E DIEL 29 Shtator

2013

e-mail: milosao2005@yahoo.com

A i ideoi Ismail Qemali simbolet tona kombëtare?!

Redaktor: Ben Andoni; Grafika Artan Buca 98

Akademiku Vaso Tole mëton se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë), ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore, e cila kishte qenë e tillë, pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj, të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut, në shek. XV. Ai, lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve, me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar!

Mërgimi i int elektualit-Nga Enis Sulstar ova intelektualit-Nga Sulstaro Për Zai Fundon, për herë të parë poezitë e panjohura-nga Visar Zhiti In memoriam për Drita Siliqin-nga Eglantina Mandia

pati mundësinë të vizitojë një çiflig të një miku të tij në fshatin Melingouss ku atij i treguan edhe disa rrënoja me rëndësi shumë të madhe sipas tij. E kundërta ka ndodhur me këto dy simbole. u artikulua qartë. prej qindra vitesh. Vetë familja Qemali dhe pjesëtarët e saj. e cila kishte qenë e tillë. megjithëse një ekspeditë arkeologjike franceze kishte deklaruar së ishte thjesht fantazi gjetja e Dodonës antike në atë zonë. Konstantin Karapanos. që i kujtonin përshkrimet antike të vendit të Dodonës dhe të Malit Tmarus së bashku me lisat shekullorë rreth e rrotull tyre. Nuk është e rastësishme që në fillim të viteve 1900. janë me dhjetra for mat e regjimeve politike që u eksperimentuan në Shqipëri. Ismail Qemali flet në kujtimet e tij për amanetet e të vdekurve të Vlorajve (gjysh. Ismail Qemali këtë vizitë të tij ja përshkruan mikut të tij të fëmijërisë Z. të afërm etj). sidomos për çështjen e Epirit). se sa me . kjo kërkesë sublime. Duket se pjesë e kulturës europiane është edhe njohja e organizimit të shtetit dhe e funksioneve të tij në administrimin e jetës shoqërore. Në kujtimet e tij. sot e mot. por u shndërruan në simbole unikale të gjithë shqiptarëve. kudo ku janë. Ismail Qemali ka një lidhje shumë të veçantë. si në një lloj manifesti. ndodhi në kohën kur qeveria e re e xhonturqve premtonte vetëm projektin e një Shqipërie vërtet të pavarur. pati mundësinë të vizitojë një çiflig të një miku të tij në fshatin Melingouss ku atij i treguan edhe disa rrënoja me rëndësi shumë të madhe sipas tij. Ai. por të pandriçuar sa duhet e të pathënë me forcë deri më tani. ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore. Po ashtu. me rrënjë e me degë. nuk do ta ketë të vështirë të zbulojë disa të vërteta të thjeshta që lidhen të. e posaçërisht të Ismail Qemalit. familjen dhe vendin e vet! Simbolet e Ismail Qemalit Ismail Qemali ka një lidhje shumë të veçantë. e po aq. Konstantin Karapanosi (i cili megjithë ama- Simbolet e Ismail Qemalit Pa u zgjatur në hollësi të tepërta. Pavarësisht sa më sipër. përcaktimi i dy simboleve bazë të një shteti është një punë nga më të vështirat. që i kujtonin përshkrimet antike të vendit të Dodonës dhe të Malit Tmarus së bashku me lisat shekullorë rreth e rrotull tyre. Pikërisht. zhvlerësohen dhe dalin nga përdorimi shumë shpejt. lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve. filozofik liri dhe të drejta vetëm brenda suazës së perandorisë dhe kur diplomacia ndërkombëtare ishte e preokupuar më së shumti me plane për copëtimin e Shqipërisë.20. Kemi të bëjmë me një familje të madhe të lidhur ngushtësisht sa me Shqipërinë natyrale dhe me shtresat e ndryshme shoqërore të saj. në ditët e sotme. pavarësia e Shqipërisë. është akti i unik i shpalljes së pavarësisë në vetvete si dhe përzgjedhja e duhur e dy simboleve tona kombëtare: flamurit dhe himnit tonë kombëtar. 29 Shtator 2013 Autori mëton se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë). në të njëjtin vend të sugjeruar por edhe i ndihmuar prej Ismail Qemalit për marrjen e lejes prej autoriteteve osmane. por të pandriçuar sa duhet e të pathënë me forcë deri më tani. mbretërisë. e më gjerë. TOLE jatë gjithë periudhës që prej shpall jes së pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912 e deri më sot. ende të pazbuluara në atë kohë. pasi në rast se simbolet nuk janë te gjetura ashtu siç duhet dhe pa kontekst të rëndësishëm patriotik. të rënë në luftë ose të vdekur natyralisht në shtrat. Konstantin Karapanos. nipa. Në thelb. të cilat pagëzuan si shtetin shqiptar në vitin 1912. të cilat në thelb dëshmonin rezistencën e një populli dhe aspiratat e tij për liri dhe pavarësi. xhaxhallarë. Pjesë e kësaj njohjeje të tij ishin të lidhura edhe me trashëgiminë shpirtërore të popullit shqiptar. ato që s`kanë ndryshuar prej atëhere. ende të pazbuluara në atë kohë. me shqiponjën e flamurit tonë kombëtar. zbuloi Dodonën antike dhe Zeusin e Dodonës së bashku me simbolin e shqiponjës epirote që mban në kthetra rrufenë e tij! Ismail Qemali G "Ismail Qemal Bej Vlora. në mënyrë të veçantë me këngët dhe vallet e tij heroike. shumë më përpara se ai të ngrihej në Vlorë prej tij. regjimeve fashiste dhe diktatoriale komuniste e deri tek demokracitë pluraliste. ekonomike dhe politike të një vendi të caktuar. ndër to kënga "Betimi mi flamur" e krijuar në vitin 1908. Në shtypin shqiptar të kohës çmohej se Ismail Qemali u rrit në Evropë. Konstantin Karapanosi (i cili megjithë amatorizmin dhe prirjet filogreke gjatë veprimtarisë së mëvonshme të tij në dëm të interesave kombëtare të shqiptarëve. i cili çmonte rëndësinë që pati në formimin e tij intelektual veçanërisht kultura franceze dhe angleze. Vargjet si: Në dorë armët do t`i mbajmë/Të mprojmë atdhenë më çdo kënt/Të drejtat tona ne s`i ndajmë/ Këtu armiqtë s`kanë vent nuk ishin gjë tjetër veçse një thirrje për mbrojtjen e integritetit territorial të Shqipërisë së pavarur. pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj. shumë më përpara se ai të ngrihej në Vlorë prej tij. si shenja më e qartë e Shqipërisë së pavarur. Për këtë gjë mjafton të shohësh historikun e simboleve të vendeve fqinjë me ne. që kurmi i tyre të kthehej në atdhe. duke u ushqyer me liri të kaltërt e të qëruar e nuk do trembet asgjë përpara së drejtës. me shqiponjën e flamurit tonë kombëtar. bekuesi i simboleve tona kombëtare: himnit dhe flamurit" dhe artistik. ai shkruan se gjatë kohës së qëndrimit në Janinë në vitet 1860-1867. Në kujtimet e tij. shprehje e shpirtit të lirë të shqiptarit. XV. të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut. në kohën kur ende Shqipëria ishte nën sundimin osman. me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar! SIMBOLIKA NGA AKADEMIK VASIL S. në krahasim me kufijtë e Shqipërisë në kohën e shpalljes së Pavarësisë prej Ismail Qemalit. në shek. duke filluar prej formave të republikës parlamentare. Por le të shohim më konkretisht lidhjen flamur dhe himn flamuri. kushërinj. gjyshe. do të fokusohem në disa të dhëna që lidhen me njohjen shumë të rëndësishme që Ismail Qemali kishte për simbolet shpirtërore për një komb dhe fuqinë e tyre në krijimin e unitetit kombëtar.DITA E TRASHËGIMISË KULTURORE S E diel. Ismail Qemali këtë vizitë të tij ia përshkruan mikut të tij të fëmijërisë Z. Ismail Qemali vazhdimisht theksonte se shqiptari mbi të gjitha vë nderin. tkurrej ose në ndonjë rast shkonte në kufijtë natyralë edhe kufiri shtetëror i Shqipërisë. ishte e shpërndarë si një yllësi hapësirave të Shqipërisë etnike dhe të mbarë Perandorisë. ai shkruan se gjatë kohës së qëndrimit në Janinë në vitet 1860-1867. megjithëse një ekspeditë arkeologjike franceze kishte deklaruar së ishte thjesht fantazi gjetja e Dodonës antike në atë zonë. në përputhje me konjukturat politike të ditës kemi pasur edhe shembujt se si zvogëlohej. me formimin me kulturë të shëndoshë klasike dhe bashkëkohore të pjesëtarëve të kësaj familjeje. si shenja më e qartë e Shqipërisë së pavarur. në Vlorë. në këngët e sapokrijuara patriotike shqiptare. Ç`përfaqësojnë këto simbole kaq të rëndësishme në thelbin e tyre për mbarë popullin tonë dhe si duhet ta zbulojmë kontributin e Ismail Qemalit në përzgjedhjen e këngës "Rreth flamurit të përbashkuar" si kënga jonë kombëtare? Për këdo që e njeh sadopak origjinën dhe kontributin e familjes Vlora dhe veprimtarinë e ngjeshur politike dhe administrative të Ismail Qemalit në institucionet e ndryshme të Perandorisë Otomane. në gërmimet arkeologjike që bëri disa vjet më vonë.

