NAMA : KHAIRUNNISA SHAROM I/C : 930815-01-7032 REFLEKSI Alhamdulillah dengan izin-Nya, saya telah berjaya menjalani program

Bina Insan Guru (BIG) Fasa Pertama. Setinggi-tinggi penghargaan kepada mentor saya, Cik Marina Majid yang tidak putus-putus memberi semangat kepada saya untuk menjalani program yang telah disediakan. Tidak lupa juga Encik Sanif selaku Ketua Komanden yang telah memberi kami pengalaman berharga yang tidak mungkin kami akan lupakan. Persepsi saya terhadap program Bina Insan Guru ini berubah sebaik sahaja kami sampai. Kami memunggah barang-barang perkhemahan bersama-sama. Selepas itu kami memulakan aktiviti mendirikan khemah. Mendirikan khemah ini memerlukan sikap kerjasama antara satu sama lain serta kesefahaman bagi memastikan khemah yang didirikan kukuh dan berdiri teguh. Saya tidak berapa mahir dalam mendirikan khemah namun hasil tunjuk ajar rakan-rakan serta pensyarah, saya berjaya belajar cara yang betul untuk mendirikan khemah. Terdapat pelbagai teknik yang boleh dilakukan bagi memastikan khemah yang dipasang tetap kukuh. Kami juga membantu rakan-rakan lain yang tidak tahu untuk mendirikan khemah. Selepas itu kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu satu kumpulan akan tinggal di dalam satu khemah. Walaupun kami dipilih secara rawak, saya percaya melalui langkah ini kami akan dapat mengenali antara satu sama lain dengan lebih erat lagi. Kemudian ketika sesi taklimat, kami memilih Penghulu dan Penghuluwati. Melalui sistem undian yang dilakukan, saya percaya Faez dan Liyana Nabilah pasti dapat menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik. Saya dan Ainur Adhwa menjadi Ketua Masakan atas kerelaan kami sendiri. Saya sememangnya suka akan makanan dan mempunyai asas masakan sedikit dan dengan bantuan Ainur, saya berjaya menjalankan tanggungjawab ini walaupun terdapat pelbagai halangan dan masalah yang berlaku. Sememangnya sukar untuk mengawal rakan-rakan yang perlu memasak dan mengemas dapur, namun kami telah mencuba sedaya upaya untuk memastikan segalanya berada dalam keadaan terkawal. Terdapat juga beberapa insiden yang membuat kami panik seperti nasi hangit dan nasi goreng yang tidak cukup rasa namun Alhamdulillah, atas bantuan Puan Ruziyah kami berjaya mengatasi masalah ini. Walaupun tertinggal banyak aktiviti dan kepenatan kerana memasak, namun segala penat-lelah ini hilang apabila melihat rakan-rakan guru pelatih yang gembira menikmati masakan kami.

masalah ini dapat diselesaikan. Walaupun kami telah mengharungi 3 semester bersama sebelum ini. Alhamdulillah saya berjaya mengatasi fobia ini. aktiviti Ice Breaking ini juga mampu meningkatkan keyakinan diri kami selaku guru pelatih untuk bercakap di khalayak ramai kerana tidak semua orang yakin untuk keluar ke hadapan dan bercakap. Di samping itu. Aktiviti ini sangat bagus kerana pada kebiasaannya jikalau berlaku kecemasan sudah pasti saya akan panik dan terus tidak . Hal ini secara tidak langsung telah membuatkan kami mampu berfikir secara kreatif dan kritis bagi memastikan rakit yang kami bina mampu terapung dengan jayanya di laut. namun hasil kerjasama ahli kumpulan. Rakit ini diikat mengikut kreativiti kumpulan masing-masing. Rakit telah diikat pada petang sebelum aktiviti air dilakukan. Secara jujurnya. saya bangun seawall jam 5 pagi untuk mempersiapkan diri dan menolong rakan-rakan memasak sarapan pagi. Melalui aktiviti ini saya berasa perlunya kita untuk percaya pada pasangan kita yang akan menyelamatkan kita jikalau terjadi apa-apa yang tidak dijangka di laut itu. Kemudian kami belajar cara-cara menyelamatkan orang jikalau berlaku kecemasan. Terdapat pelbagai langkah boleh dilakukan dan kami mempraktikkan kesemuanya bersama-sama ahli kumpulan. Aktiviti ini bukan sahaja mengeratkan silaturahim kami. Namun hasil dorongan Cik Marina serta Encik Razak yang bersungguh-sungguh mengajar kami teknik untuk mengapungkan badan dan berenang. jadi saya berasa sangat seronok kerana mengetahui langkah yang betul untuk mengawal situasi kecemasan. Pada pagi itu kami akan melakukan aktiviti air iaitu Water Confidence and Rafting. malah membuatkan saya sedar betapa pentingnya rakan-rakan dalam hidup saya. Sesungguhnya saya tidak pernah sangka bahawa saya mampu untuk mengapungkan badan saya. saya trauma dengan laut kerana saya hamper lemas ketika bercuti pada cuti semester yang lepas. Walaupunterdapat rakan yang kejang kaki ketika berada dalam air. baru saya tahu begitu ramai rakan-rakan yang berasal dari daerah yang sama dengan saya iaitu Batu Pahat. sudah pasti ada yang tersilap langkah. Saya juga belajar kepentingan mengikut arahan ketua dengan betul kerana jikalau kami tidak mendengar arahan Encik Razak. Dalam jangka masa yang pendek.namun mungkin kami belum lagi mengenal antara satu sama lain dengan lebih akrab lagi.Aktiviti Latihan Dalam Kumpulan yang pertama ialah Ice Breaking. saya terpaksa berhadapan dengan air sekali lagi membuatkan saya tidak begitu bersedia. Kami melakukan aktiviti ini secara berpasangan. Melalui aktiviti Ice Breaking ini. Keesokkan harinya. Kami memulakan aktiviti pagi itu dengan bacaan doa agar segala aktiviti yang kami lakukan berada di bawah lindungan-Nya. Tuntutan kerjaya sebagai seorang guru memungkinkan kami menghadapi situasi kecemasan seperti ini.

sudah boleh menjejaskan kelajuan dan kestabilan rakit. Setiap orang yang kami pilih untuk dibawa ke planet baru haruslah mempunyai kepentingan mereka sendiri yang dapat meyumbang kepada pembangunan planet baru. Kami diberikan Inventori Minat Kerjaya yang dibuat oleh John L. Hanya dengan menyatakan cita-cita asal seseorang itu. enterprising mahupun konvensional. Kumpulan kami telah memenangi perlumbaan merakit hasil kerjasama kami dan pimpinan ketua kami. bidang minat kerjaya sosial sememangnya bersesuaian dengan saya kerana saya gemar bergaul . saya mendapat tahu rakan-rakan saya mempunyai bakat yang terpendam dan atas sebab bakat itulah mereka memilih cita-cita yang diingini. barulah kita boleh tahu personaliti mereka. Sebagai seorang guru pelatih. kerjasama dapat dipupuk antara kami. Kami juga perlu fokus dan mendengar arahan ketua pendayung bagi memastikan rakit kami berada dalam haluan yang betul. saya seperti kurang senang dengan aktiviti ini kerana seolah-olah mahu membangkitkan isu yang sudah lama saya lupakan sejak menjejakkan kaki ke Institut Pendidikan Guru ini. kami perlu tahu cara yang betul untuk menarik perhatian orang supaya mendengar apa yang kami cuba sampaikan kerana situasi di sekolah nanti pasti lebih sukar kerana kanak-kanak mempunyai tahap fokus yang rendah berbanding orang dewasa. Minat kerjaya saya ialah berbentuk sosial dan investigatif. Barulah saya mengetahui motif sebenar slot pada petang itu. Sekali lagi teknik pembentangan kami diuji apabila kami perlu membentangkan jawapan kami beserta sebab yang munasabah. Melalui aktiviti ini. Kerjasama amat penting dalam mendayung rakit kerana jikalau seorang pun tidak mendayung. Namun saya cuba menerima aktiviti secara positif. Kami perlu menjawab soalan inventori ini dengan sejujurnya bagi menentukan kami berada dalam golongan orang yang realistik.tahu langkah yang harus dilakukan. saya berasa lebih tenang dan lebih bersedia menghadapi segala kemungkinan. sosial. Selesai aktiviti cita-cita itu. Sememangnya dari dulu saya bercita-cita untuk menjadi seorang peguam. kami melakukan aktiviti merakit. Malam itu kami melakukan aktiviti Latihan Dalam Kumpulan 3 iaitu mengenal pasti potensi diri. Sesungguhnya. kami diberikan tugas untuk menjawab soalan mengenai planet yang bakal meletup dan kami diberi pilihan untuk membawa beberapa orang bagi membuka planet baru. Kemudian saya menyedari bahawa bakat mereka ini boleh disalurkan ke dalam dunia pendidikan. Aktiviti Latihan Dalam Kumpulan yang kedua memerlukan kami untuk menulis cita-cita pertama kami. investigatif. Sebagai seorang guru pelatih. Aktiviti ini mencabar minda kami kerana kami perlu membuat keputusan yang relevan dan mendapat persetujuan semua ahli kumpulan. Melalui aktiviti merakit ini.Holland. Kemudian. namun setelah belajar langkah mengawal situasi kecemasan yang betul. astistik.

Kami diberi situasi kecemasan iaitu salah seorang ahli kumpulan kami patah tangan dan patah kaki. kami juga diberi tugasan melakukan aktiviti pertolongan cemas. jadi kami perlu mengusung ahli tersebut sehingga ke tempat yang selamat untuk meminta bantuan. Kami perlu menghidupkan api dan memastikan api itu terus menyala untuk memasak nasi dan sardin. Tanpa kerjasama dan . Kami dapat bayangkan betapa susahnya hidup di hutan dengan sumber yang sangat minimum. ringan sama dijinjing. saya akan gunakan potensi ini dalam bidang keguruan dengan sebaiknya. Bagi saya. Saya mempelajari cara-cara untuk melakukan pertolongan cemas dengan sumber yang minimum. Alhamdulillah. saya mengenal diri saya dengan lebih dalam lagi dan saya mengenal pasti potensi diri saya yang selama ini saya tidak pernah ketahui pun. Kami bukan sahaja bekerjasama antara satu sama lain. kami membina sebuah pengusung dan mengangkat mangsa beramai-ramai. Saya berasa kagum dan terharu dengan semangat rakan-rakan sekumpulan saya yang bekerjasama bagi memastikan aktiviti pertolongan cemas ini berjaya. aktiviti memasak ini sememangnya aktiviti yang mencabar minda dan fizikal kami.dengan orang ramai dan melakukan aktiviti yang memerlukan saya bercakap. berat sama dipikul. kami berjaya menghidupkan api dan memasak nasi serta sardin. Oleh sebab keadaan fizikal saya yang agak besar. Begitu banyak nilai yang saya pelajari sepanjang aktiviti trekking ini. Sekarang saya sudah mengetahui potensi diri saya. Ketua kumpulan telah mengagih-agihkan barang-barang yang kami perlu bawa. Selain itu. Inilah ciri-ciri khalifah yang kita perlukan. kami kumpulan pertama yang berjaya menyelesaikan tugasan masakan. dan saya dapat lihat betapa bersungguh-sungguhnya kaum Adam memegang tali dan memunggah barang bagi memastikan kami. kami bersiap-siap untuk pergi menjalani aktiviti trekking. malahan kami membantu rakan-rakan lain juga. Melalui aktiviti ini. Saya menjadi lebih bersyukur dengan apa yang saya miliki selama ini. Walaupun terdapat pelbagai halangan. saya selalu kurang yakin untuk membuat aktiviti seperti ini kerana gusar dengan kestabilan kayu tersebut. Kami telah diberi bekalan yang mencukupi untuk aktiviti meneruskan hidup di dalam hutan nanti. barulah saya sedar bahawa rakan-rakan saya mempunyai banyak bakat-bakat terpendam yang boleh digunakan pada masa hadapan. kami terpaksa melalui laluan paya yang licin dan merbahaya. Saya juga meraih keyakinan diri untuk melintasi sungai hanya dengan meniti di sebatang kayu yang licin. Sebagai contoh. kaum Hawa dapat melalui kawasan paya itu dengan jayanya. namun saya berjaya mengharunginya. Pagi hari ketiga perkhemahan kami. Kemudian kami berhenti seketika di dalam hutan untuk memasak. Kami dikumpulkan mengikut minat kerjaya masing-masing. Dengan menggunakan segala peralatan yang kami ada.

