hallod-e mit akarok krdezni tled, hogy nyugtrom legyen mr. Nzz felfel. Gradobojev Nzek. Kuroszlepov Megszakadt az gbolt? gy egy kicsit rzst? Gradobojev Mi vagyok n, csillagsz? Torkig vagyok n a dologgal anlkl is. Ha megszakadt, megfoltozzk. Mi kznk hozz? Mars! A mellkplet ajtaja kinylik, megjelenik Matrjona kpenyben s sapkban. Szidorenko (nem engedi) Tilos! Kuroszlepov Itt is van mr az n hallom! Mi mindenfle csodt meg nem rtem mr, de ilyet mg soha. Nem, az mr nyilvnval, bartom, akrhogy forgoldok is, ebbl ki nem keveredek. Mert odanzz! Itt llok n teveled s amott, a kszbn megintcsak n. Matrjona, amint megltja a frjt, elbjik a mellkpletbe. Gradobojev Majd ltsz te mg mst is, vrj! Mars! Zsigunov a katonkkal behatol a mellkpletbe, Gradobojev s Kuroszlepov utnuk. Arisztarh (Vaszjhoz) Most van a te dolgod javulban, Vaszja. Vaszja De most r szigor leszek; hogy mert engem szgyenbe hozni! Miatta estem becstelensgbe. Katonnak akart adni, n meg, az kegyelmbl, knytelen voltam jobbgysorba szegdni. n most mindezekrt btran kvetelhetem a lnyt. Mi ugyan ki emberek vagyunk, de bemocskolni azrt nem hagyjuk magunkat. Nem, most mr ide a lnyoddal! Mindenki tudja, hogy a kertsen t szoktam bemszni hozz, ezt a vrosban nem lehet titkolni. Ennlfogva a vlegnye vagyok. Nlunk ez a rend. Arisztarh Cselekedj, testvr, ahogy jnak ltod. Vaszja Milyen az n jellemem, Arisztarh bcsi? Veszekedett egy jellem! Nem tr srtst.

A mellkpletbl kijn Gradobojev, Kuroszlepov, Matrjona, Narkisz megktzve, Zsigunov s a katonk. Hatodik jelenet Gradobojev, Kuroszlepov, Matrjona, Arisztarh, Vaszja, Szidorenko, Zsigunov, Szilan, Narkisz s katonk. Gradobojev (Kuroszlepovhoz) rted mr? Kuroszlepov Hogyne rtenm, nem tegnap szedtek ki a pelenkbl. No, hogy llunk, Matrjona Haritonovna? Matrjona Ht n tn a magam akarattl fggk? Tudott dolog, hogy a Gonosz vitt tvedsbe. r egyedl kell ht minden bnt hrtani. Megzavart, megkavart - s ksz. Akrmennyire is elleneztem, akrhogy erskdtem is, bizony ltnival: ers m . Hegyekkel doblzik, ht mg mivelnk, bns emberekkel, akik tele vagyunk gyngesggel. Kuroszlepov Igazn? Hegyekkel?. Tegnap azt sznokolta, hogy a tatuskjnl sokkalta jobb magnak, hogy ott nagyon bnkdnak maga utn; gy ht most tessk hozz tkltzni! Matrjona Most mr persze. Valahol csak ki kell magam srnom maga miatt. Ki kel itt vdelmemre? Legalbb elpanaszolom a szlmnek, milyen szgyenbe hozott maga engem. Mivelhogy egsz letemben dz ellensgem volt, ht mi jt vrhatok most mg magtl. Hanem lesz mg neknk egy nagy gynk a brsg eltt. Kuroszlepov Nem flek. Maga most dugja el az orrt a prnba szgyenletben, holnap pedig, amint megvirrad, elszlltjuk. Matrjona el. Gradobojev No, gy rendben is van, ez derk dolog. Kuroszlepov (Narkiszhoz) Ht veled mi van? Narkisz Ugyanaz. Kuroszlepov Te most nem kapsz m dicsretet. Narkisz Ht lesz, ami lesz, de legalbb kedvemre ltem. Kr, hogy nem csaptam fel mma rablnak! az lett volna nekem val foglalkozs. Gradobojev No, mit csinljunk vele? Hatrozatot rjunk, kezdjk el a dolgot annak rendje szerint? Kuroszlepov Hogyisne, majd mg mocskoljuk a paprt. Vitesd a