You are on page 1of 36

Relaiile cu publicul - Tipuri de servicii Bibliotecile alctuiesc, organizeaz, conserv i valorific fondul de cri, periodice i alte documente grafice

i audio-vizuale, romneti i strine, n funcie de cerinele de informare, lectur i studiu ale beneficiarilor. Pentru satisfacerea cerinelor de lectur ale cetenilor, pentru apropierea documentelor de locul de munc sau reedin al acestora, bibliotecile i organizeaz secii, filiale, puncte de mprumut. Relaiile dintre bibliotec i utilizator se stabilesc pe baza Regulamentului de organizare i funcionare a bibliotecii. Pentru a fi cunoscut de utilizator, Regulamentul se afieaz la loc vizibil iar utilizatorul ia cunotin de el cu ocazia nscrierii la bibliotec.
PREGATIREA PUBLICATIILOR PENTRU PUNEREA LOR IN CIRCULATIE Pregatirea publicatiilor pentru conservare prin colectia de baza si pentru studiu/lectura prin imprumut la domiciliu sau consultare in salile de lectura consta in: stampliarea, inscrierea numarului de inventar si a cotei publicatiei respective. Concomitent cu aceste operatiuni se completeaza Fisa cartii cu datele de identificare a fiecarei unitate de inventar, apoi Fisa pentru termene de restituire care se lipeste pe coperta a doua a cartii, si eticheta pentru cota.

FISA CARTII serveste la urmarirea imprumuturilor de carte. Bibliotecarul o completeaza in partea de sus cu urmatoarele mentiuni: cota publicatiei, autor, titlul, pret, nr. de inventar.

Celelalte rubrici sunt completate de catre utilizatori la fiecare imprumut si restituire, dupa cum urmeaza: data imprumutului. nr permis, semnatura.
Bibliotecarul trebuie sa verifice de fiecare data corectitudinea datelor mentionate. La restituire se consemneaza data restituirii si semneaza validand astfel restituirea publicatiei respective. Formularul circula de la carte la Plicul cititorului-Fisa contract de imprumut, in care se pasteaza Fisa cartii pe perioada imprumutului. FISA PENTRU TERMENE DE RESTITUIRE serveste pentru avizarea cititorilor asupra termenului limita de restituire a cartii imprumutate la domiciliu. Bibliotecarul inscrie nr. Permisului cititorului care imprumuta cartea si data expirarii imprumutului. Inscrierea nr permisului este necesara pentru ca la restituirea cartilor bibliotecarul sa gaseasca imediat Fisa contract de imprumut. Tipizatul Fisa pentru termene de restituire se pastreaza in carte, lipit pe coperta II, astfel poate servi si ca buzunaras pentru Fisa cartii.

INSCRIEREA UTILIZATORILOR
Activitatea de relaii cu publicul implic nscrierea cititorilor. Exista mai multe modalitati de inscriere a utilizatorilor in functie de sistemul folosit de fiecare biblioteca in parte. Pentru a beneficia de serviciile bibliotecii, utilizatorul, dup ce a luat cunotin de Regulamentul de functionare al bibliotecii, completeaz i semneaz Fia contract de mprumut conform datelor din Cartea de identitate, legitimaia de serviciu, carnetul de elev, student sau talonul de pensie. Bibliotecarul confrunt datele nscrise de ctre utilizator cu actele menionate mai sus i elibereaz Permisul de intrare. La inscriere cititorul va fi luat in evidenta si in Registrul de inscriere a cititorilor, nr. de ordine al permisului va fi cel prevazut si in Registrul de inscriere, dar si cel de pe Fisa contract. La inceputul fiecarui an, la reinscriere, bibliotecarul va verifica datele de identificare dar va nota si eventualele modificari intervenite in rubrica speciala Schimbari intervenite in datele de mai sus.

Cetatenilor straini, posesori de pasaport personal sau de serviciu, li se poate elibera Permis de intrare ce da dreptul de accesare a serviciilor bibliotecii, dar fara posibilitatea de imprumut la domiciliu. Cetatenii romani care nu au implinita varsta de 14 ani se pot inscrie la biblioteca pe baza Certificatului de nastere al copilului, Cartii de identitate/talon de pensie a unuia dintre parinti. Elevii si studentii care au viza de flotant pot beneficia de serviciile bibliotecii inclusiv imprumut la domiciliu in baza unui accord cu institutiile de invatamant, dar la sfarsitul perioadei de scolarizare pentru eliberaea actelor de studii trebuie sa aiba si o fisa de lichidare semnata de biblioteca. Bibliotecile publice din statiunile balneo-climaterice/camine de batrani/spitale/penitenciare pot imprumuta publicatii persoanelor aflate in acea unitate pe timp limitat, cu conditia existentei unui accord intre biblioteca si unitatea respectiva, astfel incat documntele necesare plecarii sa ii poata fi eliberate cu conditia existentei acordului bibliotecii.

In bibliotecile informatizate bibliotecarul este cel care realizeaza inscrierea utilizatorului pe baza documntelor prezentate carte de identitate/certificate de nastere/talon de pensie si elibereaza Permisul de intrare. Acesta are o valabilitate anuala si permite utilizatorului accesarea gratuita a tuturor compartimentelor unei biblioteci. Toate datele de identificare a utilizatorilor sunt stocate in baza de date a bibliotecii, iar biblioteca se oblige sa respecte confidentialitatea datelor. In unele biblioteci se percepe o taxa modica pentru eliberarea permisului de intrare.

Clienii bibliotecilor sunt diferii de la un tip de bibliotec la altul. De exemplu coleciile bibliotecilor instituiilor de nvmnt superior de stat i cele ale filialelor bibliotecilor centrale universitare sunt accesibile studenilor, cadrelor didactice, cercettorilor i altor categorii de personal din instituia de nvmnt superior respectiv. Pentru alte categorii de utilizatori dect cele menionate, bibliotecile centrale universitare i bibliotecile instituiilor de nvmnt superior pot percepe taxe n condiiile prevzute de lege.

mprumutul de publicaii
mprumutul constituie activitatea de predare catre utilizatori, pe baza unor documente permis de intrare, a publicaiilor n vederea consultrii acestora n afara bibliotecii. mprumutul publicaiilor poate fi individual sau interbibliotecar (intern i internaional). Acesta se poate desfura n sistem tradiional (manual) sau automatizat. mprumutul de publicaii n sistem tradiional n sistemele manuale documentele sunt echipate cu anumite accesorii (fie). Astfel pe coperta II a crilor destinate mprumutului de publicaii la domiciliu se ataeaz Fia pentru termenele de restituire. Aceasta va fi lipit, servind ca buzunar n care se pstreaz Fia crii pe perioada n care se afl n bibliotec. Dup nregistrarea mprumutului n Fia crii, bibliotecarul trece pe Fia pentru termenele de restituire numrul permisului utilizatorului i data la care expir mprumutul. Termenul de mprumut poate varia de la dou sptmni la o lun. Prelungirea termenului de mprumut cu nc 15 zile se face numai cu avizul bibliotecarului, care menioneaz pe Fia de contract prelungirea termenului.

Rezervarea documentelor n vederea mprumutului. Dac publicaiile cerute de utilizator sunt mprumutate, acesta poate solicita bibliotecarului _ rezervarea acestora. Pentru aceasta utilizatorul expediaz ntr-un plic pe adresa bibliotecii o carte potal avnd scris adresa la care domiciliaz, iar pe partea destinat corespondenei completeaz autorul i titlul crii ce urmeaz a-i fi rezervat. La revenirea publicaiei solicitate n bibliotec, bibliotecarul expediaz utilizatorului solicitant cartea potal completat de acesta n prealabil. Recuperarea publicaiilor nerestituite la timp. Plicurile cititorilor care nu au restituit documentele la data expirrii termenului de mprumut se separ de celelalte, aezndu-se ntr-un fiier pe care se specific Restanieri" i se mai ateapt zece zile. Dac nici dup zece zile nu se restituie publicaiile, se va completa formularul ntiinare de restituire pe care se specific data la care trebuie restituite publicaiile i titlurile lor. ntiinarea se expediaz prin pot, recomandat la domiciliul utilizatorului restanier.

Dac n urma acestor demersuri utilizatorul restituie publicaiile mprumutate, acesta va suporta numai cheltuielile pentru coresponden.

Dac publicaiile restituite prezint uzur avansat datorat utilizatorului, acesta este obligat s le nlocuiasc cu un exemplar identic sau s plteasc valoarea lor, dar nu la pretul de inventor ci la o valoare actualizata.
Daca in regulamentul de functionare al bibliotecii este prevazuta si o alta sanctiune plata contavalorii de trei sau cinci ori, atunci se inmulteste pretul stabilit, actualizat, de trei sau cinci ori, plus pretul cartii. Bibliotecarul care nu ntreprinde toate aceste msuri necesare pentru recuperarea publicaiilor nerestituite de ctre utilizator la termen i nu ntocmete actele necesare n acest sens este unic rspunztor din punct de vedere financiar pentru aceste publicaii . In urma demersurilor de recuperare ineficiente se poate apela la organul financiarcontabil de la locul de munca a persoanei inscrise-garante pentru recuperarea prejudiciului.

Nu se mprumut pentru lectura la domiciliu lucrri ce fac parte din patrimoniul cultural naional, carte rar i bibliofil, albume, atlase, dicionare i alte lucrri de referin, publicatii din colectiile Depozitului legal judetean, documente aflate in colectiile depozitului general de baza, publicatiile solicitate in cadrul imprumutului interbibliotecar; de asemenea, nu se mprumut la domiciliu publicaii periodice i seriale.

mprumutul de publicaii n sistem automatizat


Un sistem automatizat integrat de bibliotec este un sistem care dispune de o baz de date central, gestionat de un software adecvat, prin intermediul cruia se asigur toate funciile specifice de bibliotec: achiziia documentelor i informaiilor, prelucrarea documentelor i servirea informaional a beneficiarilor ce implic: mprumutul documentelor ctre public, mprumutul interbibliotecar naional i internaional, schimbul internaional de documente, transferul de informaii ctre alte sisteme, accesul publicului la baza de date, elaborarea de publicaii de informare la cerere sau prestabilite, controlul serialelor. mprumutul de documente ctre public se realizeaz n sistemele de bibliotec automatizate prin subsisteme specializate numite n literatura de specialitate module de circulaie (circulaia documentelor).

Modulul de mprumut opereaz cu dou categorii de informaii: informaii bibliografice asupra documentelor ce fac obiectul fondurilor disponibile pentru mprumut; informaii asupra utilizatorilor bibliotecii care au dreptul s mprumute documente; fiecare utilizator este nregistrat n sistemul bibliotecii i primete un permis ce conine codul de identificare propriu. Legturile ntre nregistrrile corespunztoare documentelor pentru mprumut i cele pentru utilizatori se realizeaz fie prin coduri, fie prin utilizarea barcodului. Codurile reprezentate de barcoduri sunt introduse n sistem prin citire cu un cititor optic (cititor de barcod) ataat la un calculator destinat funciei de mprumut. nregistrarea utilizatorilor. Pentru fiecare utilizator se creeaz o nregistrare n care se menioneaz datele prezentate mai sus i i se elibereaz un permis care are ataat un barcod, ce identific unic i neambiguu un cititor. mprumutul documentelor. Bibliotecarul selecteaz nregistrarea corespunztoare domeniului solicitat, apoi se introduce n nregistrare codul utilizatorului (conform barcodului) i perioada permis pentru pstrarea documentului (legtura ntre codul utilizatorului i codul Documentului este asigurat de barcod).

Prelungirea mprumutului. Se realizeaz prin selectarea din baza de date a nregistrrii pentru document i a celei pentru utilizator; n nregistrarea pentru mprumut se tasteaz data pn la care s-a prelungit mprumutul.
Rezervarea documentelor n vederea mprumutului. n cazul n care un titlu este solicitat de mai muli utilizatori, atunci cnd este mprumutat, se poate activa un procedeu de rezervare n lan (n nregistrarea documentului respectiv este menionat codul utilizatorului care l solicit). n momentul n care documentul este restituit, modulul de mprumut semnaleaz bibliotecarului (prin afiarea de informaii) faptul c documentul respectiv a fost rezervat i cine sunt solicitanii. Bibliotecarul anun viitorul utilizator (n sistem informatizat se poate face prin intermediul potei electronice). n cazul n care biblioteca este conectat la o reea de informare i are acces la bazele de date pentru mprumut ale altor biblioteci, rezervarea unui document se poate face online. Utilizatorii aflai ntr-o bibliotec pot accesa baza de date, verific dac un anumit document se gsete ntr-un alt sistem i dac acesta este disponibil pentru mprumut. Dac documentul este mprumutat, utilizatorul l poate rezerva, urmnd s l obin fie direct, fie prin mprumut interbibliotecar.

mprumutul interbibliotecar n scopul satisfacerii cerinelor de lectur, de studiu i de informare ale utilizatorilor, biblioteca are dreptul i obligaia de a practica mprumutul interbibliotecar de publicaii. Acesta se efectueaz numai n situaia n care biblioteca nu deine n fondurile sale publicaiile solicitate de utilizator, iar acesta nu are acces direct la bibliotecile care dein publicaiile care l intereseaz. Bibliotecile sunt obligate s informeze utilizatorii asupra posibilitilor de a studia i consulta anumite publicaii prin mprumut interbibliotecar. Activitile de mprumut interbibliotecar sunt procese care contribuie la intensificarea accesului la documente pentru public i implicit circulaia informaiei. O dat cu creterea preurilor publicaiilor, cererile de mprumut interbibliotecar s-au intensificat. Astfel, aceast activitate s-a extins n afara granielor, devenind un proces de cooperare la scar mondial. mprumutul interbibliotecar n sistem tradiional Solicitantul completeaz Cererea de mprumut interbibliotecar, tipizat internaional, aprobat de IFLA. Aceast cerere, este format din trei pri detaabile: A, B i C. Formularul A se pstreaz de ctre biblioteca ce solicit mprumutul. Formularul B nsoete publicaia att la primire ct i la restituire. Formularul C este pstrat de unitatea bibliotecar ce efectueaz mprumutul.

La primirea acesteia biblioteca este obligat, n cazul n care nu poate onora cererea, s se adreseze altei biblioteci care dispune de colecii mai bogate de publicaii, comunicnd acesteia toate datele despre publicaiile solicitate; la numele utilizatorului se trece denumirea i adresa bibliotecii solicitante. Tehnica eliberrii i evidenei publicaiilor obinute prin mprumut interbibliotecar este identic cu cea utilizat la mprumutul coleciilor proprii. Sunt exceptate de la mprumut interbibliotecar aceleai categorii de publicaii care nu se mprumut nici la domiciliu; acestea pot fi consultate numai la sala de lectur a bibliotecii care le deine n coleciile sale. Biblioteca trebuie s ntiineze imediat utilizatorul despre sosirea publicaiilor solicitate n bibliotec. Publicaiile primite prin mprumut interbibliotecar se aeaz separat de restul coleciei bibliotecii, iar consultarea lor se face numai la sala de lectur a bibliotecii care a mijlocit mprumutul. Prelungirea termenului de mprumut se face numai cu acordul bibliotecii care a oferit publicaiile spre mprumut. Restituirea publicaiilor se comunic n scris bibliotecii creia i aparin, nsoit de o list coninnd publicaiile ce se restituie. Este recomandat ca restituirea, expedierea s se fac prin pot, recomandat i cu confirmare de primire. Biblioteca ce solicit publicaiile este rspunztoare n caz de nerestituire, pierdere sau deteriorare. Taxele potale sunt suportate de solicitant. Costurile mprumutului interbibliotecar internaional sunt suportate de bibliotecile mprumuttoare, n funcie de resurse, sau de ctre solicitant.

mprumutul interbibliotecar n sistem automatizat


Acesta se realizeaz asistat de calculator pe baza acelorai proceduri ca i n cazul mprumutului ctre public, ns se desfoar n compartimente diferite de cele pentru mprumutul ctre public. Deosebirile ntre cele dou activiti sunt: n locul utilizatorilor sunt nregistrate biblioteci sau alte structuri de informare-documentare, parteneri de mprumut; partenerii de mprumut nu sunt identificai prin barcorduri, fiecrui partener i este atribuit un cod care l identific unic i neambiguu. Procedurile se realizeaz prin coresponden cu fiecare partener n parte. n sistemele automatizate, corespondena este preluat de pota electronic. Fiecare partener are asociat o adres electronic la care este transmis cererea de mprumut i la care primete rspunsuri n cazul unei solicitri.

Consultarea publicaiilor n sala de lectur


Pentru consultarea publicaiilor care nu se mprumut la domiciliu biblioteca trebuie s asigure un spaiu adecvat, de preferin o sal de lectur. n categoria documentelor care se consult la sal intr: lucrri care fac parte din patrimoniul cultural naional, lucrri de referin, sinteze de specialitate, publicaii periodice i seriale i acele documente care sunt deosebit de solicitate de utilizatori i din care biblioteca nu posed dect unul sau dou exemplare. n funcie de profilul bibliotecii, coleciile sunt ordonate pe domenii.

Studiu de caz: Biblioteca Nationala De exemplu, Biblioteca Naional, fiind o bibliotec public (are un caracter enciclopedic) care nu practic mprumutul publicaiilor la domiciliu, dispune de un numr de 12 sli de lectur specializate, cu aproximativ 500 de locuri, astfel: sala pentru enciclopedii, drept, documente oficiale; sala de periodice de informare general; sala de tiine economice; cabinetul bibliologic; sala de literatur i lingvistic; sala de filozofie, religie, tiine sociale, sport; sala de istorie, geografie, turism; sala de tiine exacte; sala pentru publicaiile Unesco, Buletinele Comunitii Europene, bibliografii naionale; sala de medicin i tehnic; sala de colecii speciale, periodice romneti vechi i sala de muzic.

Bibliotecile publice dispun de Sali speciale de lectura: pentru publicatii carte, publicatii periodice, cabinet de lectura si studiu individual sau de grup. Bibliotecile mici care nu au spatii special destinate lecturii in biblioteca pot amenaja in spatiul destinat imprumutului o zona speciala cu cateva mese pentru studiu unde cititorii pot consulta documentele solicitate (carti, periodice etc.).

Pentru lectura acestor publicatii cititorul completeaza un Buletin de cerere cu datele de identificare a documentului solicitat.

Custodele salii va completa nr. Salii si nr. Locului, il va trimite la depozit, iar volumul solicitat va fi eliberat de bibliotecar depozitar - care completeaza rubrica nr. de inventar, semneaza si detaseaza partea a II-a a Buletinului de cerere, trimite apoi volumul solicitat si prima parte a Buletinului de cerere catre custodele Salii de lectura. Custodele va face mentiunea Eliberat si apoi va inmana volumul solicitantului retinand Buletinul de cerere si Permisul de intrare.

La restituirea publicatiei de catre cititor custodele semneaza la rubrica Restituit si trimite publicatia la depozit insotita de Buletinul de cerere, iar cititorului i se restituie Permisul de intrare. Daca depozitul constituie parte component a salii de lectura, iar bibliotecarul este si depozitar gestionar pe Buletinul de cerere se cumuleaza operatiunile de predareprimire. In acest caz partea detasabila a Buletinului de cerere se pastreaza in locul publicatiei pana la inapoierea acesteia la raft. Partea I a Buletinului de cerere se foloseste la intocmirea evidentei statistice a publicatiilor consultate si la calcularea frecventei. Pentru publicatiile imprumutate in afara bibliotecii/depozitului evidenta se va face separat pe cartonase care se aseaza la raft in locul publicatiei imprumutate. Pentru publicatiile date in custodie sau pentru realizarea unor evenimente expozitii/simpozioane se pot complete borderouri cu datele de identificare a publicatiilor.

Serviciul de informare bibliografic i documentar


O bibliotec asigur servicii de informare bibliografic i documentar la nivel local, central, naional i internaional, elaboreaz lucrri bibliografice i documentare pentru valorificarea coleciilor bibliografice i documentare cu caracter culturaltiinific. Biblioteca are funcia de centru de informare bibliografic i documentar, care se exercit prin dou tipuri de servicii:

redactarea, organizarea, sistematizarea, indexarea, adnotarea i publicarea materialelor bibliografice, cercetarea bibliografica (pe sistem traditional sau/si informatizat baze date bibliografice locale/specializate, redactare: anuare bibliografice, indici de revista, bio-bibliografii, sinteze bibliografice adnotate, dictionare ale personalitatilor locale, lucrari si sinteze documentare, liste bibliografice, bibliografii la cerere etc.).
informare bibliografica

Funcii ale serviciului de informare bibliografica al bibliotecilor:


a)punctul de informare, care d zilnic la cerere indicaii bibliografice sau orice alt tip de informaie; b) ntocmirea de liste bibliografice i cercetri bibliografice la cerere; c) organizarea unui complex de cataloage ale surselor de informare bibliografic, care constituie instrumentele de lucru ale serviciului; d) publicarea de bibliografii, indici de reviste, bibliografii special, anuare bibliografice; e) organizarea i inerea la zi a fondului de referin al bibliotecii;

f) efectuarea de activiti legate de depistarea unor titluri sau contribuirea la elaborarea unor tematici necesare altor instituii, din dispoziia forurilor tutelare.
In multe biblioteci serviciile bibliografice functioneaza ca si compartimente distincte, in altele sunt cuprinse in structura Centrelor de Informare Comunitara.

CENTRU DE INFORMARE COMUNITARA locala si europeana


Studiu de caz: Centrul de Informare Comunitar - Biblioteca Judeteana G.T. KIRILEANU Neamt SERVICII OFERITE: satisface interesele de studiu, lectur, informare i documentare pe diverse domenii de interes comunitar (local i european), ntre care: istoria comunitii locale, administraia public local i central, politici publice, drept comunitar, protecia juridic a drepturilor omului, drepturile copilului, drepturile minoritilor, istoria construciei europene, instituii, organizaii i politici europene n acest domeniu; asigur acces gratuit i nediscriminatoriu la surse de informare pe suport electronic dar i tradiional: legislaia Romniei, jurispruden i legislaie european (Tratate, convenii europene, jurispruden CEDO, doctrin, studii, comentarii) prin Programul Lex Expert; susine fluxul informaional european la nivelul comunitii locale: oportuniti de finanare, instituii i politici europene, tiri i evenimente, alte oportuniti; asigur servicii de referin prin e-mail, pe domeniile de interes ale C.I.C.; realizeaz mprumut interbibliotecar pentru documente solicitate de utilizatori i care nu se afl n coleciile Bibliotecii Judeene; organizeaz activiti de comunicare a coleciilor i serviciilor bibliotecii, activiti de cunoatere a istoriei i valorilor patrimoniului cultural local, campanii de informare n scopul formrii contiinei civice i promovrii valorilor europene.

BAZE DE DATE CONSTITUITE PENTRU UTILIZATORI: BIBLIOGRAFIE LOCAL - cuprinde referine bibliografice despre evoluia istoric, economic, politic, administrativ i cultural a comunitii locale; INSTITUII I ORGANIZAII DE INTERES LOCAL, NAIONAL I EUROPEAN - cuprinde informaii despre organizaii i instituii locale, naionale i internaionale de interes public, administraie public local i central, reeaua instituiilor de nvmnt din jude i din Romnia, institute de cercetare, agenii pentru ocuparea forei de munc, ONG-uri, asociaii profesionale, sindicate, instituiii bancare, societi de asigurare, cabinete de avocatur i notariat din jude, instane de judecat, parchete, organisme specializate din domeniul drepturilor i libertilor ceteneti, servicii deconcentrate cu atribuii n domeniul sntii publice i asistenei sociale, cabinete medicale individuale etc.; INFOCETEAN - cuprinde informaii despre instituii i servicii publice din judeul Neam, n domeniile: evidena populaiei, poliie/regimul circulaiei i nregistrrii autovehiculelor n Romnia, omaj, pensii, stare civil; PERSONALIA - cuprinde informaii despre contribuia personalitilor locale la dezvoltarea i cunoaterea patrimoniului cultural, tiinific i artistic, din plan naional i universal; DEPOZIT LEGAL - are ca scop tezaurizarea documentelor aparinnd patrimoniului local i informarea utilizatorilor cu privire la coleciile de documente astfel constituite.

Serviciul de informare on-line i interogarea bazelor de date distribuite la distan


Bibliotecile, receptive la noua metod de asigurare a unei informri la zi a beneficiarilor, i-au organizat servicii specializate, contra cost, care s ofere publicului cercetri interactive, prin interogarea diverselor baze de date intermediate de reelele de comunicare. Structura unei reele de servicii de informare on-line cuprinde urmtoarele componente: furnizorii de informaii sau productorii de baze de date (biblioteci, companii etc.) care realizeaz prelucrarea i organizarea informaiilor n baza de date, pe care le furnizeaz serviciului de informare gazd. Productorii de baze de date pot furniza aceleai informaii pe CD-ROM, pe suport magnetic sau n form tiprit, precum i accesul la sursa primar, contribuind la lrgirea relaiilor de schimb internaional. Productorii pot fi i utilizatori ai bazelor de date.

serviciul de informare on-line, naional i/sau internaional, care i instaleaz aceste nregistrri, organizndu-le n una sau mai multe baze de date n calculatoarele locale, cu memorie extins, dispunnd i de un soft performant care asigur interfaa dintre productori i utilizatori, i permite interogarea bazelor de date de ctre mai muli utilizatori n acelai timp. reelele de telecomunicaii avansate care asigur conectarea la serverul serviciului de informare aflat la distan (remote computer) prin intermediul reelelor internaionale i naionale de comunicare a datelor sau chiar prin satelit. utilizatorii finali, abonai care acceseaz informaia de la staii de lucru, acestea fiind conectate prin reele la serviciul de informare; este necesar un soft special de reea pentru ca un calculator s funcioneze ca un terminal, i care permite utilizatorului s formuleze o strategie de cutare off-line, pe care apoi o transmite serviciului on-line. Acest soft de reea stocheaz i adresele i parolele necesare.

Primul serviciu de informare de acest gen a fost DIALOG (dezvoltat n Palo Alto, California), care i-a nceput activitatea n 1972, cu doar 6 baze de date i care continu s domine piaa mondial, astzi ajungnd la peste 400 de baze de date disponibile online. Evoluia serviciilor de informare a fost uluitoare, numrul acestora crescnd exponenial: dac n 1978 existau doar 15, n 1991 erau deja 600 de servicii de informare on-line.
Dou mari servicii comerciale on-line orientate spre consumator sunt AOL (American On-line) i PRODIGY; acestea ofer utilizatorilor individuali posibilitatea de a face cunotin cu lumea on-line (informaii despre evenimente culturale, afaceri, turism, comer, activitate economic, servicii medicale etc.). Primele baze de date au fost bibliografice, coninnd n principal informaii tiinifice i tehnice. Calitatea industriei on-line a continuat s se dezvolte, mbuntindu-se att sub aspectul formei de prezentare i a coninutului bazelor de date, ct i a modalitilor de acces al acestora. Astfel, domeniile bazelor de date s-au lrgit, acoperind informaii din toate sferele de interes, aprnd noi tipuri de baze de date i anume, numerice i fulltext.

Sistemul de cataloage al unei biblioteci (cataloage pentru public) Prin sistemul de cataloage al unei biblioteci se nelege numrul de cataloage existent n biblioteca respectiv. Sistemul de cataloage trebuie s rspund rapid i exact la ntrebrile formulate de utilizatori. Chiar dac n bibliotecile noastre a nceput procesul prelucrrii informatizate a documentelor, n bun parte informaia despre document este prelucrat pe suport hrtie pn la data ngherii catalogului tradiional. De aceea ns, o bun parte de timp beneficiarul va fi nevoit s consulte att fiierele tradiionale, ct i pe cele informatizate n vederea obinerii informaiilor dorite. Cataloagele de bibliotec se mpart n: cataloage de serviciu (pentru personalul bibliotecii) i cataloage pentru public. Acestea din urm se pot clasifica dup mai multe criterii: 1) dup aspectul formal, cataloagele sunt: catalogul alfabetic pe autori i titluri pentru lucrrile monografice; catalogul alfabetic al periodicelor; catalogul sistematic (dup clasificarea zecimal universal).

2) dup coninut, cataloagele sunt: catalogul pe subiecte (criteriul de ordonare este vedeta de subiect); catalogul tematic (rubricile planului tematic stabilit ordonate alfabetic sau alfanumeric); catalogul pe titluri (criteriul de ordonare este titlul lucrrii; se folosete pentru beletristic; este ordonat alfabetic); catalogul geografic (organizat zecimal sau dup locul geografic despre care se vorbete n lucrarea respectiv); catalogul cronologic (criteriul de ordonare este anul apariiei; se alctuiete pentru coleciile de carte veche). 3) dup criteriul mixt alfabetic i de coninut, cataloagele sunt: catalogul dicionar (criteriul de ordonare este vedeta uniform pentru nume de autor, titluri i vedete de subiect; este organizat alfabetic). 4) dup felul materialelor de bibliotec reflectate, cataloagele sunt: cataloage pentru cri, periodice, discuri, casete, benzi magnetice, dischete, CD-ROMuri. 5) pentru bibliotecile informatizate se constituie catalogul informatizat OPAC (Online Public Acces Catalog).

Cataloagele obligatorii ntr-o bibliotec sunt: a) pentru carte sunt obligatorii cel puin: un catalog sistematic; un catalog pe nume de autori i titluri de lucrri anonime. b) pentru publicaiile periodice: un catalog alfabetic pe titluri de seriale; un catalog sistematic. c) automatizarea unei biblioteci implic organizarea catalogului OPAC.

Catalogul informatizat OPAC OPAC-ul este o baz de date bibliografice gestionate de un soft care asigur ndeplinirea tuturor funciilor pe care le realizeaz sistemul tradiional de catalogare al bibliotecii. Acesta este rezultatul muncii colective din bibliotec (achiziie, catalogare, indexare, clasificare, stocare, bibliografic), oferind utilizatorului informaiile dorite. Catalogul conine fiierele bibliotecii pe care utilizatorii le pot consulta rapid, avnd posibilitatea combinrii mai multor criterii de cutare (autor/coautor/prefator, titlu, editura, colectie, date de publicare, limba de redactare a materialului, cuvnt din titlu/subtitlul/cuprins, subiecte/termeni tezaur, CZU/componente CZU, premiu, nr. de inventar, cota de format, cota DL, tara/loc de publicare, autori in cuprins pe volum, titluri in cuprins pe volum

Catalogul publicatiilor periodice cuprinde totalitatea publicatiilor periodice si seriale existente intr-o biblioteca. Modalitatea de regasire a informatiilor se realizeaza folosind mai multe criterii de cautare: denumire publicatie, orice cuvant din titlul publicatiei, loc de apartie, editura/tipografie, ziar, perioada de apartie, responsabilitati, nr. de inventor etc. Reflectnd coleciile unei biblioteci, include informaii asupra unei varieti de discipline i subiecte. nregistrrile din catalog conin n general numai informaii bibliografice, mai rar sunt nsoite de abstracte. OPAC-ul permite accesul on-line al publicului la baza de date a catalogului, n scopul verificrii anumitor aspecte legate de un document: dac n fondul bibliotecii exist o anumit lucrare i n aceste condiii s obin toate informaiile privitoare la aceasta (repartiie, date de publicare, dac este sau nu disponibil pentru mprumut _ dac softul de bibliotec include i modulul de circulaie). Fiecare tip de bibliotec i va adapta accesul on-line n funcie de utilizatorii si i de scopurile vizate de ctre instituie (cercetare, predare, formare la nivel nalt). Nu trebuie uitate problemele legate de ergonomia acestuia: confortul oferit utilizatorului n parcurgerea ecranelor pn se ajunge la informaia dorit, timpul de ateptare, securitatea OPAC-ului, uurina nvrii modului de a-l folosi etc.

Iat cteva criterii legate de calitate, pe care trebuie s le ndeplineasc un OPAC: accesibilitatea (este strns legat de tipul de bibliotec i de utilizatorii acesteia); adecvarea (vezi mesajele coninute de ecran); coerena (adaptarea limbajului propus de program la limbajul utilizatorilor); comprehensibilitatea (calitatea limbajului de comunicare); eficacitatea (pentru a gsi informaia cutat, este necesar nelegerea limbajelor ajuttoare); fiabilitatea (s prevezi comenzile fcute de utilizatori); evoluia (posibilitatea efecturii unor corecii); reversibilitatea (posibilitatea revenirii la ecranele precedente); specificitatea (identificarea cu uurin a ajutorului); prelucrarea greelilor oatitudinea utilizatorului meneti (corectri ortografice); (decurge din alte criterii); utilitatea (suprimarea unor elemente inutile de dialog); timpul: - timpul de acces la instrumente (stabilirea unui numr suficient de terminale la care utilizatorul poate avea acces); - timpul de nvare (formarea utilizatorului n vederea folosirii acestui catalog); -timpul de acces la informaia pertinent; este timpul n care utilizatorul ajunge la document n coleciile bibliotecii, dup ce a gsit informaia cutat); - timpul de aducere la zi a informaiei (timpul scurs ntre momentul achiziiei documentului i momentul definitivrii catalogrii); - timpul de acces la documente.

Baza de date este format din:


- prelucrrile curente de documente - transferul descrierilor bibliografice din alte baze de date (furnizor, alte cataloage, catalogare partajat) --onversia retrospectiv (este procesul prin care nregistrrile manuale existente ntrun sistem tradiional sunt convertite n forme citibile" de calculator). Transpunerea informaiilor de pe suportul tradiional al bibliotecii n bazele de date omogene i coerente se va face din urmtoarele considerente: -necesitatea practicrii mprumutului interbibliotecar; -alctuirea unei baze de date bibliografice omogene pentru interogarea on-line de ctre utilizatori; -reconstituirea catalogului colectiv unic on-line, singurul mijloc de gestiune i cercetare eficace pentru utilizatori i bibliotec.

Serviciul de referine este influenat de apte factori: 1) Calitatea, cantitatea i utilizarea coleciei. 2) Nivelul serviciilor. Un proces de furnizare a referinelor trebuie s ajute, s asiste utilizatorul, iar acest proces presupune trei niveluri: conservator (ofer o minim asisten din partea bibliotecarului), moderat (rspunsul la cererile utilizatorilor este deja ntr-o surs de referin) i liberal, ideal (rspunsul la cererile utilizatorilor depete colecia bibliotecii, adic nivelul poate fi identificat astzi cu mprumutul interbibliotecar sau cu serviciul de referine oferit de o bibliotec modern). 3) Importana relaiilor umane. De abilitatea bibliotecarului de comunicare cu utilizatorii i de dimensiunea cuantificabil a asistenei oferite de bibliotecar depind receptarea nsuirii ideii c biblioteca este o instituie util. 4) ntrebarea, negocierea n cutarea informaiilor. Se pune un accent deosebit pe barierele care pot aprea n etapa de negociere a cererii i analiza posibilitilor depirii acestora prin urmrirea unor etape bine precizate ale interviului ntre bibliotecar i utilizator, cu evidenierea faptului c interviul n cadrul serviciului de referine este o posibilitate de comunicare interuman. 5) Cercetrile procesului de furnizare a referinelor au permis stabilirea unor standarde de performan care au putut fi aplicate sectorului de referine din orice bibliotec. 6) Evoluia profesiei de bibliotecar de referine. Procesul de furnizare a referinelor a oferit date valide, autorizate privind cercetrile, criteriile, exigenele impuse acestei profesii. 7) Formarea utilizatorilor.Pregtirea utilizatorilor pentru a folosi acest tip de servicii de informare devine la fel de important ca i cea a bibliotecarului.

Cererile de informare adresate de utilizatori serviciului de referine se mpart n patru categorii: 1) cereri direcionate, al cror rspuns implic uneori mai mult dect o cunoatere geografic a surselor cheie ale serviciilor. Timpul de rspuns este neglijabil. 2) cereri pentru referine rapide, al cror rspuns univoc se gsete, de regul, fr dificultate, prin consultarea unui anumit tip de surse de informare, almanahuri i anuare. Acest tip de cereri de informare s-a dezvoltat n ultimul timp datorit faptului c serviciile de referine i-au organizat posturi telefonice la care se rspunde unor astfel de cereri. Timpul de rspuns este de 1-2 minute. 3) cereri pentru o cercetare specific a literaturii, al cror rspuns nu se primete direct, ci utilizatorul este ndrumat ctre un instrument bibliografic (catalog, index, bibliografie). Aceste cereri sunt adresate bibliotecilor universitare, iar timpul de rspuns variaz n funcie de coleciile existente n biblioteci sau accesibile prin mprumut interbibliotecar, de atitudinea bibliotecarului (fie bibliotecarul se implic printr-un ajutor substanial i rspunde n aproximativ o or, fie transform cererea ntr-una direcionat i ndrum utilizatorul spre instrumentul bibliografic). 4) cereri pentru o cercetare cuprinztoare a literaturii. De regul, aceste cereri implic un rspuns cu informaii n detaliu, dar i foarte extinse i cu excepia bibliotecilor universitare sau a celor specializate, acest tip de cereri constituie un procent mic din totalul activitilor tip desfurate de un serviciu de referine. Analiza acestor cereri din punctul de vedere al rspunsului primit de utilizator determin clasificarea cererilor n cereri pentru regsirea documentului i n cereri pentru regsirea datelor.

Servicii de referine prin e-mail Dintre serviciile n mediu digital pe care le poate dezvolta o bibliotec informatizat i conectat la Internet, serviciile de referine constituie una dintre principalele prghii de schimbare a imaginii bibliotecii. Aceste servicii trebuie s nfrunte n mediul digital o prejudecat conform creia, datorit accesului liber la o multitudine de resurse pe Internet i posibilitilor oferite de motoarele de cutare, activitatea bibliotecarului de referine, chiar cea a bibliotecarului n general, tinde s nu mai aib obiect. Furnizarea de ctre biblioteci a unor servicii de referine prin e-mail a nceput n anii 1990. Utilizatorilor li s-a pus la dispoziie un serviciu de comunicare prin email legat direct de catalogul on-line, permindu-le formularea i transmiterea unor cereri de informare prin intermediul infrastructurii unei sesiuni de consultare a catalogului. Biblioteca trebuie s stabileasc i dac exist o limitare a accesului la serviciul de referine prin e-mail n funcie de categoriile de utilizatori.

Avantajele serviciilor de referine prin e-mail Avantajele acestor servicii trebuie privite din dou perspective, una instituional, alta aparinnd utilizatorului. Din perspectiv instituional, principalul avantaj l constituie creterea eficienei comunicrii cu utilizatorii. Astfel, studiile arat c, din punctul de vedere al bibliotecarului, rspunsul la cererile transmise prin e-mail este mult mai comod dect rspunsul la apelurile telefonice, ncurajnd o abordare mult mai destins i coerent a cutrii informaiilor solicitate de utilizator, datorat presiunii i solicitrii emoionale mai reduse implicate de natura asincron a comunicrii. Principalul avantaj pentru utilizator l constituie posibilitatea de a obine informaiile dorite de acas sau de la locul de munc, el nemaifiind nevoit s se deplaseze pn la sediul bibliotecii.

Bibliotecarul de tip nou

Educator /Instructor

Arhitect al informaiei Lucrtor n domeniul informaiei

De referine virtuale

De resurse electronice

BIBLIOTECAR

De resurse online