P. 1
Medicina nucleara

Medicina nucleara

|Views: 176|Likes:
Published by ionutz2807

More info:

Published by: ionutz2807 on Jul 13, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2013

pdf

text

original

Medicina nucleară găseşte cel mai devreme cancerul de Florin PUPAZA

Medicina nucleară oferă metode revoluţionare de diagnosticare prin vizualizarea întregului corp şi prin detectarea numeroaselor afecţiuni încă de la debutul lor, atunci când tratamentul are eficienţă maximă. Spre deosebire de celelalte tehnici imagistice ecografie, CT, RMN - cu ajutorul radioimunoterapiei ţintite, care distruge numai celulele patologice, medicina nucleară oferă şi posibilităţi terapeutice, care sunt aplicate cu succes în cazul cancerelor tiroidiene, limfoamelor maligne sau tumorilor neuroendocrine. Cum funcţionează? Imagistica de fuziune PET (emisie tomografică de pozitroni)/ CT (tomograf computerizat) poate localiza exact afecţiunea şi poate spune cu precizie despre ce patologie este vorba. "În cazul cancerului, celulele canceroase încep de la nivelul unei gene care îşi modifică comportamentul şi determină o creştere celulară anarhică", a explicat prof. dr. Ioan Codorean, şeful Clinicii de Radiologie-Imagistică Medicală şi Medicină Nucleară, care a mai adăugat că, pentru această creştere, celulele canceroase au nevoie de suport energetic mai mare decât o celulă normală, care este asigurat de glucoză. "Cu ajutorul PET/CT se introduce în corp glucoză mascată de un izotop, care se împrăştie în tot organismul, iar leziunea apare ca o pată albă, fierbinte. Până acum, pacientul făcea examenul CT sau RMN, iar cu ajutorul substanţei de contrast se observa o pată la un organ, dar acest examen nu-i spunea chirurgului unde trebuie să intervină şi dacă este celulă canceroasă sau nu. Cu ajutorul PET/CT putem depista cancerul înainte să ajungă la nivelul ţesuturilor, adică cu patru-şase ani înainte de a se manifesta, iar cu ajutorul unei substanţe, celula canceroasă este identificată şi omorâtă. Se distrug numai celulele patologice, de aceea tehnica a căpătat numele de radioterapie ţintită". Demenţa poate fi vindecată Cinci oameni din o sută vor suferi de o formă de demenţă, dintre care cea mai frecventă este Alzheimer, care nu poate fi detectată prin CT sau RMN. Cu ajutorul PET/CT, maladia Alzheimer poate fi identificată şi diagnosticată cu patru-cinci ani înainte de a se manifesta, iar tratată în acel moment, nu mai progresează.

România este în urma Bulgariei la acest capitol România este una dintre puţinele ţări din estul Europei în care nu există instalaţii PET/CT. Bulgaria a înţeles beneficiile medicale şi economice pe care le aduce această tehnologie, iar un sistem PET/CT este în curs de montare. La noi, cancerul este depistat în momentul în care este vizibil la ecografie, CT sau RMN - când trece de 3mm - şi, de aceea, nu poate fi vindecat. Tratamentul chirurgical, chimioterapeutic sau prin iradiere poate asigura o supravieţuire ce nu depăşeşte patru-cinci ani în cele mai multe forme de cancer. "Majoritatea echipamentelor utilizate la noi sunt produse înainte de 1990, iar celor câteva achiziţionate între anii 1990 şi 1995 nu li se pot asigura piesele de schimb. În majoritatea laboratoarelor există liste de aşteptare de săptămâni întregi pentru efectuarea scintigrafiilor osoase, miocardice, cerebrale, tiroidiene, investigaţii ce nu pot fi înlocuite de alte tehnici imagistice, cum ar fi PET/CT. Numărul de investigaţii de medicină nucleară în Europa este între 10 şi 60 de mii la un milion de persoane. Pentru a realiza standardul minim european, în România ar fi necesare circa 70-80 de gamma camere de scintilaţie cu sistem tomografic (SPECT) şi circa 10 instalaţii PET/CT", a mai explicat prof. dr. Ioan Codorean. Congresul specialiştilor Al doilea Congres de Medicină Nucleară din România, care va avea loc între 8 şi 11 noiembrie, îşi propune să facă cunoscute progresele uriaşe pe care le-a făcut medicina nucleară în ultimii ani, atât pe plan diagnostic, cât şi pe plan terapeutic. Congresul, organizat de Clinica de Radiologie-Imagistică Medicală şi Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Militar Central, va prezenta noile tehnologii care ne sunt la îndemână pentru a diagnostica bolile în faza incipientă, astfel încât tratamentul să fie eficient.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->