Logo

SEJARAH PLASTIK

BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK

Logo

SEJARAH PLASTIK
BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK

 Sejak tahun 1950-an plastik menjadi bagian penting dalam hidup manusia. Plastik digunakan sebagai bahan baku kemasan, tekstil, bagian-bagian mobil dan alat-alat elektronik.  Dalam dunia kedoktoran, plastik bahkan digunakan untuk mengganti bagian-bagian tubuh manusia yang sudah tidak berfungsi lagi.  Pada tahun 1976 plastik dikatakan sebagai bahan yang paling banyak digunakan dan dipilih sebagai salah satu dari 100 berita kejadian pada abad ini.  Plastik pertama kali diperkenalkan oleh Alexander Parkes pada tahun 1862 di sebuah ekshibisi internasional di London, Inggris. Plastik temuan Parkes disebut parkesine ini dibuat dari bahan organik dari selulosa.

Ia juga menemukan bahwa parkesine ini bisa dibuat transparan dan mampu dibuat dalam berbagai bentuk. seorang Amerika bernama John Wesley Hyatt. menemukan bahwa seluloid boleh dibentuk menjadi bahan yang keras.  Pada akhir abad ke-19 ketika kebutuhan akan bola biliar meningkat. Pada tahun 1866. banyak gajah dibunuh untuk diambil gadingnya sebagai bahan baku bola biliar. SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK  Bahan sintetis pertama buatan manusia ditemukan pada tahun 1907 ketika seorang ahli kimia dari New York bernama Leo Baekeland mengembangkan resin cair yang ia beri nama bakelite. namun dengan harga yang lebih murah.Logo Parkes mengatakan bahwa temuannya ini mempunyai karakteristik mirip karet. .

ada masalah dengan rayon temuannya ini iaitu sangat mudah terbakar. pertama kali dikembangkan oleh Louis Marie Hilaire Bernigaut pada tahun 1891 di Paris. Bakelite juga digunakan untuk keperluan rumah tangga. Kemudian berbagai barang dibuat dari bakelite. .Logo SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK  Material baru ini tidak terbakar. termasuk senjata dan mesin-mesin ringan untuk keperluan perang. Ketika itu ia mencari suatu cara untuk membuat sutera buatan manusia dengan cara mengamati ulat sutera.  Rayon. suatu modifikasi lain dari selulosa. Namun. misalnya sebagai bahan untuk membuat isolasi listrik. tidak meleleh dan tidak mencair di dalam larutan asam cuka.

klorin atau belerang di tulang belakang. Terdiri dari polimer karbon sahaja atau dengan oksigen. nitrogen. Plastik terdiri daripada 2 kategori iaitu plastik haba dan plastik termoset Rekabentuk & teknologi A .Logo BINAAN PLASTIK SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Plastik merupakan salah satu polimer sintetik Terhasil daripada proses pempolimeran.

Logo SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK .

Agak rapuh.Logo PLASTIK TERMOSET SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Tidak boleh diubah kepada bentuk lain melalui proses pemanasan semula. keras & kuat daripada plastik haba. SIFAT Boleh tahan sehingga suhu 260 darjah. Tegar. .

Logo Nama plastik & kegunaan SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK AKRILAT POLIVINIL KLORIDA (PVC) POLISTERINA Rekabentuk & teknologi A .

Logo POLITENA BERKETUMPATAN RENDAH SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK • KEBAIKAN Paip PLASTIK •KEBURUKAN Tangki • PLASTIK Roda gear Botol plastik Permainan kanak-kanak Beg Kepingan plastik Penebat kabel .

Logo SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Keras dan agak tegar.paip.bahagian mesin seperti roda gear . mempunyai rintangan kimia yang baik Kegunaan: • Tangki.

Logo POLIVINIL KLORIDA SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Baju hujan Piring hitam Salutan dawai elektrik Paip Rekabentuk & teknologi A .

Logo POLISTERINA SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Bekas makanan Filem Sudu & garfu plastik Permainan kanak-kanak Rekabentuk & teknologi A .

Logo AKRILAT SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Kanta pembesar Tingkap kapal terbang Kepingan perspek Permukaan jam Rekabentuk & teknologi A .

Logo PLASTIK HABA SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Lembut Tahan lasak SIFAT Boleh menjadi lembut apabila dipanaskan semula Menjadi lembut & mungkin lebur pada suhu 93 darjah .

Logo JENIS plastik TERMOSET SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK DAMAR POLIESTER .

Logo DAMAR POLIESTER SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Bot layar Kepingan berombak Perabot .

Logo UREA FORMALDEHID SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Peralatan rumah Perekat untuk kayu Rekabentuk & teknologi A .

Logo MELAMIN FORMALDEHID SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Pinggan mangkuk Formika .

Logo k PLASTIK u Tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Kehidupan laut mati. Boleh menyebabkan penyakit kanser. e k SEJARAH BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK b a u r n KEBURUKAN PLASTIK Rekabentuk & teknologi A . Pencemaran udara.

Logo SEJARAH PLASTIK BINAAN PLASTIK KATEGORI PLASTIK KEBAIKAN PLASTIK KEBURUKAN PLASTIK Penebat elektrikyang baik Penebat haba yang baik Tidak berkarat Ringan Mudah diwarnakan Merintang tindakbalas kimia Kurang rapuh jika dibandingkan dengan kaca Tidak mudah terbakar Mudah diacukan kepada pelbagai bentuk Bersifat menyerap haba yang rendah Tahan lasak bagi plastik-plastik yang tertentu Mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful