Peraturan Kawasan Permainan • Kawasan permainan merangkumi gelanggang permainan dan zon bebas.

Dimenesi ➢ Gelanggang permainan adalah sebuah segiempat tepat bersimetri berukuran 18x9m ,dikelilingi oleh satu zon bebas sekurang-kurangnya 3m lebar dan dengan suatu ruang bebas dari sebarang gangguan yang tingginya sekurangkurangnya 7m dari permukaan permainan. ➢ Untuk pertandingan dunia FIVB ,zone bebas hendaklah berukuran sekurangkurangnya 5m dari garisan tepi dan 8m dari garisan belakang.Ruang bebasnya hendaklah sekurang-kurangnya 12.5m tinggi dari permukaan permainan. Permukaan Permainan ➢ Permukaan mestilah rata ,mengufuk dan sekata. ➢ Untuk pertandingan dunia FIVB ,hanya permukaan kayu atau bahan sintetik sahaja dibenarkan .Semua permukaan mestilah terlebih dahulu diluluskan oleh FIVB. ➢ Permukaan permainan mestilah bebas dari sebarang punca-punca yang boleh menyebabkan kecederaan kepada pemain .Adalah tidak dibenarkan bermain di atas permukaan yang kasar atau licin. ➢ Bagi gelanggang dalam dewan,permukaan permainan mestilah berwarna cerah .Untuk pertandingan dunia FIVB ,warna putih bagi garisan dan warna yang berlainan bagi gelanggang permainan dan zon bebas adalah diperlukan . ➢ Bagi gelanggang terbuka di luar ,kecuraman 5mm semeter dibenarkan untuk pengaliran air.Garisan gelanggang yang diperbuat daripada bahan pejal tidak dibenarkan. Peralatan ➢ Peralatan permain terdiri daripada jersi,seluar pendek dan kasut sukan ➢ Jersi,seluar pendek dan stokin mestilah seragam ,bersih dan sama warna untuk satu pasukan.Semasa pertandingan dunia FIVB untuk dewasa,warna kasut mestilah seraga untuk sesuatu pasukan tetapi jenamany boleh berbeza warna. ➢ Kasut mestilah ringan dan mudah lentu dengan tapak getah atau kulit tanpa

dengan syarat jersi baru itu mempunyai warna. ➢ Nombor-nombor tersebut mesti dilekatkan pada tengah bahagian depan dan belakang. ➢ Jersi pemain mestilah bernombor dari 1 hingga 18 terangkum.tumit.pasukan yang disenaraikan terdahulu pada jadual pertandingan mesti menukar jersinya.Lebarnya jalur yang membentukkan nombor-nombor tersebut hendaklah sekurangkurangnya 2cm.maka pasukan tuan rumah mesti tukar jersinya .referi pertama boleh membenarkan pasukan bermain dengan pakaian latihan. Bola➢ Bola hendaklah berbentuk sfera.325g/cm . ➢ Warna nombor mestilah jelas dan muda dibeza daripada warna jersi dan mempunya ketinggian minimum 10cm di depan dan 1cm di belakang. diperbuat daripada suatu lapisan kulit yang mudah lentur dengan satu pundi getah atau bahan yang serupa di dalamnya.Di gelanggang berkecuali . ➢ Warna: Seragam dan cerah ➢ Ukur lilit : 65-67 cm ➢ Berat: 260-280 gram ➢ 2 Pertukaran Yang Dibenarkan ➢ Jika kedua-dua pasukan tiba untuk sesuatu perlawanan dengan memakai jersi yang sama warna . ➢ Dalam cuaca yang sejuk .dengan syarat mempunyai warna dan corak yang sama bagi keseluruhan pasukan dan dinomborkan dengan betul. ➢ Referi pertama boleh membenarkan seorang atau beberapa orang pemain: Bermain tanpa kasut Menukar jersi yang basah semasa selangan set atau selepas penggantian pemain. Objek dan Pakaian yang Dilarang ➢ Adalah dilarang memakai objek-objek yang boleh menyebabkan kecederaan atau memberi sesuatu kelebihan yang tidak semula jadi kepada pemain.corak dan nombor yang sama.30-0. Tekanan di dalam : 0.

➢ Adalah tidak dibenarkan memakai pakaian seragam yang tidak mempunyai nombor yang rasmi atau warna yang berbeza daripada pemain lain. ➢ Bola Dipegang Kesalahan berlaku jika seseorang pemain didapati tidak memukul bola dengan jelas atau memegang dan melambung bola. Kesalahan-kesalahan Dalam Memainkan Bola ➢ Pukulan Empat Kali Sesuatu pasukan didapati melakukan kesalahan jika memukul bola sebanyak empat kali (tidak termasuk bola yang dihadang) sebelum menghantarkannya semula ke pihak lawan. ➢ Menyeberangi Jaring Semasa mengadang.➢ Pemain boleh memakai cermin mata atau risiko sendiri. seseorang pengadang boleh menyentuh bola pihak lawan tanpa mengganggu pemain pihak lawan sebelum atau semasa pihak lawan membuat pukulan serang . ➢ Sentuhan Dua Kali Kesalahan juga berlaku apabila seseorang pemain memukul bola dua kali berturut-turut atau bola itu menyentuh beberapa bahagian badan secara berturut-turut (kecuali pukulan penerimaan bola pertama).

2. Fleksi . Ayun tangan dan kontak bola pada aras pinggang. Kaki dominan di belakang .Servis dilakukan dari bahagian belakang luar gelanggang. Kemahiran ini juga bertujuan untuk menaikkan atau melambungkan bola ke udara.Terdapat dua jenis servis. Tangan memukulke arah sasaran.Kemahiran Asas 1. Pukul pada bahagian bawah bola. S ervis Atas KepalaKawasan kontak bola dalam servis bawah tangan adalah pada bahagian lengan. Kemahiran servis Servis dilakukan untuk memulakan permainan. Pegang bola pada aras atas pinggang. Kemahiran menyangga Menyangga ialah kemahiran mengawal bola yang diterima. Fleksi kedua-dua belah lutut.iaitu servis bawah tangan dan servis atas kepala.

kedua-dua belah lutut. Kedua-dua belah tangan arah ke sasaran. Kedua-dua belah tangan ikut arah pergerakan bola. Kedua-dua belah tangan di atas kepala.Pemain perlu memukul bola dengan tapak tangan dengan kencang ke kawasan pihak lawan. Kontak bola di hadapan dahi. 3. Luruskan siku dan lutut serentak. Fleksi kedua-dua belah lutut. Kemahiran merejam Merejam ialah kemahiran untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. 4. Kontak bola pada lengan tangan. Luruskan kedua-dua belah tangan di hadapan badan. Kemahiran mengumpan Mengumpan ialah kemahiran melambungkan bola ke udara bagi membolehkan rakan sepasukan melakukan rejaman. .

Lompat dengan kedua-dua belah kaki. Kontak bola dengan tangan lurus. Fleksi kedua-dua belah lutut semasa mendarat. Pukul pada bahagian atas bola. .Bergerak ke arah bola. 5. Kemahiran menghadang Mengadang ialah kemahiran untuk menghalang rejaman yang dilakukan oleh pihak lawan.Kemahiran ini memerlukan kuasa otot kaki semasa melakukan lompatan.

.Badan dan tapak tangan menghadap jaring. Lompat dengan kedua-dua belah kaki. Fleksikan kedua-dua belah lutut semasa mendarat. Jarakkan jari-jari tangan. Luruskan kedua-dua belah tangan ke atas. Mata pandang arah pergerakan bola.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful