You are on page 1of 3

Carpon Bahasa Sunda

Pemulung Nu Aheng

Reza Muhammad X.5

Pemulung Nu Aheng Pemulung ta ahng, manhna henteu kawas pemulung biasana. Sawatara minggu ieu Indra sok papanggih pemulung ta dina waktu indit les, awalna Indra henteu ngarasa ahng, tapi beuki mindeng manhna papanggih, Indra beuki nyadar lamun pemulung ta henteu kawas pemulung biasana, aya sawatara hal anu janggal. Bener Bu, pemulung ta henteu kabetot dina sambah botol atawa sjnna anu ambacak di jalan, sarta manhna ngan kabetot dina hiji tempat runtah anu aya di hareup imah badag di deukeut lapang kosong ta, sok tempat anu sarua, sarta manhna sok ngan nyokot hiji bungkusan leutik, lain runtah sjnna. Indra ngcskeun kecurigaannya dina Ibu. Ibu Indra kom ngadng carita anakna Ah manh kawas detektif wa. Ndra. Ulah teuing batur. kecap Ibu bari meniriskan lauk anu ciknh digorng, kemudia ditaruh diluhur piring Tah leuwih alus manh bantu ibu taruh piring ieu di mja dahar. Kecap Ibu mikeun piring lauk gorng Huh Ibu sok henteu percaya sarua Indra. Sungut Indra bari mawa piring ka mja dahar Ibu ngan seuri Esok pona, po Saptu Indra bertekad pikeun mastikeun kecurigaanya, lamun pemulung ta memang ngan kabetot dina hiji bak runtah ta wa. Po ieu Indra henteu les, jadi manhna bisa nengetan pemulung ta leuwih seksama. Indra nungguan di deukeut bak runtah anu pemulung ta dawam mampiri. Manhna berlagak kawas nungguan hiji jalma kajeun henteu dicurigai ku pemulung ta, po geus beuki beurang geus dak jam 2, kurang 15 menit deui, biasana Indra berpapasan waktu jam sakieu. Indra ngahaja datang leuwih mimiti ti biasana, manhna nungguan kalayan sabar, sakapeung manhna pura pura nempo jam leungeunnya sarta pura pura mengecek hpnya ambh terkesan keur nungguan jelema. Anjog anjog jelema ti imah badag ta kaluar sarta miceun hiji bungkusan leutik, Indra henteu teuing, pang ngan miceun runtah dawam, sarta manhna masih nungguan pemulung ta liwat. Pamustunganana pemulung ta kasampak og, Indra usaha henteu teuing pemulung ta, manhna terus nangtung bari nempo kejauhan, bari maok curi tempo. Kawas kecurigaan Indra, Pemulung ta henteu kabetot dina bak runtah sjn, pemulung ta kalayan antar ngaliwatan sawatara bak runtah di hareup sawatara imah, sarta terus leumpang ka arah bak runtah di hareup imah badag ta. Pemulung ta berpas-pasan sarua Indra, tapi pemulung ta henteu memperdulikan Indra, terus leumpang. Indra tetep maok curi tempo jeung hat hat ambh henteu pemulung ta henteu curiga. Waktu pemulung ta deukeut kalayan bak runtah ta, Indra pura pura ngagubragkeun duit ku kituna manhna bisa pura pura nyanghareup ka pemulung ta bari memungut duit. Pemulung ta langsung melong bak runtah ta sarta kalayan enteng nyokot bungkusan leutik kawas biasana, hmm tapi Indra ngarasa aya anu terlewatkan, hei bungkusan itukan ciknh dipiceun ku penghuni imah badag ta? Mungkinkah maranhanana silih patali? Indra henteu wani bertindak leuwih lar. Manhna megatkeun pikeun nyaritakeun dina Pamanya anu saurang pulisi. Indra saterusna nungguan pemulung ta liwat nepi ka ngiles ti tetempoan kakara balik ka imah. Indra nungguan sor po waktu Mamangna balik gaw anyar meneleponnya, soalna lamun jam gaw mamangna dawam pohara riweuh. Hallo Mamang? Ieu Indra. Sapa Indra

Baruk indra, aya naon ieu? Tumben manh telepon mamang. sapa Mamang Indra anu ngaranna Jarwoindra kemudia nyaritakeun pangalamanana, mimitian ti pemulung ta, nepi ka bungkusan leutik anu ttla asalna ti imah badag ta. Hmm ieu metot pisan, manh yakin lamun pemulung ta ngan nyokot barang anu dipiceun ku imah ta? tanya Mamang Jarwo mastikeun Kuring anyar sakali nempo penghuni imah ta miceun bungkusan ta, tapi kuring yakin lamun ta th bungkusan anu sarua unggal kuring nempona. Indra ngcskeun Mangga, Mamang baris mariksa saterusna. Manh ulah bertindak leuwih lar, serahkeun kabh dina kapulisian. Kecap Mamang Jarwo menasehati Alus Mamang. Kecap Indra Hiji minggu berlalu euweuh warta ti mamang Jarwo, Indra ciknh balik ti sakola, beuteungna geus mnta dieusi. Indra ngagancangan lngkahna nuju imah. Di hareup imah manhna nempo aya motor mamang Jarwo sarta hiji mobil ti kapulisian. Aya naon yeuh? Indra mikir , manhna saterusna asup kadina imah nepungan, Ibu keur berbincang bincang jeung mamang Jarwo sarta dua urang pulisi sjnna. Tah ieu manhna detektif cilik urang, wilujeng sumping!. Sambut mamang Jarwo Indra kebingungan. Ndra info anu manh bikeun geus mantuan kapulisian pikeun kapulisian komo masarakat pikeun merangan Narkoba. Inget ngeunaan pemulung anu manh bicarakan? Mamang Jarwo usaha ngcskeun kaayaan dina Indra Indra ngan unggeuk, tapi masih tacan weruh maksud Mamangna. Manhna aya kurir ti hiji bandar narkoba, sarta pamustunganana ti ditu kapulisian junun menggulung bandar narkobanya. Manh weruh imah badag ta th pabrik narkoba. cs Mamang Jarwoindra mimitian nwak naon maksud mamang Jarwo, manhna memang nyangka aya anu ahng ti pemulung ta, tapi bandar narkoba? Indra henteu kungsi mikir nepi ka ka ditu. Salamet Ndra, ieu th kedalan hatur nuhun ti kapulisian , sarta sacara henteu langsung masarakat kirakira alatan berkat kejelianmu, hiji pabrik narkoba junun urang gulung, sarta loba jelema anu terselamatkan ti bahaya narkoba. Kedal pulisi hiji anu babarengan jeung mamang Jarwo bari mikeun ijasah husus partisipasi Indra, og hiji tabungan atikan pikeun Indra Indra narima kado ta kalayan reueus. Mamang Jarwo babarengan pulisi anu sjn deui menyalami Indra, Ibu og reueus dina Indra. Indra jangji manhna baris sok ngajaga lingkunganana, sarta lamun nempo hiji hal anu matak curiga baris geura-giru manhna laporkan dina pulisi