You are on page 1of 7

Nume i Prenume: ROXANA NAE

CULTURA BIZANTIN N SPAIUL ROMNESC


referat

"Bizanul

e o sintez de elemente foarte deosebite, venite de

pretutindeni, care rmne totdeauna deschis, pn ce ideea nsi bizantin a disprut" 1. N.Iorga a artat n lucrarea "Bizan dup Bizan" c Bizanul trece mult dincolo de anul 1453, cnd Constantinopolul a fost luat n stpnire de Mohammed al II-lea, iar ideea bizantin trece la anumite popare din sud-estul Europei, aezndu-se de la o bucat de vreme i la noi, cu toate elementele sale de art, de concepii politice, de drept, dar se pstreaz i n Constantinopol, unde patriarhul nu este un continuator al mprailor bizantini de odinioar, purtnd ca dovad a rolului su vulturul bizantin pe piept i adunnd la srbtorile cele mari ale cretintii, nu numai toat lumea greceasc, ci toat ortodoxia popoarelor rsritene. Cele patru elemente din care se compune sinteza bizantin sunt: ideea roman religia ortodox influena oriental elenismul. Ideea roman este o contiin de drept. Nu se triete sub regimul improvizaiilor, ca n evul mediu; trieti n viaa public, prin prescripiile ce se gsesc n aceste cri i care, de la o epoc la alta, trebuie s fie pstrate chiar i contra spiritului i necesitilor timpului. Iustinian realizeaz totul n spiritul vechilor mprai romani, cci el e un imitator al lui Augustus i vrea s fie latin fie ce o fi. Moneda lui Iustinian este o moned latin, i pn trziu, pn n secolul al X-lea se vor pstra aceste inscripii, ntr-o limb pe care populaia nu o mai nelege dup sciziunea dintre cele dou regimuri lingvistice. Armata a rmas timp de secole sub regimul militar roman i termenii de comand latini au rmas la fel.
1 IORGA, Nicolae. Sintez bizantin. Bucureti: Editura Minerva, 1972.281 p.

Religia ortodox respect ceremonia sacr pentru mprat, fiindc el este cel dinti dintre oamenii bizantini, dar i pentru toi oamenii curii sale. El era nfiat ncoronat, purtnd vemntul lui Constantin cel Mare, acest obicei pstrndu-se pn la domnii romni care nu sunt dect motenitorii mprailor din Bizan. Mavrocordat, Nicolae, domn al Moldovei , apoi al Trii Romneti, nu se va intitula niciodat n actele sale cu numele de familie, el va pune alturi doar numele tatlui su grec de origine, el nva romnete i pune s se adune toate cronicile trii, iar fiul su Constantin va refuza s primeasc un raport redactat n grecete. n ordinea funciilor ecleziastice mpratul i are locul su. El este un slujitor al bisericii. Aceast concepie, a ntruprii lui Dumnezeu n slujitorii bisericii a trecut n toat gndirea orientului cretin, n ceea ce privete membrii clerului. Se spune foarte des n Romnia c cutare preot de sat este vindector, c face minuni, c este "omul lui Dumnezeu". Influena oriental reprezentat prin concepia monarhal se exrecit nc mai puternic datorit prezenei capitalei Imperiului bizantin chiar n mijlocul lumi orientale. Caracterul oriental reprezentat prin gustul splendorilor, prin datoria de a da totul lui Dumnezeu n biserici, i de a da aproape tot persoanei imperiale n palatul ei. De a conserva chiar aspectul exterior al mprailor, care se costumele aparinnd predecesorilor lor. Antichitatea elen ncepe s fie cinstit i imitat, cel ce aparinea Bizanului, se opune Occidentului, care abia ncepe s scrie ntr-o limb care nu e dect o latineasc degenerat. Fora culturii bizantine a fost aceea de asimilare. Arta roman, cea greac i cea oriental s-au unit pentru a da acest interesant amestec- arta bizantin. Din arta roman, Bizanul a luat cel puin forma bazilicii, cu cele trei mpriri longitudinale, cu abisidele mbrac cu

judectorului, crora li s-au adugat altele dou, cu tribune nalte. S-a pstrat, oriental. nclinaia spre detaliu lucrat cu finee, necesitatea de a apela la policromie, folosirea unor materiale foarte diferite pentru a obine efecte stranii i noi prin combinarea lor. La noi se gsesc bisericii a cror form este bizantin, dar a cror ornamentaie e gotic, mprumutat din Ardeal. La Mnstirea Dealu i Biserica episcopal din Curtea de Arge se ntlnete arta bizantin, cu cte o latur pe care arta srbeasc nu o are, dar n acelai timp sunt podoabe care provin din Armenia. Inscripia de la Dealu, ca i inscripiile de pe mormintele de la Arge ale domnilor, au caractere chirilice care sunt modelate dup formele scrisorii latine. S-a pstrat la Bizan limba latin, care apare pe monede pn ntr-o epoc foarte trzie, ea s-a pstrat i n ce privete dreptul, la coala de drept din Berit. Limba greac fiind numai pentru interpretri, pe cnd textele se prezentau n limba latin. mpratul bizantin era sacru: trebuia s apar numai n anumite mprejurri, era un zeu sacru i de aici omorrea lui tocmai pentru c era sacru i nu putea fi sftuit, ndreptat i mustrat. Acum el se suie pe calul de rzboi, are un nume, ntocmai ca numele marilor cavaleri, ale acelor preux ai legendelor eroice occidentale. n lucrarea lui Nicolae Iorga "Bizan dup Bizan" se prezint cteva figuri de legenda, cum ar fi: tefan cel Mare, Petru de la Arge, Mircea cel Btrn i Ioan-Vod cel Cumplit. tefan cel Mare a pus temeliile mai multor bisericii, iar fiul su, Alexandru ar fi ndrumat realizarea lucrrilor la Gregoriu, n 1497. Turnul bisericii Sf. Pavel i se datoreaz lui tefan, ca i aghiazmatarul i conductele de ap. n 1534, un alt fiu al marelui domn moldovean, de asemenea, instinctiv, ceva din simul grecesc al proporiilor, dar n cea mai mare parte, elementele tehnice au o origine

Petru Rare, reface biserica de la Sf. Dionisie, unde se pstreaz frumoasele veminte bisericeti trimise de el. Neagoe Basarab a fost octrotitorul mnstirii Dionisiu, de unde pusese s i se aduc moatele lui Nifon, iar o biseric nou a fost ridicat n cinstea noului sfnt. Petru de la Arge a fost primul care a trit ntr-un mediu bizantin, a realizat noua eparhie de Buzu: "ca s fie enorie i scaun de judecat unde e folos duhovnicesc: dup credina cuceric i dup mrturisirea cretineasc" 2. Mircea cel Btrn se ndeletnicise vreme ndelungat, ca furnizor al Curii din Constantinopol, cu negoul de oi, foarte cutate pe Dunre. Ioan-Vod cel Cumplit, domnul Moldovei (1572-1574) este secularizatorul bunurilor mnstireti i asupritorul egumenilor. O dat cu Petru chiopul se impune i n Mol dova felul de trai al primilor munteni bizantini. Aceti domni petrecuser ani ndelungai la Consatntinopol, i n vechea provincie bizantin - la Alep. La Rodos, ca Mihnea care se va lepda de lege - aceti adevrai monarhi ncoronai, cu atitudini imperiale, care se formaser n imperiu i mai cu seam la Bizan, luaser de acolo deprinderi de societate, se obinuiser cu anumite mode din capital. Toi aveau legturi de afaceri cu creditori i cu patronii la Constantinopol. Acetia aduceau cu ei obiceiuri luate, de la turci, tradiii care nu erau greceti din punct de vedere naional, nici din punct de vedere popular.

2 IORGA, Nicolae. Bizan dup Bizan. Bucureti: Editura Enciclopedic romn, 1972. 299p.

BIBLIOGRAFIE

1. IORGA, Nicolae. Sintez bizantin. Bucureti: Editura Minerva, 1972. 281 p. 2. IORGA, Nicolae. Bizan dup Bizan. Bucureti: Editura Enciclopedic, 1972. 299 p.