IcE brEAkIng

Di susun oleh: CReaTiVe SiFu - creativesifu.blogspot.com

Tempat Ini Asalku
Bahan: Peta Malaysia yang besar Perlaksanaan: 1. Fasilitator mengeluarkan peta Malaysia bersaiz besar dan membentangkannya di depan peserta. 2. Setiap peserta diberikan arahan; ”Tunjukkan di mana tempat asal anda. Anda hendaklah menceritakan tentang rumah, kawasan di sekitar anda, aktiviti penduduk kawasan anda, apakah yang menarik tentang tempat anda dan pelbagai lagi perkara yang relevan.” 3. Setiap peserta di beri 5 minit seorang untuk menceritakan tentang tempat asal dan bersoal jawab.

Kotak Puaka
Bahan: Kotak dan gulungan-gulungan kertas yang mempunyai soalan-soalan tentang diri. Perlaksanaan: 1. Fasilitator menyediakan kotak yang berisi pelbagai soalan seperti makanan yang disukai, ciri-ciri kawan idaman, kelakuan dibenci, perbuatan luar biasa yang biasa dilakukan, dan soalan-soalan lucu atau aneh yang difikirkan sesuai. 2. Para peserta dikehendaki menjawab soalan seikhlas mungkin. 3. Soalan diri yang lucu akan menggamatkan suasana!

Ya atau Tidak?
Bahan: Tiada Perlaksanaan: 1. Fasilitator memberi arahan, ”Anda diminta bertanya soalan kepada rakan anda yang terpilih soalan yang hanya akan dijawab dengan Ya atau Tidak sahaja.” 2. Fasilitator akan memilih peserta pertama yang akan diajukan soalan. 3. Peserta lain perlu memberi soalan sehinggalah cukup 20 soalan. 4. Soalan yang melucukan akan menjadikan suasana aktiviti ini lebih menyeronokkan.

Di susun oleh: CReaTiVe SiFu - creativesifu.blogspot.com

creativesifu.tEAm bUIldIng Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .com .blogspot.

Permainan boleh juga dilakukan dengan menggunakan pen marker yang diikat pada sebatang kayu penyapu.com .” Fasilitator perlu menandakan checkpoint untuk peserta memulakan permainan dan menamatkan permainan. Perjalanan Sebiji Belon Bahan: Belon Perlaksanaan: Fasilitator memberikan arahan. Kumpulan yang bertahan paling lama diisytiharkan sebagai pemenang. 2 minit. Anda perlu memindahkan belon ini dari garisan mula sehingga garisan tamat.creativesifu. Variasi: Aktiviti ini boleh dipelbagaikan lagi dengan membuat halangan yang perlu diharungi oleh peserta. Fasilitator perlu memastikan tangan peserta tidak terlepas dari pensil besar. Peserta perlu berusaha untuk melepasi cabaran masa 1 minit. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Fasilitator memberikan belon yang telah ditiup sederhana besar dan meminta menggunakan belakang pensel untuk menahan belon dari jatuh. All For One Bahan: Pensel dan belon Perlaksanaan: Peserta diminta membawa pensel masing-masing sebelum aktiviti ini dimulakan. Apa yang penting? KERJASAMA Bahan: Pensel bersaiz besar dan Manila Kad Perlaksanaan: Para peserta diminta memegang pensil bersaiz besar bersama-sama.One For All. Permainan ini memerlukan daya kesabaran dan semangat berpasukan yang tinggi. 5 minit.blogspot.”Anda diminta memindahkan belon berkenaan dengan semua jari anda mesti menyentuh belon di tangan saya. Variasi: Permainan ini boleh dilakukan secara perlawanan antara kumpulan. Mereka diminta menulis perkataan KERJASAMA dengan syarat tiada seorang pun yang boleh melepaskan pegangan dari pensel tersebut.

Mereka perlu bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain yang akan ditentukan oleh fasilitator. Para peserta di beri tisu satu setiap seorang. Perbincangan: Adakah setiap ahli kumpulan bekerjasama? Bagaimana ahli kumpulan berkomunikasi Apakah yang anda belajar daripada aktiviti ini? Pindah Bola Bahan: Kain dan Bola Perlaksanaan: Peserta dipecahkan kepada beberapa kumpulan yang mana setiap kumpulan perlu mempunyai ahli di antara 8 atau 10 orang. Cabaran Tisu Bahan: Tisu dan penanda. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .Memimpin Si Buta Bahan: penutup mata satu setiap seorang. Perlaksanaan: Para peserta diminta membentuk satu bulatan yang besar dengan memegang tangan masing-masing. Mereka perlu memindahkan bola satu sama lain dengan hanya menggunakan kain. Setiap orang berbaris dalam satu barisan dan letak tangan di bahu orang dihadapan. Orang pertama yang dipilih akan mengetuai perjalan tersebut. Dalam masa 2 minit mereka perlu memindahkan bola sebanyak yang mungkin.creativesifu.com . Para peserta diminta tidak lagi memegang tangan rakan mereka tapi perlu memegang hujung tisu rakan mereka dan rakan mereka turut hujung tisu yang sama. Dua kumpulan yang dipecahkan dari satu kumpulan asal tadi akan dipisahkan dengan jarak sejauh 20meter. Jika ada tisu yang terputus balik semula ke checkpoint dan ulangi pergerakan semula. Kumpulan yang paling banyak memindahkan bola adalah pemenang. Semua orang kecuali orang yang pertama mata dengan kain yang dibekalkan. Kumpulan tersebut perlu berkomunikasi untuk memastikan perjalanan lancer mellaui kawasan-kawasan yang berhalangan atau sempit. Kumpulan itu akan dipecahkan lagi kepada dua kumpulan. Semua kumpulan perlu bermain serentak. Permainan ini memerlukan kerjasama yang tinggi antara kumpulan.blogspot. Ulangi sehingga semua berjaya ke checkpoint yang lain tanpa mengoyakkan tisu.

creativesifu.aKTiViTi BeRFiKiR Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .blogspot.com .

creativesifu.com . KEGUNAAN BOTOL Apa yang anda buat dengan 1 botol? Apa yang anda boleh buat dengan 10 botol? Apa yang anda boleh buat dengan 100 botol? Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .MELEKATKAN KERTAS Anda ingin melekatkan dua kertas tetapi anda tidak mempunyai gam.blogspot. Cadangkan beberapa cara anda boleh gunakan untuk melekatkan kertas tersebut. MENGUKUR KETINGGIAN BANGUNAN Cadangkan 10 cara untuk mengukur ketinggian bangunan.

com .aSaS2 IslAm Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .creativesifu.blogspot.

com . Material: Keratan Akhbar ruangan Gosip dan terjemahan Al-Qur’an Perlaksanaan: 1. Tanya mereka. ” Adakah gosip ini boleh dipercayai?” kemudian ”Jika percaya bagaimana anda mengesahkannya?” 3.creativesifu. Surah Al-Hujurat : 12 Kesimpulan: Jangan mempercayai sesuatu perkara secara membabi buta. Tahukah anda ayat al-Qur’an telah memberi garis panduan bagaimana kita hendak menerima sesuatu berita? Surah Al-Hujurat : 6.blogspot. Jangan terus menyampaikan sesuatu khabar angin kepada orang lain. Setiap kata-kata kita akan dipertanggungjawabkan. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .Gosip… shh… shh… Objektif: Mengajar peserta betapa pentingnya memeriksa terlebih dahulu sesuatu khabar angin yang didengar. 2. Setiap mereka perlu menceritakan apa yang mereka dengar tentang individu yang diperkatakan dalam gosip tersebut. Para peserta ditunjukkan ruangan gosip berkaitan artis dalam ruangan hiburan dalam akhbar.

2:286) Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .com . kita fikirkan yang kita hanya mampu berusaha sehingga ke satu tahap sahaja. Allah kadangkala memberikan pelbagai ujian. 4. Kemudian. Sebenarnya jika kita ingin berusaha dan memperbaiki diri kita akan dapat menanggungnya.blogspot. Perlaksanaan: 1. Setiap ketinggian yang mampu dicapai oleh hujung jari mereka akan ditandakan. 6.. 5. Setiap peserta diminta menyentuh dinding setinggi mana yang mereka mampu. Adakah semua peserta mampu mencapai aras yang ditinggikan? b. Para peserta diminta mencuba semula ditempat mereka diukur tadi untuk mencapai ketinggian baru yang dinaikkan.creativesifu. Kesimpulan: (Surah Al-Baqarah. Apa yang perlu dibuat oleh semua orang untuk memastikan mereka dapat memegang ketinggian baru? c. Perbincangan: a. 2.Sapa Kata Tak Boleh? Objektif: Menunjukkan manusia mampu pergi lebih jauh dari apa yang difikirkannya. amanah dan tanggungjawab yang pada pandangan kita tiada kemampuan. d. setelah selesai semua peserta ditanda. Material: Pita pelekat berwarna. Fasilitator akan menaikkan aras ketinggian sebanyak 5 cm bagi setiap ketinggian tadi yang telah dicatat. 3. Begitulah kehidupan kadangkala. Fasilitator meminta peserta beratur menghadap dinding. Sebenarnya jika lebih bersungguh-sungguh dan bersusah sedikit kita akan mendapat lebih dari yang kita rasa kita mampu.

tingkah laku dan apa-apa perkara lain yang dilakukan oleh orang bercinta. Peserta diminta menceritakan apa yang dapat dilihat dari segi sikap. Material: Tiada Perlaksanaan: 1. 4. minta peserta mengaitkan orang yang bercinta dengan orang yang beriman kepada Allah. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Selalu mengingati dan merindui Allah setiap masa dan ketika Akan cuba menjadi hamba yang terbaik Tidak jemu beribadat kepada Allah Melakukan perkara yang disukai Allah dan meninggalkan larangannya.com .blogspot. Kesimpulan: Kecintaan manusia kepada Allah akan menajdikan manusia mencuba sedaya upaya menjadi hamba yang terbaik. Ajukan soalan berikut kepada peserta”Pernahkah anda jatuh cinta atau melihat rakan anda bercinta?” 2. Setelah itu.creativesifu. Peserta diberi masa 10 minit untuk berbincang. 3. tingkah laku dan apa-apa perkara yang dilakukan oleh orang yang bercinta. Selalu rindu dan teringat Akan cuba jadi yang terbaik untuk kekasihnya Tidak sabar-sabar untuk bertemu Akan melakukan perkara yang disukai dan meninggalkan perkara yang dibenci oleh kekasihnya Ini boleh dikaitkan sperti berikut bagi orang yang beriman kepada Allah.Sayang d Sayang Objektif: Menunjukkan kesan beriman kepada Allah. Point Perbincangan: Fasilitator perlu memastikan perkara berikut disentuh oleh peserta apabila diminta memberi pendapat tentang sikap.

Dokumentari b. Iklan 4. Peserta diberi masa 2 minggu untuk menyiapkan rakaman. Gameshow c.TV dan Radio Islam Objektif: Merealisasikan pemikiran kreatif remaja belia tentang Islam yang sesuai dengan diri mereka. Lawak e. Material: Handphone yang boleh membuat rakaman video atau kemera video. 3. Tempoh rancangan ialah selama 5 minit. Minta peserta pendapat tentang rancangan TV atau Radio Islam yang ada pada masa sekarang. Peserta perlu memikirkan bagaimana elemen islam boleh dimasukkan dalam rancangan berkenaan. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Rancangan Temubual d. Perlaksanaan: 1.creativesifu. Adakah mereka berpuas hati dengan rancangan yang ada sekarang? 2. Para peserta akan diberikan tugasan individu atau berkumpulan yang mana mereka perlu membuat rakaman video atau audio yang paling kreatif untuk tajuk yang berkaitan Islam. Peserta akan dipecahkan kepada beberapa slot yang berlainan: a. kesemua rakaman akan dicantumkan menjadi satu rancangan TV Islam. Variasi: Fasilitator juga boleh membuat rancangan Radio Islam dengan menggunakan perakan suara.com .blogspot. Semasa hari penyiaran. 6. 5. Rancangan memasak f. Kesimpulan: Seiring dengan zaman maka Islam perlu ditampilkan dengan cara yang kreatif asalkan tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

a. Kenapa muslim yang kuat lebih disukai dari muslim yang lemah? b.. Perlaksanaan: 1. tarik tali atau sebagainya. Kerusi. tunggul kayu dan batu di hadapan peserta. Material: Gelas. Namun keduanya itupun sama memperoleh kebaikan. bersabda: "Orang mu'min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada rang mu'min yang lemah. 4. 3. Bincangkan aktiviti yang mereka lakukan sebentar tadi dengan Fasilitator menunjukkan hadis dalam Lampiran. katanya: "Rasulullah s. Meja. 5.blogspot. Adakah kuat sahaja perlu kepada seorang muslim? Nyatakan lagi perkara yang perlu ada dalam diri seorang muslim. meja.. kerusi.creativesifu. Bagi beban yang tidak dapat diangkat. Fasilitator meletak gelas. Perbincangan: a. Fasilitator mengarahkan setiap peserta cuba mengangkat beban berkenaan bermula dari ringan sehinggalah ke beban yang paling berat. Tunggul Kayu atau batu besar.” (Riwayat Muslim) Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . 2. Bagaimana anda boleh menjadi muslim yang kuat? c.w. Kesimpulan: Dari Abu Hurairah r. beri peserta 2 peluang untuk mengangkat.com .a. Variasi: Aktiviti ini boleh dipelbagaikan dengan menguji kekuatan seperti gusti langan.Kuat Tak? Objektif: Memberi semangat untuk peserta menjadi muslim yang kuat.

” 2. ”Saya perlu menyiapkan latihan yang guru/pensyarah berikan kepada saya tetapi saya rasa . Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Apakah kesan jangka panjang kepada hidup seseorang yang suka bertangguh? c.Bertangguh yang menyusahkan Objektif: Memberi kesedaran kepada peserta kesan daripada sifat bertangguh. Bagaimana hendak membuang sikap bertangguh? Kesimpulan: Sikap bertangguh adalah sikap yang akan menyusahkan diri.com .. Kita tidak tahu bilakah kematian kita. 4. Selepas itu.” 3. Jika saya kaitkan air yang keluar dari botol sebagai masa yang semakin berkurangan apakah yang anda dapat kaitkan dengan sikap bertangguh? b. Perbincangan: a. Fasilitator.blogspot. bertaubat dan sebagainya? d. isi botol yang ditebuk dengan paku kecil dengan air dan arahkan peserta menyebut alasan mereka satu persatu selepas anda mengahbiskan ayat. Setelah semua pelajar selesai menyebut. Jika kita asyik bertangguh dalam sesuatu amanah dan kematian datang mendapatkan kita..”Setiap seorang dari anda perlu menulis satu alasan yang biasanya disebut oleh orang yang bertangguh. janji. kita akan bermasalah. Adakah anda yakin anda akan hidup lama sehingga anda mampu menangguhkan amanah. mereka diminta memperhatikan air yang keluar dari botol. Material: Botol yang ditebuk dan air Perlaksanaan: 1.creativesifu.

4.creativesifu. Material: Kotak hadiah. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .com . fasilitator akan minta peserta serahkan hadiah kepada rakan mereka.blogspot. Mereka diminta memasukkan benda paling berharga yang mereka ingin berikan kepada rakan mereka yang paling disayangi. 3. hadiah (barangan yang disayangi peserta) dan Lampiran 8 Perlaksanaan: 1. Fasilitator mengagihkan kotak hadiah lebih awal kepada peserta sebelum aktiviti ini dijalankan. Selepas selesai menyebut. Fasilitator akan meminta sesiapa yang bersedia dengan hadiah untuk tampil dan menceritakan kenapa dia amat sayang kepada sahabatnya tanpa disebut nama. Edarkan Lampiran dan bincangkan apa yang boleh difahami dari hadis tersebut. Tetapi kecintaan itu atas dasar mencari redha Allah bukan atas dasar maksiat. Kesimpulan: Mencintai sahabat sebagaimana mencintai diri sendiri adalah salah satu tanda orang beriman. 2.I LOVE U… sahabat Objektif: Merapatkan ikatan persahabatan antara peserta.

LAMPIRAN 8 ِ ْ‫َﯿ‬ ‫ﮫ‬ ‫َﻠ‬ ‫ُﻋ‬ ‫ﱠﻰ اﷲ‬ ‫َﻠ‬ ‫ِﺻ‬ ‫ِ اﷲ‬ ‫ُﻮْل‬ ‫َﺳ‬ ‫ُر‬ ‫ِم‬ ‫َﺎد‬ ‫ ﺧ‬،ُ ‫َﻨْﮫ‬ ‫ُﻋ‬ ‫َ اﷲ‬ ‫ِﻲ‬ ‫َﺿ‬ ‫ٍر‬ ‫ِﻚ‬ ‫َﺎﻟ‬ ‫ِﻣ‬ ‫َﺲْ ﺑْﻦ‬ ‫َﻧ‬ ‫َأ‬ ‫َة‬ ‫َﻤْﺰ‬ ‫ِﻲ ﺣ‬ ‫َﺑ‬ ‫َﻦْ أ‬ ‫ﻋ‬ ‫ِﯿْﮫ‬ ِ ‫َﺧ‬ ‫ﱠﻷ‬ ‫ِﺐ‬ ‫ُﺤ‬ ‫ﱠﻰ ﯾ‬ ‫َﺘ‬ ‫ُﻢْ ﺣ‬ ‫ُﻛ‬ ‫َﺪ‬ ‫َﺣ‬ ‫ُأ‬ ‫ِﻦ‬ ‫ُﺆْﻣ‬ ‫َﯾ‬ ‫ﻻ‬:َ ‫َﺎل‬ ‫َﻗ‬ ‫ﱠﻢ‬ ‫َﻠ‬ ‫َﺳ‬ ‫ِو‬ ‫َﯿْﮫ‬ ‫َﻠ‬ ‫ُﻋ‬ ‫ﱠﻰ اﷲ‬ ‫َﻠ‬ ‫ﱢﺻ‬ ‫ِﻲ‬ ‫ﱠﺒ‬ ‫ِ اﻟﻨ‬ ‫َﻦ‬ ‫َﻋ‬ ‫ﱠﻢ‬ ‫َﻠ‬ ‫َﺳ‬ ‫و‬ ‫ِﮫ‬ ‫َﻔْﺴ‬ ‫ِﻨ‬ ‫ﱡﻟ‬ ‫ِﺐ‬ ‫ُﺤ‬ ‫َﺎ ﯾ‬ ‫ﻣ‬ [‫]رواه اﻟﺒﺨﺎري وﻣﺴﻠﻢ‬ Terjemah hadits : Dari Abu Hamzah. pembantu Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam dari Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam. Anas bin Malik radiallahuanhu. beliau bersabda: Tidak beriman salah seorang diantara kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri.com .blogspot. (Riwayat Bukhori dan Muslim) Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .creativesifu.

.” 4. Fasilitator akan duduk di suatu tempat tanpa bergerak dan menyebut ”Saya di sini!” Para peserta diminta bergerak ke arah suara. 3.Nikmat Jarang Disyukuri 1.blogspot. Fasilitator memberi arahan kepada peserta: ”Tahan nafas anda selama yang anda mampu” Minta peserta jangan terlalu memaksa diri.com . kita tidak tahu bilakah nikmat yang ada ini akan ditarik balik.. Selepas semua peserta sampai. Tanya pendapat peserta apa yang mereka dapat belajar dari aktiviti yang mereka baru saja lakukan. Objektif: Menyedarkan peserta banyak nikmat yang Allah berikan kepada kita yang jarang kita syukuri. Fasilitator memberi arahan kepada peserta: ”Tutup mata anda dengan kain yang telah diberikan.creativesifu. 5. Bagi arahan selanjutnya. Bincangkan:  Adakah mereka mula mensyukuri nikmat mata. Material: Kain pengikat mata. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . pensel kertas dan terjemahan Al-Qur’an Perlaksanaan: 1. udara dan tangan dari aktiviti sebentar lagi?  Apa yang mereka perlu lakukan untuk menunjukkan mereka mensyukuri nikmat yang diberikan oleh Allah? Kesimpulan: Syukurilah nikmat yang ada pada kita. 2. bergerak ke arah suara saya”. Fasilitator memberi arahan kepada peserta: ”Tulis huruf A dengan syarat tanpa menggunakan jari anda.

blogspot. Kita marah kepada mereka tetapi sedar atau tidak kita tidak pernah berasa kasihan kepada mereka? c. adakah sebenarnya mereka jahat?” 4. 3. Kami tak sampai hati melihat anda masuk ke neraka jadi kami ingin menarik anda ke arah kebenaran kerana kami sayang kepada anda” Jadi persoalan saya sekarang. ”Apakah perasaan anda pada pendakyah kristian yang melakukan dakyah untuk menarik orang memeluk agama kristian?” 2. Jika mereka tidak menerima Jesus sebagai Penyelamat Mereka. ”Apabila ditanya kepada mereka ini jawapannya.com . Fasilitator bertanya. maka mereka akan masuk neraka. Fasilitator menyambung. Adakah anda akan melakukan sesuatu selepas ini? Atau anda sekadar tidak ambil peduli? Kesimpulan: Lakukan usaha dakwah kepada manusia yang masih jauh dari agama Allah. ”Sesungguhnya kami kesian kepada orang bukan kristian.creativesifu.Oh! Kesian. Objektif: Menimbulkan kesedaran berdakwah kepada peserta. 5. Minta pendapat peserta. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .. Perbincangan: a. Kita mengaku Islam adalah agama yang benar tetapi mengapa kita tidak bersungguh-sungguh seperti mereka yang duduk di djalan yang salah? b. Material: -tiadaPerlaksanaan: 1. Minta pendapat peserta.

Jika semua orang di dunia mmepunyai sikap seperti ini apa yang akan terjadi pada dunia? c.com . maka anda menutupnya.2 Tabiat Mengubah Dunia Objektif: Menjana kreativiti peserta dalam mempelbagaikan cara berbuat kebaikan. Fasilitator bertanya. “Antara dua tabiat yang mengubah dunia ialah apabila anda melihat pili air menitiskan air. Jika anda melihat elektrik yang tidak digunakan. 6. 5. Adakah anda rasa 2 tabiat yang mula anda lakukan ini akan mengubah dunia? b. Material: -tiadaPerlaksanaan: 1.” Pernahkah anda mendengar tentang dua tabiat yang jika dibuat akan mengubah dunia?” 2. Setiap kali anda melihat air menitik dari pili atau elektrik yang tidak digunakan. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Kita tidak akan berbncang mengenai tabiat ini. maka anda menutupnya. Anda diberi masa 15 minit untuk mencadangkan satu tabiat yang boleh mengubah dunia.creativesifu. Peserta diberi masa seminggu untuk melakukan apa yang diamanahkan kepada mereka. Kesimpulan: Lakukan kebaikan sekreatif mungkin moga-moga kebaikan itu akan diikti dan berterusan. Selepas seminggu minta pendapat peserta. Fasilitator menambah. Minta respons peserta. Tetapi anda diberikan satu amanah.blogspot.” 4. Perbincangan: a. maka anda perlu lakukan sesuatu. 3.

aNTi BoSaN Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .blogspot.creativesifu.com .

Anti-Bosan 17 Seorang lelaki mati kehausan dirumahnya sendiri. Di susun oleh: CReaTiVe SiFu . Perlahan-lahan keretanya tenggelam sedikit demi sedikit. Kenapa? Jawapan: Lelaki tersebut tinggal di rumah bot di lautan.com . Menyebabkan beliau terperangkap. Rumah botnya mengalami kerosakan enjin menyebabkan tidak dapat bergerak dan bekalan air yang boleh diminum telah habis.blogspot. Di mana dia masih terperangkap di dalam keretanya dan tidak mampu berbuat apa-apa. mereka menjumpai lelaki tersebut tenggelam di dalam sungai. hanya sedalam paras dada lelaki tersebut. Kereta tenggelam hingga ke dasar.Anti-Bosan 4 Jika lima pelajar lari sejauh satu kilometer dalam masa lima minit. berapa lamakah masa yang akan diambil jika lima puluh pelajar lari sejauh itu? Jawapan: 5 minit Anti-Bosan 12 Seorang lelaki memandu bersendirian dengan keretanya memecut laju. Tiba-tiba dia hilang kawalan keretanya lalu melanggar pembahagi jalan dan menyebabkan keretanya menjunam ke dalam sungai yang mempunyai arus yang kuat. Penyelamat tiba 2 jam kemudian.creativesifu. Pemuda itu menyedari bahawa tangannya patah dan dia tidak dapat melepaskan tali pinggangnya yang tersekat. Bagaimana ini boleh terjadi? Jawapan: Sungai tersebut cetek. tetapi anehnya dia masih hidup.

Di susun oleh: CReaTiVe SiFu .blogspot.creativesifu.com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful