You are on page 1of 88

0110-06 LTALNOS GPSZETI MUNKA- ,BALESET-TZ-S KRNYEZETVDELMI FELADATOK

MODUL

MUNKAVDELEM
S

KRNYEZETVDELEM
KONTAKTRA TANANYAGFELDOLGOZS
SSZELLTOTTA: Rcz Lszl mrnktanr
1

Munkavdelem alapfogalmai
Az emberi trsadalom egyik legfontosabb, taln leginkbb meghatroz jellemzje az rtkteremt, gazdasgilag s erklcsileg hasznos emberi munka. A kormnyzat szablyozza a vdelmi rendszereket (hon-, krnyezet-, munkavdelem) s az zleti tevkenysget. A munka olyan folyamatos, fesztett s rendezett tevkenysg, amely anyagi vagy szellemi javak ellltst, beszerzst, talaktst vagy hasznlatt szolglja.

A krnyezetvdelem feladatkre elssorban a termszetes erforrsok, a fld, a leveg, a vz, az llnyek, a tj, az ptett krnyezet, a hulladkgazdlkods. A munkavdelem feladata a munkt vgz, dolgoz ember testi psgnek s egszsgnek megvsa, munkatevkenysgnek, alkoterejnek megrzse, vdelme. Kzs (hatr-) terlet a szemlyvdelem. A tzvdelem a tzoltsg, az elemi csaps s egyb katasztrfa elleni vdelem pedig elssorban a polgri vdelem feladata.
3

Az ergonmia az ember gp krnyezet


rendszerek optimalizlsnak szaktudomnya. Feladata az embert a munka szmra, a munkt, pedig az ember szmra alkalmass tenni. Az ember alkalmass ttelbe beletartozik: - az oktats, (azaz az ltalnos s szakmai kpzs, betants), - a tovbbkpzs, - az ellenrzs, esetleg rehabilitci. A munknak alkalmass ttele, elssorban a munka humanizlst jelenti, a munkahely s munkaeszkz tervezstl kezdve. 4

A munkarendszer a munkafeladat vgrehajtst szolglja, benne a munkavgz embert, a munkaeszkzt s munkahelyet s munkakrnyezetet, illetve ezek kapcsolatt. A munkafeladat a munkarendszer clja, megtervezett eredmnye. A munkafolyamat a munkafeladat megvalstsa, belertend a hol: - melyik munkahelyen, mikor: - milyen idrendi sorrendben, mivel: - melyik emberrel s gppel.
5

A munkatevkenysg szellemi s fizikai erkifejtst ignyl cselekvsek sorozata, amelyek a munkafeladatnak megfelelen, kzvetlenl vagy kzvetve a munkatrgyra irnyulnak. A munkahely a munkarendszerben egy vagy tbb szemly rszre a munkafeladat elvgzst szolgl trsg, a veszlyznval egytt. A munkakrnyezet azoknak a fizikai, kmiai, biolgiai valamint eszttikai s szocilis tnyezk sszessge, amelyek a munkahelyen az emberre hatnak.
6

A munkavdelem terletei, intzmnyrendszere Az 1993. vi XCIII. trvny a munkavdelemrl rja, hogy: az alkotmnyban megfogalmazott elvek alapjn szablyozza az egszsget nem veszlyeztet s biztonsgos munkavgzs szemlyi, trgyi s szervezeti feltteleit a szervezetten munkt vgzk egszsgnek, munkavgz kpessgnek megvsa, a munkabalesetek s a foglalkozsi betegsgek megelzse rdekben.
7

Biztonsgtechnika (Munkabiztonsg) A mszaki s termszettudomnyoknak a munkabalesetek, s ms, hirtelen fellp egszsgkrosodsok megelzsre ltrejv kvetelmny-, eszkz- s intzmnyrendszere. (Pldul: rintsvdelem, anyagmozgats stb.) Foglalkozs-egszsggy A munkavgzsbl (foglalkozsbl) ered egszsgkrosodsok, betegsgek megelzse, kzremkds az egszsges munkakrnyezet kialaktsban. (Gygyt-megelz ellts, rehabilitci)
8

Munkakrnyezet-vdelem Optimlis munkakrnyezet kialaktsa annak rdekben, hogy a dolgozk testi, lelki s szocilis j kzrzete megvalsthat legyen.

A munkavdelem fogalomrendszere Veszlyes az a ltestmny, munkaeszkz, technolgia, amelynl megfelel vdelem hinyban slyos krosodsnak van kitve a munkavllal egszsge, testi psge. Veszlyforrs lehet a munkavgzs sorn, vagy azzal sszefggsben jelentkez minden olyan tnyez, amely a munkavgzs hatkrben tartzkodra veszlyt, vagy rtalmat (kockzatot) jelenthet.
10

Fizikai veszlyforrs: - trgyak hmrsklete, magassga - elektromgneses sugrzs vagy tr - leveg hmrsklete, nyomsa, nedvessge, ramlsa, ionizcija stb. Veszlyes anyag: - gylkony, robban - sugrz, mar, mrgez stb. Biolgiai, mint mikroorganizmusok stb. Pszicholgiai, mint fiziolgiai, idegrendszeri ignybevtel stb.
11

Veszlyessgi osztlyok (pldul): I. bnyszat, kohszat, szllts, ptipar, II. mezgazdasg, egszsggyi ellts, szakoktats, III. kereskedelem, kzigazgats, vendglts stb.

12

A munkavdelem hatsgi felgyelete: Orszgos Munkabiztonsgi s Munkagyi Ffelgyelsg terleti szervei a megyei s fvrosi felgyelsgek, melynek keretben munkabiztonsgi s munkagyi felgyelk mkdnek. Ms felgyelsgek is elltnak munkavdelmi feladatokat, gy pldul az NTSZ (llami Npegszsggyi s Tisztiorvosi Szolglat), a Kzlekedsi Felgyelet, az llami Energetikai s Energiabiztonsgi Felgyelet, stb.
13

A felgyeletek szablytalansg szlelsekor munkavdelmi brsgot szabhatnak ki a munkltatra.

A munkavdelem eszkzrendszere
A munkavdelem eszkzei (ltalban rendeletek, szabvnyok, elrsok, szankcik): - Mszaki s egszsggyi eszkzk (mszaki megelzs, orvosi alkalmassgi vizsglatok stb.) - Jogi s igazgatsi eszkzk (erklcsi, anyagi sztnzs stb.) - Oktat, nevel s felvilgost eszkzk (propaganda stb.)
14

A munkavdelemi oktats
Szintjei: Munkahelyi: a munkltat feladata: - munkba llskor, - technolgia vltsakor, - munkahely vagy munkakr vltoztatskor stb. Iskolarendszer: egszsges letvitel stb. Szakmai kpzs: a szakkpests egszsggyi s biztonsgi kvetelmnyei stb. Egyb (munkavdelmi szakkpests)
15

A munkavdelmi oktats alapvet formi:


Elzetes: Ismtld: Rendkvli: - j belp, - technolgia vltsa - ismeret-feljts, - j tapasztalatok - jogszablyvltozs, - slyos munkabaleset a munkltat terletn stb. - jogszablyok, szabvnyok, munkavdelmi szablyzatok - veszlyforrsok, gpkezels, zemzavar elhrtsa stb.
16

Fajti:
Elmleti: Gyakorlati:

Baleset-megelzs
A baleset az emberi szervezetet rt olyan egyszeri kls hats, mely a srlt akarattl fggetlenl, hirtelen vagy arnylag rvid id alatt kvetkezik be, s srlst, mrgezst vagy ms (testi, lelki) egszsgkrosodst, illetve hallt okoz. A munkabaleset a munkavllalt a szervezett munkavgzs sorn, azzal sszefggsben ri. Ide rtend az anyagvtelezs s mozgats, szllts, tisztlkods, zemi tkezs. Nem tartozik ide az gynevezett ti-baleset, mely a munkahelyre vagy onnan trtn utazskor trtnik, kivve, ha a munkltat sajt vagy brelt jrmvvel trtnt.
17

A munkabalesetet s a foglalkozsi megbetegedst nyomtatvnyon be kell jelenteni, s nyilvntartsba kell venni. A slyos munkabalesetet a munkltat azonnal (telefonon, szemlyesen, faxon) kteles jelenteni a terleti munkavdelmi felgyelsgnek. Slyos munkabaleset: hall, orvosi vlemny szerint 90 napon belli hall a balesettel sszefggsben, rzkszerv vagy szaporodsi kpessg elvesztse, orvosilag letveszlyesnek minstett srls, slyos csonkols, elmezavar, bnuls, megnmuls stb.
18

Egszsges s biztonsgos munkavgzs kvetelmnyei


ltalnos kvetelmnyek Munkahely, ltestmny, technolgia tervezse, kivitelezse, hasznlatbavtele s zemeltetse, tovbb munkaeszkz, anyag, energia, egyni vdeszkz ellltsa, gyrtsa, trolsa, mozgatsa, szlltsa, felhasznlsa, forgalmazsa, importlsa, zemeltetse a munkavdelmi elrsok betartsval trtnhet. A kvetelmnyek teljestse helyett a munkltat pnzbeli vagy egyb megvltst a munkavllalnak nem adhat.
19

A megfelelsgi nyilatkozat - sajt felelssgre tett kijelents: a termk (szolgltats) megfelel az rvnyes elrsoknak. A megfelelsgi tanstvny igazolja, hogy a termk (szolgltats) megfelelst az rvnyes elrsoknak, de ezt erre jogosult kls fggetlen szervezet adja meg. Minsgi bizonytvny igazolja a megfelelst, de ezt pldul az OMMF (Orszgos Munkabiztonsgi s Munkagyi Ffelgyelsg) adja ki.
20

Ltests kvetelmnyei Az pts, telepts sorn a munkavdelmi kvetelmnyek rvnyre juttatsa a tervez, kivitelez feladata, amelynek teljestsben egytt kell mkdnik, a teljestsrl rsban is nyilatkozniuk kell. Munkavgzs trgyi felttelei Minden munkahelyen be kell tartani, valamennyi munkavllal rszre teljesteni kell. Az elrsok gyakran vltoznak, a munkltat ktelessge a vltozsok figyelemmel kvetse.
21

Munkafolyamat, technolgia kvetelmnyei gy kell megvlasztani, hogy a munkavllalk, kzelben tartzkodk egszsgt s biztonsgt ne veszlyeztesse. (Pldul zrt technolgia, biztonsgi berendezsek, egyni vdeszkzk, munkaszervezsi intzkedsek, mentsi terv stb.) Szemlyi felttelek Egszsggyi alkalmassg (plyaalkalmassg), munkra kpes testi-lelki llapot, szakmai ismeretek s szakkpzettsg, munkavdelmi ismeretek, megfelel gyakorlat.
22

Gpek, berendezsek biztonsgi kvetelmnyei A munkaeszkzk klnsen a gpek, berendezsek a bennk lezajl - energiatalakulsok, - nagy sebessg mozgsok, - az les szerszmok s - nagy erhatsok kvetkeztben meghibsodsuk, fleg szakszertlen hasznlatuk esetn veszlyess vlhatnak. Hasznlati utastssal val elltsuk, tovbb annak betartsa ktelez.

23

Gpek, berendezsek okozta veszlyek pldul: - mechanikai (mozgs stb.) - elektromos, - hhats, sugrzs, - zaj, rezgs - nyersanyagok, - energiaellts zavarai - gptrsek, gpboruls, - vdberendezsek meghibsodsai A gpek, berendezsekre vonatkoz mszaki vdintzkedsek fleg vdburkolatot, biztonsgi berendezst, vszkapcsolt, ill. megfelel idszakos karbantartst, fellvizsglatot jelentenek.

24

A munkabalesetek elkerlhetsge
A munkabalesetek csak akkor elzhetk meg, ha esetleges bekvetkezsk kivlt okait rszletesen tanulmnyozzk, s bellk a megfelel kvetkeztetseket vonjk le. E vizsglatok sorn az albbi szempontokat kvetik: - A balesethez vagy ms krosodshoz vezet tnyezk kivdshez a megfelel mszaki felttelek biztostottak-e. - A szituciban rsztvevk megfelel testi s szellemi llapotban vannak-e.
25

Baleset-elhrts
A baleset-elhrts mindazon - mszaki-tudomnyos, - szerelsi, - szervezsi s egyb kvetelmnyek, eszkzk s intzkedsek sszessge, amelynek clja: hogy a munkavgzk testi psgt a munka sorn fellp veszlyektl megvja. Jellemz r, hogy - preventv (megelz), - komplex, s - kvalitatv jelleg.
26

Megelz jellege azt jelenti, hogy elsdleges feladata nem a bekvetkezett balesetek regisztrlsa, hanem a baleseti szitucik ltrejttt megakadlyoz mdszerek alkalmazsa. Komplex jellege abban nyilvnul meg, hogy balesetek elkerlhetsghez a megfelel technikai vdelem nmagban nem elegend, ahhoz a munkavgzk megfelel szakkpzettsge, munkavdelmi kpzettsge, valamint jogi szablyozs is szksges.

27

Biztonsgtechnika
Nmi fogalmi zavart okozhat az, hogy jabban inkbb a baleset-elhrtst nevezik biztonsgtechniknak, mg korbban a biztonsgtechnika kizrlag a technikai vdelem egyik technikai fokozatnak neve volt . Fontos a baleset-elhrts s a biztonsgtechnika kifejezseket a klasszikus rtelemben hasznlni.
28

Trsadalmilag elfogadott kockzat


A kockzat trsadalmilag elfogadott mrtke az a kockzat, amelyet a trsadalom mg tolerl (pl. a gpkocsivezets, a sportols, stb. veszlyei). Ez a trsadalmi elfogads hallgatlagosan azt a felttelezst sugallja, hogy amennyiben a szksges vatossggal cseleksznk, veszlyeztetettsgnk minimlisra cskkenthet (pl. defenzv autvezets, biztonsgos sportfelszerelsek, stb.).
29

A baleset-elhrtsnak hrom fokozata van,


- az ltalnos (ltalnosan rvnyes elmleti s gyakorlati vonatkozsok), - szakterleti (egy-egy szakterletre rvnyes baleset-megelzsi felttelek) s - egyedi (specilis berendezsekre s technikkra vonatkoz) baleset-elhrts.

30

Mszaki felttelek biztostsa


Az energia ellenrizetlen felszabadulsnak s mkdsnek megakadlyozsa mszaki, technikai eszkzkkel: - szablyos s szablytalan mozgst vgz gpi berendezsek, - veszlyes paramterekkel (h, nyoms, stb.) mkd berendezsek, - veszlyes anyagok, - villamos ram, - anyagmozgats, - tzveszly,
31

A munkavgzs sorn mindig az adott technikai sznvonaltl fgg, hogy a technikai vdelem, gy a munkabiztonsg melyik fokozata valsul meg: - A felttlenl hat biztonsgtechnika a munkavgz nem megfelel jrtassga esetn is mkdik, csak a szablyok megszegsvel iktathat ki. - A felttelesen hat biztonsgtechnika alkalmazsakor az emberi tnyez tlzott szerepet kap, mert mkdse a munkavgz akaratn s gyessgn mlik.
32

Kockzat
A kockzat a veszly lehetsgnek rtkelse. A kockzat lehetsgnek vllalsa az let velejrja, mindennapjaink elvlaszthatatlan rsze szlssges megkzeltsben ez annyit jelent, hogy letnk minden pillanatban klnbz kockzati tnyezk (rizikfaktorok) vannak jelen.
33

Baleseti kockzat
A baleseti kockzat a trsadalmilag elfogadott mrtk kockzatot meghalad mrtk kockzatot jelent. Bizonyos esetekben a kockzat elfogadottsgnak sznvonala egyes embercsoportok szmra klnbz lehet. Erre az eltrsre igen jellemz plda a dohnyosok s nem-dohnyzk kztti egyelre feloldhatatlannak ltsz ellentt. A dohnyfst ugyanis a dohnyosok trsadalma szmra mg elfogadhat mrtk kockzat, mg a nem-dohnyzk szmra egyrtelmen az elfogadott szintet meghalad, teht kockzati tnyez. 34

Munkavgz figyelme
Megvilgts, hanghatsok, rezgsek, az emberi szervezet felptsbl s mkdsbl ered faktorok (pl. knyelmetlen testtarts, a fizikai ignyeket nem biztost helyzet, stb.), rossz szervezs, (monoton vagy nem a temperamentumnak megfelel munka, kellemetlen fnk s / vagy munkatrsak, stb.). Minden, a munkavgz figyelmt elterel faktor nveli a balesetveszlyt s a selejttermels valsznsgt.
35

A munkavgz letvitelbl szrmaz problmk


- Alkati alkalmatlansg - Betegsg - Rendezetlen let (kialvatlansg, szenvedlybetegsgek okozta tudati beszkls, msnapossg, stb.) - A munkavgzssel kapcsolatos ktelessgek megszegse.
36

A munkavdelmi elrsok megszegsnek szankcionlsa


A munkavdelmi elrsok betartatsnak jogi knyszere a vtsg slyossgnak megfelelen tbb lpcss. Fegyelmi eljrsra akkor van szksg, ha az elrs be nem tartsnak nincsenek kvetkezmnyei vagy csak enyhe kvetkezmnyei vannak. A fegyelmi eljrst a gazdasgi szervezetben a fegyelmi jogkrrel rendelkez bizottsg folytathatja le a munkahelyi vtsg esetn.
37

Ha a munkavllal olyan vtsget kvet el, amely valamely hatsg (pl. NTSZ, OMMF) elrsnak megsrtst jelenti (pl. nem jelent meg az idszakos orvosi vizsglaton), akkor szablysrtsi eljrsra kerlhet sor. A szablysrts megllaptsa minden esetben pnzbrsg kiszabsval jr. Ha egy munkavdelmi mulasztsban a munkltat marasztalhat el (pl. nem szerzi be a vdeszkzket vagy nem biztost megfelel tisztlkodsi krlmnyeket, stb.), akkor brsg kiszabsra kerlhet sor.

38

Munkavdelmi vtsgbl kifolyan bnteteljrsra akkor kerlhet sor, ha a vtsg jellege tlmegy a vllalati hatskrn, pldul slyos kvetkezmnyekkel jr baleset kvetkezik be. A bnteteljrsban a rendrsg, az gyszsg s a brsg vesz rsz. A nyomozati szakasz utn kerl sor a vdemelsre, majd a brsgi trgyalsra.

39

A munkltat munkavdelmi feladatai, a munkavllalk ktelessgei s jogai!


A munkltat (munkaad) ktelessgei: - munkaszervezssel biztostani tudja munkavdelmi ktelezettsgeit, - szksges informcikkal a munkavllalt idben elltni, oktatni, - a munkakrlmnyek megfelelssgt rendszeresen ellenrizni, - rendellenessgeket kivizsglni s intzkedni, szakszeren eljrni, - stb.
40

A munkavllalk jogai: - biztostani kell rszre az egszsget nem veszlyeztet munkavgzs feltteleit, az elrt vdintzkedsek megtartst. - a biztonsgos munkavgzshez szksges ismeretek elsajttsa -a betanulshoz szksges id biztostsa - a munkavgzshez szksges munkavdelmi felszerelsek, vdeszkzk, vdital, tisztlkodsi lehetsg biztostsa .

41

- jogosult megtagadni a munkavgzst, ha azzal lett, egszsgt, vagy testi psgt veszlyezteti - a munkavgzs sorn a biztonsgos munkavdelmi kvetelmnyek megvalsulsrt val fellpse miatt htrny nem rheti. -Ugyancsak jogosult megtagadni a munkavgzst, ha hasonl mdon msok biztonsgt veszlyeztetn.

42

A munkavllalk ktelessgei:
- kteles a munkavgzsre alkalmas llapotban megjelenni. - munkt csak a biztonsgos munkavgzsre vonatkoz szablyok betartsval vgezhet. - a rendelkezsre bocstott munkaeszkzk biztonsgos llapotrl meg kell gyzdnie s azokat utasts szerint hasznlni kell. - egyni vdeszkzeit hasznlni kell s azok llagt meg kell vni a rongldstl.

43

- megfelel elrs szerinti munkaruht vagy vdruht kteles hasznlni. - A munka biztonsgos elvgzshez szksges ismereteket el kell sajttani s azt szksg esetn bizonytania kell. - az elrt orvosi vizsglatokon kteles rszt venni - a balesetet, srlst, rosszulltet azonnal jelentenie kell

44

A munkavdelem hatsgi felgyelete: Orszgos Munkabiztonsgi s Munkagyi Ffelgyelsg terleti szervei a megyei s fvrosi felgyelsgek, melynek keretben munkabiztonsgi s munkagyi felgyelk mkdnek. Ms felgyelsgek is elltnak munkavdelmi feladatokat, gy pldul az NTSZ (llami Npegszsggyi s Tisztiorvosi Szolglat), a Kzlekedsi Felgyelet, az llami Energetikai s Energiabiztonsgi felgyelet stb.

45

A munkavdelmi kvetelmnyek betartatsnak jogi eszkzei: -jogi knyszer (kls knyszert er) azon jogi ktelezvnyeket, elssorban jogszablyokat, foglalja magba, amelyek a munkavdelem trgyi s szemlyi feltteleinek megvalstsval fggnek ssze s amelyek elmulasztsa bizonyos - jogi kvetkezmnyeket von maga utn (megsrts jogi szankcik), -erklcsi knyszer (bels knyszert er) a kzvlemny, a trsadalom erklcsi normin nyugszik
46

A munkavdelmi elrsok megszegsnek szankcionlsa: A munkavdelmi elrsok betartatsnak jogi knyszere a vtsg slyossgnak megfelelen tbb lpcss. - Fegyelmi eljrsra akkor van szksg, ha az elrs be nem tartsnak nincsenek kvetkezmnyei vagy csak enyhe kvetkezmnyei vannak. A fegyelmi eljrst a gazdasgi szervezetben a fegyelmi jogkrrel rendelkez bizottsg folytathatja le a munkahelyi vtsg esetn.
47

Ha a munkavllal olyan vtsget kvet el, amely valamely hatsg (pl. NTSZ, OMMF) elrsnak megsrtst jelenti (pl. nem jelent meg az idszakos orvosi vizsglaton), akkor szablysrtsi eljrsra kerlhet sor. A szablysrts megllaptsa minden esetben pnzbrsg kiszabsval jr. Ha egy munkavdelmi mulasztsban a munkltat marasztalhat el (pl. nem szerzi be a vdeszkzket vagy nem biztost megfelel tisztlkodsi krlmnyeket, stb.), akkor brsg kiszabsra kerlhet sor.
48

Munkavdelmi vtsgbl kifolyan bnteteljrsra akkor kerlhet sor, ha a vtsg jellege tlmegy a vllalati hatskrn, pldul slyos kvetkezmnyekkel jr baleset kvetkezik be. A bnteteljrsban a rendrsg, az gyszsg s a brsg vesz rsz. A nyomozati szakasz utn kerl sor a vdemelsre, majd a brsgi trgyalsra.

49

A munkavdelem clja, feladata, a balesetek megelzse


Munkavdelem alapfogalmai Az emberi trsadalom egyik legfontosabb, taln leginkbb meghatroz jellemzje az rtkteremt, gazdasgilag s erklcsileg hasznos emberi munka. A kormnyzat szablyozza a vdelmi rendszereket (hon-, krnyezet-, munkavdelem) s az zleti tevkenysget.

50

A munka olyan folyamatos, fesztett s rendezett tevkenysg, amely anyagi vagy szellemi javak ellltst, beszerzst, talaktst vagy hasznlatt szolglja. A krnyezetvdelem feladatkre elssorban a termszetes erforrsok, a fld, a leveg, a vz, az llnyek, a tj, az ptett krnyezet, a hulladkgazdlkods. A munkavdelem feladata a munkt vgz, dolgoz ember testi psgnek s egszsgnek megvsa, munkatevkenysgnek, alkoterejnek megrzse, vdelme.
51

A munkatevkenysg szellemi s fizikai erkifejtst ignyl cselekvsek sorozata, amelyek a munkafeladatnak megfelelen, kzvetlenl vagy kzvetve a munkatrgyra irnyulnak. A munkahely a munkarendszerben egy vagy tbb szemly rszre a munkafeladat elvgzst szolgl trsg, a veszlyznval egytt. A munkakrnyezet azoknak a fizikai, kmiai, biolgiai valamint eszttikai s szocilis tnyezk sszessge, amelyek a munkahelyen az emberre hatnak.
52

Munkavdelmi elrsok: - a kziszerszmok megvlasztsnl, hasznlatnl, - az anyag szllts, trols esetn


A kziszerszmok megvlasztsa: - Az elektromos kzi szerszmokat csak a kezelsi utastsban lert mdon a hozz tartoz kiegszt szerszmbettekkel lehet biztonsgosan hasznlni. - A gpi mkdtets kzi szerszmokat a raktrbl csak a hivatalosan elvgzett s bizonytvnnyal igazolt rintsvdelmi vizsglat elvgzse utn lehet kiadni.
53

- A kzben tartott gpi mkdtets munkaeszkzk hasznlatnl csak a megfelel vdeszkzk alkalmazsval lehet munkt vgezni. Ilyen eszkzk lehetnek: - vdszemveg - zajrtalmak hatst cskkent vdeszkzk - mechanikai, vagy hhats okozta srlsek kizrsra hasznlatos vdeszkzk, vdruhkat munkaeszkzket lehet hasznlni.
54

Anyagok szlltsa s trolsa


- Anyagokat csak egyenletes fellet s az anyag tmegnek megfelel teherbrs szilrd talajra, llvnyzatra lehet lerakni. - res zemanyag-trol hordkat anyaguktl fggen elklntve, nyergelve is lehet trolni, res felirati tblval megjellve. - Teli zemanyag, vagy veszlyes anyag hordkat csak ll helyzetben tltnylssal felfel szabad trolni. A mennyisget a Tzrendszeti Hatsg szakvlemnye alapjn kell meghatrozni.
55

Tzveszlyes, vagy robbans veszlyes folyadkokat csakolyan ednyben lehet trolni, ami:
"Tzveszlyes" felirattal van elltva! Elklntve fajtnknt tblval kell megjellni. - Cementes, vagy egyb tartalm zskokat clszer mglykban trolni. A halmaz magassg 1,6 m-nl nem lehet magasabb. - Gzpalackokat csak az elrt biztonsgi szerelvnyekkel (szelepvd sapka) lehet trolni. - Csak ll helyzetben, naptl vdett szells trol szerkezetben lehet trolni gy, hogy eldls ellen biztostani kell.

56

- felttlenl szksges a megfelel egyni vdeszkzk (pl. vdsisak, vdkeszty, stb.) hasznlata. - az albbi segdeszkzket hasznljk: kzihorog (pl. ldhoz), forgszerkezetek (pl. kkockhoz), kzi tapadkorong (pl. veghez), grg -A kzivontats anyagmozgat eszkzzel (kzitargonca, kzikocsi, talicska) vgrehajtott kzi anyagmozgats csak olyan kzivontats anyagmozgat eszkzzel hajthat vgre, amelynek slypontja a kerk felett van. - a kzi mkdtets emeleszkzk nagy tmeg, 150 kg-nl nem nehezebb szlltand anyag tovbbtsra szolglnak.
57

A kzi anyagmozgats biztonsgtechnikja

- tipusai: fogaskerk emel, csavarorss emel, ktlcsigasor, csrl, stb. - A kzi mkdtets emeleszkzk biztonsgos hasznlathoz szksges: az eszkz biztonsgos talajon llsrl val megbizonyosods, emelskor csszs-gtl hasznlata, a lass tem emels, az emelskor szksges elrsok betartsa (pl. leng teher al ne llj) s az elrs szerinti ellenrzsi vizsglatok (pl. flvenknt 150% rtk terhelsi prba) elvgzse.

58

A gravitcis anyagmozgats biztonsgtechnikja

A gravitcis anyagmozgats esetben a mechanikus hatsokra nem rzkeny anyagokat (elssorban mlesztett anyagokat vagy darabrkat) tartalmaz terhet a nehzsgi er felhasznlsval fgglegesen vagy lejts ton lefel tovbbtjk.

Az mlesztett anyagok tovbbtsra hasznlt megoldsok:

A surran olyan ferde vly, amelynek dlsi szgt a termszetes essszg (rzsszg) hatrozza meg. Fenklemezbl, kt oldallemezbl s gyakran fedlemezbl ll. Szerkezeti anyaga lehet acl, fa vagy manyag, amelyen gyakran a kops s tapads elkerlst szolgl bevonatot ksztenek. 59

A zaj hatsa az emberi szervezetre


Az alvst mr 25-35 dBA megzavarja ltalban 30-40 dBA felett a pszichs terhel hats okoz fradtsgot, ebbl a szempontbl az intenzv szellemi munkt egy hangosan ketyeg ra (alig 30 dBA) jobban megzavarja, mint a hangos, de kellemes zene (tbb, mint 80dBA). A vegetatv idegrendszert a 60-70 dBA kztti zaj veszi ignybe. Ennek hatsra a hajszlerek beszklnek, emelkedik a vrnyoms, cskken a nyl s a gyomornedvek kpzdse, fokozdik az anyagcsere s tgul a pupilla.
60

A hallszervek krosodsnak kvetkeztben kialakul hallskrosods a 75-85 dBA rtkek mindennapos terhel hatsra hrom szakaszban alakulhatnak ki. - Az els szakaszban fejfjs, flzgs tmeneti hallscskkens jelentkezik. - A msodik szakaszban ugyanebben a tartomnyban maradand hallscskkens hallsvizsglattal mr kimutathat. - A harmadik fzisban a hallskszb emelkedik, a beszdben fontos 300-3000Hz tartomnyban is bekvetkezik a hallscskkens, ez ms a mindennapi letben is rezhet. A 120-130 dBA rtkeket meghalad zajnl mr rvid zajhats is a hallsejtek azonnali pusztulshoz s maradand hallskrosodshoz vezethet. 61

A gyakorlatban legvalsznbb megolds az oxign elvtele, minek kvetkeztben a tz megsznik. - A robbans az ltal jn ltre, hogy a gyjtforrs a gylkony anyagot begyjtja s a tz rendkvl nagy sebessggel terjed tovbb. - Teht a robbans igen rvid idben bekvetkez gs! - A robbansi veszlyt nveli a lobbansi kzeg / anyag / igen alacsony gyulladsi hmrsklete. Ilyen esetben a tz, illetve robbans ltrejttt a legkisebb szikra is elidzheti.
62

Elektromos kisgpek rintsvdelmi elrsai, a gpek kezelsnek s karbantartsnak elrsai.


Elszigetels. Ketts szigetels (KSZ): ennl a mdszernl egy, n. vd szigetel-rteg, ill. a csatlakozsi pontoknl (ersebben ignybevett vezetk szakaszoknl) megerstett szigetels akadlyozza meg az zemi szigetelssel elltott elektromos berendezs s az rinthet kls burkolat (szerszm, stb.) kztt, - hiba esetn a fmes sszekttets kialakulst.
63

Ilyen megolds: - a hztartsi gpeknl, - kziszerszmoknl hasznlatos. (A ketts szigetelst a kszlk adattbljn ketts ngyzet jelzi.) A ketts szigetels berendezst fldelni nem szabad! Trpefeszltsg (TF) Az 50 V -nl nem nagyobb feszltsg ltalban az emberi szervezetre nem tekinthet veszlyesnek. A szoksos (szabvnyosnak tekintett, trpe) zemi feszltsget a legtbb esetben transzformtorokkal lltjk el, s sem a fldhz kpest, sem a vezetk kztt nem nagyobb 42 ill. 24 V-nl. 64

Trpefeszltsget ltalban csak egszen kis teljestmnyeknl (kzilmpk, kziszerszmok) esetben s klnsen veszlyes krnyezetben hasznlnak. (pl. vizes helyisgek vilgts a, kaznok, fmtartlyok belsejben) 25 V trpefeszltsget kell alkalmazni:
- felntt felgyelete nlkl hasznlhat gyermekjtk esetben, - a kezelt szemlyek testvel rendeltets szeren rintkezsbe kerl fodrszati, kozmetikai s gygyszati berendezseknl. Utbbi esetben megengedett a villamos szerkezet elszigetelse vagy vdelvlaszts alkalmazsa.

65

A szabvny ltalnos korltoz elrst ad a betonkeverk rintsvdelmre is: kzvetlenl fldelt hlzatrl, vdvezets rintsvdelemmel zemeltethetk, de a vdelem kikapcsolszerve kizrlag ksleltets nlkli ram-vdkapcsol lehet. Az ram-vdkapcsol Brmely hiba esetn a hibaram hatsra reln keresztl kikapcsolja a tpvezetkbe beptett kapcsolt.

66

A villamossg biztonsgtechnikja,

A villamos vdelmet a gpi berendezseknl biztostani kell kzvetlen rintssel szemben vdburkolatok alkalmazsval, szigetelssel, trpe feszltsg hasznlatval.

67

rintsvdelmi lehetsgek: - elkerts - burkols - szigetels - ramvd kapcsols - feszltsgvd kapcsols - nullzs - vdfldels - vdhlzat kiptse - trpefeszltsg alkalmazsa max. 50 V-ig.

68

- Szigetelsi ellenllst mszerekkel mrik, s errl bizonylatot adnak ki. - A kszlkek rintsvdelmi osztlyokba soroltak. Ilyenek: - Els osztly vdettsg kszlk, amely fldelssel, vagy nullzssal elltott. - Msod osztly kszlkek un. ketts vagy megerstett szigetelssel kszlnek, ilyenek a hztartsi kisgpek. - Harmad osztly vdettsg kszlkek, melyek 24 V, vagy 42 V-os trpefeszltsgrl mkdnek. A villamos vezetkeket / vezetket / azonostani kell, melyekre sznjellsek utalnak.
69

- A fldel vdvezetkek azonostsra a vezetk teljes hosszban a zld-srga cskozs kombincit hasznljk. A nulla vezett is sznjellssel azonostjk, aminek jele vilgoskk. A tbbi vezet azonostsra hasznlatos sznek: - Fekete a vltakoz vagy egyenram ramkrk hasznlatra /+ plus/ - Vrs a vltakoz ram vezrl ramkrk jellsre - Kk az egyenram vezrl ramkrk jellsre hasznlatos.
70

A villamos ram lettani hatsa:


A villamos ramnak az emberi szervezetre kt alapvet hatssal lehet: - a szervezet egszn, vagy egy rszn vgigszalad, gyors elektronvndorls okozta kros hats, -a villamos ram okozta hhats. A villamos ramts annak a kvetkezmnye, hogy a hirtelen s ers elektronramls megzavarja az idegrendszert. Kvetkezmnyei: izomgrcs, eszmletveszts, heveny szvmeglls, azaz szvbnuls, szvkamralebegs, azaz fibrillci, lgzsbnuls igen slyosak lehetnek.
71

A kialakul izomgrcs kvetkeztben az ramttt egyn nem kpes elengedni az ramforrst. Slyosabb esetben az izomgrcs csonttrshez s/vagy izleti srlshez is vezethet. Ha ez a hall kizrlag az ramts kvetkeztben ll be, akkor ramhallrl beszlnk, de az ramts folyomnyaknt ltrejv msodlagos balesetek (pl. zuhans, gs, stb.) is okozhatnak hallt.

72

VILLMVDELEM: Az plet kls villmvdelme: A villmcsaps az elektromos tltsek kiegyenltdse, amely a lgkr s a fld, vagy egy fldi trgy kztt megy vgbe. A villmcsapsnak rombol, dinamikus, gyjt s olvaszt kros hatsa van. A vdend teret villmvdelmi znkra kell osztani. A klnbz pleteket a szabvny szerinti villmvdelmi berendezsekkel kell elltni.
73

Az gy kialaktott villmvdelmi berendezs: - felfogbl, - levezetbl s - fldelbl ll, vd a kzvetlen villmcsaps okozta tlfeszltsgektl. A msodlagos kislsek elleni vagy bels villmvdelem. (Tlfeszltsg-vdelem) A villmcsaps kvetkeztben a villmcsaps helytl mg viszonylag tvol is nagy tlfeszltsgek indukldnak az ott lv vezetkekben. Az egyre elterjedtebben hasznlt elektronikus berendezseket teht a villmcsapsok kzvetett hatsaitl is vdeni kell.
74

Tzvdelmi s tzmegelzsi berendezsek, a tzolt kszlkekkel kapcsolatos elrsok


A tzeseteket a tzvdelmi elrsok maradktalan betartsval lehet megelzni. Az gs felttelei: 1./ ghet anyag 2./ gyulladsi hmrsklet 3./ oxign, ami az gst tpllja. Ha a hrom felttel kzl brmelyik elvonsra kerl, vagyis hinyzik, akkor az gs megsznik.

75

A kzi tzolt kszlkek fajti s jelzsei


Az elrsok szerint minden kzplet minden helyisgben ktelez felszerelsi trgy a kzi tzolt kszlk. Ezeknek klnbz fajtit csak olyan rendeltets helyisgekben lehet hasznlni, ahol ez a hasznlat a bent tartzkodkra nem jelent veszlyt. A kzi tzolt kszlkek (a szn-dioxiddal olt kszlket kivve) piros sznek, azonost jelzsekkel vannak elltva s hasznlatukat piktogram mutatja. Ezek kztt a kszlkek kztt vzzel olt kszlkek nem szerepelnek, mivel erre a clra szolglnak a tz oltsra alkalmas vizet szolgltat tzcsapok.
76

Az tzolts sorn a tzfszekre nagy mennyisg, a tznl lnyegesen alacsonyabb hmrsklet oltanyagot - ghetetlen port, - nem ghet, nagy prolgshj folyadkot vagy - a levegnl nehezebb srsg, gsre nem kpes gzt) zdtanak. Az oltanyag tzre juttatsa kvetkeztben: - a tzfszek hmrsklete cskken, - a levegnl nagyobb srsg oltanyag krlveszi az g anyagot, gy azt az gst tpll oxigntl elzrja, - abban az esetben, ha az g anyag gz vagy gz, illetve ha az oltanyaggal elegyed folyadk, az ghet anyag tmnysgt hgtja.
77

A kzi tzolt kszlkek g ember oltsra nem alkalmasak, ket csak vzzel (pldul vszzuhany) vagy lebortssal (pldul tzolt pokrc) szabad oltani. Porral olt tzolt kszlkek porra nem rzkeny, villamos feszltsg alatt ll kszlkek, ghet gzok okozta tzek, ghet knny fmek s ghet szilrd anyagok okozta tzek oltsra alkalmazhatk. A porral olt tzolt-kszlkek jele a borszld hromszg. Szn-dioxiddal olt tzolt kszlkek jl hasznlhatk tzveszlyes folyadkok, valamint 1100 V alatti feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A tz eloltsa utn a szn-dioxid kiszellztetsrl gondoskodni kell.
78

A kszlk olts kzben az ers prolgs miatt rendkvli mdon lehl. Sajnlatos mdon ezeket a kszlkeket fmfogval ksztik, ezrt hasznlatuk avatatlan kezekben gyakran slyos fagysi srlseket okozhat. A szndioxiddal olt tzolt kszlkek jele a szrke palackszn ngy CO2 kplettel. Habbal olt kzi tzolt-kszlkek tzveszlyes folyadkok s szilrd anyagok oltsra, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek oltsra kivlan alkalmasak. A habbal olt kzi tzolt-kszlkek jelzse a barna kr.
79

Oltgzzal (legtbbszr halonnal) tlttt tzolt kszlkek kivlan alkalmasak tzveszlyes folyadkok, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A halonnal tlttt tzolt kszlkek jele a citromsrga kereszt. A tzet szlel feladatai fontossgi sorrendben a kvetkezk: 1. Az emberlet mentse, 2. A tz bejelentse, 3. Az ghet anyagok eltvoltsa a kzelbl, 4. A tzolts megkezdse.
80

A tzveszly megelzsi mdjai:


- Fontos az ghet anyagok szivrgsnak megakadlyozsa. Ezen anyagok mindig jl zrd rendszerben legyenek. /Tmtsek szerepe/ - Fontos a csvezetkek srtetlensge. / tsek elleni vdelem / - Megfelel szikramentes szerszmmal lehet csak ilyen helyen dolgozni -Csak olyan ruhban szabad munkt vgezni, amelyik nem okoz drzslsre statikus feltltdst, mert ez szikrt adhat. - A robbansi veszlyt nveli a lobbansi kzeg /anyag/ igen alacsony gyulladsi hmrsklete. Ilyen esetben a tz, illetve robbans ltrejttt a legkisebb szikra is elidzheti.
81

A tz bejelentsnek szablyai
A tzesetet gy kell bejelenteni, hogy abbl pontosan kiderljenek azok az informcik, amelyekre a tz oltshoz szksg van: - Ki s honnan jelzi a tzet, - Van-e emberlet veszlyben, - Van-e ghet anyag a kzelben, - Van-e tzoltsra alkalmas berendezs a kzelben.

82

F zajforrsok Milyen tpus ipari zajokat klnbztetnk meg? Milyen lettani hatsa van az ers zajnak, rezgsnek?
Zajnak azokat a hangjelensgeket tekintjk, amelyek az emberre kellemetlen, zavar hatst fejtenek ki. A zaj hatsa az emberi szervezetre Az alvst mr 25-35 dB(A) megzavarhatja ltalban 30-40 dB(A) felett a pszichs terhel hats okoz fradtsgot, ebbl a szempontbl az intenzv szellemi munkt egy hangosan ketyeg ra [alig 30 dB(A)] jobban megzavarja, mint a hangos, de kellemes zene [tbb, mint 80dB(A)].
83

ltalnos tapasztalat, hogy az a zaj, amelynek rtelmt ltjuk (pl. a gyermeknk ltal okozott zaj) kevsb zavar, mint amelynek nem ltjuk rtelmt (pl. a szomszd ltal okozott ugyanolyan ers zaj). A vegetatv idegrendszert a 60-70 dB(A) kztti zaj veszi ignybe. Ennek hatsra a hajszlerek beszklnek, emelkedik a vrnyoms, cskken a nyl s a gyomornedvek kpzdse, fokozdik az anyagcsere s tgul a pupilla. A hallszervek krosodsnak kvetkeztben kialakul hallskrosods a 75-85 dB(A) rtkek mindennapos terhel hatsra hrom szakaszban alakulhatnak ki.

84

Az els szakaszban fejfjs, flzgs, tmeneti hallscskkens jelentkezik. A msodik szakaszban ugyanebben a tartomnyban maradand hallscskkens hallsvizsglattal mr kimutathat. A harmadik fzisban a hallskszb emelkedik, a beszdben fontos 300-3000 Hz tartomnyban is bekvetkezik a hallscskkens, ez mr a mindennapi letben is rezhet. A 120-130 dB(A) rtkeket meghalad zajnl mr rvid zajhats is a hallsejtek azonnali pusztulshoz s maradand hallskrosodshoz vezethet.
85

A munkahelyeken megengedett zajszintek


A munkahelyeken a megengedett zajszinteket egyenrtk hangnyomsszintben, decibelben [dB(A)] adjk meg s 8 ra munkaidre vonatkoztatjk. A maximlisan megengedett rtk 85 dB(A) gy, hogy az impulzuscscsrtk maximum 125 dB(A) lehet. A zajszint korltozsnak egyik clja a hallskrosods elkerlse, msik clja a fokozott figyelmet s sszpontostst ignyl munkahelyeken a hibtlan s balesetmentes munka lehetsgnek biztostsa.
86

A baleset bekvetkezte esetn az elsseglynyjts alapelvei

- A baleseteket a munkltat kteles jelenteni, kivizsglni s nyilvntartani mg akkor is, ha srls nem trtnt. - Ha a srlt mozgsa s llapota megengedi azonnal kteles a balesetet jelenteni felettesnek. - Ha ez nem lehetsges, gy a szemtannak kell a balesetet azonnal jelenteni.
87

Elsseglynyjts alapelvei: - A srlt kiszabadtsa, a tovbbi vszhelyzet elhrtsa. - Elsseglynyjts megkezdse. - Mentk rtestse. - A helyszn vltozatlanul hagysa, annak eredeti llapotnak biztostsa. - A baleset jelentse a felettesnek. A baleset kivizsglsban val rszvtel, mint tan. Ez ktelessge is.

88