fogdba, Vaszja helyett beadjuk katonnak s ksz. Gradobojev Szidorenko, vidd be a fogdba s bocssd el a tankat. H, vitzek! Mars haza! A katonk elmennek, viszik Narkiszt. Vaszja s most mi lesz? Minek esett gy nekem? Most kiderl, hogy becsletes ember vagyok. Nem szp dolog m gy megsrteni az embert. Kuroszlepov Igazad van, testvr, n voltam a hibs! Nagyon elhamarkodtam a dolgot! Leszel te mg katona, csak nem mindjrt. Ha igaz ember vagy, ld mg egy kicsit a vilgod, amg rd nem kerl a sor. Gradobojev No, a pnzed nlam van, holnap megosztozunk. Emlkszel a beszlgetsnkre, emlkszel a srtsre; majd elszmolunk. De most jl esnk a munka utn megnedvesteni a ggnket, a tallt pnzt meglocsolni. Kuroszlepov Szilantij bcsi, adass neknk egy kis puttyogs bort. Szilan el. Gradobojev Lm, most rendben fogsz lni, a hztartsodat a lnyod fogja vezetni, s vegyl j vt a hzhoz. Kuroszlepov A lnyom! Hisz a lnyom megszktt. Gradobojev lmodtad. Kuroszlepov Mg mit nem?

Arisztarh lmodta, tekintetes uram. Kuroszlepov Csak beszljetek! Jn Szilan. Hol a lnyom? Szilan Hol volna? Itthon, persze. Jn Parasa veg borral, tlcn, poharakkal. Itt hozza a bort. Hetedik jelenet Voltak s Parasa Kuroszlepov Meglljatok! (Gradobojevet oldalra vezeti.) Hallgass ide, lgy igaz bartom, knnyekkel a szememben krlek, mondd meg nekem tiszta llekbl, egszen bolond vagyok-e n mr, vagy van mg bennem az p sznek egy szikrja? Mert ha egszen, akkor jobb lenne engem rcs mg tenni, hogy ne keltsek zavart az emberek kzt. Gradobojev Nzz rm! Nem, mg korai a rcs mg tenni, mg elstlgathatsz. Majd n szlok. Kuroszlepov No, jl van. (Parashoz.) Knld a vendgeket! Szokd meg a hziasszonykodst. Parasa betlti a bort s megknlja Arisztarhot. Kuroszlepov Ebbl lthat, hogy csacsi vagy. Hang szerint kell knlni! Parasa A rangjukat nem ismerem, ht annak adok elszr, aki engem a legjobban szeret. Ha n vagyok a gazdasszony, ne tantgass. (Gradobojevet knlja.) Gradobojev (iszik) Igazsg, testvr, add frjhez, itt az ideje; ltom mindenbl, hogy itt az ideje. Parasa megknlja az apjt. Kuroszlepov Akarsz frjhez menni? Parasa Mirt ne akarnk? De megmondom elre, nehogy aztn veszekeds legyen! Csak ahhoz adjl, akit n magam megszeretek. Ne knyszerts engem! Mert ha n akaratom ellenre megyek frjhez, ezzel az n szvemmel, attl jt ne vrj. Gradobojev Lm, milyen lny! Mondom, add frjhez mentl elbb! Drmblnek a kapun. Szilan Ki az mr megint? (Kaput nyit.) Berohan Gavrilo Nyolcadik jelenet Voltak, Gavrilo Gavrilo (nem veszi szre Parast) Jsgos g! Vge minden ermnek. Pavlin Pavlinics! Jaj, megfulladok! Nagy baj van! Kuroszlepov Mi trtnt? Akasztfrl szakadtl le? Gavrilo Rosszabb! Elvettk, a kezembl kitptk! Kuroszlepov Mit? Gavrilo A lnyt, a maga des lnyt, Praszkovja Pavlinovt! n oda hozz. amaz meg csak rm a pisztollyal. De mit tesz az! n rte az letem is szvesen odaadnm - de nem ltt agyon, nem ltt agyon. Kuroszlepov Ltom, hogy nem ltt agyon. Gavrilo Kt falut felzargattam, az egsz erdt tkutattk. Nincs, megszktette. A kezembl, abbl a kezembl. Atyuska, Pavlin Pavlinics. (Meghajol.) Kuroszlepov Most mit csinljak vele? Megprbljam egy dzsa vzzel?

Gavrilo Atyim! Szeretett kedveseim! Szerencstlensgre vitt magval engem, ostoba fajankt! Aki nekem mindennl a vilgon drgbb, akit jobban vtam, mint a szemem fnyt. hisz egsz nap mg a porszemet is lefjtam rla. s most egyszerre ntlem. Kuroszlepov No, Gavrilka, gy ltom, mi ketten egyazon lncon fogunk raboskodni! Gavrilo Bocsssanak meg az Isten szerelmrt! Csak azrt rohantam ide, hogy megmondjam, mert nekem most mr csak egyfle vgem lehet. A hdrl, a hdrl! A legkzeprl, kvel a nyakamban. Bocsssatok meg nekem, igazhv emberek, ha valakinek valamit. (Megltja Parast.) !. (El akar szaladni.) Szilan (meglltja) llj! Hov? Ostoba trfa m az avval a hddal.! De nagy szerencstlensg! Nem eresztelek. s jobb ha nem is kvnkozol. Nincs abban semmi j, hidd el. Arisztarh odamegy Gavrilhoz s a flbe sg valamit. Parasa Nem tesz semmit, elmlik. Csak a bnattl van, mert elkergettk az llsbl. (Gradobojevet s az apjt borral knlja.) Tessenek! Kuroszlepov Adhatnl mg egy vegcsvel. Parasa Mindjrt hozzk. Szilantij bcsi, hozz a pitvarbl mg egy veggel. Szilan el. Parasa Az imnt elkezdtem valamit mondani, de nem fejeztem be. (Az apjhoz.) Fogadd meg kemnyen, szavadra, hogy nem knyszertesz olyanhoz, akit nem szeretek. Gradobojev gy van, s mi lesznk a tanuk. Kuroszlepov Tlem akr azonnyomban. Csak mondd meg, kit szeretsz, ahhoz mr mehetsz is. Parasa Hogy kit szeretek? Megmondjam? Krem, megmondom! (Kzenfogja Vaszjt.) Ez az, akit szeretek. Gavrilo (knnyt trli) Ht. bizony. hla Istennek. Vaszja De most mr mondd ki egyenesen. Parasa Ki is mondom egyenesen. (Apjhoz.) Megmondom, hogy szeretem ezt az embert: amikor katonnak akartad adni, frjhez akartam menni hozz, nem fltem a katonn sorstl. Gavrilo Jl is van ez gy, minden gy a legjobb. Parasa De most, amikor szabad, amikor nekem pnzem is lesz meg kelengym is, s senki sem fog az utunkban llni. Gavrilo , adja Isten. Parasa Most mr hozzmennk, csak flek, hogy fakpnl hagy s elmegy tncosnak. s nem mennk hozz, ha tettl talpig arannyal rasztana is el. Ha nem tudott elvenni szegny lny ltemre, ne vegyen el gazdagon se. Hanem frjhez megyek hozz. (Kzenfogja Gavrilt.) Gavrilo Nem, nem. Tvedni tetszik. Nem gy van, egyltaln nem. Parasa (az apjhoz) Ha nem adsz hozz, megszknk s gy esksznk meg. Neki sincs egy garasa se, nekem sincs. Ettl mi nem flnk. A mi keznk nem trik le a munktl, mg ha rothadt almt rulunk is a piacon, de jobbgysorba senkihez se szegdnk! De ami nekem mindennl tbbet r: tudom, hogy szeretni fog engem. Egy napig figyeltem s egsz let emre rbzom a lelkem. Gavrilo De ht ez lehetetlen, tessk megbocstani. Mit beszl? Parasa Mirt? Gavrilo Micsoda vlegny vagyok n? Ht n tn igazndi ember vagyok, olyan, mint a tbbi? Parasa Hogyne volnl igazndi ember? Gavrilo gy, hogy nem vagyok egsz ember. Nagyon sok nyaklevest kaptam n kezdettl a mai napig; bellem mr sok rzst kipofoztak, aminek meg kellene lenni az emberben. Se egyenesen jrni, se az embereknek a szembe nzni nem tudok. Gradobojev Nem baj, aprnkint rendbe jssz.

Kuroszlepov Bnom is n, menj frjhez Gavrilkhoz. Legalbb becsletesebben fog folyni az let a hzunknl, mint eddig. Parasa Ksznm, desapm, hogy gondoskodsz rlam, az rvrl. Sok v elmlt, de most elszr hajlok meg eltted olyan rzssel, ahogy a lnyodhoz illik. Sok idegen voltam a szmodra, de az nem az n hibm volt. n nem tukmlom rd a szeretetemet, de ha akarod, ht tudd is megrizni. Keresztapm, tged megfogadunk ispnnak Narkisz helybe. Kltzz t holnap hozznk. Szilan hozza a bort. Kuroszlepov Engem mr nem is krdezel? Parasa Majd ha valamit nem tudok, azt megkrdem, de amit magam is tudok, minek krdezgessem? Kuroszlepov Ht csak gazdlkodj, gazdlkodj! Parasa (bort knl) Tessenek! Gradobojev Kszntsd fel a vlegnyt s a menyasszonyt. Kuroszlepov Ht gyerekeim, adjon Isten nektek tbb boldogsgot, mint amennyi neknk jutott. Gavrilo Alzatosan ksznjk. (Parashoz) De csakugyan igaz? Gradobojev Mr ittunk is r, ht meg van pecst elve. Kuroszlepov Hny nap van ebben a hnapban? Harmincht vagy harmincnyolc? Gradobojev Ejha! nem lesz hossz egy kicsit: Kuroszlepov Hossz bizony. Gradobojev Minek is szmllni? Akrhny nap, mindet vgig kell lni a kvetkez hnapig. Kuroszlepov Vilgos, pedig ez nekem szerencstlen hnapom. Milyen lesz az t? Mi mindenen t nem estem ebben a hnapban! Pnz veszett el, adsok nem fizettek; tegnap azt hittem, kezddik az utols tlet, ma meg egyre csak szakad az g lefele, st lmomban ktszer is voltam mr a pokolban. Gradobojev Mltnak talltattl? Parasa Nos, drga vendgeink, gy ltom, itt az ideje, hogy apm aludni menjen, mr kezd hetet-havat sszehordani. Gradobojev Ht Isten veled. Mikor nnepeljk az eljegyzst? Parasa Csak engedjk meg, hogy egy kicsit sszeszedjk magunkat, majd sztkldjk a meghvkat. Isten veled, keresztapm! Isten veled, Vaszja! Ne haragudj, ltogass meg bennnket. A vendgek elmennek. (Apjhoz.) Nos, j jszakt, desapm! Aludj, az r legyen veled! n pedig most megrem azokat a gynyr napokat, amikor egsz jszaka kedvemre ldglhetek kedvesemmel a fa alatt, szvem szerint kibeszlgetem vele magam, ahogy nekem, lny ltemre jlesik. gy fogunk csicseregni, mint a fecskk a legragyogbb hajnalon. A madarak felbrednek, megszlalnak a maguk nyelvn, nos, akkor itt az idejk, mi pedig - egyik is, msik is - hazamegynk. (Megleli Gavrilt, lelnek a padra a fa alatt.)