Acatistul Sfantului Duh Sfantul Duh - cea de-a treia Persoana a Sfintei Treimi ! Preasfant si de viata facator !

Rugăciunile începătoare: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie! Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie! Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie! Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău. Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, fie voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin. Condacul 1 Veniti toti credinciosii sa preaslavim pogorarea Sfantului Duh. Cel Care din sanurile Tatalui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca si cu niste ape pamantul de cunostinta lui Dumnezeu si invrednicind de harul cel de-viata-facator al infierii si de slava cea de Sus pe cei ce alearga la El intru curatie, sfintind si indumnezeind pe cei ce striga: Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi!

Duhule necuprins cu mintea. si cu judecatile cele de Tine stiute. izvorator de foc. care ai pogorat asupra Apostolilor. Vino si ne calauzeste pe toti pe drumul vietii celei drepte. pogorandu-Se Duhul cel Sfant peste Apostoli si de vapaia lui fiind cuprinsi. Duhule Sfinte. Vino. Vino si veseleste-ne cu imbelsugarea darurilor Tale. care se indeseste pe pamant. Tie cantare Iti aducem. Mangaietorule. Duhule Sfinte: Vino. Vino si aprinde evlavia noastra cea rece si neroditoare.Icosul 1 Ingerii cu fete luminoase in ceruri neincetat slavoslovesc pe Duhul cel Sfant. Vino si risipeste negura necredintei si a rautatii. celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia! Icosul al 2-lea Potir de ploaie datator. Lumina adevarata. Vino. Vino si daruieste un suflet si o inima celor ce cred intru Tine. Vesnicule Soare Neapropiat. Dimpreuna cu ei Te preaslavim si noi. pe Tine Te binecuvantam si Tie Iti multumim. si cu smerenie ne rugam sa fim adapostiti sub adumbrirea Ta cea fericita: Vino. pentru milele tale cele aratate si cele ascunse. Intelepciune Neajunsa. Cela ce sfintesti Biserica si o pazesti pe dansa. Mangaietorule. si intru noi Iti fa lacas. si te salasluieste intru noi! Condacul al 3-lea . Nor purtator de roua si negraita frumusete. Duhule Sfinte. Vino. necazuri si nevoi rabdand cu bucurie pe pamant si pe ape. si te salasluieste intru noi! Condacul al 2-lea In chipul limbilor de foc. Vino si ne impartaseste de bucuria impartasirii Tale. Vino si ne imbogateste cu darul vietii celei adevarate. Vino si primeste ca pe un miros de buna mireasma duhovniceasca lauda noastra. duhovniceasca bucurie. dupa cuviinta datorata Izvorului vietii si Luminii celei nematerialnice. intru lumina si suflare de vant de bucurie-facatoare. chemat-au pescarii intreaga lume la Biserica lui Hristos. Vino si ne povatuieste la tot adevarul. Vino. mantuieste-ne. Vino. Dumnezeule. de mortile cele cumplite nu se spaimantau. in tot pamantul iesind vestirea cantarii lor.

Vesnicule Duh. cu necuprinsa putere a purtarii deasupra apelor si cu infricosata Ta imbratisare ai adus pe toti si pe toate la viata. ci spre a ne impartasi de fericire. Vino. . inainte de sfarsitul nostru. Vino si da-ne sa adormim in pace. Felurime Negraita si Frumusete Vesnica. iar ei. intru dumnezeiasca lumina. Ridica-ne atunci din groapa. Vino. pentru aceasta. frumusetea lumii celei intai zidite. caldura bineinmiresmata. cu toti sfintii. si de a sufletului moarte ne izbaveste. Vino dar. Tu ai chemat la fiinta. cetele de foc ale luminatorilor ceresti . Iti canta: Aliluia! Icosul al 4-lea Prin Duhul Sfant tot sufletul viaza. nu spre osanda. pentru care Iti strigam: Vino la noi. Cu puterea cea mai presus de lume Tu i-ai umbrit pe Prooroci si Apostoli. Preabunule Mangaietor. Care impreuna cu Tatal si cu Fiul toate le-ai zidit! Tu ai impodobit cetele ingerilor de Sus intru lacasul luminii celei neapropiate. Tu. Vino. in ceasul de pe urma al veacului acesta si in cel dintai al veacului ce va sa fie. Preainteleptule Ziditor al lumii. Vino si. Preaadanca Taina! Dumnezeule. Tu i-ai purtat pana in al treilea Cer. Imparateasa a Ingerilor. si te salasluieste intru noi! Condacul al 4-lea O. Din suflarea Ta cea de-viata-facatoare a rasarit. cu cuget neintinat. plini fiind de arzatoare bucurie. ca si in luminatorii cerului. ai zidit neamul omenesc. cu rudele si apropiatii nostri. din genunea cea fara chip.Unind Tu trup si suflet intr-o minunata alcatuire. Tu leai ranit inimile cu frumusetea cea de Sus. toata suflarea Te lauda si canta: Aliluia! Icosul al 3-lea Alfa si Omega. si cu puterea Lui se va scula spre invierea cea de obste toata zidirea. Mangaietorule. Cela ce esti mare in micuta floare. Vino si luminoasa fa trezirea noastra din somnul mortii. cu care aduceau pe oameni la Dumnezeu. Vino si ne arata pe noi zidire noua in Hristos. Duhule Sfinte. Vino. Duhule Necuprins cu mintea. punand in graiul lor indemn inflacarat. Vino. Tu ii preschimbi pe cei pacatosi. facand-o Maica a lui Dumnezeu-Cuvantul. ne indestuleaza cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru. din care izvoraste sfintenia! Tu ai invesmantat-o pe Preacurata Fecioara Maria cu stralucirea orbitoare si neapropiata a sfinteniei Tale. Duhule Preabun si Neajuns.O. Cela ce Te daruiesti noua prin Sfintele Taine. Vino si lumineaza intunecatul meu suflet. Inceputule si Sfarsitule. spre mantuirea oamenilor. cu stralucirea slavei.

Vino. Impreuna-Graitorule cu cei intemnitati. si te salasluieste intru noi! Condacul al 6-lea Salta. Vino. Vino. stralucitoare Biserica soborniceasca a lui Hristos! Asupra ta odihneste Duhul cel Prea Sfant. Vino. si te salasluieste intru noi! Condacul al 5-lea Auzind. Lumina Vesnica. plineste lipsurile. Vino. glasul Tau: "Daca cineva inseteaza sa vina la Mine si sa bea". Preabunule. Vino si ne invata sa ne inchinam Tie in duh si adevar. marita mireasa. slobozeste-ne de orice intinaciune. Duhule Mangaietor. Preainaltule Adevar. improspatandu-i pe copiii Tai cei osteniti. Viata neimbatranitoare. Duhule Sfinte. Mangaietorule. fiica a luminii. si da-ne umilinta si izvoare de lacrimi. Sionule. Insuti dezleaga intristarea noastra! Mijloceste pentru noi cu suspinuri negraite si usureaza inimile celor ce Te roaga: Vino. Vesnicule. Unde vom afla alinare si cine ne va mangaia? Tu. trupurile noastre cele fara de moarte. care tamaduieste neputintele. Curatitorule al pacatosilor. toti cei ce cantam cu umilinta: Aliluia! Icosul al 5-lea Nestricaciosule si Neziditule. Mangaietorule. Vino si lumineaza atunci. . si ne primeste din stramtorarea veacului acesta pamantesc. Fiule al lui Dumnezeu. Aparatorule al celor drepti. daruieste viata celor morti si ii aduce la viata vesnica pe toti cei ce cu cuviinta si cu dreptate striga: Aliluia! Icosul al 6-lea "In lume necazuri veti avea". Dulce Racoare a celor osteniti si impovarati. si lamureste indoielile saracacioasei mele intelegeri. Putere vesnic noua.Vino si ne invredniceste ca sa privim cu bucurie la zorii vesniciei. Nemarginita Bucurie. Trimite asupra noastra raza harului Duhului Sfant. Vino si fa-ne fii ai nestricaciunii. cei care Iti cantam: Vino. Sfanta Maica! Impodobeste-te. ca stralucirea luminii harului Tau sa nu se stinga intru noi. Celui ce impreuna cu Tine are izvor in Tatal. Vino. ca sa nu mai insetam in veac. cu cerurile deopotriva. si uitate vor fi vremelnicele intristari. Preainduratule Duh. Vino. Vino. a zis Mantuitorul. Te rugam astampara-ne setea de viata duhovniceasca si da-ne apa vietii. ca un soare. si se vor risipi toate nalucirile si spaimele. Duhule Sfinte.

invrednicindu-ne bucuriei celei de-a doua nasteri pe toti cei ce cantam: Aliluia! . Mangaietorule. Duhule Sfinte. Mangaietorule. neputinciosi si orbi. ci da-mi a Te chema necontenit. inima noastra sa se plece spre cuvinte de viclesug. ca m-am indepartat de la lumina Ta. cel de-viata-facator. Vino si potoleste cumplita vijelie a tulburarii si a aprinderii. Intoarce din schisme. tulburarile si spaimele duhurilor intunericului. nici in cel viitor". Duhule Sfinte. pana ce lumina Ta ma va lumina pe mine. Vino si tamaduieste patimile trupurilor si ale sufletelor noastre. si te salasluieste intru noi! Condacul al 7-lea "Celui care huleste impotriva Duhului Sfant nu i se va ierta nici in veacul acesta. Pogoara si in vasele necurate ale sufletelor noastre harul Preasfantului Tau Duh. Duhule Sfinte. Vino si odihneste pe cei necajiti de stramtorarile vietii. Vino si da-ne. a spus Domnul. iar intunericul deznadajduirii l-a coborat in cele mai de dedesubt. inima zdrobita. atunci spaima si nelinistea l-au cuprins. Cerescule Parinte! Saraci suntem. Vino. Vino si imblanzeste inima in ziua impietririi si a maniei. ca nu cumva sa fim judecati cu cei neascultatori si cu cei ce lupta impotriva lui Dumnezeu. ca prin rabdare sa mantuim sufletele noastre. vindeca ochii nostri cu alifia Ta. Vino si alina intristarea noastra cu nadejdea vesnicei bucurii. Vino si miluieste pe cei slabanogiti de saracie si de foamete. Adapostul celor prigoniti. si te salasluieste intru noi! Condacul al 8-lea Mantuieste-ma. cu suflarea Ta. Ascultand acest cuvant strain ne cutremuram. Vino si surpa urzelile. asa mi s-a intamplat si mie in ziua intristarii si impietririi cugetului meu. cu vesmant alb acopera rusinea noastra. Vino si cerceteaza pe toti cei care inseteaza de lumina Ta. Ocrotirea sufletului meu. iar pe intai-nascutii Bisericii Tale invredniceste-i sa cante in vecii vecilor: Aliluia! Icosul al 7-lea Cand S-a indepartat Duhul Sfant de la Saul. si goi duhovniceste! Daruieste-ne aurul Tau cel curatit in foc.Vino. eresuri si necredinta pe toti cei rataciti. Vino. Nu lasa. cel imputinat la suflet: Vino si nu ma lepada pentru cartirea si nerabdarea mea. Vino.

Care S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si Si-a intins pe Cruce mainile Sale de Ziditor al lumii. Vino si fii noua ajutator la fapte bune. Vino si da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale. ca in pacate si caderi mi-ai acoperit toata slabiciunea si nimicnicia. canta Tatalui care a iubit. Pentru aceea. toata zidirea. Vino si risipeste nalucirile nascute din pacat. si te salasluieste intru noi! Condacul al 9-lea Atat a iubit Dumnezeu lumea ca si pe Fiul Sau cel Unul Nascut. Vino si innoieste intru mine chipul lui Dumnezeu ce s-a acoperit de neguri. Jalnice sunt toate stradaniile omenesti. Vino si lumineaza mintea noastra in ceasul descumpanirii. Fara de Tine nimic nu putem face. precum asteapta zorii drumetul ratacit noaptea in padure. Vino si pleaca-ma sa iubesc intreaga Ta zidire. Preainteleptule Ziditor al vietii. Fiului care a rascumparat si Duhului care sfinteste: Aliluia! Icosul al 9-lea Duhul Cel Facator de Viata. Mangaietorule. s-a intunecat insa lucrarea bunatatii Sale din pricina negurii greselilor mele. Vino si binecuvanteaza tot inceputul bun pe care il punem. ca sa se risipeasca prin acesta scarbele ce stau sa vina asupra lumii spre pedepsire. la cel pecetluit cu Numele Tau cel Infricosat. Vino dar. Vino si lamureste-ne caile Tale cele neintelese. Mangaietorule. L-a trimis de a rascumparat din pacat si moarte intreaga lume cu sangele Sau! Pentru aceasta. Duhule Sfinte. Duhule Sfinte. Care S-a pogorat asupra lui Hristos la Iordan.Icosul al 8-lea Ca Turnul Babel se prabuseste fericirea pamanteasca. si te salasluieste intru noi! . dar nadajduim ca ne vom mantui prin harul Tau. precum un fulger. Vino si ma invata sa impartasesc durerile straine. asa si eu insetez de razele tale. si lumineaza sfarsitul vietii pamantesti. ca sa nu pier cu totul: Vino dar. si usureaza cugetul chinuit si parjolit fara crutare. in chip de porumbel S-a odihnit si asupra mea. graind: Vino dar. Vino. asteptand libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu. Vino. Vino si daruieste tuturor duh de pocainta. Bunule. Bine imi este mie ca m-ai smerit. cand ma aflam in scaldatoarea Sfantului Botez. Vino.

Duhule Sfinte. Vino si inviaza inimile noastre prin inrourarea Ta. . si fiii si fiicele voastre vor prooroci. Duhule Preadorit. Fulger datator de lumina vesniciei. Duhul Sfant ii insufleteste pe mucenici. batranii vostri visuri vor visa. ca sa nu se raceasca dragostea noastra din pricina prea multor faradelegi. ci cu fapta nemincinoasa si cu nevointa intregii vieti: Vino dar. lamuriti fiind prin ea. sau golatatea. Vino si ne pazeste de ispite peste puteri si de sminteli. avem mostenire nepieritoare in ceruri: ci da-ne. sau foamea. Vino si incalzeste-ne inimile. iar tinerii vostri vor vedea vedenii". Vino. in locul cel de taina al sufletului. sau prigoana. Vino. O. sa Te iubim nu cu cuvantul sau cu limba. Vino si da-ne sa nu cadem in vreme de prigoana si de batjocorire a credintei. faptura cea de tina. da-ne doar o firimitura de la masa fiilor celor alesi ai mangaierii Tale. noi. celor care cu umilinta Iti strigam: Aliluia! Icosul al 11-lea Acolo unde ai rasarit. Atotputernicule Duh. Vino si tamaduieste-ne. Doamne. ca departe de Tine nu aflam liniste si tihna. sau sabia? Daca ne vom lipsi chiar de toate cele de pe pamant. Bunule. sfinteste-ne si ne ridica. Apa Vie. incununeaza pe cei drepti. neuitata e frumusetea descoperirii Tale. inca din viata pamanteasca sa Te vedem cu inima curata. sau nevoia.Condacul al 10-lea Duhul Sfant il naste a doua oara pe om spre viata vesnica. cu preschimbare dumnezeiasca si infricosata cuviinta.dragostea vesnica si atotiertatoare. sau stramtorarea. care se intristeaza pentru vrajmasi si vrea ca toti sa fie mantuiti: ca. Vistierul smereniei si Veselia celor blanzi. sfinteste preotii. Mangaietorule. Vino. Bunule Mangaietor. adancul bogatiei si intelepciunii lui Dumnezeu! Da-ne cununa darurilor Tale . Vino si lumineaza-ne cu stralucirea cea neincetata. si ne sporeste credinta cea atotbiruitoare. Invredniceste-ne. face din paine si vin Insusi Dumnezeiescul Trup si Sange al Mantuitorului. cei care strigam: Vino. fie si doar pentru o clipa. ca niste fii ai luminii sa strigam: Aliluia! Icosul al 10-lea Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu? Scarba. racoreste-ne arsita patimilor. Vino si ne da indrazneala in rugaciune. prin care se preschimba. si te salasluieste intru noi! Condacul al 11-lea Acestea zice Domnul: "Varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul. stralucind ca un fulger. cu harul Tau. Vino.

") si Condacul 1 ("Veniti toti credinciosii sa preaslavim. Duhule Facator de Viata! Incalzeste cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel inghetat intru faradelegi. Vino si intipareste-ne in suflet pecetea darului Tau. ca sa se rusineze de Tine si cel din urma vrajmasmoartea.ca pe o mireasa impodobita. si trezeste in noi setea de viata de dincolo de mormant.. Vino si ia-ne la nunta Mielului. dupa care se zic iarasi Icosul I ("Ingerii cu fete luminoase in ceruri neincetat slavoslovesc. Imparate Ceresc. pentru cei credinciosi si pentru cei necredinciosi si pentru fiii neascultarii: si pe toti aduna-i in Imparatia Sfintei Treimi. Duhule Sfinte. Duhule Sfinte! Primeste rugaciunea noastra pentru intreaga lume. ca impreuna cu Tine pretutindenea este Imparatia Cerurilor.. in sarbatoare. invredniceste-ne prin cununa darurilor Tale sa ne impartasim in Domnul de bucuria vesnica. Vino si umple-ne cu stralucirea dumnezeirii. Duhule Sfinte. Cela ce ierti pacatele.. iar durerea. Vino. aud glasurile Ingerilor si pe Prealuminatul nostru Domn intre alesii Sai. noian purtator de lumina al iubirii celei mantuitoare. apoi rugaciunea: . si te salasluieste intru noi! Condacul al 12-lea Rau nesecat al harului. sa cante cantarea cea noua a nemuririi: Aliluia! Icosul al 12-lea Vad cu duhul cetatea lui Dumnezeu . Mangaietorule. toti cei care strigam: Vino. astfel ca sa fie Dumnezeu totul intru toate. renascuta prin focul curatitor. si te salasluieste intru noi! Condacul al 13-lea O. dimpreuna sa cante: Aliluia! Condacul acesta se repeta de trei ori. Vino si da-ne haina stralucitoare ca zapada a curatiei.Ierusalimul Ceresc . iar lumea. Vino si ne invredniceste sa imparatim in slava Ta cea vesnica. intristarea si suspinarea fug. Vino si aprinde in inimile noastre dorirea vietii veacului celui adevarat. grabeste pieirea raului cu nepatrunsele Tale judecati si ne descopera cum sa praznuim in vesnicie adevarul cel dumnezeiesc. Duhule Sfinte. Bunule.. Vino si ne descopera bucuria Imparatiei ce va sa fie.Vino. Aud saltarea dreptilor la Cina Domnului. Vino. cu chip de soare. noi. si cele ceresti si cele pamantesti si cei izbaviti de iad."). Mangaietorule.

in vecii vecilor. nevoind a veni către noi. împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Purcezător şi Celui de o veşnicie cu Tine şi de o fiinţă cu Tine al Lui Fiu. Amin. întreaga înţelepţire a ochilor. şi soare neapus. Doamne. hrană negrăită şi cu totul nemistuită. întru dragoste. Care au această egalitate şi dumnezeire şi unitate de socotinţă în Trei Feţe. Cela ce eşti întru aceeaşi cinste cu Stăpânirea Tatălui şi a Fiului. Cel cu totul neapropiat. indepartandu-te de oamenii cei intinati. pe care venirea Ta le dăruieşte celor la care vine. Şi pe Tine Te binecuvântez şi Te slăvesc şi Ţie mă închin. pe Care Te-a dorit şi te doreşte ticălosul meu suflet! Vino. Fă-Te mie. Dumnezeule cel peste Toate. Dă-mi răbdare întru necazuri. Dă-mi mie desluşire în gânduri.Duhule Sfinte! Cela Ce umpli intreaga lume si daruiesti viata tuturor. Amin! Rugăciune către Sfântul Duh (a Sfântului Simeon Noul Teolog) Vino. întru milostivire. îmbrăcămintea care străluceşte şi cu totul arde pe draci. . în care ca în nişte dulceţi m-am desfătat. Pune limbii mele frâu. Viaţa cea veselă şi veşnică şi dreaptă. Depărtează de la mine. Tu. Cel ce Te-ai făcut Însuţi dorinţa întru mine şi m-ai făcut a Te dori pe Tine. Fă-Te cu mine un duh. Căci la Tine este viaţa mea. în sinea mea şi către toţi. cea atotţiitoare. si asa sa Te preamaresc impreuna cu Tatal si cu Fiul. fără de mutare. Curăţia care mă spală pe mine prin nestricăcioase şi sfinte lacrimi. fă-Te mie Însuţi toate întru toate. întru întoarcere dinspre lenevia şi trândăvia dracilor. fără de schimbare. care de-a pururea se revarsă în buzele sufletului meu şi curge în izvorul inimii mele. prin ajutorul Tau. Vino. Dă-mi a cunoaşte uneltirile diavolului şi pe acestea împreună cu el a le lepăda. Cu umilinta ma rog Tie: nu Te mania de necuratia sufletului meu. ca să aflu pe care dintre ele se cade mai mult a le alege. totdeauna. Arată auzirile mele bine supuse sfintelor Tale porunci. Doamne. sa petrec cealalta vreme a vietii mele intru pocainta si in lucrarea faptelor celor bune. Preabunule Stăpâne. Vino. acum şi pururea. bucuria mea cea neîncetată şi desfătarea şi slava mea. în tot locul strălucindu-mă pe mine. lumină neîncetată. Cela ce nu Te întorci de la nimenea din toţi. şi cu totul a-mi tăia voia mea şi a atârna cele ale mele de purtarea Ta de grijă şi de la aceasta a nădăjdui folosul. întru-tot-Sfinte şi De-ViaţăFăcătorule şi Ziditorule Duh. Doamne. Înţelepţeşte şi întăreşte inima mea întru împreună pătimire. Doamne al meu. fără de amestecare. ci vino si Te salasluieste intru mine si ma curateste de toata intinaciunea pacatului ca. mântuirea mea. întru smerită cugetare. toată înălţarea cea pierzătoare şi-mi dă mie. mângâierea sufletului meu. şi în vecii vecilor. Ca să nu ne acoperim de întunericul păcatelor noastre. viaţa mea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful