BUMI DAN ALAM SEMESTA

SISTEM SURIA KITA

TERDIRI DARIPADA MATAHARI, 8 PLANET DAN OBJEK LAIN SEPERTI ASTEROID, METEOR, KOMET DAN SATELIT SEMULA JADI.

IA MENGELUARKAN CAHAYA & HABA DAN JASAD TERBESAR .LINGKARAN ASTEROID DALAM SISTEM SURIA MATAHARI IALAH PUSAT SISTEM SURIA . . MATAHARI IALAH SATU-SATUNYA BINTANG DALAM SISTEM SURIA. SEMUA PLANET BEREDAR MENGELILINGI MATAHARI.

UTARID PLANET YANG PALING HAMPIR DENGAN MATAHARI. SUHUNYA TERSANGAT PANAS DAN TIDAK SESUAI UNTUK HIDUPAN .

ZUHRAH PLANET YANG TERHAMPIR DENGAN BUMI. . IA JUGA MERUPAKAN PLANET YANG TERPANAS DALAM SISTEM SURIA.

BUMI MEMPUNYAI AIR. UDARA DAN SUHU YANG SESUAI UNTUK HIDUPAN.BUMI PLANET YANG MEMPUNYAI HIDUPAN. .

MARIKH DIKENALI SEBAGAI PLANET MERAH KERANA PERMUKAANNYA DILIPUTI DEBU MERAH. HAMPIR KESEMUA AIR ADALAH BEKU .

MUSYTARI PLANET TERBESAR DALAM SISTEM SURIA. .

. IA BERPUTAR PADA SISINYA SEMASA MENGELILINGI MATAHARI. BERBEZA DARIPADA PLANET LAIN.URANUS PLANET BERWARNA BIRU KEHIJAUAN.

NEPTUN PLANET YANG DILIPUTI LAUTAN BIRU CECAIR METANA DAN DIKENALI SEBAGAI PLANET BIRU. .

ZUHAL PLANET KEDUA TERBESAR DALAM SISTEM SURIA DAN MEMPUNYAI GELANG-GELANG YANG TERANG DI SEKELILINGNYA. .

IA JUGA ADALAH PLANET YANG TERKECIL DAN PALING SEJUK DALAM SISTEM SURIA.PLUTO PLANET YANG PALING JAUH DARI MATAHARI. .

SEMUA PLANET BEREDAR MENGELILINGI MATAHARI. . IA MENGELUARKAN CAHAYA & HABA DAN JASAD TERBESAR . MATAHARI IALAH SATU-SATUNYA BINTANG DALAM SISTEM SURIA.ORBIT-ORBIT PLANET DALAM SISTEM SURIA MATAHARI IALAH PUSAT SISTEM SURIA .

IA DIKENALI SEBAGAI LINGKARAN ASTEROID . KEBANYAKAN ASTEROID BERADA DALAM LINGKARAN DI ANTARA PLANET MARIKH & MUSYTARI. IA MEMPUNYAI BENTUK & SAIZ YANG BERBEZA.LINGKARAN ASTEROID DALAM SISTEM SURIA OBJEK BATUAN YANG BEREDAR MENGELILINGI MATAHARI.

JUGA DIKENALI ‘TAHI BINTANG’ .METEOR METEROID IALAH KETULAN BATU ATAU LOGAM YANG TERAPUNG DAN BEREDAR DI ANGKASA LEPAS. IA MEMASUKI RUANG ATMOSFERA BUMI. METEROID TERSEBUT AKAN MENJADI PANAS & TERBAKAR. KADANG KALA. INI DIKENALI SEBAGAI METEOR.

. LUBANG ATAU KAWAH AKAN TERBENTUK. JIKA TERHEMPAS DISEBUT SEBAGAI METEORIT.KAWAH METEORIT KEBANYAKAN METEOR YANG TERBAKAR SEBELUM TERHEMPAS DI PERMUKAAN BUMI.

IA AKAN BERSINAR & MEMBENTUK EKOR YANG PANJANG APABILA BERADA BERDEKATAN MATAHARI. IA TIDAK MENGELUARKAN CAHAYA.KOMET HALLEY IALAH KETULAN AIS. GAS BEKU & DEBU YANG BEREDAR MENGELILINGI MATAHARI. UKURAN EKORNYA BOLEH MENCAPAI BERJUTA KILOMETER .

LATIHAN NAMAKAN OBJEK BERDASARKAN PERNYATAAN BERIKUT. a) Pusat bagi Sistem Suria b) Objek batuan yang beredar mengelilingi Matahari c) Jalur cahaya yang melintasi langit di waktu malam d) Membentuk ekor yang panjang apabila berada dekat dengan Matahari .

TULIS URUTAN PLANET BERMULA DARIPADA PLANET YANG TERHAMPIR DENGAN MATAHARI Matahari c) a) b) d) g) h) e) f) i) .

ANTARA BERIKUT. YANG MANAKAH MERUPAKAN AHLI SISTEM SURIA YANG PALING BESAR? A) Matahari B) Bumi C) Komet D) Musytari .

APAKAH ‘X’ ? A) Bintang B) Komet C) Meteroid D) Asteroid .METEOR TERBENTUK APABILA ‘X’ MEMASUKI DAN TERBAKAR DALAM ATMOSFERA BUMI.

ANTARA YANG BERIKUT. Bumi. YANG MANAKAH MENUNJUKKAN URUTAN MENAIK PLANET BERDASARKAN SAIZ ? A) Uranus. Musytari. Musytari . Bumi. Uranus D) Bumi. Musytari C) Musytari. Uranus. Bumi B) Uranus.

ANTARA YANG BERIKUT. YANG MANAKAH MERUPAKAN PERSAMAAN SEMUA PLANET DI DALAM SISTEM SURIA ? A) Planet bergerak mengelilingi Matahari. D) Planet berputar di atas paksinya pada kelajuan yang sama. . B) Planet bergerak di dalam orbit yang sama. C) Planet bergerak dari Barat ke Timur.

YANG MANAKAH BERGERAK MENGELILINGI PLANET ? A) Bintang B) Komet C) Asteroid D) Satelit semula jadi .ANTARA YANG BERIKUT.

html http://www.blogspot.TAMAT Rujukan : http://lowchunboey.com/2011/11/bumi-dan-alam-semestatahun4-1_4320.my/tutor/daily/eharian_04.asp?h=40406&e=UPSR& s=SCI&ft=FTN .com.tutor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful