P. 1
Contengan India

Contengan India

|Views: 36|Likes:
Published by Nizam Zam
tradisi perkahwinan
tradisi perkahwinan

More info:

Published by: Nizam Zam on Oct 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2014

pdf

text

original

Menurut Kamus Dewan ,Adat bermaksud suatu peraturan yang diamalkan secara turun temurun (sejak dahulu kala

) di dalam masyarakat sehingga merupakan hukum dan peraturan yang harus dipatuhi. Adat juga didefinasikan sebagai suatu cara yang sudah menjadi kebiasaan.

Perkahwinan adalah hubungan sah di sisi undang-undang yang disempurnakan melalui upacara sivil atau keagamaan antara dua individu yang ingin tinggal bersama sebagai pasangan seksual dan serumah.

Penggunaan istilah adat resam adalah bermaksud adat kebiasaan, aturan-aturan yang menjadi adat resam seperti makan bertertib, bersopan santun ketika bertutur adalah menjadi sifat dan tabiat manusia secara semula jadi yang diikuti turun-temurun (Teuku Iskandar , 1984, 1975). Pendapat di atas berkait pula dengan pendapat yang mengatakan adat resam adalah kebiasaan daripada suatu perbuatan yang diulang-ulangkan dan telah diterima oleh masyarakat sebagai suatu peraturan hidup yang mesti dipatuhi (Van Dijk, 1974,4). Menurut Kamus Dewan, adat bermaksud suatu peraturan yang diamalkan secara turun temurun (sejak dahulu kala) di dalam masyarakat sehingga merupakan hukum dan peraturan yang harus dipatuhi.

Manakala setengah pendapat telah mendefinisikan budaya sebagai warisan sosial sesuatu masyarakat, sistem idea, nilai, kepercayaan, pengetahuan, norma, dan adat yang dikongsi bersama oleh semua orang dalam masyarakat (Ahmad Fauzi dan Abdul Rahman, 1996). Ahli-ahli sosiologi pula mendefinisikan budaya sebagai satu sistem idea, nilai, kepercayaan, pengetahuan, norma, adat dan teknologi yang dikongsi oleh semua orang dalam sesebuah masyarakat (Eshleman & Cashion,1985). Traditional memberi maksud suatu tradisi, kepercayaan, adat resam dan suatu adat tradisional yang menurut adat resam dan kebiasaan ( Mansur Ahmad Saman,1997)

Pemodenan tidak menghalang masyarakat Hindu di negara ini mengekalkan adat tradisi perkahwinan mereka tetapi dipermudahkan sesuai dengan peredaran zaman. “Semoga perkahwinan ini mendapat kebahagiaan hingga ke akhir hayat. Setiap pasangan dapat menghormati mertua masing-masing. Kedatangan menantu dalam sebuah keluarga mampu mendapat banyak tuah dan mempunyai bilangan cahaya mata yang ramai.” Begitulah antara kata-kata yang diungkapkan oleh seorang sami dalam bahasa Sanskrit sebaik keduadua mempelai selamat disatukan sebagai suami isteri.

Selain adat dan ritual dalam perkahwinan masyarakat India, majlis menyatukan dua hati itu tidak berakhir di situ. Selepas bacaan mantera sami itu, kedua-dua mempelai akan bertukar mengikat thali, diikuti kalungan bunga sebelum mengelilingi api sebanyak tujuh kali yang melambangkan tujuh kelahiran. Kemudian mereka akan saling menyarungkan cincin di jari kaki sebelum mendapat restu daripada ibu bapa dan saudara-mara kedua-dua belah pihak.

Di sebalik pemodenan hari ini, masyarakat Hindu masih mengekalkan adat budaya dan tradisi perkahwinan mereka. Walaupun ada yang melihat adat adalah sesuatu yang agak remeh, namun itulah keistimewaan dan keindahan perkahwinan mempelai yang beragama Hindu. Ketelitian adat perkahwinan itu bermula daripada proses lamaran, pertunangan, memilih tarikh perkahwinan mengikut bintang, majlis mandi kunyit dan mendapat restu keluarga lima atau tiga hari sebelum perkahwinan sehinggalah upacara perkahwinan yang sarat dengan istiadat.

THAALI merupakan lambang suci perkahwinan yang dikalung pada leher pengantin perempuan. “Upacara perkahwinan masyarakat India di negara ini secara keseluruhannya masih dikekalkan dengan adat-adat tradisi bagaimanapun dalam hal-hal tertentu ia dipermudahkan mengikut peredaran zaman. “Perkara asas dalam perkahwinan masih ada tetapi di India ia lebih meluas kerana kelengkapan perkahwinan di sini tidak sehebat di India,” kata Pensyarah Jabatan Pengajian India Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. M. Rajantheran Kata beliau, tidak kira sama ada keluarga itu daripada golongan Cettiar (ceti) mahupun Tamil, upacara yang dijalankan tetap sama. Mungkin perbezaan hanya dari segi majlis yang diadakan samaada secara besar-besaran atau sederhana.

Katanya, kelainan yang dapat disaksikan apabila kaum India mula mengikut budaya memberi hadiah yang lazimnya menjadi sebahagian daripada amalan perkahwinan kaum Melayu. Kepada pengacara sebuah program bual bicara Vaanavil, di Astro, Sushmeetha Morugan juga mempunyai memori perkahwinan yang cukup indah. Perkahwinannya dengan jejaka dari India, Arunkumar Sethuraman, 31, bukan sahaja mengikut adat sepenuhnya bahkan majlis tersebut dilangsungkan di India.

HANTARAN yang terdiri daripada kalungan bunga, sari, buah-buahan dan barang kemas untuk pengantin perempuan. “Majlis perkahwinan di India lebih teliti dan banyak adat ritualnya. Majlis perkahwinan kebanyakannya masih diadakan di kuil dengan jamuan dihidangkan di atas daun pisang. “Sebaliknya majlis perkahwinan di Malaysia sedikit moden seperti diadakan di hotel kerana segala-galanya tersedia,” katanya sambil memberitahu belum ada ahli keluarganya yang melangsungkan majlis perkahwinan di India. Mengenali suaminya menerusi laman interaktif sosial Friendster sejak tiga tahun lalu, majlis yang diadakan pada Disember 2008 itu beritahu Sushmeetha, seramai 30 orang ahli keluarganya terbang ke Madurai, India untuk majlis itu sementara ibu bapa Arun sememangnya menetap di India.

Persiapan majlis Menceritakan keindahan tradisi perkahwinan masyarakat India, Sushmeetha, 29, berkata, setelah kedua-dua keluarga bersetuju dengan pasangan masing-masing, mereka mula sibuk dengan sesi pemilihan tarikh mengikut kepercayaan kaum India. Upacara menilik bintang begitu diutamakan memandangkan gerbang perkahwinan tidak boleh dipandang remeh. “Kaum wanita dianggap suci dan perlu diberi penghormatan sebaik mungkin. Antara pantang larang yang perlu dipatuhi termasuklah pengantin lelaki dan wanita tidak boleh bersemuka antara tiga atau lima hari sebelum majlis perkahwinan,” ceritanya. Menceritakan detik-detik persiapan, Sushmeetha terpaksa berhubung dengan keluarga pihak lelaki menerusi Internet tidak pernah berhadapan dengan masalah seperti perselisihan pendapat. Meskipun ibu mertuanya berasal dari India dan ingin mengamalkan perkahwinan mengikut adat budaya lama, beliau dan keluarganya tidak membantah.

India. kediaman pengantin lelaki akan menjalankan adat mukuurtta kaal. “Saudara-mara ternanti-nanti kad jemputan perkahwinan. Madurai. jadi segala persiapan berjalan lancar daripada kedua-dua belah pihak. “Thaali tidak semestinya diperbuat daripada emas ia bergantung kepada kemampuan keluarga lelaki. Lazimnya bahan-bahan seperti sirih pinang.” jelasnya. Tujuannya ialah untuk memberitahu orang kampung bahawa keluarga tersebut akan mengadakan majlis perkahwinan dan menerima menantu. antara persiapan utama yang perlu dititikberatkan ialah kad jemputan. Kad jemputan dianggap cukup istimewa kerana yang sudah siap dicetak akan disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. Disebabkan mengagungkan kehadiran orang baru. “Di dalam kad jemputan itu akan tertera dua bahasa iaitu bahasa Tamil dan bahasa Inggeris. Selepas meneliti tarikh sesuai untuk memetrai perkahwinan. Biasanya thaali yang diperbuat daripada emas akan disambungkan hujungnya dengan segumpal ikatan benang putih yang disapu kunyit. Adat tersebut memerlukan sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang dan ditanam di hadapan rumah. penyediaan thaali dan mukuurtta kaal.” jelasnya yang melangsungkan perkahwinan di Madurai Sri Meenakshi Sundareswarar Amman Temple. Batang kayu tersebut akan dibersihkan terlebih dahulu dan kulitnya dibuang. Ikatan suci “Ahli keluarga pengantin akan memohon kepada Tuhan supaya perkahwinan dapat dilangsungkan tanpa sebarang gangguan. . Anak kedua daripada lima adik-beradik itu amat bertuah apabila keluarga lelaki mengadakan majlis khas dengan menjemput tukang emas untuk membuat thaali. Jadi tidak mustahil jika dia dan suaminya mempunyai empat kad jemputan bagi empat majlis berlainan. setiap majlis yang ingin diadakan haruslah dijemput menggunakan kad berlainan. Thaali merupakan lambang suci perkahwinan yang dikalungkan pada leher pengantin perempuan. Kalau tidak ada kad mungkin mereka tidak akan datang.” terang Sushmeetha. kum kum dan kunyit turut digunakan. Terang Sushmeetha.“Keluarga saya memang mementingkan adat resam.

nenek atau datuk. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang dibuat khas dengan mengikatnya kepada pengantin perempuan hingga ke paras dada. “Di India sajian untuk majlis perkahwinan adalah 100 peratus sayur-sayuran. Setiap keluarga akan memilih dulang yang berisi kain sari dan barangan kemas. Masa merupakan antara faktor penting yang perlu diambil kira sebelum upacara perkahwinan dilangsungkan. Kain sari akan dipilih secara teliti dan harga memainkan peranan penting. papadom. Itu merupakan keunikan majlis di India.” ungkapnya lagi. kesari dan laddu. manakala bahan-bahan tadi akan ditanam ke dalam lubang tersebut sebagai lambang kekayaan. Sesi bertukar dulang diteruskan dengan memilih dua dulang yang mempunyai keistimewaan. Kedua-dua pengantin perlu menyembah kaki orang paling tua dalam keluarga iaitu ibu bapa. bendi. Antara hidangan yang disediakan ialah acar. Mereka sanggup menghabiskan wang yang banyak untuk sehelai sari. Bagaimanakah acara perkahwinan bermula? Upacara perkahwinan dimulakan oleh sami dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua.” jelas Arun bahawa pengantin dan tetamu dijamu dengan menu sayur-sayuran. kedua-dua mempelai memberi penghormatan kepada ibu bapa atau mertua dengan bertukar-tukar dulang berisi buah-buahan dan menyapu debu suci di dahi pengantin antara satu sama lain. dal. Selepas upacara itu. Sami akan menabur sembilan jenis bijirin sebaik acara menyarung cincin selesai. Perkahwinan Masyarakat India KEISTIMEWAAN PERKAHWINAN MASYARAKAT INDIA .“Selepas itu batang tersebut akan dicat dengan warna merah dan putih secara berselang -seli serta dipacakkan sedalam setengah meter.” katanya. Upacara diteruskan dengan memberi penghormatan. “Masa yang ditetapkan perlu dipatuhi kerana waktu yang telah dipilih itu mempunyai pelbagai kebaikan.

Hantaran ini perlu disediakan oleh wanita yang sudah bersuami sahaja dan mereka dipanggil cumanggali. Veelaalar. pedanda iaituBrahmin Gurukkal. manakala udan parisam adalah pemberian hadiah yang dilakukan pada hari yang sama di sebelah pagi sebelum perkahwinan dilangsungkan. jenis pekerjaan. faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur. bunga-bungaan. beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik. rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Pihak pengantin lelaki akan menyediakan beberapa jenis hantaran dalam jumlah ganjil. Pada masa yang sama pengantin perempuan menulis sesuatu dengan menggunakan kunyit sebagai meminta restu daripada tuhan. Perkahwinan masyarakat India biasanya dilaksanakan mengikut golongan etnik iaitu Tamil. sirih pinang. dalam ajaran Hindu tidak terdapat konsep perceraian. Peringkat pertama iaitu merisik. prosedur ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Seterusnya ialah mengkaji kecocokan antara kedua-dua bakal pengantin.Bakal pengantin lelaki seterusnya akan melafazkan ikat janji bagi menyatakan persetujuan untuk mengahwini bakal pengantin perempuan. Selain itu. Telugu dan sub etnik iaitu Chetti. etika dan moral. Justeru. buah-buahan. Seterusnya perkahwinan tersebut akan diumumkan kepada orang ramai. Malayalam. Sebagai tanda ikatan. Teevar dan sebagainya serta status ekonomi. Terdapat 21 aspek perlu diambil kira untuk menentukan kesesuaian pasangan bakal pengantin dengan cara tilikan dimanak Hindu. Kemudian bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari dan diberi kepada anaknya. kedua-dua pengantin akan menukar sirih pinang yang dinamakan taambuulan marrutal.Perkahwinan masyarakat India di Malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu vaitiikat tirumanam. Adat parisam pula terbahagi kepada dua iaitu parisam biasa atau udan parisam. cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Parisam biasa adalah pemberian hadiah yang dijalankan lebih awal daripada hari perkahwinan. kasta dan agama. Adat penyesuaian bakal pengantin dikenali sebagai Thirumanam Poruttam Paartaldijalankan terlebih dahulu. tamil tirumanam. tahap pendidikan. eliyat tirumanam. Mutaliyar. upacara sembahyang akan dilakukan terlebih dahulu. Bagi memulakan adat tersebut. Pandaaram dan sebagainya. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa. Gurukkal. Seterusnya ialah kunjungan ke rumah pengantin. Bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. sub etnik. Setelah itu barulah pihak lelaki dan jemputan lain boleh melihat puurana . parisam umpama sebuah majlis pertunangan. Dalam masyarakat India.

Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. .kumbum dengan lebih dekat lagi. Majlis perkahwinan pula dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Sebelum majlis perkahwinan berlangsung. kad jemputan memainkan peranan yang penting dalam perkahwinan masyarakat India. Kad jemputan ini dibuat berdasarkan almanak Hindu. Kad jemputan yang telah dicetak disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. Ini dikenali sebagai orrai-maalai atau kalungan tunggal. bakal pengantin perempuan memakai sari parisam dan dipimpin keluar oleh seorang wanita lain ke ruang tamu. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. bermakna perkahwinan tidak dapat dijalankan dengan lancar. Pengiring akan memberi kad jemputan kepada kedua-dua pihak pengantin. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Kad undangan disapu dengan air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Adat mukuurtakaal dilakukan lima hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. antaranya . Untuk menjalankan adat tersebut sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang untuk dijadikan mukurtta kaal. terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat India selepas berlangsungnya sesuatu perkahwinan. Batang pokok tersebut berukuran dua atau tiga meter dan mempunyai lilitan batang antara 20 hingga 30 sentimeter. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. terdapat beberapa perkara penting yang perlu dijalankan terlebih dahulu. Kedua mempelai memberi hormat kepada ibu bapa atau mertua dengan menukar dulang berisi buah-buahan dan menyapu debu suci pada dahi pengantin. Pada masa itu ibu bapa mertua akan menghormati kedua-dua pengantin dengan mengadakan jamuan. Antara adat tersebut ialah pengantin perempuan dikehendaki pergi ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas mereka disahkan sebagai pasangan suami isteri. Pada masa ini beberapa orang saudara-mara boleh mengalungkan kalungan bunga pada bakal pengantin perempuan. Pada hari tersebut. Selepas perkahwinan. Adat mukuurtta kaal ini diadakan pada hari yang baik mengikut firasat masyarakat India. Sekiranya terdapat kesilapan. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang diperbuat daripada benang yang disapu dengan kunyit dan hujungnya diikat dengan seketul kunyit kepada pengantin perempuan hingga aras dada.

Ini merupakan hari yang amat penting dalam kehidupan seorang yang beragama Hindu dimana mereka akan mengenakan warna yang menandakan keceriaan dan terang (Mangalakaramaana niram) dimana.majlis akan dimeriahkan lagi dengan mengadakan upacara pemakaian 'Minju' (Cincin kaki) sambil melihat bintang arunthati.pengantin lelaki akan mengenakan dhoti dan jippa yang diperbuat daripada sutera dan berwarna puthi keemasan (Paddhu veashti). .jadi tidak dibenarkan bagi pasangan yang baru hendak memulakan perjalanan kehidupan mereka. Warna lain seperti Hijau dianggap akan membawa kepada kepahitan hidup.Disamping itu.Biru(Kehidupan akan membawa kesedihan).Menandakan dia sanggup memberi penghormatan yang setimpal dengan pasangannya dengan meminta Bintang Arunthathi sebagai saksi (Bintang arunthathi mempunyai suatu kisah dimana ianya ialah insan biasa dan isteri yang taat kepada suami dan telah menjadi idola kepada semua pengantin yang beragam Hindu dan wajib melihatnya supaya dapat hidup seperti bintang tersebut.tharpai pul dengan menggunakan kain berwarna kuning atau merah. Santhanam (Warna Cendana) danKuning.blogspot Perkahwinan (Thirumanam /Kalyanam) Sehari sebelum hari perkahwnan 'Muhurtha kaal' (Pokok mangga /kayu yang disapu kunyit dan diletak kum kum serta diikat dengan daun mangga. pengantin perempuan kebiasaanya memakai sari sutera (Paddhu saaree) yang berwarna Merah.saya nampak. Wanita berkahwin dianggap sebagai 'Sumangali'. Bagi kaum India.cerita kedai kopi.iyer akan bertanya kepada pengantin lelaki : Adakah awak nampak bintang arunthathi? dan pengantin lelaki harus menjawab ya. akan ditanamkan menandakan suatu upacara yang baik akan diadakan di rumah tersebut.Ianya boleh berlangsung tanpa mengadakan jamuan mewah dan sebagainya tetapi.bersuami. Selepas acara kemuncak tersebut.Putih(Dilarang dipakai oleh seorang gadis yang belum berkahwin.pada hari perkahwinan) Putih dianggap sebagai warna yang suci dan hanya orang yang telah habiskan kehidupan duniawi harus memakainya. Thaali akan diikat dileher pengantin perempuan sebagai tanda pengantin tersebut telah menjadi isteri yang sah kepadanya dan mereka boleh melahirkan zuriat secara halal. Selepas upacara kemuncak tersebut. perkahwinan juga merupakan peristiwa yang penting.mereka akan meminta restu dari kedua-dua ibubapa mereka dan juga Tuhan yang menjadi saksi bagi perkahwinan mereka.perkahwinan tidak akan sempurna tanpa benang kunyit (Thaali) dimana ianya sebagai simbol penyatuan pengantin lelaki dan pengantin perempuan.

Upacara perkahwinan iniadalah satu upacara yang sangat penting dalam masyarakat hindu. Pada zaman dahulu wanita – wanita yang kematian suaminya akan dibakar bersama suaminya. Jika seseorang wanita gagal melahirkan zuriat maka lelaki bolehlah berkahwin lagi. ibu bapanya sanggup berhutang untuk menjalankan perkahwinan agar meriah. Upacara perkahwinan dikatakan mendominasikan kehidupan sosial masyarakat Hindu dan memainkanperanan penting dalam agamanya. di mana menurut beliau . Keadaan ini sedemikian biasanya wujud di kalangan mereka yang dari kelas atasan atau raja. Perkahwinan kedua bagi seseorang wanita biasanya diadakan secara sederhana sahaja manakala seseorang lelaki boleh memilih sama ada perkahwinan itu perlu sederhana atau sebaliknya. dia dianggap sudah boleh mendirikan rumah tangga. 1970 : 47 ). Upacara perkahwinan dianggap sebagai satu upacara yang agak meriah dan menelan belanja yang banyak serta merupakan tempat penemuan mereka dari kasta yang sama dan juga mereka yang kasta berlainan. maka wanita haruslah dilindungi oleh lelaki dan tanggungjawab wanita adalah untuk melahirkan anak dan memuaskan nafsu lelaki ( Srinivas. Bagi seseorang wanita perkahwinan pada kali kedua adalah dilarang sama sekali.Segala istiadat yang dilakukan dipercayai bertujuan menjamin kesejahteraan kedua pengantin dan keluarga mereka. Ini adalah kerana masyarakat Hindu menganggap perkahwinan sebagai upacara keagamaan yang menghubungkan sistem keagamaan dengan struktur dan ekonomi masyarakat. Mereka haruslah menghasilkan zuriat kerana jika tidak seorang lelaki itu akan dipandang rendah oleh masyarakat. . Mencari Jodoh Biasanya apabila sesebuah keluarga mempunyai anak lelaki atau perempuan yang sudah dewasa untuk mendirikan rumah tangga. apabila menjangkau usia 25 tahun. Status wanita pula dikatakan selalunya rendah daripada lelaki. Walaupun perkahwinan semula wanita yang kehilangan suami ini dilarang dalam amalan masyarakat Hindu dari kelas atasan namun kini didapati kebanyakan ahli kasta ini membenarkannya. maka ibu bapa akan mula mencari jodoh. Bagi seseorang lelaki. Perkahwinan dikatakan meninggikan status seseorang lelaki.

Biasanya ahli – ahli . maka proses merisik akan dilakukan. Latar belakang keluarga dan juga kedudukan kewangan keluarga gadis ini. Dalam mencari jodoh ini ibu bapa yang mempunyai anak yang boleh dikahwinkan biasanya mendapat pertolongan orang tengah atau “broker perkahwinan” untuk mendapatkan jodoh yang sesuai bagi anak mereka. Ada juga di antara mereka yang mendapatkan pertolongan saudara mara dalam usaha mencari jodoh ini. jika berkahwin dengan kasta yang berlainan ianya boleh menjejaskan amalan keluarga. latar belakang atau keadaan kewangan yangstabil dan sebagainya. Mereka berbuat demikian untuk memastikan gadis ini adalah sepadan dengan anak lelaki mereka dalam setiap aspek. Ibu bapa pihak lelaki ini akan cuba merisik tentang jodoh yang dipilih. Rombongan pihak lelaki akan ke rumah gadis pada satu hari yang dianggap sesuai oleh kedua – dua pihak. Misalnya dari segi pelajaranm. Perkara ini biasanya boleh dilihat dalam proses mencari jodoh bagi mereka dari kasta yang tinggi seperti Brahmin. Jika tidak. keluarga gadis akan diberitahu terlebih dahulu oleh “broker” di mana proses ini akan diteruskan apabila pihak gadis setuju dengan pilihan broker ini. Misalnya rupa paras. Menurut seorang informan. Melihat Gadis sebelum pihak lelaki datang untuk melihat gadis. pendidikan dan umur. Biasanya pihak lelaki yang lebih cenderung mencari jodoh bagi anak mereka berbanding dengan pihak perempuan. Masyarakat Hindu menggalakkkan perkahwinan di kalangan saudara mara untuk menjaminkan kedua pasangan adalah dari kasta yang sama. biasanya jodoh ini ditolak atau dikenakan bayaran mas kahwin yang sewajarnya. Pemilihan jodoh ini adalah biasanya diatas kesukaan ibu bapa dan adakalanya adalah pilihan anak mereka. paras rupa yang cantik. Dari kajian penulis sendiri di dapati purata umur ( 3 Kajian telah dilakukan ) pengantin perempuan berumur lebih daripada 23 tahun manakala pengantin lelaki pula lebih daripada 28 tahun. Selain daripada itu. Mereka juga akan memberitahu syarat – syarat atau kriteria – kriteria yang harus ada pada bakal menantu mereka. Dalam prosedur pemilihan yang melibatkan “broker” pula apabila “broker” dapat mencari jodoh yang dianggap sesuai. mereka juga cuba mencari pasangan dari kasta yang sama.Manakala bagi seseorang perempuan pula umur 21 tahun ke atas sudah layak berkahwin.

perkahwinan dan sebagainya. Dalam penilikan ini. malah nama seseorang juga dipilih bersasarkan tilikan ini. biasanya ditulis oleh sami di kuil berdasarkan waktu kelahiran seseorang itu. Gadis yang dipilih akan dihidangkan minuman di mana dengan berbuat demikian pihak lelaki secara tidak langsung akan berpeluang melihat gadis itu. maka proses penilikan akan dilakukan. keluarga pihak lelaki akan dijemput masuk oleh kedua ibu bapa atau keluarga gadis terseut. Jika mereka suka dengan gadis itu. Setelah proses menilik ini dijalankan dan di dapati pasangan ini adalah secocok maka kedua piahk ini akan menentukan tarikh perkahwinan. sami serta kawan – kawan rapat sahaja. Surat ini akan dibawa kepda tukang tilik setiap kali berlakunya peristiwa penting dalam kehidupan seseorang seperti waktu kematangan. Suatu upacara khas akan diadakan bagi tujuan ini.kluarga yang terdekat sahaja yang akan mengikuti rombongan pihak lelaki ini dan lazimnya mereka tidak akan membawa sebarang buah tangan bersama mereka kerana ianya cuma sebagai lawatan biasa sahaja. Biasanya ibu bapa yang akan pergi menilik. Menilik (Jodi Porutham) Proses menilik ini akan dilakukan secepat mungkin mengikut kehendak kedua pihak selepas pihak lelaki bersetuju dengan jodoh yang dipilih. Surat tilikan ini adalah surat yang mengandungi segala maklumat tentang seseorang itu. Kalau tidak berkenan mereka biasanya akan menghantar orang ketiga atau broker untuk menyatakan ketidakinginan mereka dengan cara yang sebaik mungkin agar tidak menyinggung perasaan pihak perempuan. Jika serasi maka jodoh ini dianggap sepadan. maka hasrat mereka akan dinyatakan. Ianya diadakan secara kecil – kecilan sahaja di mana para tetamu terdiri daripada ahli keluarga yang terdekat.Tilikan ini dilakukan oleh sami di kuil ( iyer ) atau tukang tilik ( johsier ). Apabila sampai di rumah. Penentuan Hari Pertunangan dan Perkahwinan (Nichaya Thaartha Muhurtham / Kalyana Muhurtham) Upacara ini biasanya diadakan di rumah pengantin perempuan bersandarkan suatu tarikh yang ditentukan oleh (sami atau pandithar) mengikut tilikan beliau mengikut panjaangam(Lima elemen). Keluarga si gadis akan memasak bagi upacara ini memandangkan tidak ramai yang dijemput bagi upacara ini. . Setelah pihak lelaki bersetuju dengan pilihan. Ianya akan memberikan unjuran tentang kehidupan seseorang itu. surat penilikan kedua – dua bakal pengantin akan dilihat.

Pihak perempuan sekali lagi bertanggungjawab menyediakan makanan bagi para jemputan dan biasanya bagi upacara ini juga pihak perempuan akan memasak di rumah mereka sendiri. Setibanya rombongan pihak lelaki ini. sirih pinang dan buah – buahan misalnya oren. Pembayaran ini adalah kerana si gadis ini adalah dari kasta yang lebih rendah daripada pembayaran mas kahwin. Apabila semua syarat ini dipersetujui. Pertunangan (Nichaya Thaartham) Upacara pertunangan ini diadakan di rumah pengantin perempuan dan dalam upacara ini juga hanya saudara masa dan kawan – kawan rapat sahaja dijemput. epal. . Selain daripada itu. Setelah itu. Biasanya jumlah permintaan 'varathakshani' adalah jumlah yang mampu dibayar oleh pihak perempuan namun terdapat juga di antara mereka yang meminta jumlah yang tinggi menyebabkan sesuatu perkahwinan ini ditangguhkan ataupun menyebabkan pihak perempuan terpaksa meminjam wang bagi melangsungkan perkahwinan mereka. maka mereka menentukan tarikh pertunangan dan perkahwinan. cendana. kedua – dua pihak juga akan membincangkan jumlah emas serta hantaran ( dalam bentuk barangan keperluan dan set bilik tidur ) yang sanggup diberi oleh bakal pengantin perempuan. Pihak lelaki akan meletakkan talam – talam yang dibawa ini ditengah – tengah ruang tamu ini dan biasanya mereka yang datang akan duduk disekelilingnya. Ini dilakukan berdasarkan kepad atarikh yang dianggap baik dan biasanya diperolehi daripada penilikan yang dilakukan pada surat tilikan kedua bakal pengantin. kelapa. mereka akan disambut oleh ahli keluarga pihak perempuan dan dijemput di atas tikar – tikar yang sedia ada di ruang tamu bagi para tetamu. pisang dan buah anggur. kedua – dua pihak akan berbincang tentang penentuan tarikh perkahwinan. Semua yang hadir bagi upacara ini akan duduk di atas lantai.Pihak lelaki akan membawa bersama mereka hantaran bagi pengantin perempuan dalam talam – talam yang berisi dengan barangan seperti kum –kum. Bagi tujuan ini mereka akan mendapatkan bantuan sami yang memberikan tarikh – tarikh yang sesuai mengikut tilikan beliau. Kemudian sami akan menjemput wakil dari kedua – dua pihak ( biasanya bapa kedua bakal pengantin ) dan wakil pihak lelaki akan menyerahkan talam – talam yang dibawa oleh pihak lelaki kepada wakil pihak perempuan. Penyerahan talam – talam oleh pihak lelaki dan penerimaannya oleh pihak perempuan menunjukkan bahawa jodoh telah diterima oleh kedua – dua pihak. kedua pihak juga akan membincangkan tentang pembayaran mas kahwin (Varathakshanai) oleh pihak perempuan. Upacara menentukan tarikh perkahwinan ini diakhiri dengan satu jamuan bagi para tetamu di mana masakan ini akan di sediakan oleh pihak perempuan.

Dalam ketiga – tiga upacara yang dikaji. bagi upacara ini pihak lelaki akan membawa talam – talam berisi sari pertunangan. cendana. upacara pertunangan ini telah diadakan dua bulan sebelum perkahwinan. memberi sireh. bunga melur. memberi hadiah dhoti (bapa mertua) dan sari (ibu mertua) serta wang. gula batu dan kalung bunga untuk diberikan kepada pengantin perempuan. Jumlah barangan kemas ( jumlah ini bergantung kepada apa yang dijanjikan oleh pihak lelaki kepada pihak perempuan dalam upacara menentukan tarikh perkahwinan seta kemampuan pihak lelaki ini ). mencium tapak kaki kedua-dua ibubapa. sembilan atau sebelas. Barangan ini dibawa dalam talam yang biasanya dalam angka ganjil seperti tujuh. . barangan kemas. Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri. alat solek. kelapa. kum – kum.Upacara pertunangan biasanya diadakan beberapa bulan sebelum perkahwinan. Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak 3 kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam gelas. Terdapat 3 jenis perkahwinan dalam masyarakat India yang dijalankan berlandaskan aspek suku kaum iaitu: iaitu: (a) (b) (c) vaitikat tamil diya thirumanam thirumanam thirumanam Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerahkan sebiji kelapa yang dilubangkan di atas dan susu dituangkan ke dalamnya. Angka ganjil dianggap bertuah dalam masyarakat Hindu dan menandakan amalan yang baik. pinang. Perkahwinan Masyarakat India Thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pesangan suami isteri agar kekal ke akhir hayat. sirih. pisang.

masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Atchatai ialah beras yang dicampur kunyit serta bunga yang ditaburkan diatasnya. Seperti juga masyarakat lain. Seterusnya pengantin akan bertukar kalungan bunga yang dipakai sebanyak tiga kali. Pedanda memulakan upacara perkahwinan dengan sembahyang memohon restu kepada Tuhan supaya perkahwinan berjalan lancar tanpa apa-apa halangan. masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum. Pedanda akan menyerahkan thaali kepada pengantin lelaki. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Beras ini digunakan untuk merestui pengantin sewaktu upacara mengikat thali berlangsung. Selepas itu pengantin lelaki akan memegang tangan pengantin perempuan dan mengelilingi api sebanyak tiga kali.Di Malaysia majlis perkahwinan masyarakat India dijalankan oleh pendanda. justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum. Sewaktu upacara ini berlangsung atchatai akan ditaburkan ke atas pengantin sebagai tanda restu. Pengenalan Masyarakat India merupakan etnik ketiga terbesar di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Sebaik sahaja diarahkan oleh pedanda. pengantin lelaki akan mengikat thaali pada leher pengantin perempuan. Dulang berisi atchatai dibawa kepada hadirin. . Thaali hendaklah menyentuh dada dan benang suci akan disimpul sebanyak tiga kali. Seperti masyarakat lain.

Buah tangan seperti kelapa. cendana. . Bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. mereka hanya melayan orang yang datang sebagai tetamu dan tidak boleh mengambil barang-barang tersebut. tahap pendidikan. Jika tidak. Selalunya maklumat-maklumat ini diperolehi secara langsung dari pihak yang terlibat dan juga secara tidak langsung menerusi sahabathandai dan saudara mara. Ada kalanya orang tengah yang dipanggil tirumana taraga akan membantu dalam kerja-kerja merisik. pinang. Tetapi kini peranan tersebut telah diambil alih oleh ejenejen perkahwinan yang berdaftar. jenis pekerjaan. Barang-barang ini dibawa sebagai tanda kedatangan mereka atas niat yang baik dan untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. etika dan moral. Adat ini dikenali sebagai pen paarttal atau dalam bahasa Melayu dipanggil sebagai melihat bakal isteri. Selain itu. kasta dan agama. beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik. sirih. buah-buahan. Kunjungan Ke Rumah Pengantin Adat ini dilakukan selepas adat merisik dilakukan. sub etnik. Pihak perempuan akan menerima hantaran tersebut sekiranya bersetuju. faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur. Ketika itu wakil pihak lelaki perlu datang dalam jumlah ganjil walaupun bilangan tersebut ramai. bunyibunyian serta serbuk kumkum akan dibawa.Merisik Merisik Dalam peringkat merisik.

kedua-dua pengantin akan menukar sirih pinang yang dinamakan taambuulan marrutal. Parisam biasa adalah pemberian hadiah yang dijalankan lebih awal daripada hari perkahwinan. Pada masa itu bakal pengantin lelaki berpeluang melihat pengantin perempuan dengan lebih dekat lagi. buah-buahan. mereka akan mengikat janji. Oleh itu bakal pengantin perempuan perlu melayani para tetamu yang bertandang termasuklah bakal suami. Seterusnya perkahwinan tersebut akan diumumkan kepada orang ramai. Ikat Janji Ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Kana poruttam. Raasiyaati paati poruttam. Sebaik sahaja sampai ke rumah bakal pengantin perempuan. Kali ini pengantin perempuan tidak turut serta. Adat penyesuaian bakal pengantin dikenali sebagai Thairumanam Poruttam Paartal dijalankan terlebih dahulu. Sekiranya keduadua belah pihak pengantin bersetuju. Parisam Adat parisam terbahagi kepada dua iaitu parisam biasa atau udan parisam. Raasi poruttam. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa. bunga-bungaan. sirih pinang. Sebagai tanda ikatan. perbincangan akan diadakan dengan saudara-mara.Bakal pengantin perempuan akan memakai sari dan dipertanggungjawabkan menghidang air minuman. Bakal pengantin lelaki seterusnya akan melafazkan ikat janji bagi menyatakan persetujuan untuk mengahwini bakal pengantin perempuan. bapa kedua-dua belah pihak akan berbincang mengenai perkahwinan tersebut. Kemudian kunjungan ini dibalas oleh wakil perempuan. Sekiranya bapa salah seorang bakal pengantin telah meninggal dunia. cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Racau poruttam dan Veetai poruttam. manakala . dalam ajaran Hindu tidak terdapat konsep perceraian. Dalam masyarakat India. Yooni poruttam. Diantara yang masih diamalkan oleh masyarakat Hindu iaitu Tina poruttam/Natcattira poruttam. Terdapat 21 aspek perlu diambil kira untuk menentukan kesesuaian pasangan bakal pengantin dengan cara tilikan dimanak Hindu. Kemudian upacara niccayam akan dilakukan dan lazimnya akan dijalankan dengan bertukar-tukar kalungan bunga. Pentiikka poruttam. adat pen paarttal juga bertujuan untuk mengetahui latar belakang bakal pengantin lelaki. Kemudian mereka akan membincangkan mengenai hari perkahwinan dan tentang belanja untuk pengantin perempuan. Vaiya poruttam. kad jemputan dan sebagainya. Mahentira poruttam.

Sebelum Majlis Perkahwinan Sebelum majlis perkahwinan berlangsung. Kemudian bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari dan diberi kepada anaknya. Ini dikenali sebagai orrai-maalai atau kalungan tunggal. Pada masa yang sama pengantin perempuan menulis sesuatu dengan menggunakan kunyit sebagai meminta restu daripada tuhan.udan parisam adalah pemberian hadiah yang dilakukan pada hari yang sama di sebelah pagi sebelum perkahwinan dilangsungkan. Setelah itu barulah pihak lelaki dan jemputan lain boleh melihat puurana kumbum dengan lebih dekat lagi. antaranya : Kad Jemputan . terdapat beberapa perkara penting yang perlu dijalankan terlebih dahulu. Parisam akan dibawa ke rumah pengantin perempuan diketuai oleh bakal pengantin lelaki dengan memakai pakaian tradisional masyarakat India. Hantaran ini perlu disediakan oleh wanita yang sudah bersuami sahaja dan mereka dipanggil cumanggali. Pengiring akan memberi kad jemputan kepada kedua-dua pihak pengantin. Namun begitu ada di kalangan mereka yang tidak lagi melakukan upacara tersebut untuk mengelakkan pembaziran. Pada masa yang sama alat muzik tradisional seperti naatasawaram dan meelam dimainkan. Pihak perempuan akan menyediakan buyung yang dikenali sebagai puurana kumbum yang diletakkan di ruang tamu. Dalam masyarakat India. Adat pemberian parisam akan diadakan pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Pada masa ini beberapa orang saudara-mara boleh mengalungkan kalungan bunga pada bakal pengantin perempuan. upacara sembahyang akan dilakukan terlebih dahulu. Tiga upacara penting iaitu mengunjungi rumah pengantin (pen paartal). Lampu minyak yang dipanggil sebagai kuttu vilakku diletakkan bersebelahan puurana kumbum sebagai menunjukkan kurniaan tuhan. adat ikat janji (niccayam) dan pemberian hadiah (parisam) merupakan adat yang sering dilakukan oleh masyarakat India. Pihak pengantin lelaki akan menyediakan beberapa jenis hantaran dalam jumlah ganjil. parisam umpama sebuah majlis pertunangan. Pada hari tersebut. bakal pengantin perempuan memakai sari parisam dan dipimpin keluar oleh seorang wanita lain ke ruang tamu. Bagi memulakan adat tersebut.

Beberapa keping kad jemputan dalam bilangan ganjil akan dibawa bersama ke kuil untuk dibawa bersembahyang (arccanai). pottut thaali.Kad jemputan memainkan peranan yang penting dalam perkahwinan masyarakat India. Kad jemputan ini dibuat berdasarkan almanak Hindu. Pada masa yang sama sirih pinang akan diberikan sebagai tanda jemputan perkahwinan secara rasmi. Mukuurtta Kaal Adat ini dilakukan lima hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Pihak pengantin adalah dilarang untuk menawar perkhidmatan yang dilakukan oleh pembuat thaali. bermakna perkahwinan tidak dapat dijalankan dengan lancar. cendana. tennant thaali dan sebagainya. Pihak lelaki akan membawa emas. Dalam upacara itu bubur manis dan nasi manis disediakan termasuklah dhoti dan sari untuk pasangan pengantin. Adat penyediaan thaali ini dilakukan tujuh atau sembilan hari sebelum hari perkahwinan. Sekiranya terdapat kesilapan. sirih pinang. Ini disebabkan terdapat pelbagai suku di kalangan masyarakat India. Kemudian dulang akan dibawa ke rumah pengantin perempuan untuk diberi kepada pengantin lelaki dan begitulah sebaliknya. Tiga hari sebelum perkahwinan. Kad jemputan yang telah dicetak disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. wang ringgit. kelapa. Upacara ini dinamakan sebagai paanam paaku. Ini adalah untuk memastikan tukang thaali mengetahui hari yang sesuai untuk membuat thaali. Penyediaan Thaali (Tjrumaanggalyam) Thaali atau tjirumaangalyam merupakan lambang suci perkahwinan yang dikalungkan pada leher kedua-dua pengantin. kelapa dan bayaran untuk pembuat thaali. Selepas itu upacara sembahyang dilakukan dan ini dinamakan sebagai thaalippadaiyal. pinang dan sebagainya sebagai lambang kekayaan. Untuk menjalankan adat tersebut sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang untuk dijadikan mukurtta . kumkum. Secara umumnya thaali tidak diwajibkan diperbuat daripada emas. Pada thaali itu diikat segumpal benang putih yang disapu dengan kunyit. Kad diletakkan di atas dulang bersama sirih. Ini kerana thaali masih boleh dibuat daripada kunyit yang dikatakan lebih selamat dan tidak dicuri orang. thaali akan diambil dan diletakkan di tempat sembahyang atas suruhan pembuat thaali. Adat mukuurtta kaal ini diadakan pada hari yang baik mengikut firasat masyarakat India. Terdapat pelbagai jenis thaali yang digunakan oleh masyarakat India seperti lingath thaali.

Kad undangan disapu dengan air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Batang pokok tersebut berukuran dua atau tiga meter dan mempunyai lilitan batang antara 20 hingga 30 sentimeter. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. Majlis perkahwinan dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. kum kum. Adat mendirikan mukuurtta kaal adalah sebagai menandakan perkahwinan akan dilangsungkan di rumah tersebut. kunyit dan sebagainya disediakan. Batang kayu diambil dan dibersihkan serta dibuang kulitnya. Lima orang perempuan yang sudah berkahwin akan menyapukan kunyit cair dan kumkum pada batang kayu tersebut dari pangkal hingga hujung. Kemudian hujung kayu diikat dengan daun ara atau mangga menggunakan kain bewarna merah. Kemudian upacara sembahyang dilakukan oleh pengantin beserta lima orang perempuan tersebut. Kebiasaannya adat mendirikan mukuurtta kaal dilakukan di rumah pengantin lelaki. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang diperbuat daripada benang yang disapu dengan kunyit dan hujungnya diikat dengan seketul kunyit kepada pengantin perempuan hingga .kaal. Kayu akan dipacak sedalam setengah meter dan bahan-bahan tadi akan dimasukkan ke dalam lubang tersebut sebagai lambang kekayaan. Sebanyak sembilan jenis bijirin ditabur pada batang kayu dan lampu minyak dinyalakan. Thirumanan bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat. Bahan-bahan lazim seperti sirih pinang. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Ahli-ahli keluarga pengantin akan bermohon pada Tuhan supaya perkahwinan dapat dilangsungkan tanpa gangguan. Tamil Thairumanam dan Diya Thairumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. Pada masa yang sama pengantin berikrar akan menjaga alam sekitar sebagai lambang persahabatan dengan alam sekitar. Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat India iaitu Vaitikat Thairumanam.

Kedua mempelai memberi hormat kepada ibu bapa atau mertua dengan menukar dulang berisi buah-buahan dan menyapu debu suci pada dahi pengantin. kecuali . Beberapa faktor penting yang diambil kira sebelum upacara perkahwinan dilangsungkan untuk mendapat kebahagiaan hidup. antaranya seperti masa yang baik untuk melangsungkan perkahwinan. ayam akan disembelih sebagai tanda menunjukkan tamatnya upacara perkahwinan. Antara adat tersebut ialah pengantin perempuan dikehendaki pergi ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas mereka disahkan sebagai pasangan suami isteri. memberi sirih. Pada masa itu ibu bapa mertua akan menghormati kedua-dua pengantin dengan mengadakan jamuan. Khemah lazimnya akan dirobohkan. mencium tapak kaki ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa). pengertian thaali. Sekiranya perkahwinan dilakukan di kuil. Sekiranya jamuan diadakan di dewan. Namun amalan tersebut tidak lagi dilakukan pada masa kini. makanan selain dari sayur-sayuran dihidangkan. Biasanya pasangan pengantin akan bertukartukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas. valatu kal. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri.aras dada. hadiah. Selepas Majlis Perkahwinan Terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat India selepas berlangsungnya sesuatu perkahwinan. Hanya jamuan ringan sahaja yang diberikan kepada mereka yang merobohkan khemah perkahwinan. menuang air susu ke dalamnya. jamuan perkahwinan dan meroboh khemah perkahwinan. Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan pada bahagian atasnya. penghormatan kepada pengantin lelaki. Jamuan perkahwinan tidak ketinggalan diadakan selepas upacara perkahwinan dijalankan. pemberian manisan. Pada hari ketiga selepas perkahwinan. simbol pokok pisang. memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua) dan wang. sayur-sayuran akan dihidangkan kepada para tetamu. Sebelum khemah dirobohkan.

Seterusnya perkahwinan tersebut akan diumumkan kepada orang ramai. Jamuan tersebut akan turut disertai oleh saudara mara serta sahabat handai. tamil tirumanam. Sebagai tanda ikatan.Seterusnya ialah mengkaji kecocokan antara kedua-dua bakal pengantin. Selain itu. sub etnik. tahap pendidikan. etika dan moral. Veelaalar. Terdapat 21 aspek perlu diambil kira untuk menentukan kesesuaian pasangan bakal pengantin dengan cara tilikan dimanak Hindu. faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur. manakala . Perkahwinan masyarakat India biasanya dilaksanakan mengikut golongan etnik iaitu Tamil. Malayalam. Seterusnya ialah kunjungan ke rumah pengantin. Bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. PERKAHWINAN MASYARAKAT INDIA Perkahwinan masyarakat India di Malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu vaitiikat tirumanam. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa. Gurukkal. Mutaliyar. beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik. prosedur ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan keduadua belah pihak. buah-buahan. Justeru. Parisam biasa adalah pemberian hadiah yang dijalankan lebih awal daripada hari perkahwinan. sirih pinang.Bakal pengantin lelaki seterusnya akan melafazkan ikat janji bagi menyatakan persetujuan untuk mengahwini bakal pengantin perempuan. Adat penyesuaian bakal pengantin dikenali sebagai Thirumanam Poruttam Paartal dijalankan terlebih dahulu. eliyat tirumanam. dalam ajaran Hindu tidak terdapat konsep perceraian.daging kerana daging amat dilarang dalam agama Hindu. pedanda iaitu Brahmin Gurukkal. kedua-dua pengantin akan menukar sirih pinang yang dinamakan taambuulan marrutal. bunga-bungaan. Peringkat pertama iaitu merisik. jenis pekerjaan. Adat parisam pula terbahagi kepada dua iaitu parisam biasa atau udan parisam. cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Telugu dan sub etnik iaitu Chetti. kasta dan agama. Teevar dan sebagainya serta status ekonomi. rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Pandaaram dan sebagainya.

parisam umpama sebuah majlis pertunangan. Pengiring akan memberi kad jemputan kepada kedua-dua pihak pengantin. Hantaran ini perlu disediakan oleh wanita yang sudah bersuami sahaja dan mereka dipanggil cumanggali. Adat mukuurtta kaal ini diadakan pada hari yang baik mengikut firasat masyarakat India. Kemudian bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari dan diberi kepada anaknya. bermakna perkahwinan tidak dapat dijalankan dengan lancar. Batang pokok tersebut berukuran dua atau tiga meter dan mempunyai lilitan batang antara 20 hingga 30 sentimeter. Pada masa yang sama pengantin perempuan menulis sesuatu dengan menggunakan kunyit sebagai meminta restu daripada tuhan. Sebelum majlis perkahwinan berlangsung. antaranya . terdapat beberapa perkara penting yang perlu dijalankan terlebih dahulu. Ini dikenali sebagai orraimaalai atau kalungan tunggal. Dalam masyarakat India. Pada masa ini beberapa orang saudara-mara boleh mengalungkan kalungan bunga pada bakal pengantin perempuan. upacara sembahyang akan dilakukan terlebih dahulu. Adat mukuurtakaal dilakukan lima hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Pihak pengantin lelaki akan menyediakan beberapa jenis hantaran dalam jumlah ganjil. Pada hari tersebut. Untuk menjalankan adat tersebut sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang untuk dijadikan mukurtta kaal. Sekiranya terdapat kesilapan. Majlis perkahwinan pula dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Bagi memulakan adat tersebut. Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Kad jemputan ini dibuat berdasarkan almanak Hindu. Kad jemputan yang telah dicetak disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. Setelah itu barulah pihak lelaki dan jemputan lain boleh melihat puurana kumbum dengan lebih dekat lagi.udan parisam adalah pemberian hadiah yang dilakukan pada hari yang sama di sebelah pagi sebelum perkahwinan dilangsungkan. kad jemputan memainkan peranan yang penting dalam perkahwinan masyarakat India. bakal pengantin perempuan memakai sari parisam dan dipimpin keluar oleh seorang wanita lain ke ruang tamu. Upacara perkahwinan dilakukan oleh . Kad undangan disapu dengan air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan.

ibu bapa mertua akan menghormati kedua-dua pengantin dengan mengadakan jamuan. terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat India selepas berlangsungnya sesuatu perkahwinan.Kedatangan mereka secara berkumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak semasa kesultanan Melaka dan semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda.masyarakat India juga terdiri daripada pelbagai suku kaum. Sejarah Orang india Malaysia ialah satu kaum di Malaysia yang berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. Pada masa itu.justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum. Orang india telah berhijrah ke Malaysia sejak 2000 tahun yang lalu. Kedua mempelai memberi hormat kepada ibu bapa atau mertua dengan menukar dulang berisi buahbuahan dan menyapu debu suci pada dahi pengantin. Selepas perkahwinan. Antara adat tersebut ialah pengantin perempuan dikehendaki pergi ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas mereka disahkan sebagai pasangan suami isteri.8 juta rakyat.Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan.orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1.Adat resam yang di amalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat melayu. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. pengenalan Masyarakat India meruapakan etnik ketiga terbesar di Malaysia. Perkahwinan masyarakat India .Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua.dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arahpembentukan sesebuah masyarakat majmuk di negara kita.Seperti juga masyarakat lain.separti masyarakat lain. Tujuan penghijrahan mereka ke Tanah Melayu ialah mensasarkan tujuan perniagaan atau perdagangan.masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini.Pada tahun 2005. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang diperbuat daripada benang yang disapu dengan kunyit dan hujungnya diikat dengan seketul kunyit kepada pengantin perempuan hingga aras dada. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari.

1: Perkahwinan Masyarakat India Pada Tahun 1990an. Malaysia menyatakan bahawa persatuanpersatuan terdahulu untuk sosial dan politik telah menjamin dan mengikat maksud untuk pengabadian untuk spesies dan sebuah institusi dijalankan untuk menunaikan hak milik. Sejarah perkahwinan kaum India di Shah Alam.Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan di bahagian atasnya.Perkahwinan merupakan institusi untuk menunaikan keperluan itu.Terdapat seorang medium yang bertanggunjawab untuk mencari perikatan yang sesuai dan memberitahu tentang kesesuaian jodoh pada keluarga kedua-dua .Perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa dianggap lebih menjamin kebahagiaan dan dipandang tinggi oleh masyarakat kaum India. menuang air susu kedalamnya. Mengikut sejarah juga.Thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat. mencium tapak kaki kedua ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa.Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri 36914203-Adat-Perkahwinan-Kaum-India SEJARAH PERKEMBANGAN PERKAHWINAN KAUM INDIA DI MALAYSIA 1. terdapat lapan jenis perkahwinan yang diamalkan oleh masyarakat India dan di antaranya ialah Brahma kalyanam.Dalam budaya masyarakat kaum India. Perkahwinan atau Thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci antara suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat.memberi sireh. Asura kalyanam.kerana pasangan untuk anak akan dipilih dengan menilai kelebihan dan kelemahan diri.memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua)dan wang. Orang bijaksana Vedic menyatakan bahawa asas untuk kebahagiaan dan penyempurnaan perkahwinan ialah kerjasama dan kasih sayang di antara kedua-dua bakal suami isteri. dan diya thirumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. Rakshasha kalyanam dan Paishacha kalyanam.Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat india iaitu vaitikat thirumanam.dan juga dengan melihat keserasian kedua-dua bakal pengantin melalui tilikan nasib. perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa atau penjaga diamalkan sejak tahun 1990 an.Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas. Prajayapta kalyanam. Ghandarva kalyanam.tamil thirumanam. Daiva kalyanam.horoskop dan sebagainya yang mampu menilai dengan tepat.

untuk melangsungkan perkahwinan.Lama-kelamaan.Pelamin ataupun Manavarai akan digunakan sekiranya perkahwinan berlangsung di kuil.sekiranya mereka secocok.poligami dihadkan.dan hanya terdiri daripada ahli keluarga.Makanan untuk jamuan selepas perkahwinan pula akan dimasak dengan bantuan ahli keluarga terdekat dan jiran-jiran yang datang menolong.telah menjadi tanggungjawab ibu bapa.sanak saudara dan kawan-kawan yang terdekat. Pengantin perempuan akan disolekkan oleh ahli keluarga dan sanak saudara di rumah.Mereka akan diberi kad jemputan dan pihak pengantin akan datang sendiri ke rumah orang untuk menjemput mereka ke perkahwinan.untuk memilih dan mengahwinkan anak mereka dengan pasangan tersebut.Pelamin tersebut agak besar dan rupa bentuknya lebih kurang sama. 1.pelita.pasangan yang telah berkahwin harus hidup dengan bahagia hingga ke akhir hayat.sesetengah pasangan yang berkahwin tanpa persefahaman telah menghadapi masalah rumah tangga yang keterlaluan dan akhirnya bercerai.Hal ini kerana.perkahwinan mula menitikberatkan maruah dan kebahagiaan pasangan.Terdapat rujukan tentang poligami dalam epik Hindu yang bernama Mahabharatha.dengan bunga melur.kerana faktor perubahan sosial.mereka akan bertocang hingga ke paras pinggang atau memakai rambut palsu.Medium tersebut turut berperanan sebagai perunding.Pengantin lelaki juga akan bersiap sedia di rumahnya.Di samping itu.Perkahwinan pada masa dahulu kebanyakannya dilangsungkan di rumah pengantin lelaki.ataupun hantaran yang dipanggil Dawry diminta oleh hampir setiap keluarga pihak pengantin lelaki.Menurut rujukan tersebut.dan dibenarkan kepada yang mampu.Para hadirin yang datang ke majlis perkahwinan tidak ramai.dewa cinta dan sebagainya.daripada pihak keluarga pengantin perempuan.Selepas itu.sesetengah pengantin akan mencadangkan tempat yang sesuai untuk keluarga pengantin.pengantin.tidak harus membebankan mereka dari segi .Pelamin biasanya mempunyai corak-corak seperti burung merak.Inai akan dihiasi di tangan dan juga di kaki.yang akan mencadangkan tarikh dan masa yang sesuai untuk menjalankan perkahwinan.2:Poligami Dan Mas Kahwin Poligami tidak begitu digalakkan bagi masyarakat kaum India di Malaysia.pasangan. Mas kahwin.setelah melihat kesesuaian mengikut carta kelahiran kedua-dua pengantin.lelaki dan perempuan dibenarkan memilih pasangan hidupnya sendiri.Seterusnya.Tujuan mas perkahwinan tersebut dihantar adalah kerana bakal pengantin perempuan yang akan hidup bersama keluarga pengantin lelaki sehingga ke akhir hayat.Namun begitu.Lama- kelamaan.ataupun di kuil yang terletak berhampiran dengan rumah kedua-dua pengantin.

Pihak keluarga pengantin kini boleh memilih pakej perhiasan dewan dan pelamin untuk perkahwinan.perkahwinan masyarakat India di Shah Alam.untuk memudahkan urusan perkahwinan.Pada masa kini.Pengantin lelaki juga ada yang gemar melaram dan mendapatkan perkhidmatan di pusat kecantikkan.dengan tawaran harga yang berbeza.Pengantin perempuan lebih gemar bersolek di pusat solekan dan kecantikkan.Pengantin perempuan akan memakai sari manakala pengantin lelaki akan memakai veshti dan baju yang dipanggil jippa.Malah.kawan-kawan dan juga kenalan yang berada di jauh.Ramai yang berpendapat bahawa kad jemputan bukan hanya sekadar mengingatkan tentang perkahwinan tersebut.Malaysia kebanyakkanya dilangsungkan di dewan serbaguna atau dewan komuniti.peranan medium telah diambil alih oleh pejabat-pejabat pendaftaran perkahwinan.Para hadirin yang datang ke perkahwinan terdiri daripada ahli keluarga.Makanan pula akan ditempah secara katering.adat ikat janji(niccayam).kewangan dan sebagainya.saudara mara.Ada juga segolongan masyarakat India yang masih gemar melangsungkan perkahwinan secara tradisional di kuil yang dekat dengan rumah kedua-dua pengantin.ada juga yang menempah mengikut idea sendiri.masyarakat India sekarang menempah kad jemputan yang terdiri daripada pelbagai jenis corak dan bentuk.Corak dan keunikkan kad jemputan yang ditempah itu dapat menggambarkan kemeriahan perkahwinan tersebut. .tocang.pemakaian rambut palsu dan bunga melur masih diamalkan sehingga kini.Oleh itu. Pada masa sekarang.dan pemberian hadiah(parisam) merupakan adat yang sering dilakukan oleh masyarakat India.Perkahwinan sekarang dapat dilangsungkan dengan mudah dengan adanya .malah merupakan perkara yang akan dikenang sehingga ke akhir hayat.Dawry yang diminta secara berlebihan oleh sesetengah pihak keluarga pengantin lelaki kadangkala membebankan keluarga pihak pengantin perempuan. Rumusan: Bermula hanya sebagai istiadat yang diwarisi dari zaman-berzaman.agar kad tersebut kelihatan unik dan menepati kehendak mereka.Namun.warna dan corak. Tiga upacara penting iaitu mengunjungi rumah pengantin(pen paarthal). Orang India semakin memberi perhatian kepada kad jemputan apabila berlangsungnya perkahwinan.Namun begitu ada di kalangan mereka yang tidak lagi melakukan upacara tersebut untuk mengelakkan pembaziran.Pelamin-pelamin yang digunakan sekarang amat menarik dan mempunyai pelbagai jenis tema.majlis perkahwinan seolaholah mengalami anjakan sehingga berkembang menjadi satu perniagaan dan industri yang menguntungkan.

terdapat beberapa adat yang perlu dilakukan. Bakal pengantin lelaki akan mengetuai rombongan membawa parisam ke rumah pengantin perempuan.sebuah Ekspo Perkahwinan India(IWF) telah diadakan oleh Agenda Suria Communications di Pusat Pameran Midvalley. Terdapat dua jenis adat parisam iaitu parisam biasa dan udan parisam. pada masa yang sama kad jemputan akan diberikan kepada kedua-dua belah pihak. proses membuat kad jemputan. mukurtta kaal dan lain-lain. Adat ini akan diadakan pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Setelah memakai sari tersebut.Ekspo-ekspo seperti ini membolehkan perkahwinan masyarakat India berkembang. Ia adalah adat memberi hadiah kepada bakal pengantin perempuan. sama ada untuk memenuhi tuntutan agama mahupun budaya kaum India itu sendiri.penganjuran pameran dan ekspo perkahwinan yang mempamerkan pelbagai tawaran dan keperluan sehenti pengantin. Saudara mara akan mengalungkan bunga yang dinamakan orrai-maalai. Majlis perkahwinan bukannya sesuatu perkara yang mudah kerana setiap pasangan perlu mempunyia perancangan yang rapi bagi memastikan sempurna sepanjang berlangsung dengan kemeriahan dan diingati sepanjang hayat.Suasana yang cukup selesa ini membolehkan pasangan bakal pengantin dan ibu bapa mereka membuat pilihan dan keputusan dalam keadaan yang tenang. . Adat Perkahwinan India Sebagaimana kaum-kaum lain di Malaysia. Di antara adat yang perlu dilakukan adalah seperti Parisam.Begitu juga dengan perkahwinan India yang semakin berkembang sehingga hari ini tanpa meninggalkan adat istiadat. bakal pengantin perempuan akan dibawa keluar ke ruang tamu. kaum India juga mempunyai adat resam perkahwinannya yang tersendiri. Ketibaan rombungan akan disambut dengan bunyian alat-alat muzik tradisional. Kuala Lumpur dari 13 hingga 15 April 2012.Terbaru ini. Selepas upacara sembahyang dijalankan. Parisam adalah suatu adat seumpama pertunangan di dalam masyarakat melayu. bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari kepada anaknya. Sebelum sesuatu perkahwinan itu berlaku. Parisam akan disediakan dalam jumlah yang ganjil oleh pihak lelaki.

Ia adalah lambang suci sesuatu perkahwinan itu. ianya berbeza mengikut suku kaum masyarakat India itu sendiri iaitu Vaitikat Thairumanam.Bagi masyarakat India beragama Hindu. Adat ini dilakukan bagi menandakan bahawa perkahwinan akan dilangsungkan di rumah tersebut. pokok tersebut hendaklah lurus. Upacara perkahwinan akan dilakukan oleh Pedanda. Untuk menjadikan mukuurtta kaal. Tamil Thairumanam dan Diya Thairumanam. Mukuurtta Kaal akan didirikan setelah menjalani upacara keagamaan yang khusus. Ia akan dibuat berpandukan kalender Hindu. Kemudian pengantin lelaki akan dikehendaki ke rumah pengantin perempuan pula selama tiga hari. Setelah selesai segala upacara keagamaan dan jamuan. Kemudian kedua-dua pengantin akan memberi hormat kepada kedua-dua ibubapa dan mertua. . sebatang pokok muda akan ditebang. Thirumanan bermaksud penyatuan melalui ikatan perkahwinan antara suami dan isteri. Terdapat tiga jenis Thirumanan di dalam masyarakat India. Apabila siap ia akan menjalani upacara sembahyang dan akan dinamakan sebagai thaalippadaiyal. Thaali boleh diperbuat daripada emas ataupun hanya daripada kunyit sahaja yang kemudiannya diikat pada benang. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali ke leher pengantin perempuan. Thaali atau Tjrumaanggalyam adalah suatu kalungan berupa rantai leher yang dikalungkan ke leher kedua-dua pengantin semasa upacara perkahwinan dijalankan. sebelum hari perkahwinan oleh pembuat thaali. kemudian barulah dibawa kerumah bakal pengantin untuk diberikan kepadanya. Lima hari sebelum hari perkahwinan adat Mukuurta Kaal akan dilakukan dirumah pengantin lelaki. yang mana akan dipasti tidak berlaku sebarang kesilapan. Kad yang telah siap dihasilkan akan menjalani beberapa upacara keagamaan seperti disapukan dengan cecair kunyit dan dibawa ke kuil. pengantin perempuan akan ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas disahkan sebagai suami isteri. berukuran dua atau tiga meter dan berukur lilit diantara 20 hingga 30 sentimeter. kad jemputan kahwin memainkan peranan yang penting. Proses pembuatan thaali dilakukan tujuh atau sembilan hari.

etnik.Tiga hari selepas majlis perkahwinan upacara meroboh khemah akan lilakukan.sirih. Maklumat diperoleh: sahabat handai.saudara mara.) Tanda :eratkan hubungan kekeluargaan.pendidikan. . Kaji kecocokan pengantin diadakan (PORUTTAM PARTTAL)  IKAT JANJI( NICCAYAM). Bakal pengantin akan melafazkan ikat janji perkahwinan. Buah tangan dibawa (kelapa.kumkum dll.sirih.  PARISAM(pertunangan) . Pengantin perempuan dikehendaki menghidang air minuman kepada pihak lelaki dan tetamu. Hantaran perlu disediakan oleh wanita yang bersuami(cumanggali).  KUNJUNGAN KE RUMAH PENGANTIN.Ada 2 jenis parisam: 1) parisam biasa( pemberian hadiah lebih drpd awal perkahwinan) 2) udan parisam (pemberian hadiah yg diberikan pd sebelah pagi sblm perkahwinan). Perbincangan perbelanjaan juga dititikberatkan. kasta.my/01/0103ind ADAT PERKAHWINAN MASYARAKAT INDIA  MERISIK Faktor: umur.jenis pekerjaan diambil kira.kelapa & kumkum.utk lihat paras rupanya.pinang. Pengantin akan bertukar kalungan bunga dalam upacara itu. Tanda ikatan: taambulam maruttal( adat menukar sirih).pnm. Rujukan : http://malaysiana. Upacara ini dibawa ke rumah pengantin perempuan. latar belakang. Mereka menyediakan puurana kumbam yang diletakkan sebelah kuttu .pinang. Sedikit jamuan akan dilakukan yang mana hanya melibatkan mereka yang terlibat sahaja. Dikenali sebagai pen parttal Pengantin lelaki kunjung ke rumah bakal pengantin perempuan.Wakil lelaki datang ke rumah perempuan dgn bawa buah-buahan.

v. pasangan akan menilik nasib melalui tarikh lahir dan masa kelahiran untuk memastikan jodoh berpanjangan. Sebelum berkahwin. ii. Mestilah mengikut umur. Selepas bertunang. Merisik (Tirumana taraga) Melihat bakal isteri (Pen Paarttal) Tilikan dimanak Hindu Ikat janji (Niccayam) . iv. bakal pengantin lelaki tidak boleh pergi atau keluar jauh dari rumah dibimbangi berlaku kemalangan. iv. lelaki hendaklah lebih tua daripada perempuan. Tidak boleh berpoligami. i.Peringkat pertama • • • • • • • • • • • • • Merisik (Tirumana taraga) Melihat bakal isteri (Pen Paarttal) Tilikan dimanak Hindu Ikat janji (Niccayam) Pemberian hadiah (Parisam) Sebelum Majlis Perkahwinan Kad jemputan Penyediaan Thaali (Tjirumaanggalyam) Mendirikan mukuurtta kaal Perkahwinan Menanam pokok (Kanggenam) Ikatan Suci (Thirumanan) Selepas majlis perkahwinan Saling berkunjung Meroboh khemah Jamuan perkahwinan ASPEK PERKAHWINAN-pantang larang i. iii. Sehari sebelum majlis perkahwinan diadakan bakal pengantin tidak dibenarkan keluar daripada rumah. ii. iii.

Pemberian hadiah (Parisam) .v.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->