You are on page 1of 32

ISU-ISU MORAL PERINGKAT GLOBAL

Homoseksual & Hak Asasi Wanita


Amirul Arfi Bin Zulkifli Muhammad Razif Bin Abu Hasan Nurul Izzaty Binti Zulkifli Siti Zulaiha Binti Jail

HOMOSEKSUAL

Kemelut seks abnormal makin mengancam dunia. Gejala homoseksual mempunyai sejarah tersendiri. Manusia pernah ditimpa musibah besar angkara gejala itu sebagaimana peristiwa Nabi Luth dan apa yang berlaku di bandar Pompei, Itali. Lihatlah kesan kemusnahan dan bencana alam yang ditinggalkann untuk renungan dan ingatan umat selepas itu.

Perkahwinan sejenis bukan lagi sesuatu yang janggal. Perjuangan bagi menuntut hak untuk golongan tersebut, menampakkan banyak peningkatan. Di sebahagian negara Asia, memperjuangkan kepentingan golongan tersebut bukan lagi sesuatu yang asing. Jika gejala ini tidak mampu dibendung, apa akan jadi dengan masyarakat dunia pada 10, 25 tahun dan 50 tahun lagi? Tidakkah persekitaran dunia homoseksual ini akan membawa mudarat besar buat generasi anak dan cucu kita?

DEFINISI
Homoseksual adalah tarikan romantik, tarikan seksual ataupun perlakuan seks antara ahli-ahli daripada jantina yang sama.

Contoh-contoh Kes Homoseksual

Gay couple in Florida win green card to stay in the US

James Meikle guardian.co.uk, Monday 1 July 2013 13.08 BST

Negara yang Membenarkan Perkahwinan Sejenis

Negara yang Memberi Kebenaran Sepenuhnya


Netherlands (April 1, 2001) Caribbean Netherlands (Bonaire, Sint Eustatius, Saba) Belgium (June 1, 2003) Spain (July 3, 2005) Canada (July 20, 2005) South Africa (2006) Norway (January 1, 2009) Sweden (May 1, 2009) Portugal (June 5, 2010) Iceland (June 27, 2010) Argentina (July 22, 2010) Denmark (15 June 2012) Uruguay (April 2, 2013) New Zealand (April 17, 2013) France (April 23, 2013)

PUNCA-PUNCA GEJALA HOMOSEKSUAL

KELUARGA
Pengalaman /trauma di alam kanakkanak Contohnya: Dikasari oleh ibu/bapa sehingga si anak beranggapan semua lelaki/perempuan bersikap kasar, bengis dan panas baran yang memungkinkan si anak berasa benci pada golongan itu. Predominan dalam pemilihan identiti iaitu melalui hubungan yang renggang dengan ibu bapa

PERSEKITARAN
Contohnya: Bersangkutan dengan pergaulan dan keadaan sekeliling. Keluarga yang terlalu mengongkong anaknya. Bapa yang kurang menunjukkan kasih sayang kepada anaknya.Hubungan yang terlalu rapat dengan ibu sementara renggang dengan bapa.Kurang menerima pendedahan yang betul tentang seks dari kecil.

BIOLOGI
Homoseksual adalah keadaan pernyataan perasaan yang semulajadi menyebabkan seseorang itu mempunyai nafsu terhadap kaum sejenis. Perasaan dan nafsu tersebut terhasil disebabkan oleh bahan kimia dan hormon yang dikeluarkan dalam badan (luar kawalan). Pendapat ini masih lagi dalam dibincangkan dan tidak dapat dibuktikan secara menyeluruh oleh pakar dalam bidang ini.

Rentetan dari proses pembelajaran sewaktu kecil. Berkurangnya rasa kepercayaan terhadap ibu dan saudara perempuan (lesbian) dan sebaliknya (gay) Kurang percaya pada potensi seksual yang ada pada diri sendiri. Selain itu tarikan individu terhadap homoseksual, menjadi keinginan perasaan yang menyetujui untuk mendominasi hawa nafsu. Harga diri tidak boleh diperolehi dari hubungan lain. Ketakutan pada kaum bertentangan jenis menyebabkan tindak-balas erotik yang

PANDANGAN MASYARAKAT DAN KESAN-KESAN HOMOSEKSUAL

KERUNTUHAN MORAL DAN TAMADUN


Memusnahkan kekuatan moral masyarakat Penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Aktiviti sedemikian mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat Tidak perlu diberi hak-hak istimewa Golongan ini sering dikaitkan dengan sesuatu yang tidak normal, berkaitan dengan tingkahlaku syaitan dan tidak layak menerima apa-apa hak dari masyarakat. Mereka sering dipinggirkan tanpa penjelasan yang kukuh

Mencerminkan kemunduran masyarakat Apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka, segala perbuatan yang di luar tabiI manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat. Masalah keruntuhan akhlaK akan berleluasa Pembunuh institusi kekeluargaan Masyarakat akan menjadi tidak sihat dan unsurunsur negatif akan disalurkan dalam institusi kekeluargaan homoseksual. Ini mengurangkan populasi naturan dalam masyarakat.

PENYAKIT WABAK
Mereka dipertanggungjawab terhadap gelaja kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai faktor, tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama. Penyakit lain
Kanser Anal Syphilis

DISKRIMINASI
Sering dianaktirikan. Dianggap sebagai orang asing dan tidak mendapat layanan seperti orang lain sering dilihat sebagai pelik dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar. Disebabkan pandangan masyarakat, kebolehan dan kelebihan yang ada pada diri mereka tidak diiktiraf di beberapa negara.

HAK ASASI WANITA

Rasulullah s.a.w telah mengangkat darjat wanita dan memimpin mereka untuk memainkan peranan yang sebenar. Baginda mengajar kita agar memuliakan wanita sebagai ibu, mencintainya sebagai isteri, mendidik dan mengasihinya sebagai anak dan melindunginya sebagai saudara kandung. Wanita bebas mempunyai identitinya sendiri, boleh memiliki dan mewarisi harta dan dianjurkan untuk berperanan aktif dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan, seorang dari tiga orang wanita dan gadis di dunia pernah menjadi mangsa keganasan sama ada dipukul, dijadikan habuan seks, didera dan dianiayai melalui pelbagai cara. Seorang dari empat orang wanita dizalimi dan didera semasa mengandung.

Statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari 2007 hingga Februari 2012 menunjukkan sebanyak 18,124 kes keganasan rumahtangga dilaporkan iaitu 3,756 kes pada 2007; 3,769 pada 2008; 3,643 pada 2009; 3,173 pada 2010; 3,277 pada 2011 dan 506 kes untuk dua bulan pertama tahun 2012. Walaupun bilangan ini nampak mendatar, namun purata sebenarnya lebih 3,000 wanita diganasi dalam rumahtangga sendiri oleh orang yang sepatutnya menyayangi dan melindungi mereka.

HAK WANITA

Melindungi Hak Wanita


Melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai individu yang boleh memberikan sumbangan dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan negara.

Amalan nilai menghormati hak wanita


Meraikan sambutan Hari Ibu bersama ahli keluarga. Memberi pengiktirafan kepada wanita untuk dijadikan sebagai rol model kepada wanita lain. Mendirikan rumah atau pusat perlindungan bagi kaum wanita yang ditindas. Memberi peluang pendidikan, gaji, pekerjaan dan peluang kenaikan pangkat sama dengan kaum lelaki. Sambutan Hari wanita Sedunia yang disambut pada bulan Mac.

ISU-ISU YANG BERKAITAN

Isu 1

Aesha Mohammadzai berasal dari Afghanistan. Dalam cover majalah Time menunjukkan bahagian hidung dan telinganya habis dipotong oleh suaminya. Aesha dinikahkan oleh ayahnya pada usia 12 tahun pada pejuang Taliban untuk membayar hutang. Ia mengaku bahawa suami dan keluarga suaminya sering menyiksanya secara mental dan fizikal. Aesha akhirnya melarikan diri dari kehidupannya yang mengerikan itu. "Saat mereka memotong hidung dan telingaku, aku pengsan. Aku terbangun tengah malam dan merasakan aliran air dingin di dekat hidungku. Aku membuka mataku dan tak mampu melihat," ujar gadis itu. Gadis itu ditinggalkan di pergunungan dan berjalan merangkak menuju rumah datuknya. Ayahnya yang menemuinya berusaha mencari pertolongan kesihatan Amerika di sana.

Isu 2

Jyoti, seorang mangsa rogol beramai-ramai di dalam sebuah bas di New Delhi sehingga mengakibatkan kematiannya. Pelajar perubatan itu yang bersama dengan rakan lelakinya telah diserang oleh sekumpulan lelaki yang memukul mereka dengan teruk. Bahkan, mereka turut memasukkan batang besi ke dalam badan wanita tersebut sehingga menyebabkan kerosakan organ yang amat parah. Kedua-duanya kemudian ditelanjang dan dicampakkan keluar dari bas tersebut. Pelbagai tunjuk perasaan diadakan untuk menuntut undang-undang yang lebih adil.

SEKIAN, TERIMA KASIH