kami telah mengemas semua barang-barang dan menyimpannya di dalam stor. Walaupun terdapat sedikit perdebatan antara kumpulan kerana perbezaan pendapat. Gotong-royong yang diadakan ini . Kami juga perlu membentangkan jawapan kami dan menjawab soalan-soalan dari kumpulan lain. kami terpaksa memilih beberapa orang untuk diselamatkan.keprihatinan rakan sekumpulan. teknik mengajar yang pelbagai dan menarik juga memberi kesan kepada pelajar. Interaksi sebegini sangat bagus kerana kami dapat melihat keputusan mana yang lebih relevan. Walaupun dalam keadaan penat setelah berkhemah selama empat hari. Kumpulan kami telah mempersembahkan sketsa yang merujuk kepada sebenarnya guru alaf baru ini telah digantikan dengan kecanggihan teknologi masa kini. Terdapat juga kumpulan yang telah menyelusuri retrospeksi perbezaan sistem pendidikan pada zaman dahulu dengan masa kini yang lebih canggih. Malam terakhir kami di Teluk Gorek diserikan dengan Malam Kebudayaan iaitu persembahan dari setiap kumpulan. nyawa penumpang amat penting.sudah pasti aktiviti trekking ini tidak dapat berjalan dengan lancar. Aktiviti ini secara tidak langsung telah mencungkil bakat terpendam guruguru pelatih serta membina keyakinan diri mereka untuk berada di hadapan. Dengan aktiviti sebeginilah. Aktiviti ini juga membina keyakinan guru pelatih untuk bercakap di khalayak ramai serta memberi jawapan yang munasabah terhadap soalan yang diajukan. Semua kumpulan telah memberikan kerjasama yang baik namun saya rasa lebih elok jikalau para peserta diberikan masa yang lebih untuk bersedia supaya kami sempat berlatih dan mempersembahkan yang terbaik. Penyelesaian masalah ini sangat menguji minda kami kerana kami perlu membuat keputusan yang tepat dan relevan kerana dalam situasi genting ini. dapur dan kawasan sekitar teluk gorek. Kami diberikan masalah kapal yang mahu karam dan selaku nakhoda. Aktivit Latihan Dalam Kumpulan yang keempat berkisar kepada penyelesaian masalah. Untuk menjadi seorang guru yang baik bukanlah fokus kepada ilmu guru itu ataupun pengetahuan guru itu semata-mata namun. namun bagi saya ini tidak menjadi masalah kerana sekurang-kurangnya ini menunjukkan semua orang fokus dan mempunyai pendapat dan sebab-sebab tersendiri. guru-guru pelatih dapat mengembangkan bakat yang ada dalam diri masing-masing. Pada hari keempat iaitu hari terakhir. semua peserta memberikan kerjasama yang baik untuk mengemas tapak perkhemahan. Kami juga perlu mempertahankan keputusan kami kerana keputusan ini merupakan persetujuan semua ahli kumpulan. Tema yang diberikan ialah “Guru Alaf Baru”.

kami berjaya menyelesaikan tugasan yang diberikan. Seorang guru lebih daripada itu. Pada hari terakhir juga. Para pensyarah dan Cik Marina telah memberikan kami kefahaman yang jelas tentang cabaran kerjaya seorang guru ini. kami dibenarkan membuat apa sahaja komen mengenai program Bina Insan Guru ini. prihatin. saya dan rakan-rakan telah mengemas dapur dengan bersungguh-sungguh. Aktiviti BIG ini sememangnya patut diteruskan dan dihayati oleh semua guru pelatih kerana aktiviti ini boleh dijadikan panduan ketika sudah mengajar di sekolah nanti. namun bagi saya. guru yang baik ialah guru yang hebat belajar dan mengajar. slot ini sangat bagus kerana memberi ruang kepada guru pelatih untuk menyuarakan pendapat mereka tentang aktiviti ini. kerjaya ini merupakan kerjaya yang mulia. terdapat slot refleksi.menyuntik semangat kerjasama. Walaupun pada pandangan sesetengah pihak. Sesungguhnya. Selaku Ketua AJK Masakan. Walaupun terdapat banyak perselisihan faham. Bagi saya. kerjaya guru ini hanyalah kerjaya yang makan gaji. Bukan mudah untuk menjadi seorang guru dan program Bina Insan Guru telah menyedarkan saya bahawa sesungguhnya saya masih ada peluang untuk memperbaiki diri supaya boleh menjadi seorang guru yang cemerlang pada suatu hari. Dalam slot refleksi ini. balik sekolah tengah hari. pembersih dan bertanggungjawab dalam diri guru pelatih. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful