P. 1
Milo Sao

Milo Sao

|Views: 7|Likes:
Published by Alban Rakipi

More info:

Published by: Alban Rakipi on Oct 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2013

pdf

text

original

E DIEL 29 Shtator

2013

e-mail: milosao2005@yahoo.com

A i ideoi Ismail Qemali simbolet tona kombëtare?!

Redaktor: Ben Andoni; Grafika Artan Buca 98

Akademiku Vaso Tole mëton se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë), ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore, e cila kishte qenë e tillë, pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj, të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut, në shek. XV. Ai, lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve, me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar!

Mërgimi i int elektualit-Nga Enis Sulstar ova intelektualit-Nga Sulstaro Për Zai Fundon, për herë të parë poezitë e panjohura-nga Visar Zhiti In memoriam për Drita Siliqin-nga Eglantina Mandia

në të njëjtin vend të sugjeruar por edhe i ndihmuar prej Ismail Qemalit për marrjen e lejes prej autoriteteve osmane. Ç`përfaqësojnë këto simbole kaq të rëndësishme në thelbin e tyre për mbarë popullin tonë dhe si duhet ta zbulojmë kontributin e Ismail Qemalit në përzgjedhjen e këngës "Rreth flamurit të përbashkuar" si kënga jonë kombëtare? Për këdo që e njeh sadopak origjinën dhe kontributin e familjes Vlora dhe veprimtarinë e ngjeshur politike dhe administrative të Ismail Qemalit në institucionet e ndryshme të Perandorisë Otomane. sidomos për çështjen e Epirit). kudo ku janë. ende të pazbuluara në atë kohë. në shek. e posaçërisht të Ismail Qemalit. me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar! SIMBOLIKA NGA AKADEMIK VASIL S. me shqiponjën e flamurit tonë kombëtar. janë me dhjetra for mat e regjimeve politike që u eksperimentuan në Shqipëri. ndodhi në kohën kur qeveria e re e xhonturqve premtonte vetëm projektin e një Shqipërie vërtet të pavarur. por të pandriçuar sa duhet e të pathënë me forcë deri më tani. që i kujtonin përshkrimet antike të vendit të Dodonës dhe të Malit Tmarus së bashku me lisat shekullorë rreth e rrotull tyre. me formimin me kulturë të shëndoshë klasike dhe bashkëkohore të pjesëtarëve të kësaj familjeje. kushërinj. Por le të shohim më konkretisht lidhjen flamur dhe himn flamuri. zhvlerësohen dhe dalin nga përdorimi shumë shpejt. Ismail Qemali flet në kujtimet e tij për amanetet e të vdekurve të Vlorajve (gjysh. pati mundësinë të vizitojë një çiflig të një miku të tij në fshatin Melingouss ku atij i treguan edhe disa rrënoja me rëndësi shumë të madhe sipas tij. ishte e shpërndarë si një yllësi hapësirave të Shqipërisë etnike dhe të mbarë Perandorisë. familjen dhe vendin e vet! Simbolet e Ismail Qemalit Ismail Qemali ka një lidhje shumë të veçantë. Në kujtimet e tij. që i kujtonin përshkrimet antike të vendit të Dodonës dhe të Malit Tmarus së bashku me lisat shekullorë rreth e rrotull tyre. u artikulua qartë. Pjesë e kësaj njohjeje të tij ishin të lidhura edhe me trashëgiminë shpirtërore të popullit shqiptar. është akti i unik i shpalljes së pavarësisë në vetvete si dhe përzgjedhja e duhur e dy simboleve tona kombëtare: flamurit dhe himnit tonë kombëtar. e cila kishte qenë e tillë. të afërm etj).20. në gërmimet arkeologjike që bëri disa vjet më vonë. duke u ushqyer me liri të kaltërt e të qëruar e nuk do trembet asgjë përpara së drejtës. të rënë në luftë ose të vdekur natyralisht në shtrat. pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj. sot e mot. ndër to kënga "Betimi mi flamur" e krijuar në vitin 1908. regjimeve fashiste dhe diktatoriale komuniste e deri tek demokracitë pluraliste. E kundërta ka ndodhur me këto dy simbole. Pavarësisht sa më sipër. Konstantin Karapanos. xhaxhallarë. lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve. Në thelb. megjithëse një ekspeditë arkeologjike franceze kishte deklaruar së ishte thjesht fantazi gjetja e Dodonës antike në atë zonë. në mënyrë të veçantë me këngët dhe vallet e tij heroike. Në shtypin shqiptar të kohës çmohej se Ismail Qemali u rrit në Evropë. pavarësia e Shqipërisë. e më gjerë. Po ashtu. shumë më përpara se ai të ngrihej në Vlorë prej tij. ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore. ato që s`kanë ndryshuar prej atëhere. bekuesi i simboleve tona kombëtare: himnit dhe flamurit" dhe artistik. i cili çmonte rëndësinë që pati në formimin e tij intelektual veçanërisht kultura franceze dhe angleze. Nuk është e rastësishme që në fillim të viteve 1900. të cilat në thelb dëshmonin rezistencën e një populli dhe aspiratat e tij për liri dhe pavarësi. gjyshe. si në një lloj manifesti. Për këtë gjë mjafton të shohësh historikun e simboleve të vendeve fqinjë me ne. por u shndërruan në simbole unikale të gjithë shqiptarëve. do të fokusohem në disa të dhëna që lidhen me njohjen shumë të rëndësishme që Ismail Qemali kishte për simbolet shpirtërore për një komb dhe fuqinë e tyre në krijimin e unitetit kombëtar. se sa me . ai shkruan se gjatë kohës së qëndrimit në Janinë në vitet 1860-1867. të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut. por të pandriçuar sa duhet e të pathënë me forcë deri më tani. nipa. në këngët e sapokrijuara patriotike shqiptare. Ismail Qemali vazhdimisht theksonte se shqiptari mbi të gjitha vë nderin. Konstantin Karapanosi (i cili megjithë ama- Simbolet e Ismail Qemalit Pa u zgjatur në hollësi të tepërta. Konstantin Karapanos. tkurrej ose në ndonjë rast shkonte në kufijtë natyralë edhe kufiri shtetëror i Shqipërisë. TOLE jatë gjithë periudhës që prej shpall jes së pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912 e deri më sot. si shenja më e qartë e Shqipërisë së pavarur. Duket se pjesë e kulturës europiane është edhe njohja e organizimit të shtetit dhe e funksioneve të tij në administrimin e jetës shoqërore. shumë më përpara se ai të ngrihej në Vlorë prej tij. ai shkruan se gjatë kohës së qëndrimit në Janinë në vitet 1860-1867. shprehje e shpirtit të lirë të shqiptarit. zbuloi Dodonën antike dhe Zeusin e Dodonës së bashku me simbolin e shqiponjës epirote që mban në kthetra rrufenë e tij! Ismail Qemali G "Ismail Qemal Bej Vlora. të cilat pagëzuan si shtetin shqiptar në vitin 1912. në përputhje me konjukturat politike të ditës kemi pasur edhe shembujt se si zvogëlohej. me shqiponjën e flamurit tonë kombëtar. filozofik liri dhe të drejta vetëm brenda suazës së perandorisë dhe kur diplomacia ndërkombëtare ishte e preokupuar më së shumti me plane për copëtimin e Shqipërisë. përcaktimi i dy simboleve bazë të një shteti është një punë nga më të vështirat. pati mundësinë të vizitojë një çiflig të një miku të tij në fshatin Melingouss ku atij i treguan edhe disa rrënoja me rëndësi shumë të madhe sipas tij. duke filluar prej formave të republikës parlamentare. në krahasim me kufijtë e Shqipërisë në kohën e shpalljes së Pavarësisë prej Ismail Qemalit. nuk do ta ketë të vështirë të zbulojë disa të vërteta të thjeshta që lidhen të. Vargjet si: Në dorë armët do t`i mbajmë/Të mprojmë atdhenë më çdo kënt/Të drejtat tona ne s`i ndajmë/ Këtu armiqtë s`kanë vent nuk ishin gjë tjetër veçse një thirrje për mbrojtjen e integritetit territorial të Shqipërisë së pavarur. që kurmi i tyre të kthehej në atdhe. Pikërisht. në Vlorë. Kemi të bëjmë me një familje të madhe të lidhur ngushtësisht sa me Shqipërinë natyrale dhe me shtresat e ndryshme shoqërore të saj. ende të pazbuluara në atë kohë. në ditët e sotme. si shenja më e qartë e Shqipërisë së pavarur. pasi në rast se simbolet nuk janë te gjetura ashtu siç duhet dhe pa kontekst të rëndësishëm patriotik. Vetë familja Qemali dhe pjesëtarët e saj. ekonomike dhe politike të një vendi të caktuar. Në kujtimet e tij. në kohën kur ende Shqipëria ishte nën sundimin osman. Ismail Qemali këtë vizitë të tij ja përshkruan mikut të tij të fëmijërisë Z. Ismail Qemali këtë vizitë të tij ia përshkruan mikut të tij të fëmijërisë Z. e po aq. Ai. XV. me rrënjë e me degë. megjithëse një ekspeditë arkeologjike franceze kishte deklaruar së ishte thjesht fantazi gjetja e Dodonës antike në atë zonë. kjo kërkesë sublime. mbretërisë.DITA E TRASHËGIMISË KULTURORE S E diel. Ismail Qemali ka një lidhje shumë të veçantë. Konstantin Karapanosi (i cili megjithë amatorizmin dhe prirjet filogreke gjatë veprimtarisë së mëvonshme të tij në dëm të interesave kombëtare të shqiptarëve. prej qindra vitesh. 29 Shtator 2013 Autori mëton se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë).

Vlora dhe Ismail Qemali ishin familjarizuar më herët me përdorimin e flamurit si simbol kombëtar. a nuk ishte Ismail Qemali një lajmëtar i madh i lirisë së shqiptarëve. Po ç`mund të presësh tjetër nga Ismail Beu. filozofik dhe artistik. e cila njihet në origjinën e vet si shqiponja lajmëtare. e më gjerë vetëm të pazgjidhshëm: flamur dhe himn kushtuar flamurit. zbuloi Dodonën antike dhe Zeusin e Dodonës së bashku me simbolin e shqiponjës epirote që mban në kthetra rrufenë e tij! Simbolika Eshtë kjo shqiponjë. Dëshmitë e kohës evidentojnë sa reputacionin që Ai gëzonte në shtresat e gjera të popullsisë. përcaktimi i dy simboleve bazë të një shteti është një punë nga më të vështirat.duart më dridheshin emocionesh shprese dhe krenarie. vetë Ismail Qemali. njeri me aftësi muzikore. dërguar ministrit të jashtëm baronit Fon Erental. Një e dhënë tejet interesante. pasi në rast se simbolet nuk janë të gjetura ashtu siç duhet dhe pa kontekst të rëndësishëm patriotik. Moloja ishte e stolisur me shumë flamurë. në kujtimet e tij për atë takim thotë se në momentin e nënshkrimit të rezolutës së këtij takimi nga të gjithë pjesëmarrësit: . dhe në hyrjen e qytetit ngriheshin flamurë.. Si një diplomat i regjur. bashkë me bekimet e Tij. Pak a shumë një gjë e tillë na ndodh sot me Ismail Qemalin. i përzier me apo pa dashje në qerthullin e sikletshëm të politikës tepër të vogël shqiptare. nuk po zgjatemi me hollësi për të përcaktuar se cili flamur u ngrit në ballkonin e sarajeve të Vlorajve. Ismail Qemali u bë njëkohësisht edhe bekuesi i këngës sonë kombëtare. lihet të kuptohet se tek shqiptarët është domethënia e simboleve aktuale dhe ngjyrave. i zhvilluar gjatë vizitës së Tij në Vlorë. në të njëjtin vend të sugjeruar por edhe i ndihmuar prej Ismail Qemalit për marrjen e lejes prej autoriteteve osmane. ne mënyrë të veçantë të himneve të vendeve fqinje me ne. që e ka kaluar të gjithë jetën në vendin e frëngjve?!" Nënkonsulli austriak na thotë se: "Në vendin ku moloja bashkohet me tokë. Ai mbante në mes përpara një flamur shqiptar me zhgabën dykrenore! Eqrem Bej Vlora. me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar! Vini re këtë fragment të fundit të fjalës së Ismail Qemalit në çastin e shpalljes së pavarësisë: … duke përfunduar. se kishte ardhur koha për të përmbushur aspiratat tona kombëtare. Për këtë gjë mjafton të shohësh historikun e simboleve të vendeve fqinjë me ne. të flamurit dhe të ngjyrave tona kombëtare kuq e zi. të pranojë që këtej e tutje të jem unë dëshmori më i parë i Atdheut. Në 12 shkurt të vitit 1919. Ismail Qemali e solli me vete Himnin e ardhëm të Shqipërisë nga Bukureshti. zhvlerësohen dhe dalin nga përdorimi shumë shpejt.. janë koncepte dhe fakte etnikërisht shqiptare. kur po ngulja në ballkonin e shtëpisë sime të hershme. sidomos për çështjen e Epirit). Ai. Rroftë Flamuri! Rroftë Shqipëria! Ismail Qemali vë shenjën e barazimit mes Atdheut dhe Flamurit të tij. në kujtimet e tij na jep një detaj domethënës mbi reagimin që patën disa qarqe fanatike për përzgjedhjen e këtij flamuri si flamur kombëtar të Shqipërisë. i përqafuam dhe kënduam së bashku një këngë kombëtare! Ky është një informacion i jashtëzakonshëm i cili na bën të kuptojmë se si Ismail Qemali ashtu edhe Luigj Gurakuqi.të gëzuar. i cili përpara se të jetë materialisht një copë toke. që duket se pak nga pak po zë një vend tejet të nderuar si simbol bashkimi ndër shqiptarë. kushëriri i tij. Yll i pavdekur për Liri. e cila kishte qenë e tillë. Nga mbledhja që bëra atje 15 bashkatdhetarë vendosën të ktheheshin me mua në Shqipëri. në zemrat e shqiptarëve të thjeshtë. që para 1912. Himnet e këtyre vendeve mbanin shpesh herë titujt kuptimplotë si në rastin e himnit grek: "Ode për lirinë". por akoma më shumë qartësohet se edhe ata e njihnin këtë këngë deri në atë masë sa të mund ta këndonin bashkë me të tjerët.E diel. si flamuri në vetvete ashtu dhe një këngë kushtuar atij. duke bashkuar këto dy simbole në një unitet të Përcaktimi i Simboleve Në thelb. aty ku siç ai shkruan: … jetonte një koloni e madhe shqiptare. pasi. s'më mbetet gjë. flamurin e Sovranit të fundit kombëtar të Shqipërisë. i mbështjellë me Flamurin kombëtar dhe nën tingujt e "Himnit të Flamurit" përcillet për në shtëpinë e fundit nga autoritetet shqiptare e italiane dhe nga populli i Vlorës.. Bullgaria. Një tjetër vëzhgues shumë interesant. ai i qëndisuri prej Marigosë dhuratë e shqiptarëve të Amerikës në Korfuz. që ka lënë kujtime për këtë kohë na thotë një variant krejt të ndryshëm. në varrezat e Kaninës. Ismail Qemali e ka projektuar në mendjen e tij këtë simbol shpirtëror. në Bukuresht. po merremi më shumë me krijimin e simbolikës për shtetin që ai krijoi dhe që e trashëgojmë sot. Kështu. pa më te voglin dyshim është merita e Ismail Qemalit që ndikoi në zgjedhjen e himnit kombëtar si një këngë kushtuar po flamurit. në gërmimet arkeologjike që bëri disa vjet më vonë. Rumania. ai kishte njohuritë e duhura si për mekanizmat e duhura të funksionimit të shtetit ashtu edhe në njohjen dhe forcën e simboleve kombëtare. Në vendin ku moloja bashkohet me tokë. e po ashtu edhe përdorimin prej Tij. e cila përkon disi me atë vëzhgim që bën një bashkëkohës interesant si Faik Konica. Serbia etj. Pra. de facto i krijuan humnera të mëdha. Me Malon prapë lart vrapove. i muarëm në mes Ismail Qemailin dhe Luigj Gurakuqin. Aty thuhet se: . posaçërisht të himneve kombëtare. Ilo nga Bukureshti? Në të gjitha rastet është i njëjti flamur me shqiponjën në të dhe se kurrsesi nuk duhet të besojmë ose të zhvillojmë teori. të cilat të bëjnë të mendosh. dhe në hyrjen e qytetit ngriheshin flamurë. Dërrmën do ia jepte indiferenca e dy pasardhësve të tij të mëdhenj Ahmet Zogut dhe Enver Hoxhës. për të cilin Noli. Besojmë se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë).. Në këto kushte. shumë më përpara se të vihej në flamurin e Skënderbeut. pak përpara shpalljes së Pavarësisë ishte për vizitë në Rumani. plaku i shenjtë i Vlorës. Në Skelë ishte mbledhur një mori njerëzish prej mijëra vetësh të ardhur prej qyteteve dhe fshatrave përqark. qiptarëve të Bukureshtit në mbledhjet e tyre. ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore. tashmë me dy krerë. dhe deklarova. "Himnit të Flamurit". Nga varrimi i Ismail Qemalit torizmin dhe prirjet filogreke gjatë veprimtarisë së mëvonshme të tij në dëm të interesave kombëtare të shqiptarëve. Pa pasur si temë simbolikën e figurës së tij. të cilën studiuesit e heraldikës e çmojnë si simbolin bazë të flamurit tonë. që e ka kaluar të gjithë jetën në vendin e frëngjve?! Në këtë pikë. se duke udhëtuar prej Skelës në qytet. kur do të ngrihej do shpreheshin se: "Ismail Qemali kishte përzgjedhur një korb si simbol të Shqipërisë së lirë në vend që në flamur të kishim suret e bukura të kuranit! Dhe më tej:. ai për shumë vjet 'rreshti' së qëni "Babai i Kombit" shqiptar. si një ideal sublim. Akademiku Vaso Tole mëton se simbolika që ai krijoi ishte jo simbolikë bizanti. në poezinë "Hymni i Flamurit" shkroi: Me Skënderben' u-lavdërove Dhe në furtun' i funtmi u-shove. që do të valëvitej atë ditë në ballkonin e shtëpisë së pavarësisë. ashtu siç ishte në antikitet shqiponja e Zeusit? Në një lloj kuptimi. pas nënshkrimit të deklaratës! Më 28 Nëntor 1912 ai kujton se: . Ismail Varri i Ismail Qemalit Qemali kishte përzgjedhur një korb si simbol të Shqipërisë së lirë në vend që në flamur të kishim suret e bukura të kuranit! Dhe më tej:. jo vetëm ishin në dijeni të traditës së këndimit të këngës-himn "Betimi mi flamur" prej antarëve të shoqërisë së sh- . të asaj shqiponje që Faik Konica e përshkruante në vitin 1909. I anatemuar për atë që bëri në fund të karrierës së vet politike aktive. sipas të cilit shqiptarët nuk ia kishin fare idenë flamurit. Po ç`mund të presësh tjetër nga Ismail Beu. aq të dëshiruar për popujt e robëruar. a thua se ata nuk e dinin se cilat qenë aktet formale që do ta shpallnin Shqipërinë e Pavarur. Kësisoj.. Ismail Qemali e dinte më mirë se askush forcën që buron prej një atdheu. Mastet dhe shtyllat ishin të dekoruara me pëlhura me bojrat kombëtare shqiptare kuq e zi. Kryesisht ata që s'janë bashkëkohës dhe që reflektimin e figurave të tilla e marrin në mënyrë të tërthortë. apo flamuri që solli me vete Spiridon T. Ja një fragment nga letra e nënkonsullit austro-hungarez Kraus. 29 Shtator 2013 HISTORI-21 NGA BEN ANDONI imbolika e një figure e tejkalon shumë herë perceptimin që kanë njerëzit për të.. pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj. n'atdhenë t'onë të lirë. që. në Vienë:… arritja e Ismail Qemal Beut mori pamjen e një manifesti patriotik madhështor. duke e ditur e njohur dhe pranuar sinonimin atdhe=flamur. Eqerem bej Vlora. sikur Ismail Qemali bashkë me shokët e tij kërkuan për të gjetur një flamur dhe himnin e tij në minutën e fundit. XV-të. Ajo që dimë me siguri është se nipi i Asdrenit Zisi Stavre. Për t'u theksuar do të ishte gjithashtu. ai i Eqrem bej Vlorës. që edhe pse e glorifikuan de jure. pra shqiponja epirote. Ismail Qemali mund të quhet iniciuesi i zbulimit të tempullit të Dodonës e posaçërisht të gjetjes së shqiponjës pellazgjike të Zeusit. U telegrafova të gjitha krahinave të Shqipërisë për të njoftuar se po vija. me aktin e shpalljes së pavarësisë.. Në një lloj kuptimi. ashtu siç pata nderin dhe fatin që të jem i pari ta puth e ta bëj të valëvitet i Lirë.. Madje. Flamuri i ynë.. të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut.. drejtpërdrejt nga vendi ku Himni kishte lindur për ta sjellë atë në Vlorë. Ismail Qemali. aq vlerësuar edhe në trashëgimisë shpirtërore etnografike të popullit tonë. Por Ismail Qemali i institucionalizoi me vetëdije. në artikullin "Shqipëria e ka një flamur autentik". lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve. Një ndër to lidhet me manifestimin e datës 3 shtator 1908. Dukej sikur shpirti i heroit të pavdekshëm ndriti atë çast si një dritë e shenjë përmbi kokat e njerëzve! Pyetja që lind është se pavarësisht kësaj hollësie për kuriozët. të shkëputur nga Perandoria Osmane para Shqipërisë si Greqia. në shek. Për t'u theksuar do të ishte gjithashtu. Ai mbante në mes përpara një flamur shqiptar me zhgabën dykrenore!" Vaso Tole shkon më tej duke e lidhur me simbolin epirot të Dodonës me flamurin! A mund të themi se ai është ideuesi i simbolikës që kemi dhe sot? Kjo ha vend për diskutime për ideja e akademikut për simbolikën e flamurit dhe himnin na fut në një lëmë të ri argumentimesh për punën e Ismail Qemalit. veçse t'i drejtoj një lutje Zotit të Madh. deri më atëhere "në pritje" brenda grumbullit të "këngëve kombiare" dhe kolonia e Bukureshtit thjesht ja vendosi "mbi pjatë" për ta zgjedhur në momentin e duhur. duhet që të ishte më përpara i projektuar shpirtërisht. S Simbolet e Ismail Qemalit për të mos bërë diferenca me kultin e tyre. në publik. se duke udhëtuar prej Skelës në qytet. në kuadër të zgjedhjeve për deputet në parlamentin osman.

ishte si të thuash i përgatitur qysh herët për një jetë mërgimtare. Dhe për këtë kërkohet guxim e vetëmohim. një nga institucionet arsimore më të njohura në vend. sulmeve verbale apo kërcënimeve me vdekje që mori disa herë. por aq edhe një zgjedhje që ai e përqafoi për të qenë në gjendje të mbronte idetë e tij dhe për të mos bërë kompromise kur vinte puna te e vërteta dhe te e drejta. Para disa dhjetëvjeçarësh të merrje një diplomë universitare ishte një arritje. Në shtetet ku ekzistojnë liria e shprehjes dhe ajo e organizimit kolektiv. sepse e kupton intelektualin si një shtresë. ushtron presion. Po të përdorim një metaforë të një ikone të intelektualizmit. intelektuali. Në kuptimin e dytë. detyra e intelektualit duket e rëndë. dallimi i intelektuali nga qytetarët e tjerë tashmë nuk është sipas asaj që ai bën. popullin. Saidi u bë një nga kritikët më të mëdhenj të Arafatit. por edhe i udhëheq të tjerët për zbatimin e kësaj. Po të përdorim një metaforë të një ikone të intelektualizmit.. dhe për këtë qëllim shumë individë arsimohen dhe specializohen në këto fusha. Ai jeton për çështjet publike dhe këto janë për jetike për të. e ka bërë këtë kategori gjithmonë e më të gjerë e të kudondodhur. mobilizon. por edhe midis arabëve të krishterë të zonës. Pozita e të mërguarit ishte për Saidin sa një fat që iu imponua. shumëkush mund të botojë opinionet e tij si libra. që t'i dëshmojë tërë botës që është intelektual dhe çfarë intelektuali se! Intelektualë kemi shumë. Rënia e vlerës kulturore e simbolike e intelektualit vihet re me mbipopullimin e kategorisë. teksti i të cilit ishte një turp i vërtetë dhe duhej t'i kishte bërë të skuqeshin. Sipas një thënieje të njohur. madje e rrezikshme. Të gjithë që i përdorim këto teknologji jemi bërë mobilizues të opinionit dhe nga pak intelektualë. stilit të tij dhe guximit që ai ka. që si Don Kishoti përpiqet të ruajë një frymë idealizmi në kohën tonë të maskarenjve. por nuk është e pamundur. Edhe pse i zhytur në çështjet që shqetësojnë shoqërinë e tij. në emër të parimeve universale. të përpiqet bashkë me ta. filozofë. ai specialist që punon për krijimin e bombës atomike është thjesht një shkencëtar. të tjerë kanë kërkesa më modeste drejtorësh dhe ndonjë tjetër nuk lakmon diçka më shumë se ndonjë dekoratë apo çmim të republikës. gjë që i bënte të ndjeheshin disi të veçuar jo vetëm midis çifutëve e arabëve myslimanë. firmosën para ca kohësh një peticion. gjithkush mund të komentojë ngjarjet publike në rrjetet sociale virtuale. gazetarë etj. Ai u bë zëri më i njohur në SHBA i çështjes palestineze dhe u zgjodh për ca kohë si anëtar i pavarur i parlamentit palestinez në mërgim.REFLEKSION A E diel. detyra bëhet më e lehtë. Sovraniteti palestinez. të Zhan Pol Sartrit. Sot ne kemi nevojë për inxhinierë. Familja e Saidit ishte në gjendje të mirë ekonomike dhe ai mund të konsiderohej i privilegjuar në shanset e jetës.22. E thënë thjesht. gjëra këto që i mundësonte një karrierë akademike dhe një jetesë komode në SHBA. apo pseudonimin e vet në komentet për një artikull të një gazete virtuale. Publicisti dhe studiuesi Sulstarova na e sjell në një optikë shumë të këndshme sa i përket pozicionit të tij të intelektualit. Shumëkujt i pëlqen ta gëzojë këtë status. artistë. Edhe pse i zhytur në çështjet që shqetësojnë shoqërinë e tij. në mënyrë që të vazhdojë të luajë rolin e vet kritik. apo kategori. I ati mbante edhe nënshtetësi amerikane dhe kishte degë të sipërmarrjes së tij edhe në Egjipt. në emër të asnjë lloj përkatësie përveçse ndërgjegjes së tij. Partitë politike kanë filluar të garojnë se cila do ta bëjë më të gjatë listën e intelektualëve që i mbështesin për këtë apo atë çështje dhe që harrohet brenda disa ditëve. kojë me njerëz nga shtresa të ndryshme. intelektuali është gjithnjë i mërguar. beteja e intelektualit zhvendoset në mërgim. Edhe në statusin e mërgimtarit. ky i fundit mund të përkufizohet në dy mënyra. Opinionisti mund të na flasë përnatë nga disa ekrane televizioni njëherësh. Intelektuali nevojitet që të jetë një misionar dhe një shembull për t'u ndjekur nga të tjetër. Saidi zgjodhi të mos identifikohej me politikën e jashtme të vendit të tij. e gatshme që të vërë aftësitë intelektuale në shërbim të pushtetit për ndonjë përfitim apo privilegj: ka disa që u vardisen kryetarëve të partive për ndonjë vend deputeti. por mbrojtës të vërtetës. shkrimtarë. sot pasja e saj është kthyer gati-gati në një të drejtë që duhet ta ketë gjithkush. Feja që trashëgoi nga familja ishte protestantizmi. Saidi. Kjo për të nuk do të thoshte aspak përkrahje për Arafatin dhe OÇP-në kurdoherë dhe në çdo rast. kemi shumë pak! Që të vëmë pak rend në këto shënime për intelektualin. Të gjithë këta quhen intelektualë. mësues. kombin apo njerëzimin. Sigurisht që po ta shohim në këtë mënyrë. Pas marrëveshjes së Oslos të vitit 1993 për krijimin e Autoritetit Palestinez. por kur ai shqetësohet për efektet që mund të sjellë krijimi i tij për njerëzimin dhe merr vendimin që të firmosë një peticion kundër përdorimit të ar mëve bërthamore. Disa akoma enden fshehurazi nëpër botë. poshtë apo krahas emrit të autorit. Në pamundësi për të luftuar në vendin e vet. Gjithashtu zgjerimi i mundësive të ndërveprimit publik të qytetarëve si pasojë e formave të reja të teknologjisë së informa- Eduard Said Eduard Saidi Intelektuali i vërtetë nuk e ndan jetën e tij nga veprimtaria publike. . kritikut palestinezo-amerikan Eduard Said. atëherë ai kthehet në një intelektual. Bota e lirë është plot me shkrimtarë të mërguar prej botës së robëruar. në mënyrë që të vazhdojë të luajë rolin e vet kritik. 29 Shtator 2013 ARGUMENT Më 25 shtator u mbushën dhjetë vjet nga ndarja prej jetës e Eduart Said. Jo më kot kandidatët e parë për të qenë intelektualë janë shkrimtarët dhe gazetarët. dhe çdonjëri mund të ndërmarrë një fushatë për nënshkrime peticioni në Facebook. që do t'i përmbahemi në vijim. Ndoshta kaq intelektualë. për shkakun se ai besonte se në negociatat Arafati ishte dorëzuar para kërkesave të izraelitëve. poetë. Mënyra e dytë për ta përkufizuar intelektualin është si formues dhe mobilizues i opinionit shoqëror për nga vetë kapitali kulturor dhe aftësitë që ai ka në një fushë të caktuar. që vazhdojnë të shkruajnë dhe të mbrojnë kauzën e tyre edhe pse regjimet e vendeve të tyre ua kanë penguar apo minimizuar kontaktet me publikun e gjuhës amtare. intelektuali. Saidi u bë një i mërguar. por me sa më pak mund e djersë dhe duke e pasur fjollë me të fuqishmit. NGA ENIS SULSTAROVA Mërgimi i intelektualit Asnjëherë mos e vendos solidaritetin përpara kritikës. Mbi 100 intelektualë. por aq edhe një zgjedhje që ai e përqafoi për të qenë në gjendje të mbronte idetë e tij dhe për të mos bërë kompromise kur vinte puna te e vërteta dhe te e drejta. familja e gjerë e Saidit u shpërnda nëpër Lindjen e Mesme. ndërsa e ka zvogëluar statusin e saj. Kur fillon e mendon për ndonjë intelektual publik që mbron në vijimësi dhe me vetëmohim ndonjë një "çështje të humbur". Intelektuali tregon problemin. të vijnë në mendje dy apo tri emra. Mënyra e parë është "strukturore". Kjo zgjedhje e vuri atë në një pozitë të veçuar me pjesën më të madhe të kolegëve akademikë. në emër të asnjë lloj përkatësie përveçse ndërgjegjes së tij. pasigurinë e arbitraritetin e kampeve që po përjetojnë prej disa brezash shumica e palestinezëve. Në këtë vend ndoqi karrierën akademike dhe u bë profesor i letërsisë së krahasuar në Universitetin e Kolumbias të Nju Jorkut. Ai nuk u lëkund në pozicionet e tij as përpara etiketimeve si "profesori i terrorizmit". por sipas etosit universal. mendon për zgjidhjen. të komuniEduar d Said Eduard cionin e ka rutinizuar punën publike që më parë e kryente intelektuali. Edhe pse qytetar amerikan dhe i mbrujtur qysh herët me kulturën elitare evropiane. intelektuali duhet të dijë të tërheqë të tjerët me fuqinë e fjalës dhe bukurinë e shprehjes. mjekë. jo më shumë. të shoqërisë moderne. për të mos u diktuar nga vrasësit që mund t'i arrijnë edhe në mërgim (Selman Ruzhdije është më i njohuri ndër ata). shumëkush mund ta verë emrin. me lobin e fuqishëm çifut dhe me pjesën më të madhe të opinionit publik. por të solidarizohej me çështjen palestineze. Zgjerimi i arsimit dhe lindja e shoqërisë pasmoderne të shërbimeve dhe informacionit. ta thërrasin "intelektual". ka pasur dhe ka çdo brez njerëzor i një shoqërie. fati i Saidit dallonte. mend. Pas krijimit të Izraelit dhe luftërave të tij me shtetet arabe. është njëkohësisht i distancuar nga grupimet e ndryshme. pra zëra moralë që i thonë të vërtetën në sy pushtetit. Angazhimi i Saidit me çështjen palestineze ishte një zgjedhje për tërë jetën. të cilin këtu po marrim këtu si përfaqësues të intelektualit. Gjithashtu. këtij personazhi shumë interesant të mendimit ndërkombëtar. edhe pse nuk përjetoi skamjen. që u pasuan nga mërgimi i palestinezëve. shoqëria moderne varet shumë nga prodhimi i dijes dhe përdorimi i saj. detyra bëhet më e vështirë. popullin. për çfarëdolloj çështje apo teme që t'i vijë ndërIntelektuali i vërtetë nuk e ndan jetën e tij nga veprimtaria publike. intelektuali është gjithnjë i mërguar. kurse familja bërthamë në SHBA. Aty ku këto liri nuk ekzistojnë. sepse fillimisht intelektuali duhet të luftojë për këto liri. që sjell dhe zhvlerësimin peshës që ka çdo intelektual më vete. kombin apo njerëzimin. që është detyra e intelektualit. Atij i duhet të zbresë në rrugë. Ai jeton për çështjet publike dhe këto janë për jetike për të.. N ë Shqipëri intelektuali është një nga kategoritë shoqërore më të abuzuara. Saidi qysh herët u largua nga Jezulemi për t'u shkolluar në shkollat elitare evropiane në Egjipt dhe më pas në SHBA. me vetë politikën zyrtare të shtetit. sepse intelektualit i duhet që t'i shfrytëzojë ato për qëllimin që i ka vënë vetes. e cila përkrahte fuqishëm Izraelin. Pozita e të mërguarit ishte për Saidin sa një fat që iu imponua. artikuj shtypi apo para mikrofonit të gazetarit në rrugë. është njëkohësisht i distancuar nga grupimet e ndryshme. intelektuali ka për detyrë të jetë përgjithësues në ndërhyrjet e tij publike për të orientuar dhe drejtuar qytetarët për çështje që kërkojnë interesimin dhe angazhimin e tyre. Intelektuali është një kritik i rendit shoqëror dhe denoncues i padrejtësive. Ai u lind në Jeruzalem gjatë mandatit britanik. sepse të guximshmit janë të rrallë dhe shumica është gjithmonë në anën e më të fortit. juristë. Saidi nuk mund të mos ndjehej i mërguar edhe nga atdheu i tij i dytë. kritikut palestinezo-amerikan Eduard Said. Edhe nëse specializimi i tij është në një fushë të dijes. fizikantë.

shpesh shkruajnë për rrethe shumë të ngushtuara njerëzish. për një vëllim me tregime të tij. vepër që trajton kthimin e çifutëve të lashtë nga mërgimi egjiptian. klasore.nga numri i shkuar Ky numër artikullin e vet kryesor ia kushtonte përshkrimit sesi është përcjellë Shqipëria në shekullin e shkuar. Mungonte tregimi dhe kjo përbën një gabim nga redaktori.E diel. universalitet do të thotë që intelektuali të përdorë të njëjtat kritere gjykimi si për kulturën dhe vendin e vet. u përpoq që ta krijonte në muzikë. sepse. nuk mund të ishin gjëra që do të vendoseshin më vonë. Ai shkruan në Përfaqësimet e intelektualit se është përpjekur të ruhet prej grackave të profesionalizmit dhe censurës politike. Saidi mbeti i mërguari i përhershëm. sepse kjo do të thoshte që të mos u drejtohej mediave të tjera. Saidi thotë se intelektuali e ka për detyrë të solidarizohet me grupet e pafuqishme që kanë nevojë për zërin e tij.. Edhe një nga veprat e tij e fundit i kushtohet Statusi i mërgimtarit nuk do të thotë që intelektuali nuk solidarizohet. Edhe pse i angazhuar thellësisht me çështjen e popullit palestinez. Nga fundi i jetës. Me këtë ai kërkon të na kumtojë se intelektuali duhet të dalë nga kufijtë e profesionit të tij. Shpeshherë problemet publike paraqiten nga pushteti si probleme teknike që kuptohen e zgjidhen vetëm nga specialistët e fushës dhe kjo bëhet pikërisht që pushteti të realizojë qëllimet e veta pa dhënë llogari përpara publikut. për të ndikuar mbi opinionin botëror.. Në pjesën e krijimtarisë kishim disa poezi të një autore kosovare Ilire Zajmi Rugovës. Saidi thotë se "Palestina historike" është e humbur. të cilat diku tjetër nuk do t'i kishte. me pasionin e amatorit. Saidi u etiketua si i çmendur. sepse palestinezët janë brenda tij dhe nuk mund të zhduken. Mbi përkatësitë e tij arabe dhe amerikane ai vuri luftën intelektuale për drejtësinë dhe të vërtetën. ishte përshkruar këndshëm. Kjo është ideja e amatorizmit që propozon Saidi: zgjedhja e lirë e një çështjeje publike dhe ndjekja e saj me pasion. Kjo shprehje nderonte vuajtjen e kundërshtarit dhe njëherazi ishte një akuzë ndaj kundërshtarit: si mundeshin çifutët. Kjo nuk do të thotë se ka pasur gjithmonë të drejtë. si anëtar i parlamentit në mërgim ai këshillonte që lëvizja palestineze ta njihte shtetin e Izraelit. tani të bënin të njëjtat gjëra ndaj një populli tjetër? Si mundej populli që u kthye në tokën e tij të lashtë të mos e lejonte fqinjin që të kthehej në vendin e tij? Nga gjysma e dytë e viteve 70. Edhe pse mbeste në stilin e zakonshëm të autorit. qofshin laike apo fetare. Prandaj. Në krahun tjetër. por kështu publikut arab e mysliman i kujtonte se nuk ka një Perëndim armiqësor ndaj tyre. Saidi ka kritikuar diktaturat dhe korrupsionin e regjimeve arabe në Lindjen e Mesme. mbi Moisiun dhe lindjen e monoteizmit. se ndonjëherë nuk ka arritur të shquajë se në një botë aspak ideale. 29 Shtator 2013 MEA CULPA-23 mund të konsiderohet nga autori. apo të largohet disi nga detyrimet që ushtrojnë përkatësitë kulturore. janë shikuar dhe me sa kuptojmë do vazhdojnë të shikohen. Prandaj unë e karakterizoj intelektualin si mërgimtar. mjafton t'i hedhim një sy Fjalorit të Gjuhës Shqipe për të parë se amator është "ai që është i dhënë pas diçkaje me endje dhe dashuri". prej paradigmave teorike të cilat ka mësuar dhe ka ushtruar në punën e tij dhe të ndjekë. të zgjedhësh të duhurën dhe pastaj me zgjuarsi ta përfaqësosh aty ku ajo mund të gjenerojë të mirën më të madhe dhe të shkaktojë ndryshimin e duhur". Në vitin 1996 ai madje deklaroi se Arafati "nuk është president. Asti Papa. por me mungesën e zakonshme të sensit të kritikës. ai kapitalin e tij të intelektualit sa herë që i është kërkuar për të përfaqësuar grupe të shtypura që u mohohen liritë dhe të drejtat nëpër botë. Fatos Tarifa na kish sjellë një shkrim për një nga sociologët më të njohur të kohës sonë. . se pse nuk ishte vendosur kopertina e librit. Në atë kohë.. Shkrimi ishte shkruar shumë mirë. ndërhyrja ndërkombëtare e ndërpreu gjenocidin serb në Kosovë. Së bashku me dirigjentin çifut Daniel Borenboim më 1999 themeloi orkestrën Divani Perëndim-Lindje. në atë mision që ai e quante "nacionalizëm mbrojtës". apo "ekspert" për gjërat që thotë. pra të heshtë përpara padrejtësisë. por kjo nuk e ka penguar aspak që njëherazi të denoncojë atë që ai i quante politikë të jashtme imperialiste amerikane në Lindjen e Mesme dhe mënyrat degraduese e raciste me të cilat paraqiteshin arabët me mediat perëndimore. ai asnjëherë nuk i mohoi të drejtat e popullit çifut dhe asnjëherë nuk i përkrahu teoritë dy-lekëshe të komplotit botëror sionist. me skrupulozitetin dhe pasionin e vet na solli një copëz që sillte në vëmendjen e publikut bektashinjtë e Elbasanit. Kështu. Sepse vetëm zgjuarsia dhe përdorimi i shkathët i gjuhës e i penës nuk mjaftojnë për të qenë një intelektual. që ai e ka fashitur disi prej komfortit të mospërplasjes. guxim dhe mendje të hapur për të mësuar dhe hetuar mbi atë. e ligjshme ose jo. Redaktori i numrit kish shtuar një shkrim të Adrian Kyçykut. mërgimin dhe masakrat. si të mënjanuar. por nuk mund ta fshihte nga opinioni botëror atë po i bënte shqiptarëve. Anthony Giddens. por atij i duhet veprës së Frojdit. Gjithashtu. çështjet publike dhe të mbajë qëndrim për to. Saidi vetë nuk do ta kishte ndërruar Nju Jorkun me asnjë vend tjetër. përbën fakti që njerëz si ai. sepse aty mund ta bësh për vete publikun e vendit më demokratik dhe më të fuqishëm të botës dhe aty ke shansin për ndikuar në rrjedhat e politikës botërore. sado e dhimbshme dhe e papëlqyer të ishte ajo. Ky është "mërgimi metaforik" i intelektualit që përmend Saidi. Saidi e ktheu në një etos dhe e integroi në meditimet që vitin 1994 botoi mbi rolin e intelektualit (Representations of the Intellectual). Sidoqoftë. ai u ndje gjithmonë pa një vend. Një shtet palestinez plot me enklava çifute dhe i rrethuar me mure e tela me gjemba nuk mund të jetë funksional. shkrimi ishte qartësisht i shtjelluar. Besnik ndaj pasionit të tij për një jetë intelektuale.. por u kritikua për këtë nga Fatah dhe organizata të tjera të OÇP-së. Saidi përdor edhe atë të "amatorizmit" për të cilësuar punën e intelektualit. Mirëpo intelektuali nuk duhet ta vejë solidaritetin përpara kritikës. kthimi i refugjatëve dhe një pjesë e Jeruzalemit. sepse ndonëse ajo është e nevojshme për përparimin në dije. sidomos e atyre që janë specialistë për problemin në fjalë që të marrin rolin e "amatorit" dhe t'ua shpjegojnë çështjen dhe rrezikun që ai mbart publikut në terma të kuptueshëm dhe ta bëjë këtë të reagojë. siç e ka titulluar autobiografinë e vet. dhunës apo gënjeshtrës. kombësia e vet. sepse kështu e kërkon interesi i grupit ku ai bën pjesë. Intelektuali publik duhet ta mërgojë "ekspertizën" prej vetes. por po kështu është edhe "Izraeli historik". se Perëndimi është shumë më i larmishëm se sa politikat e shteteve të caktuara perëndimore në Lindjen e Mesme: "Nuk mund ta denoncosh imperializmin amerikan (ose kolonializmin sionist) nga sallat e Bejrutit apo Kajros. Dështimi i marrëveshjes së Oslos ndodhi vërtet siç e parashikoi ai dhe palestinezët e zhgënjyer shpërthyen Intifadën e Dytë. të cilat kishin gjendje poetike të pastra dhe shumë botë nga autorja. por pasi vizitoi Izraelin e Palestinën në vitin 1992. një tjetër figurë e mërguar. si ekzotikë. por realisht zbatuesi me mjete të tjera i pushtimit ushtarak izraelit". Për fat të keq. E habitshme që shqiptarët shikohen. kombëtare. . pasi kishin pësuar jo shumë kohë më parë përzëniet. Ai e akuzoi Arafatin se më shumë mendonte për pushtetin dhe pasurinë e vet se sa për popullin palestinez. Intelektuali duhet të mërgojë në skajet e shoqërisë dhe të kulturës për të formuluar këndvështrimin e tij kritik. siç shkruan te libri Përfaqësimet e intelektualit. një hap që ato vetë do ta merrnin vite më vonë. të udhëtojë sërish në qendër. profesionale. një gabim që besojmë të mos përsëritet në të ardhmen. për t'i qëndruar besnik rolit të vet. jo për t'i ndarë por për t'i bërë që të jetojnë bashkë. Sipas tij. Ai vazhdimisht shprehej se "palestinezët ishin viktimat e viktimave". në mainstream. Prandaj. intelektuali duhet të përpiqet me veten që të pezullojë. Përveç metaforës së mërgimit. për t'i mbajtur ata të painteresuar për çështjet përtej kufirit disiplinor dhe. Ai ka refuzuar të përgatisë dokumente politikash për qeverinë dhe në vend të kësaj ka zgjedhur auditoret e universiteteve.. pa e kuptuar se Izraeli dhe Amerika janë shoqëri të ndërlikuara dhe jo gjithmonë janë me të vërtetë të përfaqësuara nga politikat e trasha ose mizore të qeverive të tyre". por një e metë që mbase nuk kufijtë e vitit 1967. gjinore. ku muzikantë çifutë dhe palestinezë luajnë së bashku muzikë klasike. i paarsyeshëm etj. por duhej të ishin diskutuar dhe vendosur në bisedime. herët a vonë do të jetë i nevojshëm një rregullim i përbashkët i përshtatshëm për të dyja kombet. apo fenë islame si diçka monolite. Pushteti me këtë tregon mospërfillje ndaj njerëzve të thjeshtë "që nuk marrin vesh nga kjo punë" dhe është detyra e intelektualëve. për përfaqësimin e tij dhe se çdo akt përfaqësimi është një akt solidarizimi. Profesor Josif Papagjoni kishte shkruar për edicionin e fundit të "Butrinti 2000" dhe zhvillimet e tij. sepse ky metropol kozmopolit atij i jepte mundësitë. Saidi së paku tregoi guximin vetjak për të shkuar kundër rrymës. laik e demokratik për çifutët dhe palestinezët. për të rrokur përvojat dhe këndvështrimet e kulturave të tjera. Saidi ka refuzuar që të punojë si analist vetëm në një media. një inxhinier i vjetër. sepse zgjodhi që të thoshte të vërtetën. apo "jashtë vendit" (Out of Place). sepse me të drejtë ai vërente se po këta shtete që bombarduan Jugosllavinë nuk kanë pasur vullnetin për ta bërë Izraelin që të zbatojë një sërë rezolutash OKB-së për tërheqjen prej territoreve të pushtuara dhe kthimin e refugjatëve. intelektuali ka detyrën të synojë universalen. ka edhe veprime arbitrare që e ndihmojnë viktimën. në fund për t'i ndarë qytetarët nga njëritjetri. në kulturën e përgjithshme shqiptare është ngulitur kuptimi "joserioz" për fjalën "amator". Diku ai ka shkruar se vija e frontit palestinezo-izraelit nuk është në Lindjen e Mesme. por në televizionet amerikane. prej disiplinës. "detyra parësore intelektuale është kërkimi për një pavarësi relative nga trysni të tilla. pa u frikësuar prej akuzave se nuk qenka "specialist". Mirëpo. Fillimisht ai i ishte përkrahës i planit të dy shteteve sovrane. gjuha. Serbia mund të hiqej si viktima e radhës e arbitraritetit të Amerikës. Gjithashtu. Përvojën e tij të mërgimit. si amator dhe si autor i një gjuhe që i thotë të vërtetën pushtetit". Saidi ishte i rezervuar për ndërhyrjen perëndimore në Kosovë në vitin 1999 pa mandatin e Organizatës së Kombeve të Bashkuara. edhe pse mund ta ketë gjykuar gabim këtë rast. familjare etj. Fjala e tij duhet thënë në mënyrë strategjike. luftënxitës. Atij iu ndalua hyrja në territorin e kontrolluar nga Autoriteti Palestinez dhe librat e shkrimet e tij nuk u lejuan të qarkullonin. aty ku ka më shumë peshë dhe krijon efektin më të gjerë: "T'i thuash të vërtetën në sy pushtetit nuk është një idealizëm prej Panglosi: ta bësh këtë do të thotë që peshosh me kujdes alter nativat. drejtuesi i UET u ankua me të drejtë tek redaktori. që besojmë se mund të ishte më i saktë nëse do konsultonte dhe libra të tjerë të autorit që shkruan në dy gjuhë (shqip dhe rumanisht) dhe përbën një nga autorët më interesantë të shqipes sot. ajo është edhe një mjet i pushtetit për të kontrolluar mendjet dhe vullnetet e njerëzve. për të bërë të mundur që kritika e tij të dëgjohet. Henri Çili. po ashtu edhe për ato të vendeve të tjera. që do të thotë të kapërcejë siguritë që i jep formimi. Mirëpo. atë harmoni që nuk arriti ta shikonte në politikën e Lindjes së Mesme. Amatorizëm për Saidin do të thotë edhe që intelektuali punën e tij e hap ndaj një publiku më të gjerë se sa rrethi i ngushtë i specialistëve/ekspertëve të fushës. Megjithatë. Sikurse ai i bënte thirrje publikut perëndimor që të mos e shikonte Orientin.. ai u bë kampion i idesë së një shteti dykombësh. Atë e mërguan nga vetë populli i tij.

vraponin pas teje.….. veç ty në jetë unë kisha me t'kërkue. që do ishin një vlerë serioze. tek librat e tu. ç'ëmbëlsi. Minierë e thellë.e nuk po e bezdisnin fare njëra. E vërtetë. Si një ndër organizatorët e demonstratës të 22 Shkurtit në Shkodër. gra. Afërdita Asllanin dhe veçanërisht Selfixhe Ciun{Colombia] janë nga më të arrirat. Ma e pafundshme ajo ashtë se deti.ka qenë një rol parësor. e tërë ajo turmë elegante e se dielës ose më saktë. të gjithë:burra. Selfixheja e bashkëshorti i saj. POETIN dhe u bëre burim frymëzimi për të: REKUIEM M këtë libër për Ollga Plumbin. Mësova. ku lumturia rron. që të gjithë me kokën bosh.duke u ngritur në këmbë. Xhemal Broja. Kurrë s'mund të pajtohesha me përndjekjen e pafund që u bëhej nga regjimi i Hoxhës. Më kanë mbetur të pashlyera kujtimet nga koha e fëmijërisë. zonjë.me urdhrin tim.. Bashkëpunimi nuk është rastësi.e nxjerrin sheshit të njëjtën maskë.[fra t. nën kujdesin e gjysheve të mira.ish ajo epokë personazhesh tragjikomikë!Pse ishin aq të trembur nga një Zonjë aristokrate ato maska? Ndoshta ishte forca e argumentit dhe logjikës në çdo gjë që shkruaje. pleq të gjymtë. si një shembull i publicistikës . intelektuale e klasës së parë. .ku vetë Botuesi. më të pasurit.për jetën tënde të bukur. Selfixhen.që qëndronte në ballë të mendimit më të përparuar letraro-shoqëror të kohës." ASAJ QE ANDRRES SIME I NGJAN ……… Kaloi koha. të pasur e plot dritë. të bazuar dhe argumentuar me fakte të vërteta e të pa diskutueshme. pas deklarimit të Xhemalit kundër vijës së ndjekur nga P. që na e sollën të plotë. kur dy familjet tona. që edhe ti grise ca maska ne një Seli tepër prestigjoze në kryeqytet? Ato të ndiqnin. Mikja ime e shtrenjtë. Për të qarë e për të qeshur. Globus R. Se librat që shkruan a zgjedh njeriu. Kështu filloi rrugëtimi ynë i gjatë nga Klubi i gocave të shquara të shkollës Pedagogjike. e quajti:'Elena Gjika nga Përmeti" 'Ish në dituri si deti. Sikur buzëqesh e rrugën çan me mue… Edhe njëqind herë rasti po të ishte dhanë. gjen vokacionin tënd. që e bën atë më të bukur për të gjithë Po ta shohësh thellë. ndoshta më e heshtura. Kaluan vite. si publiciste nëpër udhët e Atdheut nga Konispoli në Fierzë! Fillimi qe koha. të grish që të futesh në një botë.. nënë e baba për Darinën e Laurën.. Të kujtohet Drita. Edhe nuk vdes.edhe këtë radhë. e urta dhe e mira Dritë. ……."Seksi i Shpërfillur"dhe"Intervistë me historinë" ashtu si edhe tregimi :"Maskat'e Gianfranco Draghit. që do të na udhëhiqje me dashamirësinë e pafundme. si fëmijë kisha një tërheqje e përfytyrim të veçantë për njërën nga motrat Ciu.vajze ngjalli shpresë e gëzim në radhët e letrarëve dhe lexuesve shqiptare. në ditët tona. përjashtohen si armiq të Partisë. ç'dashamirësi e ç'dashuri! E si puthen!Dy maska .ma shumë të shtohet eti N'te pasqyrohet qielli në kthjellim. inteligjencën e shquar. Maska t. Siç kujton Selfixheja "shkruanim tepër të ndrojtura". portretet që ravijëzove në . e cila filloi të shkruajë në moshën 17 vjeçare. sa të kënaqur ishin që po takoheshin. ku jetuan në kushte çnjerëzore. Kështu e shohim edhe ne. si rrëfime të vetvetes. Ndërsa Xhemali kalon në ilegalitet.të qëmtuara me kujdes nëpër arkiva e biblioteka.." Në vend të veçantë në krijimtarinë e S. maturantja Drita Shundi. në këtë libër analizon me thellësi gruan shqiptare. nuk janë gjë tjetër veçse dritare të shpirtit. Më poshtë vijon një shembull i rrallë kur ndjek thënien filozofike të popullit.të lyera në masën e duhur. me të cilën do të krenohej çdo Komb. ka ditur të ngrerë piedestale për gruan shqiptare. e bukur. po të studioheshin në fakultetet e gazetarisë. që takohej shumë dendur në faqet e gazetave të kohës i përkiste Selfixhesë.e mençur.[fragment] -Perse-i thashë rastisëm në një kafene? E di që njerëzit më bezdisin.Duke u njohur me krijimtarinë e saj të më vonshme.K. Edhe pse artikulli është disi panegjirik dhe kjo lidhet me sa duket me një afërsi shumë të madhe të autores me të ndjerën.që shkrihen në një të vetme.që plot visare ndryn Pallat prrallor. po edhe në historinë e emancipimit të tyre. me kaçurrela të verdha dhe sy te kaltër si xhami. pjesë të zgjedhura të Dora d'Istrias.drejtuar udhëheqjes së partisë. të njëjtën maskën sensuale?' -S'është e mundur klitha i pezmatuar. E për të mos ardhur shumë rrotull . një nga shpirtrat me të pastër të kësaj bote. plotësohet portreti me elementë të reja. S'asht andërr kjo.KUR ZEMRA FLET. ndaj çështjes së Kosovës dhe Promemorja e Selfixhesë lidhur me shkeljen e parimeve bazë të të drejtave e lirive të njeriut. Ky shkrim u ndoq nga shumë të tjerë në revistat"Bota e re" "Diana" "Java"e gazetat' Drita' . si ndoca manekinë të mjerë!"…..si krijuese e talentuar dhe plot personalitet e me mendime të pavarura. me veshjet e këndshme mëngjezore. plot nder e dinjitet njerëzor. po mbetet një flakë e pashuar shpirti. Ajo provohet veç njëherë në jetë. përkthyese dhe krijuese e nderuar. Sefixhen e arrestojnë.qenë ndër të parët anëtarë të saj. po me një fuqi tërheqëse në vështrimin e zgjuar e të menduar. ashtu siç . Maska t Maskat Edhe në përkthimet e ORIANA FALLACIT. Për gjithë ata që kanë dashuri.as plaket kurrë si për çudi. hoqën maskat dhe më vështruan. po që ishin pasqyrë e shpirtit të saj të trazuar.'" Drita dhe Drago Siliqi është e"RINIA E NJE SHQIPTARE". më e ngushta udhë e jetës. përpjekjet e saj të gjithanshme për të dalë nga vorbulla e obskurantizmit në dritën e civilizimit.e s'mund të të flas? -Njerëzit?-tha e përkulur nga unë. që as vdes as plaket. të gjithë ata persona të shoqërisë së lartë.e ulërinin: zonjë. zotërinj! E ja. të shanin. të kaltra me doreza të bardha. u rrit larg vështrimit përkëdhelës të prindërve. Andërrat rinore Në një fytyrë të vetme m'u shndrruen mue Unë s'e harroj kurrë ditën pranverore. Në Janar të 1947 u internuan në shkrepat e Kurveleshit. ku të mbyt era e pseudo artit. që kinset sot po mundohen ta fshehin dhe ta harrojnë në turravrapin e tyre drejt sipërfaqësores. Drita Siliqi zonjë si në skenën e një teatri absurd. Poezia e parë u botua me 28Nentor 1935.. kishin shtëpitë afër në plazhin e Durrësit e kalonin bashkërisht pushimet e gjata të verës. Kur sytë e mi panë dy sytë e tu… ……… Ti çdo minutë tashti më dukesh pranë. S'mund t'a duroj një hipokrizi të tillë! -Asqë e vlen të dëshpërohesh për gjëra kaq të parëndësishme.si në një takim. kur si studente shfletoja shtypin e viteve"35"se pseudonimi Colombia. Penda e zhdërvjellët e Drita Siliqit. kur ti e gjete princin tënd. Si mund t'i durosh? Ç'sy të përzemërt.…Me 23 Mars 1946. Fati na bashkoi qysh nga adoleshenca. kur ti u prezantove në grupin tonë të klasave të ulëta. Nuk vdes.. Ja më në fund i gjeta edhe unë fjalët magjike për profilin tënd. 29 Shtator 2013 Një shkrim i realizuar me shumë ndjenjë nga autorja për një emër të dashur... veçse mbolle respekt e zgjove dashuri të përjetshme në zemrat tona të njoma . E ndjera Drita Siliqi ishte një publiciste. e brishtë qe ajo kohë e rinisë së hershme e dashurisë. me zonjat me buzët e kuqe. Unë.24. Nuk the shumë fjalë. --Jo ulërita .të ofendonin. thellë .tjetrën. evidentoi: "Publicistja e njohur.është e hershme. Kjo e re që pati kapërcyer drotjen e botimit.PROFIL INTELEKTUALI R E diel. trime e rrallë. MIKJA IME E SHTRENJTE.Brojës zë bashkëpunimi me revistën prestigjioze"Bota e re". të cilën Naim Frashëri. Hidhini poshtë.po u jap lexuesve vetëm njërin nga pesë portretet e tua botuar tek libri yt i mrekullueshëm:GRUAJA SHQIPTARE. ç'mirëkuptim. Ky qe edhe fati i jetës.mjaft me këto mashtrime.' lajmotivin e gjithë jetës. Si kritike letrare e studiuese me sens te rrallë përgjegjësie. këtë figurë të rrallë të Rilindjes Kombëtare.që fryn E plagët ma të randa t'i shëron.me mjaft siguri po çante në fushën e problemeve shoqërore…. përshkruhen me ngjyra të gjalla dhe përcjellin te lexuesi mesazhin se roli i gruas në historinë e kombit. krejtësisht të gjallë ashtu si e përshkruan ti: …"Njohja ime me Selfixhe Ciun. Se sheh që janë të gjithë të maskuar? Të gjitha maskat që njihja ishin aty.'Shtypi'.poezi të zgjedhura)..të përkthyera nga ty. si nxënëse e medaljes së artë. Një rreze e vërtetë drite."Sefixhene tënde. Drita Siliqi. siç është edhe emri yt. Milla Vangjelin." Asht dashunia:erë e liri. me flokë valvitëse. ajo i quan poezitë e skicat e para "gati si ditarë. ç'ngrohtësi. atribute që autores sonë 'i humbasin' deridiku në përshkrimin e vet të dashur duke e përcjellë profilin e saj drejt një rekuiemi. Vështro. Po mbas çlirimit. Figurat të shquara të grave. (DRAGO SILIQI.[fra gment] Maskat. tek mësueset e para të Gjimnazit :"Sami Frashëri "e deri te bashkëpunimi i ngushtë. turma e pushuesve me pantallona rozë. për TY. Musine Kokalarin. DRITA NGA EGLANTINA MANDIA u desh një copë herë të mendoja si do t'a filloja këtë kuvendimin tonë të lënë përgjysmë pasi me të vërtet e paskam të vështirë të hedh penelatat për portretin tënd. që ka mbetur në hije në këtë kohë globalizmi. veçanërisht të atyre që lanë gjurmë lapidare në historinë e shtypit shqiptar. është udha e së VËRTETËS. Me themelimin e Partisë Komuniste Shqiptare.. DASHUNIA ……… Asht dashunia:krue i pashterim! Sa herë që pi. personalitet i spikatur.krejt papritur. poshtë të gjitha maskat. mikja ime e shtrenjtë. Dhe Sasha i vogël. e gjen të shpërndarë si fill i kuq. çifti Broja u vu në shënjestër.Dalja e kësaj firme të re. Veç t'i shihje si shtrëngonin duart.e endrrave të përhershme'që Shqipëria e jonë e vogël dhe e varfër të përparonte. e më në zë të kësaj toke.

Francë. Enver Hoxha. zgjidhet kryetar i saj dhe drejton gazetën me të njëjtin emër të shoqërisë. 29 Shtator 2013 IN MEMORIAM-25 Me tekstin e shkrimtarit Visar Zhiti vjen përkujtimi për Zai Fundon. Ndërkaq shëtiste i qetë. në Paris. Mbi ty ne u betuam s'do qëndrojmë pa u hakmarrë. në autobiografinë "Si provova të bëhesha i urtë": E ndiej për detyrë të flas këtu për Fundon. kujtohem.."Të dëgjojmë" prof.. Syri sheh lopë... Austri. ndjej një angushti të madhe Dhe ja pse shkruaj për të nxjerrë nostalgjinë që dallëndyshen e Shirokës ma sjell kaq të zjarrtë. syri sheh qiellin tej. Kuajt duke galopuar hingëllijnë vazhdimisht dielli si një furrë përflaket humnerave të reve. kaluan që kur s'je. Teksa flasim orë dhe orë s'e ndjej kohën që rrjedh vetveten brenda teje aty e gjej gjithmonë dhe bredh nëpër botë nga një vënd në tjetrin me vete mbaj si suvenir diamantët sytë e tu. nuk të kam parë prej vitesh baba larg andej-këtej në mërgim KUJTOJ TOKËN MËMË Vetëm stepë. mik i dashur.Të kujtojmë Llazar Fundon. që iu mungonte jo vetëm pastorëve myslimanë.. Dhe ja ç'tregojnë bashkëvuajtësit e tij. Nëse 7 dekada më parë e nxorrën nga jeta. bashkëpunëtor aktiv me Luigj Gurakuqin. Përktheu nga italishtja A. Në fillim ky ishte komunist. Rusi. do të gjejmë dhe beteja për Evropën. dhi Kujtoj atdheun larg në Mongoli Me një krrabë të gjatë vrapon një bari kullot kopetë si në Shqipëri. të gjithin... Shkurt.Një portret të Zai Fundos. Avni. diplomohet për filozofi në Moskë. Dua të shpresoj se përveç meje ka ndonjë shqiptar në botë që e kujton? 3 . larg në Korçë. ideatori i Europës së Bashkuar. Në Ventotene ishte afruar në mënyrë të natyrshme me ish-komunistët dhe socialistët. i bukur e i drejtë. pa një drejtim. Kur nisi era e spastrimeve të mëdha. Por po të shtyhemi më thellë. Po kush ishte ai që vranë në atë shtator të hershëm? Zai Fundo. duke kërkuar tek tekstet antike qetësinë e shpirtit që ia kishte marrë dështimi i përvojës së tij komuniste dhe që nuk e gjente gjëkundi. na jep një tjetër mik i tij. përtej kishte ditë si këto. Kur ra qeveria e Nolit më 1924. futet në shoqërinë "Bashkimi" dhe pas vrasjes së Avni Rustemit. mërgoi në Itali. por prej qytetarëve të saj. Në Vjenë u lidh me Federatën Komuniste Ballkanike. me flokë bjond që ia merrte era. po edhe intelektualëve.. atëhere. ia thyen eshtrat me porosi të diktatorit të ardhshëm. DIMËR NË MOSKË Bora me flokë të dëndur mbulon kupolat e Kremlinit ky peizash i bardhë. Ndërkaq gjallërojmë një aspiratë. Studio në Liceun France z në Selanik dhe pastaj për drejtësi në Sorbonë. zgjohemi e flemë si hajdutë? Sa më pik ky zë misterioz! Kështu foli Zarathustra Të mos zvarritemi si lypsa në llum dhe në vënde përulëse duke u ngushëlluar me fjalët "Kështu foli Zarathustra" dhe një dorë e fortë më ngre lart me forcë Tungjatjeta Zarathustra mirësevjen Mbinjeri. përkthyem këto poezi të tij nga italishtja. ata vranë qysh në fillim filozofinë për një Evropë të Bashkuar. me të cilët fliste shpesh për mallkimin e regjimit të Stalinit. Në Ventotene u bëmë miq. Qysh prej asaj kohe ai u bë një antikomunist i vendosur. ku bënte pjesë dhe KONARE-ja dhe Komiteti për Kosovën. kur vajti EUROPIANI I VRARË në Rusi dhe e pa me sytë e tij se ç'ishte në praktikë komunizmi. në Rilindjen evropiane.. u njoh me partizanët komunistë duke u thënë kush ishte dhe që po vinte të luftonte me ta. jo. Fundo ishte bërë komunist në Paris gjatë studimeve universitare. dimërore. i kristaltë më çon në Korçë larg fëmijë. Gjermani. Oh. atë ndjesi ku paska pasur dhe shqiptarë që paskan lënë një gjurmëz drite. Interesohet për krijimin e një partie komuniste në Shqipëri dhe punon për grupin komunist të Korçës. I kishte shpëtuar arrestimit dhe kishte rihyrë në Moskë ku punonte në Internacionale..Paris. Ishte a s'ishte dyzetë vjeç. të asaj çka ai përfaqëson. kishte krijuar lidhje me jo pak kundërshtarë të Stalinit. gjithandej në mbretërinë e stepës zbardhëllon nata e dimrit. copëza jete. me origjinë nga Voskopoja.. një figurë interesante të historisë sonë në gjysmën e dytë të shekullit XX. pasi e kishin torturuar egërsisht. Lazar Fundo zbriti në bregun puliez. 45 vjeçar. dhe kur Dimitrov ishte arrestuar pas zjarrit në Rajhshtag. Zhiti FALEMINDERIT ZARATHUSTRA Ndjehem i këputur si ariu që shtriq putrat Në mëndje më vijnë fjalët "Kështu foli Zarathustra" Shkoi ai andej lart në mal mbi shkëmbinj e troje guri Po përse e le kënetën o i madh Zarathustra po përse e lëmë atdheun  Vijon në faqen 24 . im atë është zhdukur nga sytë dhe zemra më rrëshqasin lotë përzihen njerëz karroca makina por unë asgjë s'dalloj përreth babanë tim e mbështjell toka sot ky shpirt në heshtje vuan. Hasan Prishtinën. Mirëpo. Duke vrarë Fundon. Tajar Zavalanin. Moskë 1930 PËR TY E. Fundo ishte në Berlin si një nga bashkëpunëtorët e tij.. Dhjetë vjet. sepse kemi qenë miq për disa vjet. sado të vjetra qofshin ato... AVNI RUSTEMI Ti ngrihesh kaq superb dhe përballë na shfaqesh më i lartë për ne se kjo kulla Eiffel. Larg nga atdheu S'e di ç'dua në Mongoli. POEZI NGA ZAI FUNDO Botohen për herë të parë dhe nëse ballin nuk munda të ta puth përulem me nderim nga këtej. Në nderim të Zai Fundos. lindi në Goricë të Korçës më 20 mars 1899. po aq sa ç'ishte dhe antifashist i betuar. por ti jeton ato fjalë mbi varr më janë gdhëndur në zemër. Me asgjë nuk do t'i këmbeja edhe mbret po të më bënin.P E diel.. Më pas shkoi në Bashkimin Sovjetik. u vu pas murit dhe u pushkatua. pra ortodoks. ___________ * Fan Noli PER VDEKJEN E TIM ETI Mëngjes mbytës më duket dhe zemra më ther dihat Nga Korça mbërrin lajmi babai im i dashur nuk jeton babai im kaq i mirë tani s'do të jetë më me ne dhe unë që shumë të desha nuk kam mundësi të të hedh një grusht dhé Eci nëpër rrugën e gjërë në këmbë. e largët. ma dërgon në shtëpi tek të afërmit sepse zëmrën e kam Korçë vetëm trupin . një porosi të hershme.. sepse e quante komunizmin shpëtim të njerëzimit dhe model të barazisë e të humanizmit. i shkroi një letër Fan Nolit: 'Pandeha se komunizmi ishte si Krishti.. Kthehet në atdhe si jurist. dele.. mendësinë.. të luftëtarëve dhe martirëve. të gjetura nga profesori italian Giovanni Falceta. Pas 8 shtatorit kur u lirua dhe grupi i fundit i të internuarve të Ventotenes. është detyrë ta sjellim në kujtesën tonë kolektive. kaloi në Shqipëri. Dhjetë vjet në mërgim. Fundoja .. hulumtues pasionant i jetës së Zai Fundos PERSONAZH NGA VISAR ZHITI E pushkatuan në shtator të vitit 1944. nuk janë pak Dhjetë vjet në mërgim Dhjetë vjet që ti s'jeton… Ëndrra e madhe për atdhenë na mban në jetë na lumturon U betuam mbi varrin tënd u betua Shqipëria. në kulmin e burrërisë. Zai Fundo NGA MËNGJEZI NË MESNATË Nga mëngjezi në mesnatë kur dremit i tërë qyteti për tokën mëmë mendoj Më trallis ajo. komunist besnik. Zëmrat tona patriote shpata u bënë për Shqipërinë Prandaj larg atdheut.. lejla. Shqipëria është në Europë jo vetëm prej hartës. angazhimi i tij politik kishte arritur përtej Shqipërisë. Avni. dëshmi të shkëlqyer dhe të dhëmbshme. Sa ndjellës manikyri në ato gishta kaq fine.. luanim me topa bore nuk e dinim që matanë. të cilët ishin futur në politikë vetëm së fundi. Ishte më autoritari nga gjithë shqiptarët. s'dihet në ç'ditë. Duke qenë se besimit të tij i shtohej inteligjenca dhe njohja e jo pak gjuhëve. 2. V. ai. Ai i përkiste një familje tregtare.25 vjeçari që gëzonte respekt të madh. derdhëm lotë Bashkë me ne dhe Shkëlqesia* Nuk harrojmë premtimet që bëmë të gjithë mbi Tokën Mëmë fuqi do të mbetesh fli i qetë.. por ai qënka më i keq se djalli'. Bionde elegante trupi i drejtë qiparis sytë lëshojnë shkëndija sytë e tu të mëdhenj. të shtyrë nga neveria për pushtuesin fashist. 1. sa e largët Shqipëria zemra më derdh gjithë atë mall kur rrëshqas mbi borën e ngrirë befas arrij në Korçën e kujtimeve. jep leksione në Lening rad dhe anëtaroset në Kominter n. Më sheh në bebëz ndërsa pi gotën me liker s'të dalin fjalë nga goja veçse sheqer e mjaltë. sepse kishte një përvojë politike të gjatë dhe komplekse. por i edukuar në një atmosferë kulturore liberale në vendet demokratike. dhe ulërin e shfryn Veriu fyelli i bariut meket.. Safet Butkën: Në Ventotene ishte i internuar edhe një profesor korçar me emrin Llazar Fundo. duke mërmëritur me zë të ulët fjalët e Platonit që ishte duke lexuar në greqisht. etj. atje sipër. federalisti italian Altiero Spinelli. dhe këtë herë si krijues.

e në sy. përkthyem këto poezi të tij nga italishtja.. dalë boje. Mbi kufijtë e fustanit të nënës.. afrohet dhe bashkëpunon me nacionalistët shqiptarë. në oborrin e shkollës. mbi shpatë lëkura e djegur do vetëtinte. mbushur histori. I ruajti për motrën ditën e parë të shkollës. Atje.. U shpërndanë rreth meje mijëra buburrecë shatërvanë. Atje do të jetë me bashkatdhetarët e tij. Maria Margaretha Stemmer. Më ngadalë se ikja. të Duçes dhe të Hitlerit. gjëkund s’i ndiej. Pastaj tinëz të rrëqeth e ftohta. Letër e humbur mban fatin që s’e kam. Dhe pastaj të verbohesha thellë. S’e mban sepeti i vjetër. Kthehet në atdheun e sapo pushtuar nga Italia.. bashkë me mikun tjetër të tyre Stavri Skëndo. rrugë pas rruge. netët pa to i mendoj shpesh... që e dinin për trockisht. Derisa e desha. sa vetë syri. Më shumë nga ajo s’do duronte.... kapërcen majtas e djathtas... Këngë e pakënduar kurrë. ndonjë kallëz në fushë të kuqe. Pas rënies së fashizmit Sandro Pertini e mbështeti vëllazërisht Zai Fundon që të rrinte në Romë. Pa ty s’e përfytyroj dot botën. Por po të shtyhemi më thellë. është ngrirja në brinjë thëllimesh. dhe ndonjë lulëkuqe e këputur shenjë orientimi. me Kryezinjtë e Kosovës.. pa mundur dot të mbajmë kthimin. shpesh autori nuk përdor shenja pikësimi si surealistët. qytet antik mbi komo. Kishte shpëtuar nga kthetrat e Stalinit. atë që nuk e ndaj dot kurrë. Dhe lisit me gjethe të vjetra. Sapo kishin ikur. Mesdita në Tiranë është valë. harruar në xhep. Dashuri e thellë.. as të fshehtat e mia. Ikën pa tingujt e këngës së fundit. ata vranë qysh në fillim filozofinë për një Europë të Bashkuar. flutura dhe këngë mjellme. i burgosuri. përvëlim i ciknës së ornamentit rreth shtratit të bardhë. si fruta këputur. Flutura rreth jakës me të qeshurat e çdo moti. dhe syçkat e prishura të trikosë blu. si fustani i mamës. rrahje dhe aromë djerse. kurrize e lule të shtypura.të vdisnin me radhë. Në nderim të Zai Fundos. mëndësinë... Në ditët e ashpra. Vështrimi im aty mbeti. kuti plot arturina. me panik të madh. një qiell me re. fusha e tërë. por dhe me ideologët italianë të Europës së Bashkuar. në çastin e fundit. si pajtonë të heshtur. ndonjë thinja tekanjoze ndër flokë. Pastaj. Dhe shtigjet e grave kërrusur. e pashprehur dot. Liqen i pastër i njollave të brishta. As unë s’e shkrova dot një letër. Kominterni e dënon me vdekje. nga rruga e parë. bashkatdhetarëve. si trishtim fushe. ku do ta vë kokën? Prej vitesh yjet janë pakësuar.. Rrëshqet kilometrat. "Për një Evropë të lirë dhe të bashkuar. Isuf Luzaj. u bashkua me vëllezërit Kryeziu dhe me misionin britanik në Malësinë e Gjakovës. Dhe ëndrrat tona zbardhur. gjumë kolektiv. a sërish e ndjell.. Trikos një syçkë sërish i rrëshqet fustani i grisur.. në atdhe. provoj me gulshe. babai im-një botë erëmirë.. kur ndahem prej saj. Në Kolesian të Kukësit e pushkatojnë menjëherë.. Mes një reje pluhuri. rezistoj mes zhurmës së tyre. sa nja pikë loti. derisa agon. si të jem banor i huaj i një qyteti kinez.26. kush e di se ku. me të cilët Zai. E mori me vete babain tim. Gërshëra preu ngadalë përkushtimin e saj. hulumtues pasionant i jetës së Zai Fundos. P OEZIA AUTOBUSI U NIS Autobusi u nis. Fërgëllonte fustani. qiell i përvëluar në muzgun me shi. Pasi del kundër Stalinit. por kjo është zgjidhja e saj. bunacë rëre.. për udhët që bëra bashkë me tim atë. si vajtim i gjatë. As shtjellat e tymit. me gjumin e një tufë dhish. Kërrusem të mbjell lule në një kthinë betoni. gjithsej nëntëdhjetë centimetra.. ndjek ikjen time. kur hapat i hidhja. FUSTANI Fustani i mamës ishte i kohës tjetër.. herë bëhet gri. MËMA IME Mëma ime rri e fundit.. harkimet e ëndrrave dhe ca pika loti Nëpër tegela ngjitur.. gënjeshtër e thënë nga të rriturit. Autobusi u nis Dhe dora ime hark përmbi qiell. as gazmendin si lulkë mbi fustan. largohen për në Bashkimin Sovjetik ai gruaja me të cilën bashkëjetonte. në stinët me shi. As lulet e fikura.. Si një zog ka harruar udhën. dalldisur nën një cohë delikate. kam dashur. Makinën qepëse. nga ëndrrat dhe shenjat. .. I paprekur është aty.. gërryes.. si të qe statuja gjigande dhe sheshi i Shën Pjetrit në Romë. pastaj agon. veri e jug. ndarje e vështirë. derisa e pashë. Puthja e pamundur do zgjohej pas porte. para atij malli. një e nga një.. lidh e zgjidh lule aromë livande Çdo ëndërr u bë. perëndimi i fundit i një qyteti. Ndikon shumë në vullnetarët që do të shkonin në Luftén e Spanjës. edhe pse te unë nuk trokiti kurrë.. aq i bardhë.. Dhe kilometrat e një kombinati që tym pafund prodhonte. etj.. Në xhepin e vetëm. hojet e poreve mbushur drithërimë. një urë mbi lumë. . do té gjejmë dhe beteja për Europën. pas akuzës. Nis punën si mësues gjimnazi. Harta e humbur e detit ndër valë. Ku ajri mungon.prerë me ngut. Po babai im? Autobusi e merr dhe pas xhamit Përqafimet nuk kanë vlerë. gishtërinj lakuar si kënde pa gradë. Kundërmon dashuri dimërore postieri. diku në një anë.". e shkruara e vjetër. Pluhur ose baltë. me vraga përrenjsh në faqe. Mamaja dukej e bukur me atë fustan lulebore. fllad arabeskash do na përfshinte.. e ndoshta po qan. më le në shi. Në këto poezi ka mall atdheu dhe hapësirë euroaziatike. kur të jem e lodhur. në shtator të 1944 kapet nga partizanë jugosllavë dhe i dorëzohet komunistëve shqiptarë. Në copa kujtimesh... nuk di ku gjendet.. larg portit të shkretë në perëndim. por pas një viti EUROPIANI I VRARË hiqet për shkak të veprimtarisë së tij antifashiste dhe internohet në ishullin famëkeq Ventotene. një e nga një. atë ndjesi ku paska patur dhe shqiptarë që paskan lënë një gjurmëz drite. Duke vrarë Fundon. e mori me vete udhëtarin e dashur. së bashku. zhyten pikëllim. Në hijen e lisit të madh në oborr.. te pragu. ditën e parë në liri. pasi u nis ime bijë në ditën e parë të punës. basme dhe një gjeografi të re.. linjat e buta të trupit. Më huton zvogëlimi pak e nga pak. me ëndrra..  Vijon nga faqja xx NGA VISAR ZHITI Më 1933 shkon në Gjer mani. gjithmonë dhe pak. Mund ta ngrejë gjendjen poetike dhe me më pak vargje. Drithërima të më pushtojë. brenda shpirtit tim. Gjilpërat thyhen mbi fustan të vjetër. Mija kilometra larg sepetit. Mija kilometra larg lisit të madh në oborr. Nuk i fus dot ndër tegela dhe linja. Sekrete e numra llogarie.. me erë të vjetër gjethurinash. te fundi i pragut... aty.. Por aty. Jashtë porte rri.. dhe sheshi i Shën Pjetrit në Romë. një këngë e bardhë.. Ernesto Rossi. GJITHMONË KAM DASHUR Gjithmonë kam dashur të marr një letër me zarf e zhubra fjalësh mbështjellë.këtu. kallamishte që fsheh mushkonja. fusha e zbrazur.. Zai Fundo i ndër pret mar rëdhëniet me Partinë Komuniste dhe Kominternin.ku shkelte ai. si pjesë e humbur vegimesh. 29 Shtator 2013 Nga Miranda Haxhia P Kemi shkëputur këto poezi nga një cikël i autores përcjellë për “Milosao”. e shtyn për larg. në Rilindjen europiane. ndërtuar me izotope ngado.i mban ndër gishta. qeliza e fundit e një qyteti. në cep të një kohe tjetër. është mëma ime-një gur i rënduar. të asaj çka ai përfaqëson. Një kartëmonedhë i fut me ngut. Gjithmonë kam dashur ta nxjerr Ta end nga e para. Avlëmendi i mallit. U bë mëngjes. Gjithmonë një autobus largohet. Autobusi u nis. Ne shkelim vragat në vragat e ikjes. tunele thesaresh dhe përralla magjie. Herë duket natë.. dy breshka të heshtura shekullore e bezdia e polenit të vjetër në gishta. me kuaj të vdekur. znj. hartuan Manifestin e njohur të Ventotenes.. U ngrit mundimshëm. dhe kartëmonedha të vjetra. Ishte shtator. Në hijen e lisit të madh në oborr. por shenjë historie për ta nuk jam. njësoj si kodra e shkretë. e zbrazur si një orizore pas stuhisë së shiut. si gjyshja ime që u fik dosido. Jeta matej me copë teke. Fustani i mamës u bë i bukur. më del pa frymë. Muzafer Pipa. Vajza ndarë në tre turne si kategori pambuku në xhepat e vjelëseve.. diku në lirishta. Kombinati ka vdekur. dashuria e tim eti.. shok me Dimitrovin dhe. Iku ngadalë.. humbur. por nuk mundi dot t'u shpëtonte atyre mes të cilëve erdhi të vashdonte luftën për atdhe. që përmban bazën e idealeve për unifikimin e Europës. të gjetura nga profesori italian Giovanni Falceta. Streha e gjatë e godinës rënduar nga qindra fole zogjsh. Shenjë dashurie. në Bytyç. pa kallëzat e grurit dhe foletë e larashëve. Pas draprit dhe kombajnës. Copëzat e petaleve. Mbështjell qiellin e tokën. që bëra unë. Altiero Spinelli. mbajtur me zor.. si Apollo endet. me ca mbeturina vere nëpër gjethe e bar të djegur. me intelektualët e njohur Safet Butka. si pellg i vogël. por ai vendosi të shkonte në një tjetër shesh-beteje. lidh e zgjidh lulet aromë livande Çdo ëndërr e pashë. si të qe statuja e fundit. pa intrigën e kurorës së mbretit. Bota e mbetur pezull.. Adresë e vjetër. ta vazhdonin së bashku luftën. Dhe netët e përhumbura pa gjumë. mbledh bulëza aq të ëmbla meraku. Ike pa frymë.EREDITUS E diel.. nuk je as ti. mes një litari që vërtitet..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->