You are on page 1of 22

ALIZATUL AISYAH BINTI MOHAMAD ALI

Agensi-agensi sukan dan Bahagian Pengurusan Sumber Manusia di bawah agensiagensi tersebut di Malaysia merupakan organisasi yang bertanggungjawab merancang dan membangunkan aktiviti sukan negara. Kepentingan sukan : Berdasarkan kepentingan ini kerajaan telah mempertingkatkan kemampuan agensiagensi sukan nasional agar seiring dengan inspirasi nasional.
Aktiviti mengisi masa lapang Agenda penting

Agensi Sukan Nasional Kementerian Belia dan Sukan Malaysia

Melaksanakan dasar-dasar Kerajaan Malaysia khususnya dalam pembangunan Belia dan Sukan. Objektif utama : Membina satu masyarakat belia yang bersatu padu, berdisiplin, berakhlak tinggi dan bergerak maju dalam bidang ekonomi dan sosial serta membina satu masyarakat yang sihat dan cergas ke arah perpaduan negara.

Majlis Sukan Negara 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7)

Peranan dan tanggungjawab

Program Pembangunan Atlet Khidmat Sains dan Perubatan Sukan Pembangunan Kurikulum Dan Kejurulatihan Pengurusan dan Kepegawaian Sukan Kemudahan Sukan Skim Penggalakan dan Anugerah Sukan Bantuan Organisasi dan Khidmat Sokongan kepada Persatuan Sukan

Majlis Olimpik Malaysia Merupakan sebuah organisasi sukan yang diiktiraf penglibatan dan penyertaannya dalam Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dan Persekutuan Sukan Antarabangsa (IFS). Penglibatan sejak 1954 melayakkannya menjadi badan utama di negara ini dalam penyertaan di sukan Olimpik. Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia Menggalakkan, memajukan, memelihara dan mengatur aktiviti-aktiviti sukan. Menganjurkan dan menjalankan semua aktiviti sukan sekolah sama ada di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Mengelola dan menjalankan kursus kejurulatihan dan kepegawaian sukan sekolah.

Persatuan-persatuan Sukan di Malaysia Contoh Persatuan Sukan yang terdapat di Malaysia : Kongress Tenpin Bowling Malaysia (MTBC) Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Contoh tugas : Penguatkuasaan undang-undang rasmi permainan, penganjuran kejohanan dan pertandingan, aktiviti pengenalan dan pengembangan permainan

Agensi Sukan Antarabangsa FIFA (The Federation Internationale de Football Association) Jawatankuasa paling penting : Jawatankuasa Kongres Dianggotai oleh wakil di peringkat antarabangsa Bersidang setiap tahun untuk membincang dan menangani isuisu antarabangsa dalam pembangunan bola sepak antarabangsa Tugas dan Peranan Jawatankuasa Kongres Membuat keputusan dalam isu dan hal-hal yang berkaitan dengan undang-undang dan kaedah pelaksanaan yang akan diguna pakai secara seragam di seluruh dunia. Meluluskan laporan tahunan Meluluskan keanggotaan baru ke dalam FIFA dan pengundian dan pemilihan presiden. IAAF (Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa ) Merupakan badan utama antarabangsa utama yang mengawal selia aktiviti sukan olahraga. (Antarabangsa) Kongres memiliki kuasa untuk mengubah dan menggubal undang-undang pertandingan dan memperkenalkan acara baru atau kejohanan.

IHF (Persekutuan Hoki Antarabangsa) Badan utama dunia kepada kemajuan sukan hoki di dunia. FIH dipengerusikan oleh seorang presiden, setiausaha agung dan bendahari yang juga bekerjasama dengan Lembaga Eksekutif, Majlis FIH dan pelbagai jawatankuasa kerja. ITF (International Tennis Federation) ITF adalah merupakan sebuah badan dunia yang bertanggungjawab kepada pembangunan dan perkembangan sukan tenis di peringkat antarabangsa. ITF kini dianggotai oleh 203 persatuan tenis di seluruh dunia termasuk Malaysia. ITF di peringkat zon kawasan diwakili oleh enam badan :(a) Federasi Tennis Asia (b) Confederacion SudAmericana de Tenis (COSAT) (c) Confederation of African Tennis (CAT) (d) Oceania Tennis Federation (OTF) (e) Tennis Europe (f) COTECC

IRB (International Rugby Board) Bertanggungjawab terhadap perkembangan dan pembangunan sukan ragbi di seluruh dunia. Jawatankuasa eksekutif akan bertemu setiap dua kali dalam setahun bagi membincangkan isu-isu dan perkembangan mengenai ragbi serantau dan dunia. Antara negara yang memiliki keahlian dalam jawatankuasa : Scotland, Ireland, Wales, England, Australia, New Zealand, South Africa and France dan masing-masing memiliki dua kerusi manakala bagi Argentina, Kanada, Itali dan Jepun hanya satu kerusi.

Pengurusan Badminton Association Malaysia (BAM) dan Chinese Badminton Association (CBA).
Pengurusan BAM Kejurulatihan dan Latihan yang kurang berkualiti dan efisien di BAM punca kepada kegagalan Malaysia untuk merangkul pingat emas di sukan Olimpik dan menjuarai Piala Thomas. Menurut Razif Sidek di dalam Berita Harian Online, 26 Mei 2012, sudah tiba masanya BAM melakukan tindakan drastik dalam program latihan dan kejurulatihan dengan melantik ketua jurulatih bagi menentukan hala tuju pasukan. BAM tidak pernah belajar daripada kegagalan sebelum ini. (Razif Sidek di dalam Berita Harian Online, 26 Mei 2012).

Pengurusan CBA

Children as young as 4 are trained by China's best athletes in rigorous programs, according to the Badminton Information website. (Susan Landis-Steward di dalam LiveStrong.com, 4 Jan 2011) Kanak-kanak sejak kecil dihantar ke pusat-pusat sukan untuk dilatih secara berdisiplin agar dapat merangkul gelaran juara pada masa akan datang. Pemikiran rakyat China yang obses dengan peringkat antarabangsa juga memainkan peranan di dalam corak serta mutu sukan di negara mereka. (Guoqi Xu, Olympic Dreams : China and Sports, 1895-2008 page 40) But while training techniques appear extreme to Western eyes, they provide an insight into why China's athletes at London 2012 seem so easily able to swim, dive, lift and shoot their way to victory. (Matt Blake di dalam Dailymail, 1 August 2012) Menggunakan kaedah ekstrem pada mata Barat dalam latihan yang tidak mengambil kira aspek emosi dan rohani kanak-kanak.

Cadangan Meningkatkan kualiti jurulatih dengan memperbanyakkan kursus Kejurulatihan dan Latihan. Menghantar jurulatih ke luar negara dalam usaha untuk memantapkan kemahiran yang ada di samping mempelajari sesuatu yang baharu agar dapat menjadi seorang jurulatih yang lebih kreatif dan inovatif. Memastikan hasil daripada kursus-kursus tersebut, jurulatih akan semakin mahir di dalam bidangnya serta dapat merancang serta melaksanakan strategi dalam permainan berlandaskan pengalaman lalu. Meningkatkan kadar disiplin dan pencapaian atlet dengan melakukan latih tubi. Namun, masih mengambil kira kebajikan atlet dari segi emosi dan rohani agar atlet tidak terlalu tertekan di samping mampu meningkatkan potensi kendiri.

Definisi Sumber Manusia Sumber manusia Merupakan semua staf yang merangkumi pekerja dan pengurus yang terdapat di dalam sesebuah organisasi. Pengurusan sumber manusia Sistem yang komprehensif dan bersepadu bagi mengurus tenaga kerja secara efektif agar dapat mencapai matlamat. Cawangan Sumber Manusia bawah bahagian khidmat pengurusan. Cawangan sumber manusia Majlis Sukan Negara Malaysia Ketua :- Encik Muhamad Nur Azrul Bin Che Zabani.

Terbahagi kepada tiga kategori :1) Pengurusan Sumber Manusia a) Mengurus pengambilan sumber manusia di peringkat Majlis Sukan Negara. b) Mengurus proses pemilihan dan perlantikan atlet. c) Menguruskan urusan penempatan dan pertukaran pegawai mengikut kesesuaian jawatan, kerja dan masa. d) Menguruskan hal-hal perkhidmatan. e) Menguruskan sistem disiplin dan pengendalian tatatertib.

2) Pembangunan Sumber Manusia a) Khidmat kaunseling. - Kenalpasti potensi diri - Program Motivasi, Pembangunan diri - Tangani tekanan b) Kebajikan atlet. - Tanggungjawab Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan - Skim Kebajikan (Bergantung kepada kes tertentu) c) Skim insurans. (Normal dan Paralimpik) d) Skim Hadiah.

3) Penyelidikan Sumber Manusia a) Membuat perancangan sumber manusia dari segi keperluan kepakaran, kuantiti dan kualiti. b) Dapat direalisasikan melalui perkhidmatan jati diri dan bina insan. - Terdapat enam program yang dijalankan di bawah perkhidmatan jati diri dan bina insan iaitu : a) Kem Perhimpunan Atlet perhimpunan atlet untuk temasya sukan dan sebagai medium untuk atlet menetapkan sasaran meningkatkan pencapaian mereka. b) Kem Motivasi Dan Bina Pasukan Dirancang untuk memupuk semangat kerjasama di kalangan atlet bagi meningkatkan jati diri, semangat sepasukan, memotivasikan diri serta semangat bekerjasama dalam satu pasukan.

c) Kem Motivasi Dan Ketahanan Mental Sebagai satu persediaan memantapkan kekuatan mental atlet sebelum menyertai sesuatu kejohanan. d) Kem Perhimpunan Atlet Fasa Akhir Persiapan akhir bagi menghadapi sesuatu sukan temasya. e) Kursus Bina Negara Asas Untuk memupuk semangat setiakawan dan cintakan negara dan meningkatkan pengetahuan tentang Gagasan 1 Malaysia. f) Kelas Senam Tari Membantu meningkatkan koordinasi dan daya tahan pemain.

Penubuhan program sukan dan olahraga di COT adalah berlandaskan prinsip Soviet iaitu mengenalpasti, memilih, dan melatih atlet muda yang berpotensi untuk berjaya dalam serantau, kebangsaan, atau arena antarabangsa. (Tom Myslinski di dalam artikel The Development of the Russian Conjugate Sequence System, 30 Mei 2012). Menyediakan pusat latihan yang kondusif dan program latihan yang ketat bagi menyediakan kanak-kanak untuk maju ke pertandingan antarabangsa. (Jeffrey Hays di dalam artikel OLYMPIC TRAINING IN CHINA, 2008). Terdapat 150 kem sukan elit, 3000 sekolah sukan dan berpuluh ribu pusat latihan tempatan. (Jeffrey Hays di dalam artikel OLYMPIC TRAINING IN CHINA, 2008). Bermatlamat untuk ke peringkat yang lebih tinggi iaitu peringkat olimpik. (Paul Mark Pedersen, Janet B. Parks, Jerome Quaterman, Lucie Thibault, Contemporary Sports Management, 4E [2011] page 198)

Membangunkan program sukan kebangsaan seperti akademi sukan, sekolah khas, psikologi, jurulatih asing dan teknologi terkini dan sains. Penekanan kepada pembangunan program sukan yang mempunyai banyak acara dan memberi banyak pingat seperti menembak, gimnastik, berenang, mendayung, serta trek dan padang. Penghasilan ramai atlet yang berkebolehan dan berpotensi di dalam sukan berprestasi tinggi. (Jeffrey Hays di dalam artikel OLYMPIC TRAINING IN CHINA, 2008).

Kekurangan sekolah atau pusat sukan bagi melatih atlet muda untuk maju ke peringkat antarabangsa. Hanya dua sekolah sukan yang berjaya diwujudkan iaitu Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan Bandar Penawar. (Portal Kementerian Pelajaran Malaysia, 2012). Kekurangan atlet muda yang berpotensi ke arah sukan prestasi tinggi.

Meningkatkan jumlah peruntukkan bagi menambah jumlah pusat sukan dan sekolah sukan di Malaysia. Pengambilan atlet pada usia muda agar dapat menerapkan disiplin dan meningkatkan kualiti serta potensi atlet bagi meneraju ke arah sukan berkualiti dan berprestasi tinggi.

Xu Guoqi. (2008). Olympic Dreams : China and Sports, 1895-2008. (muka surat 2 dan 40) diperoleh Feb 21, 2013 http://books.google.com.my/books?id=Q1Crc1bO9xgC&printsec=fron tcover&dq=training+olympic+on+china&hl=en&sa=X&ei=C3FAUd2pO4 SurAfK4oCAAw&ved=0CDUQ6AEwAQ#v=onepage&q=training%20oly mpic%20on%20china&f=false Paul Mark Pedersen, Janet B. Parks, Jerome Quaterman, Lucie Thibault, Contemporary Sports Management, 4E [2011] page 198. Diperoleh Feb 21, 2013. http://books.google.com.my/books?id=WZaQwbrVjswC&pg=PA199&d q=training+olympic+on+china&hl=en&sa=X&ei=C3FAUd2pO4SurAfK4o CAAw&ved=0CE8Q6AEwBg#v=onepage&q=training%20olympic%20o n%20china&f=false Matt Blake. (2012). Torture or training? Inside the brutal Chinese gymnasium where the country's future Olympic stars are beaten into shape. Diperoleh Feb 21, 2013 http://www.dailymail.co.uk/news/article 2182127/How-China-trains-children-win-gold-\ standing-girls-legsyoung-boys-hang-bars.html Berita Harian Online. (2012). Razif hentam pengurusan BAM. Diperoleh Feb 22, 2013 http://www.bharian.com.my/bharian/article/Razif_hentam_pengurusa nBAM/Article/index_html

Susan Landis-Steward. (2011). CHINESE BADMINTON TRAINING. Diperoleh Feb 22, 2013. http://www.livestrong.com/article/34 9424chinese-badminton-training/ Jeffrey Hays. (2008). OLYMPIC TRAINING IN CHINA. Diperoleh Feb 22, 2013. http://factsanddetails.com/china.php?itemid=10 08& Tom Myslinski. (2012). The Development of the Russian Conjugate Sequence System. Diperoleh Feb 23, 2013. http://articles.elitefts.com/trainingarticles/the-development-of-the-russianconjugate-sequence-system-needs-banner/ Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia. (2012). Sukan Sekolah Malaysia. Diperoleh Feb 23, 2013. http://www.moe.gov.my/v/sekolahsukan-malaysia