Într-un articol precedent, pe lângă importanţa luptelor pentru conştiinţa oamenilor şi neutrilor ca şi pregătire psihologică pentru un posibil viitor

conflict, pe lângă importanţa internetului ca şi câmp de bătălie în acest scop şi contribuţia esenţială a acelor luptători anonimi care apără onoarea şi istoria României în mediul virtual (vezi Dreptul istoric, starea de fapt...), am vorbit şi despre cutremurele geopolitice în contextul acestor bătălii ale internetului, mare parte destinate să urnească din loc în conştiinţa masei consumatorilor de informaţie percepţia asupra dreptului istoric pentru a schimba cu prima ocazie starea de fapt. Cel mai propice moment pentru a transforma o situaţie de fapt, de multe ori în ciuda dreptului istoric este cel cauzat de evenimente numite cutremure geopolitice. Am făcut atunci o scurtă incursiune în ceea ce reprezintă un cutremur geopolitic, şi mă simt dator să revin, mai ales că sunt semne din ce în ce mai clare că suntem deja martorii fazei incipiente a unui nou cutremur geopolitic major, după unii analişti reputaţi suntem deja angrenaţi în acesta. Cutremure şi cutremure geopolitice Cutremurul este un fenomen natural, în majoritatea cazurilor, deşi pot exista şi cutremure antropice, create de mâna omului, de mai mică intensitate, cum ar fi cazul exploziilor subterane sau prăbuşirii unor galerii de mină. Dar în cea mai mare parte sunt fenomene naturale cu un mare potenţial de distrugere. Cauza acestora este acumularea de tensiuni la nivelul scoarţei terestre, în plăcile tectonice care se freacă una de alta, tensiuni care în momentul eliberării bruşte transmit o undă de energie în sol care frământă suprafaţa pământului, începând cu epicentrul (punctul de suprafaţă de deasupra hipocentrului, punctul de la adâncime) până când energia acumulată se eliberează. În cazul unui cutremur submarin, descătuşarea de energie are ca rezultat formarea de valuri tsunami, care pot fi devastatoroare. La fel se întâmplă şi în cazul cutremurelor geopolitice, atâta doar că în loc de plăci tectonice, trebuie puse mase de oameni, fie că vorbim de state, naţiuni, popoare, religii şi civilizaţii. Iar un astfel de cutremur este tot rezultatul unor tensiuni acumulate în timp şi dezlănţuite brusc, cu efect devastator. Ca şi cutremurul clasic, care se petrece în câteva secunde sau minute, un cutremur geopolitic se petrece într-un timp relativ scurt la scară istorică, răstimpul câtorva ani. Iar după un astfel de cutremur geopolitic, situaţia devine de nerecunoscut, în sensul că se petrec schimbări geopolitice de aşa natură încât nimeni nu şi-le-ar fi putut închipui înaintea acestui cutremur, ca şi cum nimeni nu putea şti cum va arăta Japonia după cutremurul şi tsunamiul din 11 martie 2011, inclusiv centrala nucleară de la Fukushima fiind afectată.

dar pentru acea vreme pot fi considerate majore. Deci cutremurele geopolitice implică schimbarea bruscă a situaţiei geopolitice. iar accesul la informaţie îl avea un procent destul de mic de învăţaţi sau factori responsabili. În cazul unui avion de luptă în mai puțin de o secundă. deoarece comunicaţiile mergeau atunci cu viteza calului şi nu cu viteza internetului. poţi doar încerca să prevezi unele schimbări. în trei secunde. regionale. în zece minute de creștere înceată a vitezei. S-a produs într-un răstimp mai îndelungat. pornit de pe loc. deoarece se răsfrângeau asupra întregii lumi cunoscute la acea vreme. Căderea imperiului roman la 476 a fost un cutremur geopolitic major. deoarece de multe ori nici nu-ţi dai seama că un cutremur geopolitic se petrece sub ochii tăi decât atunci când este prea târziu. la ora actuală. Această accelerare se poate face lent. dar nu ai cum să le prevezi pe toate. cucerirea Chinei . În schimb. În astfel de cazuri. sau minore. deşi pentru noi. Să luăm un exemplu. și nimeni nu simte impactul acestei creșteri. Aceste cutremure geopolitice pot fi majore. respectiv de la viteza de 0 km/h la viteza de 100 km/h. până în timpurile moderne. modificarea vitezei unui corp într-un timp scurt: „Un vehicul. Un chinez din acei ani nu avea de unde să ştie că acest imperiu există. Trei secunde mai târziu. toate cutremurele geopolitice au fost regionale. Am mai comparat în articolul menţionat rolul vitezei cu care se petrec modificările geopolitice cu acceleraţia. și cel geopolitic este urmat de o o sumedenie de replici. o schimbare într-un timp relativ scurt care afectează mai mult sau mai puţin pe toată lumea. cu efecte pe întreg globul. ca și în cazul mașinilor performante. pot părea regionale. dar în cazul celui geopolitic acestea sunt destinate să reașeze situația locală sau regională după forțele principale implicate. Închipuiți-vă schimbarea realităților geopolitice în timp ca și trecerea de la 0 la 100 km/h în trei secunde. La fel se întâmplă cu realitatea geopolitică în cazul unui cutremur geopolitic. Sau se poate face rapid. Cel mai important. a afectat profund întreaga lume cunoscută de atunci. nici nu vă dați seama că s-a schimbat ceva. care se limita la bazinul mediteraneean şi regiunea înconjurătoare. Timpul este prea scurt.Rezultatele unui cutremur geopolitic sunt la fel de imprevizibile ca şi în cazul unui cutremur clasic.” Cutremurele geopolitice în istorie În trecut. La 0 km/h puteți deschide portiera și puteți coborî din mașină fără vreun pericol. aşa că nu avea cum să-l afecteze. nu v-aș sfătui să faceți asta. ca și cutremurul clasic. de multe ori ca şi replici ale celor majore. Mai trebuie să dau exemplul navetelor spațiale? La fel și cutremurul geoplitic.

una dintre ele fiind chiar ascensiunea lui Napoleon. cratere ca şi nişte văi adânci răsar dintr-o dată. majore. Dar odată cu trecerea timpului. ca şi cele clasice. de energii. uneori intră una sub alta prin subducţie. valurile tsunami izbesc ţărmurile schimbându-le înfăţişarea. dar mai puţin.de către mongolii lui Kublai Khan a fost un cutremur geopolitic major pentru acea regiune. cutremurele geopolitice predominante sunt cele majore. dar aceasta nu i-a afectat în vreun fel. Din aceste motive. Majoritatea cutremurelor geopolitice. un nou cutremur geopolitic. au fost influenţe în cadrul imperiilor coloniale sau posesiunilor asiatice ale Rusiei. totuşi. ca şi plăcile tectonice care se apropie şi încep să preseze. Un alt cutremur geopolitic a fost revoluţia franceză de la 1789. apoi tensiunile s-au descărcat sub forma unui război care a pustiit Europa. secolul trecut a cunoscut trei mari cutremure geopolitice. europenii ar fi aflat de asta poate peste câteva sute de ani. care a zguduit din temelii lumea modernă. păduri sunt făcute una cu pământul. Cutremurele geopolitice ale secolului XX Primul cutremur geopolitic al secolului XX s-a petrecut între anii 1914 – 1918. cu noile mijloace rapide de transport. Din aceleaşi motive cutremurul a rămas între graniţele europene. Întreaga Europă a intrat în vâltoarea consecinţelor acesteia. Presează din ce în ce mai tare. De exemplu. cu profundele transformări pe care modernismul le-a adus în toate aspectele vieţii individuale. dintre care şi războiul de 30 de ani (1608 – 1648). încep cu o perioadă de acumulare de tensiuni. Au aflat peste câţiva ani. apele îşi schimbă cursul. statele mari ale Europei constituie Sfânta Alianţă tocmai pentru a evita o nouă revoluţie. a început printr-o perioadă de acumulare mai lungă de 50 de ani. de vârf. deşi s-a simţit şi în afara ei. cu progresul tehnologic. După înfrângerea şi exilarea lui Napoleon. şi dacă nu ar fi fost Marco Polo acolo. schimbând pentru totdeauna suprafaţa pământului în jurul epicentrului. care s-au resimţit în fiecare colţişor de pe Terra locuit de oameni. în care ideile Reformei au pătruns treptat. Munţi se prăbuşesc. făcând ca întregul Pământ să devină un sat global. deoarece nu prea existau contacte şi schimburi esenţiale la nivel major între cele două părţi ale lumii. cum a fost cazul în timpul năvălirilor migratoare. dar tensiunile se acumulează şi la un moment dat răbufnesc violent. de fapt anul 1918 este recunoscut ca şi an crucial. cele regionale fiind în majoritatea cazurilor replici ale acestora. Dar atunci când au venit în contact. Europa s-a cutremurat sub cutremurele geoplitice. de comunicaţii. unii şi . războaiele religioase din trecut.

când întreaga arhitectură de securitate europeană. Noul cutremur geopolitic . austro-ungar. sfârşitul primului război mondial. Două blocuri ideologice faţă în faţă. suntem deja în plin cutremur geopolitic. Tadjikistan. desigur în 1945. replici sau consecinţe directe ale seismului geopolitic major din 1945. s-a prăbuşit. şi atunci omenirea a fost la un pas de declanşarea unui război între cele două blocuri militare. cu pactul de la Munchen. Cert este că acest cutremur geopolitic s-a petrecut şi întâmplarea a făcut ca să fie în 1918. fie că vorbim de Iugoslavia. cel german. un alt eveniment ulterior ar fi dus la declanşarea măcelului. Unii susţin că începutul acestui seism a fost în 1938. Dacă arhiducele Franz Ferdinand nu ar fi fost ucis la Sarajevo la 28 iunie 1914. iar mare parte din conflictele din anii imediat următori au fost replici. disoluţia Uniunii Sovietice. trebuie să-i informez pe cei naivi care cred sau credeau că totul e frumos în lume. Al doilea cutremur geopolitic major. Al treilea cutremur geopolitic al secolului trecut a avut loc în anii 1989 – 1991. punctul culminant a fost 1918. Anul 1945 aduce un nou context geopolitic. în timpul crizei Marocului. Iar acum. Mare parte din conflictele postbelice sunt de fapt replici sau tensiuni între cele două blocuri. de nerecunoscut faţă de cel interbelic. rus şi turc. Războaiele locale sau regionale care au urmat au fost doar replici şi consecinţe ale acestui cataclism geopolitic major. politicile de glasnost şi perestroika ale lui Mihail Gorbaciov. cel al revoluţiilor esteuropene rămâne punctul de început al seismului. Cecenia sau Georgia. dar toate indiciile duc spre 1939. cu vârful în 1991. o lume nouă s-a clădit pe ruinele celei vechi. cu regret. dar era inevitabil în urma tensiunilor deja acumulate. Putea începe în 1905. 1939 – 1945. O săptămână mai târziu începea al doilea război mondial. Ca să vedeţi profunzimea modificărilor. harta lumii era total schimbată în 1991 faţă de 1988. Acest cutremur geopolitic putea începe mai devreme sau mai târziu. Patru imperii s-au prăbuşit. priviţi o hartă a Europei la 1914 şi una la 1919. sau în 1939. primul semn fiind pactul Ribbentrop – Molotov. lumea devenise peste noapte bipolară. odată cu anexarea Austriei de către Germania. ce a mai rămas din ea. primul cutremur geopolitic al secolului XXI. anul 1989. după cum spunea Vladimir Putin. totul s-a schimbat din temelii. cu vârful.identifică acest cutremur geopolitic doar cu anul 1918. La fel. Deşi unii susţin că începutul a fost în 1986. cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. totuşi. De fapt aşa şi este. Au apărut noi state naţionale.

putem concluziona. serviciile de informaţii. cum este Cercul de Foc al Pacificului. treptat. toţi încearcă să monitorizeze situaţia globală pentru a prinde vreo mişcare care ar putea marca semnele începutului unui nou cutremur geopolitic. analiştii vor putea să vorbească despre cum a început şi cum s-a desfăşurat primul cutremur geopolitic. kaiserul german ar fi pornit războiul la 1914 dacă ar fi știut consecințele de la 1918? Sau Hitler. privind retrospectiv. nu le dorim. negociatorii. dar pur și simplu se întâmplă. unde se va întâmpla. a şi început. astfel încât să fie suficient timp pentru a acționa înainte ca situația să ia o turnură de neoprit. lecțiile istoriei fiind elocvente în acest sens. încercăm să le evităm. sunt zone și regiuni care sunt predispuse unor astfel de evenimente. a stării de fapt. Liderii politici. think tankurile. seismografele. Este la fel ca și cutremurele clasice. dacă ar fi știut că va sfâr și în buncăr. Frământări pe plan internaţional au mai fost şi vor mai fi. rezoluțiile ONU sau ale oricărui organism internațional responsabil se circumscriu acestui deziderat. se feresc ca de foc și se tem de apari ția unui cutremur geopolitic deoarece acesta nu poate fi gestionat. De aceea vedem că toate declarațiile. Astăzi. orice modificare considerată a fi necesară într-o regiune să se facă lent. la fel cum noi vorbim despre anii 1914 – 1918. Un cutremur geoplitic nu este de dorit. încearcă să monitorizeze mişcarea scoarţei Pământului. La fel ca și în cazul cutremurelor. pentru a putea fi gestionată și consecințele să fie previzibile. nimeni nu știe cu exactitate când se va întâmpla. Ca și în geologie. în geopolitică sunt zone predispuse la conflicte. La fel. iar consecințele sale pot fi imprevizibile. la fel cum staţiile de ascultare. Când a început. Dar problema majoră este că odată și odată acest cutremur geopolitic se petrece. nimeni nu dorește să se petreacă. nimeni nu avea de unde să prevadă că este cu adevărat vorba de un cutremur geopolitic. noul cutremur geopolitic a început în 2008 şi astăzi suntem deja în plină dezvoltare a lui. . ar fi atacat Polonia în 1939? Lecțiile istoriei se înva ță. Peste ani. cum ar fi Orientul Mijlociu. organismele internaţionale. credeți că Wilhelm. și în geopolitică tensiunile acumulate pot răbufni cu efecte devastatoare. dar la fel ca în cazul unui cutremur normal. 1939 – 1945 sau 1989 – 1991. dar nu toate duc spre acest deznodământ. indiferent că vrem sau nu vrem. cât va dura și care vor fi efectele sale.Ceea ce putem spune despre un cutremur geopolitic este că multă lume simte că se va întâmpla sau este posibil să se întâmple. Pentru asta liderii politici. deciziile. primul din secolul XXI. păstrarea status quo-ului. nu s-a ştiut. Vestea proastă este că acest cutremur geopolitic. oricât am încerca să le prevenim cumva. cei responsabili. dar numai de către cei ce doresc să le învețe.

Tadjikistan. Dar cu Osama bin Laden mort. Nu un război mondial. Un cutremur geopolitic poate fi însoţit de un război sau consecinţa unui război care l-a declanşat. lideri naţionalişti ar accede la putere. vom reveni nu în secolul XX. Încep să se repoziţioneze pe plan global. Portugalia. dar mai sunt şi altele. dar au fost războaie. este clar că islamiştii radicali nu au cum să atace din nou teritoriul american la fel ca . o ieşire a Greciei din zona euro ar antrena şi restul ţărilor cu probleme. Iar ţările menţionate revenind la monedele proprii ar fi lovite de o inflaţie astronomică şi o criză fără precedent. dar au ieşit slăbite. la fel cum nu toate cutremurele geopolitice se petrec la fel. dar de cele mai multe ori o face violent. Dar avertismentele în acest sens sunt clare. Europa a fost teatrul celor mai cumplite războaie. Dar nu numai că nu a fost depăşită. dar după viteza cu care merge lumea în ziua de astăzi. SUA sunt şi ele în criză. Revenind. cutremurul geopolitic pe care îl trăim a început în 2008 odată cu declanşarea crizei economice mondiale. Cecenia şi Caucazul de Nord. fiecare pentru el. ajungând la nivelul statelor. Problema este că aceleaşi bănci sunt creditoarele altor state şi nu mai pot susţine creditarea lor în continuare. cele două cutremure geopolitice majore din secolul XX au apărut strâns legate de cele două războaie mondiale. Iar de aici. dar nu este obligatoriu ca un cutremur geopolitic major să fie consecinţa unui război. cu o excepţie. toate revoluţiile est-europene au fost paşnice. celor mai cumplite masacre. dar al treilea nu. În foarte scurt timp. au preocupările lor. Irlanda. iar moneda euro s-ar prăbuşi şi ar dispărea în scurtă vreme. era logic şi normal să o facă. Băncile au fost salvate. Italia.Nu toate războaiele sunt la fel. am fi putut răsufla uşuraţi. fără vreun război mondial. Este adevărat că de multe ori. ci se adânceşte. de către state. Grecia este un caz. Prăbuşirea Uniunii Sovietice s-a petrecut paşnic. va fi vorba de mai puţin. cutremurele geopolitice sunt însoţite de război. Dacă criza ar fi fost depăşită într-un an sau doi. După prăbuşirea UE. din moment ce războaiele din Afghanistan şi Irak le-au direcţionat atenţia şi resursele primordial spre aceste zone şi teatre de operaţiuni. În cât timp va izbucni următorul război în Europa? Celor care susţin că un război în Europa este imposibil. În 1989. România. ci în secolul XVI. Un sistem poate să cadă oarecum paşnic sau violent. iar existenţa UE s-ar măsura în zile din acest moment. în cât timp se va prăbuşi şi NATO? Nu mai mult de şase luni. Cazurile din istorie sunt relevante. în Georgia. le-aş reaminti că dintre toate continentele din lume. chiar liderii europeni au spus că prăbuşirea Uniunii Europene va fi urmată în zece ani de un război. în Europa s-a inventat termenul de genocid. cum nu este obligatoriu ca un război să fie în urma unui cutremur geopolitic. cele care au putut fi salvate. Moldova şi ca o consecinţă. Spania.

aceste fabrici deschise de investitori italieni în cea mai mare parte. din moment ce au beneficiat timp de 20 de ani de încasările din exporturi. la noi se făcea manopera şi apoi produsul finit era exportat pe pieţele occidentale. de aceea. odată cu moartea lui bin Laden. în zilele noastre. iar centrul de convergenţă nu va fi Europa. şi a crescut. să ne amintim de anii 90 de la noi din ţară. Dar implicaţiile geopolitice sunt mult mai vaste şi mai grave. priorităţile politicii externe americane se vor schimba. produse cu valoare adăugată mică. Acelaşi fenomen se petrece şi în China în ziua de astăzi. dar problema lor este că nu au soluţii.şi la 11 septembrie 2001. cererea a scăzut proporţional. şi tot atunci s-a semnat tratatul de la Maastricht. lumea post Război Rece. a definit o lume. creşterea veniturilor aduce cu ea şi creşterea pretenţiilor. O forţă de muncă extrem de ieftină care face ca exporturile chinezeşti să fie atât de competitive. de asemenea scăderea avantajelor competitive ale economiei chinezeşti. Economia şi creşterea economică chineză se bazează pe forţa de muncă ieftină a unei populaţii de miliard şi trei sute de milioane de locuitori. cel din 1989 – 1991. De aici poate urma o mişcare de contestare a monopolului puterii acestui partid. s-au mutat spre est. încercaţi în România de astăzi să angajaţi vreo textilistă pentru o sută de dolari pe lună. Materia primă venea din străinătate. asistăm la punerea sub semnul întrebării a Uniunii Europene. Ultimul cutremur geopolitic major. un muncitor era plătit cu o sută de dolari pe lună. pretutindeni îşi desfăşurau activitatea fabrici de textile care lucrau în sistemul lohn. că nu vine nimeni. care a pus bazele Uniunii Europene. Acum. Pe atunci eram croitorii Europei. la fel ca şi încasările Chinei. creşterea veniturilor şi-a spus cuvântul. dar tot sub oblăduirea comuniştilor. Ca să facem o comparaţie. Iar acest lucru aduce nemulţumire. iar faptul că economia Chinei îşi încetineşte creşterea şi în curând se va opri ne duce cu gândul la comparaţia cu miracolul japonez. Dar pe măsură ce România creştea economic. care este îndreptată asupra conducerii reprezentată de partidul comunist unic. Au trecut mai bine de zece ani de atunci şi nu s-a mai petrecut niciun atac islamist pe teritoriul american. către Moldova şi Ucraina. Dar criza din SUA şi din UE a lovit şi aici. designul. Era normal. Atunci s-a prăbuşit imperiul sovietic. Era logic. din care majoritatea trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi. tot atunci au fost împuşcaţi tinerii chinezi în piaţa Tienanmen. mai mult sau mai puţin. Iar chinezii vor începe să nu se mai mulţumească cu atât cât primesc. avantajul competitiv era forţa de muncă ieftină. totul. care a definit clar viitorul Chinei de economie de piaţă. Scăderea cererii . dar tot atunci a devenit clar sfârşitul miracolului economic japonez. Creşterea economică. ci Pacificul.

iar încetinirea creşterii economice inevitabil va pune la îndoială capacitatea de conducere unică a Partidului Comunist. am menţionat potenţialele pericole din zona Orientului Mijlociu pentru acest an. În cazul cutremurului actual. Adăugaţi aici şi problemele naţionaliste. În cadrul cutremurelor geopolitice anterioare. precum şi problema provinciei Xingjiang. criza este catalizatorul. de fapt puncte de contact ale faliilor tectonice. din 1968. De exemplu Ucraina. Samuel Huntington este cunoscut mai mult datorită studiului său despre Ciocnirea civilizaţiilor. din cauza mixajului de popoare şi religii. cel rece. China este tocmai coaptă pentru aşa ceva. Chiar dacă mutaţiile geopolitice nu vor începe din Orientul Mijlociu sau fosta URSS. dar reaşezările s-ar putea să fie făcute tot prin război. Sunt puncte mai predispuse să devină epicentre ale unui cutremur geopolitic. ci atunci când acumulează bogăţie. deoarece fără schimbări economice şi politice profunde. la fel cum sunt puncte sau regiuni predispuse unor cutremure propriu-zise. ţinând cont de caracteristicile lor. după perioade de câţiva ani de creştere economică. în Piaţa Tienanmen. care este deja în pragul falimentului economic şi politic. Ordinea politică a societăţilor în schimbare. în care arată că societăţile sunt predispuse la tulburări nu atunci când sunt sărace sau sunt bogate. este o astfel de regiune probabilă pentru a deveni epicentrul unui cutremur geopolitic. Orientul Mijlociu. Dar şi zona fostei Uniuni Sovietice are un potenţial ridicat de a se califica ca şi un epicentru al unui cutremur geopolitic. este o astfel de regiune care include Japonia şi Indonezia. chestiunea Tibetului fiind marcată inclusiv cu prilejul jocurilor olimpice de la Beijing. dar care va negocia dur şi va lua tot ce se mai poate lua pentru nişte bani care nu vor face altceva decât să amâne scadenţa. Ucraina nu are cum să iasă la liman. Şi mişcările de contestare politică ar putea face autorităţile să acţioneze cum au mai făcut-o în 1989. dar s-ar putea de data asta să nu reuşească. în urma unui articol din Foreign Affairs din 1996. Dar prea puţini cunosc un alt studiu al său mai vechi. se mai poate aştepta la o salvare numai din partea Rusiei. în cazul ultimului. şi de aici China ar putea intra într-o perioadă din care ar putea ieşi şifonată serios.pe pieţele internaţionale în urma crizei va fi doar catalizatorul nemulţumirilor. ca să obţineţi un vulcan gata să erupă. Centura de Foc a Pacificului. a istoriei încărcate. în mod sigur se vor răsfrânge şi vor produce schimbări majore în aceste regiuni. dacă nu chiar ruptă. principalul catalizator al modificărilor strategice a fost războiul. majoritar musulmană. Un faliment economic va pune în discuţie inevitabil şi viitorul politic al ţării. viitorul . dar tot un fel de război poate fi numit. Transnistria şi anul geopolitic 2012. În articolul de la începutul anului.

profitând de prăbuşirea imperiilor din jur. sau violent ca şi în cazul Iugoslaviei (vezi România şi disoluţia Ucrainei). ca şi în cazul Cehoslovaciei. La fel. de la dictaturi la regimuri cu orientări mai democratice. eram prea departe de Anglia şi Franţa. dar nu avem ce face. Estul va dori să meargă cu Rusia pentru o oarecare siguranţă economică. deoarece geografic suntem într-o zonă de confluenţă şi tranziţie între Est şi Vest. de asemenea împotriva ucrainenilor. fiind în calea tuturor răutăţilor. am continuat împotriva germanilor. poate oricând să ridice nivelul gherilei de joasă intensitate.Ucrainei ca ţară. că ne place sau nu. îi invit să privească la statele din nordul Africii. ele se aplică. fie că ne place sau nu. Legile naturii sunt universal valabile. o rană pe harta Rusiei. Aliaţi ai Antantei. Atunci ne-am bătut cu toţi vecinii. Nord şi Sud. în ideea că Rusia mai are petrol şi gaze. La fel şi cu legile geopoliticii. Caucazul de Nord. Cel din 1918 ne-a lovit. şi nu este sigur că vor reuşi. mai ales când vorbim de criză şi faliment. paşnic. de câţiva ani. dar nu ai ce face. în schimb partea vestică doreşte o apropiere de UE. Dar cutremurul geopolitic este în plină desfăşurare şi multe evenimente se vor petrece întrun timp scurt. ci şi forma de guvernământ. S-ar putea ca prin vot liber să ajungă islamiştii la putere. dar acestea se petrec indiferent de voinţa sau dorinţa noastră. vor trebui să înveţe democraţia pe pielea lor. nu trebuie să fim de acord cu faptul că se petrec cutremure. este normal. comportându-se ulterior ca . după cum spuneau marii noştri cărturari. fie că dorim asta sau nu. aşa cum s-a întâmplat în Gaza. bulgarilor şi turcilor. şi o va face imediat ce va simţi o cât de mică slăbiciune în Rusia. în sensul că le pot fi garantate salariile şi pensiile atât cât sunt. decât deloc. în mai puţin de un an şi-au schimbat nu numai conducerea. dar am realizat România Mare. ca apoi să luptăm împotriva ruşilor bolşevizaţi. iar Rusia ne-a lovit pe la spate. Pe cei care încă nu sunt convinşi că trăim deja mişcările unui nou cutremur geopolitic. O astfel de tendinţă divergentă majoră şi adânc structurată în societatea ucraineană nu are cum să menţină statul întreg. Şi noi am făcut-o din 1990 încoace şi am reuşit. Poate nu ne place că ploaia cade de sus în jos. am pornit lupta împotriva Austro-Ungariei. cutremure geopolitice au fost şi vor fi. Problema este cum se va face disoluţia ucraineană. Noi şi cutremurele geopolitice Toate cutremurele geopolitice majore ne-au afectat direct şi indirect. Toate cutremurele geopolitice ale secolului trecut ne-au lovit fără cruţare. Istoria ne-a fost făcută de geografie.

fără artilerie pe un front mai lung decât întregul front de est sau de vest. La fel ne vom trezi din nou. rănit sau dispărut. Putin chiar ne-a ameninţat direct în 2008. sfârşitul războiului ne-a prins cu arma în mână. care a spus ceva de genul că „după criza asta nimic nu va mai fi cum a fost”. Cadrilaterul şi Insula Şerpilor fiind pierdute de atunci. nu-i iubesc nici pe românii care trăiesc pe teritoriul lor. astfel . ca şi în 1916. Basarabia. Niciun indiciu nu arată cum că România ar putea fi cruţată de efectele unui nou cutremur geopolitic. noi am plătit cu sânge şi în acest cutremur geopolitic. am reocupat Basarabia şi Bucovina de Nord şi apoi le-am pierdut. am auzit un singur avertisment. războiul din Transnistria. cât şi pe linia Nistrului. Chestia asta cu autonomia ţinutului secuiesc prea vine la anumite momente. dovadă că trag cu armele în casele lor. dar şi ei scoşi din ţara lor şi siliţi să lupte pe un front depărtat. ignoranţa şi miopia strategică a elitelor politice este devastatoare. fără să bage de seamă pe ce vulcan stă lumea întreagă. apoi au pierdut şi Muntenegru şi Kosovo. la Salonic. pe chestiunea transilvană. A înţeles cineva la ce se referea? Poate şi la reaşezarea lumii.şi un duşman. tifos şi gripă spaniolă. Sârbii nu ne iubesc nici ei din cale afară. Am fost învingători. Al doilea ne-a izbit mai tare şi ne-a lăsat fără România Mare. dar ţinând cont că au ajuns de la Iugoslavia la Serbia. Bucovina de Nord. sau ca şi în 1940. cu o armată insuficient pregătită şi înzestrată cu tancuri şi artilerie pentru necesităţile unui război de asemenea anvergură. Din toată pleiada de politicieni cu funcţii. am fost aliaţi cu cehoslovacii şi polonezii. Suntem? Nici poveste. ba dimpotrivă. Totuşi. împotriva bolşevicilor unguri şi a celor ruşi. aşa au făcut şi în 1940 şi de câte ori au avut ocazia. dar cu preţul dezastrului economic şi umanitar. Am ieşit victorioşi la final. am luptat şi am sângerat cu un preţ enorm. atât în decembrie 1989. s-ar putea să nu le displacă reajustări favorabile în Banat. populaţia civilă răvăşită de foamete. şi acela destul de palid. Prea le stăm la toţi în gât. ca păţiţi. să fim măcar o dată pregătiţi. Este normal ca ungurii să încerce să profite oricând de vreo dificultate a României. am reocupat Ardealul de Nord. Tocmai acum au mai dat o lovitură minorităţii române prin recunoaşterea naţiunii şi limbii vlahe de către Consiliul Europei. din care ne-am revenit atunci când al treilea cutremur geopolitic a scuturat lumea şi comunismul a fost aruncat la lada de gunoi a istoriei. din partea omului care ar trebui să fie cel mai bine informat din ţară. În 1919. unul din cinci bărbaţi mort. preşedintele. Ar trebui. Totuşi. Gândiţi-vă că astăzi nu avem nici măcar avioane de luptă! Iar politicienii noştri se bat acum pe guvernare. Au luat o treime din Banat (vezi Noi şi sârbii). cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri fiind sârbii. dar efectele cutremurului geopolitic ne-a aruncat sub robia bolşevică.

ne-am trezit şi cu poporul şi limba vlahă. avioanele ucrainene Mig-29 ar putea străbate adânc în teritoriul nostru. germanii negociază cu ruşii inclusiv pe tema Transnistriei. Ucraina ar putea face un pas mai departe. Mig-urile 21 Lancer nefiind prea în măsură să le stea în cale. pe lângă poporul şi limba moldovenească. Cu Ucraina. cei occidentali cu cei ruşi. iar cea mai favorabilă zonă ar fi tocmai mult disputatul canal Bâstroe. primul din secolul XXI. spre un conflict limitat. Dacă ar putea. Un scenariu probabil. Încurajată de lipsa de reacţie sau de reacţia neadecvată. Cât timp va trebui să ne bazăm apărarea noastră pe ideea că piloţii lor sunt mai slabi decât ai noştri? Fiindcă deja suntem în mijlocul unui cutremur geopolitic major. în care noi din nou ne găsim nepregătiţi şi neatenţi. Şi gândiţi-vă că nu avem avioane de luptă. ar pretinde întreaga Bucovină. mutaţiile geopolitice de neimaginat.că românii au rămas divizaţi între români şi vlahi. în premieră. toţi încearcă să ţină lucrurile sub control. iar efectele sale vor fi devastatoare. dar devenit posibil în condiţiile unui cutremur geopolitic major. liderii europeni între ei. Liderii importanţi ai lumii ştiu deja asta. se negociază în draci. s-ar putea să încerce inventarea unui conflict de graniţă care să distragă atenţia de pe plan intern. dar la un moment dat ceva se va rupe şi va deveni fiecare pentru el. Ori. cine. ce să mai vorbim. pierzând dreptul de reprezentare în politica sârbă. Maramureşul şi Delta Dunării. preocupaţi doar de ciorovăiala noastră internă. Dar pentru noi. prinşi în păruiala politică internă? . Astfel. din moment ce nici noi nu suntem pentru noi. iar confruntată cu propria tendinţă separatistă internă în urma falimentului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful