You are on page 1of 2

Executive coaching

A meglv lehetsgek felszabadtsa


Nagy a ksrts, hogy rszletesen mesljnk coaching-tapasztalatainkrl, felfogsunkrl, hitvallsunkrl. Nem tesszk. Helyette hrom gondolatot szeretnnk kiemelni coaching-filozfinkbl. Egyrszt, szmunkra a coaching folyamat esszencija a clszemlyben meglv lehetsgek felszabadtsa. Megfelel teret s tmogatst adva nekik, a vezetk (s az emberek ltalban) megtalljk sajt legjobb megoldsaikat. A coach dolga ennek megfelelen nem remekl hangz igazsgok felvettse, sokkal inkbb ennek a felfedez folyamatnak a facilitlsa. Msrszt, hisznk abban, hogy a tapasztalati tanuls eszkzei hatkonyabb s lvezetesebb teszik a felnttkpzs folyamatt. lmnyek rvn tanulunk mi is, lmnyt nyjtunk felsvezet partnereinknek is. Harmadrszt, hasonl mdon meggyzdsnk, hogy a coaching nem ncl folyamat: akkor tekintjk sikeresnek munknkat, ha az a clszemly teljestmnyre, zleti eredmnyessgre kimutathat hatssal br. Nem terpia, kzzelfoghat vltozs.

Kabthoz a gombot
Nehz dolga lenne annak, aki az egyes coaching-iskolkat prbln rendszerezni, csoportostani, akr sszehasonltani. Minden iskola felkent papja knnyedn be tudja bizonytani a msik iskola cskevnyessgt, s a sajt mdszertana felsbbrendsgt. Szmunkra a sikeres viselkedsvltozs a cl, s ehhez minden eszkzt bevetnk, de botorsgnak tartannk a mdszertanhoz igaztani a feladatot: a megoldand helyzet jelenti a kabtot szmunkra. Ezzel egytt partnereink joggal vrjk el tlnk, hogy valljunk sznt s tegyk le szakmai voksunkat bizonyos mdszertanok mellett. Ennek fnyben, me coaching-megkzeltsnk hrom alappillre: Marshall Goldsmith n. Feedforward-mdszertana, amely kt filozfiai elemre pl: 1. a clszemly krnyezetnek bevonsa a folyamatba, folyamatosan kikrve megltsaikat a haladsrl, kiigaztandkrl 2. a fkuszls, azaz mindssze egy-kt konkrt fejldsi cl azonostsa s az ezekre val sszpontosts. Goldsmith mdszertana,

klnsen jl megragadhat, konkrt kszsgfejlesztsi clok esetn, szinte garantlt viselkeds-vltozst eredmnyez. Ezrt szeretjk. A Robert Kegan-fle ITC-mdszertan (Immutnity to Change) elsdleges clja vltozsi folyamatok tmogatsa: az rintettek megnyitsa, kvncsiv, elktelezett ttele a vlts fel. A vltozs elsegtsnek kulcseleme feltrni egyneknek sajt mentlis immunrendszerk mkdst, annak korltait s rtkeit. Klnsen fontos ez olyan coaching-feladatok sorn, amikor a feladat rosszul strukturlt, kevsb konkrt, vagy nehezen felcimkzhet, fleg ha a clszemly mkdsnek mlyebb rtegeit mozgatja meg. Jellegzetesen ezt a mdszertant tudjuk javasolni olyan esetekben is, amikor - pldul a problma rzkeny jellege miatt - nem hasznlhatunk tmogat csapatot a folyamat sorn. Az ITC segt tlendlni a magunk ltal emelt, szemmel nem is lthat akadlyokon. Ezrt szeretjk. Diana Whitney mdszertana, az Appreciative Inquiry szervezetfejlesztsi megkzeltst - megoldsfkusz, a korbbi cscsteljestmnyek megrtse s jrateremtse - emeli t vezetfejlesztsi kzegbe. A coaching-folyamat sorn megrtjk azt, hogy amikor a felsvezet legjobb formjt hozta, leginkbb elemben volt, akkor az minek volt ksznhet. Ezt kveten a cl nyilvnval: jrateremteni az akkori kreatv energikat, viselkedseket, lendletet. Az AI coaching tbb energit, nagyobb tettvgyat s tartamilag ersebb vlaszokat jelent. Ezrt szeretjk.