Pada suatu hari Sang Arnab sedang menikmati buah lobak yang masak di kebun buah-buahan dan

sayursayurannya. “Nyum nyum nyum, lazatnya,” kata Sang Arnab.

Sudah beberapa hari aku tak makan". balas Sang Arnab. ambillah apa saja yang kau mahu". "Tolong. "Baiklah Monyet. "Terima kasih Arnab". pinta Sang Monyet tadi. tolong.Tiba-tiba datang Sang Monyet yang kelaparan. aku amat lapar. "Bolehkah kamu berikan sedikit buah-buahan untuk aku makan?". . Sang Arnab berasa amat sedih dan kasihan melihat keadaan Sang Monyet. seloroh Sang Monyet gembira. kata Sang Monyet dengan sedih.

Pilihlah buah yang lain". tegah Sang Arnab. teriak Sang Monyet. aku mahu itu!". mulalah Sang Monyet berasa tamak. "Jangan Monyet.Melihatkan pepohon buahbuahan yang merimbun di hadapannya. nanti kau yang menanggung pedihnya. . Tibatiba dia ternampak akan pokok cili yang ranum dengan cili-cili yang merah menyala. "Aku mahu itu.

Dengan tidak mempedulikan amaran Sang Arnab. Dia memetik cili-cili yang merah menyala itu dan terus memakannya dengan gelojoh. Sang Monyet terus meluru ke arah pokok cili."Ah. kata Sang Monyet tegas. Aku mahu buah itu juga". aku tak peduli. .

Tiba-tiba Sang Monyet menjerit. mana air. Sang Monyet berlari ke arah sungai berdekatan untuk minum air bagi menghilangkan pedas di lidahnya itu. "Pedas!!!. air. Pedas!!!" Dengan muka yang merah kerana menahan pedas. Sang Arnab menggelenggelengkan kepalanya sambil berkata. pedas!!!. “Inilah padahnya kalau tidak mahu mendengar kata” . air.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful