Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah

, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Walaubagaimanapun, dalam banyakbanyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila. Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya baru 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester. Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggal dengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga.

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji. Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun daripada bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit. Tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecah bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan. “Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas. Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku. "Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya, kita bawa dia ke hospital," kata saya.

Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masingmasing. Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut. Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil. Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji.

Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis?? Saya bertanya kepada wanita tersebut;

panasnya bukan main.. Rumah kakak penuh dengan botol arak. Semasa koma tu. putus. kakak ni sudah berumah tangga. kemudian ditarik ke sana-sini. Suami kakak tu kakak sepak tendang. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik". Dengan suara tersekat-sekat. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. kahwin dengan lelaki orang putih. bukan balasan syurga. cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini. Maha Kaya. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa koma?" tanya saya lagi. tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah. "Mazlan.Allah itu Maha Besar." "Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Maha Agung." "Bukan itu saja. Buah dada kakak rentung terbakar. Seketika kemudian dia bersuara. Kakak menjerit. "Mazlan. Kakak menyesal. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Tapi kakak silap. "Betul Mazlan. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung.. wanita itu menceritakan . menangis kesakitan. Kakak bertaubat. buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api. Sebagai balasan. Katanya . Kakak tak sembahyang. kakak pun teringin juga nak pergi. Balasan azab Lan. jatuh ke dalam api neraka. rambut kakak ditarik dengan bara api. betul-betul taubat. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. kakak pukul-pukul saja. "Betul ke kak?" tanya saya." "Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. tak puasa.." katanya tersedu-sedan."Kenapa kakak menangis?" "Mazlan. menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian. . Kakak rasa seperti diazab di neraka. semua amalan ibadat kakak dan suami kakak tak buat. terkejut. kakak taubat dah Lan. kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik... "Habis yang kakak pergi haji ini?" "Yalah. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak.kakak tengok orang lain pergi haji. Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu.

Tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar." Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun.Menurutnya lagi. Benarlah. semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. wanita itu meneruskan ceritanya . Habis saja buah-buah itu kakak makan.. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu. seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus. Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah. inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. "Mazlan. setiap hari dia diseksa. dengan air mata yang makin banyak bercucuran. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. 24 jam sehari. duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut. sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. kakak minta minuman. Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula. Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya. maka azablah kita di akhirat kelak. Alhamdulillah. Selepas habis bara api." "Bila ditelan saja buah-buah itu. . akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan. kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi. kalau buruk amalan kita." Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga. "Masa diazab itu. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. akan jadi umat yg soleh. akan sembahyang. tapi kakak minum arak. azabnya tak pernah rasa. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut. tanpa henti. Kakak kata kakak akan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah Allah. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih. Tak berhenti-henti kakak memohon. kakak diberi pula makan bara-bara api. menangis teresak-esak. Saya pula terpegun.. tapi kakak dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat daripada nanah. Azab itu cukup pedih. Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa. Baunya cukup busuk." Sambil bercerita. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasa seperti menggelegak. Dengan suara tersekat-sekat. wanita itu terus meraung. ia menikam pula perut kakak. "Hari-hari kakak diseksa. wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah. kakak akan mengaji. Terasa sungguh kebesaran Allah. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.kakak ni nama saja Islam. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima. kaget dan menggigil mendengar ceritanya. kakak main judi dan segala macam dosa besar. pedih yang amat sangat. Semua terpaksa kakak lalui. tak boleh nak diceritakan. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api. tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini.

mengaji." "Tapi Mazlan." Menurut wanita itu. saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Walaubagaimanapun.. Kakak betul-betul bertaubat. suami kakak tu Islam pada nama saja. rambut kakak ini banyak jumlahnya. kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang. kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung. Amal ibadahnya tak henti-henti. dia mengqada'kan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu. "Mazlan. balik saja dari haji ini. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu. Kakak takut. bermakna kakak mendapat 10 dosa. sepanjang berada di dalam Masjidil Haram. dia menjadi jemaah yang paling warak. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Mazlan ingatkanlah pada mereka. Kalau seorang tengok rambut kakak.. berehat ke. Mazlan tak tau."Ini bukan mimpi Mazlan. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? . kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak nak ajak suami pergi haji. takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini." Sejak balik dari haji itu. Kakak bertaubat. Kalau Mazlan dah merasai azab itu. dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh. beribu-ribu. "Tak apalah Mazlan. Bila saya membawanya ke Mekah. Semasa diazab. Kakak ada bawa buah kurma. yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa? Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Kakak sudah bawa dia masuk Islam. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar. katanya . ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah. Kakak bertaubat Mazlan. kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. "Tak boleh Mazlan. "Kakak. Mazlan tak rasa. kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam. mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya." tegur saya. Contohnya. kakak taubat nasuha. kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib. macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari. Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. maka dia diberikan satu dosa. saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut. Mazlan juga akan jadi macam kakak. Kalau 10 orang tengok. kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni? Allah. buat ibadat. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu. Seperti mana kakak. Selain itu dia berdoa. pakailah tudung. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya. Bukan itu saja. makan nasi ke. kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya. puasa. kakak dah merasai pedihnya azab Tuhan." Wanita itu juga berpesan kepada saya." "Kakak berazam." katanya sambil menangis-nangis. tapi kakak tak bimbing dia.

. Saya percaya dia bercakap benar. tapi bukankah soal dosa dan pahala. Jika dia berbohong.. bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa. kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha? Satu lagi...Tidak. Adakah ia bercanggah? Benar. . Aku menyesal. apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik. cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia. memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan." Itu dah terlambat... "Oh.