PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA IV

1.0 PENGENALAN Program Lawatan penanda aras (Guru Cemerlang) ke Sekolah Kebangsaan Cheng ini telah dirancang untuk memenuhi proforma BIG Fasa 6 Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP). Aktiviti ini akan mendedahkan pelajar dengan iklim dan amalan budaya kerja yang cemerlang guru serta kepimpinan pendidikan melalui lawatan penanda aras. Di samping itu,pelajar juga akan didedahkan dengan keperluan pembentukan iklim dan budaya kerja serta kepimpinan sekolah yang berkesan.

2.0 MATLAMAT Program lawatan penanda aras ke sekolah yang cemerlang dilaksanakan bertujuan untuk memenuhi keperluan sukatan pembelajaran Program Bina Insan Guru(BIG) bagi Kursus Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) .Peruntukan masa bagi menjalankan keseluruhan program yang terkandung dalam sukatan adalah selama 7 jam bagi lawatan penanda aras dan 3 jam bagi pelaksanaan bengkel. Aktiviti lawatan Penanda Aras (Bench Marking) dapat mendedahkan pelatih guru kepada amalan dan kemahiran pedagogi yang ada pada guru cemerlang yang digunakan semasa pengajaran dan pembelajaran di dalam atau di luar bilik darjah. Pengalaman dan pengetahuan yang diperolehi oleh pelatih guru mengenai amalan pengajaran dan pembelajaran ini dapat membantu pelatih guru meningkatkan kualiti pengajaran dan mengaplikasikannya apabila ditempatkan di sekolah kelak.

4. Mengenali ciri-ciri Guru Cemerlang Mengenali budaya kerja Guru Cemerlang Mengenali bidang tugas Guru Cemerlang Mengetahui pencapaian Guru Cemerlang Mengetahui tanggungjawab Guru Cemerlang Meningkatkan profesionalisme perguruan dalam kalangan guru pelatih. V. .3. IV.0 TUJUAN Tujuan program ini dijalankan adalah untuk memupuk ciri-ciri profesionalisme dan komitmen sebagai guru cemerlang dalam diri pelatih guru. para guru pelatih dapat : I.0 OBJEKTIF Melalui Bina Insan Guru kali ini. II. Selain itu. III. VI. hasil lawatan penanda aras ini dapat membantu guru membuat laporan dan penilaian reflektif mengenai amalan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.

Cheng . Encik Abdul Wahab bin Abdul Aziz ketika menyampaikan ceramah. Ucapan pembukaan majlis oleh Pengerusi Bina Insan Guru Fasa 6. Guru Cemerlang Sains Negeri Melaka.0 LAPORAN BERGAMBAR Tarikh Tempat Masa : 8 Julai : Sekolah Kebangsaan Cheng : 8.00 pagi Ucapan alu-aluan oleh Penolong Kanan HEM SK. .5.00 pagi – 11.

Penolong Kanan HEM menyampaikan cenderamata kepada pensyarah pengiring. Puan Enchum bt. Ibrahim .Sebahagian daripada guru pelatih yang menyertai interksi bersama Guru Cemerlang Dr. Nooraini bt Shamsuddin menyampaikan cenderamata kepada Encik Abdul Wahab selepas selesai sesi interaksi professional.

Antara sumber-sumber pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik sains . Sebahagian Alat Bantu Mengajar yang dibina sendiri.Bilik kemahiran hidup yang diubahsuai menjadi sebuah bilik sains antara sumbangan cemerlang Encik Abdul Wahab.

Penggunaan lukisan dan gambar rajah bagi meningkatkan minat murid. . Memanfaatkan ruang dinding bilik sains dengan memperkenalkan formula hipotesis.Inovasi pedagogi ini mendapat inspirasi daripada formula Bahagian B.

.Carta ringkas yang bagi menarik tajuk dan Siratan Makanan. Kemas. Salah satu rajah yang menjadi hiasan dinding dalam bilik sains. menarik dan berinformasi. Bergambar kenang-kenangan sebelum bertolak pulang ke IPG Ipoh.

Menurut kajian oleh Daveid G. Malah guru sebenarnya mempunyai tanggungjawab yang mustahak terhadap keperluan negara yakni sebagai pendidik. sesi ceramah ini juga turut menekankan tentang ciri-ciri guru yang efektif. saya dapat memahami erti sebenar tanggungjawab bagi seorang insan yang bergelar guru. Melalui ceramah yang disampaikan.0 REFLEKSI KENDIRI Pada 21/6/13 sesi ceramah dan bengkel bagi Program Bina Insan Guru ini telah diadakan di Dewan Seri Tanjung.3. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh. Hal ini secara tidak langsung menunjukkan dengan jelas betapa kurangnya ciri-ciri seorang guru efektif dalam kalangan guru pelatih pada hari ini. Tindakah mereka yang sambil lewa ini telah menimbulkan kemarahan penceramah dan menyebabkan penceramah enggan meneruskan bengkel . Pengajaran yang efektif dihasilkan oleh guru yang efektif. guru yang efektif ialah guru yang mempunyai ciri-ciri seperti bersikap adil dan tidak pilih kasih. Perkara ini menunjukkan bahawa . Akibatnya sesi ceramah ini tertunda selama satu jam. Guru perlu menepati masa ketika masuk ke bilik darjah dan mestilah dapat memulangkan tugasan murid pada waktu yang tepat. Ceramah dan bengkel ini memfokuskan tentang peranan dan tanggugjawab guru terhadap keperluan negara. kaunselor dan pembimbing yang akan membimbing masyarakat . tangkas dan kerap kali menghidupkan suasana bilik darjah dan mempunyai kecerdasan tinggi yang membolehkannya memahami serta mengajar sesuatu dari sudut pandangan yang luas. Tanggungjawab seorang guru bukan hanya terhad kepada murid-muridnya di dalam bilik darjah semata-mata. bertanggungjawab dan suka menolong individu yang lain. Ini merupakan satu ciri yang menjadi topik penting pada hari tersebut. Selain itu. pendisiplin. pemimpin masyarakat. iaitu menarik. Selain itu. Berpersonaliti dinamik. Sesi ceramah dan bengkel ini memfokuskan tentang peranan dan tanggugjawab guru terhadap keperluan negara. Sesi ceramah ini telah memberikan kesedaran kepada saya tentang apa yang saya takrifkan tanggungjawab dalam konteks pembentukan karakter seorang guru. Hal ini berpunca daripada tindakan segelintir guru-guru pelatih yang sengaja lewat semasa bengkel ini diadakan. salah satu ciri guru efektif yang dinyatakan adalah guru efektif haruslah mementingkan ketepatan masa. Ryans (1959).

Tanggapan pertama saya apabila melihat beliau adalah saya adalah saya dapat melihat karisma seorang guru cemerlang melalui perwatakannya yang positif. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 540 orang dan mempunyai seramai 38 orang guru. Seterusnya. BIG sesi kedua pula dilaksanakan pada 8/7/13 yang bertempat di Sekolah Kebangasaan Cheng. Teguran yang diberikan semasa sesi ceramah ini sangat berguna kepada saya sebagai peringatan agar sentiasa menepati masa tidak kira sama ada di sekolah atau diluar sekolah. merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Km.sesi ceramah ini telah memberikan banyak inputinput penting yang dapat mencetuskan kesedaran dalam diri saya untuk membentuk peribadi seorang guru efektif. saya perlu tahu bagaimana mahu membentuk sikap menepati masa ke dalam diri. Sekolah Kebangsaan Cheng atau nama ringkasnya SK Cheng. Tujuan utama saya dan rakan-rakan ke SK Cheng adalah untuk mengadakan interaksi professional dengan Guru Cemerlang Sains iaitu Encik Abdul Wahab bin Abdul Aziz untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kriteria-kriteria serta aspek yang perlu untuk menjadi seorang guru cemerlang.9 Jalan Krubong. Beliau menyambut ketibaan kami dengan ramah dan saya amat terharu dengan kesungguhannya untuk berkongsi pengalaman beliau sepanjang beliau menjadi guru sehinggalah menjadi seorang guru cemerlang. Sekolah Kebangsaan Cheng memiliki 295 pelajar lelaki dan 255 pelajar perempuan. Kesedaran ini akan mewujudkan kebertanggungjawaban untuk menepati masa supaya sebati dengan diri saya yang bakal menjadi guru. Hal ini menunjukkan beliau seorang yang sentiasa bersedia dan teliti bagi memastikan kami dapat berinteraksi dan menyampaikan maklumat dengan berkesan.sebelum menjadi seorang guru lagi. Secara keseluruhannya. Setiap isi ceramah yang disampaikan juga sangat berguna bukan sahaja sebagai panduan semasa menjadi guru kelak malah jua sebagai persediaan mental kepada saya sebelum masuk ke sekolah semula bagi menghadapi praktikum kedua yang mengambil masa selama dua bulan.Sejarah perkhidmatan beliau bermula pada tahun 1989 pada ketika itu beliau memulakan . Pada 2013. Beliau telah menyediakan tayangan slide power point khas yang dipaparkan semasa sesi temuramah dan perbincangan tersebut. Hal ini kerena amalan seorang guru efektif seperti ini juga merupakan teladan yang baik bagi murid-murid. Melaka.

mahir. Guru cemerlang juga sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam melaksanakan tugas. Beliau menerangkan bahawa kejayaan yang beliau capai pada hari ini adalah hasil usahanya yang gigih dalam bidang pendidikan. Guru Cemerlang adalah guru yang mempunyai pengetahuan. guru-guru yang bermotivasi tinggi. Setelah hampir 14 tahun berkhidmat. beliau dianugerahkan Guru Cemerlang Sains Negeri Melaka (KUP DGA 32) pada tahun 2003. kemahiran dan kepakaran yang tinggi dalam mata pelajaran khususnya dalam bidang pengajaran dan pembelajaran. Melalui pengalaman-pengalaman yang diceritakan oleh Encik Abdul Wahab sepanjang perkhidmatannya sehingga beliau dianugerahkan sebagai Guru Cemerlang.tugasnya di Sekolah Kebangsaan Bukit Rokan Utara. Perkara ini menyedarkan saya bahawa sesuatu kejayaan itu tidak akan datang bergolek tanpa usaha yang gigih. Seperti yang diperkatakan oleh beliau semasa ceramah ringkasnya. Konsep Guru Cemerlang ini telah dijadikan sebagai satu laluan kenaikan pangkat yang baru mulai tahun 1994. ternyata ianya bukan satu laluan yang mudah. Tujuan utama Kerajaan memperkenalkan laluan kenaikan pangkat sebagai Guru Cemerlang adalah untuk memberi peluang kepada guru-guru yang benar-benar cemerlang dan menyerlah dalam mata pelajaran yang diajar ataupun di dalam bidang pengkhususan tanpa perlu menukarkan ke jawatan pentadbiran. saya dapat melihat banyak sumbangan beliau kepada sekolah. Dengan cara ini. Sejak dari awal penglibatannya sebagai seorang guru. berpengalaman dan pakar dalam sesuatu bidang tertentu dapat terus dikekalkan untuk mengajar di sekolah bagi memperkasakan lagi proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) Pelaksanaan konsep Guru Cemerlang juga bertujuan untuk menjadikan guruguru yang dilantik sebagai role model yang akan menjadi sumber inspirasi dan motivasi kepada guru lain untuk sama-sama bersaing meningkatkan lagi tahap pencapaian kualiti P&P di sekolah masing-masing. Kewujudan Guru Cemerlang diharapkan dapat menjadi pemangkin bagi sesebuah sekolah untuk meningkatkan prestasi akademik yang lebih cemerlang dan gemilang. Gemencheh Negeri Sembilan. Beliau memegang banyak jawatan-jawatan penting di sekolah antaranya . Selain itu.

setiausaha kurikulum. Beliau memperkenalkan formula ‘Bahagian B’ dalam bentuk-bentuk yang mudah dan ditulis pada dinding dalam bilik sains tersebut sebagai contoh formula hipotesis –Jika . Hal ini menggambarkan ciri seorang guru cemerlang iaitu memulakan dan merintis sesuatu usaha sehingga berjaya. jurulatih pasukan bola sepak. tugas-tugas inilah yang memberikan pengalaman kepada seorang guru baru untuk membentuk kecemerlangan peribadi guru. saya juga kagum melihat usaha beliau meningkatkan minat murid terhadap mata pelajaran Sains. Beliau mewujudkan bilik sains yang sangat kondusif untuk pembelajaran walaupun pada asalnya bilik tersebut hanyalah sebuah bilik kemahiran hidup yang diubah suai kerana sekolah pada masa itu tidak mempunyai bilik sains. Secara tidak langsung. Saya tidak perlu berasa khuatir dan terbeban sekiranya saya diberikan pelbagai jawatan dan tugas di sekolah kelak. bilik sains tersebut juga sangat kemas dan bersih. Panel Pemilihan CD Courseware . Selain itu. Seperkara lagi. ketua panitia dan Guru Sumber Sains Negeri. Tugas-tugas inilah bukanlah suatu beban tetapi jalan yang membantu memupuk ciri-ciri guru cemerlang seperti berketrampilan. berdasarkan ceramah yang disampaikan saya dapat mengenal pasti salah satu ciri utama seorang guru cemerlang juga harus memberikan penglibatan bermakna dalam aktiviti seperti kursus. bendahari PIBG. Disamping itu. Kisah-kisah pengalaman yang diceritakan oleh beliau sangat menginspirasikan saya sebagai bakal guru. Beliau sendiri melibatkan diri secara aktif dalam pelbagai seminar dengan memegang jawatan-jawatan seperti Panel Penggubal Soalan Sains Negeri. seminar atau bengkel. perlu dilaksanakan dengan ikhlas. Penglibatan guru secara aktif seperti dapat menjadi medium bagi guru untuk menyumbangkan idea-idea baru dalam bidang Sains. menghormati semua ahli masyarakat sekolah dan sentiasa berusaha meningkatkan ilmu dan kemahiran melalui akademik dan penyelidikan. Oleh itu. perkara ini membina pemikiran dan mencetuskan motivasi kendiri dalam diri saya terhadap kerjaya keguruan yang saya ceburi ini.Hal ini kerana menurut beliau.Jurulatih Utama Sains Negeri dan Ketua Pasukan Pemeriksa Kertas Sains UPSR. Apa yang menarik perhatian saya adalah bagaimana beliau mengenalpasti keperluan dan masalah pembelajaran murid untuk menjawab soalan-soalan Sains bahagian B. berfikiran positif.

terdapat beberapa kelemahan pada program BIG sesi dua ini yang telah dikenalpasti antaranya tempoh masa lawatan yang agak singkat iaitu selama dua jam. Secara keseluruhannya saya dapat menimba banyak pengetahuan baru iaitu mengenalpasti ciri-ciri profesionalisme dan komitmen Guru Cemerlang disamping memahami dan menghayati budaya kerja Guru Cemerlang. Cadangan penambahbaikan adalah memanjangkan tempoh masa lawatan. Sungguhpun begitu. Melalui tempoh yang singkat ini. .PM (pembolehubah manipulasi) . Justeru itu. Pemanjangan tempoh masa lawatan dapat memberikan kesempatan dan ruang bagi saya dan adalah lebih baik sekiranya saya dan rakan-rakan dapat melihat bagaimana Encik Abdul Wahab menjalankan sesi P&P agar dapat melihat dengan lebih jelas tentang amalan pengajaran dan pembelajaran Guru Cemerlang. Oleh yang demikian. tidak wujud sebarang masalah yang tidak diingini. sepanjang perjalanan program. segala ilmu yang tidak ternilai daripada Encik Abd. Input yang penting saya perolehi disini adalah pentingnya seorang guru Sains menggunakan kreativitinya bagi meningkatkan hasil pembelajaran murid. Sumbangan beliau ini adalah suatu bentuk inovasi pedagogi guru cemerlang. Wahab dapat saya jadikan sumber inspirasi untuk menjadi seorang pendidik yang berpengetahuan dan berkemahiran agar dapat menyumbang sesuatu yang berguna kepada masyarakat dan negara. murid-murid akan lebih mudah mengingati teknik menjawab soalan bahagian B. Pelbagai input yang berguna telah didapati hasil daripada setiap perkongsian bersama pihak Sekolah Kebangsaan Cheng dan Guru Cemerlang. Saya berharap. maka PB (pembolehubah bergerak balas). saya hanya mendapat ilmu yang diperlukan secara terhad sahaja. Kesimpulannya. terdapat beberapa cadangan penambahbaikan bagi memastikan perlaksanaan program sebegini yang lancar pada masa hadapan.