You are on page 1of 11

1

0110-06 ltalnos gpszeti munka- ,baleset-,tz-s krnyezetvdelmi feladatok Szbeli modulzr krdsek kidolgozs rvid vzlata
1 Ismertesse a munkavdelmi oktats cljt, fajtit, tartalmt! A munkavdelmi oktat, nevel s felvilgost munka kiemelt fontossg eleme a munkavdelmi oktats. A munkavdelem oktatsnak klnbz cl formja folyik az oktatsi intzmnyekben, illetve a munkavgz egysgekben. Szintjei: Munkahelyi: a munkltat feladata, munkba llskor, technolgia vltsakor, munkahely vagy munkakr vltoztatskor stb. Iskolarendszer: egszsges letvitel stb. Szakmai kpzs: a szakkpests egszsggyi s biztonsgi kvetelmnyei stb. Egyb (munkavdelmi szakkpests) A munkavdelmi oktats alapvet formi: Elzetes: j belp, technolgia vltsa Ismtld: ismeret-feljts, j tapasztalatok Rendkvli: jogszablyvltozs, slyos munkabaleset a munkltat terletn stb. Fajti: Elmleti: jogszablyok, szabvnyok, munkavdelmi szablyzatok Gyakorlati: veszlyforrsok, gpkezels, zemzavar elhrtsa stb. 2. Sorolja fel a munkltat s a munkavllal ktelessgeit a biztonsgos munkavgzs megteremtse rdekben! A munkltat (munkaad) ktelessgei: - munkaszervezssel biztostani tudja munkavdelmi ktelezettsgeit, - szksges informcikkal a munkavllalt idben elltni, oktatni, - a munkakrlmnyek megfelelssgt rendszeresen ellenrizni, - rendellenessgeket kivizsglni s intzkedni, szakszeren eljrni, A munkavllal ktelessgei: - munkaeszkzket s vdeszkzket (ruht) szakszeren hasznlni, - munkaterletn fegyelmet, rendet s tisztasgot megtartani, - a biztonsgos munkavgzs ismereteit elsajttani, oktatson rszt venni, - rendellenessgeket, baleseteket, srlseket azonnal jelenteni, - Jogosult megtagadni a munkavgzst, ha letet, egszsget, testi psget kzvetlenl vagy slyosan veszlyeztetn. - Az gy fellp dolgozt nem rheti htrny a trvny szellemben. - Nem tagadhatja meg a munkt, ha a fenti veszlyek nem llnak fent, de jelents anyagi kr keletkezhet. - Ilyenkor fel kell hvnia a munkltat figyelmt a krokozs lehetsgre. - kteles a munkavgzsre alkalmas llapotban megjelenni. - munkt csak a biztonsgos munkavgzsre vonatkoz szablyok betartsval vgezhet.

2 - a rendelkezsre bocstott munkaeszkzk biztonsgos llapotrl meg kell gyzdnie s azokat utasts szerint hasznlni kell. - egyni vdeszkzeit hasznlni kell s azok llagt meg kell vni a rongldstl. - megfelel elrs szerinti munkaruht vagy vdruht kteles hasznlni. - A munka biztonsgos elvgzshez szksges ismereteket el kell sajttani s azt szksg esetn bizonytania kell. - az elrt orvosi vizsglatokon kteles rszt venni - a balesetet, srlst, rosszulltet azonnal jelentenie kell 3..rtelmezze az egyni vdfelszerelsek fogalmt, juttatsnak szablyait! Az egyni vdeszkzt a munkltatnak termszetben kell biztostania. A munkavllalk rszre csak olyan egyni vdeszkzk adhatak ki, amelyek rendelkeznek a szksges tanstssal. Egyni vdeszkzt forgalomba hozni, hasznlatba venni akkor szabad, ha az rendelkezik megfelelsgi nyilatkozattal, illetve tpusbizonytvnnyal. A rendeltetsszer hasznlhatsg alapfelttele, hogy a munkltat rendelkezzen az egyni vdeszkz gynevezett tjkoztatjval s annak tartalmt a munkavllal tudomsra hozza. A tjkoztat az egyni vdeszkz tartozka, amely a trolsra, kezelsre, karbantartsra, tiszttsra, idszakos vizsglatra vonatkoz tudnivalkat tartalmazza. A vdeszkzket a rendeltetsszer hasznlatra alkalmas llapotban kell tartani. A munkltat ktelezettsge, hogy biztostsa a vdeszkzk rendeltetsszer hasznlhatsgt, vdkpessgt, a kielgt higins llapott, a szksges tiszttst, karbantartst (javtst), ptlst. 4. rtelmezze a munkabaleset fogalmt, okait, bejelentsnek, nyilvntartsnak s kivizsglsnak szablyait! - A baleseteket a munkltat kteles jelenteni, kivizsglni s nyilvntartani mg akkor is, ha srls nem trtnt. - Ha a srlt mozgsa s llapota megengedi azonnal kteles a balesetet jelenteni felettesnek. - Ha ez nem lehetsges, gy a szemtannak kell a balesetet azonnal jelenteni. Fontos teend a baleset szlelsekor: - A srlt kiszabadtsa, a tovbbi vszhelyzet elhrtsa. - Elsseglynyjts megkezdse. - Mentk rtestse. - A helyszn vltozatlanul hagysa, annak eredeti llapotnak biztostsa. - A baleset jelentse a felettesnek. - A baleset kivizsglsban val rszvtel, mint tan.

5. Magyarzza el az elektromos ram lettani hatsait, s ismertesse az ramts elleni vdekezs szablyait! A villamos ramnak az emberi szervezetre kt alapvet hatssal lehet: - a szervezet egszn vagy egy rszn vgigszalad gyors elektronvndorls okozta kros hats, - a villamos ram okozta hhats.

3 A villamos ramts annak a kvetkezmnye, hogy a hirtelen s ers elektronramls megzavarja az idegrendszert, kvetkezmnyei izomgrcs, eszmletveszts, heveny szvmeglls, azaz szvbnuls, szvkamralebegs, azaz fibrillci, lgzsbnuls igen slyosak lehetnek. A kialakul izomgrcs kvetkeztben az ramttt egyn nem kpes elengedni az ramforrst. Slyosabb esetben az izomgrcs csonttrshez s/vagy izleti srlshez is vezethet. Ha ez a hall kizrlag az ramts kvetkeztben ll be, akkor ramhallrl beszlnk, de az ramts folyomnyaknt ltrejv msodlagos balesetek (pl. zuhans, gs, stb.) is okozhatnak hallt. 6. Csoportostsa az rintsvdelmi mdokat, s magyarzza el a ketts szigetels elvt, s ismertesse jellst! rintsvdelmi lehetsgek: - elkerts - burkols - szigetels - ramvd kapcsols - feszltsgvd kapcsols - nullzs - vdfldels - vdhlzat kiptse - trpefeszltsg alkalmazsa max. 50 V-ig. Ketts szigetels (KSZ): ennl a mdszernl egy, n. vd szigetel-rteg, ill. a csatlakozsi pontoknl (ersebben ignybevett vezetk -szakaszoknl) megerstett szigetels akadlyozza meg az zemi szigetelssel elltott elektromos berendezs s az rinthet kls burkolat (szerszm, stb.) kztt, - hiba esetn - a fmes sszekttets kialakulst Ilyen megolds:- a hztartsi gpeknl, s a kziszerszmoknl hasznlatos. (A ketts szigetelst a kszlk adattbljn ketts ngyzet jelzi.) A ketts szigetels berendezst fldelni nem szabad! Trpefeszltsg (TF) Az 50 V -nl nem nagyobb feszltsg ltalban az emberi szervezetre nem tekinthet veszlyesnek. A szoksos (szabvnyosnak tekintett, trpe) zemi feszltsget a legtbb esetben transzformtorokkal lltjk el, s sem a fldhz kpest, sem a vezetk kztt nem nagyobb 42 ill. 24 V-nl. Trpefeszltsget ltalban csak egszen kis teljestmnyeknl (kzilmpk, kziszerszmok) esetben s klnsen veszlyes krnyezetben hasznlnak. (pl. vizes helyisgek vilgts a, kaznok, fmtartlyok belsejben) 7.. Mondja el az gs feltteleit s a tzolts elvt! Az gs felttelei: 1./ ghet anyag 2./ gyulladsi hmrsklet 3./ oxign, ami az gst tpllja.

4 A hrom felttel kzl brmelyik elvonsra kerl, vagyis hinyzik, akkor az gs megsznik. A gyakorlatban legvalsznbb megolds az oxign elvtele, minek kvetkeztben a tz megsznik. Az oltanyag tzre juttatsa kvetkeztben: - a tzfszek hmrsklete cskken, - a nagyobb levegnl srsg oltanyag krlveszi az g anyagot, gy az gst tpll oxigntl elzrja, - abban az esetben, ha az g anyag gz vagy gz, illetve ha az oltanyaggal elegyed folyadk, az ghet anyag tmnysgt hgtja. 8.Ismertesse a tz megelzsnek lehetsgeit s a tzolts mdjait! A tzeseteket a tzvdelmi elrsok maradktalan betartsval lehet megelzni. Az tzolts sorn a tzfszekre nagy mennyisg, a tznl lnyegesen alacsonyabb hmrsklet oltanyagot - ghetetlen port, - nem ghet, nagy prolgshj folyadkot vagy - a levegnl nehezebb srsg, gsre nem kpes gzt) zdtanak. A tzet szlel feladatai fontossgi sorrendben a kvetkezk: Az emberlet mentse, A tz bejelentse, Az ghet anyagok eltvoltsa a kzelbl, A tzolts megkezdse. A tz bejelentsnek szablyai A tzesetet gy kell bejelenteni, hogy abbl pontosan kiderljenek azok az informcik, amelyekre a tz oltshoz szksg van: - Ki s honnan jelzi a tzet, - Van-e emberlet veszlyben, - Van-e ghet anyag a kzelben, - Van-e tzoltsra alkalmas berendezs a kzelben. 9. Sorolja fel a tzoltanyagokat, s beszljen alkalmazsuk lehetsgeirl! A tzolt-kszlkek mkdsnek alapelvei A tz oltsra rendszerestett berendezseket tzolt-kszlkeknek nevezzk. Ezek a berendezsek elssorban az oxign tvoltartsa s a hmrsklet cskkentse rvn oltjk el a tzet. Az tzolts sorn a tzfszekre nagy mennyisg, a tznl lnyegesen alacsonyabb hmrsklet oltanyagot - ghetetlen port, - nem ghet, nagy prolgshj folyadkot vagy - a levegnl nehezebb srsg, gsre nem kpes gzt) zdtanak. A kzi tzolt kszlkek fajti s jelzsei Az elrsok szerint minden kzplet minden helyisgben ktelez felszerelsi trgy a kzi tzolt kszlk. Ezeknek klnbz fajtit csak olyan rendeltets helyisgekben lehet hasznlni, ahol ez a hasznlat a bent tartzkodkra nem jelent veszlyt. A kzi tzolt kszlkek (a szn-dioxiddal olt kszlket kivve) piros sznek, azonost jelzsekkel vannak elltva s hasznlatukat piktogram mutatja. Ezek kztt a kszlkek kztt vzzel olt kszlkek nem szerepelnek, mivel erre a clra szolglnak a tz oltsra alkalmas vizet szolgltat tzcsapok.

5 A kzi tzolt kszlkek g ember oltsra nem alkalmasak, ket csak vzzel (pldul vszzuhany) vagy lebortssal (pldul tzolt pokrc) szabad oltani. Porral olt tzolt kszlkek porra nem rzkeny villamos feszltsg alatt ll kszlkek, ghet gzok okozta tzek, ghet knny fmek s ghet szilrd anyagok okozta tzek oltsra alkalmazhatk. A porral olt tzolt-kszlkek jele a borszld hromszg. Szn-dioxiddal olt tzolt kszlkek jl hasznlhatk tzveszlyes folyadkok, valamint 1100 V alatti feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A tz eloltsa utn a szn-dioxid kiszellztetsrl gondoskodni kell. A kszlk olts kzben az ers prolgs miatt rendkvli mdon lehl. Sajnlatos mdon ezeket a kszlkeket fmfogval ksztik, ezrt hasznlatuk avatatlan kezekben gyakran slyos fagysi srlseket okozhat. A szndioxiddal olt tzolt kszlkek jele a szrke palackszn ngy CO2 kplettel. Habbal olt kzi tzolt-kszlkek tzveszlyes folyadkok s szilrd anyagok oltsra, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek oltsra kivlan alkalmasak. A habbal olt kzi tzolt-kszlkek jelzse a barna kr. Oltgzzal (legtbbszr halonnal) tlttt tzolt kszlkek kivlan alkalmasak tzveszlyes folyadkok, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A halonnal tlttt tzolt kszlkek jele a citromsrga kereszt. 10. Sorolja el a veszlyes anyagok trolsra, hasznlatra vonatkoz elrsokat tzveszlyes s mrgez anyagok esetben! - Anyagokat csak egyenletes fellet s az anyag tmegnek megfelel teherbrs szilrd talajra llvnyzatra lehet lerakni. - res zemanyag-trol hordkat anyaguktl fggen elklntve, nyergelve is lehet trolni, res felirati tblval megjellve. - Teli zemanyag, vagy veszlyes anyag hordkat csak ll helyzetben tltnylssal felfel szabad trolni. A mennyisget a Tzrendszeti Hatsg szakvlemnye alapjn kell meghatrozni. - Tzveszlyes, vagy robbans veszlyes folyadkot csakolyan ednyben lehet trolni, ami: "Tzveszlyes" felirattal van elltva! Elklntve fajtnknt tblval kell megjellni. - Cementes, vagy egyb tartalm zskokat clszer mglykban trolni. A halmaz magassg 1,6 m-nl nem lehet magasabb. - Gzpalackokat csak az elrt biztonsgi szerelvnyekkel (szelepvd sapka) lehet trolni. - Csak ll helyzetben, naptl vdett szells trol szerkezetben lehet trolni gy, hogy eldls ellen biztostani kell. 11. Ismertesse az elsseglynyjtskor az elsseglynyjtval szemben tmasztott kvetelmnyeket, s sorolja fel az elsseglynyjt feladatait! Elsseglynyjts alapelvei: - A srlt kiszabadtsa, a tovbbi vszhelyzet elhrtsa. - Elsseglynyjts megkezdse. - Mentk rtestse. - A helyszn vltozatlanul hagysa, annak eredeti llapotnak biztostsa. - A baleset jelentse a felettesnek. A baleset kivizsglsban val rszvtel, mint tan.

6 12. Ismertesse az elsseglynyjts menett vrz srlseknl s ramts esetn! Az elsseglynyjts minden embernek nemcsak erklcsi ktelessge, de trvnyben elirt ktelessge is. "Aki nem nyjt tle elvrhat segtsget srltnek, balesetet szenvedettnek, vagy olyan szemlynek, aki az lett vagy testi psgt veszlyeztet helyzetbe jutott, egy vig terjed szabadsgvesztssel sjthat..." Termszetesen senkitl sem vrhat el, hogy orvosi szint szakmai segtsget nyjtson, de a laikus elsseglynek is dnt jelentsge van, mivel tbbnyire azonnali s elsdleges beavatkozsra nyjt lehetsget. Itt legyen nhny fontos tudnival. Vrz srls Sebzsnek nevezzk, ha a br kls er hatsra folytonossgban megszakad, a sebszlek tbb-kevsb ttongnak, a seb vrzik, fj s megfelel ellts hinyban fertzdik. A seb nagysga, alakja, a vrzs foka, a fjdalom erssge s a fertzs fgg a behat eszkz alakjtl, nagysgtl, a hat er foktl s a testfellet ellenllstl. Brmilyen a sebzs, alapvet teend a seb-ellts. A sebkrnyket a sebtl elirnyul mozdulattal megtiszttjuk, bejdozzuk, A sebet steril gzzel befedjk, szksg esetn a gz fl vattt helyeznk, s a ktst - a testtjktl s a sebzs nagysgtl fggen plyval vagy ragtapasszal rgztjk. Elsseglynyjts ramts esetn Ha valaki balesetet szenved, a cl az, hogy a beteg minl elbb szakszer (orvosi vagy krhzi) elltsban rszesljn. A teendk elvi sorrendje: - Kiszabadts az ramkrbl. - Elsseglynyjts. - Az orvos vagy a mentk rtestse. - A tzoltsg s a rendrsg rtestse (ha szksges). - A munkahelyi vezetk rtestse. A sorrend az adott szitucitl fggen vltozhat! (pl.: Ha az ramtst szenvedett egynt meg sem lehet kzelteni, akkor elszr a tzoltkat kell rtesteni!) Kiszabadts az ramkrbl: ltalban az ramttt szemly izomgrcs miatt nem tud kiszabadulni az ramkrbl, ezrt a lehet leggyorsabban ki kell onnan szabadtani, de gy, hogy a seglynyjt sajt testi psgt ne veszlyeztesse! A legegyszerbb md, ha lekapcsoljuk az ramkr fkapcsoljt, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor valamilyen szigetel anyaggal kell elhzni, vagy eltolni az ramkrbl (pl.: szraz fa, tbbrteg ruha, manyag anyagok, papr). Menteni csak 1000 V alatti ramkrbl szabad, nagyfeszltsg ramkrbl mg szakkpzetteknek is letveszlyes. J, ha ments megkezdse eltt a seglynyjt segtsget kr vagy valamilyen mdon felhvja magra a figyelmet! 13. Hatrozza meg a foglalkozsi rtalom fogalmt, sorolja fel fajtit, s ismertesse megelzsk mdjt! A foglalkozs gyakorlsa sorn az arra jellemz tevkenysgbl fakad hossztvon bekvetkez folyamat. Fajti:

7 Td rtalmai, br rtalmai, zletek, vgtagok krosodsa, lts, halls cskkense, Megelzse: Egyni vdeszkzk hasznlata Munka s egszsgvdelmi elrsok betartsa, Vd telek s vditalok biztostsa 14. Ismertesse az anyagmozgats veszlyforrsait, valamint az anyagmozgat gpekre vonatkoz munkavdelmi elrsokat A kzi anyagmozgats biztonsgtechnikja - felttlenl szksges a megfelel egyni vdeszkzk (pl. vdsisak, vdkeszty, stb.) hasznlata. - az albbi segdeszkzket hasznljk: kzihorog (pl. ldhoz), forgszerkezetek (pl. kkockhoz), kzi tapadkorong (pl. veghez), grg (pl. teher elhzshoz, mr az si A-- kzivontats anyagmozgat eszkzzel (kzitargonca, kzikocsi, talicska) vgrehajtott kzi anyagmozgats csak olyan kzivontats anyagmozgat eszkzzel hajthat vgre, amelynek slypontja a kerk felett van. - a kzi mkdtets emeleszkzk nagy tmeg, 150 kg-nl nem nehezebb szlltand anyag tovbbtsra szolglnak. - tipusai: fogaskerk emel, csavarorss emel, ktlcsigasor, csrl, stb. - A kzi mkdtets emeleszkzk biztonsgos hasznlathoz szksges: az eszkz biztonsgos talajon llsrl val megbizonyosods, emelskor csszs-gtl hasznlata, a lass tem emels, az emelskor szksges elrsok betartsa (pl. leng teher al ne llj) s az elrs szerinti ellenrzsi vizsglatok (pl. flvenknt 150% rtk terhelsi prba) elvgzse. A gravitcis anyagmozgats biztonsgtechnikja A gravitcis anyagmozgats esetben a mechanikus hatsokra nem rzkeny anyagokat (elssorban mlesztett anyagokat vagy darabrkat) tartalmaz terhet a nehzsgi er felhasznlsval fgglegesen vagy lejts ton lefel tovbbtjk. Az mlesztett anyagok tovbbtsra hasznlt megoldsok: A surran olyan ferde vly, amelynek dlsi szgt a termszetes essszg (rzsszg) hatrozza meg. Fenklemezbl, kt oldallemezbl s gyakran fedlemezbl ll. Szerkezeti anyaga lehet acl, fa vagy manyag, amelyen gyakran a kops s tapads elkerlst szolgl bevonatot ksztenek. 15. Ismertesse az kolgiai alapfogalmakat s az kolgiai egyensly fogalmt! Az kolgia: egyttlstan. Az kolgia csak minsgi klnbsgeket ismer ltformk kztt...". Az kolgia az llnycsoportok s krnyezetk kapcsolatt vizsglja. A termszetben az llnyek sajtos tulajdonsgokkal br kzssgeket, egyed feletti szervezdsi szinteket hoznak ltre. Az llnyek kolgiai krnyezete azon tnyezk sszessge, melyek befolysoljk az letmkdseiket. lettelen krnyezeti tnyezk pl. a fny, hmrsklet, leveg, vz stb., az l krnyezetet pedig adott terlet llnyeinek kapcsolatai jelentik. kolgiai egyensly Az az llapot, amelyben a rendszer a krnyezetvel olyan mrtkben-sszhangban van, hogy jellemz rtkei hossz idn keresztl nem vltoznak, mkdse zavartalan. Az koszisztmba be- s kilp energiamennyisgek egymssal egyenslyban vannak, a rendszer energiamrlege kiegyenltett, az ilyen helyzetben a krnyezeti tnyezk v. kisebb mrtk emberi beavatkozs hatsra is kpes egyenslyt megrizni.

16. Ismertesse a krnyezet elemeit, a krnyezetvdelem fogalmt, cljt, feladatait! A krnyezetterhels azoknak a tevkenysgeknek az sszefoglal neve, amelyek veszlyeztetik "lhet" vilgunkat. Az ipari terhels nvekedse veszlyes anyagok gondatlan kezelse, a tlnpeseds, az urbanizci, stb. kvetkezben fltennk kell a tiszta levegt s a vizet, a termtalajt, a csendet, az egszsges tpllkot, erdeinket, s egy sor olyan dolgot, amire ma mg nem is gondolunk. A szksgletek minl magasabb szinten val kielgtsnek vgybl az kvetkezik, hogy a knyelmes let feltteleinek megteremtse rdekben egyre nyilvnvalbban szakadunk el a termszetkzeli letmdtl, s az j "kvnsgokkal" jabb s jabb terheket rovunk a termszetes krnyezetnkre. krnyezetszennyezs: pl.: - vz-, leveg-, talajszennyezs, stb. - tlnpeseds - ghajlatvltozs - zonpajzs elvkonyodsa - serdk kiirtsa - savas esk - globlis felmelegeds: veghzhats - bnyszat okozta termszeti krok 17. Ismertesse a krnyezetgazdlkods fogalmt, az emisszi ltalnos krnyezeti hatsait, a hatrrtk fogalmt, tpusait! A krnyezetgazdlkods elemei. krnyezetterhels: valamely anyag vagy energia krnyezetbe bocstsa; krnyezetszennyezs: a krnyezet valamely elemnek a kibocstsi hatrrtket meghalad terhelse krnyezetkrosods a krnyezetnek vagy valamely elemnek olyan mrtk vltozsa, szennyezettsge, illetve valamely eleme ignybevtelnek olyan mrtke, amelynek eredmnyekppen annak termszetes vagy korbbi llapota (minsge) csak beavatkozssal, vagy egyltaln nem llthat helyre, illetleg, amely az lvilgot kedveztlenl rinti;

A fld vdelme A fld vdelme kiterjed a fld felsznre s a felszn alatti rtegeire, a talajra, a kzetekre s az svnyokra, ezek termszetes s tmeneti formira s folyamataira. A fld vdelme magban foglalja a talaj termkpessge, szerkezete, vz- s leveghztartsa, valamint lvilga vdelmt is. A vz vdelme A vz vdelme kiterjed a felszni s felszn alatti vizekre, azok kszleteire, minsgre s mennyisgre, a felszni vizek medrre s partjra s a vztart kpzdmnyekre A vizek termszetes hozamt, lefolyst, ramlsi viszonyait, medrt s partjt csak a vzi letkzssgek megfelel arnyainak megtartsval s mkdkpessgk biztostsval szabad megvltoztatni.

9 A leveg vdelme A leveg vdelme kiterjed a lgkr egszsgre, annak folyamataira s sszettelre, valamint a klmra. A levegt vdeni kell minden olyan mestersges hatstl, amely azt, vagy kzvettsvel ms krnyezeti elemet sugrz, folykony, lgnem, szilrd anyaggal minsgt veszlyeztet, vagy egszsget krost mdon terheli. Emisszi
A lgszennyez anyagok kibocsts ms nven emisszi meghatrozsa trtnhet mrssel, illetve mszaki szmtssal. A szmtssal trtn meghatrozs alapul veszi az anyagmrleget, a fajlagos s tapasztalati adatokat. Ugyan az emisszi mint fogalom fleg a levegtisztasg-vdelem terletn terjedt el, de rdemes kiterjeszteni vzszennyezsre, zajszennyezsre is.

18. Ismertesse a talaj, a vizek s a leveg vdelmt! Talajkrosodst okozhatnak: - a termszeti erk, - a helytelen mezgazdasgi talajmvels, - a nem megfelel erdgazdlkods, - a mezgazdasgi kemizls, - a vzrendezsek, - az ntzses gazdlkods s - a kros emberi hatsok. A talajban erzi alatt, a vznek a talajra gyakorolt rombol, iszapol, old- s bemar hatst, a talajt alkot rszecskknek a lejt irnyban val elmozdtst, elszlltst rtjk. Az erzi elleni kzdelemben komoly segtsget jelent: - ha az erzinak kitett terletet lland nvnytakar bortja, - ha a talajmvelst a rtegvonalakkal prhuzamosan vgezzk, - ha a csapadkvz lefolyst gyepestett svokkal, erdsvokkal lasstjuk. A helytelen mezgazdasgi tevkenysg a hasznlattal okozhat talajkrostst: - a mezgazdasgi nvnyek s tblk nem megfelel elhelyezsvei, - a hibs mvelssel, - a rossz vzgazdlkodssal, - a tlzott kemizlssal. Vzszennyezds A munkahelyek a vizeket szervetlen s szerves vegyszerekkel, valamint biolgiai szennyezkkel szennyezhetik. A klnbz szennyezsek hatsra romlik a vz minsge: - megvltozik a vzben oldott oxign mennyisge (krostja a vz lvilgt), - megvltozik kmhatsa, startalma s kemnysge (a vz okozta korrzis veszly n) s - n a szerves vegylet (pl. szerves oldszerek) s l anyag tartalma (oxignfogyaszt, kellemetlen s kros anyagok keletkeznek, n a fertzsveszly). A szennyezet vizeket, klnsen a szennyvizeket tiszttani kell. A talajszennyezsek elbb-utbb vzszennyezshez is vezethetnek.

10 Levegszennyezds A leveg szennyezettsgnek mrtkre jellemz rtk az imisszi, amely a krnyezeti levegben kialakult szennyezanyag koncentrci (mg/m3). Az egyes szennyez anyagok maximlis koncentrcijt imisszi normban rgztik, ellenrzik s betartatjk. Szerencsre a levegnek igen gyors az ntisztulsa (szraz vagy nedves kihulls, hguls s elbomls, azaz mineralizci). A levegszennyezds mind az l vilgot, mind az lettelen krnyezetet veszlyezteti. 19. Jellemezze a hulladkok krnyezeti hatsait, a hulladk fogalmt, csoportostsukat, kezelsket, gyjtsket! Szennyez hulladkok A hulladkok a felhasznlsra mr nem kerl anyagok gyjtneve. A hulladk-vegyszerek tetemes rsze szennyezett gyakran halogneket is tartalmaz szerves oldszer, amelynek elgetse nem csak levegszennyezst okozhat, hanem korrzi tjn megronglhatja a megsemmist berendezseket. Ezen kvl a hulladkvegyszerek kz tartoznak a klnbz gyrtsokbl s felhasznlsi technolgikbl szrmaz szervetlen s szerves vegyletek, amelyek nha a hulladklerak helyeken mg egymssal is elreaglhatnak, ezen kvl a klnbz, gyakran magas fmtartalm iszapok (pl. a galvniszap). Termszetesen az atomermvek sugrz hulladkai is szennyez hulladkok.

20. Ismertesse a hulladkgazdlkods cljait, feladatait s eszkzrendszert! A hulladk olyan feleslegess vlt, a keletkezs helyn fel nem hasznlhat, klnbz mennyisg s minsg anyag, amely kezelsrl gondoskodni kell. A hulladkokat fajtjuk s halmazllapotuk szerint csoportosthatjuk. Fajtjuk szerint: . termelsi hulladkok, . teleplsi hulladkok, . klnleges kezelst ignyl (veszlyes) hulladkok. Halmazllapotuk szerint lehetnek: . szilrd (pl. papr, fm stb.), . iszapszer (pl. szennyvziszap), . cseppfolys (pl. gzok mellktermkei), . gznem hulladk (pl. lgszennyezds). A termelsi hulladk a termelsi folyamat klnbz fzisaiban keletkez hulladkfajta. A teleplsi hulladk elssorban a hztartsokban s a kzintzmnyekben keletkezik szemt formjban. Emellett kpzdik a kommunlis szennyvz, ami sajnos ma mg nem minden esetben kerl a szennyvzgyjt csatornarendszerbe. A hulladkok kezelse A krnyezet minsgnek megrzse s a keletkez hulladk krnyezetbe kerlse eltt a hulladkokat kezelni kell. A hulladkok kezelse sorn kiemelt figyelmet fordtunk a klnleges kezelst ignyl (veszlyes) s a teleplsi s azzal egytt kezelhet hulladkokra. A hulladkkezels folyamatnak lpsei: - a hulladkok sszegyjtse, - elkezelse, tmeneti trolsa, - elszlltsa, - feldolgozsa s

11 - vgleges elhelyezse. A hulladkok feldolgozsa - a kevs hulladk lerakhely miatt tbbnyire getssel trtnik. Az egszsggyi intzmnyek hulladkait is getssel rtalmatlantjk. Az getssel lebonthat ipari hulladkok rtalmatlantst gyakran vgzik ipari hulladk getben . Az getsbl keletkez szennyezdseket (gzok, gzk, por), klnbz szrberendezsekkel megkti ugyan, de sajnos a hulladkgetk kzelben tbbfle szennyez anyag az tlagosnl nagyobb koncentrciban mutathat ki. Az rtalmatlants sorn keletkez hasznosthat elemeket a termelsi folyamatokba visszajuttatjk, ami mr hulladkhasznostsnak szmt. A hulladkok rszbeni feldolgozst jelenti a komposztls. Clja, hogy a hulladkban termszetes krlmnyek kztt lassan lezajl folyamatokat meggyorstva, a hulladkok szervesanyag-tartalmbl komposzttrgyt lltson el, amelyet talajjavt anyagknt a talajba lehet visszajuttatni. A hulladkok vgleges elhelyezse az n. rendezett leraks. Ebben az esetben a terletet feltltik hulladkkal, majd flddel vagy ptsi trmelkkel letakarjk.