KELEMAHAN DAN MASALAH YANG TIMBUL Terdapat beberapa kelemahan yang dikenal pasti semasa kursus ini

dijalankan. Antaranya ialah masa lawatan iaitu pada hari selasa, 21 julai 2012 tersebut, pihak pusat jagaan persatuan kanak-kanak spastik terlibat dalam aktiviti yang lain iaitu sambutan hari lahir murid. Selain itu, guru pelatih tidak diberitahu terlebih dahulu mengenai aktiviti yang dirancang pada hari tersebut. Selain itu, terdapat satu mensyuarat yang perlu dihadiri oleh guru besar pusat jagaan persatuan kanak-kanak spastik. Hal ini menyebabkan terdapat sedikit gangguan semasa lawatan dijalankan di sana.

KEKUATAN/KEBAIKAN Program lawatan sambil belajar ke Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik ini telah dirancang dengan baik walaupun dalam masa yang singkat. Kolaborasi antara pihak institut iaitu guru pelatih dan pensyarah dengan pihak pusat spastik dapat mewujudkan perhubungan yang erat. Selain itu, aktiviti yang dijalankan bersesuaian dengan matlamat yang digariskan iaitu guru pelatih dapat mengetahui dan melihat sendiri program terapi yang dijalankan di pusat spastik tersebut. Aktiviti ini dapat memberi pengetahuan dan pengalaman sebenar kepada guru pelatih supaya dapat melaksanakan program terapi ketika berada di sekolah kelak. Dengan adanya murid-murid spastik, guru pelatih dapat mengalami situasi sebenar apabila terapi dilaksanakan ke atas mereka. Antara program terapi yang dapat dilihat dengan jelas ialah terapi air, terapi pertuturan dan terapi cara kerja.

CADANGAN DAN PENAMBAHBAIKAN. Bagi menyelesaikan beberapa masalah atau kekangan yang dihadapi semasa menjalankan aktiviti-aktiviti ini, guru pelatih perlu mengetahui program yang dilakukan oleh pihak Pusat Spastik semasa hari lawatann tersebut. Selain itu, guru pelatih juga perlu mengambil kira tarikh dan waktu yang paling sesuai untuk melaksanakan lawatan tersebut supaya tidak berlaku sebarang masalah.

KESIMPULAN Kesimpulannya program lawatan sambil belajar ke Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik ini memberikan pendedahan sebenar mengenai cabaran dalam melaksanakan terapi kepada murid-murid pendidikan khas di sekolah. Pengalaman ini telah membuka mata guru pelatih bahawa tugas guru bukan setakat memberi ilmu. . mendidik murid-murid malahan banyak lagi tugastugas dan tanggungjawab lain yang harus dipikul seperti menguruskan emosi dan sosial murid-murid.

LAPORAN KESELURUHAN Aktiviti: Lawatan Sambil Belajar ke Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik Tarikh: 21 Februari 2012 Pada 21 Februari 2012 bersamaan dengan hari Selasa. Sebelum itu. kami dikehendaki untuk menyambut dan membantu kanak-kanak spastik serta melihat dengan lebih dekat bagaimana mereka berjalan dan bergerak. kami dibawa ke kelas bagi melihat dan bermesra dengan kanak-kanak spastik. Perjalanan kami bermula pada jam 8. kami disajikan dengan persembahan daripada murid pra sekolah dan tahun 6 SK Tasik Utara. kanak-kanak spastik telah disediakan sudu yang istimewa bagi memudahkan mereka makan menyuap makanan sendiri. . kami dibawa oleh guru besar untuk melawat beberapa bangunan dan projek yang diusahakan oleh Pusat Jagaan Persatuan KanakKanak Spastik. Antara aktiviti yang dilakukan oleh guru pelatih ialah menyuap makanan kepada kanak-kanak spastik. Kami terus dijemput ke dewan bagi menghadiri majlis sambutan hari jadi kanak-kanak spastik. Kami tiba di Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik pada jam 8. Selepas iitu. Lawatan ini dijalankan bertujuan untuk memberi pengalaman dan pengetahuan kepada guru pelatih mengenai program terapi yang dijalankan kepada kanak-kanak spastik disamping melihat sendiri program terapi yang dijalankan disana. Penyertaan bagi kursus ini adalah seramai 19 orang guru pelatih dari Institut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim.45 pagi dan disambut oleh Guru Besar. opsyen 5 PISMP Pendidikan Khas/Pendidikan Jasmani/Bahasa Melayu telah mengadakan Program Lawatan Sambil Belajar Ke Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik. Selepas selesai acara sambutan hari jadi. Selepas itu.30 pagi di bawah bimbingan Encik Rajendran. Walau bagaimanapun. Antara tempat yang dikunjungi ialah bengkel kemahiran hidup. penasihat bagi program lawatan ini.

terapi snozeland. Antaranya ialah alas kaki. mereka diberi elaun untuk berkerja dan dapat menampung keperluan hidup mereka. Majlis penutup dipengerusikan guru pelatih IPG Kampus Temenggong Ibrahim. Taklimat mengenai cara terapi terseut dijalankan dikendalikan oleh guru yang mengajar di dalam bilik berkenaan. kami berpeluang untuk masuk ke dalam bilik terapi tersebut dan melihat sendiri cara-cara terapi tersebut dijalankan sendiri oleh kanak-kanak spastik. rantai kunci dan pelbagai kraf tangan yang lain. Seterusnya. projek penanaman cili. Pihak guru pelatih memberikan cenderamata kepada Pusat Jagaan Persatuan Kanak-Kanak Spastik sebagai tanda penghargaan. kami dibawa melawat ke pusat terapi bagi warga pusat spastik tersebut. sulaman.kolam ikan keli. hiasan dinding. Hal ini memberi pengetahuan kepada guru pelatih mengenai caracara mengendalikan program tersebut dengan kanak-kanak spastik. Terdapat pelbagai bahan yang dihasilkan. terapi air.00 tengahari. Disana. . Majlis bersurai pada jam 12. Di sini. Antara pusat terapi yang terdapat disana ialah terapi pertuturan. Projek-projek di pusat ini diusahakan oleh warga pusat spastik yang telah dewasa. saudari Nur Amalina binti Yusof. dan bengkel sulaman. terapi cara kerja.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.