Flamuri i ynë.. ashtu siç pata nderin dhe fatin që të jem i pari ta puth e ta bëj të valëvitet i Lirë. në varrezat e Kaninës. Ismail Qemali mund të quhet iniciuesi i zbulimit të tempullit të Dodonës e posaçërisht të gjetjes së shqiponjës pellazgjike të Zeusit. i muarëm në mes Ismail Qemailin dhe Luigj Gurakuqin. të asaj shqiponje që Faik Konica e përshkruante në vitin 1909. nuk po zgjatemi me hollësi për të përcaktuar se cili flamur u ngrit në ballkonin e sarajeve të Vlorajve. duke bashkuar këto dy simbole në një unitet të Përcaktimi i Simboleve Në thelb.. që para 1912. të paktën që prej kohës së heroit tonë kombëtar Skënderbeut. U telegrafova të gjitha krahinave të Shqipërisë për të njoftuar se po vija. e cila përkon disi me atë vëzhgim që bën një bashkëkohës interesant si Faik Konica. Eqerem bej Vlora. në kujtimet e tij për atë takim thotë se në momentin e nënshkrimit të rezolutës së këtij takimi nga të gjithë pjesëmarrësit: . që. Ismail Varri i Ismail Qemalit Qemali kishte përzgjedhur një korb si simbol të Shqipërisë së lirë në vend që në flamur të kishim suret e bukura të kuranit! Dhe më tej:. dhe deklarova. në zemrat e shqiptarëve të thjeshtë. vetë Ismail Qemali. e cila kishte qenë e tillë. si një ideal sublim. duke e ditur e njohur dhe pranuar sinonimin atdhe=flamur. pra në dëshirat e shqiptarëve të thjeshtë si dhe tek vizioni i drejtuesve historikë të saj. në kuadër të zgjedhjeve për deputet në parlamentin osman. Vlora dhe Ismail Qemali ishin familjarizuar më herët me përdorimin e flamurit si simbol kombëtar. 29 Shtator 2013 HISTORI-21 NGA BEN ANDONI imbolika e një figure e tejkalon shumë herë perceptimin që kanë njerëzit për të. dhe në hyrjen e qytetit ngriheshin flamurë. s'më mbetet gjë.. Dëshmitë e kohës evidentojnë sa reputacionin që Ai gëzonte në shtresat e gjera të popullsisë. Bullgaria. kushëriri i tij. Akademiku Vaso Tole mëton se simbolika që ai krijoi ishte jo simbolikë bizanti.. në gërmimet arkeologjike që bëri disa vjet më vonë. Për t'u theksuar do të ishte gjithashtu. njeri me aftësi muzikore. flamurin e Sovranit të fundit kombëtar të Shqipërisë. se duke udhëtuar prej Skelës në qytet. Yll i pavdekur për Liri. të pranojë që këtej e tutje të jem unë dëshmori më i parë i Atdheut. se kishte ardhur koha për të përmbushur aspiratat tona kombëtare. e cila njihet në origjinën e vet si shqiponja lajmëtare. I anatemuar për atë që bëri në fund të karrierës së vet politike aktive. Pra. plaku i shenjtë i Vlorës. në kujtimet e tij na jep një detaj domethënës mbi reagimin që patën disa qarqe fanatike për përzgjedhjen e këtij flamuri si flamur kombëtar të Shqipërisë. Po ç`mund të presësh tjetër nga Ismail Beu. aq vlerësuar edhe në trashëgimisë shpirtërore etnografike të popullit tonë. që do të valëvitej atë ditë në ballkonin e shtëpisë së pavarësisë. Ai mbante në mes përpara një flamur shqiptar me zhgabën dykrenore! Eqrem Bej Vlora. pa më te voglin dyshim është merita e Ismail Qemalit që ndikoi në zgjedhjen e himnit kombëtar si një këngë kushtuar po flamurit. S Simbolet e Ismail Qemalit për të mos bërë diferenca me kultin e tyre.. Ismail Qemali. me qëllim i përdori qartazi këto simbole kombëtare si strategji komunikimi: përmes dëgjimit-himni dhe përmes shikimit-flamuri kombëtar! Vini re këtë fragment të fundit të fjalës së Ismail Qemalit në çastin e shpalljes së pavarësisë: … duke përfunduar. Si një diplomat i regjur. Ajo që dimë me siguri është se nipi i Asdrenit Zisi Stavre. në Vienë:… arritja e Ismail Qemal Beut mori pamjen e një manifesti patriotik madhështor. Në një lloj kuptimi. Pak a shumë një gjë e tillë na ndodh sot me Ismail Qemalin. "Himnit të Flamurit". de facto i krijuan humnera të mëdha. Rroftë Flamuri! Rroftë Shqipëria! Ismail Qemali vë shenjën e barazimit mes Atdheut dhe Flamurit të tij. posaçërisht të himneve kombëtare. Serbia etj. Ismail Qemali u bë njëkohësisht edhe bekuesi i këngës sonë kombëtare. të flamurit dhe të ngjyrave tona kombëtare kuq e zi. tashmë me dy krerë. ai për shumë vjet 'rreshti' së qëni "Babai i Kombit" shqiptar. Besojmë se Ismail Qemali pa tek simbolet kombëtare (para dhe pas shpalljes së pavarësisë).. e po ashtu edhe përdorimin prej Tij. veçse t'i drejtoj një lutje Zotit të Madh. të cilën studiuesit e heraldikës e çmojnë si simbolin bazë të flamurit tonë. me aktin e shpalljes së pavarësisë. Ismail Qemali e ka projektuar në mendjen e tij këtë simbol shpirtëror. Dërrmën do ia jepte indiferenca e dy pasardhësve të tij të mëdhenj Ahmet Zogut dhe Enver Hoxhës. i mbështjellë me Flamurin kombëtar dhe nën tingujt e "Himnit të Flamurit" përcillet për në shtëpinë e fundit nga autoritetet shqiptare e italiane dhe nga populli i Vlorës. dërguar ministrit të jashtëm baronit Fon Erental. Pa pasur si temë simbolikën e figurës së tij. sikur Ismail Qemali bashkë me shokët e tij kërkuan për të gjetur një flamur dhe himnin e tij në minutën e fundit. që duket se pak nga pak po zë një vend tejet të nderuar si simbol bashkimi ndër shqiptarë. por akoma më shumë qartësohet se edhe ata e njihnin këtë këngë deri në atë masë sa të mund ta këndonin bashkë me të tjerët. në poezinë "Hymni i Flamurit" shkroi: Me Skënderben' u-lavdërove Dhe në furtun' i funtmi u-shove. drejtpërdrejt nga vendi ku Himni kishte lindur për ta sjellë atë në Vlorë. Nga mbledhja që bëra atje 15 bashkatdhetarë vendosën të ktheheshin me mua në Shqipëri. Rumania. i cili përpara se të jetë materialisht një copë toke. shumë më përpara se të vihej në flamurin e Skënderbeut. deri më atëhere "në pritje" brenda grumbullit të "këngëve kombiare" dhe kolonia e Bukureshtit thjesht ja vendosi "mbi pjatë" për ta zgjedhur në momentin e duhur. Në këto kushte. në shek. zbuloi Dodonën antike dhe Zeusin e Dodonës së bashku me simbolin e shqiponjës epirote që mban në kthetra rrufenë e tij! Simbolika Eshtë kjo shqiponjë. Mastet dhe shtyllat ishin të dekoruara me pëlhura me bojrat kombëtare shqiptare kuq e zi. ne mënyrë të veçantë të himneve të vendeve fqinje me ne. aty ku siç ai shkruan: … jetonte një koloni e madhe shqiptare. e më gjerë vetëm të pazgjidhshëm: flamur dhe himn kushtuar flamurit. Nga varrimi i Ismail Qemalit torizmin dhe prirjet filogreke gjatë veprimtarisë së mëvonshme të tij në dëm të interesave kombëtare të shqiptarëve. përcaktimi i dy simboleve bazë të një shteti është një punë nga më të vështirat. Ja një fragment nga letra e nënkonsullit austro-hungarez Kraus. a thua se ata nuk e dinin se cilat qenë aktet formale që do ta shpallnin Shqipërinë e Pavarur. pas nënshkrimit të deklaratës! Më 28 Nëntor 1912 ai kujton se: . të cilat të bëjnë të mendosh. Por Ismail Qemali i institucionalizoi me vetëdije. i përqafuam dhe kënduam së bashku një këngë kombëtare! Ky është një informacion i jashtëzakonshëm i cili na bën të kuptojmë se si Ismail Qemali ashtu edhe Luigj Gurakuqi. si flamuri në vetvete ashtu dhe një këngë kushtuar atij. a nuk ishte Ismail Qemali një lajmëtar i madh i lirisë së shqiptarëve. aq të dëshiruar për popujt e robëruar. të shkëputur nga Perandoria Osmane para Shqipërisë si Greqia. Me Malon prapë lart vrapove. dhe në hyrjen e qytetit ngriheshin flamurë. Në vendin ku moloja bashkohet me tokë. Ismail Qemali e solli me vete Himnin e ardhëm të Shqipërisë nga Bukureshti.E diel. jo vetëm ishin në dijeni të traditës së këndimit të këngës-himn "Betimi mi flamur" prej antarëve të shoqërisë së sh- . ai i Eqrem bej Vlorës. për të cilin Noli. i zhvilluar gjatë vizitës së Tij në Vlorë. që e ka kaluar të gjithë jetën në vendin e frëngjve?!" Nënkonsulli austriak na thotë se: "Në vendin ku moloja bashkohet me tokë. Aty thuhet se: . Kësisoj. bashkë me bekimet e Tij. ekzistencën e një Shqipërie shpirtërore. filozofik dhe artistik. janë koncepte dhe fakte etnikërisht shqiptare. Dukej sikur shpirti i heroit të pavdekshëm ndriti atë çast si një dritë e shenjë përmbi kokat e njerëzve! Pyetja që lind është se pavarësisht kësaj hollësie për kuriozët. pra shqiponja epirote. Kështu. pak përpara shpalljes së Pavarësisë ishte për vizitë në Rumani. Madje. XV-të. qiptarëve të Bukureshtit në mbledhjet e tyre. sidomos për çështjen e Epirit). Ilo nga Bukureshti? Në të gjitha rastet është i njëjti flamur me shqiponjën në të dhe se kurrsesi nuk duhet të besojmë ose të zhvillojmë teori. në publik. Një e dhënë tejet interesante. Himnet e këtyre vendeve mbanin shpesh herë titujt kuptimplotë si në rastin e himnit grek: "Ode për lirinë".. në artikullin "Shqipëria e ka një flamur autentik". n'atdhenë t'onë të lirë. se duke udhëtuar prej Skelës në qytet. ashtu siç ishte në antikitet shqiponja e Zeusit? Në një lloj kuptimi. Në Skelë ishte mbledhur një mori njerëzish prej mijëra vetësh të ardhur prej qyteteve dhe fshatrave përqark. sipas të cilit shqiptarët nuk ia kishin fare idenë flamurit. i përzier me apo pa dashje në qerthullin e sikletshëm të politikës tepër të vogël shqiptare. që edhe pse e glorifikuan de jure. lihet të kuptohet se tek shqiptarët është domethënia e simboleve aktuale dhe ngjyrave. që e ka kaluar të gjithë jetën në vendin e frëngjve?! Në këtë pikë. kur po ngulja në ballkonin e shtëpisë sime të hershme. Ai mbante në mes përpara një flamur shqiptar me zhgabën dykrenore!" Vaso Tole shkon më tej duke e lidhur me simbolin epirot të Dodonës me flamurin! A mund të themi se ai është ideuesi i simbolikës që kemi dhe sot? Kjo ha vend për diskutime për ideja e akademikut për simbolikën e flamurit dhe himnin na fut në një lëmë të ri argumentimesh për punën e Ismail Qemalit. në të njëjtin vend të sugjeruar por edhe i ndihmuar prej Ismail Qemalit për marrjen e lejes prej autoriteteve osmane.duart më dridheshin emocionesh shprese dhe krenarie. pasi. Një tjetër vëzhgues shumë interesant. lideri bashkëkohor i pavarësisë së shqiptarëve. Ai. po merremi më shumë me krijimin e simbolikës për shtetin që ai krijoi dhe që e trashëgojmë sot. ai i qëndisuri prej Marigosë dhuratë e shqiptarëve të Amerikës në Korfuz... Ismail Qemali e dinte më mirë se askush forcën që buron prej një atdheu. në Bukuresht. Për këtë gjë mjafton të shohësh historikun e simboleve të vendeve fqinjë me ne. duhet që të ishte më përpara i projektuar shpirtërisht. që ka lënë kujtime për këtë kohë na thotë një variant krejt të ndryshëm.të gëzuar. Për t'u theksuar do të ishte gjithashtu. Një ndër to lidhet me manifestimin e datës 3 shtator 1908. pasi në rast se simbolet nuk janë të gjetura ashtu siç duhet dhe pa kontekst të rëndësishëm patriotik. Në 12 shkurt të vitit 1919. ai kishte njohuritë e duhura si për mekanizmat e duhura të funksionimit të shtetit ashtu edhe në njohjen dhe forcën e simboleve kombëtare. Po ç`mund të presësh tjetër nga Ismail Beu. Moloja ishte e stolisur me shumë flamurë. apo flamuri që solli me vete Spiridon T. zhvlerësohen dhe dalin nga përdorimi shumë shpejt.. kur do të ngrihej do shpreheshin se: "Ismail Qemali kishte përzgjedhur një korb si simbol të Shqipërisë së lirë në vend që në flamur të kishim suret e bukura të kuranit! Dhe më tej:. Kryesisht ata që s'janë bashkëkohës dhe që reflektimin e figurave të tilla e marrin në mënyrë të tërthortë.

gazetarë etj. ndërsa e ka zvogëluar statusin e saj. Sovraniteti palestinez. Bota e lirë është plot me shkrimtarë të mërguar prej botës së robëruar. Pas krijimit të Izraelit dhe luftërave të tij me shtetet arabe. gjithkush mund të komentojë ngjarjet publike në rrjetet sociale virtuale. filozofë. intelektuali është gjithnjë i mërguar. kojë me njerëz nga shtresa të ndryshme. Në këtë vend ndoqi karrierën akademike dhe u bë profesor i letërsisë së krahasuar në Universitetin e Kolumbias të Nju Jorkut. sepse intelektualit i duhet që t'i shfrytëzojë ato për qëllimin që i ka vënë vetes. ka pasur dhe ka çdo brez njerëzor i një shoqërie. në mënyrë që të vazhdojë të luajë rolin e vet kritik. që është detyra e intelektualit. kombin apo njerëzimin. Sot ne kemi nevojë për inxhinierë. Edhe nëse specializimi i tij është në një fushë të dijes. ai specialist që punon për krijimin e bombës atomike është thjesht një shkencëtar. poshtë apo krahas emrit të autorit. Saidi qysh herët u largua nga Jezulemi për t'u shkolluar në shkollat elitare evropiane në Egjipt dhe më pas në SHBA. por aq edhe një zgjedhje që ai e përqafoi për të qenë në gjendje të mbronte idetë e tij dhe për të mos bërë kompromise kur vinte puna te e vërteta dhe te e drejta. Kjo zgjedhje e vuri atë në një pozitë të veçuar me pjesën më të madhe të kolegëve akademikë. Edhe në statusin e mërgimtarit. fizikantë. Po të përdorim një metaforë të një ikone të intelektualizmit. Partitë politike kanë filluar të garojnë se cila do ta bëjë më të gjatë listën e intelektualëve që i mbështesin për këtë apo atë çështje dhe që harrohet brenda disa ditëve. Gjithashtu. teksti i të cilit ishte një turp i vërtetë dhe duhej t'i kishte bërë të skuqeshin. por të solidarizohej me çështjen palestineze. mendon për zgjidhjen. që si Don Kishoti përpiqet të ruajë një frymë idealizmi në kohën tonë të maskarenjve. pra zëra moralë që i thonë të vërtetën në sy pushtetit. kritikut palestinezo-amerikan Eduard Said. të vijnë në mendje dy apo tri emra. firmosën para ca kohësh një peticion. Pas marrëveshjes së Oslos të vitit 1993 për krijimin e Autoritetit Palestinez. është njëkohësisht i distancuar nga grupimet e ndryshme. Rënia e vlerës kulturore e simbolike e intelektualit vihet re me mbipopullimin e kategorisë. ushtron presion. Pozita e të mërguarit ishte për Saidin sa një fat që iu imponua. kritikut palestinezo-amerikan Eduard Said. intelektuali. Të gjithë këta quhen intelektualë. që do t'i përmbahemi në vijim. fati i Saidit dallonte. popullin. dallimi i intelektuali nga qytetarët e tjerë tashmë nuk është sipas asaj që ai bën.REFLEKSION A E diel. Edhe pse i zhytur në çështjet që shqetësojnë shoqërinë e tij. Jo më kot kandidatët e parë për të qenë intelektualë janë shkrimtarët dhe gazetarët. mend. atëherë ai kthehet në një intelektual. jo më shumë. e ka bërë këtë kategori gjithmonë e më të gjerë e të kudondodhur. por nuk është e pamundur. mobilizon. detyra e intelektualit duket e rëndë. Të gjithë që i përdorim këto teknologji jemi bërë mobilizues të opinionit dhe nga pak intelektualë. e cila përkrahte fuqishëm Izraelin. pasigurinë e arbitraritetin e kampeve që po përjetojnë prej disa brezash shumica e palestinezëve. por mbrojtës të vërtetës. ky i fundit mund të përkufizohet në dy mënyra. familja e gjerë e Saidit u shpërnda nëpër Lindjen e Mesme. Në pamundësi për të luftuar në vendin e vet. këtij personazhi shumë interesant të mendimit ndërkombëtar. stilit të tij dhe guximit që ai ka. sepse e kupton intelektualin si një shtresë. për çfarëdolloj çështje apo teme që t'i vijë ndërIntelektuali i vërtetë nuk e ndan jetën e tij nga veprimtaria publike. intelektuali është gjithnjë i mërguar. NGA ENIS SULSTAROVA Mërgimi i intelektualit Asnjëherë mos e vendos solidaritetin përpara kritikës. gjëra këto që i mundësonte një karrierë akademike dhe një jetesë komode në SHBA. Atij i duhet të zbresë në rrugë. Në shtetet ku ekzistojnë liria e shprehjes dhe ajo e organizimit kolektiv. Edhe pse qytetar amerikan dhe i mbrujtur qysh herët me kulturën elitare evropiane. Ai u lind në Jeruzalem gjatë mandatit britanik. mjekë. por aq edhe një zgjedhje që ai e përqafoi për të qenë në gjendje të mbronte idetë e tij dhe për të mos bërë kompromise kur vinte puna te e vërteta dhe te e drejta. por edhe midis arabëve të krishterë të zonës. edhe pse nuk përjetoi skamjen. Ai nuk u lëkund në pozicionet e tij as përpara etiketimeve si "profesori i terrorizmit". juristë. Intelektuali është një kritik i rendit shoqëror dhe denoncues i padrejtësive. me lobin e fuqishëm çifut dhe me pjesën më të madhe të opinionit publik. për shkakun se ai besonte se në negociatat Arafati ishte dorëzuar para kërkesave të izraelitëve. të komuniEduar d Said Eduard cionin e ka rutinizuar punën publike që më parë e kryente intelektuali. intelektuali. Intelektuali nevojitet që të jetë një misionar dhe një shembull për t'u ndjekur nga të tjetër. Ai u bë zëri më i njohur në SHBA i çështjes palestineze dhe u zgjodh për ca kohë si anëtar i pavarur i parlamentit palestinez në mërgim. Opinionisti mund të na flasë përnatë nga disa ekrane televizioni njëherësh. shoqëria moderne varet shumë nga prodhimi i dijes dhe përdorimi i saj.. Gjithashtu zgjerimi i mundësive të ndërveprimit publik të qytetarëve si pasojë e formave të reja të teknologjisë së informa- Eduard Said Eduard Saidi Intelektuali i vërtetë nuk e ndan jetën e tij nga veprimtaria publike. të Zhan Pol Sartrit. të përpiqet bashkë me ta. të cilin këtu po marrim këtu si përfaqësues të intelektualit. me vetë politikën zyrtare të shtetit. Mënyra e parë është "strukturore". beteja e intelektualit zhvendoset në mërgim. E thënë thjesht. mësues. Kur fillon e mendon për ndonjë intelektual publik që mbron në vijimësi dhe me vetëmohim ndonjë një "çështje të humbur". detyra bëhet më e lehtë. por me sa më pak mund e djersë dhe duke e pasur fjollë me të fuqishmit. për të mos u diktuar nga vrasësit që mund t'i arrijnë edhe në mërgim (Selman Ruzhdije është më i njohuri ndër ata). Disa akoma enden fshehurazi nëpër botë. Dhe për këtë kërkohet guxim e vetëmohim. që vazhdojnë të shkruajnë dhe të mbrojnë kauzën e tyre edhe pse regjimet e vendeve të tyre ua kanë penguar apo minimizuar kontaktet me publikun e gjuhës amtare. kemi shumë pak! Që të vëmë pak rend në këto shënime për intelektualin.22. detyra bëhet më e vështirë. poetë. Ai jeton për çështjet publike dhe këto janë për jetike për të. shkrimtarë. 29 Shtator 2013 ARGUMENT Më 25 shtator u mbushën dhjetë vjet nga ndarja prej jetës e Eduart Said. Mënyra e dytë për ta përkufizuar intelektualin është si formues dhe mobilizues i opinionit shoqëror për nga vetë kapitali kulturor dhe aftësitë që ai ka në një fushë të caktuar. Kjo për të nuk do të thoshte aspak përkrahje për Arafatin dhe OÇP-në kurdoherë dhe në çdo rast. Intelektuali tregon problemin. Mbi 100 intelektualë. Familja e Saidit ishte në gjendje të mirë ekonomike dhe ai mund të konsiderohej i privilegjuar në shanset e jetës. sot pasja e saj është kthyer gati-gati në një të drejtë që duhet ta ketë gjithkush. Publicisti dhe studiuesi Sulstarova na e sjell në një optikë shumë të këndshme sa i përket pozicionit të tij të intelektualit. Saidi nuk mund të mos ndjehej i mërguar edhe nga atdheu i tij i dytë. dhe çdonjëri mund të ndërmarrë një fushatë për nënshkrime peticioni në Facebook. Saidi. kombin apo njerëzimin. Zgjerimi i arsimit dhe lindja e shoqërisë pasmoderne të shërbimeve dhe informacionit. në mënyrë që të vazhdojë të luajë rolin e vet kritik. intelektuali ka për detyrë të jetë përgjithësues në ndërhyrjet e tij publike për të orientuar dhe drejtuar qytetarët për çështje që kërkojnë interesimin dhe angazhimin e tyre. apo pseudonimin e vet në komentet për një artikull të një gazete virtuale. madje e rrezikshme. në emër të asnjë lloj përkatësie përveçse ndërgjegjes së tij. është njëkohësisht i distancuar nga grupimet e ndryshme. apo kategori. Saidi u bë një nga kritikët më të mëdhenj të Arafatit. dhe për këtë qëllim shumë individë arsimohen dhe specializohen në këto fusha. sulmeve verbale apo kërcënimeve me vdekje që mori disa herë. Sigurisht që po ta shohim në këtë mënyrë. Aty ku këto liri nuk ekzistojnë. e gatshme që të vërë aftësitë intelektuale në shërbim të pushtetit për ndonjë përfitim apo privilegj: ka disa që u vardisen kryetarëve të partive për ndonjë vend deputeti. shumëkush mund ta verë emrin. ta thërrasin "intelektual". sepse të guximshmit janë të rrallë dhe shumica është gjithmonë në anën e më të fortit. në emër të parimeve universale. Shumëkujt i pëlqen ta gëzojë këtë status. Edhe pse i zhytur në çështjet që shqetësojnë shoqërinë e tij. të shoqërisë moderne. të tjerë kanë kërkesa më modeste drejtorësh dhe ndonjë tjetër nuk lakmon diçka më shumë se ndonjë dekoratë apo çmim të republikës. Pozita e të mërguarit ishte për Saidin sa një fat që iu imponua. shumëkush mund të botojë opinionet e tij si libra. Saidi u bë një i mërguar. gjë që i bënte të ndjeheshin disi të veçuar jo vetëm midis çifutëve e arabëve myslimanë. një nga institucionet arsimore më të njohura në vend. por sipas etosit universal. Në kuptimin e dytë. Angazhimi i Saidit me çështjen palestineze ishte një zgjedhje për tërë jetën. sepse fillimisht intelektuali duhet të luftojë për këto liri. . ishte si të thuash i përgatitur qysh herët për një jetë mërgimtare. por kur ai shqetësohet për efektet që mund të sjellë krijimi i tij për njerëzimin dhe merr vendimin që të firmosë një peticion kundër përdorimit të ar mëve bërthamore. Feja që trashëgoi nga familja ishte protestantizmi. artistë. që u pasuan nga mërgimi i palestinezëve. N ë Shqipëri intelektuali është një nga kategoritë shoqërore më të abuzuara. artikuj shtypi apo para mikrofonit të gazetarit në rrugë. Ai jeton për çështjet publike dhe këto janë për jetike për të. që sjell dhe zhvlerësimin peshës që ka çdo intelektual më vete. intelektuali duhet të dijë të tërheqë të tjerët me fuqinë e fjalës dhe bukurinë e shprehjes. kurse familja bërthamë në SHBA. që t'i dëshmojë tërë botës që është intelektual dhe çfarë intelektuali se! Intelektualë kemi shumë. Ndoshta kaq intelektualë. Po të përdorim një metaforë të një ikone të intelektualizmit. por edhe i udhëheq të tjerët për zbatimin e kësaj. Saidi zgjodhi të mos identifikohej me politikën e jashtme të vendit të tij. I ati mbante edhe nënshtetësi amerikane dhe kishte degë të sipërmarrjes së tij edhe në Egjipt. Sipas një thënieje të njohur. në emër të asnjë lloj përkatësie përveçse ndërgjegjes së tij.. Para disa dhjetëvjeçarësh të merrje një diplomë universitare ishte një arritje. popullin.

por atij i duhet veprës së Frojdit. Megjithatë. Mirëpo. ishte përshkruar këndshëm. sepse zgjodhi që të thoshte të vërtetën. intelektuali ka detyrën të synojë universalen. kthimi i refugjatëve dhe një pjesë e Jeruzalemit. Ai ka refuzuar të përgatisë dokumente politikash për qeverinë dhe në vend të kësaj ka zgjedhur auditoret e universiteteve.. kombësia e vet. profesionale. universalitet do të thotë që intelektuali të përdorë të njëjtat kritere gjykimi si për kulturën dhe vendin e vet. vepër që trajton kthimin e çifutëve të lashtë nga mërgimi egjiptian.. Saidi vetë nuk do ta kishte ndërruar Nju Jorkun me asnjë vend tjetër. Asti Papa. Saidi e ktheu në një etos dhe e integroi në meditimet që vitin 1994 botoi mbi rolin e intelektualit (Representations of the Intellectual). në kulturën e përgjithshme shqiptare është ngulitur kuptimi "joserioz" për fjalën "amator".. Mungonte tregimi dhe kjo përbën një gabim nga redaktori. po ashtu edhe për ato të vendeve të tjera. si anëtar i parlamentit në mërgim ai këshillonte që lëvizja palestineze ta njihte shtetin e Izraelit. por me mungesën e zakonshme të sensit të kritikës. por kjo nuk e ka penguar aspak që njëherazi të denoncojë atë që ai i quante politikë të jashtme imperialiste amerikane në Lindjen e Mesme dhe mënyrat degraduese e raciste me të cilat paraqiteshin arabët me mediat perëndimore. aty ku ka më shumë peshë dhe krijon efektin më të gjerë: "T'i thuash të vërtetën në sy pushtetit nuk është një idealizëm prej Panglosi: ta bësh këtë do të thotë që peshosh me kujdes alter nativat. Përveç metaforës së mërgimit. Saidi u etiketua si i çmendur. sepse. Sikurse ai i bënte thirrje publikut perëndimor që të mos e shikonte Orientin. Ai shkruan në Përfaqësimet e intelektualit se është përpjekur të ruhet prej grackave të profesionalizmit dhe censurës politike. Kjo nuk do të thotë se ka pasur gjithmonë të drejtë.. se ndonjëherë nuk ka arritur të shquajë se në një botë aspak ideale. Me këtë ai kërkon të na kumtojë se intelektuali duhet të dalë nga kufijtë e profesionit të tij. sepse me të drejtë ai vërente se po këta shtete që bombarduan Jugosllavinë nuk kanë pasur vullnetin për ta bërë Izraelin që të zbatojë një sërë rezolutash OKB-së për tërheqjen prej territoreve të pushtuara dhe kthimin e refugjatëve. por një e metë që mbase nuk kufijtë e vitit 1967. prej paradigmave teorike të cilat ka mësuar dhe ka ushtruar në punën e tij dhe të ndjekë. jo për t'i ndarë por për t'i bërë që të jetojnë bashkë. se Perëndimi është shumë më i larmishëm se sa politikat e shteteve të caktuara perëndimore në Lindjen e Mesme: "Nuk mund ta denoncosh imperializmin amerikan (ose kolonializmin sionist) nga sallat e Bejrutit apo Kajros. sepse kjo do të thoshte që të mos u drejtohej mediave të tjera. Shkrimi ishte shkruar shumë mirë. Sepse vetëm zgjuarsia dhe përdorimi i shkathët i gjuhës e i penës nuk mjaftojnë për të qenë një intelektual. por u kritikua për këtë nga Fatah dhe organizata të tjera të OÇP-së. si ekzotikë. "detyra parësore intelektuale është kërkimi për një pavarësi relative nga trysni të tilla. sepse aty mund ta bësh për vete publikun e vendit më demokratik dhe më të fuqishëm të botës dhe aty ke shansin për ndikuar në rrjedhat e politikës botërore. Prandaj unë e karakterizoj intelektualin si mërgimtar. Gjithashtu. Në vitin 1996 ai madje deklaroi se Arafati "nuk është president. por në televizionet amerikane. Atij iu ndalua hyrja në territorin e kontrolluar nga Autoriteti Palestinez dhe librat e shkrimet e tij nuk u lejuan të qarkullonin. ai kapitalin e tij të intelektualit sa herë që i është kërkuar për të përfaqësuar grupe të shtypura që u mohohen liritë dhe të drejtat nëpër botë. Kjo është ideja e amatorizmit që propozon Saidi: zgjedhja e lirë e një çështjeje publike dhe ndjekja e saj me pasion. për të ndikuar mbi opinionin botëror. Fjala e tij duhet thënë në mënyrë strategjike. në fund për t'i ndarë qytetarët nga njëritjetri. luftënxitës. Një shtet palestinez plot me enklava çifute dhe i rrethuar me mure e tela me gjemba nuk mund të jetë funksional. Ky është "mërgimi metaforik" i intelektualit që përmend Saidi. apo të largohet disi nga detyrimet që ushtrojnë përkatësitë kulturore. ai asnjëherë nuk i mohoi të drejtat e popullit çifut dhe asnjëherë nuk i përkrahu teoritë dy-lekëshe të komplotit botëror sionist. sepse ky metropol kozmopolit atij i jepte mundësitë.. me skrupulozitetin dhe pasionin e vet na solli një copëz që sillte në vëmendjen e publikut bektashinjtë e Elbasanit. për një vëllim me tregime të tij. Saidi thotë se "Palestina historike" është e humbur. Henri Çili. gjinore. Atë e mërguan nga vetë populli i tij. . apo fenë islame si diçka monolite. si të mënjanuar. por realisht zbatuesi me mjete të tjera i pushtimit ushtarak izraelit". Përvojën e tij të mërgimit. kombëtare. mërgimin dhe masakrat. Mirëpo. Kjo shprehje nderonte vuajtjen e kundërshtarit dhe njëherazi ishte një akuzë ndaj kundërshtarit: si mundeshin çifutët. për t'i qëndruar besnik rolit të vet. Saidi së paku tregoi guximin vetjak për të shkuar kundër rrymës. shpesh shkruajnë për rrethe shumë të ngushtuara njerëzish. dhunës apo gënjeshtrës. Edhe një nga veprat e tij e fundit i kushtohet Statusi i mërgimtarit nuk do të thotë që intelektuali nuk solidarizohet. Nga fundi i jetës. herët a vonë do të jetë i nevojshëm një rregullim i përbashkët i përshtatshëm për të dyja kombet. gjuha. Saidi ka refuzuar që të punojë si analist vetëm në një media. Sidoqoftë. për përfaqësimin e tij dhe se çdo akt përfaqësimi është një akt solidarizimi. . Fatos Tarifa na kish sjellë një shkrim për një nga sociologët më të njohur të kohës sonë. të udhëtojë sërish në qendër. Intelektuali duhet të mërgojë në skajet e shoqërisë dhe të kulturës për të formuluar këndvështrimin e tij kritik. ku muzikantë çifutë dhe palestinezë luajnë së bashku muzikë klasike. sepse kështu e kërkon interesi i grupit ku ai bën pjesë. Mirëpo intelektuali nuk duhet ta vejë solidaritetin përpara kritikës. Pushteti me këtë tregon mospërfillje ndaj njerëzve të thjeshtë "që nuk marrin vesh nga kjo punë" dhe është detyra e intelektualëve. ajo është edhe një mjet i pushtetit për të kontrolluar mendjet dhe vullnetet e njerëzve. përbën fakti që njerëz si ai. Saidi ishte i rezervuar për ndërhyrjen perëndimore në Kosovë në vitin 1999 pa mandatin e Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Sipas tij. laik e demokratik për çifutët dhe palestinezët. që besojmë se mund të ishte më i saktë nëse do konsultonte dhe libra të tjerë të autorit që shkruan në dy gjuhë (shqip dhe rumanisht) dhe përbën një nga autorët më interesantë të shqipes sot. të zgjedhësh të duhurën dhe pastaj me zgjuarsi ta përfaqësosh aty ku ajo mund të gjenerojë të mirën më të madhe dhe të shkaktojë ndryshimin e duhur". për të bërë të mundur që kritika e tij të dëgjohet. e ligjshme ose jo. Saidi mbeti i mërguari i përhershëm. Diku ai ka shkruar se vija e frontit palestinezo-izraelit nuk është në Lindjen e Mesme. Në krahun tjetër. për t'i mbajtur ata të painteresuar për çështjet përtej kufirit disiplinor dhe. Në atë kohë. Kështu. Për fat të keq. E habitshme që shqiptarët shikohen. intelektuali duhet të përpiqet me veten që të pezullojë. Gjithashtu. mjafton t'i hedhim një sy Fjalorit të Gjuhës Shqipe për të parë se amator është "ai që është i dhënë pas diçkaje me endje dhe dashuri". janë shikuar dhe me sa kuptojmë do vazhdojnë të shikohen. Ai e akuzoi Arafatin se më shumë mendonte për pushtetin dhe pasurinë e vet se sa për popullin palestinez. Shpeshherë problemet publike paraqiten nga pushteti si probleme teknike që kuptohen e zgjidhen vetëm nga specialistët e fushës dhe kjo bëhet pikërisht që pushteti të realizojë qëllimet e veta pa dhënë llogari përpara publikut. sado e dhimbshme dhe e papëlqyer të ishte ajo. ndërhyrja ndërkombëtare e ndërpreu gjenocidin serb në Kosovë. u përpoq që ta krijonte në muzikë. guxim dhe mendje të hapur për të mësuar dhe hetuar mbi atë. Fillimisht ai i ishte përkrahës i planit të dy shteteve sovrane. ai u ndje gjithmonë pa një vend. ai u bë kampion i idesë së një shteti dykombësh. Ai vazhdimisht shprehej se "palestinezët ishin viktimat e viktimave". apo "ekspert" për gjërat që thotë. për të rrokur përvojat dhe këndvështrimet e kulturave të tjera. mbi Moisiun dhe lindjen e monoteizmit. por nuk mund ta fshihte nga opinioni botëror atë po i bënte shqiptarëve. Së bashku me dirigjentin çifut Daniel Borenboim më 1999 themeloi orkestrën Divani Perëndim-Lindje. Anthony Giddens.nga numri i shkuar Ky numër artikullin e vet kryesor ia kushtonte përshkrimit sesi është përcjellë Shqipëria në shekullin e shkuar. por pasi vizitoi Izraelin e Palestinën në vitin 1992. Saidi përdor edhe atë të "amatorizmit" për të cilësuar punën e intelektualit. një inxhinier i vjetër.. që ai e ka fashitur disi prej komfortit të mospërplasjes. drejtuesi i UET u ankua me të drejtë tek redaktori. prej disiplinës. nuk mund të ishin gjëra që do të vendoseshin më vonë. Redaktori i numrit kish shtuar një shkrim të Adrian Kyçykut. sidomos e atyre që janë specialistë për problemin në fjalë që të marrin rolin e "amatorit" dhe t'ua shpjegojnë çështjen dhe rrezikun që ai mbart publikut në terma të kuptueshëm dhe ta bëjë këtë të reagojë.E diel. Saidi ka kritikuar diktaturat dhe korrupsionin e regjimeve arabe në Lindjen e Mesme. që do të thotë të kapërcejë siguritë që i jep formimi. Prandaj. Saidi thotë se intelektuali e ka për detyrë të solidarizohet me grupet e pafuqishme që kanë nevojë për zërin e tij. se pse nuk ishte vendosur kopertina e librit. çështjet publike dhe të mbajë qëndrim për to. Edhe pse mbeste në stilin e zakonshëm të autorit. sepse ndonëse ajo është e nevojshme për përparimin në dije. Besnik ndaj pasionit të tij për një jetë intelektuale. Dështimi i marrëveshjes së Oslos ndodhi vërtet siç e parashikoi ai dhe palestinezët e zhgënjyer shpërthyen Intifadën e Dytë. pra të heshtë përpara padrejtësisë. familjare etj. siç shkruan te libri Përfaqësimet e intelektualit. të cilat kishin gjendje poetike të pastra dhe shumë botë nga autorja. shkrimi ishte qartësisht i shtjelluar. 29 Shtator 2013 MEA CULPA-23 mund të konsiderohet nga autori. i paarsyeshëm etj. në atë mision që ai e quante "nacionalizëm mbrojtës". pasi kishin pësuar jo shumë kohë më parë përzëniet. ka edhe veprime arbitrare që e ndihmojnë viktimën. një tjetër figurë e mërguar. Amatorizëm për Saidin do të thotë edhe që intelektuali punën e tij e hap ndaj një publiku më të gjerë se sa rrethi i ngushtë i specialistëve/ekspertëve të fushës. sepse palestinezët janë brenda tij dhe nuk mund të zhduken. pa e kuptuar se Izraeli dhe Amerika janë shoqëri të ndërlikuara dhe jo gjithmonë janë me të vërtetë të përfaqësuara nga politikat e trasha ose mizore të qeverive të tyre". Mbi përkatësitë e tij arabe dhe amerikane ai vuri luftën intelektuale për drejtësinë dhe të vërtetën. Në pjesën e krijimtarisë kishim disa poezi të një autore kosovare Ilire Zajmi Rugovës. por kështu publikut arab e mysliman i kujtonte se nuk ka një Perëndim armiqësor ndaj tyre. Serbia mund të hiqej si viktima e radhës e arbitraritetit të Amerikës. atë harmoni që nuk arriti ta shikonte në politikën e Lindjes së Mesme. tani të bënin të njëjtat gjëra ndaj një populli tjetër? Si mundej populli që u kthye në tokën e tij të lashtë të mos e lejonte fqinjin që të kthehej në vendin e tij? Nga gjysma e dytë e viteve 70. por po kështu është edhe "Izraeli historik". edhe pse mund ta ketë gjykuar gabim këtë rast. klasore. një hap që ato vetë do ta merrnin vite më vonë. Profesor Josif Papagjoni kishte shkruar për edicionin e fundit të "Butrinti 2000" dhe zhvillimet e tij. të cilat diku tjetër nuk do t'i kishte. Edhe pse i angazhuar thellësisht me çështjen e popullit palestinez. apo "jashtë vendit" (Out of Place). qofshin laike apo fetare. Prandaj. me pasionin e amatorit. në mainstream. por duhej të ishin diskutuar dhe vendosur në bisedime. Intelektuali publik duhet ta mërgojë "ekspertizën" prej vetes. pa u frikësuar prej akuzave se nuk qenka "specialist". si amator dhe si autor i një gjuhe që i thotë të vërtetën pushtetit". siç e ka titulluar autobiografinë e vet. një gabim që besojmë të mos përsëritet në të ardhmen.

atribute që autores sonë 'i humbasin' deridiku në përshkrimin e vet të dashur duke e përcjellë profilin e saj drejt një rekuiemi. të njëjtën maskën sensuale?' -S'është e mundur klitha i pezmatuar. plot nder e dinjitet njerëzor.'" Drita dhe Drago Siliqi është e"RINIA E NJE SHQIPTARE".[fra gment] Maskat. gra. e më në zë të kësaj toke. Penda e zhdërvjellët e Drita Siliqit. Për të qarë e për të qeshur. ka ditur të ngrerë piedestale për gruan shqiptare. e tërë ajo turmë elegante e se dielës ose më saktë. Drita Siliqi. E për të mos ardhur shumë rrotull .24. që ka mbetur në hije në këtë kohë globalizmi. sa të kënaqur ishin që po takoheshin. vraponin pas teje. një nga shpirtrat me të pastër të kësaj bote.që qëndronte në ballë të mendimit më të përparuar letraro-shoqëror të kohës. Si kritike letrare e studiuese me sens te rrallë përgjegjësie. Se sheh që janë të gjithë të maskuar? Të gjitha maskat që njihja ishin aty. . që edhe ti grise ca maska ne një Seli tepër prestigjoze në kryeqytet? Ato të ndiqnin. Nuk the shumë fjalë. Poezia e parë u botua me 28Nentor 1935.që fryn E plagët ma të randa t'i shëron. që na e sollën të plotë. Milla Vangjelin. Dhe Sasha i vogël. nën kujdesin e gjysheve të mira. veçse mbolle respekt e zgjove dashuri të përjetshme në zemrat tona të njoma . që e bën atë më të bukur për të gjithë Po ta shohësh thellë. u rrit larg vështrimit përkëdhelës të prindërve. si ndoca manekinë të mjerë!"…. E vërtetë.PROFIL INTELEKTUALI R E diel. ndaj çështjes së Kosovës dhe Promemorja e Selfixhesë lidhur me shkeljen e parimeve bazë të të drejtave e lirive të njeriut. Kur sytë e mi panë dy sytë e tu… ……… Ti çdo minutë tashti më dukesh pranë. Ma e pafundshme ajo ashtë se deti. me zonjat me buzët e kuqe. po me një fuqi tërheqëse në vështrimin e zgjuar e të menduar.'Shtypi'. Ndërsa Xhemali kalon në ilegalitet. e gjen të shpërndarë si fill i kuq." ASAJ QE ANDRRES SIME I NGJAN ……… Kaloi koha. siç është edhe emri yt. përpjekjet e saj të gjithanshme për të dalë nga vorbulla e obskurantizmit në dritën e civilizimit. Sefixhen e arrestojnë. Po mbas çlirimit.qenë ndër të parët anëtarë të saj. pas deklarimit të Xhemalit kundër vijës së ndjekur nga P. Ky shkrim u ndoq nga shumë të tjerë në revistat"Bota e re" "Diana" "Java"e gazetat' Drita' .me urdhrin tim. Më kanë mbetur të pashlyera kujtimet nga koha e fëmijërisë. Afërdita Asllanin dhe veçanërisht Selfixhe Ciun{Colombia] janë nga më të arrirat. ç'dashamirësi e ç'dashuri! E si puthen!Dy maska . të bazuar dhe argumentuar me fakte të vërteta e të pa diskutueshme. Për gjithë ata që kanë dashuri. po mbetet një flakë e pashuar shpirti.as plaket kurrë si për çudi. Siç kujton Selfixheja "shkruanim tepër të ndrojtura".po u jap lexuesve vetëm njërin nga pesë portretet e tua botuar tek libri yt i mrekullueshëm:GRUAJA SHQIPTARE.është e hershme. Andërrat rinore Në një fytyrë të vetme m'u shndrruen mue Unë s'e harroj kurrë ditën pranverore. si një shembull i publicistikës . në ditët tona.. Figurat të shquara të grave. Se librat që shkruan a zgjedh njeriu. evidentoi: "Publicistja e njohur. thellë . Fati na bashkoi qysh nga adoleshenca. përshkruhen me ngjyra të gjalla dhe përcjellin te lexuesi mesazhin se roli i gruas në historinë e kombit. si publiciste nëpër udhët e Atdheut nga Konispoli në Fierzë! Fillimi qe koha. po të studioheshin në fakultetet e gazetarisë..poezi të zgjedhura). maturantja Drita Shundi. personalitet i spikatur. ç'ngrohtësi. Selfixhen. që do ishin një vlerë serioze. në këtë libër analizon me thellësi gruan shqiptare. Mësova.duke u ngritur në këmbë.Brojës zë bashkëpunimi me revistën prestigjioze"Bota e re".ku vetë Botuesi. Kurrë s'mund të pajtohesha me përndjekjen e pafund që u bëhej nga regjimi i Hoxhës. që do të na udhëhiqje me dashamirësinë e pafundme. të gjithë ata persona të shoqërisë së lartë. Edhe nuk vdes.. Mikja ime e shtrenjtë. me kaçurrela të verdha dhe sy te kaltër si xhami. Unë. po që ishin pasqyrë e shpirtit të saj të trazuar. për TY. Bashkëpunimi nuk është rastësi. ku jetuan në kushte çnjerëzore. me të cilën do të krenohej çdo Komb.….ka qenë një rol parësor. nënë e baba për Darinën e Laurën.e mençur. S'asht andërr kjo. Veç t'i shihje si shtrëngonin duart. portretet që ravijëzove në . 29 Shtator 2013 Një shkrim i realizuar me shumë ndjenjë nga autorja për një emër të dashur. Si një ndër organizatorët e demonstratës të 22 Shkurtit në Shkodër.që shkrihen në një të vetme.KUR ZEMRA FLET. krejtësisht të gjallë ashtu si e përshkruan ti: …"Njohja ime me Selfixhe Ciun. Më poshtë vijon një shembull i rrallë kur ndjek thënien filozofike të popullit. përjashtohen si armiq të Partisë. DRITA NGA EGLANTINA MANDIA u desh një copë herë të mendoja si do t'a filloja këtë kuvendimin tonë të lënë përgjysmë pasi me të vërtet e paskam të vështirë të hedh penelatat për portretin tënd. Një rreze e vërtetë drite. e quajti:'Elena Gjika nga Përmeti" 'Ish në dituri si deti. si fëmijë kisha një tërheqje e përfytyrim të veçantë për njërën nga motrat Ciu. që as vdes as plaket. Me themelimin e Partisë Komuniste Shqiptare.. kur ti e gjete princin tënd.mjaft me këto mashtrime. Globus R. nuk janë gjë tjetër veçse dritare të shpirtit."Sefixhene tënde. Sikur buzëqesh e rrugën çan me mue… Edhe njëqind herë rasti po të ishte dhanë. që kinset sot po mundohen ta fshehin dhe ta harrojnë në turravrapin e tyre drejt sipërfaqësores. Në Janar të 1947 u internuan në shkrepat e Kurveleshit. Maska t Maskat Edhe në përkthimet e ORIANA FALLACIT. Musine Kokalarin. kur si studente shfletoja shtypin e viteve"35"se pseudonimi Colombia. gjen vokacionin tënd.si në një takim.. Kjo e re që pati kapërcyer drotjen e botimit."Seksi i Shpërfillur"dhe"Intervistë me historinë" ashtu si edhe tregimi :"Maskat'e Gianfranco Draghit. ku lumturia rron." Në vend të veçantë në krijimtarinë e S. tek mësueset e para të Gjimnazit :"Sami Frashëri "e deri te bashkëpunimi i ngushtë. --Jo ulërita . pleq të gjymtë.ma shumë të shtohet eti N'te pasqyrohet qielli në kthjellim.. Kështu filloi rrugëtimi ynë i gjatë nga Klubi i gocave të shquara të shkollës Pedagogjike. është udha e së VËRTETËS. si rrëfime të vetvetes..e s'mund të të flas? -Njerëzit?-tha e përkulur nga unë. POETIN dhe u bëre burim frymëzimi për të: REKUIEM M këtë libër për Ollga Plumbin. Selfixheja e bashkëshorti i saj. plotësohet portreti me elementë të reja. po edhe në historinë e emancipimit të tyre.që plot visare ndryn Pallat prrallor. Kaluan vite.Duke u njohur me krijimtarinë e saj të më vonshme.…Me 23 Mars 1946. trime e rrallë.. e urta dhe e mira Dritë.e endrrave të përhershme'që Shqipëria e jonë e vogël dhe e varfër të përparonte. veçanërisht të atyre që lanë gjurmë lapidare në historinë e shtypit shqiptar.. E ndjera Drita Siliqi ishte një publiciste.krejt papritur. …….të lyera në masën e duhur.të përkthyera nga ty. DASHUNIA ……… Asht dashunia:krue i pashterim! Sa herë që pi. të pasur e plot dritë. si nxënëse e medaljes së artë. Xhemal Broja.e nuk po e bezdisnin fare njëra. intelektuale e klasës së parë. e bukur.' lajmotivin e gjithë jetës. Edhe pse artikulli është disi panegjirik dhe kjo lidhet me sa duket me një afërsi shumë të madhe të autores me të ndjerën. Ja më në fund i gjeta edhe unë fjalët magjike për profilin tënd. Ajo provohet veç njëherë në jetë. me veshjet e këndshme mëngjezore.drejtuar udhëheqjes së partisë. tek librat e tu. ndoshta më e heshtura.Dalja e kësaj firme të re. mikja ime e shtrenjtë. inteligjencën e shquar. MIKJA IME E SHTRENJTE. përkthyese dhe krijuese e nderuar.[fra t. të grish që të futesh në një botë.. Drita Siliqi zonjë si në skenën e një teatri absurd. veç ty në jetë unë kisha me t'kërkue.[fragment] -Perse-i thashë rastisëm në një kafene? E di që njerëzit më bezdisin. pjesë të zgjedhura të Dora d'Istrias. e brishtë qe ajo kohë e rinisë së hershme e dashurisë.tjetrën. turma e pushuesve me pantallona rozë.të ofendonin. kishin shtëpitë afër në plazhin e Durrësit e kalonin bashkërisht pushimet e gjata të verës. e cila filloi të shkruajë në moshën 17 vjeçare. kur ti u prezantove në grupin tonë të klasave të ulëta.për jetën tënde të bukur. të gjithë:burra. hoqën maskat dhe më vështruan. S'mund t'a duroj një hipokrizi të tillë! -Asqë e vlen të dëshpërohesh për gjëra kaq të parëndësishme." Asht dashunia:erë e liri. më të pasurit.K. Të kujtohet Drita. Hidhini poshtë. këtë figurë të rrallë të Rilindjes Kombëtare. që takohej shumë dendur në faqet e gazetave të kohës i përkiste Selfixhesë.të qëmtuara me kujdes nëpër arkiva e biblioteka. me flokë valvitëse. Maska t. zotërinj! E ja. Vështro. zonjë.. ku të mbyt era e pseudo artit. Si mund t'i durosh? Ç'sy të përzemërt. kur dy familjet tona.ish ajo epokë personazhesh tragjikomikë!Pse ishin aq të trembur nga një Zonjë aristokrate ato maska? Ndoshta ishte forca e argumentit dhe logjikës në çdo gjë që shkruaje. poshtë të gjitha maskat.vajze ngjalli shpresë e gëzim në radhët e letrarëve dhe lexuesve shqiptare. të kaltra me doreza të bardha. të cilën Naim Frashëri..edhe këtë radhë.me mjaft siguri po çante në fushën e problemeve shoqërore…. ajo i quan poezitë e skicat e para "gati si ditarë.e nxjerrin sheshit të njëjtën maskë. çifti Broja u vu në shënjestër. ashtu siç .e ulërinin: zonjë. më e ngushta udhë e jetës. ç'mirëkuptim. Minierë e thellë. Ky qe edhe fati i jetës. ç'ëmbëlsi. Kështu e shohim edhe ne. që të gjithë me kokën bosh. Nuk vdes. (DRAGO SILIQI.si krijuese e talentuar dhe plot personalitet e me mendime të pavarura. të shanin.

Kthehet në atdhe si jurist. 29 Shtator 2013 IN MEMORIAM-25 Me tekstin e shkrimtarit Visar Zhiti vjen përkujtimi për Zai Fundon. Bionde elegante trupi i drejtë qiparis sytë lëshojnë shkëndija sytë e tu të mëdhenj. sado të vjetra qofshin ato. Syri sheh lopë. DIMËR NË MOSKË Bora me flokë të dëndur mbulon kupolat e Kremlinit ky peizash i bardhë. Fundo ishte në Berlin si një nga bashkëpunëtorët e tij. copëza jete.. pra ortodoks. Qysh prej asaj kohe ai u bë një antikomunist i vendosur. 1. Por po të shtyhemi më thellë. një porosi të hershme. s'dihet në ç'ditë. në Rilindjen evropiane. zgjohemi e flemë si hajdutë? Sa më pik ky zë misterioz! Kështu foli Zarathustra Të mos zvarritemi si lypsa në llum dhe në vënde përulëse duke u ngushëlluar me fjalët "Kështu foli Zarathustra" dhe një dorë e fortë më ngre lart me forcë Tungjatjeta Zarathustra mirësevjen Mbinjeri. lejla. I kishte shpëtuar arrestimit dhe kishte rihyrë në Moskë ku punonte në Internacionale. Fundoja . diplomohet për filozofi në Moskë. të cilët ishin futur në politikë vetëm së fundi. dëshmi të shkëlqyer dhe të dhëmbshme. mendësinë. ia thyen eshtrat me porosi të diktatorit të ardhshëm.P E diel. Nëse 7 dekada më parë e nxorrën nga jeta.. por ti jeton ato fjalë mbi varr më janë gdhëndur në zemër. Avni. Kuajt duke galopuar hingëllijnë vazhdimisht dielli si një furrë përflaket humnerave të reve. Në Ventotene ishte afruar në mënyrë të natyrshme me ish-komunistët dhe socialistët. ndjej një angushti të madhe Dhe ja pse shkruaj për të nxjerrë nostalgjinë që dallëndyshen e Shirokës ma sjell kaq të zjarrtë.Të kujtojmë Llazar Fundon. na jep një tjetër mik i tij.. të shtyrë nga neveria për pushtuesin fashist. ata vranë qysh në fillim filozofinë për një Evropë të Bashkuar. im atë është zhdukur nga sytë dhe zemra më rrëshqasin lotë përzihen njerëz karroca makina por unë asgjë s'dalloj përreth babanë tim e mbështjell toka sot ky shpirt në heshtje vuan. Hasan Prishtinën. Duke vrarë Fundon.25 vjeçari që gëzonte respekt të madh. Lazar Fundo zbriti në bregun puliez.. futet në shoqërinë "Bashkimi" dhe pas vrasjes së Avni Rustemit. luanim me topa bore nuk e dinim që matanë. ma dërgon në shtëpi tek të afërmit sepse zëmrën e kam Korçë vetëm trupin . atëhere. ___________ * Fan Noli PER VDEKJEN E TIM ETI Mëngjes mbytës më duket dhe zemra më ther dihat Nga Korça mbërrin lajmi babai im i dashur nuk jeton babai im kaq i mirë tani s'do të jetë më me ne dhe unë që shumë të desha nuk kam mundësi të të hedh një grusht dhé Eci nëpër rrugën e gjërë në këmbë. duke kërkuar tek tekstet antike qetësinë e shpirtit që ia kishte marrë dështimi i përvojës së tij komuniste dhe që nuk e gjente gjëkundi. Dua të shpresoj se përveç meje ka ndonjë shqiptar në botë që e kujton? 3 . Në Ventotene u bëmë miq. Më pas shkoi në Bashkimin Sovjetik. dele.. Avni. Po kush ishte ai që vranë në atë shtator të hershëm? Zai Fundo. kaluan që kur s'je... federalisti italian Altiero Spinelli. Enver Hoxha. Dhjetë vjet.. lindi në Goricë të Korçës më 20 mars 1899.. kujtohem. Pas 8 shtatorit kur u lirua dhe grupi i fundit i të internuarve të Ventotenes. Ishte a s'ishte dyzetë vjeç. Zhiti FALEMINDERIT ZARATHUSTRA Ndjehem i këputur si ariu që shtriq putrat Në mëndje më vijnë fjalët "Kështu foli Zarathustra" Shkoi ai andej lart në mal mbi shkëmbinj e troje guri Po përse e le kënetën o i madh Zarathustra po përse e lëmë atdheun  Vijon në faqen 24 . atë ndjesi ku paska pasur dhe shqiptarë që paskan lënë një gjurmëz drite. mik i dashur. Sa ndjellës manikyri në ato gishta kaq fine. por i edukuar në një atmosferë kulturore liberale në vendet demokratike. Oh... po aq sa ç'ishte dhe antifashist i betuar. Zai Fundo NGA MËNGJEZI NË MESNATË Nga mëngjezi në mesnatë kur dremit i tërë qyteti për tokën mëmë mendoj Më trallis ajo. bashkëpunëtor aktiv me Luigj Gurakuqin. Interesohet për krijimin e një partie komuniste në Shqipëri dhe punon për grupin komunist të Korçës. nuk janë pak Dhjetë vjet në mërgim Dhjetë vjet që ti s'jeton… Ëndrra e madhe për atdhenë na mban në jetë na lumturon U betuam mbi varrin tënd u betua Shqipëria. Në Vjenë u lidh me Federatën Komuniste Ballkanike. Safet Butkën: Në Ventotene ishte i internuar edhe një profesor korçar me emrin Llazar Fundo. i bukur e i drejtë. Francë. të asaj çka ai përfaqëson. por prej qytetarëve të saj. dhi Kujtoj atdheun larg në Mongoli Me një krrabë të gjatë vrapon një bari kullot kopetë si në Shqipëri. të gjetura nga profesori italian Giovanni Falceta. në autobiografinë "Si provova të bëhesha i urtë": E ndiej për detyrë të flas këtu për Fundon. hulumtues pasionant i jetës së Zai Fundos PERSONAZH NGA VISAR ZHITI E pushkatuan në shtator të vitit 1944. V. i kristaltë më çon në Korçë larg fëmijë. dhe kur Dimitrov ishte arrestuar pas zjarrit në Rajhshtag. derdhëm lotë Bashkë me ne dhe Shkëlqesia* Nuk harrojmë premtimet që bëmë të gjithë mbi Tokën Mëmë fuqi do të mbetesh fli i qetë. Mbi ty ne u betuam s'do qëndrojmë pa u hakmarrë. sa e largët Shqipëria zemra më derdh gjithë atë mall kur rrëshqas mbi borën e ngrirë befas arrij në Korçën e kujtimeve. të luftëtarëve dhe martirëve. me flokë bjond që ia merrte era. ai. syri sheh qiellin tej. të gjithin.. u njoh me partizanët komunistë duke u thënë kush ishte dhe që po vinte të luftonte me ta. Ndërkaq shëtiste i qetë.. dhe këtë herë si krijues. në Paris. Teksa flasim orë dhe orë s'e ndjej kohën që rrjedh vetveten brenda teje aty e gjej gjithmonë dhe bredh nëpër botë nga një vënd në tjetrin me vete mbaj si suvenir diamantët sytë e tu. Kur ra qeveria e Nolit më 1924. kur vajti EUROPIANI I VRARË në Rusi dhe e pa me sytë e tij se ç'ishte në praktikë komunizmi. po edhe intelektualëve. i shkroi një letër Fan Nolit: 'Pandeha se komunizmi ishte si Krishti. Gjermani. Austri. përtej kishte ditë si këto. 45 vjeçar. kaloi në Shqipëri.Paris. angazhimi i tij politik kishte arritur përtej Shqipërisë. u vu pas murit dhe u pushkatua. Me asgjë nuk do t'i këmbeja edhe mbret po të më bënin.. pasi e kishin torturuar egërsisht. një figurë interesante të historisë sonë në gjysmën e dytë të shekullit XX. Ishte më autoritari nga gjithë shqiptarët. zgjidhet kryetar i saj dhe drejton gazetën me të njëjtin emër të shoqërisë. Larg nga atdheu S'e di ç'dua në Mongoli. Tajar Zavalanin. dimërore. kishte krijuar lidhje me jo pak kundërshtarë të Stalinit.. Shkurt.. Studio në Liceun France z në Selanik dhe pastaj për drejtësi në Sorbonë. Në fillim ky ishte komunist. do të gjejmë dhe beteja për Evropën. Fundo ishte bërë komunist në Paris gjatë studimeve universitare. duke mërmëritur me zë të ulët fjalët e Platonit që ishte duke lexuar në greqisht. në kulmin e burrërisë. Dhe ja ç'tregojnë bashkëvuajtësit e tij. e largët.. ideatori i Europës së Bashkuar. gjithandej në mbretërinë e stepës zbardhëllon nata e dimrit. nuk të kam parë prej vitesh baba larg andej-këtej në mërgim KUJTOJ TOKËN MËMË Vetëm stepë. Më sheh në bebëz ndërsa pi gotën me liker s'të dalin fjalë nga goja veçse sheqer e mjaltë. Zëmrat tona patriote shpata u bënë për Shqipërinë Prandaj larg atdheut. Në nderim të Zai Fundos. komunist besnik.Një portret të Zai Fundos. POEZI NGA ZAI FUNDO Botohen për herë të parë dhe nëse ballin nuk munda të ta puth përulem me nderim nga këtej.. Mirëpo. me të cilët fliste shpesh për mallkimin e regjimit të Stalinit. Përktheu nga italishtja A.. pa një drejtim.. është detyrë ta sjellim në kujtesën tonë kolektive. larg në Korçë. që iu mungonte jo vetëm pastorëve myslimanë. etj. 2. dhe ulërin e shfryn Veriu fyelli i bariut meket. Ai i përkiste një familje tregtare. Shqipëria është në Europë jo vetëm prej hartës. por ai qënka më i keq se djalli'. sepse kishte një përvojë politike të gjatë dhe komplekse.. Dhjetë vjet në mërgim. Ndërkaq gjallërojmë një aspiratë. jep leksione në Lening rad dhe anëtaroset në Kominter n. Moskë 1930 PËR TY E. jo."Të dëgjojmë" prof. sepse kemi qenë miq për disa vjet. Rusi. ku bënte pjesë dhe KONARE-ja dhe Komiteti për Kosovën. atje sipër.. mërgoi në Itali... përkthyem këto poezi të tij nga italishtja. me origjinë nga Voskopoja. Kur nisi era e spastrimeve të mëdha. sepse e quante komunizmin shpëtim të njerëzimit dhe model të barazisë e të humanizmit. Duke qenë se besimit të tij i shtohej inteligjenca dhe njohja e jo pak gjuhëve. AVNI RUSTEMI Ti ngrihesh kaq superb dhe përballë na shfaqesh më i lartë për ne se kjo kulla Eiffel.

ata vranë qysh në fillim filozofinë për një Europë të Bashkuar.  Vijon nga faqja xx NGA VISAR ZHITI Më 1933 shkon në Gjer mani. një këngë e bardhë. përvëlim i ciknës së ornamentit rreth shtratit të bardhë. largohen për në Bashkimin Sovjetik ai gruaja me të cilën bashkëjetonte. dalldisur nën një cohë delikate. Maria Margaretha Stemmer. të asaj çka ai përfaqëson. por nuk mundi dot t'u shpëtonte atyre mes të cilëve erdhi të vashdonte luftën për atdhe.. Sapo kishin ikur.. gërryes. pastaj agon. gjëkund s’i ndiej. mbushur histori. 29 Shtator 2013 Nga Miranda Haxhia P Kemi shkëputur këto poezi nga një cikël i autores përcjellë për “Milosao”. netët pa to i mendoj shpesh. Isuf Luzaj. në çastin e fundit. gënjeshtër e thënë nga të rriturit. si të jem banor i huaj i një qyteti kinez. Më huton zvogëlimi pak e nga pak. Adresë e vjetër. sa vetë syri. Mund ta ngrejë gjendjen poetike dhe me më pak vargje. si trishtim fushe. P OEZIA AUTOBUSI U NIS Autobusi u nis. gishtërinj lakuar si kënde pa gradë. një urë mbi lumë... Atje do të jetë me bashkatdhetarët e tij. Puthja e pamundur do zgjohej pas porte. Ernesto Rossi. diku në lirishta. Derisa e desha. Mija kilometra larg sepetit. bashkë me mikun tjetër të tyre Stavri Skëndo. perëndimi i fundit i një qyteti. një e nga një. Makinën qepëse. edhe pse te unë nuk trokiti kurrë.. si pellg i vogël. në oborrin e shkollës.. etj. Në hijen e lisit të madh në oborr.. por ai vendosi të shkonte në një tjetër shesh-beteje. ndërtuar me izotope ngado.. "Për një Evropë të lirë dhe të bashkuar.prerë me ngut. përkthyem këto poezi të tij nga italishtja. veri e jug.. me ëndrra. Më ngadalë se ikja. Pa ty s’e përfytyroj dot botën. Drithërima të më pushtojë. do té gjejmë dhe beteja për Europën. kush e di se ku... Iku ngadalë. Kishte shpëtuar nga kthetrat e Stalinit. kam dashur. Sekrete e numra llogarie.. nuk di ku gjendet. Vështrimi im aty mbeti. linjat e buta të trupit. si fruta këputur. kurrize e lule të shtypura... Në xhepin e vetëm.. Në copa kujtimesh. aty. si të qe statuja e fundit. GJITHMONË KAM DASHUR Gjithmonë kam dashur të marr një letër me zarf e zhubra fjalësh mbështjellë.... me kuaj të vdekur. gjumë kolektiv. Gjilpërat thyhen mbi fustan të vjetër. qiell i përvëluar në muzgun me shi. si vajtim i gjatë. një qiell me re. Por po të shtyhemi më thellë. herë bëhet gri. Si një zog ka harruar udhën. U ngrit mundimshëm. dhe ndonjë lulëkuqe e këputur shenjë orientimi.. Flutura rreth jakës me të qeshurat e çdo moti. znj. me panik të madh. dalë boje... Bota e mbetur pezull. hartuan Manifestin e njohur të Ventotenes. Zai Fundo i ndër pret mar rëdhëniet me Partinë Komuniste dhe Kominternin. Nis punën si mësues gjimnazi.. pa mundur dot të mbajmë kthimin. në shtator të 1944 kapet nga partizanë jugosllavë dhe i dorëzohet komunistëve shqiptarë. në atdhe. me gjumin e një tufë dhish. Ku ajri mungon. dhe syçkat e prishura të trikosë blu. derisa agon.. pa kallëzat e grurit dhe foletë e larashëve. ku do ta vë kokën? Prej vitesh yjet janë pakësuar.i mban ndër gishta. e mori me vete udhëtarin e dashur. zhyten pikëllim. Në nderim të Zai Fundos. nga ëndrrat dhe shenjat. fusha e tërë. Dashuri e thellë. pasi u nis ime bijë në ditën e parë të punës. si Apollo endet. një e nga një. është ngrirja në brinjë thëllimesh. me intelektualët e njohur Safet Butka. më del pa frymë. por pas një viti EUROPIANI I VRARË hiqet për shkak të veprimtarisë së tij antifashiste dhe internohet në ishullin famëkeq Ventotene. Pas draprit dhe kombajnës. Fërgëllonte fustani. Trikos një syçkë sërish i rrëshqet fustani i grisur. fusha e zbrazur. shpesh autori nuk përdor shenja pikësimi si surealistët.. Atje. është mëma ime-një gur i rënduar.. që e dinin për trockisht. U bë mëngjes. S’e mban sepeti i vjetër. kur ndahem prej saj. Në ditët e ashpra. Autobusi u nis Dhe dora ime hark përmbi qiell. provoj me gulshe. Në Kolesian të Kukësit e pushkatojnë menjëherë.. Mbështjell qiellin e tokën. bashkatdhetarëve.... Rrëshqet kilometrat. afrohet dhe bashkëpunon me nacionalistët shqiptarë. Jeta matej me copë teke. diku në një anë... hojet e poreve mbushur drithërimë. a sërish e ndjell. kur të jem e lodhur. Dhe netët e përhumbura pa gjumë.këtu. pa intrigën e kurorës së mbretit. dhe kartëmonedha të vjetra. Muzafer Pipa. derisa e pashë. si fustani i mamës. si pjesë e humbur vegimesh. lidh e zgjidh lulet aromë livande Çdo ëndërr e pashë. Dhe shtigjet e grave kërrusur. . atë ndjesi ku paska patur dhe shqiptarë që paskan lënë një gjurmëz drite. Kthehet në atdheun e sapo pushtuar nga Italia. Dhe lisit me gjethe të vjetra. aq i bardhë..të vdisnin me radhë. Ike pa frymë. Pasi del kundër Stalinit.. Një kartëmonedhë i fut me ngut. por kjo është zgjidhja e saj. pas akuzës. basme dhe një gjeografi të re. por dhe me ideologët italianë të Europës së Bashkuar. të gjetura nga profesori italian Giovanni Falceta. te pragu.. qytet antik mbi komo. As shtjellat e tymit. që bëra unë. Ikën pa tingujt e këngës së fundit. ndjek ikjen time. e ndoshta po qan. ta vazhdonin së bashku luftën.. Duke vrarë Fundon. MËMA IME Mëma ime rri e fundit. si gjyshja ime që u fik dosido.e në sy. mbajtur me zor. së bashku.. Pastaj. Gërshëra preu ngadalë përkushtimin e saj. Ishte shtator. Mes një reje pluhuri. as të fshehtat e mia. në Rilindjen europiane. Dhe kilometrat e një kombinati që tym pafund prodhonte. Mija kilometra larg lisit të madh në oborr. Copëzat e petaleve. Letër e humbur mban fatin që s’e kam. tunele thesaresh dhe përralla magjie. në cep të një kohe tjetër. Streha e gjatë e godinës rënduar nga qindra fole zogjsh.. E mori me vete babain tim. larg portit të shkretë në perëndim.. I paprekur është aty. gjithsej nëntëdhjetë centimetra. I ruajti për motrën ditën e parë të shkollës. Dhe pastaj të verbohesha thellë. me erë të vjetër gjethurinash. brenda shpirtit tim. para atij malli. qeliza e fundit e një qyteti. flutura dhe këngë mjellme. Kërrusem të mbjell lule në një kthinë betoni. Herë duket natë. harkimet e ëndrrave dhe ca pika loti Nëpër tegela ngjitur. ndonjë kallëz në fushë të kuqe. e shtyn për larg.. Kundërmon dashuri dimërore postieri.26. nuk je as ti.ku shkelte ai. mes një litari që vërtitet. me vraga përrenjsh në faqe. bunacë rëre. Nuk i fus dot ndër tegela dhe linja. Mamaja dukej e bukur me atë fustan lulebore. nga rruga e parë. shok me Dimitrovin dhe. Gjithmonë kam dashur ta nxjerr Ta end nga e para. U shpërndanë rreth meje mijëra buburrecë shatërvanë. për udhët që bëra bashkë me tim atë.. kapërcen majtas e djathtas.EREDITUS E diel. Fustani i mamës u bë i bukur. Pas rënies së fashizmit Sandro Pertini e mbështeti vëllazërisht Zai Fundon që të rrinte në Romë. Këngë e pakënduar kurrë. Më shumë nga ajo s’do duronte.. dy breshka të heshtura shekullore e bezdia e polenit të vjetër në gishta. ndonjë thinja tekanjoze ndër flokë. me ca mbeturina vere nëpër gjethe e bar të djegur. hulumtues pasionant i jetës së Zai Fundos. Avlëmendi i mallit. e pashprehur dot.. atë që nuk e ndaj dot kurrë. ditën e parë në liri.. Shenjë dashurie. babai im-një botë erëmirë. Në hijen e lisit të madh në oborr.. mëndësinë. Vajza ndarë në tre turne si kategori pambuku në xhepat e vjelëseve. lidh e zgjidh lule aromë livande Çdo ëndërr u bë. Kombinati ka vdekur. Në këto poezi ka mall atdheu dhe hapësirë euroaziatike. që përmban bazën e idealeve për unifikimin e Europës.. në Bytyç.. mbi shpatë lëkura e djegur do vetëtinte.".. Kominterni e dënon me vdekje. rezistoj mes zhurmës së tyre.. Gjithmonë një autobus largohet. u bashkua me vëllezërit Kryeziu dhe me misionin britanik në Malësinë e Gjakovës. . i burgosuri. kuti plot arturina. Altiero Spinelli. As unë s’e shkrova dot një letër. e shkruara e vjetër. FUSTANI Fustani i mamës ishte i kohës tjetër. rrugë pas rruge. sa nja pikë loti... gjithmonë dhe pak.. Ndikon shumë në vullnetarët që do të shkonin në Luftén e Spanjës. Por aty. të Duçes dhe të Hitlerit.. Mbi kufijtë e fustanit të nënës. fllad arabeskash do na përfshinte. harruar në xhep. Ne shkelim vragat në vragat e ikjes. as gazmendin si lulkë mbi fustan. humbur. Jashtë porte rri. me të cilët Zai. me Kryezinjtë e Kosovës. dashuria e tim eti. Dhe ëndrrat tona zbardhur. Pastaj tinëz të rrëqeth e ftohta. dhe sheshi i Shën Pjetrit në Romë. Pluhur ose baltë. njësoj si kodra e shkretë. mbledh bulëza aq të ëmbla meraku. ndarje e vështirë. por shenjë historie për ta nuk jam. Mesdita në Tiranë është valë. më le në shi. kur hapat i hidhja.. e zbrazur si një orizore pas stuhisë së shiut.. Autobusi u nis. As lulet e fikura. Harta e humbur e detit ndër valë. te fundi i pragut. si të qe statuja gjigande dhe sheshi i Shën Pjetrit në Romë. si pajtonë të heshtur. Po babai im? Autobusi e merr dhe pas xhamit Përqafimet nuk kanë vlerë... rrahje dhe aromë djerse. Liqen i pastër i njollave të brishta. kallamishte që fsheh mushkonja. në stinët me shi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful