PENDAHULUAN Sukan Badminton merupakan satu Subjek yang dilaksanakan oleh Unit GERKO dalam usaha melahirkan insan

guru yang berkualiti tinggi, berilmu, berkemahiran, serta mempunya spiritual dan sahsiah yang tinggi. Bagi menjayakan Aktiviti Sukan terutamanya dalam permainan Badminton yang dirancang oleh Unit GERKO ini, guru-guru Institut Pendidikan Guru Tuanku Bainun, bukan sahaja perlu menguasai ilmu dari pelbagai bidang tetapi perlu juga mengaplikasikan segala yang telah dipelajari melalui praktikalnya. Penghayatan yang begitu mendalam terhadap pelbagai aktiviti yang dijalankan, di dalam Aktivit ini akan mengukuhkan lagi keperibadian dan sahsiah yang terpuji serta etika keguruan dalam diri setiap bakal-bakal guru iaitu selaras dengan hasrat Negara.

1

KEMAHIRAN ASAS BADMINTON MEMEGANG RAKET • Pada peringkat awal. • Terdapat 3 pegangan asas iaitu : 1. pegangan rata (flatgrip) • pegangan 1 dan 2 sering digunakan manakala pegangan 3 tidak sesuai kerana pegangan dibuat pada tapak tangan dan tidak pada jari. pegangan kilas (backhand grip) 3. 2 .cara pegangan raket yang salah akan menimbulkan kesan yang tidak baik kepada pemain seperti kecederaan pada pergelangan tangan.permainan seseorang pemain itu bergantung kepada cara pegangan raket badminton.rasionalnya. pegangan depan(forehand grip) 2.penting bagi seseorang pemain itu mengetahui cara memegang raket dengan betul.

1a dan 3. anda menggunakan kilasan pergelangan tangan bagi mendapatkan pegangan yang selesa untuk pukulan atas kepala dan pukulan dengan bahagian yang rata pada sisi pemegang raket selari dengan bentuk V antara 3 .Jangan pegang terlalu erat pada bahagian pemegangnya.Jika raket dipegang denga kuat.gunakan jari ibu jari dengan jari telunjuk(rajah 3.1b) • jari yang tidak memegang raket akan memberikan kekuatan pada pergelangan tangan bagi medapakan aksi pukulan yang baik serta kekuatan yang • diperlukan.PEGANGAN DEPAN • pegangan depan ialah memegang raket pada tangan yang tidak bermain(tangan kiri jika anda menggunakan tangan kanan)pada bahagian tengah pemegangnya dengan bahagian kepala menegak dan pegang pada bahagian pemegang dengan tangan kanan seperti berjabat tangan.akan menghadkan pergerakan pada pergelangan tangan dan kekuatan berkurangan berlatihlah memukul bulu tangkis ke depan dan kebelakang bersam pasangan bawah.

4 pegangan ini bagi membolehkan meletak bulu tangkis ke bawah.memusingkan sedikit raket di dalamjari mengikut arah putaran jam(jika anda pemain tangan kanan)untuk membawa ibu jari kepada bahagian rata pemegang raket(rajah 3.PEGANGAN KILAS • digunakan untuk memberi pergerakan yang baik pada perrnukaan kilas raket serta memudahkan pergerakan raket pada sisi kilas pemain.2) PEGANGAN MENDATAR/RATA • dilakukan dengan menegakkan raket di depan anda pada tangan yang tidak bermain dengan kepalanya berdepan dengan jaring.berdekatan jaring serta dengan sedikit .Letak tangan yang bermain ke depan dan pegang mengikut pegangan seperti dalam rajah 3.Ramai pemain yang menggunakan pukulan belakang.Caranya.3.

Pegangan rata atau mendatar 5 .pegang raket pada jari tetapi jangan terlalu kuat 2. • Penting .berlatih selalu kerana tujuannya untuk membolehkan anda memukul bulu tangkis dari mana-mana bahagian gelanggang anda dengan penuh kuasa.gunakan pergelangan tangan untuk melepaskan kepala raket ke arah bulu tangkis.• Bentukkan pegangan sendiri. 1.

perhatikan kedudukan lawan dan pada masa yang sama perhatikan juga pada bulu tangkis yang anda pegang 5. memukul bulu tangkis melepasi pinggang 5. 4. kedudukan kaki hendaklah sejarak bahu. 6. berat badan adalah sama pada kedua-dua kaki • memegang raket 1.MELAKUKAN SERVIS • Peraturan melakukan servis : 1. lakukan servis dengan yakin dan jangan tergopoh-gopoh.manakala berat badan adalah pada kaki. CARA MEMBUAT SERVIS • kedudukan badan dan kaki 1. 6 . 3. dalam pegangan depan. memberhentikan pergerakan dalam membuat servis dengan tujuan memerangkap lawan. kedua-dua kaki pada sudut 45’ke garis dengan bahu kiri ke depan jaring. bersedia dengan mengawal setipa bahagian gelanggang. • Servis dikira batal dalam keadaan seperti berikut : 1. lutu dibengkokkan sedikit 4. raket melepasi jaring semasa membuat pukulan. pemain mengangkat kaki semasa mebuat servis 3. berdiri dengan kaki kiri ke depan sedikit 2. pemain dalam keadaan tenang dan sedia 2. lutut dibengkokkan dengan sebelah kaki ke depan sedikit.ibu jari pada sebelah depan raket. 3. kaki pembuat barisan servis memijak mana-mana garisan gelanggang. pegang raket mengikut keselesaan sendiri 2. 4. 2.

berdiri di belakang garis depan dan hampir dengan garis tengah kawasan sendiri. pastikan cengkaman yang sesuai agar raket dapat digerakkan dengan bebas. 3. • membuat pukulan 1. pergelangan tangan menegak apabila gerakan hampir tamat. Pegang bulu tangkis pada tangan kiri dan lepaskan secara menjunam 7 . Kaki kiri didepankan sedikit dan badan menghala ke jaring. raket hayun ke belakang dan dibawa ke bawah siku yang dibengkokkan 3. • memegang bulu tangkis 1.ibu jari di sebelah sisi raket 4. cara melakukan servis rendah ini ialah seperti berikut: 1. 2.3. dalam pegangan kilas. 2. permukaan raket terkena bulu tangkis didepan badan pemain. pegang pada hujung bulu tangkis 2. lengan kanan diayun sehingga raket dapat menggerakkan bulu tangkis 5. JENIS SERVIS • • servis rendah servis tinggi • servis rendah depan 1. gunakan di antara tapak tangan dengan jari telunjuk 3. tangan yang memegang raket hendaklah bersedia untuk memukul. kepala raket berada di bawah aras tangan 2. cara melakukan servis rendah depan ialah dengan menolak bulu tangkis melepasi jaring serendah dan serapat yang boleh. 4.

bahagian pemegangraket mengarah ke atas.cara melakukan servis ini ialah : 1.Servis ini sesuai untuk acara perseorangan dan juga beregu. Servis rendah kilas Objektif servis rendah kilas ini sama dengan servis rendah depan. pegang bulu tangkis pada hujung bulunya dan lepaskan untuk segera di[ukul dengan cara menguisnya. 6.Cara melakukan servis rendah kilas ini ialah : 3. tangan yang memegang raket akan membuatsatu pusingan penuhlengan dan raket dengan pergelangan melepaskan kunci tangan sebelum bulu tangkis dipukul.jari pada belakang pemegang raket akan memberikan tenaga dan tekanan untuk kilas. Arahkan raket pada bulu tangkis dan pukul dengan tolakan ke depan 5. Berlatih membuat servis ini dari kedua-dua petak servis iaitu di kiri dan kanan. 5. Pastikan kepala raket menghala ke bawah dan di bawah pemegang raket semasa memukul. badan dan kedudukan adalah hampir mengiring jaring. Arahkan servis ke kawasan depan petak lawan iaitu sama ada ke kiri atau ke kanannya 7.4. 2. kedudukan kaki dan badan adalah seperti dalam servis deras 8 . ayunkan tangan bersama raket untuk memukul bulu tangkis yang dilepaskan pada bahagian kepalanya ke bawah. 6. pemain berdiri berhampran dengan garis depanpetak servisnya 4. 7. 3. bulu tangkis tidak berada diatas pinggang semasa memukul.Bulu tangkis akan meluru jauh dan tinggi melepasi lawan dan jatuh menjunam. Servis tinggi Pemain akan menghantar bulu tangkis ke hujung gelanggang lawan.

Ayun raket dengan tangan lurus. Ikut lajak. Kaki kanan menyilang ke kiri. Ayun raket ke hadapan dengan lengan lurus. 9 . Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang. Sasarannya ialah ke ruang kosong gelangang lawan. Ikut lajak. Pandang bulu tangkis.4. Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tinggi. Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok. Pukulan Lob Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob. Pukulan Smesy Pukulan smesy boleh dilakukan ketika bulu tangkis berada tinggi di udara. Ia digunakan untuk menamatkan rally atau mencipta ruang. Sebelah tangan lagi diluruskan. Pandang bulu tangkis. Ayun raket ke belakang. Kilas raket separas bahu.jabgan hantarkan di tengah atau didepan gelanggang Pukulan Hadapan Pukulan Kilas Pandang bulu tangkis. pastikan bulu tangkis melepasi gelanggang dan dibelakang gelanggang lawan. Sebelah tangan lagi lurus ke atas. Berdiri sisi. sebelah kaki di hadapan. Pukul bulu tangkis.

kami pelajar daripada kumpulan SABK/SM telah mengadakan pertandingan liga badminton dikalangan kami dan pensyarah yang mengajar kami iaitu en ruzaini en. dengan apa yang kami telah pelajari. omar. pertandingan tersebut dalam melatih kami dalam menguruskan sesebuah pertandingan yang adil dan telus. rahman. Ikut lajak. pertandingan tersebut bejaya dijalankan dan melihatkan pelbagai teknik dan kemahiran dipraktikan dalam pertandingan tersebut. terima kasih juga turut diucapakan kepada tenaga pensyarah yang tak jemu memberi tunjuk ajar yang sangat berkesan iaitu kepada en. en ruzaini dan en omar. Semoga dengan pengalaman ini dapat mengajar kami erti pengurusan perlawanan yang sebenar.- Pukul bulu tangkis pantas. REFLEKSI alhamdulillah. puan rahaya. puan rahaya dan en. LAM/PIRAN: 10 . Hasilnya segala tunjuk ajar yang telah diberikan dapat kami praktikan dalam pertandingan di sekolah kami pada masa akan datang. Ini merupakan pengalaman pertama kami selaku pengurus pada pentandingan badminton. bersyukur pada allah. rahman.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful