You are on page 1of 33

1

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz-s krnyezetvdelmi feladatok


Elsseglynyjts, jraleszts A hozzrendelt jellemz vizsgatevkenysg: gyakorlati Idtartama: 30 perc ELSSEGLYNYJTS TMAKREI (krdsek s vlaszok) A gyakorlati modulzr vizsgn elfordul feladatok: - Eszmletlen srlt elltst; - Az letjelensgek vizsglatt; - Llegeztetst.

1. A srlt lncfrszvel vletlenl sajt lbszrba vgott. A roncsolt sebbl lnkpiros vr nagy nyomssal, lktetve spriccel. teres vrzs Elltsa: A srltet lefektetjk, a srlt lbat megemeljk (altmasztjuk), elnyomjuk a nyomspontot (lgykhajlatnl, a combcsont fejnl), ezzel a spriccel vrzs megsznik. Ha van segttrsunk, fogja az artris nyomktst. Amennyiben egyedl vagyunk, megkrjk a srltet, hogy vegye t a nyompont elnyomst, s magunk helyezzk fel az artris nyomktst. Menete a kvetkez: a sebbe steril lapokat nyomkodunk (tamponljuk), majd jabb sterillap rteget helyeznk r, erre kerl egy flbehajtott gztekercs, s ezt rgztjk feszes plyamenetekkel. 2. A srlt arcra s fedetlen mellkasra forr vz frccsent. A meggett testfelsznt legalbb 15 percig htjk, gyelve arra, hogy a htvz ne kerljn az p szembe. A srlttel alkoholmentes folyadkot kell itatni. A htst kveten laza steril fedktst alkalmazunk. (szemsrls esetn termszetesen mindkt szemet fedni kell!) Amennyiben a testfelszn msod, vagy harmadfokon gs meghaladja az 5 %-ot, a srls szakorvosi elltst ignyel. 3. A garzsba benyitva, fldn fekv, szemeit csukva tart embert lt. Az aut motorja jr. Kipufoggz mrgezs: Megszltjuk a srltet. Amennyiben nem vlaszol, a zrt trbl kivisszk Rautek-fle mfogssal. (csak a szksges ideig tartzkodjunk a garzsban. Ha van r md ablakokat, ajtkat nyissuk ki. A szabad levegn fjjunk a lefektetett srlt szemhjra!

Ha megrebben, eszmletnl van. A nyaknl lv esetleg szort ruhzatot meglaztjuk, felszltjuk, hogy llegzetvtele mly s erteljes legyen. (nem szapora) Ha szemhja nem rebben meg, teht eszmletlen, akkor ltalnos ellts: lgt-tisztts, szvmkds s lgzs vizsglata. Amennyiben letfunkcii kielgtk: lgt-tisztts, trsek, srlsek keresse. Ha kizr okok nincsenek, stabil oldalfekv helyzetbe helyezzk. Ha kizr okot szlelnk, a fej htraszegsvel biztostjuk az tjrhat lgutakat. Amennyiben lgz mozgst nem tapasztalunk, lgt-tisztts utn llegeztessk a srltet.

4. Kollgja figyelmetlensgbl R11 jel (ma mr tiltott a hasznlata). mosszert ivott, mert svnyvizes vegben az ablakprknyon tallta, s azt hitte, hogy vz. Ha eszmletnl van vizet, vagy tejet itatunk vele. Felszltjuk, hogy blgesse ki szj-, garatregt. Nyugalomba helyezzk s gy vrjuk a mentk megrkezst. Hnytatni szigoran tilos! Ha eszmletlen, ltalnos vizsglatok. (lgt-tisztts, szvmkds s lgzsvizsglat stb.,) 5. Trsa megcsszott elesett. Bal karjt mozgatni nem tudja, fjdalomra panaszkodik, a vgtag lthatan deformlt. Trs: Biztostjuk a srlt testrsz mozdulatlansgt. A srltet nyugalomba helyezzk. A srlt vgtagot kendvel rgztjk, a kzrl gyrt, rt, kszereket eltvoltjuk. 6. Trsa futs kzben rosszul lpett. Bal bokjban hirtelen ers fjdalmat rzett. Rvid id mlva jelents duzzanat keletkezik s a fellp heves fjdalom miatt, mr nem tudja vgtagjt terhelni. Biztostjuk a srlt testrsz mozdulatlansgt. (pokrccal, kabttal krbetmasztjuk) A szort lbbelit vatosan eltvoltjuk.

7. Az llvnyon dolgoz munkatrsa leesett, nem emlkszik a trtntekre, bal flbl vr szivrog Koponyaalapi trs, agyrzkds: A srltet htra fektetjk, fejt enyhn megemeljk, altmasztjuk. A vrz flre steril lapot helyeznk. Tamponlni tilos! Csak ment szllthatja. 8. Munkatrsa a ltrrl leesett, dereka fj lbait nem tudja mozgatni. Eszmletn lv gerincsrlt (fjdalomra panaszkodik) Tallt helyzetben rgztjk. (pokrcokkal, kabtokkal krbetmasztjuk) Mozgatsa, szlltsa szigoran tilos! Nyugtatjuk a srltet. Csak ment szllthatja!

9. Munkatrsa szembe fmszilnk pattant. A srlt szemre steril ktst helyeznk (steril lap, vattapogcsa majd ismt steril lap, s ezt rgztjk ragtapasz cskkal) Ezt a ktst, az p szemre is felhelyezzk! A fmszilnkot kiszedni tilos.

10. Kollegja vegajtnak esett. llva tallja a srltet, akinek alkarjn ersen vrz vgott sebet lt. A vr lnkpiros szn, lktetve tvozik. teres vrzs: A srltet fektessk, vagy ltessk le! A srlt kezet megemeljk. (a szv skjnl magasabbra). Elnyomjuk a nyomspontot (felkarnl, a feszt s hajlt izom kztti rokban), gy a spriccel vrzs megsznik. Ha van segttrsunk, fogja az artris nyomktst felhelyezni. Amennyiben egyedl vagyunk, megkrjk a srltet, hogy vegye t a nyompont elnyomst, s magunk helyezzk fel az artris nyomktst. Menete a kvetkez: a sebbe steril lapokat nyomkodunk (tamponljuk), majd jabb sterillap rteget helyeznk r, erre kerl egy flbehajtott gztekercs, s ezt rgztjk feszes plyamenetekkel. Sokkos tneteket szlelve, alkalmazzunk "sokkfektetst". 11. Munkatrsnak spontn vrezni kezdett az orra. A srlt 10 percig fogja be az orrt, fejt enyhn elre hajtva. Amennyiben nem ll el a vrzs, ismtelje meg. (az orrnyeregre, tarkra vizes borogatst helyezhetnk) Eredmnytelensg esetn, helyezznk parittyaktst az orra. (ksrjk szakorvoshoz)

12. Gpkocsija kigyulladt. Szomszdja segt a lngokat megfkezni, de kzben mindkt alkarja meggett. Alkarjt tejfllel, tolajjal szeretn bekenni. Azonnal megkezdjk a meggett testfelszn htst (vzzel) ami legalbb 15 percig tartson. Ezt kveten helyezznk laza, szraz steril ktst. A srlttel itassunk apr kortyokban alkoholmentes italt. Mivel a testfelszn tbb mint 5%-a gett meg, szakelltst ignyel. A srlsre, sem tejflt, sem tolajat ne tegynk!

13. Szolglati gpkocsiban az n mellett l utas az lsrl lecsszik, mind a ngy vgtagjban, illetve egsz testben, grcss izommozgst szlel. Epilepszia: A gpjrmvel flrellunk. A roham kzben vjuk a srlsektl a beteget, de a vgtagokat ne fogjuk le. A roham magtl megsznik, de megismtldhet. Ha a roham elmltval a beteg eszmletlen s kizr okokat nem tallunk, eltvolthatjuk a jrmbl. Az eszmletlen, de kielgten lgz betegnl, lgt felszabadts utn lgt biztostst alkalmazunk. A beteg mellett maradva vrjuk meg az orvos megrkezst.

14. ptkezsen az llvnyzat sszeomlott. A rajta tartzkod munks a htra esett, szltsra nem vlaszol. Fl, hogy a szomszdos llvnyzat is sszeomlik. A baleset mechanizmusbl kvetkeztetve, valsznleg gerincsrls trtnt. Mivel tovbbi veszly fenyeget, (ingatag llvnyzat) "tlcafogssal" legalbb hrom emberrel vgrehajtva, biztonsgos helyre kell vinni a srltet. Ha eszmletlen, szvmkdst, lgzst vizsgljuk. A mennyiben letfunkcii kielgtk, lgt tisztts. Ha nem a nyakcsigolyja srlt, a fej htraszegsvel biztostjuk a szabad lgutakat. Gyakran ellenrizzk a szj-, s garatreget s szksg esetn tiszttjuk. 15. ptsi llvnyzatrl egy munks leesett. Jobb karja ersen fj, brt a trtt csontvg tszrta, a vrzs szivrg jelleg. Nylt trs: A lehet legkisebb mozgatssal a sebet sterilen fedjk, majd a mozdulatlansgt biztostjuk. (hromszglet kendvel rgztjk) 16. Ismerse, a jeges ton elcsszott, jobb karja duzzadt, deformlt, fjdalmas. Valsznsthet a trs: Leltetjk. A srltvgtagrl a gyrt, rt, kszereket eltvoltjuk, mozdulatlansgt Dessault-ktssel, vagy kt hromszglet kendvel biztostjuk. A srlt llapottl fggen szakrendelsre ksrjk, vagy mentt hvunk.

17. Munkatrsa, egy 50 v krli frfi, hirtelen nagyon ers mellkasi fjdalmat rez, verejtkezik. Elmondsa szerint korbban szvbetegsggel mr kezeltk. Szvinfarktus gyan: A betegnek minden tevkenysget fel kell fggesztenie, a gpkocsival flre kell llni. A beteget helyezzk olyan testhelyzetbe, ahol fjdalmai enyhbbek. (pl. megdntjk a httmlt.) Prbljuk nyugtatni. Ha van nla olyan gygyszer, amit mr szedett hasonl esetben, azt beveheti. Csak ment szllthatja!

18. Autban utaz trsa szendvicset fogyaszt. Hirtelen fkezst kveten fulladozni kezd, majd bre kkes sznv vlik, levegrt kapkod. Meglltjuk a jrmvet, a srltet kiszlltjuk. Prbljuk meg eltvoltani a szj-, garatregbl az elzrdst okoz anyagot. Amennyiben ez nem lehetsges, szltsuk fel a srltet, hogy hajoljon elre, majd lapocki kz mrjnk 4-5 erteljes csapst. Eredmnytelensg esetn a Heimlich-fle mfogst kell alkalmazni. Ennek kivitelezse: A fuldokl mg llunk, kt hna alatt tnylva tkaroljuk, majd egyik keznket klbe szortva a gyomorgdrre helyezzk, msik keznkkel pedig tfogjuk az klnket, s hirtelen a rekeszizmok irnyba hzzuk. Ezzel a mozdulattal nagynyoms levegt prselnk ki a tdbl, ami

kilkheti az idegen anyagot. Fekv srltnl, a kvetkezkpp jrjunk el: A srlt hanyatt fekszik, letrdelnk mell, keznket lapos keresztezett tenyrrel a hasfalra helyezzk. (a szegycsont s a kldk kztti tjkra) Nyomsszer lkst gyakorolunk a rekeszizmok irnyba. Amennyiben a srlt eszmletlen: a szj-, garatreget kitiszttjuk, szvmkdst, lgzst vizsgljuk. Ha van lgzse, helyezzk stabil oldalfekv helyzetbe, vagy a fejt szegjk htra. (kizr ok esetn) Ha nincs lgzse, llegeztetjk. 19. Lgcsatorna szerels kzben, a szerel csukljt egy les lemez megsrtette. A sebbl lnkpiros vr nagy nyomssal lktetve spriccel. teres vrzs: A srltet fektessk, vagy ltessk le! A srlt kezet megemeljk. (a szv skjnl magasabbra). Elnyomjuk a nyomspontot (felkarnl, a feszt s hajlt izom kztti rokban), gy a spriccel vrzs megsznik. Ha van segttrsunk, fogja az artris nyomktst felhelyezni. Amennyiben egyedl vagyunk, megkrjk a srltet, hogy vegye t a nyompont elnyomst, s magunk helyezzk fel az artris nyomktst. Menete a kvetkez: a sebbe steril lapokat nyomkodunk (tamponljuk), majd jabb sterillap rteget helyeznk r, erre kerl egy flbehajtott gztekercs, s ezt rgztjk feszes plyamenetekkel. Sokkos tneteket szlelve, alkalmazzunk "sokkfektetst".

20. Autszerels kzben, a szerel kezre s arcra akkumultorsav frccsent. Ha a sav a testfelsznre kerlt, a szennyezett ruht tvoltsuk el. A brre kerlt vegyszert itassuk fel, amennyiben tudjuk, kzmbstsk. Savat enyhe lggal (szappanos vz), ennek hinyban b vzzel bltsk le, majd helyezznk r szraz sterilktst. Ha a sav a szembe is belekerlt, azt is ki kell mosni, gyelve arra, hogy az p szembe a vegyszeres vz ne kerljn bele. Ezt kveten helyezznk steril ktst mindkt szemre. 21. Munkatrsa a fejt ttte meg, homlokn dinyi duzzanat, a trtntekre nem emlkszik. Agyrzkds: A srltet le kell fektetni, fejt enyhn megemelve s altmasztva. Nyugtatjuk, nem engedjk el a helysznrl. Csak ment szllthatja. 22. Villanyszerels kzben munkatrsa ramtst szenved. Mieltt a srltet megvizsgljuk, vonjuk ki az ramkrbl! (biztostkot lekapcsoljuk, vagy szigetelt trggyal megszaktjuk az ramkrt) Ezt kveten az ltalnos vizsglatok kvetkeznek. Minden ramttt srltet, mg a tnetmenteset is, orvosnak kell ltnia! Folyadkot nem kaphat!

23. Munkatrsa alkarja duzzadt, a trtt csontvg ltszik. Nylt trs: A lehet legkisebb mozgatssal a sebet sterilen fedjk, mozdulatlansgt biztostjuk. (hromszglet kendvel rgztjk)

majd

24. Trsa vletlenl benzint nyelt. Az eszmletnl lv srlttel nyeltessnk le egy evkanlnyi paraffinolajat. Hnytatni tilos! rtestjk a mentket.

25. Baleset ltvnytl trsa rosszul lesz, sszeesik, fldn fekve marad. Valsznsthet az juls Fektessk le! A hanyatt fekv srlt lbait megemeljk, altmasztjuk. Ebben a helyzetben a beteg gyorsan maghoz tr. Amennyiben rvid idn bell nem tr maghoz, gy kell elltni, mint az eszmletlen srltet.

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul Munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek

SZBELI VIZSGATEVKENYSG (vizsgakrdsek)

Minden krds megvlaszolsnl trekedjen a tmval kapcsolatos lnyeges jellemzk kiemelsre! 1. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A krnyezetvdelem jelentsge. A krnyezetvdelem terletei. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tz- s gsvdelmi alapfogalmak: - tz (tzeset), - tzvdelem, - tzmegelzs, - tzolts, - tzvizsglat, - mszaki ments, - tzvdelmi megfelelsgi tanstvny. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkavdelem fogalma, clja, alapkrdsei - a munkavdelem fogalma clja, - a munkavdelem alapkrdsei, - a munkavdelem terletei. d.) Munkavgzs szablyai: A munkavgzs trgyi felttelei - ellenrzs, biztonsgi fellvizsglat - a munkahely kialaktsnak szempontjai. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek A munkaegszsggy clja, feladata.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

2. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: koszisztma - krnyezet, - populci, - letkzssg vagy trsuls, - koszisztma, - kolgiai trkpessg, - diverzits, - tpllklnc. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tz keletkezsnek jellemzi: - gs, - gyulladsi hmrsklet, - robbans, - az anyagok ghetsge. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A baleset s a munkahelyi baleset fogalma. A munkahelyi balesetek s a foglalkozsi megbetegedsek fajti. d.) Munkavgzs szablyai: A dohnyzs szablyozsa e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Foglalkozs-egszsggy - a foglalkozs-egszsggy feladatai, - a tevkenysgek foglalkozs-egszsggyi osztlyokba sorolsa.

3. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Az elemek krforgsa a bioszfrban - a szn krforgsa a bioszfrban, - a vz krforgsa a bioszfrban. b.) Tzvdelmi ismeretek: A tz jelzse: - a tzjelzs mdjai, - az szlelt tz bejelentse, - a tzjelz berendezs ellenrzse.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkahelyi balesetek s a foglalkozsi megbetegedsek gyvitele. - a munkabalesetek bejelentse, nyilvntartsa s kivizsglsa, - a foglalkozsi megbetegedsek bejelentse, nyilvntartsa s kivizsglsa. d.) Munkavgzs szablyai: A veszlyes munkafolyamatoknl, technolgiknl a veszlyek megelzse, illetve krost hatsuk cskkentse rdekben teend intzkedsek. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Munkahiginia - munkahiginia feladatai, - munkakrnyezeti tnyezk. 4. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Az kolgiai egyensly felbomlsa. b.) Tzvdelmi ismeretek: A tzvdelmi szablyzat. - a tzvdelmi szablyzat ksztsre ktelezettek, - a tzvdelmi szablyzat tartalma. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkavdelem szablyozsi rendszere. A munkavdelem hatsgi felgyelete. d.) Munkavgzs szablyai: Az egszsget nem veszlyeztet s biztonsgos munkavgzs szemlyi felttelei. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Munkallektan 5. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Krnyezet fogalma csoportostsa: - krnyezet, - a krnyezeti elemek vdelme szerinti csoportosts, - a krnyezet nagysga szerinti csoportosts, - a krnyezetvdelem kzege szerinti csoportosts.
SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzriad terv: - tzriad terv ksztsnek ktelez esetei, - a tzriad terv kialaktsnl figyelembe veend szempontok. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Munkavdelmi rdekkpviselet, rdekegyeztets. d.) Munkavgzs szablyai: Kockzatelemzs fogalmai - kockzatelemzs, - veszly, - kockzat, - kockzatrtkels. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Munkalettan - fizikai munka - energiaforgalom, - hhztarts, - s s vzhztarts, - szellemi munka.

6. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A talaj jellemzi, a talajszennyezs. - a talajok szennyezanyagai. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzveszlyessgi osztlyok (A, B, C, D, E). c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkahelyek kialaktsa, mretei. A munkahelyek ftse: - szilrdszerkezet energiahordozk felhasznlsa, - olajtzels, - gztzels, - villanyfts, - kzponti ftberendezs. d.) Munkavgzs szablyai: A munkltatk alapvet feladata a veszlyek megelzse, illetve krost hatsuk cskkentse rdekben.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

e.) Elssegly nyjtsi ismeretek A munkakrlmnyek egszsggyi vonatkozsai - a fizikai terhels hatsai, - a munkafolyamatok rtalmai, - a szervezet egyoldal fizikai ignybevtele 7. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A vizek jellemzi, a vzszennyezs. - vzforrsok (csapadk, felszn alatti vizek, felszn feletti vizek), - vzszennyezs (kommunlis szennyvz, ipari szennyvz, a mezgazdasg vzszennyezse). b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzllsgi fokozatok ((I., II., III., IV.). c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Munkahelyek szellztetse: - lgcsere szablyozsa, - termszetes szellztets, - mestersges szellztets, - ltalnos mestersges szellztets, - tlnyomsos szellztets, - depresszis szellztets, - helyi mestersges szellztets, - vsz-szellztets. d.) Munkavgzs szablyai: A kockzat cskkentsnek lehetsgei. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Fizikai rtalmak - zajos munkahely, - rezgsek, - fokozott lgnyomsvltozs. 8. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A leveg jellemzi, a levegszennyezs. - homoszfra, - lgkrben lv alapgzok, - lgszennyezs forrsai s folyamata (pontszer forrs; felleti forrs; emisszi; transzmisszi; imisszi).

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzveszlyes tevkenysg, dohnyzs. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Munkahelyi klma: - a helyisg hmrsklete, - a leveg nedvessgtartalma, - lgsebessg, - a leveg tisztasga d.) Munkavgzs szablyai: A biztonsgi szabvnyok rangsor szerinti szerkezeti felosztsa (A, B, C) e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Porrtalmak. 9. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A krnyezetvdelem mdszerei. - aktv vdelem, - passzv vdelem. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzveszlyes anyagok raktrozsa, szlltsa s vontatsa. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkahelyek megvilgtsa: - a termszetes fny, - a sznek kialaktsa, - a munkahelyek termszetes megvilgtsa, - a munkahelyek mestersges megvilgtsa, - mestersges fnyforrsok. d.) Munkavgzs szablyai: Egy gp biztonsgos hasznlatnak elrshez megvizsgland folyamatok. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Vegyi rtalmak, veszlyes anyagok elleni vdekezs - kszenlti fokozat, - vdelmi fokozat, - riasztsi vagy evakulsi fokozat. Foglalkozsi fertzsek.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

10. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Talajvdelem. - a talaj mennyisgi vltozsa, - a talaj minsgi vltozsa, - talajjavts, talajvdelem. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzel- s ftberendezsek ltestse, mkdtetse. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A munkahelyen alkalmazott biztonsgi jelzsek - biztonsgi s egszsgvdelmi jelzs, - biztonsgi sznek jelentse, - lland jelzsek, - idszakos jelzsek. d.) Munkavgzs szablyai: Kockzatrtkels alapelvei. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Alkalmassgi vizsglatok: - elzetes orvosi vizsglatok, - idszakos munkakri s szakmai alkalmassgi vizsglatok, - soron kvli munkakri, szakmai illetve szemlyi higins alkalmassgi vizsglatok, - zr vizsglat. 11. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A vizek vdelme. - Magyarorszg vzkszlete s jellemzi, - vzminsg, - vzminsts (fizikai, kmiai, biolgiai). b.) Tzvdelmi ismeretek: Villamos s vilgt berendezsek hasznlata, idszakos fellvizsglata.

elhelyezse,

rgztse,

c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A klnleges munkahelyi biztonsgos kialaktsnak kvetelmnyei: - zajvdelem, - rezgsvdelem, - sugrzs elleni vdelem.
SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

d.) Munkavgzs szablyai: A munkltat ltal ktelezen figyelembe veend ltalnos elvek az egszsges s biztonsgos munkavgzs rdekben. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Az elsseglynyjts ltalnos szablyai. 12. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A vizek vdelme. - vzminsgi osztlyok, - vzkszlet minsgi osztlyai, - szennyvztisztts, - a tiszttott szennyvz elhelyezsnek mdjai. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzolts mdjai - az ghet anyag eltvoltsn alapul md, - az oxign elvonsn alapul md, - az ghet anyag hmrskletnek cskkentsn alapul oltsi md. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A klnleges munkahelyi biztonsgos kialaktsnak kvetelmnyei: - veszlyes anyagok, - ltrk, llvnyok biztonsgtechnikja. d.) Munkavgzs szablyai: A munkltat ktelez konkrt feladatai a biztonsgos munkavgzs rdekben. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Elsseglynyjts vrzsek esetn: - hajszleres vrzs esetn. - vns vrzs esetn, - artris vrzskor. 13. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A leveg vdelme - lgszennyez anyagok koncentrcija, - kibocstsi (terleti vagy technolgiai) vagy ignybevteli hatrrtkek,
SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

- a lgszennyez anyagok mrse. b.) Tzvdelmi ismeretek: Oltanyagok: - oltvz, - olthabok, - oltgzok, - oltporok. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A hegeszts biztonsgtechnikja: - a hegeszts biztonsgtechnikjnak ltalnos kvetelmnyei, - gzhegeszts biztonsgi krdsei, - az vhegeszts biztonsgi krdsei, - a munkahelyek kialaktsa. d.) Munkavgzs szablyai: A munkavllal magatartsi szablyai a biztonsgos munkavgzs rdekben. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Elsseglynyjts trsek esetn: - hzds, rnduls, ficam, - vgtagtrs, - bordatrs, - gerincsrls, - medencesrls. 14. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Hulladkgazdlkods. - a hulladk fogalma, - hulladkok fajti, - hulladkok csoportostsa halmazllapotuk szerint b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzolt eszkzk s kszlkek - tzolt-technikai eszkz, - tzolt kszlk, - tzolt kszlkek csoportostsa, - a tzolt kszlkek szne. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A nyomstart berendezsek biztonsgtechnikja - a nyomstart berendezsek biztonsgi szerelvnyei, - a nyomstart ednyek hatsgi vizsglata.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

d.) Munkavgzs szablyai: A munkavllal jogai a baleset s a foglalkozsi megbetegeds elkerlse rdekben. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Az elsseglynyjt feladatai villamos ram okozta srlsek esetn. 15. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Hulladkok kezelse. - a hulladkok sszegyjtse, - hulladkok elkezelse, - tmeneti trols, - hulladkok elszlltsa, - hulladkok feldolgozsa, - hulladkok vgleges elhelyezse. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzolt eszkzk s kszlkek - tzolt kszlkek elhelyezsre vonatkoz elrsok, - sszefggs a tzveszlyessgi osztly s a tzolt kszlkek szma kztt, - a tzolt kszlkek vizsglata. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Gpek, berendezsek, szerszmok biztonsgtechnikja-. - a munkaeszkzk ltalnos biztonsgtechnikja, - a gpekkel, berendezsekkel szemben tmasztott ltalnos kvetelmnyek, - a mechanikai veszlyekkel szembeni vdelem, - kziszerszmok biztonsgtechnikja, - a gpek, berendezsek hatsgi ellenrzse. d.) Munkavgzs szablyai: A kockzatrtkels eredmnynek dokumentlsa a munkltat rszrl. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek ramttt kiszabadtsa - kisfeszltsg esetn kikapcsolssal, - kisfeszltsg esetn kikapcsols nlkl, - nagyfeszltsg esetn.

16. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek


SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

10

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Hulladkgazdlkods. - hulladkgazdlkods fogalma, - hulladkok keletkezse, - hulladkok gyjtse, - hulladkok rtalmatlantsa, - a hulladkgazdlkods eszkzrendszere. b.) Tzvdelmi ismeretek: A tz elleni vdekezs irnytsa: - tzvdelmi hatsgi feladatok. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: A villamos berendezsek biztonsgtechnikja: - rintsvdelemmel kapcsolatos meghatrozsok, - villamos berendezsek biztonsgos ltestse, - rintsvdelmi osztlyok, mdok d.) Munkavgzs szablyai: A munkavdelmi oktats idpontjai s dokumentlsa. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek ramttt vizsglata: - eszmleten lv ramttt vizsglata, - eszmletlen ramttt vizsglata. 17. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A hszennyezs. - hszennyezs fogalma, - hszennyezs okozta krok, - vdekezs a hszennyezs ellen. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzoltsg: - hivatsos llami s hivatsos nkormnyzati tzoltsg, - tzolt egyeslet s nkntes tzoltsg, - ltestmnyi tzoltsg. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Villamos berendezsek zemeltetse: - villamos berendezsek feszltsg mentestse, - feszltsg alatti munkavgzs - ltalnos tudnivalk.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

11

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

d.) Munkavgzs szablyai: Veszlyforrsok: - fizikai veszlyforrs, - a veszlyes anyag, - a biolgiai veszlyforrs, - a fiziolgiai, idegrendszeri s pszichs ignybevtel. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Eszmletlen ramttt elltsa, ha lgzse van, vrkeringse kielgt.

18. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: Zaj- s rezgsvdelem - zajterhels a munkavgzs sorn, - a krnyezet zajterhelse, - rezgsvdelem. b.) Tzvdelmi ismeretek: Az ptmnyek hasznlatra vonatkoz tzvdelmi szablyok. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Anyagmozgats biztonsgtechnikja: - kzi anyagmozgats, - gpi anyagmozgats, - veszlyes anyagok mozgatsa. d.) Munkavgzs szablyai: Slyos munkabalesetek. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Eszmletlen ramttt elltsa, ha a betegnek nincs lgzse. 19. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A termszeti rtkek megvsa - termszetvdelem, - az erdk vdelme, - Magyarorszg nemzeti parkjai, - az ptett krnyezet vdelme. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzek elleni vdekezs clja s feladatai.
SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

12

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka-, baleset-, tz- s krnyezetvdelmi feladatok modul

c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Anyagtrols biztonsgtechnikja: - az anyagtrols mdjai, - a veszlyes anyagok trolsa. d.) Munkavgzs szablyai: A munkabaleset kivizsglsa sorn megllaptand tnyezk. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Elsseglynyjt feladata veszlyes anyagok okozta srlsek esetn.

20. Mutassa be az ltalnos munka-, krnyezet- s tzvdelmi ismeretek egyes rszeit az albbi vzlat felhasznlsval! a.) Krnyezetvdelmi ismeretek: A krnyezetvdelem eszkzei. - jogi s igazgatsi eszkzk, - mszaki s tudomnyos eszkzk, - gazdasgi s pnzgyi eszkzk, - oktat- s nevelmunka. b.) Tzvdelmi ismeretek: Tzvdelmi oktats. c.) Munkabiztonsgi ismeretek: Szemlyi vdelem: - szemlyi vdfelszerelsekkel szemben tmasztott kvetelmnyek, - a szemlyi vdfelszerelsek csoportostsa rendeltetsk szerint. d.) Munkavgzs szablyai: Veszlyes anyagok fizikai, kmiai vagy biolgiai hatsa. e.) Elssegly nyjtsi ismeretek Elsseglynyjt feladata, ha idegen test lgutakba, szembe kerl.

SOS S TRSA VAGYONKEZEL KFT.

13

HBAGOLY HTS- KLMS SZAKISKOLA

0110-06 ltalnos gpszeti munka- ,baleset-,tz-s krnyezetvdelei feladatok Gyakorlati modulzr feladatok Tzvdelem
1. Feladat Tz esetn melyek a teendk fontossgi sorrendben 2. Feladat Mutassa be a kzi tzoltkszlkek hasznlatnak mdjt

Elsseglynyjts
1. Feladat Mutassa be az elsseglynyjt tevkenysgt eszmletlensg esetn 2. Feladat Mutassa be az elsseglynyjt tevkenysgt heveny rosszulltek esetn 3. Feladat Mutassa be az elsseglynyjt tevkenysgt csonttrses baleseteknl 4. Feladat Mutassa be az elsseglynyjt tevkenysgt mrgezseknl

0110-06 ltalnos gpszeti munka- ,baleset-,tz-s krnyezetvdelei feladatok modul Szbeli modulzr krdsek
1. Ismertesse a munkavdelmi oktats cljt, fajtit, tartalmt! 2. Sorolja fel a munkltat s a munkavllal ktelessgeit a biztonsgos munkavgzs megteremtse rdekben! 3..rtelmezze az egyni vdfelszerelsek fogalmt, juttatsnak szablyait! 4. rtelmezze a munkabaleset fogalmt, okait, bejelentsnek, nyilvntartsnak s kivizsglsnak szablyait! 5. Magyarzza el az elektromos ram lettani hatsait, s ismertesse az ramts elleni vdekezs szablyait! 6. Csoportostsa az rintsvdelmi mdokat, s magyarzza el a ketts szigetels elvt, s ismertesse jellst! 7.. Mondja el az gs feltteleit s a tzolts elvt! 8.Ismertesse a tz megelzsnek lehetsgeit s a tzolts mdjait! 9. Sorolja fel a tzoltanyagokat, s beszljen alkalmazsuk lehetsgeirl! 10. Sorolja el a veszlyes anyagok trolsra, hasznlatra vonatkoz elrsokat tzveszlyes s mrgez anyagok esetben! 11. Ismertesse az elsseglynyjtskor az elsseglynyjtval szemben tmasztott kvetelmnyeket, s sorolja fel az elsseglynyjt feladatait! 12. Ismertesse az elsseglynyjts menett vrz srlseknl s ramts esetn! 13. Hatrozza meg a foglalkozsi rtalom fogalmt, sorolja fel fajtit, s ismertesse megelzsk mdjt! 14. Ismertesse az anyagmozgats veszlyforrsait, valamint az anyagmozgat gpekre vonatkoz munkavdelmi elrsokat 15. Ismertesse az kolgiai alapfogalmakat s az kolgiai egyensly fogalmt!

16. Ismertesse a krnyezet elemeit, a krnyezetvdelem fogalmt, cljt, feladatait!

17. Ismertesse a krnyezetgazdlkods fogalmt, az emisszi ltalnos krnyezeti hatsait, a hatrrtk fogalmt, tpusait!

18. Ismertesse a talaj, a vizek s a leveg vdelmt!


19. Jellemezze a hulladkok krnyezeti csoportostsukat, kezelsket, gyjtsket! hatsait, a hulladk fogalmt,

20. Ismertesse a hulladkgazdlkods cljait, feladatait s eszkzrendszert!

0110-06 ltalnos gpszeti munka- ,baleset-,tz-s krnyezetvdelmi feladatok Szbeli modulzr krdsek kidolgozs rvid vzlata
1 Ismertesse a munkavdelmi oktats cljt, fajtit, tartalmt! A munkavdelmi oktat, nevel s felvilgost munka kiemelt fontossg eleme a munkavdelmi oktats. A munkavdelem oktatsnak klnbz cl formja folyik az oktatsi intzmnyekben, illetve a munkavgz egysgekben. Szintjei: Munkahelyi: a munkltat feladata, munkba llskor, technolgia vltsakor, munkahely vagy munkakr vltoztatskor stb. Iskolarendszer: egszsges letvitel stb. Szakmai kpzs: a szakkpests egszsggyi s biztonsgi kvetelmnyei stb. Egyb (munkavdelmi szakkpests) A munkavdelmi oktats alapvet formi: Elzetes: j belp, technolgia vltsa Ismtld: ismeret-feljts, j tapasztalatok Rendkvli: jogszablyvltozs, slyos munkabaleset a munkltat terletn stb. Fajti: Elmleti: jogszablyok, szabvnyok, munkavdelmi szablyzatok Gyakorlati: veszlyforrsok, gpkezels, zemzavar elhrtsa stb. 2. Sorolja fel a munkltat s a munkavllal ktelessgeit a biztonsgos munkavgzs megteremtse rdekben! A munkltat (munkaad) ktelessgei: - munkaszervezssel biztostani tudja munkavdelmi ktelezettsgeit, - szksges informcikkal a munkavllalt idben elltni, oktatni, - a munkakrlmnyek megfelelssgt rendszeresen ellenrizni, - rendellenessgeket kivizsglni s intzkedni, szakszeren eljrni, A munkavllal ktelessgei: - munkaeszkzket s vdeszkzket (ruht) szakszeren hasznlni, - munkaterletn fegyelmet, rendet s tisztasgot megtartani, - a biztonsgos munkavgzs ismereteit elsajttani, oktatson rszt venni, - rendellenessgeket, baleseteket, srlseket azonnal jelenteni, - Jogosult megtagadni a munkavgzst, ha letet, egszsget, testi psget kzvetlenl vagy slyosan veszlyeztetn. - Az gy fellp dolgozt nem rheti htrny a trvny szellemben. - Nem tagadhatja meg a munkt, ha a fenti veszlyek nem llnak fent, de jelents anyagi kr keletkezhet. - Ilyenkor fel kell hvnia a munkltat figyelmt a krokozs lehetsgre. - kteles a munkavgzsre alkalmas llapotban megjelenni. - munkt csak a biztonsgos munkavgzsre vonatkoz szablyok betartsval vgezhet.

2 - a rendelkezsre bocstott munkaeszkzk biztonsgos llapotrl meg kell gyzdnie s azokat utasts szerint hasznlni kell. - egyni vdeszkzeit hasznlni kell s azok llagt meg kell vni a rongldstl. - megfelel elrs szerinti munkaruht vagy vdruht kteles hasznlni. - A munka biztonsgos elvgzshez szksges ismereteket el kell sajttani s azt szksg esetn bizonytania kell. - az elrt orvosi vizsglatokon kteles rszt venni - a balesetet, srlst, rosszulltet azonnal jelentenie kell 3..rtelmezze az egyni vdfelszerelsek fogalmt, juttatsnak szablyait! Az egyni vdeszkzt a munkltatnak termszetben kell biztostania. A munkavllalk rszre csak olyan egyni vdeszkzk adhatak ki, amelyek rendelkeznek a szksges tanstssal. Egyni vdeszkzt forgalomba hozni, hasznlatba venni akkor szabad, ha az rendelkezik megfelelsgi nyilatkozattal, illetve tpusbizonytvnnyal. A rendeltetsszer hasznlhatsg alapfelttele, hogy a munkltat rendelkezzen az egyni vdeszkz gynevezett tjkoztatjval s annak tartalmt a munkavllal tudomsra hozza. A tjkoztat az egyni vdeszkz tartozka, amely a trolsra, kezelsre, karbantartsra, tiszttsra, idszakos vizsglatra vonatkoz tudnivalkat tartalmazza. A vdeszkzket a rendeltetsszer hasznlatra alkalmas llapotban kell tartani. A munkltat ktelezettsge, hogy biztostsa a vdeszkzk rendeltetsszer hasznlhatsgt, vdkpessgt, a kielgt higins llapott, a szksges tiszttst, karbantartst (javtst), ptlst. 4. rtelmezze a munkabaleset fogalmt, okait, bejelentsnek, nyilvntartsnak s kivizsglsnak szablyait! - A baleseteket a munkltat kteles jelenteni, kivizsglni s nyilvntartani mg akkor is, ha srls nem trtnt. - Ha a srlt mozgsa s llapota megengedi azonnal kteles a balesetet jelenteni felettesnek. - Ha ez nem lehetsges, gy a szemtannak kell a balesetet azonnal jelenteni. Fontos teend a baleset szlelsekor: - A srlt kiszabadtsa, a tovbbi vszhelyzet elhrtsa. - Elsseglynyjts megkezdse. - Mentk rtestse. - A helyszn vltozatlanul hagysa, annak eredeti llapotnak biztostsa. - A baleset jelentse a felettesnek. - A baleset kivizsglsban val rszvtel, mint tan.

5. Magyarzza el az elektromos ram lettani hatsait, s ismertesse az ramts elleni vdekezs szablyait! A villamos ramnak az emberi szervezetre kt alapvet hatssal lehet: - a szervezet egszn vagy egy rszn vgigszalad gyors elektronvndorls okozta kros hats, - a villamos ram okozta hhats.

3 A villamos ramts annak a kvetkezmnye, hogy a hirtelen s ers elektronramls megzavarja az idegrendszert, kvetkezmnyei izomgrcs, eszmletveszts, heveny szvmeglls, azaz szvbnuls, szvkamralebegs, azaz fibrillci, lgzsbnuls igen slyosak lehetnek. A kialakul izomgrcs kvetkeztben az ramttt egyn nem kpes elengedni az ramforrst. Slyosabb esetben az izomgrcs csonttrshez s/vagy izleti srlshez is vezethet. Ha ez a hall kizrlag az ramts kvetkeztben ll be, akkor ramhallrl beszlnk, de az ramts folyomnyaknt ltrejv msodlagos balesetek (pl. zuhans, gs, stb.) is okozhatnak hallt. 6. Csoportostsa az rintsvdelmi mdokat, s magyarzza el a ketts szigetels elvt, s ismertesse jellst! rintsvdelmi lehetsgek: - elkerts - burkols - szigetels - ramvd kapcsols - feszltsgvd kapcsols - nullzs - vdfldels - vdhlzat kiptse - trpefeszltsg alkalmazsa max. 50 V-ig. Ketts szigetels (KSZ): ennl a mdszernl egy, n. vd szigetel-rteg, ill. a csatlakozsi pontoknl (ersebben ignybevett vezetk -szakaszoknl) megerstett szigetels akadlyozza meg az zemi szigetelssel elltott elektromos berendezs s az rinthet kls burkolat (szerszm, stb.) kztt, - hiba esetn - a fmes sszekttets kialakulst Ilyen megolds:- a hztartsi gpeknl, s a kziszerszmoknl hasznlatos. (A ketts szigetelst a kszlk adattbljn ketts ngyzet jelzi.) A ketts szigetels berendezst fldelni nem szabad! Trpefeszltsg (TF) Az 50 V -nl nem nagyobb feszltsg ltalban az emberi szervezetre nem tekinthet veszlyesnek. A szoksos (szabvnyosnak tekintett, trpe) zemi feszltsget a legtbb esetben transzformtorokkal lltjk el, s sem a fldhz kpest, sem a vezetk kztt nem nagyobb 42 ill. 24 V-nl. Trpefeszltsget ltalban csak egszen kis teljestmnyeknl (kzilmpk, kziszerszmok) esetben s klnsen veszlyes krnyezetben hasznlnak. (pl. vizes helyisgek vilgts a, kaznok, fmtartlyok belsejben) 7.. Mondja el az gs feltteleit s a tzolts elvt! Az gs felttelei: 1./ ghet anyag 2./ gyulladsi hmrsklet 3./ oxign, ami az gst tpllja.

4 A hrom felttel kzl brmelyik elvonsra kerl, vagyis hinyzik, akkor az gs megsznik. A gyakorlatban legvalsznbb megolds az oxign elvtele, minek kvetkeztben a tz megsznik. Az oltanyag tzre juttatsa kvetkeztben: - a tzfszek hmrsklete cskken, - a nagyobb levegnl srsg oltanyag krlveszi az g anyagot, gy az gst tpll oxigntl elzrja, - abban az esetben, ha az g anyag gz vagy gz, illetve ha az oltanyaggal elegyed folyadk, az ghet anyag tmnysgt hgtja. 8.Ismertesse a tz megelzsnek lehetsgeit s a tzolts mdjait! A tzeseteket a tzvdelmi elrsok maradktalan betartsval lehet megelzni. Az tzolts sorn a tzfszekre nagy mennyisg, a tznl lnyegesen alacsonyabb hmrsklet oltanyagot - ghetetlen port, - nem ghet, nagy prolgshj folyadkot vagy - a levegnl nehezebb srsg, gsre nem kpes gzt) zdtanak. A tzet szlel feladatai fontossgi sorrendben a kvetkezk: Az emberlet mentse, A tz bejelentse, Az ghet anyagok eltvoltsa a kzelbl, A tzolts megkezdse. A tz bejelentsnek szablyai A tzesetet gy kell bejelenteni, hogy abbl pontosan kiderljenek azok az informcik, amelyekre a tz oltshoz szksg van: - Ki s honnan jelzi a tzet, - Van-e emberlet veszlyben, - Van-e ghet anyag a kzelben, - Van-e tzoltsra alkalmas berendezs a kzelben. 9. Sorolja fel a tzoltanyagokat, s beszljen alkalmazsuk lehetsgeirl! A tzolt-kszlkek mkdsnek alapelvei A tz oltsra rendszerestett berendezseket tzolt-kszlkeknek nevezzk. Ezek a berendezsek elssorban az oxign tvoltartsa s a hmrsklet cskkentse rvn oltjk el a tzet. Az tzolts sorn a tzfszekre nagy mennyisg, a tznl lnyegesen alacsonyabb hmrsklet oltanyagot - ghetetlen port, - nem ghet, nagy prolgshj folyadkot vagy - a levegnl nehezebb srsg, gsre nem kpes gzt) zdtanak. A kzi tzolt kszlkek fajti s jelzsei Az elrsok szerint minden kzplet minden helyisgben ktelez felszerelsi trgy a kzi tzolt kszlk. Ezeknek klnbz fajtit csak olyan rendeltets helyisgekben lehet hasznlni, ahol ez a hasznlat a bent tartzkodkra nem jelent veszlyt. A kzi tzolt kszlkek (a szn-dioxiddal olt kszlket kivve) piros sznek, azonost jelzsekkel vannak elltva s hasznlatukat piktogram mutatja. Ezek kztt a kszlkek kztt vzzel olt kszlkek nem szerepelnek, mivel erre a clra szolglnak a tz oltsra alkalmas vizet szolgltat tzcsapok.

5 A kzi tzolt kszlkek g ember oltsra nem alkalmasak, ket csak vzzel (pldul vszzuhany) vagy lebortssal (pldul tzolt pokrc) szabad oltani. Porral olt tzolt kszlkek porra nem rzkeny villamos feszltsg alatt ll kszlkek, ghet gzok okozta tzek, ghet knny fmek s ghet szilrd anyagok okozta tzek oltsra alkalmazhatk. A porral olt tzolt-kszlkek jele a borszld hromszg. Szn-dioxiddal olt tzolt kszlkek jl hasznlhatk tzveszlyes folyadkok, valamint 1100 V alatti feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A tz eloltsa utn a szn-dioxid kiszellztetsrl gondoskodni kell. A kszlk olts kzben az ers prolgs miatt rendkvli mdon lehl. Sajnlatos mdon ezeket a kszlkeket fmfogval ksztik, ezrt hasznlatuk avatatlan kezekben gyakran slyos fagysi srlseket okozhat. A szndioxiddal olt tzolt kszlkek jele a szrke palackszn ngy CO2 kplettel. Habbal olt kzi tzolt-kszlkek tzveszlyes folyadkok s szilrd anyagok oltsra, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek oltsra kivlan alkalmasak. A habbal olt kzi tzolt-kszlkek jelzse a barna kr. Oltgzzal (legtbbszr halonnal) tlttt tzolt kszlkek kivlan alkalmasak tzveszlyes folyadkok, valamint feszltsg alatt ll villamos berendezsek tznek oltsra. A halonnal tlttt tzolt kszlkek jele a citromsrga kereszt. 10. Sorolja el a veszlyes anyagok trolsra, hasznlatra vonatkoz elrsokat tzveszlyes s mrgez anyagok esetben! - Anyagokat csak egyenletes fellet s az anyag tmegnek megfelel teherbrs szilrd talajra llvnyzatra lehet lerakni. - res zemanyag-trol hordkat anyaguktl fggen elklntve, nyergelve is lehet trolni, res felirati tblval megjellve. - Teli zemanyag, vagy veszlyes anyag hordkat csak ll helyzetben tltnylssal felfel szabad trolni. A mennyisget a Tzrendszeti Hatsg szakvlemnye alapjn kell meghatrozni. - Tzveszlyes, vagy robbans veszlyes folyadkot csakolyan ednyben lehet trolni, ami: "Tzveszlyes" felirattal van elltva! Elklntve fajtnknt tblval kell megjellni. - Cementes, vagy egyb tartalm zskokat clszer mglykban trolni. A halmaz magassg 1,6 m-nl nem lehet magasabb. - Gzpalackokat csak az elrt biztonsgi szerelvnyekkel (szelepvd sapka) lehet trolni. - Csak ll helyzetben, naptl vdett szells trol szerkezetben lehet trolni gy, hogy eldls ellen biztostani kell. 11. Ismertesse az elsseglynyjtskor az elsseglynyjtval szemben tmasztott kvetelmnyeket, s sorolja fel az elsseglynyjt feladatait! Elsseglynyjts alapelvei: - A srlt kiszabadtsa, a tovbbi vszhelyzet elhrtsa. - Elsseglynyjts megkezdse. - Mentk rtestse. - A helyszn vltozatlanul hagysa, annak eredeti llapotnak biztostsa. - A baleset jelentse a felettesnek. A baleset kivizsglsban val rszvtel, mint tan.

6 12. Ismertesse az elsseglynyjts menett vrz srlseknl s ramts esetn! Az elsseglynyjts minden embernek nemcsak erklcsi ktelessge, de trvnyben elirt ktelessge is. "Aki nem nyjt tle elvrhat segtsget srltnek, balesetet szenvedettnek, vagy olyan szemlynek, aki az lett vagy testi psgt veszlyeztet helyzetbe jutott, egy vig terjed szabadsgvesztssel sjthat..." Termszetesen senkitl sem vrhat el, hogy orvosi szint szakmai segtsget nyjtson, de a laikus elsseglynek is dnt jelentsge van, mivel tbbnyire azonnali s elsdleges beavatkozsra nyjt lehetsget. Itt legyen nhny fontos tudnival. Vrz srls Sebzsnek nevezzk, ha a br kls er hatsra folytonossgban megszakad, a sebszlek tbb-kevsb ttongnak, a seb vrzik, fj s megfelel ellts hinyban fertzdik. A seb nagysga, alakja, a vrzs foka, a fjdalom erssge s a fertzs fgg a behat eszkz alakjtl, nagysgtl, a hat er foktl s a testfellet ellenllstl. Brmilyen a sebzs, alapvet teend a seb-ellts. A sebkrnyket a sebtl elirnyul mozdulattal megtiszttjuk, bejdozzuk, A sebet steril gzzel befedjk, szksg esetn a gz fl vattt helyeznk, s a ktst - a testtjktl s a sebzs nagysgtl fggen plyval vagy ragtapasszal rgztjk. Elsseglynyjts ramts esetn Ha valaki balesetet szenved, a cl az, hogy a beteg minl elbb szakszer (orvosi vagy krhzi) elltsban rszesljn. A teendk elvi sorrendje: - Kiszabadts az ramkrbl. - Elsseglynyjts. - Az orvos vagy a mentk rtestse. - A tzoltsg s a rendrsg rtestse (ha szksges). - A munkahelyi vezetk rtestse. A sorrend az adott szitucitl fggen vltozhat! (pl.: Ha az ramtst szenvedett egynt meg sem lehet kzelteni, akkor elszr a tzoltkat kell rtesteni!) Kiszabadts az ramkrbl: ltalban az ramttt szemly izomgrcs miatt nem tud kiszabadulni az ramkrbl, ezrt a lehet leggyorsabban ki kell onnan szabadtani, de gy, hogy a seglynyjt sajt testi psgt ne veszlyeztesse! A legegyszerbb md, ha lekapcsoljuk az ramkr fkapcsoljt, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor valamilyen szigetel anyaggal kell elhzni, vagy eltolni az ramkrbl (pl.: szraz fa, tbbrteg ruha, manyag anyagok, papr). Menteni csak 1000 V alatti ramkrbl szabad, nagyfeszltsg ramkrbl mg szakkpzetteknek is letveszlyes. J, ha ments megkezdse eltt a seglynyjt segtsget kr vagy valamilyen mdon felhvja magra a figyelmet! 13. Hatrozza meg a foglalkozsi rtalom fogalmt, sorolja fel fajtit, s ismertesse megelzsk mdjt! A foglalkozs gyakorlsa sorn az arra jellemz tevkenysgbl fakad hossztvon bekvetkez folyamat. Fajti:

7 Td rtalmai, br rtalmai, zletek, vgtagok krosodsa, lts, halls cskkense, Megelzse: Egyni vdeszkzk hasznlata Munka s egszsgvdelmi elrsok betartsa, Vd telek s vditalok biztostsa 14. Ismertesse az anyagmozgats veszlyforrsait, valamint az anyagmozgat gpekre vonatkoz munkavdelmi elrsokat A kzi anyagmozgats biztonsgtechnikja - felttlenl szksges a megfelel egyni vdeszkzk (pl. vdsisak, vdkeszty, stb.) hasznlata. - az albbi segdeszkzket hasznljk: kzihorog (pl. ldhoz), forgszerkezetek (pl. kkockhoz), kzi tapadkorong (pl. veghez), grg (pl. teher elhzshoz, mr az si A-- kzivontats anyagmozgat eszkzzel (kzitargonca, kzikocsi, talicska) vgrehajtott kzi anyagmozgats csak olyan kzivontats anyagmozgat eszkzzel hajthat vgre, amelynek slypontja a kerk felett van. - a kzi mkdtets emeleszkzk nagy tmeg, 150 kg-nl nem nehezebb szlltand anyag tovbbtsra szolglnak. - tipusai: fogaskerk emel, csavarorss emel, ktlcsigasor, csrl, stb. - A kzi mkdtets emeleszkzk biztonsgos hasznlathoz szksges: az eszkz biztonsgos talajon llsrl val megbizonyosods, emelskor csszs-gtl hasznlata, a lass tem emels, az emelskor szksges elrsok betartsa (pl. leng teher al ne llj) s az elrs szerinti ellenrzsi vizsglatok (pl. flvenknt 150% rtk terhelsi prba) elvgzse. A gravitcis anyagmozgats biztonsgtechnikja A gravitcis anyagmozgats esetben a mechanikus hatsokra nem rzkeny anyagokat (elssorban mlesztett anyagokat vagy darabrkat) tartalmaz terhet a nehzsgi er felhasznlsval fgglegesen vagy lejts ton lefel tovbbtjk. Az mlesztett anyagok tovbbtsra hasznlt megoldsok: A surran olyan ferde vly, amelynek dlsi szgt a termszetes essszg (rzsszg) hatrozza meg. Fenklemezbl, kt oldallemezbl s gyakran fedlemezbl ll. Szerkezeti anyaga lehet acl, fa vagy manyag, amelyen gyakran a kops s tapads elkerlst szolgl bevonatot ksztenek. 15. Ismertesse az kolgiai alapfogalmakat s az kolgiai egyensly fogalmt! Az kolgia: egyttlstan. Az kolgia csak minsgi klnbsgeket ismer ltformk kztt...". Az kolgia az llnycsoportok s krnyezetk kapcsolatt vizsglja. A termszetben az llnyek sajtos tulajdonsgokkal br kzssgeket, egyed feletti szervezdsi szinteket hoznak ltre. Az llnyek kolgiai krnyezete azon tnyezk sszessge, melyek befolysoljk az letmkdseiket. lettelen krnyezeti tnyezk pl. a fny, hmrsklet, leveg, vz stb., az l krnyezetet pedig adott terlet llnyeinek kapcsolatai jelentik. kolgiai egyensly Az az llapot, amelyben a rendszer a krnyezetvel olyan mrtkben-sszhangban van, hogy jellemz rtkei hossz idn keresztl nem vltoznak, mkdse zavartalan. Az koszisztmba be- s kilp energiamennyisgek egymssal egyenslyban vannak, a rendszer energiamrlege kiegyenltett, az ilyen helyzetben a krnyezeti tnyezk v. kisebb mrtk emberi beavatkozs hatsra is kpes egyenslyt megrizni.

16. Ismertesse a krnyezet elemeit, a krnyezetvdelem fogalmt, cljt, feladatait! A krnyezetterhels azoknak a tevkenysgeknek az sszefoglal neve, amelyek veszlyeztetik "lhet" vilgunkat. Az ipari terhels nvekedse veszlyes anyagok gondatlan kezelse, a tlnpeseds, az urbanizci, stb. kvetkezben fltennk kell a tiszta levegt s a vizet, a termtalajt, a csendet, az egszsges tpllkot, erdeinket, s egy sor olyan dolgot, amire ma mg nem is gondolunk. A szksgletek minl magasabb szinten val kielgtsnek vgybl az kvetkezik, hogy a knyelmes let feltteleinek megteremtse rdekben egyre nyilvnvalbban szakadunk el a termszetkzeli letmdtl, s az j "kvnsgokkal" jabb s jabb terheket rovunk a termszetes krnyezetnkre. krnyezetszennyezs: pl.: - vz-, leveg-, talajszennyezs, stb. - tlnpeseds - ghajlatvltozs - zonpajzs elvkonyodsa - serdk kiirtsa - savas esk - globlis felmelegeds: veghzhats - bnyszat okozta termszeti krok 17. Ismertesse a krnyezetgazdlkods fogalmt, az emisszi ltalnos krnyezeti hatsait, a hatrrtk fogalmt, tpusait! A krnyezetgazdlkods elemei. krnyezetterhels: valamely anyag vagy energia krnyezetbe bocstsa; krnyezetszennyezs: a krnyezet valamely elemnek a kibocstsi hatrrtket meghalad terhelse krnyezetkrosods a krnyezetnek vagy valamely elemnek olyan mrtk vltozsa, szennyezettsge, illetve valamely eleme ignybevtelnek olyan mrtke, amelynek eredmnyekppen annak termszetes vagy korbbi llapota (minsge) csak beavatkozssal, vagy egyltaln nem llthat helyre, illetleg, amely az lvilgot kedveztlenl rinti;

A fld vdelme A fld vdelme kiterjed a fld felsznre s a felszn alatti rtegeire, a talajra, a kzetekre s az svnyokra, ezek termszetes s tmeneti formira s folyamataira. A fld vdelme magban foglalja a talaj termkpessge, szerkezete, vz- s leveghztartsa, valamint lvilga vdelmt is. A vz vdelme A vz vdelme kiterjed a felszni s felszn alatti vizekre, azok kszleteire, minsgre s mennyisgre, a felszni vizek medrre s partjra s a vztart kpzdmnyekre A vizek termszetes hozamt, lefolyst, ramlsi viszonyait, medrt s partjt csak a vzi letkzssgek megfelel arnyainak megtartsval s mkdkpessgk biztostsval szabad megvltoztatni.

9 A leveg vdelme A leveg vdelme kiterjed a lgkr egszsgre, annak folyamataira s sszettelre, valamint a klmra. A levegt vdeni kell minden olyan mestersges hatstl, amely azt, vagy kzvettsvel ms krnyezeti elemet sugrz, folykony, lgnem, szilrd anyaggal minsgt veszlyeztet, vagy egszsget krost mdon terheli. Emisszi
A lgszennyez anyagok kibocsts ms nven emisszi meghatrozsa trtnhet mrssel, illetve mszaki szmtssal. A szmtssal trtn meghatrozs alapul veszi az anyagmrleget, a fajlagos s tapasztalati adatokat. Ugyan az emisszi mint fogalom fleg a levegtisztasg-vdelem terletn terjedt el, de rdemes kiterjeszteni vzszennyezsre, zajszennyezsre is.

18. Ismertesse a talaj, a vizek s a leveg vdelmt! Talajkrosodst okozhatnak: - a termszeti erk, - a helytelen mezgazdasgi talajmvels, - a nem megfelel erdgazdlkods, - a mezgazdasgi kemizls, - a vzrendezsek, - az ntzses gazdlkods s - a kros emberi hatsok. A talajban erzi alatt, a vznek a talajra gyakorolt rombol, iszapol, old- s bemar hatst, a talajt alkot rszecskknek a lejt irnyban val elmozdtst, elszlltst rtjk. Az erzi elleni kzdelemben komoly segtsget jelent: - ha az erzinak kitett terletet lland nvnytakar bortja, - ha a talajmvelst a rtegvonalakkal prhuzamosan vgezzk, - ha a csapadkvz lefolyst gyepestett svokkal, erdsvokkal lasstjuk. A helytelen mezgazdasgi tevkenysg a hasznlattal okozhat talajkrostst: - a mezgazdasgi nvnyek s tblk nem megfelel elhelyezsvei, - a hibs mvelssel, - a rossz vzgazdlkodssal, - a tlzott kemizlssal. Vzszennyezds A munkahelyek a vizeket szervetlen s szerves vegyszerekkel, valamint biolgiai szennyezkkel szennyezhetik. A klnbz szennyezsek hatsra romlik a vz minsge: - megvltozik a vzben oldott oxign mennyisge (krostja a vz lvilgt), - megvltozik kmhatsa, startalma s kemnysge (a vz okozta korrzis veszly n) s - n a szerves vegylet (pl. szerves oldszerek) s l anyag tartalma (oxignfogyaszt, kellemetlen s kros anyagok keletkeznek, n a fertzsveszly). A szennyezet vizeket, klnsen a szennyvizeket tiszttani kell. A talajszennyezsek elbb-utbb vzszennyezshez is vezethetnek.

10 Levegszennyezds A leveg szennyezettsgnek mrtkre jellemz rtk az imisszi, amely a krnyezeti levegben kialakult szennyezanyag koncentrci (mg/m3). Az egyes szennyez anyagok maximlis koncentrcijt imisszi normban rgztik, ellenrzik s betartatjk. Szerencsre a levegnek igen gyors az ntisztulsa (szraz vagy nedves kihulls, hguls s elbomls, azaz mineralizci). A levegszennyezds mind az l vilgot, mind az lettelen krnyezetet veszlyezteti. 19. Jellemezze a hulladkok krnyezeti hatsait, a hulladk fogalmt, csoportostsukat, kezelsket, gyjtsket! Szennyez hulladkok A hulladkok a felhasznlsra mr nem kerl anyagok gyjtneve. A hulladk-vegyszerek tetemes rsze szennyezett gyakran halogneket is tartalmaz szerves oldszer, amelynek elgetse nem csak levegszennyezst okozhat, hanem korrzi tjn megronglhatja a megsemmist berendezseket. Ezen kvl a hulladkvegyszerek kz tartoznak a klnbz gyrtsokbl s felhasznlsi technolgikbl szrmaz szervetlen s szerves vegyletek, amelyek nha a hulladklerak helyeken mg egymssal is elreaglhatnak, ezen kvl a klnbz, gyakran magas fmtartalm iszapok (pl. a galvniszap). Termszetesen az atomermvek sugrz hulladkai is szennyez hulladkok.

20. Ismertesse a hulladkgazdlkods cljait, feladatait s eszkzrendszert! A hulladk olyan feleslegess vlt, a keletkezs helyn fel nem hasznlhat, klnbz mennyisg s minsg anyag, amely kezelsrl gondoskodni kell. A hulladkokat fajtjuk s halmazllapotuk szerint csoportosthatjuk. Fajtjuk szerint: . termelsi hulladkok, . teleplsi hulladkok, . klnleges kezelst ignyl (veszlyes) hulladkok. Halmazllapotuk szerint lehetnek: . szilrd (pl. papr, fm stb.), . iszapszer (pl. szennyvziszap), . cseppfolys (pl. gzok mellktermkei), . gznem hulladk (pl. lgszennyezds). A termelsi hulladk a termelsi folyamat klnbz fzisaiban keletkez hulladkfajta. A teleplsi hulladk elssorban a hztartsokban s a kzintzmnyekben keletkezik szemt formjban. Emellett kpzdik a kommunlis szennyvz, ami sajnos ma mg nem minden esetben kerl a szennyvzgyjt csatornarendszerbe. A hulladkok kezelse A krnyezet minsgnek megrzse s a keletkez hulladk krnyezetbe kerlse eltt a hulladkokat kezelni kell. A hulladkok kezelse sorn kiemelt figyelmet fordtunk a klnleges kezelst ignyl (veszlyes) s a teleplsi s azzal egytt kezelhet hulladkokra. A hulladkkezels folyamatnak lpsei: - a hulladkok sszegyjtse, - elkezelse, tmeneti trolsa, - elszlltsa, - feldolgozsa s

11 - vgleges elhelyezse. A hulladkok feldolgozsa - a kevs hulladk lerakhely miatt tbbnyire getssel trtnik. Az egszsggyi intzmnyek hulladkait is getssel rtalmatlantjk. Az getssel lebonthat ipari hulladkok rtalmatlantst gyakran vgzik ipari hulladk getben . Az getsbl keletkez szennyezdseket (gzok, gzk, por), klnbz szrberendezsekkel megkti ugyan, de sajnos a hulladkgetk kzelben tbbfle szennyez anyag az tlagosnl nagyobb koncentrciban mutathat ki. Az rtalmatlants sorn keletkez hasznosthat elemeket a termelsi folyamatokba visszajuttatjk, ami mr hulladkhasznostsnak szmt. A hulladkok rszbeni feldolgozst jelenti a komposztls. Clja, hogy a hulladkban termszetes krlmnyek kztt lassan lezajl folyamatokat meggyorstva, a hulladkok szervesanyag-tartalmbl komposzttrgyt lltson el, amelyet talajjavt anyagknt a talajba lehet visszajuttatni. A hulladkok vgleges elhelyezse az n. rendezett leraks. Ebben az esetben a terletet feltltik hulladkkal, majd flddel vagy ptsi trmelkkel letakarjk.