Jurnal Perkahwinan

Salam.

Mari kita sambung sesi review majlis perkahwinan Anis yang lalu.

Tapi untuk entry kali ni kita tengok Jurnal Perkahwinan atau omputih kata Wedding Journal. Hehe.

Setiap b2b sepatutnya mesti ada sekurang-kurangnya satu jurnal untuk menyimpan segala butir penting berkaitan persiapan majlis perkahwinan anda. Tujuannya adalah supaya setiap urusan yang b2b lakukan ada 'hitam-putih' nya. Dengan adanya jurnal ini, perjalanan persiapan majlis akan nampak lebih jelas.

Wedding Journal Anis adalah ringkas je. Hanya menggunakan buku nota biasa yang terdapat beberapa bahagian yang telah diasingkan dengan warna yang berbeza.

Jom kita bedah apa yang ada dalam jurnal Anis. ;)

kami masih belum ada tarikh nikah lagi tau tapi sekurang-kurangnya segala idea yang terlintas da boleh tulis dalam jurnal ni siap-siap.Bahagian depan jurnal Anis setelah di DIY. Sewaktu jurnal ini disediakan. Purple-putih menjadi idaman. Haruslah mengikut warna tema majlis kan. . Hehe.) .

Hehe. Encik Suami dan tarikh pertunangan kami. .Pada bahagian dalam pula Anis lekatkan kalendar tahun 2011. Nampak yang bertanda dengan bentuk hati tu? Itu adalah tarikh kelahiran Anis. Setiap hari tick ok. Hihi.

Gambar ni adalah masa sesi outdoor majlis perkahwinan kak ngah suami pertengahan tahun lepas. Hehe.Bersebelahan dengan kalendar pula Anis lekatkan gambar kami. .

Bahagian pertama dalam jurnal Anis diberi nama : ANTARA SAYA DAN AWAK Pada bahagian ni lebih kepada sesi mengingati tarikh-tarikh penting. :) . cerita-cerita menarik dan sebagainya antara Anis dan suami waktu zaman bertunang dulu.

Bahagian kedua pula namanya : HAL-HAL LAIN Untuk bahagian ni lebih kepada urusan kewangan sebenarnya. Tapi masa buat label tu belum terfikir tentang bahagian kewangan jadinya malas nak tukar bila da guna. . Hehe.

Pada bahagian kanan pula adalah senarai pembelian berserta dengan tarikh dan jumlah RM yang digunakan. jadi sebagai langkah mudah. Huhu. bila kira semula semua yang Anis tulis ni memang rasa terkejut mana la dapat duit banyak-banyak tu. .Anis tak cukup rajin nak tampal semua slip bayaran cantik-cantik. Anis cuma lekatkan paperbag yang dipotong pendek kemudian sumbat la segala jenis slip bayaran dalam poket tu. Beli sikit-sikit.

pelamin dan sebagainya. .Bahagian ketiga adalah WEDDING CHECKLIST . design baju.MY DREAM Bahagian ni tertumpu pada majlis impian.

.Muka pertama dalam bahagian ni adalah senarai impian Anis untuk majlis walimah Anis.) . Alhamdulillah dalam banyak-banyak impian yang Anis catatkan dalam jurnal ini. hampir kesemuanya terlaksana.

Bahagian terakhir pula adalah WEDDING CHECKLIST Bahagian ni tertumpu pada urusan rasmi dan serius macam urusan berkaitan dokumen. Untuk bahagian ni tak banyak sangat detail yang ada sebab lebih kepada contengan Anis berkaitan prosedur je. . HIV test dan sebagainya. Hehe.

Untuk kulit belakang jurnal ni pula Anis buat poket kecil. draf rekaan kad jemputan DIY dan banyak lagi. Dalam poket ni Anis simpan segala brosur yang tidak berkaitan. Jurnal b2b lain macam mana pula? Mesti lagi sistematik kan?? . Ok itu sahaja hasil bedahan jurnal perkahwinan Anis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful