Franciza

In forma cea mai simpla, franciza este o licenta care ii permite concesionarului sa comercializeze un produs sau un serviciu, folosind marca produsului sau marca fabricii proprietarului.

se disting trei tipuri de francize: franciza industriala care se refera la fabricarea de produse. .2. franciza de distributie care priveste vanzarea produselor si franciza de servicii care se refera la prestarea serviciilor.Tipuri de franciza In functie de obiectul lor.

ii licenteaza brevetul sau marca. respectiv know-how-ul sau. ii furnizeaza asistenta tehnica. .Franciza industriala Franciza industriala permite francizatului atat a fabrica cat si a comercializa produse pe care le obtine cu sprijinul francizorului care ii comunica o serie de informatii referitoare la procedeele de fabricatie.

fara a fi nevoie sa mobilizeze sume in acest scop Dezavantaj  • Francizorul transfera un know how important riscand astfel a-I fi dezvaluit secretul afacerii .Avantaj  • francizorul va proceda in acest fel la extinderea afacerii sale. chiar intr-un teritoriu indepartat.

.Franciza de distributie In cadrul acestui tip de franciza. francizorul poate fi ori un producator care isi comercializeaza astfel produsele. ori un distribuitor care achizitioneaza anumite produse pentru ca mai apoi sa le revanda.

va avea la dispozitie trei modalitati de organizare a activitatii de distribuire: sa alcatuiasca o lista de produse pe care sa o comunice francizatilor care vor face achizitiile. desfasurand activitatea care face obiectul unei central de cumparare. pentru ca. direct de la producatori. sa cumpere in numele sip e seama sa produsele. sa cumpere el insusi produsele in nume propriu sip e seama francizatilor. in conformitate cu respective selectie. mai apoi sa le revanda francizatilor . francizorul actioneaza intocmai precum un comisionar.in acest caz.Atunci cand francizorul actioneaza in calitate de distribuitor.

aici calitatea knowhow-ului fiind esentiala pentru reusita afacerii. in cazul francizei de servicii. Nu mai putin importante sunt insa. care trebuie sa aiba capacitatea de a-si insusi knowhow-ul transmis si de a-l pune in prectica intocmai francizorului.Franciza de servicii Franciza de serviciu este considerate a fi “figura-tipica” a francizei. . si calitatile francizatilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful