MAKSUD JATI DIRI

• Menurut Kamus Dewan,jati diri bermaksud sifat atau ciri yang unik dan istimewa dari segi adat,bahasa,budaya dan agama. • Menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu atau sesuatu bangsa.Jati diri akan menunjukkan citra identiti sebuah negara.

FAKTOR-FAKTOR YANG MENDORONG JATI DIRI SESEORANG ITU RAPUH

1. -tidak mendapat didikan agama daripada awal.Agama -tidak mempunyai pegangan agama yang mantap. .

Diri Sendiri -golongan mahasiswa pada hari ini tidak mempunyai misi yang jelas.2. -mudah terpengaruh dengan budaya dari barat. .

KESAN-KESAN MEMILIKI JATI DIRI .

memikirkan mengenai kebaikan dan keburukan sesuatu perkara sebelum melakukannya. . -contoh kegiatan tidak bermoral : 1. keluarga. -mengetahui akibat apabila terlibat dengan kegiatan yang tidak bermoral. masyarakat dan negara.dapat menjaga maruah diri.1. Diri terhindar daripada pengaruh negatif . vandalisme . penagihan dadah 3. lumba haram 2.

.

rakyat tidak dapat hidup dalam keadaan yang aman jika kegiatan jenayah berleluasa. .2. Menjamin keamanan negara .rekod kegiatan jenayah semakin berkurang.masyarakat yang hidup dalam keadaan yang harmoni juga menyumbang kepada keamanan negara. . . -kegiatan jenayah dilakukan oleh mereka yang tidak mempunyai jati diri.

ketabahan.3. -hubungan dan kerjasama antara rakyat dapat dikukuhkan. kesetiaan. Malaysia mampu menjadi sebuah negara yang aman. penerimaan. -nilai teras 1Malaysia : budaya kecemerlangan. rendah hati. pendidikan dan integriti.Membentuk identiti 1Malaysia -masyarakat yang mempunyai jati diri akan mengekalkan perpaduan supaya negara sentiasa aman. -jika 1Malaysia ini dihayati sepenuhnya. meritokrasi. .

.

-pemimpin yang memiliki jati diri memimpin dengan adil. positif dan dapat menerima pandangan orang. -menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Melahirkan pemimpin yang berwawasan -berfikiran matang. -remaja yang memiliki jati diri telah mempersiapkan diri untuk menjadi pemimpin negara. .4.

.

5. -berusaha mengharumkan nama negara dengan kejayaan yang memberangsangkan. -berusaha supaya negara dikenali di setiap pelusuk dunia. Menaikkan nama Malaysia -rakyat yang mempunyai jati diri mempunyai semangat cinta dan setia kepada negara yang tinggi. -tidak akan melakukan perkara yang akan memalukan nama negara. .

pasukan Ekspedisi Gunung Everest ini terpaksa melalui satu sesi latihan yang mencabar. dan Gunung Kamet(7436 meter). -pendaki-pendaki yang terpilih mempunyai pengalaman mendaki gunung selama 15 tahun. -Malaysia merupakan negara Asia Tenggara yang pertama mengibarkan bendera di puncak gunung tertinggi ini. . -melakukan pendakian ini pada bulan Mei tahun 1997. -sebelum memulakan ekspedisi.-contoh kejayaan rakyat malaysia : -pendakian Gunung Everest oleh Mohandas dan Magendran. Gunung Cho Oyu(8130 meter). -antara gunung yang pernah didaki oleh mereka ialah Gunung Himacha Paresh di India(4857 meter dari paras laut).

.

-belayar pada usia 41 tahun. -rakyat Malaysia pertama mencipta rekod belayar mengelilingi dunia secara solo tanpa bantuan kuasa enjin.-contoh kejayaan rakyat Malaysia : -pelayaran Dato’ Azhar Mansor mengelilingi dunia. . -berangkat pada 2 Februari 1999 dengan kapalnya yang bernama Jalur Gemilang.

.

KESAN TIDAK MEMILIKI JATI DIRI .

Berlaku kemerosotan ekonomi. 4. 5. Menggugat kedaulatan negara. 2. Berlaku penjajahan minda. 3.1. . 6. Maruah dan martabat negara akan tergadai. Berlaku keruntuhan sosial. Wujud amalan politik yang kurang sihat.

semua lapisan masyarakat haruslah berganding bahu untuk meningkatkan jati diri rakyat Malaysia.pada masa hadapan dan mereka memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan negara. .IKTIBAR • Konklusinya.dapatlah dirumuskan bahawa setiap rakyat Malaysia terutama remaja perlulah menghayati sejarah kemerdekaan negara ekoran remaja merupakan aset utama negara.Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful