KAYU terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan barn. an binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika pada masa kini kayu balak telah berkurangan disebabkan permintaan yang tinggi terutamanya di luar negara. .

.Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. arang. Selain itu. turpentine. kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu. dan lain-lain.

PENGKELASAN KAYU Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" kayu di kelas kepada empat kumpulan utama iaitu .

Geronggang. Pulai.KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat ( HHW-Heavy Hardwood). Keruing dan Tualang. JENIS Cengal. Petai. Kekatong. Kumpulan kayu yang lembut Damar Minyak. Merbau. Selayan batu. Sesendok. Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood). Jelutung. Ramin. (SW-softwood) Jelutong. . Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kapur. Nyatuh. Terap dan Terentang. Kempas. Tembusu dan Resak. Sepetir dan Kayu Getah. Meranti. Balau.

perabot. corocok. parket dan perabot KEKATUNG MERBAU RESAK TEMBUSU . venire dan pemegang alat Pembinaan berat. lantai dan perabot Rasuk. lantai. lantai. parket dan panel Kerja hiasan. gelegar. ukiran Jambatan. lantai. pemegang alat.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN NAMA KEGUNAAN KERAS DAN BERAT CENGAL BALAU Kapal. cerocok. rangka pintu / tingkap Pembinaan berat. tiang rasuk. parket. jambatan. kapal. rangka. rangka pintu/ tingkap.

perabot. binding dalam dan panel Gerobok. gerobok. panel dan perabot RAMIN SEPETIR KAYU GETAH Perabot. tingkap dan panel Hiasan perabot. tiang. perabot Pembinaan. perabot Pintu. tiang gelegar. jambatan dan gerabak lori KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI Kekuda. lantai. pelapisan pintu. papan lapis. lantai. cerocok dan pemegang alat KERUING Pembinaan umum. jambatan. tiang. parket. rasuk. lantai. tingkap. panel. landasan.KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS Pembinaan berat. rasuk dan tiang Tiang rasuk. susur tangga dan parket . panel.

lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. Kepelbagaian penggunaannya . perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. la cepat mengecut dan meleding kerana Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. ii.KEBAIKAN DAN KELEMAHAN KAYU KEBAIKAN KAYU KELEMAHAN KAYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3.

BAHAGIAN KAYU DAN FUNGSINYA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful