You are on page 1of 54

RSZLETES NVNYVDELMI ISMERETEK

SZNTFLDINVNYEK SOKTPNVNY KROSTK

Cserebogarak:
Tbb ves fejldsek, az img s a lrva (pajor) egyarnt krost: prilisi cserebogr3 ves fejlds mjusi cserebogr 3 ves fejlds jniusi cserebogr2 ves fejlds erdei cserebogr 4 ves fejlds kall cserebogr 4 ves fejlds zld cserebogr (finncbogr) 2 ves fejlds Mjusi cserebogr: a bogarak a fk leveleivel tpllkoznak. A pajorok a nvnyek fldbeni rszeit puszttjk. Kt vig pajor alakban telel, az utols telet viszont kifejlett bogrknt tlti a talajban. prilis kzeptl kezddik a rajzsa, amely az alkonyati rkban a legszembetnbb. A nstnyek a talajba petznek. Vdekezs bogarak ellen a kora reggeli rkban a frl trtn lerzssal, lrvk ellen talajferttlentssel (Dursban 5 G. Basudin 5 G, Garvox 3 G, Diazinon 5 G, Diazol 5 G) vdekezhetnk.

Cserebogr

Drtfreg:
Tbb ves fejldsek, a lrva krost. A bogarak a virg nektrjval tpllkoznak, s a kultrnvnyek kzelbe rakjk petiket. A lrvk klnsen szraz idben, amikor a talaj nedvessgtartalma cskken, elszeretettel keresik fel s tmadjk meg a nedvds nvnyi rszeket. Vdekezs talajferttlentssel, a pajorok ellen felsorolt szerekkel.

Bagolylepke lrvk
Vannak lombszinten krostk (pl. a kposzta bagolylepke s gyapottok-bagolylepke) s talajszinten krost (pl. vetsi bagolylepke) fajok. Csak a lrva a krtev amelyet hernynak neveznk. Vetsi bagolylepke. lrvjt npiesen "mocskos pajor"-nak, vagy "porkukac"-nak nevezik. A fiatal hernyk a levelek fonki rszn hmozgatnak, a fejlettebbek karjoznak. s a talajban lv hsos nvnyrszeken mly, gdrs bergsokat okoznak. Ha a nvnyek gykrnyaki rszt megrgjk, a nvny el is pusztulhat. Fnykerl, elssorban jszaka krost. Vdekezs: talajferttlentssel a pajoroknl felsoroltak szerint a nvnyllomnyban Karate 5 EC. Chinmix 5 EC, Fyfanon 50 EC, Orthene (cukorrpa, bors, kposzta) ksztmnyek valamelyikvel permetezhetnk. A Trichoplus kukoricban hasznlhat Kposzta bagolylepke: hernyja a nvnyek fld feletti rszt rgja. Legslyosabb krttelt a kposztaflkben okozza. A megrgott nvnyzet hamar rothadsnak indul, s az rlkkel, rgcslkkal szennyezett termny sokat veszt piaci rtkbl. Gyapottok-bagolylepke: dlrl migrl faj, az elmlt 5-6 vben haznkban egyre tbb helyen krost. A lrva berg a nedvds nvnyi rszekbe (elssorban paradicsom, paprika, kukorica, dohny), de a dsznvnyeket is megtmadja. Gyakran a berett termsben is megtallhatk. Vdekezs: mint a vetsi bagolylepknl.

Cspenszeds kukoricamoly s gyapottok-bagolylepke rgsa nyomn

Mezei pocok:
Rendkvl szapora s egsz vben rgcsl krtev. Elssorban a fehrjben, sznhidrtban, olajokban gazdag nvnyeket kedveli. Rgsval a felsznen tbb m2-nyi terleten elpuszttja a kultrnvnyt. Krttele a jratai krnykn fokozottabb. A pocok trsasgkedvel, nagy kolnikban l rgcsl. Fszknek 6-7 kijrata van. Tli lmot nem alszik, a h alatt is tpllkozik. A nstny 0.5-1,5 vig l, ez alatt 4-6 alkalommal fialhat, egyszerre 8-10 klyke is lehet. Vdekezs
Arvalin-LR, Redentin-75 DF csaltek kiszrsa.

Hrcsg:
Krttele hasonlt a mezei pocokhoz. 6-8 vig l, egy vben ktszer 4-14 klykt hoz vilgra. Tli lmot alszik, tlire jelents mennyisg (5-20 kg) termnyt halmoz fel kotorkban. Mrcius vgn bred fel. Vdekezs Critox patronnal. Gulys-Palots hrcsgirtval (a patront meggyjtsa utn g rszvel befel a hrcsglyukba kell cssztatni s a nylst eltmni).

Levltetvek
Szinte valamennyi haszonnvnyen elfordulnak. A fiatal nvnyi rszeket szvogatjk, ezltal a levl sodrdik, a hajts torzul, s vzhztartsi zavarok keletkeznek. Mrskelten meleg. prs klmaviszonyok kzepette gyorsan felszaporodnak, vente tbb genercijuk van. Megfigyelskre szolgl a ragaszts srgalap. Vdekezs:
a kolnik megjelenstl a szereket vltogatva Zolone 350 EC, Bio-Sect, Bio-Sect spray. Sprayprover, Vektafid A, Karate 2,5 (5) EC, Kohinor 200 SL,, Novofosz 50 EC, Pirimor 50 WG, Sinoratox 40 EC, Thiokvant (paprikban. paradicsomban), Rogor L-40 EC, Savatox, Bi 58 EC. Fyfanon 50 EC, Bulldock 25 EC (szilvban. borsban). Fury 10 EC (kalszosokban), Judo, Aztec 140 EW, Chess 25 WP, Chess 50 WG ksztmnyekkel kezeljnk ellenk.

Takcsatkk
Szvogatsuk rvn krt okoznak a nvnyek anyagcserjben. vente tbb nemzedkk van, kimondottan a szraz, meleg idjrst kedvelik, s ekkor vrhat tmegszaporodsuk. A pkszabsakhoz tartoznak. A szvmiriggyel rendelkez fajok ers fertzskora krostott lombozatot hljukkal befonjk. Vdekezs
a szvsnyomok szlelsekor szksg szerint ismtelve Flumite 200, Pol-Akaritox, Danitol 10 EC, Nissorun 10 W, Mitac 20, Omite 57 E (paprikban), Magus 200 SC. Ortus 5 SC, Sanmite 20 WP (almban, szibarackban) szerekkel permetezznk.

Fonlfrgek
A hengeresfrgekhez tartoz parnyi llnyek, a nvnyeken lskd fajok nagy rsze nem haladja meg az egy mm-t. Elssorban az orszg csapadkosabb, nyugati terletein okoznak slyosabb krttelt. A nvny minden rszt megtmadhatjk, lehetnek kls s bels lskdk. Krttelk nyomn a nvny teljesen elpusztul, vagy visszamarad fejldsben, s kereskedelmi vagy fogyasztsi clra alkalmatlann vlik. Fellphetnek msodlagos lskdkknt is, ilyenkor a msfajta krostk ltal megtmadott, legyengtett nvnyeket tovbb puszttjk. Vdekezs: megelzs (talajvizsglat, tiszta szaportanyag, 4 ves vetsforg) - Nemathorin 10 G-vel, Vydate 10 G-vel s ltalnos talajferttlent szerekkel (Basamid G. Ipam 40).

Ltcsk
Npies nevn lbogr, ltet. vakondtcsk. Elssorban kertszeti krtev. A fldfelszn alatt kitrja a gykereket, jratai elmetszik a nvnyek fldbeni rszeit. Kt ves fejlds. A szervesanyagban gazdag (istlltrgyzott) talajokat kedveli. Vdekezs: Arvalin-L, Galition 5 G s Buvatox 5 G kiszrsval.

Meztelen csigk
Vdekezsl kihelyezhetnk a csigk ltal kedvelt helyeken nedves deszkkat, zsindelyt vagy vizes zskdarabokat, amelyek alatt kora reggel szmos csigt gyjthetnk ssze. Eredmnyes lehet a mszpor vagy a szuperfoszft mtrgya kiszrs a csiga jrataira, de a leghatkonyabbak a szakboltokban kaphat csigal szerek. Ezek a Delicia csigal szer (5% metaldehid) 15-20 kg/ha adagban, Limex csigal szer (6% metaldehid) 0,6 g/m2, Mesurol csigal szer (4% merkaptodimethur) 3 kg/ha, Detia Degesch Schneckenkorn (6% metaldehid) 0,6 g/m2. Elssorban kertszeti krtevk. jjel jrnak tpllk utn, tvonalukat ezsts nylks csk jelzi. A levelekbe nagy kerek lyukakat vgnak. Nappal rnykos, nedves rejtekhelyen tartzkodnak. Vdekezs: Delicia csigal szer. Limex csigal szer, Detia Degesch Schneckenkorn, csigal szer (nem hasznlhatk levlzldsg-flkben).

Vrusbetegsgek
Az alapfogalmaknl ismertetett vrusok ellen csak az albbi eljrsok eredmnyesek: Vdekezs: megelz jelleg egszsges vetmag, ellenll fajtk termesztse, 4-5 ves vetsvlts, kros szomszdsg kerlse (uborka, paradicsom, paprika, burgonya) gyomnvnyek irtsa, beteg nvnyek kivlogatsa s megsemmistse, eszkzk ferttlentse, talajgzls (termeszt berendezs alatti termeszts esetben), ltalnos talajferttlents Basamid G ksztmnnyel (termeszt berendezs alatti termeszts esetben).

Baktriumos betegsgek
Klnsen vizenys. s, levegtlen, tmdtt talajokban s csapadkos idjrs mellett szmthatunk komolyabb krttelre. Vdekezs rztartalm szerekkel (Bordi por, Rzoxiklorid 50 WP stb.) s a Kasumin 2 L ksztmnnyel.

lenderen

Fuzriumos hervads
A nvny brmelyik rszt megtmadhatja, a szlltednynyalbok eltmtsvel a nvny "megfullad". A szron s termsen is jelentkezik rzsaszn penszgyeppel. A nedves, hvs idjrst kedveli. Vdekezs:
vetmagcsvzssal (TMTD, Orthocid 50 W, Dithane M-45, Raxil 2 WS (025 FS).

Peronoszpra-flk
Bels lskdk. A leveleken, termsen jelennek meg a tnetek. Hvs, csapadkos krnyezetben jrvnyszeren fellphet. Vdekezs
rztartalm szerekkel, Dithane M-45, Polyram DF, Ortho-Phaltan, Buvicid F, Buvicid K.

Lisztharmat-flk
Kls lskdk. A gomba nem hatol be a szvetekbe, csak csratmljt bocstja a megtmadott rszekbe. A levelek sznn s a termsen lthatk a tnetek: fehr, lisztszer bevonat, amelyet le lehet trlni. Vdekezs:
Kntartalm szerek (Kn 800 FW, Knkol 800 SC, Szulfur 900 FW), Afugan, Karathane LC (FN57), Rubigan 12 EC, Saprol, Chinoin Fundazol 50 WP, Alto 100 SL, Archer 425 EC, Bumper 25 EC, Folicur Solo (Top), Granit SC, Milstar, Tango, Eniment 125 SL, Rias 300.

Palntadls
Palntanevels alatt a palntadls betegsg tizedeli meg a kel nvnyeinket. Kt tpus tnetvel tallkozhatunk. Az egyik a kels eltti csrapusztuls, amely a vetsek foltos kelst okozza. A msik tnettpust a kels utn szlelhetjk: a szrt kezdetben vizenys lesz, ksbb megbarnulva elvkonyodik, vgl a nvnyke kidl. A palntk a krokozk sugrirny terjedsnek megfelelen foltokban dlnek ki. Tbb vetmaggal s talaj tjn terjed gombakrokoz idzi el a megbetegedst. Vdekezs: A palntadls ellen megelz jelleggel vdekezznk. hiszen ha mr szleljk a betegsg tnett, az esetek tbbsgben nem tudjuk megmenteni nvnyeinket': A vetmag csvzsval a mag felletn lev krokozkat puszttjuk el. Ezrt csvzott vetmagot vessnk. A kereskedelmi forgalomban ma mr ltalban csak ilyen kaphat.

Palntadls
Vets, ltets eltti talajferttlents. A vetshez, a tzdelshez hasznlt talajt ferttlentsk. A ferttlents trtnhet forr gzzel s vegyszerekkel. A forr gzzel val talajferttlentshez specilis gzfejleszt berendezs szksges. A gzls j ferttlent hats, de rendkvl drga. emiatt az utbbi idben egyre kevsb hasznljk. A kiskerttulajdonosok rszre is hasznlhat ltalnos talaferttlent szer a Basamid granultum. A talajban l krostkat (gyommagvak, fonlfrgek. krtevk, krokozk) gyrti. Talajkbmterenknt 200 g Basamid G-t hasznljunk. A talajt n. kupacferttlentssel kezelhetjk: a talajt 250 mm rtegben egymsra tertve ferttlentjk. A granultumot hti porozgp segtsgvel egyenletesen a talaj felletre szrjuk ki s az egyes rtegekbe annak -mlysgig dolgozzuk be. Kezels utn a kupacot flival takarjuk le. Ferttlent hatst talajhmrsklettl fggen a kvetkez idtartam alatt fejtik ki: 5 C - 30 nap,10 C - 20 nap,15 C - 10 nap,18 C - 7 n ap. A napok elteltvel a flit vegyk le, a talajt 1-2 tlaptolssal szellztessk, hogy a vegyszergzk vgleg eltvozzanak. A ktfle mdszerrel ferttlentett talajt felhasznls eltt zszsamag- vagy saltamag prbnak vessk al: a talajt csak akkor szabad felhasznlni, ha a zrt vegbe vagy nejlonzacskba tett kezelt talaj fl helyezett zszsa- vagy saltamagvak 1-2 nap alatt kicsrznak. Csrztats hjn a talajferttlent szerek szrs szagukrl is felismerhetk.

Palntadls
A palntadls elleni vegyszeres talajferttlentsre a gombal szerek is megfelelnek. Orthocid 50 WP szerbl talaj-kbmterenknt 1 kg-ot mrnk ki, amelyhez tzszeres mennyisg homokot adunk az egyenletesebb elkeverhetsg miatt. Ezzel a keverkkel egyenletesen sszekeverjk a kezelend talajunkat. Majd a Previcur 607 SL-bl kbmterenknt 300-400 ml-t ntzkannval egyenletesen kintznk. s jbl sszekeverjk a talajt. Az gy ferttlentett talajba mr egy-kt nap mlva vethetnk, illetve ltethetnk.

Palntadls
Magvets utni vdelem. Ha a vets eltt a talajferttlents elmaradt, akkor a magtakars utn Chinoin Fundazol 50 WP 0,2 % + Dithane M-45 0,3 % + Previcur 607 SL 0,15 % gombal szer-kombincival ntzznk, ngyzetmterenknt 5-10 1 permetl felhasznlsval. Kels utni vdelem. A beteg nvnyeket haladktalanul tvoltsuk el. A foltokat a magvetsnl lert gombal szer-kombincival locsoljuk be ngyzetmterenknt 2-3 1 permetlvel. Tzdels utni vdelem. A vdelem hasonl a magvetsnl lertakkal. csupn a permetlmennyisg vltozik: ngyzetmterenknt 0,5-11 permetlevet hasznljunk. Ne feledkezznk meg a palntanevelshez szksges eszkzk (pl. vetldk, cserepek) ferttlentsrl sem. Az eszkzket 2 %-os formalinos oldattat permetezzk le, szells (lgtjrhat) halomba rakjuk. flival 7-10 napig letakarjuk, majd ezt kveten szellztetnk. Az eszkzket mr a palntanevels befejezse utn ferttlentsk. Ily mdon hasznlatra ksz eszkzk kerlnek a raktrba s llnak rendelkezsre a palntanevels megkezdse eltt.

Fehrpenszes rothads
A tenyszid folyamn a nvnyek minden rszt megtmadhatja. A tnetek megbarnul foltok formjban jelentkeznek, rajtuk fehr penszbevonat s fekete szklerciumok kpzdnek. A sr, gyomor nvnyzet hajlamost a betegsgre. Vdekezs:- vetsvlts,
- a talaj kezelse Koni biolgiai gombal szerrel, amely kifejezetten a betegsg krokozjnak kitart kpletn, a szklerciumokon l. azokat elpuszttva. - egyes ksztmnyeknek van bizonyos fok gtl hatsa a betegsg terjedsvel szemben, mint pl. Kolfug 25 FW, Chinoin Fundazol 50 WP, Ronilan (DF), Rovral, Sumilex 50 WP, Topsin-M 70 WP ksztmnyeknek.

Szrkepenszes rothads
Fertzhet a vegetci minden idszakban, elssorban a virgzaton s a termsen veszlyes. A megpuhult, megbarnult foltokon szrksbarna penszkiverds jelentkezik. Terjedst segti a hvs, csapadkos id. Vdekezs:
az els tnetek megjelensekor Chinoin Fundazol 50 WP, Topsin-M 70 WP, OrthoPhaltan, Buvicid F, Sumilex 50 WP, Ronilan (DF),

Ksznm figyelmket!