P. 1
4. Instrumen Keberhasilan Guru PdP

4. Instrumen Keberhasilan Guru PdP

|Views: 101|Likes:

More info:

Published by: Mohd Rohimi Siti Hajar on Oct 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

Taklimat Instrumen Keberhasilan Guru PdP Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PBPPP) Kementerian Pendidikan Malaysia

1

Skop Taklimat
1 2 Overview Keberhasilan Guru Akademik Biasa

2

INSTRUMEN KEBERHASILAN KUMPULAN PDP

Tujuan

• Menilai hasil kerja guru dalam tempoh satu tahun terhadap murid yang di bawah tanggungjawabnya.

3

ASPEK YANG DINILAI
Guru Akademik
Akademik

Guru Bimbingan & Kaunseling
Perkhidmatan Kaunseling Sahsiah

Jurulatih

Sahsiah

Kokurikulum

Sahsiah

Kokurikulm

Jurulatih

4

ASPEK YANG DINILAI
BIL 1.0 PERKARA PEMBELAJARAN MURID Peningkatan Pembelajarana Pencapaian Akademikb KOKURIKULUM Penglibatan Kokurikulumb Pencapaian Kokurikulumb SAHSIAH Kesedaran Intrapersonala Kesedaran Interpersonalb KHIDMAT KAUNSELING Kaunseling Kelompokb Kaunseling Individub JURULATIH Peningkatan Kemahiranb Pencapaian Individub Pencapaian Pasukanb
5

KT

S

KS

Skor

1.1
1.2 2.0 2.1 2.2 3.0 3.1

Guru diberi autonomi untuk membuat sasaran berdasarkan keupayaan murid

3.2
4.0 4.1 4.2 5.0 5.1 5.2 5.3

ASPEK YANG DINILAI
Aspek Ukuran Peningkatan Pembelajaran Murida Pencapaian Akademik Muridb Penglibatan Murid dalam Ko-kurikulumb Pencapaian Ko-kurikulum Murida Kesedaran Intrapersonalb Kesedaran Interpersonalb Kaunseling Kelompok Deskripsi Peningkatan keupayaan pembelajaran murid melalui interaksi murid melibatkan kemahiran berfikir dalam aktiviti PdP (soal jawab, perbincangan kumpulan, pembentangan projek, tugasan penyelesaian masalah). Peratus murid yang mencapai sasaran pencapaian akademik yang telah ditetapkan oleh guru sendiri Peratus murid yang hadir untuk melibatkan diri dalam aktiviti ko-kurikulum seperti yang dirancang. Penyertaan dan pengiktirafan murid dalam aktiviti ko- kurikulum pada peringkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Peratus kehadiran untuk melibatkan diri dalam aktiviti program sahsiah Penghargaan terhadap hubungan manusia dan alam sekitar merujuk kes disiplin yang dilaporkan. Peratus murid yang hadir dalam aktiviti kaunseling kelompok seperti yang dirancang Peratus murid yang mencapai sasaran perubahan tingkah laku seperti yang ditetapkan oleh guru kaunseling Peningkatan kemahiran murid dalam sukan yang diceburi Penyertaan dan pengiktirafan murid secara individu pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Penyertaan dan pengiktirafan murid secara individu pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa 6

Kaunseling Individu Peningkatan kemahiran Pencapaian Individu Pencapaian Pasukan

ASPEK YANG DINILAI
Aspek Ukuran Peningkatan Pembelajaran Murida Pencapaian Akademik Muridb Penglibatan Murid dalam Ko-kurikulumb Pencapaian Ko-kurikulum Murida Kesedaran Intrapersonalb Kesedaran Interpersonalb Kaunseling Kelompok Deskripsi Peningkatan keupayaan pembelajaran murid melalui interaksi murid melibatkan kemahiran berfikir dalam aktiviti PdP (soal jawab, perbincangan kumpulan, pembentangan projek, tugasan penyelesaian masalah). Peratus murid yang mencapai sasaran pencapaian akademik yang telah ditetapkan oleh guru sendiri Peratus murid yang hadir untuk melibatkan diri dalam aktiviti ko-kurikulum seperti yang dirancang. Penyertaan dan pengiktirafan murid dalam aktiviti ko- kurikulum pada peringkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Peratus kehadiran untuk melibatkan diri dalam aktiviti program sahsiah Penghargaan terhadap hubungan manusia dan alam sekitar merujuk kes disiplin yang dilaporkan. Peratus murid yang hadir dalam aktiviti kaunseling kelompok seperti yang dirancang Peratus murid yang mencapai sasaran perubahan tingkah laku seperti yang ditetapkan oleh guru kaunseling Peningkatan kemahiran murid dalam sukan yang diceburi Penyertaan dan pengiktirafan murid secara individu pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Penyertaan dan pengiktirafan murid secara individu pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa 7

Kaunseling Individu Peningkatan kemahiran Pencapaian Individu Pencapaian Pasukan

Skop Taklimat
1 2 Overview Keberhasilan Guru PdP

8

GURU PDP
Pembelajaran Murid

• Pencapaian Akademik • Peningkatan Pembelajaran • Penglibatan kokurikulum • Pencapaian Kokurikulum

Keberhasilan Guru PdP

Kokurikulum

Sahsiah

• Kesedaran Intrapersonal • Kesedaran Interpersonal
9

GURU PDP

Pencapaian Akademik
Pencapaian akademik murid di bawah tanggungjawab guru. Penilaian adalah berdasar TOV, ETR, Ujian Mac, Ujian Pertengahan Tahun dan akhir tahun. Perbezaan nilai AVR (ujian akhir tahun) dengan TOV dan seterusnya menghitung pencapaian akan dikira menggunakan formula.

Peningkatan Pembelajaran
Peningkatan keupayaan pembelajaran murid melalui interaksi murid melibatkan kemahiran berfikir dalam aktiviti PdP (soal jawab, perbincangan kumpulan, pembentangan projek, tugasan penyelesaian masalah). Guru turut mengadakan beberapa aktiviti PdP untuk mencapah idea murid.

10

GURU PDP

Penglibatan Kokurikulum
Berdasarkan penyertaan dan aktiviti kokurikulum murid. Penyertaan (ETR) jam aktiviti mengikut modul ditetapkan. Jumlah jam aktiviti sebenar boleh dikira daripada jumlah jam perjumpaan, jam terlibat semasa acara sekolah, membuat tugasan seperti buku log dan lain-lain aktiviti. Perbezaan nilai AVR ( jumlah aktiviti sebenar) dengan ETR akan menentukan skor diperoleh.

Pencapaian Kokurikulum
Guru menetapkan TOV penglibatan setiap murid di bawah seliaannya. Tahap penglibatan ini mengikut kemampuan murid. Pada akhir tahun guru akan mengisi pencapaian sebenar murid dalam aktiviti kokurikulum. Perbezaan TOV dengan pencapaian sebenar akan dikira secara automatik

11

GURU PDP

Kesedaran Intrapersonal
Pembentukan sahsiah murid selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan iaitu pembentukan modal insan secara menyeluruh iaitu jasmani, emosi, rohani dan intelektual. Kesedaran Intrapersonal ini diukur berdasarkan semua aktiviti murid di sekolah. Peratus kehadiran untuk terlibat dalam program sahsiah* atau latihan sukan. Murid diberi pengiktirafan jika terlibat dalam aktiviti khidmat masyarakat yang dilaksanakan semasa kokurikulum.

Kesedaran Interpersonel
Penghargaan terhadap hubungan manusia dan alam sekitar diukur berdasarkan kes disiplin yang dilaporkan. Guru menyimpan rekod kehadiran murid dan masalah tingkah laku. Rekod ini sebagai rujukan untuk menentukan tahap disiplin murid sama ada baik, sederhana atau tindakan disiplin. Guru hanya perlu mengisi salah laku dan ponteng kelas dan skor akan dipaparkan. Sekiranya murid mencapai kehadiran melebihi 80% tetapi mempunyai masalah disiplin maka tahap disiplin murid ini adalah sederhana.

12

GURU PDP

Kaunseling Kelompok
Peratus murid yang hadir untuk melibatkan diri dalam aktiviti kaunseling kelompok seperti yang dirancang. Keberhasilan diukur berdasarkan peratus murid yang hadir dan terlibat dalam aktiviti kaunseling yang dirancang.

Kaunseling Individu
Peratus murid yang mencapai sasaran perubahan tingkah laku seperti yang ditetapkan oleh guru kaunseling sama ada dirujuk oleh pihak sekolah, ibu bapa murid ataupun murid sendiri. Guru kaunseling bertanggungjawab menggunakan manamana kaedah terapi untuk membantu murid dan keberhasilan diukur berdasarkan peratus pencapaian perubahan tingkah laku murid yang hadir dalam sesi kaunseling yang dirancang.

13

GURU PDP

Peningkatan Kemahiran
Diukur berdasarkan peningkatan dalam kemahiran bidang diceburi setiap murid bawah seliaannya. Pengiraan skor bagi jurulatih sama seperti guru akademik bagi aspek kesedaran intrapersonal dan interpersonal.

Pencapaian Individu
Diukur berdasarkan sasaran pencapaian muridnya secara individu pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa sebagai peserta atau mendapat pengiktirafan pingat.

Pencapai Pasukan
Diukur berdasarkan sasaran pencapaian sebagai satu pasukan pada peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa sebagai peserta atau mendapat pengiktirafan pingat.

14

Sekian. Terima Kasih

15

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->