Semnalele in comunicare

Principalele semnale care indica un potential crescut de ineficienta in comunicare sunt: Imposibilitatea de a stabili un cod comun intre cel care lanseaza mesajul si cel care in primeste un alt semnal Disponibilitatea redusa de a folosi feedback-ul Stare de iritare sau agresivitate nejustificata Gesture inutile care nu sustin mesajul verbal Schimbarea subiectului de discutie fara vre-o logica anume Conceptii diferite despre lume si viata Promovarea unei ascultari passive

Obstacolele in comunicare sunt perturbatii in desfasurarea proceselor de comunicare. (Rodica Candea si Dan Candea “Com.Manageriala”, ed.Expert 1996) Sunt autori (Ovidiu Panisoara, “Com.Eficienta”,ed.III 2008, ed.Polirom), care impart obstacolele in doua mari categorii: a) Bariere ce tin de sistem – sunt cele pe care le identificam la nivelul agentilor comunicationali a canalului si codului de comunicare b) Bariere ce tin de proces – ca rezultat a interactiunii din interiorul comunicarii. In prima categorie putem include: -deficientele de transmisie si receptive a informatiei, -alegerea inadecvata a canalului de comunicare, -elaborarea unui cod care nu este in cordonanta cu limbajul si normele grupului. In a doua categorie includem: barierele ce scot in evidenta legatura dintre rational si afectiv in contextual comunicarii: -obstacol care reflecta discordonanta dintre mesajul verbal si cel nonverbal. -intentiile manifeste si ascunse ale comunicatorilor -dimensiunea afectiva in comunicare. Retinem faptul ca scade controlul asupra eficientei comunicarii pe masura ce creste componenta afectiva in relatiile interpersonale. Unii autori analizand barierele ce intervin in comunicare, vorbesc de adevarate scurtaturi mentale, in fapt modalitati personale de organizare psihologica si actionala. Dintre aceste bariere mentionam:

-disponabilitatea euristica – ideile care ne vin in minte pentru prima data sunt legate de tendinta de a aprecia o situatie pe baza primei impresie. -reprezentarea euretica se refera la judecarea unei situatii de comunicare prin similitudine cu alte cazuri cunoscute. Stereotipari in comunicare: -tendinta de a ignora situatia de comunicare si de a aprecia actiunea in sine a unei persoane. ea continua sa fie credibila chiar si atunci cand ti se comunica faptul ca este falsa. intr-un fel favorizam conduita noastra si in alt fel apreciem conduita celorlalti. Studiul asupra obstacolelor in comunicare scoate in evidenta rolul prejudecatilor si a convingerilor. -efectul perseverentei – cand o informatie este considerata adevarata. precum si impactul stereotipurilor asupra procesului de comunicare. -efectul de insufletire se refera la prezentarea situatiei persoanei sau a evenimentului in asa fel incat sa creeze o legatura mistica afectiva cu receptorii. tindem sa legam acest lucru de cauze interne. -prejudecata autoservita – daca primim un feedback pozitiv din partea celorlalti. -blamarea si autointelegerea scoate in evidenta faptul ca evaluam diferit comportamentul nostru in relatie cu ceilalti.In aceeasi situatie de comunicare. -efectul falsului ca sens se refera la faptul ca oamenii doresc sa creada ca ceilalti sunt deacord cu ei deoarece aceasta le confirma corectitudinea judecatilor si actiunilor lor. . fara a integra intr-un context.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful