You are on page 1of 3

Avortul ca problem social n dezbaterea public

Partea I Avortul a devenit cu adevrat o problema social ce se acutizeaz. Cifrele vorbesc de la sine - 22.178.906 avorturi, fcute n intervalul cuprins ntre 1958 i 2008. Datele aparin Centrului de Calcul, Statistic Sanitar i Documentare din Ministerul Sntii. i mai interesant este faptul c la sfritul acestui interval, adic n 2011, populaia Romniei, conform datelor oficiale, era de 19.054.442 de locuitori.

Deci numrul avorturilor din 50 de ani este mai mare dect populaia actual a rii. Schimbrile demografice din Romnia reflectate n ultimele statistici arat ca in 2011, numrul nou-nscuilor a scazut cu 10% fata de 2010.

Potrivit datelor Institutului National de Statistic, n primele apte luni din 2011 numrul nou-nscuilor a fost de aproape 110.000, in scdere cu 10% fat de 2010, cel mai mare procent anual de scdere din 1991 ncoace.

Dac trendul din primele apte luni va continua n 2011 , numrul nou-nscutilor va scdea sub 200.000 pentru prima dat dupa 1955. De asemenea, sporul natural (diferena dintre numrul nou-nscuilor-vii i numrul persoanelor decedate, n anul de referin) a fost negativ n fiecare lun din 2011, populatia scaznd cu aproape 40.000 de persoane n primele apte luni, fa de o scdere de 31.400 n aceeai perioad a anului trecut.

Ce efecte va genera acest trend

1. Piaa muncii va suferi transformri semnificative, dup anii 2020-2030 vor aprea efectele economice negative ale scderii natalittii n prima parte a anilor 90 i meninerea acesteia la valori sczute n anii urmtori. Generaiile nscute dupa 1989, considerabil mai reduse ca dimensiune, se vor afla atunci pe piaa muncii i vor avea de ntreinut economic o populaie vrstnic, inactiv economic, imens. Iat dou cifre: astzi la 100 de persoane adulte revin 24 de persoane n vrsta de 65 ani i peste; n anul 2050 vor reveni 54 de persoane vrstnice. Cu alte cuvinte, sarcina economic a populaiei adulte, compusa din generatiile mici nscute dup 1989, va cunoaste mai mult dect o dublare. Acest trend va fi accentuat i de numrul mare al romnilor care pleac din ar pentru a lucra n straintate .

2. Sustenabilitatea sistemului de asigurri sociale este puternic periclitat: peste 15 -20 de ani, vor iei la pensie copiii nscui in primii ani de dup intrarea n vigoare a decretului 770 din 1966 (cel prin care s-a interzis avortul), si cum doar intre 1967 si 1970 s-au nscut aproape 2 milioane de copii, impactul asupra sistemului va fi semnificativ,deoarece atunci vor intra in cmpul muncii copiii nscui n ultimii ani, dar numrul lor este de dou ori mai mic dect cel al viitorilor pensionari, iar un salariat ar trebui s susin doi pensionari. Dac n urmtorii 5-10 ani nu vom reusi sa cretem semnificativ att numrul persoanelor active, ct si numrul contribuabililor, progresul economic al Romniei va fi din ce n ce mai lent, iar intregul sistem de protectie sociala se va prbusi. Legtura dintre pensii i structura populaiei a devenit evident odat cu criza economic. Guvernul a fost nevoit s invoce argumentul demografic pentru a justifica tierea pensiilor cu 15%, dar dezbat erea nu a fost dus pn la ultimile sale consecine. A fost evocat doar, n treact, faptul c n viitor, aproximativ prin anul 2050, dac tendina demografic actual se pstreaz, Romnia se va gsi ntr-un dezastru social.

3. Se reduce populaia colar: mai puini nou-nscuti nseamn mai puini elevi, populaia colar din nvmntul preuniversitar nregistreaz o scdere semnificativ, in ultimii 20 de ani: de la 4,5 milioane in 1990, la 3,2 milioane n 2010, iar peste 2-3 ani se va ajunge la mai putin de 3 milioane. Evident c scderea numrului de copii din nvmntul preuniversitar nseamn nchidere de coli i reduceri de personal didactic - consecin de natur demografic.

4. In urmtorii 50 de ani dac se menine trendul actual, raportul etnic din ara noastr va fi puternic modificat deoarece rata de natalitate n cadrul etniei rome este de 2,6 :1 romn ceea ce va genera o modificare a structurii populaiei att din punct de vedere etnic ct i cultural. Totui, migrarea populaiei de etnie rrom in alte ri din Europa cum este Spania si Italia unde gsesc protecie sociala face ca aceast prognoz s fie pur teoretic deoarece numrul rromilor in Romnia este o ntreprindere foarte dificil. Trebuie s tim de la ce numr plecm, de la ce structur pe vrste i sexe i, mai ales, trebuie s cunoatem bine caracteristicile actuale ale fertilitii, mortalitaii si migraiei. n cadrul etniei rrome aceste statistici nu sunt, deci orice prognoz ar avea un caracter pur exploratoriu i ar fi doar un exerciiu. Dar foarte util.

5. Din perspectiv moral cretin avortul este condamnat i incriminat ca mod de via pctos. Excluderea din biseric sau procesele de contiin c prin pcat te rupi de Dumnezeu pot conduce la adevrate drame familiale i chiar pn la suicid.

6. Avortul implic o major traum psihic cu consecine de durat, uneori cu tratamente psihiatrice costisitoare. E greu de estimat costul de tratament deoarece depresia se instaleaz in 2-3 ,5 ani de la avort, deseori suprapunndu-se peste stri stresante sau de nemplinire.

Cel mai titrat demograf romn al momentului, prof. Vasile Gheu profesor de Demografie la Facultatea de Sociologie i Asisten Social a Universitii din Bucureti i director al Centrului de Cercetri Demografice "Vladimir Trebici", din cadrul Institutului Naional de Cercetri Economice al Academiei Romne (ianuarie 2010) trage un semnal de alarma referindu-se la declinul demografic i viitorul populaiei Romniei. Redresarea situai ei demografice nu poate proveni dect din creterea natalitii. Iar aceast cretere nu poate fi imaginat n afara unor programe i strategii care s vin n sprijinul mamei, copilului, familiei tinere cu copii. Este de admis ca astfel de programe i strategii nu pot fi dect de natura stimulativa. Costurile ar fi enorme. In plus, nu avem nici o certitudine ca astfel de programe vor avea efectele scontate. Ceea ce este ns cert este c numai o politic familial generoas, nediscriminatorie, care s comb ine stimulente financiare cu servicii si prestatii adresate copilului, ar putea avea efectele pe care le dorim. Exista n Europa cteva ri ce au astfel de politici familiale, iar rezultatele sunt pozitive la nivelul natalitii, este cazul Franei i al Suediei, de pild. Numai c politicile familiale din aceste ri sunt vechi, au fost realist instalate, au fost monitorizate n efecte, au fost perfecionate i mereu adaptate la realiti n continu schimbare.

In cazul Romaniei, este usor de observat ca nu exista o politica familiala coerenta, care sa vizeze mama, copilul si familia tnara, care s fie orientat pe termen lung i foarte lung, analizat sub raportul efectelor, avnd corecii de parcurs. Evident, mijloacele economice reclamate de o astfel de politic sunt foarte ridicate, iar situaia economic actual nu constituie un context de adoptare a unor astfel de politici. Pe de alta parte este vorba de voina politic, responsabilitate fa de viitorul rii, deziderate care au fost i rmn departe de interesele actualei clase politice. Niciodat dup 1989, problemele viitorului demografic, ale natalitii n particular, nu au fost abordate consecvent, coerent i competent de guvernani. Vasile Gheu Stimularea natalitii este o problema sociala, nu medicala, iar cheful romnilor de a avea copii trebuie stimulat prin masuri legislative, de acces mai usor la loc de munca, acces la locuina, la un salariu normal, ingrijirea corespunzatoare a nou -nascutului, a sugarului",a declarat, miercuri,17 noiembrie 2011, ministrul Sntii, Ladislau Ritli, dup ce a participat la Forumul Romn de Sntate, organizat de MEDIAFAX si C.N.A.S.