TAHUKAH ANDA?

Sejarah Penubuhan Wilayah Persekutuan Hari Wilayah Persekutuan disambut pada setiap 1 Februari setiap tahun sempena memperingati penubuhan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Pada tahun ini genap 39 tahun bagi Bandaraya Kuala Lumpur, 29 tahun Wilayah Persekutuan Labuan dan 12 tahun Wilayah Persekutuan Putrajaya. Berkongsi mengenai sejarah penubuhan ketiga-tiga Wilayah Persekutuan ini, Kuala Lumpur ditubuhkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1974, lalu menjadi ibu negara Malaysia. Pentadbiran Kuala Lumpur diletakkan di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Kuala Lumpur merupakan pusat perundangan dan menempatkan Bangunan Parlimen. Pada 16 April 1984, Labuan yang dulunya sebahagian daripada pentadbiran Sabah di bawa masuk ke dalam Wilayah Persekutuan dan diletakkan di bawah pentadbiran Perbadanan Labuan. Putrajaya ditubuhkan sebagai Wilayah Persekutuan ketiga dan diletakkan di bawah pentadbiran Perbadanan Putrajaya. Putrajaya kemudiannya menjadi pusat pentadbiran yang baru bagi Malaysia. Tema yang dipilih pada tahun ini ialah 'Perpaduan Teras Kesejahteraan Wilayah Persekutuan'. Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Wilayah Persekutuan Tahun 2013 kepada semua warga kerja Kraftangan Malaysia khususnya dan semua warga Wilayah Persekutuan amnya... Wilayah Persekutuan

Daripaa Wikipedia, ensiklopedia bebas. Wilayah Persekutuan (Ja wi: ‫هيالو‬ halai )‫ڤ ر س كوت وان‬ wilayah yang ditadbir secara langsung oleh kerajaan Persekutuan Mal aysia dan ditadbir di bawah perundangan Ke menterian Wilayah Persekutuan.

Wilayah Persekutuan ‫والي ه ڤ ر س كوت وان‬

Bendera Wilayah Persekutuan Negara Wilayah Malaysia Kuala Lumpur Putrajaya Labuan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Tidak seperti negeri-negeri lain Pentadbir bagi Malaysia, Wilayah Persekutuan tidak diperintah oleh kerajaan negeri, sebaliknya terletak di bawah pentadbiran Persekutuan dan diperintah oleh Yang di-Pertuan Agong. Terdapat tiga bahagian dalam Wilayah Persekutuan, iaitu Kuala Lumpur, Labuandan Putrajaya. Daripada ketiga-tiga bahagian ini, Kuala Lumpur merupakan ibu kota Persekutuan, Labuan merupakan Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa (IBFC) manakala Putrajaya merupakan pusat pentadbiran Persekutuan.

Sejarah

Kuala Lumpur ditubuhkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1974, lalu menjadi ibu negara Malaysia. Pentadbiran Kuala Lumpur diletakkan di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Kuala Lumpur merupakan pusat perundangandan menempatkan Bangunan Parlimen. Pada 16 April 1984, Labuan yang dahulunya sebahagian daripada pentadbiran Sabah dibawa masuk kedalam Wilayah Persekutuan dan diletakkan di bawah pentadbiran Perbadanan Labuan. Pada 1 Februari 2001, Putrajaya ditubuhkan sebagai Wilayah Persekutuan ketiga dan diletakkan di bawah pentadbiran Perbadanan Putrajaya. Putrajaya kemudiannya menjadi pusat pentadbiran yang baru bagi Malaysia. Pembentukan Kabinet baru pada 27 Mac 2004 oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi telah membawa kepada penubuhan Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP). Tugas kementerian ini ialah memberi tumpuan khusus terhadap kemajuan Wilayah Persekutuan. Semasa Sukan Malaysia di Kedah pada tahun 2006, Kuala Lumpur, Labuan Putrajaya telah disatukan ke dalam kontinjen tunggal Wilayah Persekutuan . dan

Bendra Wilayah Persekutuan memiliki bendera rasminya yang sendiri. Bendera ini telah mula digunakan pada 23 Mei 2006. Sungguhpun begitu, bendera-bendera milik setiap wilayah masih dipakai guna.

Bendera Kuala Lumpur

Bendera Putrajaya

Bendera Labuan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Malaysia Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Malaysia adalah kementerian di bawah kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab menyelia Wilayah Persekutuan. Menterinya yang terkini adalah Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. []Sejarah Penubuhan KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN diwujudkan pada tahun 1979 untuk menjalankan tugas dan fungsi sebagaimana yang dinyatakan dalam Akta Fungsi-Fungsi Menteri 1969. Pada masa itu, KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN juga berfungsi sebagai penyelaras perancangan dan pembangunan Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Klang selaras dengan penubuhan satu Majlis Perancangan Wilayah Lembah Klang dan Jawatankuasa Kerja Perancangan Wilayah Lembah Klang. Pada tahun 1981, KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN telah diturunkan statusnya menjadi satu bahagian di bawah pentadbiran Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang beroperasi sebagai Unit Perancangan Lembah Klang. Untuk menampung strategi pembangunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan pula, pada tahun 1984 telah diwujudkan Bahagian Kemajuan Wilayah Persekutuan dan Perancangan Lembah Klang untuk melaksanakan dasar pembangunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan. Pengumuman penyusunan semula kabinet pada 27 Mac 2004 oleh Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Bin Hj. Ahmad Badawi, menyaksikan penubuhan Kementerian Wilayah Persekutuan. Tan Sri Mohd Isa Bin Dato' Hj Abdul Samad telah dilantik sebagai Menteri Wilayah Persekutuanyang pertama. Penyusunan semula Kabinet pada 27 Mac 2004 telah menyaksikan Kementerian Wilayah Persekutuan ditubuhkan semula untuk memberi tumpuan khusus terhadap kemajuan Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya) di samping bertanggungjawab untuk menyelaras Perancangan Lembah Klang seperti yang tersebut dalam Akta Fungsi-Fungsi Menteri 1969 (pindaan terkini).

Transformasi Bahagian Kemajuan Wilayah Persekutuan dan Perancangan Lembah Kelang yang merupakan salah sebuah Jabatan Perdana Menteri menjadi sebuah Kementerian pada 27 Mac 2004 menekankan kepentingan dan keutamaan yang diberikan kepada perancangan dan pembangunan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; meliputi perancangan Lembah Kelang sebagai sebahagian daripada usaha negara untuk memajukan kawasan tersebut. Penubuhan KWP bertujuan:-

B. Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa fungsi dan tanggungjawab Kementerian Wilayah Persekutuan diperkukuh dan diperluaskan untuk membasmi kemiskinan bandar seluruh negara dan melaksanakan program kesejahteraan bandar. Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya dan kepulauan Pesisir. []Maju Maju dari segi ekonomi. Perbadanan Putrajaya. Sehubungan itu. ketika pembentangan Bajet 2010. Melaksanakan tugas-tugas perancangan dan pembangunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. psikologi dan budaya.A. politik dan sosial. []Fungsi  Mengubal. Wilayah Persekutuan Labuan menjadi pusat kewangan luar pesisiran antarabangsa. Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi pusat pentadbiran kerajaan persekutuan yang utama. rohani. pada 13 November 2009. Pusat perancangan bagi pembangunan Wilayah Lembah Klang yang terancang dan terkawal. Kementerian Wilayah Persekutuan dengan rasminya dikenali sebagai KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN DAN KESEJAHTERAAN BANDAR. Y. Perbadanan Labuan. Pada 23 Oktober 2009. . Putrajaya dan Labuan serta Lembah Klang dan Hal Ehwal Kepulauan. merancang dan melaksanakan dasar-dasar pembangunan fizikal dan insan berteraskan nilai dan budaya Malaysia dengan fokus kepada :   Wilayah Persekutuan menjadi bandaraya bertaraf dunia. Bertanggungjawab untuk mengawal selia :     Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Hal Ehwal Kepulauan Luar Pesisir.    []Visi Wilayah Persekutuan Maju dan Sejahtera []Wilayah Persekutuan Wilayah Persekutuan terdiri daripada Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. pulau pelancongan bebas cukai antarabangsa dan pusat pendidikan yang terkemuka.

Presint 2. Aras G-7. Sejahtera dari segi pencapaian ekonomi. Sejahtera dalam aspek pencapaian masyarakat yang berilmu.[]Sejahtera  Sejahtera dalam aspek bandaraya yang berkualiti dan efisien yang mempunyai infrastruktur yang terancang dan berkualiti. Sejahtera dalam aspek sistem pengangkutan awam yang tepat. berbudi bahasa dan berbudaya tinggi. masyarakat. Sejahtera dari segi nilai kebersihan.       []Misi  Menerajui perancangan. Sejahtera dalam aspek keharmonian integrasi antara kaum dan penyertaan masyarakat untuk membentuk komuniti yang berhemah. 62100 Putrajaya. Menara Seri Wilayah. keselesaaan dan penjagaan alam sekitar. . pengurusan dan penyelarasan pembangunan insan. []Nilai-Nilai Teras Mesra Amanah Jelas Unggul []Moto BERSAMA MENJAYAKAN WILAYAH PERSEKUTUAN" []Alamat Surat Menyurat KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN DAN KESEJAHTERAAN BANDAR. beretika dan bersikap toleransi. bermoral. dan peluang pekerjaan untuk masyarakat. cepat dan selamat sejahtera dari segi keselamatan awam yang terjamin. Blok 2. kemudahan rekreasi dan tempat hiburan untuk memenuhi pelbagai keperluan masyarakat. ekonomi dan persekitaran bagi merealisasikan Wilayah Persekutuan maju dan sejahtera serta membantu dalam perancangan Lembah Klang.

.

.

.

.

.

Lagu Wilayah Persekutuan Inilah Wilayah Bumi Yang Bertuah Maju Membangun Dijulang Megah Aman Sentosa Disepanjang Masa Teguh Disemai Sentiasa Membara Semangat Setiap Warganya Cergas Mindanya Semangat Waja Pada Wilayah Ditumpah Setia Hormat Hormati Penuh Mesra Bersatulah Berbaktilah Semua Warga Wilayah Sayangilah Lindungilah Sepenuh Jiwa Raga Kita Jaga Keharmonian Semua Maju Sejahtera Wilayah Persekutuan .

.

Pengerusi Perbadanan Labuan Datuk Yusof Mahal .Ditadbir oleh . Wilayah Persekutuan Labuan ‫الب وان ڤ ر س كوت وان والي ه‬ Bendera Mohor Labuan di Malaysia Negara Negeri Menjadi Wilayah Persekutuan Malaysia Wilayah Persekutuan 16 April 1984 Kerajaan .Labuan Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas.

Jumlah 35.Kepadatan 86. Labuan mempunyai pelabuhan yang dalam dan besar. Melaka dan Pulau Pinang. Labuan telah diperintah oleh Jepun.Luas . Pulau Labuan telah diisytiharkan sebagai pusat kewangan luar pantai (offshore financial centre) pada 1990 dan pelabuhan bebas cukai sejak 1956. Pulau Labuan juga mempunyai air yang jernih dan pantai berpasir sepanjang persisiran pantai.4/batu persegi (955/km²) Zon waktu MST (UTC+8) Min waktu suria UTC+06:46:40 Laman sesawang: www.473. yang merupakan punca asal namanya pelabuhan atau "Labuhan". Ketika era pentadbiran British di Pulau Labuan.pl. dan lima minit perjalanan bot ke Pulau Papan. Sejarah Rencana utama: Sejarah Labuan Pulau Labuan asalnya merupakan sebahagian dari Kesultanan Brunei. ia digabungkan dengan Borneo Utara. Pada Disember 1941 hingga Jun 1945. Namun begitu pada 1 Januari 1906 Labuan telah diserahkan kembali kepada British dan menjadi sebahagian daripada Negeri-negeri Selat pada 30 Oktober 1906 bersama-sama Singapura. menjadikannya destinasi perlancongan yang baik.gov. Pulau Labuan terletak sekitar 10 km dari pantai Sabah. Pada 1846. Victoria adalah merupakan nama lama bagi Bandar Labuanyang merupakan pusat pemerintahan dan sosio ekonomi penduduk pekan. Ia merangkumi keseluruhan pulau Labuan yang mempunyai keluasan 98 km 2.Jumlah . Labuan telah ditukar namanya menjadi Pulau Maida (前田島 [Maeda-shima])sempena nama Komander . ia diserahkan kepada British oleh Sultan Brunei Sultan Omar Ali Saifuddin II setelah British menggunakan pulau tidak berpenghuni itu sebagai tapak operasi menentang lanun. Pulau Labuan juga mempunyai perairan yang baik untuk aktiviti menyelam dan mempunyai empat destinasi penyelaman skuba.908 [1] 2. Kemudian pada 1890. 2 1/2 jam penerbangan dari Kuala Lumpur.1 batu persegi (91 km²) Penduduk (2010) . Pada 1848 Labuan telah diistiharkan sebagai Tanah Jajahan Mahkota British.my Wilayah Persekutuan Labuan merupakan Wilayah Persekutuan kedua Malaysia.

Selepas pengunduran Jepun dan pentadbiran tentera British tamat. Ahli Dewan Negara bagi Labuan adalah YB Senator Datuk Yunus Kurus manakala wakil Labuan di Dewan Rakyat adalah YB Datuk Yusof Mahal. Secara lazimnya. Labuan yang dahulunya didiami oleh nelayan. ahli Dewan Rakyat bagi Labuan akan dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan Labuan.d. Labuan mempunyai seorang perwakilan di Dewan Negara dan seorang di Dewan Rakyat.Nov 1852 James Brooke (b. mula menjadi tumpuan para pelajar dari dalam dan luar labuan berikutan pembukaan Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan dan Kolej Matrikulasi Labuan. Peninggalan sejarah zaman silam di Labuan menjadi tarikan pelancong seperti Taman Damai (tempat Jepun menyerah kalah kepada British). [sunting]Politik Rencana utama: Politik Labuan Labuan merupakan salah sebuah Wilayah Persekutuan Malaysia. Selain peninggalan sejarah zaman silam. Labuan juga terkenal dengan aktiviti sukan laut peringkat antarabangsa seperti pertandingan memancing laut dalam. Seterusnya pada 1963 ia bersama-sama Sabah bergabung ke dalam Malaysia. Labuan dahulunya merupakan kawasan terpinggir dari arus pembangunan. 1910) . Secara tradisi. John (b. 1825 . 1803 . kubur askar asing yang terkorban semasa berperang dengan tentera Jepun di Tanjung Taras dan Taman Burung Eksotik. Setelah diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1984. Labuan digabungkan ke dalam Borneo Utara pada 1946.d. Perbadanan Labuan yang diketuai oleh seorang Pengerusi adalah pihak berkuasa tempatan yang bertanggungjawab terhadap pembangunan dan pentadbiran Labuan. 1868) 1852 . Pulau ini ditadbir oleh Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar. hampir semua ketua-ketua kampung adalah berketurunan Kadayan-Brunei kecuali Ketua Kampung Sungai Keling yang berketurunan Cina. Kampung-kampung di Labuan pula di tadbir oleh seramai 27 orang Ketua Kampung yang dilantik oleh Perbadanan Labuan.1856 Spenser St. kawasan penempatan bagi kaum Kedayan ini mula menjadi antara destinasi utama kepada pelabur asing untuk berurusniaga terutama sekali setelah Labuan diiktiraf sebagai Pusat Kewangan Pesisir Antarabangsa atau IOFC pada Oktober 1990 (kini dikenali sebagai Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa atau LOFSA).tentera Jepun di Borneo Marquis Toshinari Maeda. jet ski dan kayak mengelilingi Pulau Labuan. Berikut senarai para pentadbir di Labuan: Gabenor 27 Nov 1847 .

d.d.1875 Henry Ernest Gascoyne Bulwer (b.d.1888 Peter Leys 1888 .1946 Residen British di Brunei Residen British 1907 . 1911) Komander Jepun 3 Jan 1942 .2008 Dato' Suhaili Abdul Rahman (b.16 Sep 1963 ..Mar 1945 . 1934 . 1961) 2008 . 1898) 1881 . c.1867 Hugh Low (b.1879 Herbert Taylor Ussher (b.1861 George Warren Edwards 1861 .1936 A.D..1946 Gabenor Negeri-negeri Selat Timbalan Gabenor 1906 .d. 1907) 1936 .1918 Geoffrey Edmund Cator (b. 1973) 1918 .d.1934 .. 1945) 2003 ..Leftenan Gabenor (pemangku tugas Gabenor) 1848 .1830 . 1880) 1879 . 1905) 1867 . 1881) 1866 .1856 John Scott (b.S.1850 William Napier 1850 . 1837 ..2011 Datuk Ahmad Phesal Talib 2011 ...d. 1824 .d. M. Humphrey (b.P. 1834 ..d.. 1814 .19. McArthur Feb 1917 . 1940 .. 1836 . Pengerusi Perbadanan Labuan 2001 .H. York (b.1890 Arthur Shirley Hamilton 1890 . 1884 ..1871 John Pope Hennessy (b.1940 . 1891) 1871 .1906 Gabenor Borneo Utara 1906 . 1898) Gabenor 1856 . 1836 .3 Jan 1942 A.H.1881 Charles Cameron Lees (b. 1914) 9 Aug 1875 .1866 Jeremiah Thomas Fitzgerald Callaghan (b. Mar 1945 ..10 Jun 1945 Hichiro Okuyama British Residents 1945 ..2003 Dato' Othman Mohd Rijal (b.Sekarang Datuk Yusof Mahal Geografi Rencana utama: Geografi Labuan .

Pulau Labuan adalah pulau terbesar.Wilayah Persekutuan Labuan terletak kira-kira 8km dari persisir pantai pulau Borneo bahagian pantai barat. manakala ianya mempunyai lima lagi pulau kecil yang lain di sekitarnya iaitu Pulau Papan. Pulau Rusukan Kecildan Pulau Rusukan Besar. Kampung Rencana utama: Kampung di Labuan Wilayah Persekutuan Labuan terbahagi kepada 28 kampung :                             Batu Arang Batu Manikar Layang-Layangan Lubok Temiang Rancha-Rancha Nagalang Sungai Lada Kerupang Lajau Tanjung Kubong Pantai Membedai Tanjung Aru Tanjung Aru Nelayan Durian Tunjung Sungai Pagar Sungai Miri Gersik Saguking Ganggarak Bukit Kuda Bukit Kalam Sungai Bedaun Kiamsam Bebuloh Pohon Batu Patau-patau Sungai Kaling Kilan Merinding . Pulau Kuraman. Pulau Burong.

28%).92%). Dialek Labuan mempunyai beberapa perbezaan berbanding Bahasa Melayu standard. atas permintaan Kumpulan 20 negara kaya dan membangun. Mereka beragama Islam dan bertutur dalam bahasa Melayu dialek Kadayan-Brunei atau lebih dikenali sebagai dialek Labuan.019 or 15. Namun OECD mengeluarkan Pusat Kewangan Luar Pesisir Labuan dalam senarai hitam syurga cukai yang tidak bekerjasama atau komitmennya untuk bekerjasama dalam memerangi penyalahgunaan pematuhan dalam piawai percukaian cuma beberapa hari kemudian. Empat negara ini dinamakan sebagai negara yang paling bawah kerana menolak untuk menerima peraturan baru keterbukaan kewangan seperti bertukar-tukar maklumat mengenai cukai. India (989 or 1.143 or 5. Berikut adalah antara perkataan yang sering digunakan dalam perbualan seharian:     Awu=ya ani=ini atu=itu kita=awak (digunakan untuk merujuk kepada orang yang lebih tua atau dihormati) batah=lama tah=lah mun=kalau    .549 or 77. Costa Rica dan Uruguay.[2] Demografi Rencana utama: Demografi Labuan Komposisi etnik di Labuan pada 2000 ialah Melayu (60. Selain Malaysia. Cina (12. OECD juga menyenaraihitamkan Filipina.47%). Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) telah menyenaraihitamkan Labuan sebagai satu dari "syurga bagi rahsia perbankan".33%).Ekonomi Rencana utama: Ekonomi Labuan Senarai hitam syurga cukai OECD Pada April 2009. Budaya Rencana utama: Kebudayaan Labuan Majoriti penduduk Labuan adalah berketurunan Kadayan-Brunei. lain lain (4.

Bintang dan Pingat Persekutuan (Wilayah Persekutuan) sempena Hari Wilayah Persekutuan. kelupis dan makanan karing. Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah berkenan mengurniakan Darjah Kebesaran.           basar=besar damit=kecil aing=air karang=nanti bisai=cantik ia=dia mulih=pulang mengatil=mengacau antah=entah nda=tidak mun=kalau Antara makanan tradisi masyarakat Labuan pula ialah ambuyat. Darjah Kebesaran Yang Mulia Mahkota Wilayah ini mempunyai 7 pangkat iaitu:  Seri Utama Mahkota Wilayah (SUMW) yang membawa gelaran Datuk Seri Utama Seri Mahkota Wilayah (SMW) yang membawa gelaran Datuk Seri Panglima Mahkota Wilayah (PMW) yang membawa gelaran Datuk Johan Mahkota Wilayah (JMW) Kesatria Mahkota Wilayah (KMW) Ahli Mahkota Wilayah (AMW) Pingat Pangkuan Mahkota Wilayah (PPMW)       . Darjah Kebesaran Mulai tahun 2008.

L. Tengah: Menara Kuala Lumpur Bendera Mohor Nama gelaran: K. latar langit KL.Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ‫ل وم ڤور ك وا ال ڤ ر س كوت وان والي ه‬ Dari kiri atas ikut pusingan jam: Menara Berkembar Petronas. Moto: Maju dan Makmur Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ‫ل وم ڤور ك وا ال ڤ ر س كوت وان والي ه‬ . Jalan Petaling. Masjid Jamek dan kuala sungai Gombak/Klang. Tugu Negara. Masjid Negara.

Lokasi di Malaysia Koordinat: 3°8′U 101°42′T Negara Negeri Ditubuhkan Dikurniakan status bandaraya Dijadikan Wilayah Persekutuan 1974 1857 1972 Malaysia Wilayah Persekutuan Kerajaan .6/batu persegi (6.Musim panas (DST) WPM (UTC+8) Tiada (UTC+8) Poskod 50xxx hingga 60xxx 68xxx Waktu suria min Kod panggilan kebangsaan UTC + 06:46:48 03 .2 juta [kutipan diperlukan] Zon waktu .Metro 1.674.Kepadatan .95 m) Penduduk (2010) [2] .Datuk Bandar Datuk Ahmad Phesal Talib mulai 18 Julai 2012 [1] Luas .Bandar .65 km²) Ketinggian 72 kaki (21.891/km²) 7.Bandar 95.621 (Pertama) 17.847.18 batu persegi (243.

[8] Semenjak 1990-an. dan juga satu-satunya bandar raya global di Malaysia. bandar raya ini menjadi tuan rumah kepada berbilang acara sukan.2 juta orang[3].[2] Kuala Lumpur tergolong dalam sebuah kawasan metropolitan besar yang turut meliputi sebahagian besar negeri Selangor.[10] Kuala Lumpur dihubungkan dengan dunia luar oleh dua buah lapangan terbang. Sejarah Rencana utama: Sejarah Kuala Lumpur Sejarah moden Kuala Lumpur bermula pada 1850-an. diduduki 1. di Kuala Lumpur terdirinya menara berkembar tertinggi di dunia. Bandar raya ini juga merupakan pusat kebudayaan dan ekonomi Malaysia kerana kedudukannya selaku ibu negara dan bandar raya primat. terdapat beberapa cawangan kehakiman yang kekal di ibu kota ini. Kediaman rasmi Yang di-Pertuan Agong. ketika ketua Melayu Klang. ialah ibu negara dan bandar terbesar di Malaysia. dan juga kawasan metropolitan yang paling pesat membangun di negara dari segi bilangan penduduk dan ekonomi.[9] Selain itu. Raja Abdullah. iaitu Menara Berkembar Petronas. iaitu Istana Negara.Daripada ensiklopedia Kuala Jawi: ‫روڤمول الاوك‬.[12] Sungai Gombak pernah dikenali sebagai Sungai Lumpur. dan juga sebuah enklaf dalam negeri Selangor. Lumpur (Tulisan singkatan: KL) atau penuhnya Wilayah Laman sesawang: Laman Web Rasmi Kuala Lumpur Persekutuan Kuala Lumpur. termasuk Sukan Komanwel 1998 dan Kejohanan Dunia Formula Satu. Kawasan Wilayah Persekutuan ini yang meliputi tanah seluas 244 km2 (94 batu²). iaitu Lembah Klang. juga terletak di Kuala Lumpur. iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang kini hanya berkhidmat untuk penerbangan dalam negara.[11] mengupah buruh Cina untuk membuka lombong timah yang baru dan lebih besar. menurut Globalization and World Cities Study Group and Network (GaWC). maka nama asal .[5] Namun begitu. bebas. di pantai barat tengah Semenanjung Malaysia. sebuah kelompokan bandar yang diduduki 7.[12] Mereka tiba di kuala Sungai Gombak danSungai Klang untuk membuka lombong di Ampang.[6] Kuala Lumpur ditarafkan sebagai bandaraya dunia alfa. nama Awalan nombor plat kenderaan ISO 3166-2 Wxx (semua kenderaan kecuali teksi) HWx (teksi sahaja) MY-14 Wikipedia.63 juta orang mengikut banci tahun 2010. dan juga pernah menjadi lokasi cabang eksekutif dan kehakiman kerajaan persekutuan yang kini bertapak di Putrajaya sejak tahun 1999. politik dan kebudayaan. [4] Kuala Lumpur merupakan tempat letaknya Parlimen Malaysia.[7] Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ialah salah satu daripada tiga buah Wilayah Persekutuan Malaysia.

kejadian kebakaran dan banjir.000 untuk membina jalan raya.[12] Sekitar 1870-an. memusnahkan struktur kayu atap bangunan-bangunan Kuala Lumpur. bangunan-bangunan atap daun nipah telah digantikan batu-bata. Kebanyakan bangunan batu-bata baru menyerupai rumah kedai di China Selatan.[14] Pembinaan semula Kapitan Yap Ah Loy pengasas dan pemacu kota Kuala Lumpur moden. Tidak lama kemudian. Banyak sekali kemelut yang dialami Kuala Lumpur yang masih muda itu. ibu negeri Selangor berpindah dari Klang ke Kuala Lumpur yang jauh lebih strategik.[13] Pada tahun 1880. dengan ciri-ciri "kaki lima" dan juga hasil kemahiran pertukangan kayu Cina. berlakunya malapetaka kebakaran besar disusuli banjir besar. Pengangkutan ke bandar ini dipermudahkan lagi dengan landasan keretapi. Lombong-lombong ini berkembang menjadi kawasan perdagangan yang semakin diterima sebagai bandar sempadan. maka menyerlahkan seni bina eklektik rumah kedai tersendiri yang biasa terdapat di rantau ini. Jalan Petaling (Petaling Street) yang kini merupakan . Jalan Pudu (Pudoh Road). Kapitan Cina Kuala Lumpur.[14] Kapitan Yap Ah Loy telah membeli hartanah di sebuah tanah pinggiran kota dan menyarankan penghasilan batu-bata untuk pembinaan semula kota Kuala Lumpur. Tempat tersebut kini dikenaliBrickfields. Frank Swettenham. Kesannya. terutamanya Perang Saudara Selangor. bertindak dengan mewajibkan semua bangunan dibina daripada batu-bata dan jubin sahaja. Yap Ah Loy menjadi pemimpin yang bertanggungjawab memastikan ketahanan diikuti pertumbuhan sistematik bandar ini. lombong timah dibuka di Pudu dan Batu. Selepas itu. di samping diserang wabak penyakit. Residen British di Selangor. [15] Pada tahun 1881. Kapitan Yap Ah Loy telah membelanja wang sejumlah $20. Jalan-jalan tersebut merangkumi Jalan Ampang (Ampang Road). lama-kelamaan diberi nama Kuala Lumpur.untuk bandar ini ialah "Pengkalan Lumpur". Beliau mula membangunkan Kuala Lumpur dari sebuah tempat kecil yang tidak dikenali menjadi bandar perlombongan yang giat sekali ekonominya.

apabila panglima besar Tentera Kawasan Ketujuh Jepun di Singapura dan Tanah Melayu. Pada tahun 1896. Pelbagai komuniti berlainan keturunan mencari tempat tinggal di merata Kuala Lumpur. kuasa dikurniakannya setaraf pembesar Melayu. [17] Perang Dunia Kedua Tentera Jepun membersihkan jalanan Kuala Lumpur ketika Perang Dunia II. Kuala Lumpur ditawan oleh tentera Jepun pada 11 Januari 1942 dan menguasainya bersama seluruh Tanah Melayu sehingga 15 Oktober 1945. Kaum Cina menetap di sekitar pusat perdagangan Medan Pasar (Market Square) di timur Sungai Klang. Kuala Lumpur turut dinamakan ibu negara Persekutuan Malaysia yang berdaulat. Chettiar India. kejayaan Yap Ah Loy membangun kota menyebabkan Kuala Lumpur dipilih sebagai ibu negara Negeri-Negeri Melayu Bersekutu yang baru. menyerah kalah kepada pentadbir British selepas pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki. Di samping itu.[18] Kuala Lumpur meredah zaman peperangan. Seishirō Itagaki. [16]Beliau juga menggalakkan Orang Melayu berusaha padi di sekitar kota untuk menampung pembangunan kota. Sekolah pertama Kuala Lumpur juga diasaskan sekitar masa ini oleh Kapitan Yap Ah Loy. Sebagai Kapitan Cina. Kaum Melayu. Kapitan telah membina penjara besar yang mampu memuatkan 60 tahanan pada suatu masa. kejatuhan nilai getah dan timah dan zaman darurat ketika Tanah Melayu berdepan dengan pemberontakan komunis. beliau menggubal pelbagai undang-undang dan peraturan dan menyusun semula struktur penempatan. Dengan inilah. Berikutan kepesatan pembangunan pada 1890-an. ke arah Pekan Cina (Jalan Petaling). merupakan pusat pejabat pentadbiran British. Beliau juga telah menegakkan keamanan dan ketenteraman kota dengan bantuan hanya 6 orang polis. Persekutuan Tanah Melayu merdeka dari . perkilangan tepung ubi dibangunkannya di Jalan Petaling. asas yang kukuh telah disediakan untuk pembangunan pesat Kuala Lumpur berikutnya.[12] Ketika Perang Dunia Kedua.arteri utama kota KL. Padang yang kini dikenali sebagai Dataran Merdeka.[14] Pada tahun 1957. Sultan Selangor Sultan Abdul Samad mempunyai kepentingan dalam projek tersebut. maka wujudnya sebuah Lembaga Kebersihan (Sanitary Board). dan India Muslim pula menetap di sepanjang Java Street (kini Jalan Tun Perak).

[25] Fungsi-fungsi pentadbiran dan kehakiman kerajaan beralih dari Kuala Lumpur ke Putrajaya. di samping mencetuskan berkali-kali perarakan bantahan sehingga tahun 1999. Pada 1 Februari 1974.pemerintahan British. perlindungan alam sekitar dan kawalan pembinaan. Kuasa eksekutif dipegang oleh Datuk Bandar yang dilantik untuk penggal tiga tahun oleh Kementerian Wilayah Persekutuan.[23] Pada 14 Mei 1990. sebuah pergerakan politik yang dikenali sebagai Reformasi bergiat di bandaraya ini. Datuk Seri Anwar Ibrahim. antara lainnya. perancangan bandar. Kuala Lumpur mencapai status bandar raya pada tahun 1972. pembangunan sosial dan ekonomi dan penyelenggaraan prasarana bandar secara amnya. Rusuhan ini menyebabkan 196 orang terkorban. pelupusan dan pengurusan sampah dan bahan buangan.[30] Datuk Bandar Kuala Lumpur kini ialah Tan Sri Ahmad Fuad Ismail yang dilantik pada tahun 2008.[19] Kuala Lumpur kekal sebagai ibu negara selepas pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.[24] Pada 1 Februari 2001. sebuah agensi di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan Malaysia. Pada tahun 1998. Putrajaya diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan dan juga pusat kerajaan persekutuan Malaysia. Kuala Lumpur masih mengekalkan fungsi perundangan.[20].[28] DBKL bertanggungjawab terhadap kesihatan dan kebersihan awam. Peristiwa Mei 13 dan selepasnya Tanggal 13 Mei 1969 menyaksikan salah satu rusuhan kaum di Malaysia yang meletus antara kaum Melayu dan Cina di Kuala Lumpur.[20] lantas menyebabkan pembaharuan besar dalam dasar ekonomi negara untuk keadilan sosial yang menyeluruh. Kuala Lumpur menyambut 100 tahun kerajaan tempatannya dengan memperkenalkan lagu dan bendera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.[27] Kerajaan Kerajaan tempatan Tugas pentadbiran bandar raya dipikul oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Kuala Lumpur menjadi Wilayah Persekutuan. Namun begitu.[22]lalu menyerahkan status ibu negeri Selangor kepada Shah Alam pada tahun 1978. bandaraya ini pernah dipimpin oleh sembilan orang Datuk Bandar.[26] dan juga kekal sebagai kediaman rasmi Yang diPertuan Agong.[21] menjadikannya petempatan pertama di Malaysia yang dikurniakan status itu sejak mencapai kemerdekaan.[31] .[29] Semenjak Kuala Lumpur menjadi sebuah Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1974.[24] berikutan pemecatan bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Sistem perlantikan datuk bandar ini diamalkan sejak pilihan raya kerajaan setempat digantung pada tahun 1970. yang mana para penyokong Anwar menyesakkan jalan-jalan untuk menggesa pembaharuan dalam pentadbiran kerajaan.

. iaitu Parti Tindakan Demokratik (5 kerusi).[32] yang diundi untuk penggal lima tahun. Bandaraya ini diwakili di Dewan Rakyat oleh sebelas orang Ahli Parlimen. Parti Keadilan Rakyat (4 kerusi). Geografi Kuala Lumpur dicirikan oleh lembah besar yang dikenali sebagai Lembah Klang yang bersempadan dengan Banjaran Titiwangsa di timur. segalanya berubah dengan pilihan raya 8 Mac 2008 yang menyaksikan parti pembangkang menguasai kerusi-kerusi parlimen untuk Kuala Lumpur. cuma tinggal satu kerusi Dewan Rakyat yang diduduki oleh BN iaitu Zulhasnan Rafique yang mewakili Setiawangsa. Geografi Rencana utama: Geografi Kuala Lumpur Medan pejalan kaki Pasar Seni. beberapa banjaran kecil di utara dan selatan. Lokasinya di pantai barat Semenanjung Malaysia yang lebih luas tanah ratanya berbanding pantai timur. dan Parti Islam Se-Malaysia (1 kerusi).[33] Kuala Lumpur yang terletak di tengah-tengah negeri Selangor.Politik negara Kuala Lumpur ialah tempat terletaknya Parlimen Malaysia yang terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara. menyumbang kepada pembangunan yang lebih pesat berbanding bandar-bandar lain di Malaysia. Kuala Lumpur memetik namanya daripada kuala yang menemukan Sungai Klang dan Sungai Gombak di tengah-tengah ibu kota itu. pernah tertakluk di bawah pemerintahan kerajaan negeri Selangor. sehingga dipisahkan pada tahun 1974 untuk menjadi Wilayah Persekutuan pertama yang ditadbir secara terus oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia. Kuala Lumpur. Setelah sekian lama cenderung dikuasai oleh Barisan Nasional. dan Selat Melaka di barat.

95 m (72. Indonesia di barat.65 km2 (94. sementara minimumnya sekitar 22 and 23. namun demikian curahan hujan biasanya melebihi 125 mm (5 in) sebulan. Suhunya agak malar iaitu maksimumnya sekitar 31 and 33 °C (88 and 91 °F) tetapi tidak pernah melampaui 37 °C (99 °F).07 batu²). . bulan Jun dan Julai agak kering. Kuala Lumpur beriklim hutan hujan tropika (Pengelasan iklim Köppen Af) yang panas dan cerah dengan curahan hujan yang lebat sepanjang tahun. terutamanya ketika musim monsun timur laut dari bulan Oktober hingga Mac.Pentadbiran bandar raya Kuala Lumpur meliputi kawasan seluas 243.266 mm (89. dengan ketinggian tanah purata 21.0 ka).2 in) setiap tahun. Kuala Lumpur lazimnya menerima curahan hujan sebanyak 2.5 °C (72 and 74 °F) dan tidak pernah kurang daripada 19 °C (66 °F). Kepong Mukim Batu Wangsa Maju Segambut Setiawangsa Bukit Bintang Titiwangsa Lembah Pantai Seputeh Cheras Bandar Tun Razak Iklim dan cuaca Terlindung oleh Banjaran Titiwangsa di timur dan pulau Sumatera.

utiliti.[38][40] Jumlah tenaga kerja di Kuala Lumpur dianggarkan sekitar 838. pembinaan Koridor Raya Multimedia dan peluasan Pelabuhan Klang mengukuhkan lagi kepentingan ekonomi bandaraya ini.[41] 17% yang selebihnya berada dalam sektor perkilangan dan pembinaan.556. hartanah. .9%. dengan purata kadar pertumbuhan tahunan 5. tidak lupa juga pusat kewangan. simpanan dan komunikasi.536 juta pada tahun 2008 dengan purata kadar pertumbuhan tahunan 4. Sektor perkhidmatan terbesar nyata terdapat pada bilangan syarikat perbankan dan insurans baik tempatan mahupun antarabangsa yang beroperasi di bandaraya ini.2%. Bandaraya ini menempatkan banyak cawangan perniagaan syarikat luar negara termasuk pejabat serantau atau pusat sokongan untuk pelbagai syarikat multinasional. khidmat perniagaan. media dan kesenian Malaysia. Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Kuala Lumpur dianggarkan bernilai RM73.[41] Sektor perkhidmatan merangkumi kewangan. pemborongan dan peruncitan. hartanah. restoran dan hotel. khidmat peribadi dan khidmat kerajaan. pengangkutan.[4] Walaupun pentadbiran kerajaan persekutuan berpindah ke Putrajaya. insurans. insurans.Ekonomi Rencana utama: Ekonomi Kuala Lumpur Medan Pasar. Kuala Lumpur bakal menjadi pusat kewangan Islam sedunia[42]kerana semakin banyaknya institusi kewangan yang menawarkan perkhidmatan kewangan Islam serta kehadiran institusi kewangan dari Timur Tengah seperti Al-Rajhi Bank[43] dan Kuwait Finance House. Pembangunan prasarana di kawasankawasan sekeliling sepertiLapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang.[37] Bandaraya ini juga masih merupakan pusat ekonomi dan perniagaan negara. Bursa Malaysia juga membentuk salah satu kegiatan ekonomi utama di Kuala Lumpur. namun jentera-jentera kerajaan tertentu seperti Bank Negara Malaysia. Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan bandar di sekelilingnya membentuk rantau yang paling berindustri dan paling pesat pembangunan ekonominya di Malaysia. membentuk paling ramai tenaga kerjanya iaitu 83.400 orang.[38][39] KDNK per kapita untuk Kuala Lumpur pada tahun 2008 ialah RM48.0% daripada jumlah guna tenaga. Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia serta kebanyakan kedutaan dan misi diplomatik kekal di Kuala Lumpur.

terutamanya yang melibatkan penganjuran konvensyen. bukan sahaja menyediakan pekerjaan berpendapatan. [sunting]Pelancongan Jalan Petaling. serta sebilangan besar kolej swasta seperti Universiti Tun Abdul Razak dan Universiti Tunku Abdul Rahman yang menarik penuntut dari dalam dan luar negara. Universiti Teknologi Malaysia. dan teknologi maklumat. didirikan berbilang rantaian hotel di ibu kota ini. Universiti Perubatan Antarabangsa dan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Sektor pelancongan juga tidak kurang penting peranannya dalam ekonomi Kuala Lumpur. Universiti Malaya. Kuala Lumpur juga berkembang menjadi destinasi beli-belah antarabangsa dengan beraneka pusat beli-belah yang memasarkan jenama tempatan dan antarabangsa yang tersohor. termasuk institusi awam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Oleh itu. Banyak sekali institusi-institusi pendidikan utama yang menawarkan kursus-kursus beraneka bidang dalam lingkungan sempadannya. terdapat 14 buah syarikat dalam senarai Forbes 2000 (kecuali Petronas) yang bertapak di Kuala Lumpur. Pelancongan persidangan. Semakin banyak penekanan diberikan untuk meluaskan skop ekonomi bandaraya kepada kegiatan perkhidmatan lain seperti penyelidikan dan pembangunan yang menyokong seluruh ekonomi Malaysia. turut berkembang dewasa ini hingga menjadi komponen penting dalam industri pelancongan.terutamanya kewangan dan perakaunan. malah meluaskan peluang perniagaan. Kuala Lumpur selama bertahun-tahun lamanya menjadi tuan rumah kepada pusat-pusat penyelidikan terpenting seperti Institut Penyelidikan Getah Malaysia. Institut Penyelidikan Hutan Malaysia dan Institut Penyelidikan Perubatan[45]. Kebanyakan syarikat terbesar di dunia beribu pejabat di sini dan setakat Disember 2007. Terdapat berbilang-bilang pusat kepakaran perubatan dan hospital awam dan swasta yang menawarkan perkhidmatan kesihatan am serta rawatan dan pembedahan pakar untuk kegunaan warga tempatan mahupun pelancong dari luar.[44] Kegiatan-kegiatan ekonomi penting yang lain di bandar ini termasuk perkhidmatan pendidikan dan kesihatan. .

seperti Beach Club. Istana Negara. Batu Caves. Segitiga Emas. perayaan kebudayaan Cina di Tokong Thean Hou dan perarakan Thaipusam di Kuil Sri Maha Mariamman. Istana Budaya. Muzium Negara. Beraneka jenis tempat penginapan dan hotel dari yang murah hingga yang berbintang lima. Parlimen Malaysia. Masjid Negara dan Masjid Wilayah Persekutuan. Starhill Gallery dan Plaza Sungei Wang. bangunan terbesar yang dibina dalam satu fasa di dunia. Selain Suria KLCC. Luna Bar. Rum Jungle. Espanda. dan bermacam-macam lagi yang terletak sepanjang Jalan P. Makam Pahlawan. tumbuh bagai cendawan di merata bandar untuk menampung kemasukan pelancong secara besar-besaran setiap tahun.9 bilion pada tahun 2006.Antara destinasi pelancongan utama di Kuala Lumpur termasuk Dataran Merdeka. Pusat Sains Negara. iaitu pusat komersil ibu kota. Pusat Dagangan Dunia Putra.[47] Sektor beli-belah di Malaysia menyumbangkan RM 7. Thai Club. Hakka Republic Wine Bar & Restaurant. [48] Suria KLCC ialah salah sebuah destinasi beli-belah utama di Malaysia kerana terletak di bawah Menara Berkembar Petronas. . iaitu Jalan Bukit Bintang. Zoo Negara. tidak lupa juga acara-acara seperti pusat kebudayaan Melayu. Plaza Bukit Bintang. meliputi 3 batang jalan raya. Bukit Bintang juga menikmati tumpuan kedai beli-belah yang tertinggi di Kuala Lumpur. Menara Kuala Lumpur.7 bilion (USD 2. merangkumi Menara Kembar Petronas dan dihidupkan oleh kelab malam. dan tempat-tempat ibadah sepertiMasjid Jamek. apatah lagi banyak sekali hotel berhampiran kawasan hiburan dan perniagaan Kuala Lumpur. Bukit Bintang menempatkan pelbagai kedai kopi. Lot 10. Kuala Lumpur sahaja diduduki oleh 66 pusat beli-belah. Nuovo. Pavilion KL.[46].8% daripada sumbangan keseluruhan pelancongan sebanyak RM 31. menjadikannya pusat peruncitan dan fesyen Malaysia. Jalan Sultan Ismail dan Jalan Ampang. Plaza Low Yat. ditambah pula dengan Aquaria KLCC. kedai makan alfresco (luaran) dan kompleks beli-belah seperti Berjaya Times Square. Pusat Pelawat Royal Selangor. Hard Rock Cafe. Bukit Bintang yang terlingkung dalam Segi Tiga Emas Kuala Lumpur. [sunting]Peruncitan Berjaya Times Square. Zouk. Ramlee. kedai arak dan pusat hiburan.26 bilion) atau 20. Jalan Imbi and Jalan Sultan Ismail. Tugu Negara. Jalan Petaling.

contohnya: Jalan Petaling yang bercirikan binaan pra-kemerdekaan yang dipengaruhi tradisi Cina Peranakan dan Eropah[50][51]. Sejak tahun 2000. fabrik dan kraftangan.Di Kuala Lumpur juga terletaknya gedung beli-belah tunggal terbesar di Malaysia. Di kawasan Bangsar juga wujud beberapa kompleks beli-belah.[53] .[52] Demografi Rencana utama: Demografi Malaysia Bahasa Melayu selaku bahasa kebangsaan ialah bahasa utama Kuala Lumpur. Pasar Seni yang terletak berhampiran Kompleks Dayabumi. diduduki satu-satunya cawangan Ikea di negara ini. tidak lupa juga Pasar Seni. yang mana semua pusat beli-belah di negara digalakkan membantu menaikkan nama Kuala Lumpur sebagai destinasi beli-belah utama. Kuala Lumpur turut menetapkan beberapa kawasan dalam ibu kota untuk memasarkan barangan keluaran tempatan seperti tekstil. baik antik dan seni lukis mahupun pakaian dan cenderamata. bekas pasar basah utama ibu kota yang kini memasarkan beraneka hasil seni dan kraftangan. Mandarin dan Tamil. Bahasa Inggeris juga berperanan besar sebagai perantara perniagaan dan mata pelajaran wajib di sekolah. Mid Valley Megamall dan The Gardens. Kementerian Pelancongan Malaysia mengadakan acara jualan mega tiga kali setahun iaitu sekitar bulan Mac. dan sekelompok kecil pusat beli-belah seperti The Curve. Kawasan Damansara di barat laut Kuala Lumpur. termasuk Bangsar Village. iaitu Sogo Kuala Lumpur[49] (juga dikenali sebagai KL SOGO) yang terletak di Jalan Tuanku Abdul Rahman. menawarkan beraneka cenderahati seni dan kraftangan. Mei dan Disember. NiuXehSui di Ara Damansara dan 1 Utama. Bahasa-bahasa lain yang dituturkan di bandar ini termasuk loghat-loghat Kantonis. Selain pusat beli-belah. biarpun sebenarnya bukan dalam lingkungan ibu kota. Ikano Power Centre.

Malayalam. ramai orang India dibawa masuk ke sini ketika zaman penjajahan British di Tanah Melayu. Dalam sejarah. India. . India. Buddha. ketika Eropah mengalami Revolusi Perindustrian. Punjabi. [56] Agama Islam diamalkan terutamanya oleh kaum Melayu dan komuniti India Muslim.[56]Kaum Cina di Kuala Lumpur bertutur dalam pelbagai loghat.[54][55] Pada akhir abad ke-18. dan juga suku-suku Kadazan. Pakistan.Taman KLCC. Kebanyakan mereka beragama Hindu dan bertutur dalam bahasa Tamil dan berbagai-bagai bahasa India yang lain seperti bahasa Hindi. Konfusianisme dan Taoisme(terutamanya di kalangan kaum Cina) dan Kristian. Serani. Thailand. Agama-agama lain yang diamalkan di Kuala Lumpur ialah agama Hindu (terutamanya di kalangan kaum India). Sri Lanka.[53][41] Kepesatan pembangunan Kuala Lumpur turut menarik ramai buruh asing dari Indonesia. Telugu dan Pashtu. dan Vietnam ke Malaysia. Bangladesh. nyata sekali di KL terdapat banyak tempat beribadah untuk para penduduknya yang berbilang agama.[58] Kaum India membentuk 10% daripada jumlah penduduk Kuala Lumpur (setakat tahun 2000).[59] Justeru. Iban dan pribumi lain dari Malaysia Timur dan Barat. Cina. Kuala Lumpur menikmati campuran beraneka budaya termasuk Melayu. Burma. tetapi kebanyakannya berketurunan suku Kantonis[57] dan Hakka. Nepal. ramai pekerja Cina dari wilayah Fujian dan Guangdong diangkut ke Tanah Melayu untuk mengusahakan industri perlombongan timah yang bertumbuh pesat.

[2]Ketumpatan penduduknya adalah 6.[41] Berdasarkan kajian banci Jabatan Statistik.63 juta pada 2010.[60] Penurunan kadar kelahiran yang berterusan di Kuala Lumpur telah menyebabkan peratusan kanak-kanak bawah umur 15 tahun menjunam dari 33% pada tahun 1980 ke 27% pada tahun 2000.[41] Sebaliknya.58 juta.[41] Juga kelihatan adalah fenomena peningkatan kehadiran penduduk warga asing di Kuala Lumpur. menyeberangi sebatang jalan berhias. Kuala Lumpur boleh dianggap sebagai bandar raya primat.340 /sq mi). menjadikannya kawasan pentadbiran paling tumpat penduduknya di Malaysia. peratusan penduduk Bumiputera di Kuala Lumpur sahaja adalah 38% pada tahun 2000 (banci seterusnya pada tahun 2010) manakala penduduk Cina dan India masing-masing merangkumi 43% dan 10%. Jumlah penduduk dalam lingkungan sebenar bandaraya Kuala Lumpur pada tahun 2006 dianggarkan berjumlah 1.Statistik kependudukan Jejantas yang menyambungkan Mid Valley Megamall dan The Gardens.[60] dan meningkat menjadi 1. Antara kegiatan jenayah yang semakin meningkat kadarnya termasuk meragut. [41] Jenayah Kuala Lumpur menjadi kebimbangan para penduduk baru-baru ini. [61] Pemandangan bandaraya .[41] Golongan warga emas pula. Dengan anggaran jumlah penduduk metropolitan sebanyak 7. ketagihan dadah. golongan usia bekerja 15–59 tahun pula meningkat dari 63% (1980) kepada 67% (2000). perjudian dan maksiat.696 inhabitants per square kilometre (17. iaitu berusia 60 tahun ke atas juga naik dari 4% (1980) kepada 6% (2000).2 juta pada tahun 2007 (termasuk bandar-bandar berhampiran di sempadan Selangor). yang kini meliputi 9% penduduk bandar.

Gambar panorama yang ditangkap dari pelantar pemandangan Menara Kuala Lumpur. Pandangan panorama dari pusat bandar Kuala Lumpur.Latar langit Kuala Lumpur pada waktu malam. gambar diambil dari hotel di kawasan Changkat Bukit Bintang. Seni bina Rencana utama: Seni bina di Kuala Lumpur .

Tudor. kebanyakan binaan kolonial di Kuala Lumpur dibina sekitar akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. Pencapaian kemerdekaan disusuli pembangunan ekonomi pesat dari 1970-an hingga 1990-an. tradisi Asia. kebanyakannya bertingkat dua iaitu kedai di tingkat bawah dan rumah di tingkat atas. Neo-Gothik atau YunaniSepanyol.Menara Berkembar Petronas pada waktu senja. di samping disepadukan motif geometri Islam yang melambangkan pembatasan terhadap peniruan alam melalui lukisan sejajar dengan nilai Islam.[65] Sebilangan bangunan pula dibina agar berupa tempat ibadah yang lengkap dengan kubah dan menara masjid. Jalan Doraisamy. Sebelum Perang Dunia Kedua. biarpun sebenarnya berfungsi sebagai tempat penghayatan sains dan ilmu alam. ilham Melayu Islam.[50][51] Walaupun sebilangan daripadanya telah dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembangunan terbaru.Jakarta dan Manila. Jalan Tuanku Abdul Rahman. di sekitar pusat bandar lama terdapat banyak rumah kedai. seperti Muzium Kesenian Islam dan Planetarium Negara.[62] Sebagai sebuah bandar yang agak muda berbanding ibu kota lain di Asia Tenggara seperti Bangkok. di samping Islam sebagai agama rasmi di negara. Binaanbinaan ini memperlihatkan gaya seni bina Moor.[64] Contoh-contoh bangunan berseni bina Islam sedemikian ialah Menara Telekom. Bukit Bintang dan Tengkat Tong Shin. Menara Maybank dan Kompleks Dayabumi.[63] Kebanyakan penggayaannya adalah terubah suai agar memanfaatkan sumber tempatan dan sesuai dengan iklim tempatan yang panas dan lembap sepanjang tahun. Menara Berkembar Petronas yang tingginya . Jalan Petaling. namun banyak lagi rumah kedai lama yang masih berdiri di sekitar kawasan Medan Pasar. Rumahrumah kedai ini diilhamkan oleh tradisi Cina Peranakan dan Eropah. khususnya seni bina yang diilhamkan oleh perkakas kebudayaan Melayu seperti songkok dan keris. seni bina moden dan pascamoden. telah menyaksikan pembinaan bangunan yang lebih berasa tempatan dan keislaman di sekitar ibu kota. Seni bina Kuala Lumpur merupakan paduan pangaruh kolonial lama.

11 ha/104. Bukit Nanas di tengah-tengah pusat bandaraya ini .0 ekar. Tasik Permaisuri.452-meter (1. Taman Tasik Perdana. Datuk Keramat. Taman Rusa. sebuah bekas tempat tinggal kepada seorang pegawai penjajah British. iaitu Hutan Simpan Bukit Nanas di pusat bandaraya. binaan-binaan lama seperti Rumah Bok terpaksa dirobohkan untuk memberi laluan kepada bangunan baru. kini merangkumi sebuah Taman Rama-Rama. Taman Tasik Metropolitan di Kepong. Tasik Metropolitan Batu. semakin menjadi-jadi seni bina akhir moden dan pascamoden.[67] Taman Taman KLCC seperti yang dilihat dari Traders Hotel. Taman Ekuestrian dan Taman Lembah Barat Bukit Kiara (Rimba Kiara)berdekatan Taman Tun Dr. Tasik Bukit Jalil. khususnya Menara Berkembar Petronas dan Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Binaan-binaan berangka serba kaca tumbuh bagai cendawan di merata ibu kota. Ismail.1 ekar).[66] Pada akhir 1990-an dan awal 2000-an. Taman Tasik Titiwangsa. Hutan Simpan Bukit Sungai Putih (7.3 ekar) dan Hutan Simpan Bukit Sungai Besi (42.41 ha/18. Taman KLCC. Arboretum Bukit Kiara. Pudu Ulu dan Alam Damai.[68] Taman-taman lain dalam ibu kota termasuklah Taman ASEAN. Kebun Bunga Raya dan Taman Burung Kuala Lumpur. iaitu hutan simpan yang paling lama diwartakan dalam negara pada keluasan 10. sebidang taman berkeluasan 92-hektar (230-ekar) berhampiran bangunan Parlimen Malaysia. Berikutan pembangunan ekonomi.[69] Taman Tasik Permaisuri.[70] Terdapat tiga hutan simpanan dalam lingkungan ibu kota. Taman Antarabangsa Bukit Jalil. Taman Botani.52 ha/26. Tasik Manjalara. Institut Penyelidikan Hutan Malaysia. Kebun Orkid.483 ka) direka bina untuk menyerupai motif-motif yang terdapat dalam kesenian Islam. iaitu taman burung terbesar di Asia Tenggara.

Pengangkutan awam di Kuala Lumpur terdiri daripada perkhidmatan bas. KL Sentral juga menjadi hab utama bagi sistem pengangkutan kereta api kendalian KTM Antarabandar yang berkhidmat dari Singapura di selatan. Rencana utama: Pengangkutan awam di Kuala Lumpur Tidak seperti kebanyakan bandar raya utama di Asia.[73] Kuala Lumpur juga dilengkapi jaringan lebuh raya ekspres bertol. Thailand. Laluan Kelana Jaya. Sistem alihan laju di Kuala Lumpur terdiri daripada Laluan Ampang. berkenderaan sendiri merupakan kaedah pengangkutan utama di Kuala Lumpur.[72] Sebagai ibu negara Malaysia. Kuala Lumpur dihubungkan melalui dua lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang merupakan lapangan terbang utama serta Lapangan Terbang Subang yang pernah menjadi lapangan terbang utama Kuala Lumpur sebelum KLIA dibuka pada tahun 1998. di utara. di mana KL Sentral menjadi hab utama pengangkutan rel. Pengangkutan Stesen keretapi lama Kuala Lumpur siap dibina pada tahun 1910.[71] Hutan-hutan ini merupakan tempat tinggal untuk sebilangan spesies fauna termasuk monyet. dan pengguna lebuh raya mempunyai pilihan sama ada membayar tol dengan wang tunai ataupun melalui sistem pembayaran elektronik prabayar seperti SmartTAG dan Touch 'n Go. Kuala Lumpur menikmati rangkaian jalan raya menyeluruh yang menghubungkannya ke destinasi lain di Semenanjung Malaysia.[74] .merupakan salah sebuah hutan dara yang tertua dalam lingkungan bandar raya di dunia. sampai Hat Yai. Dari segi pengangkutan udara. KL Monorail dan KTM Komuter. teksi dan kereta api. tupai dan burung. Selain sebagai hab pengangkutan aliran pantas.

Pelabuhan Klang adalah pelabuhan terbesar dan paling sibuk di Malaysia. Di Kuala Lumpur. bahkan juga menekankan pusaka kesenian dari Asia. Muzium ini memperlihatkan kubah yang berhiasan menawan dan ruang pameran terbuka yang lebar sekali. terutama sekali China dan Asia Tenggara. kebanyakan teksi berwarna merah dan putih. sebuah stesen Aliran Kelana Jaya (Putra LRT) di Kuala Lumpur.[79]Koleksi muzium ini tidak terhad kepada hasil karya kesenian Timur Tengah.[78] Di Kuala Lumpur juga terbinanya sebuah Muzium Kesenian Islam berhampiran Masjid Negara di Jalan Lembah Perdana.Platform stesen LRT KLCC. Dewan Filharmonik Petronas merupakan tempat acara seni persembahan terulung di Malaysia yang didiami oleh Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) yang terdiri daripada ramai pemuzik dari seluruh pelusuk dunia yang mempersembahkan konsert dan persembahan kebudayaan tradisional. Kuala Lumpur merupakan salah satu kotaASEAN di mana kebanyakan teksi mengunakan bahan bakar kenderaan gas asli (NGV). Kuala Lumpur dihubungkan ke laluan perkapalan antarabangsa melalui Pelabuhan Klang. RapidKL telah menyusun semula seluruh rangkaian bas di Kuala Lumpur dan kawasan metropolitan Lembah Klang[76] demi mempertingkatkan mutu sistem pengangkutan awam Kuala Lumpur. Selain pengangkutan darat dan udara.[80] .[75] Semenjak mengambil alih tugas Intrakota Komposit Sdn Bhd.[77] Kebudayaan Rencana utama: Budaya di Kuala Lumpur Kesenian Kuala Lumpur ialah sebuah pusat kegiatan dan acara kebudayaan di Malaysia. Antara tempat-tempat kebudayaan terpenting di ibu kota ialah Muzium Negara yang terletak di Lebuhraya Mahameru. Syarikat-syarikat teksi yang besar seperti Syarikat Teksi Oren Innovasi Timur diberi kelulusan dari kerajaan berwarna selain yang ditetapkan. Pengendali pengangkutan awam yang terbesar di Kuala Lumpur dan Lembah Klang ialah RapidKL. yang menempatkan lebih tujuh ribu buah artifak Islam termasuk bahan pameran yang jarang ditemui di samping sebuah perpustakaan buku-buku kesenian Islam. menyimpan sebuah koleksi artifak dan lukisan yang terkumpul dari seluruh negara.

Kuala Lumpur Performing Arts Centre (KLPac) di Sentul West ialah salah sebuah pusat seni persembahan tersohor di negara. Persembahan ini dijalankan oleh artis-artis 'Menara Kuala Lumpur Performing Art Groups' Setiap tahun juga. muzik dan tayangan filem. khususnya untuk teater. Di samping menjadi pusat penerbitan seni tempatan. galeri dan kilangnya. Seni bina balai ini menerapkan unsur-unsur seni bina Melayu lama yang disebatikan dengan seni bina moden kontemporari. terutamanya bengkel latihan pembuatan hasil piuter. [sunting]Sukan dan rekreasi Stadium Nasional di Bukit Jalil. .0-ekar) yang berjiran dengan Istana Budaya dan Perpustakaan Negara. Syarikat pengeluar barangan piuter Royal Selangor di Setapak menempatkan sebuah Pusat Pelawat yang membolehkan rombongan diadakan di sekitar pameran. di sebidang tanah seluas 5.[81] Persembahan harian tarian dan muzik tradisional ada terdapat di Menara Kuala Lumpur. Balai Seni Lukis Negara terletak di Jalan Temerloh. Sebuah lagi pusat seni halus." yang mana pesertanya diajar menghasilkan pinggan piuter sendiri dengan menggunakan perkakas dan kaedah tradisional.Taman KLCC pada waktu malam. KLPac turut mendukung artis-artis persembahan bebas tempatan dan serantau. Galeri Tangsi berdekatan Dataran Merdeka pula menempatkan karya seniman tempatan dan antarabangsa. iaitu Galeri Petronas. menempatkan hasil karya seni yang berubah-ubah mengikut tema semasa.67-hektar (14. berhampiran Jalan Tun Razak. "The School of Hard Knocks. Kuala Lumpur mengadakan pesta masakan Malaysia International Gourmet Festival[82] dan Kuala Lumpur Fashion Week[83] yang menyaksikan hasil fesyen oleh pereka busana tempatan dan antarabangsa. Balai Seni Lukis Negara berfungsi sebagai pusat kecemerlangan dan amanah warisan seni kebangsaan. terletak dalam pusat belibelah Suria KLCC.

[9] perlumbaan kereta beroda terbuka Grand Prix A1[85] dan Grand Prix Motosikal[86] yang berlumba di Litar Antarabangsa Sepang berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.[89] KL Tower International BASE Jump Merdeka Circuit dan Maraton Antarabangsa Kuala Lumpur.[84] Kuala Lumpur ialah salah sebuah tuan rumah Kejohanan Dunia Formula Satu tahunan. Fitness First. Jumlah ruang terbuka untuk kegunaan kemudahan rekreasi dan sukan di ibu kota telah meningkat sebanyak 169. kolam renang dan gelanggang tenis di sekitar pinggir bandar.6% dari 586 hektar (1. kepada 1.221. Celebrity Gym. kompleks sukan setempat.6% dari 6. True Fitness dan hotel lima bintang utama. Kuala Lumpur juga merumahkan salah satu peringkat dalam lumba basikal Tour de Langkawi. tetapi bukan sentiasa. Juga terdapat padang bola sepak. Acara Formula Satu banyak menyumbang kepada bilangan pelancong dan pendapatan pelancongan di Kuala Lumpur. Kuala Lumpur turut menyediakan pelbagai kemudahan sukan bertaraf antarabangsa semenjak menganjurkan Sukan Komanwel 1998.580 hektar (3.Kuala Lumpur juga mempunyai berbilang-bilang taman. namun kedatangan pelancong ke Kuala Lumpur meningkat sebanyak 64.210.900 ekar) pada tahun 2000.[87] KL Grand Prix CSI 5*. di Kuala Lumpur.900 pada tahun 1997 kepada 10. kebun dan ruang terbuka untuk tujuan rekreasi. Kuala Lumpur mempunyai sebilangan padang golf dalam lingkungan sempadannya. Walaupun mengalami Krisis Kewangan Asia yang menyaksikan penurunan kedatangan pelancongan di bandar-bandar utama yang lain di Asia. dan Berjaya Golf Course di Bukit Jalil.450 ekar) pada tahun 1984. . KL juga menyediakan berbilang-bilang pusat kesihatan swasta besar yang dikendali oleh rangkaian terkemuka seperti California Fitness.[90] Pertandingan badminton Super Series Terbuka Malaysia tahunan juga sering diadakan. Antara acara-acara sukan tahunan lain yang diadakan di bandar ini termasuk KL Tower Run. berhampiran Taman Tasik Permaisuri. termasuk Kuala Lumpur Golf and Country Club (KLGCC) dan Kelab Golf Perkhidmatan Awam Malaysia di Bukit Kiara. sementara sebuah velodrom dan beberapa lagi kolam renang terletak di Bandar Tun Razak. Kebanyakan kemudahannya termasuk stadium utama (dengan balapan dan padang bola sepak).[88] ialah sebuah acara sukan berkuda tahunan antarabangsa bertaraf lima bintang yang menarik penunggang-penunggang dan kuda-kuda lumba terhandal di dunia ke Malaysia. Gelanggang badminton dan sepak takraw biasanya diterapkan dalam dewan orang ramai.600 pada tahun 2000. stadium hoki dan kolam renang terletak di Kompleks Sukan Negara di Bukit Jalil.

Time Out. 8TV dan TV9) yang menyiarkan rancangan berbabasa Malaysia. Sin Chew Jit Poh. majalah acara antarabangsa.[95] My Life As a Fakeoleh Peter Carey. ntv7. lain-lain. televisyen. dan Democracy oleh Joan Didion. Star World dan HBO. Harakah. Suara Keadilan (bahasa Malaysia). Berita Harian.[92]Saluran muzik Channel [V] International turut menjadikan Kuala Lumpur sebagai tempat unit penerbitan dengan melantik syarikat tempatan Double Vision Sdn Bhd. Kuala Lumpur juga dijadikan tapak terdirinya pusat penyiaran RTM dan Media Prima (penyiar TV3. mengendali sebuah saluran berita berbahasa Inggeris iaitu Al-Jazeera English untuk menyampaikan maklumat kepada seluruh dunia.[96] Kuala Lumpur juga disebut dalam lagu dendangan tempatan seperti . Kosmo!. Nanyang Siang Pau (bahasa Cina). dan Children of Men. China Press. The Star. (dibintangi Clive Owen) yang memaparkan adegan Menara Berkembar Petronas terbakar selama beberapa saat. dibintangi Sean Connery dan Catherine Zeta-Jones.Media Kawasan metropolitan Kuala Lumpur merupakan pangkalan utama penerbitan akhbar dan tabloid utama di negara seperti Utusan Malaysia. Menara TM ialah ibu pejabat penyedia perkhidmatan telekomunikasi utama di Malaysia. Kuala Lumpur juga merupakan tempat bertapaknya khidmat televisyen berbayar utama negara. muzik dan buku. The Sun. dengan salah sebuah pusat penyiaran beritanya di Kuala Lumpur. Antara filem-filem yang berlatarkan Kuala Lumpur termasuk Entrapment. Tamil Nesan. The Malay Mail (bahasa Inggeris).[93] Pada bulan Mac 2008. dilancarkan di Kuala Lumpur selaku bandar sejagat yang ke-24.[94] Buku-buku yang berlatarkan Kuala Lumpur termasuk KL 24/7 oleh Ida M Rahim. Shireen Zainudin dan Rizal Zainudin. Inggeris. Kuala Lumpur turut dipaparkan dalam segala bentuk budaya popular seperti filem. Cina Tamil. iaitu Astro yang menyiarkan beraneka saluran tempatan dan antarabangsa seperti CNN. BBC World. Harian Metro.[91] Rangkaian berita berbahasa Arab terkemuka iaitu Al-Jazeera yang bertapak di Doha. Makkal Osai dan Malaysia Nanban (bahasa Tamil). New Straits Times.

[101] Antara universitiuniversiti lain yang terletak di Kuala Lumpur termasuk Universiti UCSI. ditubuhkan sebagai pusat pengajian ketenteraan dan teknologi pertahanan utama di negara. 155 sekolah rendah dan 136 tadika. Methodist Boys' School (1897). 79 sekolah menengah.5% pada tahun 2000. "Streets of Kuala Lumpur" oleh Murkyway. Universiti Terbuka Wawasan dan kampus cawangan Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Teknologi Malaysia.[98] Ibu negara Malaysia ini juga kelihatan dalam permainan video. seperti SMK Victoria (1893). "Chow Kit Road" oleh Sudirman Arshad. terdapat 13 insititusi pendidikan tinggi."Keroncong Kuala Lumpur" oleh P. iaitu pada tahun 1962.L. iaitu yang tertinggi di kalangan semua negeri dan wilayah di Malaysia. Universiti Kuala Lumpur. "K. Di Kuala Lumpur juga bertempatnya Universiti Malaya selaku universiti tertua di Malaysia semenjak kemerdekaan negara. Kuala Lumpur juga merupakan destinasi yang dilalui oleh rancangan realiti The Amazing Race Asia dan The Amazing Race." oleh Vandal. termasuk tiga peringkat dalam Hitman 2: Silent Assassin dan dua peringkat dalam Burnout. Universiti Perubatan Antarabangsa.[99] Di Kuala Lumpur sahaja. Universiti Terbuka Malaysia.[100] Terdapat beberapa buah institusi terkemuka di ibu kota yang sudah wujud sejak seabad lebih. Convent Bukit Nanas (1899) dan Institusi St. Ibu Kota" oleh Saloma. "Anak Dara" oleh Azmyl Yunor dan "KL" oleh Too Phat. Ramlee. Pendidikan Menurut perangkaan kerajaan.[102] [sunting]Bandar raya kembar Kuala Lumpur telah menjalin hubungan persaudaraan rasmi dan perkongsian diplomatik dengan beberapa bandaraya di seluruh dunia. Kuala Lumpur mencapai kadar celik huruf sebanyak 97. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia terletak di Pangkalan Tentera Sungai Besi.[97] "Kuala Lumpur. di bahagian selatan Kuala Lumpur. John (1904). "Senyumlah Kuala Lumpur" oleh Alleycats. "Kuala Lumpur" oleh Poetic Ammo. Methodist Girls' School (1896). .

Galeri  Menara Berkembar Petronas  Menara KL di Bukit Nanas  Muzium Negara  Bangunan Sultan Abdul Samad ketika malam .

 Pemandangan di Jalan Tuanku Abdul Rahman  Tiang bendera di Dataran Merdeka  Stesen KL Nanas Monorel Bukit .

Putrajaya Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas. Wilayah Persekutuan Putrajaya ‫جاي ڤ وت را ڤ ر س كوت وان والي ه‬ Prang Besar Bendera Mohor Moto: Bandar raya Taman. Bandar raya Bestari Koordinat: 2°55′00″U 101°40′00″T Negara Wilayah Malaysia Wilayah Persekutuan 19 Oktober 1995 1 Februari 2001 Pembentukan Disatukan ke dalam Wilayah Persekutan Kerajaan .

Lokasinya yang berada ditengah-tengah Koridor Raya Multimedia. Mula dibina pada 16 April 1995. Wetland Putrajaya menjadi titik penting dalam membawa rakyat untuk bersama-sama mencapai matlamat dari segi rekreasi. pendidikan dan penyelidikan. Kemudahan komersial. sebuah bandar tinggalan penjajah. Putrajaya.. Putrajaya dibangunkan oleh anak bangsa sendiri dengan bercirikan budaya tempatan. kemudahan sosial dan kemudahan keagamaan. Sesuai dengan lokasinya di tengah-tengah bandaraya. bandar raya pintar dalam taman terletak 25 kilometer di selatan Kuala Lumpur merupakan sebuah bandaraya futuristik yang menempatkan pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan (lihat peta). kawasan ini melonjak membangun dengan nama Putrajaya mulai 12 Oktober 1994. Perumahan. Putrajaya seluas 4.gov. Dengan terbinanya Putrajaya. Dari sebuah tempat terpencil yang dikenali dengan nama Prang Besar.ppj. Putrajaya.413 [1] MST (UTC+8) Laman web: http://www. Berbanding dengan Kuala Lumpur. Putrajaya akan menggunakan aplikasi teknologi maklumat (IT).Ditadbir oleh Perbadanan Putrajaya Samsudin Osman . suatu hari nanti Kuala Lumpur.931 hektar ini dibangunkan dengan kos RM20. Untuk mencapai matlamat ini.Total Zon masa Min waktu suria UTC+06:46:40 72. . dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) akan menjadi Bandar gergasi standing dengan Tokyo dan Yokohama di Jepun.my/ Putrajaya atau nama penuhnya Wilayah Persekutuan Putrajaya ialah pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan Malaysia yang menggantikan Kuala Lumpur pada 1999. Wetland Putrajaya telah dibina untuk menyingkirkan sedimen dan membersihkan aliran permukaan yang tercemar sebelum ia memasuki tasik.5 bilion mengandungi Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.Pengerusi Kepadatan (2010) . Ia adalah Wilayah Persekutuan ke-3 di Malaysia.

Putrajaya menjadi penanda aras kepada pembangunan dan pentadbiran sesebuah bandar baik di peringkat dalam negara mahupun di peringkat antarabangsa. Putrajaya Holdings juga telah mengeluarkan bon yang bernilai RM4.syarikat petroleum kebangsaan (64. Kompleks Pejabat Perdana Menteri mula beroperasi di Putrajaya. Ini bermaksud warga Malaysia yang berjaya. dan Kumpulan Wang Amanah Negara (20. pemegang-pemegang sahamnya adalah Petroliam Nasional Berhad atau PETRONAS .5 bilion bagi pembangunan Putrajaya yang kini merupakan mercu tanda bagi kejayaan Malaysia. Berdasarkan rekod awam yang ada. di Amerika Syarikat. Rang Undang-undang Perbadanan Putrajaya 1995 dan Pindaan kepada Perlembagaan untuk menjadikan Putrajaya sebuah Wilayah Persekutuan dibahaskan di parlimen pada Ogos 1995 dan Disember 2000 masing-masing.4%). Canberra di Australia. Tapi sebenarnya Putrajaya lebih merujuk kepada Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj iaitu Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Khazanah Nasional Berhad . Datuk Kelana Putra pernah menguasai jajahan Serdang.6%). Ditubuhkan pada 19 Oktober 1995. istilah Putrajaya berasal dari putera yang sangat berjaya. dan Brasilia di Brazil. Untuk mewujudkan Putrajaya.syarikat pelaburan Kerajaan Malaysia (15. D. Lebih khususnya lagi. Bumiputra yang telah berjaya menerajui negara Malaysia. Bagi pelancong asing yang melawat Putrajaya.C. Politik . Sejarah Rencana utama: Sejarah Putrajaya Putrajaya Holdings Sdn Bhd adalah pemaju utama pembangunan Putrajaya. Jadi Putrajaya ini dalam lingkungan jajahan Serdang. Dari segi akar bahasa.0%). Secara kebetulan atau tidak. ia seakan-akan Washington.Pada 10 Mei 1999.

Putrajaya adalah dirancang sebagai pusat pentadbiran Malaysia yang akan datang. Pengangkutan Elemen utama dalam pembentukan Putrajaya adalah untuk menyediakan sistem pengangkutan yang lebih berkesan dengan menggunakan rekaan dan teknologi terkini. Lebuh raya dan jalan utama berdekatan termasuk:  Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) .   Lebuh raya berhubungan Putrajaya dikelilingi lingkaran lebuhraya yang terdiri daripada penyambungan pusat Lebuhraya Utara-Selatan. Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor juga seorang Setiausaha Agung UMNO. Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah dan Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE). untuk memberi keutamaan kepada penggunaan pengangkutan awam dan sekaligus mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian.    Sistem pengangkutan Sistem pengangkutan Putrajaya berkembang dengan adanya bas-bas pengantaraan dan LRT serta jaringan lebuh raya. untuk mempromosikan konsep “Park-and-ride” dan menggalakkan pemandu untuk meletakkan kenderaan mereka di kawasan-kawasan tertentu dan menggunakan pengangkutan awam yang disediakan ke kawasan yang hendak dituju. Direka sesuai dengan perubahan dan kemungkinan yang bakal dihadapi pada masa hadapan (Cth : pembesaran jalan) Sesuai dengan polisi untuk mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian di dalam presint-presint dan secara tidak langsung menggalakkan penggunaan pengangkutan awam. Objektif kepada strategi-pengangkutan ini adalah :  untuk menyediakan penjagaan sekeliling yang baik iaitu bebas dari pencemaran bunyi dan udara untuk memaksimakan penggunaan pengangkutan “bebas-pencemaran” untuk menyediakan hirarki jaringan jalan raya yang yang baik dan sistemetik sesuai dengan keadaan pada masa hadapan. Putrajaya diwakili oleh seorang Ahli Parlimen iaitu YB.Dari segi politik. Ini secara sekaligus akan menjadikan Putrajaya sebagai nadi penting kepada kerajaan Malaysia. Strategi pembentukan lebuh raya Putrajaya adalah :  Jaringan jalan raya antara Putrajaya dengan kawasan-kawasan utama seperti Kuala Lumpur yang lebih berkesan dan lebih praktikal.

ELITE yang sepanjang 54km bermula dari Persimpangan Shah Alam berhampiran Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE). perlaksanaan. penjagaan dan pentadbiran Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KLIA. menuju selatan ke KLIA and terus ke Timur dan bersambung dengan ELITE di Persimpangan Nilai.    Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) Lebuhraya Damansara-Puchong Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban Lebuharaya Kuala Lumpur-Putrajaya Expressway Lingkaran Tengah Sdn Bhd dipertanggungjawabkan untuk mereka bentuk. .8km yang membawa terus ke Putrajaya dan Cyberjaya yang terletak dalam MSC. membina. Ini akan menjadi jalan dua hala berkembar sepanjang 8. ELITE sedang berada dalam fasa terakhir untuk berurusan dengan pihak kerajaan bagi mereka bentuk jalan ke Putrajaya.

Selain daripada pusat pentadbiran kerajaan Persekutan. Putrajaya juga terkenal dengan keindahan serta tarikan pengunjung. Antara tarikan pelancongan yang terletak di sekitar Putrajaya adalah :                       Perdana Putra Masjid Putra Jambatan Putra Masjid Besi Dataran Putrajaya Tugu Millennium Istana Kehakiman Seri Perdana Jambatan Seri Perdana Putrajaya Landmark Taman Wetland Putrajaya Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) Taman Selatan Yayasan Kepimpinan Perdana Istana Melawati Dataran Warisan Kementerian Kewangan Wisma Putra Istana Darul Ehsan Tasik Putrajaya Taman Wawasan Taman Botani .Pelancongan Tasik di Putrajaya.

aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. putih. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera.  Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengah-tengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah. keikhlasan dan kesungguhan dalam mempertingkatkan katahanan rakyat yang beradab. berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia. biru) menampakkan kestabilan dan kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian.  .Tahukah Anda LATAR BELAKANG BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. hidup bersatu. kesucian dan perpaduan. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. putih. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia.  Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum.  Putih : Melambangkan kesucian.  Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. Jalur-jalur merah. Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia.

.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning.Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu.Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.

kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi.  Warna merah melambangkan keberanian. Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum.BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah.  Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur. Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya  . 14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran.  Warna putih melambangkan keluhuran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful