LAPORAN HARI SUKAN SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG SETAR 2013 SEBELUM SAMBUTAN HARI SUKAN Pada 02 Julai 2013

yang lalu, semua warga Sekolah Kebangsaan Kampong Setar (SKKS) telah bersama-sama dalam menjalankan satu aktiviti gotong-royong. Aktiviti gotong-royong ini dijalankan bertujuan untuk membersihkan persekitaran kawasan padang sekolah. Antara aktiviti yang dijalankan ialah mencakar rumput yang telah dipotong supaya tiada sebarang masalah yang akan berlaku semasa proses membuat garisan di atas padang. Terdapat beberapa orang guru yang terlibat dalam membuat garisan di padang iaitu Cikgu Zaini, Ustaz Ghani, Cikgu Helmy, Cikgu Asyraf dan turut dibantu oleh beberapa orang pekerja am iaitu Pak Daud dan Pak Teh. Warga sekolah juga turut membersihkan kawasan di bawah pokok rambutan, iaitu tempat yang akan digunakan oleh murid-murid untuk berteduh sebelum acara perarakan dimulakan. Gotong-royong ini telah diketuai oleh Cikgu Mokhtar, turut dibantu oleh murid-murid Tahun 4 dan Tahun 5. Sementara menunggu tempat berehat dibersihkan, guru-guru dipelawa untuk memetik buah rambutan yang terdapat disekitar kawasan padang sekolah. Pada hari yang sama juga Pesta Pulut Durian turut dijalankan bagi semua guru SKKS. Pesta yang dijalankan buat kali kedua ini juga bertujuan untuk menyambut kedatangan kami ke sekolah. Kebetulan pula kedatangan semula kami ke sekolah jatuh pada musim buah-buahan tempatan. Pada keesokan harinya 03 Julai 2013 pula kami telah ditugaskan untuk melekatkan lencana sekolah pada setiap pingat yang akan diberikan kepada setiap pemenang untuk setiap acara yang dipertandingkan dan juga hadiah bagi acara

Setelah selesai kesemua raptai tersebut.sukaneka. raptai perarakan bagi setiap rumah sukan telah dilaksanakan di bawah pengawasan Cikgu Mokhtar serta dibantu oleh guru-guru pelatih. Hal ini kerana kedua-dua aktiviti ini mengambil tempoh masa yang agak lama untuk dilaksanakan. Raptai ini diadakan bertujuan untuk memastikan setiap murid mendapat gambaran perjalanan majlis perasmian sukan tahunan sekolah pada petang nanti. Boleh disimpulkan bahawa perjalanan setiap acara yang dipertandingkan pada waktu pagi telah berjalan dengan lancar. Raptai ini dijalankan secara berulangkali supaya semua murid mendapat gambaran yang lebih jelas di samping beberapa penambahbaikan telah dilakukan. acara lompat jauh bagi lelaki dan perempuan serta acara lontar peluru juga bagi lelaki dan perempuan turut dijalankan. Tidak beberapa lama kemudian. Malah dua acara ini merupakan acara yang amat mendapat sambutan dalam kalangan murid sekolah ini. . Maka guru yang bertugas telah membuat keputusan untuk melaksanakannya pada waktu pagi supaya tiada kekangan masa pada waktu petang nanti.

Aturcara dimulakan dengan raptai perbarisan oleh setiap ahli rumah sukan. Selesai raptai perbarisan. En. Semua perserta menunujukkan semangat kesukanan dan persaingan sesama sendiri yang sihat. Guru pelatih IPG Kampus Sultan Abdul Halim turut membantu dalam menguruskan murid-murid pada sesi ini. 5 perempuan.30 pagi. Asyraf dan En. Acara ditangguhakan pada pukul 10. . Acara lompat jauh dan lontar peluru berakhir pada pukul 12.15 pagi. Sementara itu. Hal ini merupakan pengalaman baharu bagi mereka. 4 lelaki dan empat perempuan. Ternyata terdapat beberapa bakat yang terpendam dapat dicungkil.SEMASA SAMBUTAN HARI SUKAN Sambutan hari sukan peringkat Sekolah Kebangsaan Kampung Setar bermula pada hari rabu bersamaan 3 Julai 2013 pada pukul 8. kuning dan hijau. Tedapat tiga rumah sukan iaitu merah. Setiap ahli kontinjen begitu bersemangat semasa melakukan raptai perbarisan termasuklah murid-murid tahun satu. Kelas yang dipertandingkan adalah kelas 5 lelaki. guru-guru menyediakan peralatan yang diperlukan bagi menjalankan acara lontar peluru dan lompat jauh. murid-murid diminta untuk berkumpul dalam pasukan rumah masing-masing. Sebelum memulakan acara pertandingan.30 pagi bagi memberi peluang kepada perserta dan guru bertugas untuk berehat dan disambung semula pada pukul 11.30 tengah hari. guru dikehendaki memnyatakan syaratsyarat pertandingan dan mendemontrasikan terlebih dahulu mengenai cara melontar perluru dan melompat jauh. Helmi telah menyusun atur kedudukan murid-murid semasa perbarisan dan memberi arahan akan apa yang patut dibuat dan ke mana hala tuju perbarisan.

acara dimulakan tepat pada pukul 2. semua pasukan melakukan perarakan keluar kontingen dan berkumpul di tempat yang dikhaskan untuk setiap rumah. Rata-rata pelajar begitu bersemangat untuk menjayakan kejohanan yang dilangsungkan ini. guru besar menyatakan perlunya muridmurid didedahkan dengan persaingan yang sihat agar mereka mampu bersedia bersaing di peringkat yang lebih tinggi sekaligus mengharumkan nama sekolah. Majlis sambutan hari sukan dimulai dengan perarakan masuk dan lintas hormat oleh setiap rumah sukan dan seterusnya ucapan perasmian oleh guru besar. Rumah hijau dinobatkan sebagai juara keseluruhan. Murid-murid diminta untuk bersedia dalam pasukan rumah sukan masing-masing. Pada sebelah petang.15 petang. 200 meter bagi murid tahap 2 iaitu kelas 5 lelaki. 100 meter. Semua acara selesai dipertandingkan pada pukul 5. .15 petang dan setelah itu diadakan upacara penyampaian hadiah yang disampaikan sendiri oleh guru besar kepada semua pemenang. sukaneka dan balapan iaitu 85 meter bagi murid tahap 1. Pada dasarnya. Semua guru dan murid memberikan kerjasama yang tinggi dalam mejayakan kejohanan ini. 4 lelaki dan 4 perempuan. 5 perempuan.Sambutan pada sebelah petang lebih meriah. Acara yang dipertandingkan pada sebelah petang adalah lompat tinggi. Setelah itu. Sejurus selepas ucapan peramian oleh guru besar. para perlajar melafazkan ikrar kejohanan yang dipimpin oleh murid tahun enam iaitu Mohd Hafizam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful