Pengenalan Tenis

Tenis ialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan yang tertutup. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkat umur, lelaki dan wanita secara perseorangan, beregu dan beregu campuran. Antara peralatan utama yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang, raket dan bola. Selain itu, peralatan pemain juga harus disediakan.

Pada abad 16-18 telah mulai banyak dimainkan terutama oleh kalangan Raja-raja dan para bangsawan dengan nama „Jeu de Palme‟. Belanda. Permainan ini kemudian meluas ke seluruh eropah pada abad ke-8. Kerana pada waktu itu tenis popular dimainkan di halaman rumput. Perkataan Tenis sendiri dipercaya berasal dari pemain Perancis yang sering menyebut kata „Tenez‟ yang beerti “Main!” pada saat akan memulai permainan dan hingga sekarang kata tersebut dipakai sebagai nama sukan ini. Bola berevolusi dari sebuah bola kayu padat menjadi bola dari kulit yang diisi oleh dedak kulit padi. Pada abad 19 barulah tenis dimunculkan kembali oleh para bangsawan Inggeris dengan membangun gelanggang-gelanggang tenis di rumahnya yang besar. Namun tenis mengalami kemunduran saat terjadinya revolusi Perancis dan berkuasanya Napoleon Bonaparte di Eropah. Itali. Permainan ini kemudian berkembang lagi menjadi permainan bola dengan dipukulkan melintasi sebuah dinding penghalang. Swiss dan Jerman. Pada awalnya tenis dimainkan dengan memakai tangan atau sebuah tongkat yang dipukulkan berganti-ganti menggunakan sebuah bola dari kayu yang padat. Terekam pada pahatan yang dibuat sekitar 1500 tahun sebelum masihi di dinding sebuah kuil di mesir yang menunjukan permainan bola tenis dan dimainkan pada upacara keagamaan.kerana pada saat itu dirasakan bahawa kawalan bola lebih terasa menggunakan tangan. maka media yang berkembang pada waktu itu adalah dengan menggunakan sarung tangan kulit. . maka terkenal dengan sebutan „Lawn Tennis‟ atau tenis bergelanggangkan rumput.Sejarah Tenis Tenis ternyata merupakan olahraga yang sudah lama. Pada masa ini juga mulai muncul bola dari karet vulkanisir yang pada waktu itu dianggap dapat mengurangi kerosakan rumput di gelanggang. Tenis kemudian berkembang hingga ke England dan juga ke Sepanyol. Sukan ini sangat berkembang di Perancis waktu itu.

Sejakgelanggang rumput diperkenalkan.Perkataan Lawn Tennis berasal dari seorang Inggeris bernama Arthur Balfour. All England Croquet Club. Sejarah ini berlanjut ketika lokasi kelab yang bertempat di Wimbledon terjadi kenaikan sewa yang memaksa kelab untuk mendapatkan dana lebih dari kebiasaanya. Puncaknya terjadi pada tahun 1869 ketika salah satu kelab croquet ternama di Inggeris. tidak berhasil menarik banyak peminat dan mencuba untuk memasukan tenis sebagai sukan lainnya.pertandingan tersebut disertai oleh 20 peserta dengan penonton sekitar 200 orang dan ini merupakan pertandingan Wimbledon pertama di dunia. Hasilnya kelab ini sangat sukses menarik peminat terutama pada permainan Tenis tersebut hingga pada tahun 1877 mengganti namanya menjadi „All Engand Croquet and Lawn Tennis Club‟. . Oleh kerana itu kelab mengadakan pertandingan tenis pertama di Wimbledon dengan membentuk sebuah panitia untuk mengadakan pertandingan dan membuat peraturan yang baku dalam permainan ini. orang mulai membuat eksperimen dengan memainkannya di permukaan lain seperti tanah liat dan simen.

Gelanggang Tenis .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful