P. 1
Bab 1

Bab 1

Ratings:
(0)
|Views: 9|Likes:
Published by Fara Azlina

More info:

Published by: Fara Azlina on Oct 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2015

pdf

text

original

SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK

BAB 1

BAB 1 PERATURAN KESELAMATAN DAN PERTOLONGAN CEMAS

1.1

PERATURAN KESELAMATAN Dalam kerja-kerja pemasangan mungkin boleh berlaku kemalangan, sama ada ke atas diri kita atau rakan ataupun ke atas pemasangan. Bahaya elektrik tidak boleh dianggap ringan, kerana ia tidak dapat dilihat dan sukar dikesan. Apabila tersalah aliran, arus ini boleh menyebabkan renjatan, kebakaran, lumpuh, kecacatan anggota dan sebagainya. Oleh itu, kita mestilah beringat dan berwaspada bahawa keselamatan adalah yang amat penting sekali. Di Malaysia, peraturan-peraturan ini berdasarkan Peraturan IEE (Institution of Electrical Engineers) Akta 447 Peraturan bekalan elektrik yang dikeluarkan pada tahun 1994 oleh Jabatan Bekalan Elektrik. Jadi di sini di nyatakan beberapa langkah keselamatan ketika membuat kerja pemasangan. Terdapat tiga langkah keselamatan: 1. Keselamatan kawasan kerja 2. Keselamatan semasa membuat pemasangan elektrik 3. Keselamatan ke atas pemasangan atau pendawaian Keselamatan kawasan kerja (a) Tentukan tempat kerja sentiasa kemas dan bersih daripada minyak, air, gris dan sebagainya. Tujuannya ialah supaya kita tidak tergelincir atau ia boleh menjadi sebahagian daripada litar elektrik dan mengakibatkan kejutan elektrik. (b) Alat-alat dan perkakas mesti diletakkan di tempat yang tidak menjadi gangguan ketika bekerja. (c) Semua alat dan perkakas elektrik mestilah dalam keadaan baik dan dapat mengelakkan berlaku nahas renjatan elektrik. Keselamatan semasa membuat pemasangan elektrik (a) Keselamatan diri (i) Pakaian mestilah sesuai dengan kerja yang hendak dibuat. (ii) Kasut yang digunakan mestilah diperbuat dengan bahan penebat yang baik dan bertumit rendah. (iii) Elakkan memakai barang-barang kemas. (iv) Semasa membuang penebat daripada kabel, gunakan pisau dengan cermat. Arah pergerakan pisau itu mestilah tidan menghala pada badan atau pelajar-pelajar lain. (v) Jika menggunakan tangga, tentukan tangga yang disandarkan pada dinding mestilah disudut yang selamat. Biasa sudutnya 30˚. 1

ditempatkan atau dijaga supaya tidak membahayakan pengguna. Semua pengalir hendaklah dipasang.SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK (b) Litar terbuka (Litar mati) BAB 1 Semua kerja pemasangan seboleh-bolehnya hendaklah dilakukan dalam keadaan litar terbuka. (b) Membuat pendawaian semula sekiranya tempoh ketahanan pemasangan telah tamat. (c) Litar tertutup (Litar hidup) Membuat kerja pemasangan atau kerja pemulihan semasa litar hidup adalah tidak digalakkan. lebihan arus dan litar pintas. kecuali dalam keadaan kecemasan atau dalam keadaan memerlukan bekalan yang segera. Buat tanda dikabel dalam litar yang sedang dibaiki. Langkah-langkah yang perlu diambil semasa dalam keadaan litar tertutup ialah: (i) (ii) (iii) (iv) Tebatkan diri iaitu dengan menggunakan sarung tangan yang tertebat dan berdiri di atas barang-barang yang bertebat. tambahan atau perubahan bagi sesuatu pemasangan yang telah siap hendaklah diperiksa dan diuji bagi memastikan peraturan dan kelengkapan tertentu dipatuhi. (i) (ii) (iii) (iv) (v) Semua kelengkapan yang hendak dibina. Alat-alat dan perkakas hendaklah kering. 2 . Setiap motor elektrik hendaklah lengkap dengan cara memutuskan litar bekalan secara berkesan. Kerja logam hendaklah dibumikan atau diikat supaya tenaga elektrik pada kerja logam itu dapat dinyahcas tanpa sebarang bahaya. Elakkan bekerja pada sebahagian litar satu masa. dilindungi. (c) Memberi pelindungan mekanikal. 1. Keselamatan semasa membuat pemasangan atau pendawaian (a) Setiap pemasangan mestilah mempunyai alat pelindungan litar seperti fius dan pemutus litar bagi tujuan mengelakkan berlakunya lebihan beban (beban lampau). Cara untuk memutuskan litar ialah dengan menutup (off) suis utama atau dengan mencabutkan fius (dalam suis utama dan papan fius agihan).2 PERATURAN KESELAMATAN IEE Digunakan bagi tujuan kerja pemasangan elektrik sementara dan tetap sama ada di dalam atau di sekitar bangunan termasuk kawasan pertanian dan pembinaan. dipasang dan disenggara haruslah diperiksa dan diuji bagi tujuan keselamatan. Pemasangan.

4 Pastikan dalam keadaan baik Tentu ukur peralatan ujian Gunakan mengikut arahan Simpan selepas digunakan BAHAYA KEMALANGAN ELEKTRIK Renjatan elektrik ialah pengaliran arus elektrik yang berlebihan melalui badan seseorang itu.SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK (vi) BAB 1 Peralatan dan pemasangan elektrik mestilah dilindungi daripada bahaya api. di samping mematuhi kehendak badan-badan yang menjaga keselamatan seperti Jabatan Bomba. alat dan elektrik Prosedur kerja (i) (ii) (iii) (iv) Menjalankan kerja mengikut arahan Memastikan semua perkara penting difahami terlebih dahulu Mendapat kebenaran daripada pihak tertentu sebelum kerja dimulakan Memastikan peralatan keselamatan dipatuhi Keselamatan diri (i) (ii) (iii) (iv) Dalam keadaan sihat Faham cara menguji Berpakaian sesuai Ikut peraturan ujian Keselamatan peralatan ujian (i) (ii) (iii) (iv) 1. kejutan elektrik dan kebakaran dengan mematuhi kehendak-kehendak peraturan.3 LANGKAH KESELAMATAN Setiap langkah keselamatan mesti dipatuhi bagi mengelakkan kemalangan dan menjamim keselamatan diri. 1. Di dalam litar lengkap itu mesti terdapat daya gerak elektrik atau beza upaya untuk membolehkan arus mengalir. Dua syarat yang mesti dipenuhi untuk membolehkan arus melalui seseorang itu ialah : (i) (ii) Ia mestilah menjadi sebahagian daripada litar lengkap (litar tertutup) bagi pengaliran arus. 3 .

KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN SEMENTARA :(i) (ii) (iii) (iv) Kaedah Holger Nielson Kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung Kaedah Silvester Kaedah Schafer Mengikut senarai kaedah di atas kaedah Holger Nielson yang paling sesuai digunakan untuk pemulihan pernafasan sementara bagi mangsa yang terkena renjatan elektrik. (iii) Kegagalan untuk membaiki alat-alat elektrik yang telah pun mengakibatkan renjatan yang tidak berapa serius.u Kadaran arus 1mA – 3mA 10mA – 15mA 25mA – 30mA 50mA Kesan bahaya Tidak merbahaya Boleh menjadi kaku dan rasa kebas Kaku yang ketara sehingga boleh lumpuh Denyutan jantung berhenti dan boleh membawa maut Jadual 1.5 Putuskan bekalan (kalau punca bekalan jauh gunakan penebat untuk menarik manga dari punca bekalan). Mulakan pemulihan pernafasan sementara. arus minimum yang boleh mengakibatkan renjatan elektrik dan membawa maut ialah 50mA manakala voltan minimum ialah 67 volt a. Langkah-langkah yang perlu diambil dengan segera apabila seseorang itu terkena renjatan elektrik :(i) (ii) (iii) (iv) (v) 1. Perkara-perkara yang menyebabkan renjatan elektrik :(a) Kerosakan alat-alat atau perkakas elektrik (b) Kelalaian manusia (i) Kegagalan untuk mematuhi segala peraturan keselamatan semasa menggunakan alat-alat elektrik. (iv) Kegagalan menguji rintangan penebat pada alat-alat elektrik. 4 . Letakkan mangsa pada tempat yang lapang dan mempunyai peredaran udara yang baik. Dapatkan bantuan dengan segera. Longgarkan pakaian dan keluarkan barang-barang yang terdapat daripada mangsa tersebut. (ii) Membuat modifikasi (perubahah) pada alat-alat elektrik tanpa mendapat kebenaran daripada pihak pembuat alat tersebut.SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK BAB 1 Dalam satu keadaan yang biasa.1: Anggaran Arus dan Bahayanya.

6 PUNCA KEBAKARAN BAB 1 Kebakaran boleh berpunca daripada tiga perkara dibawah ini : 1. Bahan yang terkandung dalam diksida baling alat pemadam ini ialah gas cecair. Pemadam Serbuk kering Jenis mudahalih. 3.SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK 1. B & C 5 . Pemadam Soda Asid Jenis mudahalih. Bahan alat pemadam daripada jenis pengalir elektrik. Oleh kerosakan elektrik. 2. 5. kertas.7 PEMADAM API Jenis-jenis alat pemadam api 1. 4. B & C Kategori A. Oleh bahan-bahan biasa yang mudah terbakar seperti kayu. Kegunaan Kategori A & B Kategori A & B Kategori A & B Kategori A. terbaik dan mudah digunakan di mana-mana. Kategori C – Kelengkapan elektrik Jenis Pemadam Api Pancuran air Butiran Menggunakan paip hos dan memerlukan pancuran air yang deras dan ini menyebabkan banyak alat dan perkakas rosak. Pemadam Buih Kimia Jenis mudahalih. Kategori B – Bahan-bahan cecair 3. Bahan yang keluar dari alat pemadam adalah jenis pengalir elektrik. perabot dan sebagainya. Oleh bahan-bahan cecair. Bahan yang terkandung adalah serbuk sodium bikarbonat atau potassium bikarbonat atau ammonium fosfat. Jadual 1. Kategori A – Bahan-bahan biasa 2. Pemadam Karbon Jenis mudahalih. Pancuran air (paip hos) Pemadam soda-aid (Soda-acid extinguishers) Pemadam buih kimia (Chemical foam extinguishers) Pemadam karbon dioksida (Carbon dioxide extinguishers) Pemadam serbuk kering (Dry powder extinguishers) Penggunaan alat pemadam api Kegunaan alat pemadam api boleh dikategorikan kepada 3 jenis kebakaran : 1.2: Kategori Alat Pemadam Api dan Kegunaannya. 1. 2. 3.

2: Jaga Keselamatan Diri 6 .SMK PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK BAB 1 Rajah 1.1: Bahagian Pada Alat Pemadam Api Rajah 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->