PROGRAM PENARAFAN SURAU LIMA BINTANG 2013

PENGURUSAN SURAU SURAU AL- MUHKLISIN SEKOLAH SEKOLAH MENENGAH AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN

VISI SURAU AL-MUHKLISIN NADI ISLAM YANG MELAHIRKAN MODAL INSAN BERKUALITI DUNIA DAN AKHIRAT .

.MISI SURAU AL-MUHKLISIN  Wadah pembina profesional ilmuan Islam sebagai pemimpin masa hadapan menuju keredhaan ilahi .

OBJEKTIF               Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa  Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan   pembinaan insan .

6. Memastikan semua pelajar memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. PIAGAM PELANGGAN       Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.6. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan.4 6.2 6.5 Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran.6 Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.         6. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa.     .1 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan.3 6.

3 Kakitangan sokongan SMA MAIWP 8.2 Pentadbir dan guru-guru SMA MAIWP 8.KUMPULAN SASARAN           8.1 Pelajar SMA MAIWP 8.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru SMA MAIWP 8.5 Sekolah-sekolah sekitar Wilayah Persekutuan .

Pengerusi : NORRIZAH BINTI JAMALI Penolong kanan HEM 1.Setiausaha 2 : NURUL HASFARINA BINTI ABDUL RAHMAN Ketua Panitia Pendidikan Islam 1.Bendahari : NORHAZAMI BINTI HASHIM 2.Penasihat : TN.Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : 1.1. MOHD ABD AZIZ BIN MAHMUD Pengetua/Guru Besar 1. MUHAMMAD HAFIZ BIN SULAIMAN Pengurusan Aktiviti.Setiausaha 1 : MOHD SYUKRI BIN MOHD AROF Ketua Panitia Pendidikan Syariah Islamiah 1. Timbalan Pengerusi : NURUL HUDA BINTI ABDULLAH Penolong Kanan Kokurikulum 1. .Ahli Jawatankuasa : KASHFUL ANUAR BIN AHMAD Pengurusan Fizikal.Timbalan Pengerusi : MOHD TARMIZI BIN ABDULLAH Penolong Kanan Pentadbiran.Naib Pengerusi 1 : SITI HALIMAH BINTI SIDIK Guru Kanan Pendidikan Islam Dan Bahasa Arab Naib Pengerusi 2 : ROZITA BINTI PUTEH Penyelaras KKQ 1. SURIANI BINTI KOMENG Pengurusan Kebersihan dan keceriaan NABILAH BINTI MUSTAPA Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. HJ. SITI NOOR AKMA BINTI MAT RIPIN Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. WAKIL PIBG Pengurusan Kelengkapan.

pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau.  Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau.Penasihat Memberi nasihat.  .

 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.  Mempengerusikan mesyuarat.  Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan.  Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. perjumpaan dan taklimat.  .Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau.  Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik.

Timbalan Pengerusi & Naib Pengerusi Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya.  .  Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya.

 .  Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.  Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain.   Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi.Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain.

 Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.  Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi.Naib Setiausaha Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat.   .  Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi.  Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. Setiausaha dan AJK lain.

Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain.     b Perbelanjaan Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah.      Kewangan a Sumber Pendapatan       Sumbangan derma/infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. yayasan dan sebagainya. Semua perbelanjaan pengurusan aktiviti-aktiviti surau perlulah mendapat kelulusan Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah.Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyata. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. .

. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah.  Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur.  Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan.1. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik.  Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. selamat dan selesa  Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi.  . mencukupi. PENGURUSAN FIZIKAL   1. tunjuk arah dan tempat wuduk. Surau Bangunan Berasingan Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan.  Mewujudkan label surau. menarik.

 Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. Sejadah.  Peti Cadangan. Langsir. . kain sarung dan sejadah.  OHP / LCD.PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN  . Rak kasut Peralatan Lain :  PA Sistem (mikrofon. wireless/klip mikrofon. Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. Jadual tugas membersih surau. sound speaker.  Rostrom dan meja kuliah.     Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. Jadual amali solat. Takwim/Jadual Waktu Solat. Mini perpustakaan.  Peti derma. cd/kaset).  Almari/rak menyimpan telekung. White Board.      Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.  Cermin Muka.                  Peralatan Utama/Asas: Carta organisasi. Jam waktu solat. Papan kenyataan.  Terompah/selipar. Tirai Pemisah. Jam Dinding Rak Al-Quran/buku. Jadual tugas Imam/Bilal. Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau.

Membuat projek pembangunan landskap surau. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah Berus tandas Sabun. kain. mengguna dan menyimpannya dengan baik : Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. kasut dan bag diletak dan disusun ditempatnya. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam . kopiah.selipar. telekung.PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN       Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. langsir. frame. rapat dan luruskan saf Mendapatkan peralatan berikut. Memastikan sepatu. buku-buku dan rehal. Memastikan susun atur sejadah. tandas dan tempat wuduk. bunga. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. al qur’an. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas Menyedia dan memastikan mural. tirai sentiasa kemas dan teratur Menyediakan label-label : Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan                       Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh.

. mingguan.PENGURUSAN AKTIVITI                   1. kelemahan. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. 7. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. bulanan dan berkala 4. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. peluang. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. ancaman dan cabaran 2. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya.

Amali Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam   4. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan    Amali Solat       Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin    Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. Jabatan Pendidikan Negeri. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. simpanan bahan-bahan atau risalah agama. Pusat Islam Sekolah      Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam   5. simpanan dan rujukan bahan-bahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah.   3. dwi mingguan atau bulanan . Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang.           1. simpanan dan rujukan. Membantu penyebaran. Kursus     Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan.

Menyediakan peralatan surau seperti. Kipas Lampu First Aid Al-Quran. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. rehal. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). Water Cooler Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci.PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN                     Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Surah Yaasin. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful