Analiza mediului de marketing al S.A.

« ORANGE MOLDOVA » Cuprins :
Cap. I PREZENTAREA COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA” 1.1. Descrierea companiei pe plan internațional 1.2. Scurt istoric și prezentarea S.A.”Orange Moldova” Cap. II STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING AL COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA” 2.1.Analiza mediului intern de marketing.Mixul de marketing. 2.2. Analiza micromediului firmei . 2.3. Analiza macromediului firmei Cap. III CONCLUZII.PROPUNERI.BIBLIOGRAFIE.

CAPITOLUL I PREZENATAREA COMPANIEI « ORANGE MOLDOVA »
1.1. Descrierea companiei pe plan internațional În anul 2000 France Telecom a achiziționat Orange de la Mannesmann și a reunit toate activitățile sale în domeniul telecomunicațiilor mobile sub marca ”Orange”. Grupul Orange este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din lume, fiind prezent în 19 țări,inclusiv Republica Moldova, și avînd peste 19.000.000 de clienți în întreaga lume. Compania este reprezentată pe plan internaţional de logo-ul şi slogan-ul acesteia care sunt principalii determinanţi prin care este recunoscută de majoritatea populaţiei.Acestea arată în felul următor : Logo-ul companiei Orange : Slogan-ul companiei Orange:

" Fiecare zi se schimbă cu Orange"

Slogan-ul Orange este inspirat din obiectivele sale - oferirea serviciilor inovative, de calitate, tuturor locuitorilor ţării, pentru a schimba viaţa spre bine în fiecare zi.

Aşadar, cu Orange se schimbă: Comunicarea – cu serviciile PrePay şi Abonament pentru peste 2.000.000 de locuitori ai ţării. Accesul la Internet – deoarece Orange dispune de cea mai rapidă şi extinsă reţea Internet 3G+ din ţară. Afacerile – fiindcă Orange este un operator integrat care oferă telefonie mobilă, fixă, Internet prin fibra optica şi asistenţa individuală. Speranţa – prin susţinerea copiilor din familiile social vulnerabile, a elevilor din şcolile internat, a copiilor cu deficienţe, prin donaţii de echipamente pentru instituţiile medicale, toate posibile cu Fundaţia Orange. Tehnologiile – prin oferirea serviciilor simple şi inovative tuturor locuitorilor ţării. Calitatea – prin certificarea în domeniul a 4 standarde internaţionale ISO. Emoţiile – prin HD Voice în premieră mondială. Muzica – cu cele mai tari concerte din ţară. Grija – asistenţa oferită clienţilor 24 din 24.

1.2. Scurt istoric şi prezentarea S.A. “Orange Moldova” Orange Moldova este un operator de telefonie mobilă din Republica Moldova ,care lucrează în standartele GSM , UMTS și 4G. Compania a primit licența de la Ministerul Telecomunicațiilor în februarie 1998 , sub denumirea de Voxtel și s-a lansat comercial în octombrie 1998. France Telecom este acționarul majoritar al companiei Orange Moldova(prin intermediul diviziunii sale de telecomunicații mobile,Orange S.A.), cu o cotă de 61% din acțiuni,din care 4,33% aparțin operatorului român Orange România,controlat la rîndul său de gigantul francez. Acţionarii acestei companii au investit circa 32,5 mln dolari SUA în capitalul social al întreprinderii . S.A. „Orange Moldova „ este cea mai mare întreprindere cu capital străin din Moldova. Prin capitalul social împrumutat şi mijloace proprii S.A. “Orange Moldova” a investit pînă acuma mai mult de 116 mln dolari SUA în economia Moldovei.Pe data de 19 aprilie 2006,acționarii au decis trecerea Voxtel printr-un proces de rebranding,în urma căruia a devenit Orange Moldova la 25 aprilie 2007. Lansarea Orange Moldova aduce cu sine o gamă de servicii și performanțe excelente în ceea ce privește acoperirea în rețea și asistența pentru clienți. Trecerea la Orange demonstrează succesul înregistrat de firmă pe piața moldovenească unde deține un segment de aproximativ 2 100 000 din populația care folosește rețeaua mobilă ca sistem de telecomunicație.Astfel aceasta deține locul întîi pe piața telefoniei mobile din Moldova şi 2

înregistrînd rezultate financiare cu dinamică sporită şi dînd dovadă de un înalt profesionalism în gestionarea activităţii de marketing în continuare îşi desfăşoară activitatea strict în legatură directă cu nevoile şi cerinţele impuse pe piaţă.A.de asemenea. Succesul Orange Moldova este rezultatul muncii celor peste 1000 de angajati și confirmă profesionalismul și buna pregătire a acestora. CAPITOLUL II STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING A COMPANIEI «ORANGE MOLDOVA » După concepţia lui Ph. Rețeaua telefonică oferă servicii diverse pentru clienții săi cum sînt cele de telefonie mobilă.1.Kotler expusă în lucrarea “Principes of Marketing” prin mediul de marketing al întreprinderii se înțelege totalitatea participanților și a forțelor din afara întreprinderii care influenţează capacitatea conducerii de marketing. Centru.internet fix și transport date.Analiza mediului intern de marketing În compartimentele interne ale unităţii sunt incluse: • Conducerea: În ceea ce priveşte cultura organizaţională putem spune că echipa managerială de vîrf a 3 . Orange concurează pe piața serviciilor de telecomunicații mobile din Moldova cu Operatorul Național de Telecomunicații Moldtelecom cu marca comercială pentru telefonia mobilă Unité și operatorul GSM Moldcell. avînd filiale distribuite în toată țara. în ultimii ani înregistreză creşteri de vînzări cu dinamică sporită. ocupînd locul trei.internet mobil. iar vîrsta medie este de 29 de ani. bd. Referindu-ne la situaţia financiară. sect. Peste 95% dintre aceștia au diplome universitare.A.. 2. Orange Moldova – parte din Orange Group. Stefan cel Mare 134. Compania “Orange Moldova” S. Aria de acoperire Orange este 99% din populatie si 97. menţinând şi dezvoltând tranzacţii de succes cu clienţii săi. aşadar monopolist pe piaţa de telefonie mobilă.65% din teritoriu. se poziţionează în topul celor 10 companii cu cea mai mare valoare de piaţă. luînd în considerare atît mediul intern cît şi cel extern. Sediul central al companiei este în Chișinău. devenind. “Orange Moldova” S. este o companie dinamică și tînără care oferă clienților săi o gamă largă de produse și servicii de telecomunicații de cea mai bună calitate..

companiei “Orange Moldova” S. Directorul de departament este ajutat de un Manager principal pe departamente în domeniile respective de competenţă. În organigrama de mai jos este evidenţiat că în componenţa fiecărui departament se găsesc mai multe echipe specializate în fruntea cărora se află un lider. Cei şase directori se întrunesc cel puţin o dată în saptămînă pentru a coordona diverse aspecte ale activităţii companiei şi a găsi soluţii concrete pentru probleme ce necesită eforturile coordonate ale diferitor departamente pentru a fi rezolvate. Preşedinte Director general Departamentul „Management” Departamentul „Marketing &Comunicare” Departamentul IT şi cel tehnic Departamentul Financiar Departamentul „Relaţii cu presa” Departamentul Uman Operaţiuni& Mentenanţă Calitatea serviciilor Suport Informaţii& Tehnologii Acounting Vînzări cu amănuntul Afaceri Securitate Business Planuri Suport&Vînzări Logistică Managementul sistemului informaţional 4 Suport Vînzări Logistică . director marketing.Directorii şi Managerii trebuie să explice echipei lor direcţia principală a activităţilor şi să încurajeze iniţiativa din partea fiecărui angajat.directorul departamentului “Relaţii cu presa”. directorul departamentului “Relaţii cu Clientela”. director financiar. Bugetul şi planul strategic actualizat al companiei este propus de Directorul General şi este aprobat de Consiliul de Directori al companiei. director vînzări. director tehnic . Formarea politicilor şi a bugetelor este în responsabilitatea Directorilor şi Managerilor.A. este constituită din şase directori : director general Ludmila Climoc.

servicii penru toţi. cine a sunat?.Sursa: în baza documentelor oferite de compania“Orange Moldova”S.Orange World.SMS.A. compania deţine o gamă largă de servicii repartizată în 3 categorii. de perfecţionarea celor existente.flirt.numere scurte. Iar produsele de bază a companiei Orange sunt cartelele de reîncărcare Orange PrePay şi cartelele Orange Abonament. compartimentul de producţie . • Mixul de marketing(cei 4 ”P”): Studiind politica de produs din mixul de marketing .indiferent fie acesta client PrePay sau Abonament. servicii PrePay.video. se poate constata că compania “Orange Moldova” S. Serviciile Orange Servicii pentru toți Descrierea serviciilor Sunt serviciile destinate tuturor utilizatorilor. materiale. bazîndu-se pe creşterea gamei de servicii pe direcţia extinderii gamei de servicii de telefonie mobilă în domeniul activităţii de bază.mesageria vocală.. compartimentele de contabilitate . Astfel.A • Resursele: compartimentul financiar .Internet mobil.transfer credit. Music 5 .MMS.evaluează costurile şi preţurile de vânzare.Info Curier.se ocupă de găsirea furnizorilor de materii prime.se ocupă de problemele de creaţie şi proiectare a noilor produse. respectiv aceste trei categorii pot fi completate cu serviciile 3G+.se ocupă de problemele tehnice şi tehnologice.invenții etc.se ocupă de asigurarea şi utilizarea fondurilor necesare îndeplinirii programelor de marketing.Orange Plus.MMS Internațional. voice şi BlackBerry. compartimentul de aprovizionare . promovează strategia diversificării sortimentale.Astfel în categoria aceasta de servicii se include :apel. compartimentul cercetare-dezvoltare .Orange Chat. servicii Abonament. gestionează veniturile unităţii.

opțiunea ”Țara preferată„.Dual SIM.Acest pachet de servicii cuprinde:BlackBerry Internet. Astfel.detective.apeluri internaționale.meniu Servicii Abonament PrePay.pachete OrangeWorld.Super Servicii PrePay Loto.opțiunea PrePay Roaming. HD voice Un nou standart în telefonia mobilă cu calitatea de transmisie a vocii cea mai înalt posibilă din BlackBerry punct de vedere ethnic la momentul actual.televiziune în direct.opțiunile Internet Mobil și Orange World.deoarece 3G+ aduce o viteză de transfer a datelor pînă la 21 Mbps. Prin intemediul acestui serviciu primiți în timp real toate mesajele și toatea atașamentele de pe e-mail și le vizualizați direct pe ecranul 3G+ telefonului mobil. opțiunea SMS.Deci această categorie de servicii cuprinde: numere preferate.tonuri de așteptare.mesaje multimedia și Internet mobil-toate sunt acum disponibile pe telefonul mobil cu un plus de calitate. printre serviciile şi produsele promovate care nu ţin exact de activitatea de bază ale companiei le regăsim 6 .Joker Plus. Rețeaua Orange 3G+ oferă o nouă dimensiune a comunicării și a serviciilor mobile.serviciu de informații. Sunt seviciile destinate utilizatorilor ce cumpără produsul Orange Abonament.Internet Mobile în Roaming.divertisment. Sunt serviciile destinate utilizatorilor de telefonie mobilă care achiziționează produsul Orange PrePay. O altă direcţie de promovare a serviciilor este diversificarea laterală care presupune extinderea gamei de servicii şi produse într-un alt domeniu decât activitatea de bază. Sursa: adaptată de autor în baza surselor bibliografice studiate.muzică.Roaming-Orange Travel.Apeluri voce și video.

a abordat strategia preţului de penetrare. are o imagine foarte bună pe piaţa telefoniei mobile din toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea. fiecare avînd trasături specifice. etc. modeme. implimentează programe continue de imbunătăţire a reţelei. avînd ca obiectiv major cucerirea unei mari cote de piaţă şi maximizarea volumului de vînzări. Aplicînd acestă strategie compania şi-a atins scopurile. serviciile promovate sub marca Orange.Orange Internet. Iar din cauza concurenţei de pe piaţa de telefonie mobilă compania în permanență asimilează noi produse şi servicii. promovînd aşadar strategia creşterii calitative a serviciilor. De asemenea. serviciile şi produsele de telefonie mobilă au un ciclu de viaţă lung. abordează strategia asimilării de noi produse şi strategia perfecţionării gamei de produse. serviciu de reparaţii. telefoane mobile. proiecte de inovaţie dezvoltate împreună cu laboratoarele Orange şi îmbunătăţirea semnificativă a calităţii sunetului convorbirilor telefonice. deci în prezent aceasta deţine cea mai mare cotă de pe piaţă după numărul 7 . acesorii pentru telefoane mobile. Aceasta a determinat ca imaginea mărcii Orange să crescă şi mai mult pe piaţa telefoniei mobile autohtone.pe umătoarele: telefonie fixă. Referindu-ne la politica de preţ din mixul de marketing. internet café. Aşadar. laptopuri. delfin şi panteră.A. compania “Orange Moldova” S. e-shop. deoarece nivelul vînzărilor au o dinamică de creştere mai scăzută comparativ cu anii precedenţi. cum ar fi telefoanele de ultimă generaţie. noi standarte şi mai performante în reţelele de comunicaţii precum noi servicii de reîncarcare a contului. se constată că odată cu procesul de rebranding . compania “Orange Moldova” S. aceasta presupune că compania a implimentat un preţ suficient de scăzut la serviciile de telefonie mobilă.A. în procesul de creştere a gradului de noutate a produselor şi serviciilor .accesoriile pentru telefoanele mobile. recent întreprinderea a perfecţionat serviciul Orange Abonament prin diversificarea acestuia în trei categorii: abonament fluture. La momentul actual serviciile şi produsele Orange se află în faza de maturitate .Luînd în consideraţie asigurarea legală a produselor şi serviciile de telefonie mobilă acestea nu pot fi protejate prin brevete şi ca urmare. modeme. Referindu-ne la toate produsele. Astfel atunci cînd marca deja ajunge să fie renumiă şi să aibă o imagine favorabilă pe piaţă. la un preţ şi mai rentabil incluzînd şi mai multe oferte.. acesta poate fi preluat de concurenţii săi Moldcell şi Unité.În privinţa majorării nivelului calitativ al gamei de servicii. ca rezultat această strategie i-a permis trecerea la o piaţă de masă cu un larg consum de servicii de telefonie mobilă. Astfel. laptopuri.compania“Orange Moldova” S. e-shop. mobile marketing. procesul de îmbătrînire este lent.A. ea aduce avantaje atît consumatorului cît şi companiei.S.Astfel. imediat după lansarea pe piaţă a unui nou serviciu creat de operatorul de telefonie mobilă “Orange Molova”.A.aceasta este cea mai renumită marcă din Europa încă din anul 1994.

are o gamă diversificată de servicii şi produse. Tarifele pentru clienţii corporativi Orange Business sunt aceleaşi ca şi la OrangeAbonament. propune : planuri tarifare ( clasice) și planuri tarifare(intensiv) la OrangeAbonament. Aşadar.A.deoarece cu cît mai multe minute consumă cu atit mai multe minute primeşte gratis în reţea.Abordarea acestor strategii a dus la descurajarea intrării pe piaţă a altor concurenţi.a dat faliment. diminuarea preţului a condus la creşterea cererii de serviciii de telefonie mobilă.50 lei 2. ca un prestator de servicii calitative la un preţ accesibil tuturor.Planul tarifar Standart (ieșit din oferta comercială. compania „Orange Moldova”S. şi cu cît clientul cumpără un serviciu . În continuare oferim tabele cu prețurile serviciilor la fiecare dintre planurile tarifare date: Orange PrePay: . este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay îl au deja activat): apeluri catre numere Orange apeluri catre alte numere din Moldova 1. cu posibilitatea de a vorbi la preţuri mici sau gratuit în grup închis.Planul tarifar Optim : .A. să-şi creeze o imagine şi mai bună pe piaţă de telefonie mobilă . iar la Orange PrePay lipseşte plata lunară dar există 3 opţiuni : opţiunea «Standard».Planul tarifar Seara și Weekend (ieșit din oferta comercială.30 lei .De asemenea. De la sine. în consecinţă acestă metodă de fixare a preţului devine avantajoasă pentru clienţii corporativi. În ceea ce priveşte condiţiile de plată. aceste obiective i-au permis companiei „Orange Moldova” S.mai scump cu atît mai mare este reducerea. opţiunea «Nights & Weekends» şi opţiunea «Juno». să se poziţioneze destul de bine pe piaţă şi să stimuleze cererea prin preţuri mai scăzute. este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay care îl au deja activat): 1.20 lei apeluri de la 20:00 pana la 8:00 in zilele de lucru si intregul weekend 8 .de utilizatori şi după cifra de afaceri.La toate serviciile compania „Orange Moldova” S.A. oferă reduceri . acesta din cauza politicii de preţuri mari comparativ cu ceilaţi operatori.A. ea a abordat o politică de preţuri în funcţie de gama de produse cu scopul stimularii vînzării tuturor serviciilor. ca de exemplu Eventis. luînd în consideraţie că compania „Orange Moldova” S.

60 lei Gratuit 2.30 lei . este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay care îl au deja activat): 60 bani apeluri catre utilizatorii planului tarifar Prietenii apeluri catre alte numere Orange apel video in reteaua Orange apeluri catre alte numere din Moldova mesaj SMS intre utilizatorii planului tarifar Prietenii mesaj MMS intre utilizatorii planului tarifar Prietenii 1.Planul tarifar Prietenii (ieșit din oferta comercială.apeluri de la 8:00 pana la 20:00 in zilele de lucru 2.30 lei 30 bani 60 bani Orange Abonament: * Minutele pentru apeluri nationale Abonament Fluture Plata lunara: 15 lei 9 .

Astfel. produsele Orange sunt distribuite prin: 10 . Reţeaua de distribuţie a companiei „Orange Moldova”S. iar obiectul distribuţiei sunt cartelele de reîncărcare.A. 72 de magazine dealeri autorizaţi şi mai mult de 1 000 de puncte de vînzări.38 de parteneri Orange. cuprinde 7 magazine Orange.ca component al mixului de marketing cuprinde ansamblul de modalităţi prin care este vîndut serviciul.Abonament Delfin Abonament Pantera În domeniul serviciilor de telefonie mobilă – politica de distribuţie(plasament).

Deci. deci marketerii în conformitate cu obiectivele companiei aprobă o serie de activităţi promoţionale şi determină costul acestora . a abordat strategia distribuţie selectivă.A. tot procesul de distribuţie fizică este dirijat de reprezentantul companiei „OrangeMoldova”S. reselleri. Politica de promovare. operatorul Orange le coordonează la nivel de companie. precum şi întărirea imaginii întreprinderii. în cadrul companiei bugetul promoţional se determină după metoda obiectivelor.strategia de stimulare a cererii şi de diferenţiere a ofertei. operatorul de telefonie mobilă deţine un grad înalt de control asupra procesului de distribuţie desfăşurat prin canale ulta-scurte şi scurte .canale directe sau ultra-scurte -acestea sunt magazinele Orange. modul de pătrundere pe piaţă sau cucerirea pieţii de telefonie mobilă . compania abordează strategia nediferentiată. 2. atragerea atenţiei asupra ofertei întreprinderii. stabileşte relaţii mai puternice de cooperare cu fiecare dintre ei fortificînd astfel canalul propriu de distribuţie .canale scurte .Totodată.care presupune autorizarea unui număr limitat reselleri. creşterea consumului în condiţiile păstrării preţurilor la acelaşi nivel.A.A. pentru promovarea imaginii şi de extindere a imaginii compania abordează strategia de informare în cadrul pieţei. În ceea ce priveşte. În scopul creşterii cererii pentru serviciul de telefonie mobilă compania “OrangeMoldova” S.De asemenea.A. din departamentul de vînzări. dar uneori pentru realizarea spoturilor 11 . convingerea şi fidelizarea potenţialilor utilizatori. respectiv acesta ia decizia finală. iar după modul de desfăşurare în timp a activităţii promoţionale operatorul Orange aplică strategia activităţii promoţionale permanente. apoi fiecare proiect în parte este discutat cu directorul general al departamentului demarketing. în politica de promovare compania „Orange Moldova”S. ia decizia asupra strategiei promoţionale.acestea sunt terminalele de plată şi transfer bancar direct.prin intermediu partenerilor orange.Respectiv. a folosit pe scarã largã publicitatea şi a exercitat presiuni promoționale ridicate asupra utilizatorilor .1.. avînd ca obiectiv influenţarea cererii pentru serviciul de telefonie mobilă. deci se adreseaza întregii pieţi cu acelaşi mix promoţional. Iar.al 4P din mixul de marketing. Astfel.A. Iar programele ce ţin de activitatea comunicaţională. pentru finanţarea activităţile promoţionale departamentul de marketing conlucrează în deplină înţelegere cu departamentul financiar.diminuează costul distribuţiei. Limitînd numărul de intermediari operatorul măreşte gradul de control asupra segmentului de piaţă. 3.canale electronice . Astfel. este intrumentul de bază utilizat de compania “Orange Moldova”S. în urma stabilirea obiectivelor urmărite de politica promoţională şi după elaborarea bugetului promoţional compania “Orange Moldova” S. informarea.

Factorii ce alcătuiesc mediul extern al unităţii sunt grupaţi în factori ce formează micromediul şi macromediul ei. Aşadar. simboluri şi imagini avînd ca obiectiv promovarea serviciilor. În cazul doi mediul este 12 . aabordat strategia creativă. să cucerească şi să convingă audienţa pentru ca apoi săvîndă produsele şi serviciile sale. acesta implică elaborarea şi transmiterea mesajelor verbale sau non-verbale cătreutilizatori. Astfel. În primul caz mediul este privit vis-a-vis de atributele compartimentului unit de marketing şi de aceea el este constituit în mediul marketingului unităţii. „Vino şi Descoperă”. are ca obiectiv să informeze. produsele şi serviciile sale. tu şi noi toţi”. Toate aceste mesaje au scop de informare. „Împreună facem mai multe”. activitatea de promovarea a companiei “Orange Moldova”S.publicitare compania totuşi apelează la agenţiile de publicitate. Aşadar. prin aceste instrumente compania urmăreşte să asigure informarea publicului în legatură cu activitatea.A.A. iar culorile brandului ce predomină în mesaje să fie orange. „Orange Travel”.deci.De obicei mesajele verbale sunt transmise prin intermediul instrumentelor de politică comunicaţională.A. relaţii publice. exprimarea identităţii fiecărui utilizator prin alegerea tipului de serviciu: „Ce formă au dorinţele tale?”. sub marca Orange.A. alb şi negru. prin relevarea imaginii pe care operatorul o creează utilizatorului serviciului. produselor şi imaginii companiei.„Orange World”. prin concentrarea pe poziţionarea mărcii : „Bine aţi venit la Orange”. la elaborarea mesajele operatorul ţine cont de următoarele aspecte: conţinutul creativ. „Telefonul este pe mâini bune”.„Descoperiţi lumea cu permisul de v acanţă Orange”.se realizează prin intermediul tehnicilor de comunicare . precum publicitatea. prin exprimarea avatajelor funcţionale a serviciilor:„Servicii intelgente Orange". referindu-ne strict la procesul de comunicaţie al companiei. “delfin” cu genericul “bun de vorbit” ce semnifică “cu cît mai mult vorbeşti cu atît mai puţin plăteşti” şi simbolul “panteră” cu textul“pregătit de performanţă” denotă prezenţa serviciilor de ultimă tehnologie la un preţ atractiv. au fost folosite mesaje cu simboluri “fluture” însoţit de textul “ atît de uşor încît nu-l simţi” ceea ce denotă un preţ foarte mic . în activitatea promoţională compania “Orange Moldova” S. iar mesajele non-verbale operatorul le transmite către utilizator prin calitatea.difuzează către clienţi mesaje însoţite de un ansamblu de cuvinte.În procesul de elaborare a mesajului compania „Orange Moldova”S. „Eu. Toate aceste compartimente alcătuiesc mediul intern al marketingului întreprinderii. credibil şi distinct al mesajului . de promovare a imaginiicompaniei şi de creştere a vînzărilor. preţul şi ambalajul produsului Orange. Astfel. Prin mesajele elaborate compania “Orange Moldova” S. vînzarea personală. să amuzeze.la fel acesta trebuie să conţină idei pozitive şi să aibă un aspect care atrage atenţia receptorului.promovarea vînzărilor.De asemenea la lansarea noilor oferte Orange Abonament.

intermediarii. Anume aceste instituții și sunt furnizorii de forță de muncă. 2.LG. compania apelează la următoarele mijloace media cum ar fi presa. „Management” etc. Furnizorii companiei “Orange Moldova”S.precum am menționat anterior. licenţe şi produse şi echipamente tehnice. Sony Ericsson. internetul. Motorola.sunt acei prestatori de forţă de muncă. Din acestea reiese că furnizorii principali de forță de muncă ai companiei Orange sunt instituțiile de învățămînt superior. iar de echipament tehnic sunt întreprinderile specializate care prestează materie primă pentru realizarea fizică a reţelei de telefonie mobilă.2.urmărind selectarea unui personal corespunzător cerinţelor companiei.De asemenea. 2. cum ar fi Moldtelecom. Respectiv factorul uman este considerat la ora actuală cea mai importantă resursă a firmei. Analiza micromediului firmei Prin noțiunea de micromediu se înțelege totalitatea forțelor și factorilor cu care întreprinderea intră în relații directe.în instituțiile de învățămînt superior apar tot mai multe și mai multe facultăți ce țin de domeniul Telecomunicaților. care pînă în prezent a realizat investiţii în valoare de peste 2 miliarde lei .care se află în căutarea locurilor de muncă.care pregătesc cadre specializate.A. „Business și Administrarea Afacerilor”.. menite să atragă atenţia potenţialilor angajaţi.A. concurenții.1. prin intermediul facultăților de „Radioelectronică și Telecomunicații”. Iskratel.2. raporturile ei cu piaţa. Aple. Samsung. resurse financiare. organismele și instituțiile publice. cumpărătorii. furnizorul de licenţe este Moldtelecom” S.înţeles ca totalitate a factorilor ce acţionează şi influenţează activitatea întreprinderii. Furnizorii de produse tehnice ai firmei Orange sunt companiile Nokia. precum și agențiile care pun la dispoziție brațe de muncă neîncadrate. Alcatel. astfel în vederea promovării ofertei de locuri de munca disponibile. În prezent. 13 . „Marketing”. dar şi la serviciile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. etc.și de care depinde succesul întreprinderii.Aici se includ: • • • • • furnizorii. În ceea ce priveşte furnizorul de resurse financiare necesare pentru dezvoltarea companiei acesta este Grupul Orange.

De asemenea. Orange oferă produsele sale prin rețeaua celor 25 de magazine proprii din toată țara : Chișinău. Asemenea firme sunt unităţile de vânzare cu ridicata şi cu amănuntul. Drept exemplu servesc bancile din Republica Moldova: VictoriaBank.2.Bălți. etc. firmele de consulting în probleme de marketing. Clienții. agenţii de publicitate. De asemenea se întîlnesc zeci de magazine în care îți poți procura produse Orange de la telefoane pîna la notebook-uri. vinderea și distribuția produsului Orange sunt numeroși.Intermediarii reprezintă agenţii economici ce participă la promovarea. agenţiile de publicitate. după posibilitățile de rambursare a creditului. dealerii etc. ca compania are legături strînse cu băncile. ea trebuie să gândească bine asupra calităţii şi preţului serviciilor prestate. de asigurare şi alte activităţi economice.3.deoarece este imposibil de a ajunge la un asemenea apogeu de dezvoltare printre rîndurile companiilor prestatoare de servicii telefonice fără susținerea și fără colaborarea cu astfel de firme.un rol deosebit il au firmele de cercetare de marketing. care ajută întreprinderea să găsească cumpărători şi să realizeze vânzările către aceştia.Comrat. Agentii economici care se ocupa de promovarea.Edineț.deoarece ei alcătuiesc piaţa de desfacere ai companiei.2. Când întreprinderea decide să folosească servicii de acest gen. intermediarii financiari. fără de aceștia este imposibilă existența întreprinderilor.aș putea spune cu exactitate. agenţiile prestatoare de servicii de marketing. 90 de magazine parteneri Orange și mai mult de 1600 de puncte de vânzare Orange PrePay. Intermediarii financiari includ bănci.2. un mod foarte simplu și eficient sunt și cartelele de reîncărcare cu o perioadă destul de mare de valabilitate.care ajută la tranzacții financiare etc. care sprijină întreprinderea în promovarea produselor sale pe pieţele cele mai avantajoase. În mediul de marketing al companiei Orange. În această categorie se includ mijlocitorii. firme de consulting în probleme de marketing etc. care au rolul de a ajuta tranzacţiile financiare şi de asigurare ale întreprinderii. ceea ce iți dă posibilitatea de a-ți suplini contul la orice post de achitare a serviciilor telefonice. societăţi de credit. Agenţiile prestatoare de servicii de marketing sunt firme de cercetare de marketing. Daca ar fi să vorbesc despre compania Orange referindu-mă la intermediarii săi. Mijlocitorii sunt firmele aflate în căutarea canalelor de distribuţie.Orhei etc.2. vinderea şi distribuţia produselor. 2. MobiasBanca.Agroindbank. reprezentată de: 14 . brokerii. cu ajutorul cărora îți poți suplini contul în orice timp și-n orice loc.Cahul..

4. IDC(operator pe teritoriu Transnistriei). Pe toţi aceşti clienţi compania îi divizează în două categorii. Astfel. pentru consumatori.1) piaţa consumatorilor . astfel.A. În Moldova . grupul Orange se ocupă de fiecare dintre aceştia abordînd o strategie de atragere a clienţilor indiferent de activitatea lor avînd la dispozitie orice servicii pentru orice client.”Orange Moldova”S.A. deţine locul 1 cu cca 2. serviciile şi tehnologiile de telefonie mobilă. obţinând în rezultat profit. Orange oferă o gamă extinsă de soluţii de comunicaţii clienţilor săi.se referă la clienții care au plecat peste hotare. Concurenții. este parte a grupului Orange-France Telecom. Astfel.Orange este lider cu 2. monopolistul pieţii de telefonie mobilă autohtonă. de la servicii de bază până la servicii integrate de voce şi date fixe şi mobile. 4)piaţa internaţională . care încheie contracte cu companiile guvernamentale în schimbul obținerii anumitor beneficii.1 milioane de clienţi. este o strategie agresivă prin care abonatul incoştient devine client fidel . clienţi din categoria Business Class (firme. 2) piaţa de distribuţie . după numărul de utilizatori compania “Orange Moldova” S. Moldcell deține locul 2 cu cca 1 milion de utilizatori şi iar serviciilor 15 . Principalii clienţi ai reţelei de telefonie mobilă sunt studenţii. Marea majoritatea abonaţilor devin clienţi fideli. agenţii) şi a doua categorie sunt persoanele fizice (studenţii şi pensionarii). concurenţii direcţi ai operatorului Orange care prestează servicii tot în standartele GSM şi CDM sunt Moldcell. în a doua jumătate a anului 2007 Agenţia Naţionlă pentru Protecţia Concurenţei a declarat compania “Orange Moldova” S. Abordînd mediului concurenţial.A. această situaţie s-a creat din cauza politicii de produs promovată de companie.A. 3) piaţa guvernamentală – este formată din instituţii sau agenţii.1 milioane utilizatori . cu 209. care constituie o verigă importantă ce-i permite săşi optimizeze şi să-şi îmbunătăţească ofertele.se referă la cumpărarea bunurilor şi serviciilor pentru consumul personal. menţionăm că acesta defineşte concurenţii companiei “Orange Moldova” S.2. atât utilizatorilor individuali.Unité. Pe piaţa telefoniei mobile. persoanele fizice şi juridice şi pensionarii. Totodata.6 milioane de clienţi pe cinci continente. ba chiar să-şi revizuiască performanţele întregii afaceri printr-o ofertă mai atractivă la preţ şi calitate.este formată din agenţi economici ce cumpără bunurile şi serviciile Orange pentru vânzare. aşadar . 2. cât şi companiilor. una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume.

Concurenţii indirecţi ai operatorului Orange sunt Moldtelecom. mijloacele de informare în masă (mass-media). să fie multumiți de serviciile acordate.). încurajarea ideilor lucrătorilor contribuie efectiv la ameliorarea şi formarea micromediului de marketing din cadrul întreprinderii. ameliorându-şi imaginea sau reputaţia. mici bucătării în cadrul fiecărui department. De aceea. Compania organizează mişcări pentru protecţia consumatorilor. automobile Orange Moldova. factorii precum ambianţa plăcută în cadrul companiei. de asigurări etc. care influenţează activitatea întreprinderii prin deciziile de cumpărare a bunurilor şi serviciilor acesteia. cantina proprie a organizaţiei cu preţuri reduse.Organizațiile Publice. promovarea diverselor concursuri de echipă cu premii mari. care influențează. cum ar fi săli de odihnă. promovarea personalului.Unité le revine locul 3 cu cca 500 mii de clienți . care oferă întreprinderii posibilitatea de a obţine fonduri.5.La lansarea fiecărui produs de fiecare dată se ţine cont de organizarea şedinţelor de presă prin intermediul căruia serviciul este promovat. 2. prin deciziile lor de cumpărare. prin diferite acţiuni trebuie creat un climat de echitate şi justiţie socială în interiorul organizaţiei. Astfel. ecologiştii. cît și de marele public. Sentimentele de mulţumire. tind să menționez faptul că Orange are grijă ca personalul propriu la companiei . ONG-uri etc. dotarea cu suficiente tehnologii utilizate în activitatea de lucru. • grupuri de interese (mişcarea pentru protecţia consumatorilor. StarNet şi SunCommunications. • marele public. care includ ziarele şi revistele. siguranţă şi mândrie pe care le manifestă angajaţii se transmit şi în exteriorul organizaţiei. societăţi de investiţii. În cadrul Companiei diferențiem următoarele categorii de organisme publice: • • publicul financiar (bănci.).3. • personalul propriu al organizaţiei. dezvoltarea relaţiilor colegiale prin organizarea diferitelor evenimente numai cu personalul întreprinderii şi cu familiile acestora. prin diferite manifestări. uniuni şi asociaţii profesionale şi de artă. condiţii bune de lucru. prestatori de servicii internet. radiodifuziunea şi televiziunea.2. avînd scopul identificării şi aducerii la cunoştinţa publicului prin intermediul mesajelor şi apelurilor vocale despre unele fraude şi alte practici negative. cît și de condițiile de muncă oferite angajaților. Analiza macromediului firmei 16 . organizaţia poate influenţa (pozitiv) opinia marelui public.traininguri . Referitor la acest subiect. 2.

are efecte multiple asupra activităţii întreprinderii. constituind unul din factorii de formare a cererii serviciilor de telefonie mobilă.” De asemenea. întrucât influenţează decisiv funcţionarea şi dezvoltarea 17 . Mediul în care își desfașoară activitatea este unul stabil. Actualmente.2 Mediul economic Mediul economic este elementul esenţial atât la nivel naţional. deoarece populaţia în calitate de partener al acesteia se află atât în postura de beneficiar al rezultatelor obţinute de ea. cît şi în postura de creare a acestora.minute gratuite în rețea etc. repartizarea teritorială şi pe medii (urban-rural).lucruri care prind bine la consumatori. pentru aceasta. care influențează în mod direct compania Orange. structura populaţiei. puncte PrePay şi telefoane la prețuri speciale. ceea ce presupune studierea continuă a prognozelor demografice. juridic și cultural. cât şi internaţional cu impact semnificativ asupra întreprinderii.pentru elevi aceasta oferă un plan tarifar avantajos ”Juno” care le oferă posibilitatea de a comunica mai ieftin cu semenii săi care au activat acest plan tarifar. luînd în considerație atît mediul demografic.3. mai ales în ceea ce priveşte nivelul. Mediul demografic reprezintă forța majoră care ține compania „pe picioare”. primeşti o combinație unică de avantaje: numere magice. Pentru populația ce emigrează sunt oferite serviciile roaming.de asemenea are oferte atractive.pentru populația mai în vîrstă compania oferă la prețuri avantajoase telefoane simple în utilizare și cu butoane mari și luminoase.de exemplu. În funcție de vechimea în rețea. 2.pentru celelalte categorii ale populației Compania ”Orange” .3.Orange oferă o gamă largă de oferte atractive pentru toate categoriile de vîrstă ale populației. dinamica.precum ar fi abonamentele. economic cît și cel tehnologic. . de tipul abonamentului și de valoarea facturii lunare.1 Mediul demografic Mediul demografic este variabila macromediului cu multiple influenţe asupra activităţii întreprinderii. este oferit clienților pogramul „O relație pe termen lung” – „Prin noul program Orange îţi oferim şi mai multă valoare şi te răsplătim pentru că ai ales Orange. minute sau credit. situaţia demografică.Rețeaua Orange își desfășoară activitatea în legatură directă cu nevoile și cerințele impuse pe piață. Din acest motiv.ce sunt destul de accesibile și astfel și cei ce pleacă din țară rămîn într-o anumită măsură clienți ai companiei Orange. 2. fiind în rezultat o sursă de muncă importantă. Orange propune proiecte avantajoase pentru a mentine numarul clienților și nu în ultimul rînd de a mari numărul lor. politic.

calitatea tehnologiilor care pot fi achiziţionate. În ceea ce ține de prețuri putem spune că creșterea prețurilor aproape nu influențează compania Orange . cât şi prin structurarea pe ramuri.folosind tehnologiile avansate și. repartiţia. performează tehnologiile deja avute. asigură companiei Orange mai mulți clienți. orientarea fondurilor destinate cercetării-dezvoltării. iar în ultima jumătate de an „Orange Moldova” a lansat un nou standard de îmbunătăţire a calitaţii vocii pentru telefoanele mobile. 3G+ în Chişinău şi alte oraşe.luînd în considerație faptul că utilizarea telefoniei mobile în zilele noastre este o normă.ei.aceasta avînd o stabilitate a prețurior pentru serviciile oferite . El îşi pune amprenta în special asupra gradului de înzestrare tehnică şi a ritmului modernizării produselor şi tehnologiilor. fiind în creștere. 2.3. HD voice. roaming pentru abonaţii Orange Abonament în 91 ţări şi pentru abonaţii Orange PrePay în 32 ţări. toate compartimentele ei. numărul brevetelor şi licenţele înregistrate. sistemul de impozite şi taxe.posibilitatea de prestare a serviciilor sale pe arie mai mare pentru mai mulți consumatori. Veniturile disponibile medii. noile 18 .2% din populaţia Republicii Moldova.veniturile populației nu vor afecta în mare masură veniturile companiei. Compania Orange merge în pas cu progresul.De asemenea. Constituie cadrul concret în care întreprinderea activează. evoluţia ratelor etc. calitatea cercetărilor tehnice la care are acces. fiind definit atât de raporturile care apar în societate în producţia. Din punct de vedere al trasăturilor tehnice “Orange Moldova” S. subramuri şi domenii de activitate. GPRS roaming în 27 ţări . are o acoperire GSM şi GPRS la 98.Totuși. schimbul şi consumul bunurilor materiale şi serviciilor. în epoca actuală.astfel veniturile firmei vor fi în creștere.ce se vor folosi de serviciile mai puțin scumpe.A. în mod concret prin: invenţii şi inovaţii. avînd oportunitatea. constituie cadrul de dezvoltare a întreprinderii care vizează toate domeniile de activitate. Factorii economici vizează alocarea resurselor în societate şi de aceea specialiştii în marketing trebuie să urmărească.etc.ci și își asigură majorarea numărului de utilizatori ai rețelei.1% din teritoriul şi 99. Tehnologiile performante asigură mărirea razei de acoperire a rețelei Orange deci.3. acoperire EDGE în 36 cele mai mari oraşe din Moldova.O decizie de marketing des utilizată de companie pentru a nu fi influențată negativ de factorii economici este oferirea reducerilor și a diferitor promoții prin care nu numai că se menține lider pe piață. pentru adoptarea celor mai bune decizii: veniturile. produse noi. Mediul tehnologic Mediul tehnologic.

2. cum sunt: crearea noilor locuri de muncă. impunând o diversificare a politicii de piaţă. care se reflectă în relaţiile întreprinderii cu piaţa.poate contribui la creşterea eficienţei activităţilor de marketing.aceasta avînd o oportunitate de promovare mai activă în perioada sărbatorilor. creează noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor. schimbă modelele cererii.compania Orange promovează activ acțiuni de caritate. Compania tinde să asigure o dezvoltare stabilă a afacerii sale.donațiile de calculatoare etc. identifică noi nevoi .astfel nu numai ajutînd copiii sau oamenii cu dereglări ș.căutarea și oferirea unor servicii din ce în ce mai importante(de exemplu :trecerea de la 3G LA 4G. social şi educaţional este constituit din totalitatea factorilor. tradiţii. relaţiilor şi instituţiilor care vizează sistemul de valori. protejarea intereselor economiei naţionale. Protecţia concurenţei a devenit o necesitate. 2.oferirea serviciilor de tv online pe telefon. credinţe şi normele care modelează societatea şi reglementează comportamentul indivizilor şi a grupurilor în general prin ambianţa de muncă şi viaţă. dar asigurîndu-și și o faimă bună în populație.3.a. descoperă noi consumatori. condiţiilor.sărbătorile de paști . condiţiile pieţii. etc. Mediul socio-cultural Mediul cultural.deoarece concurenţa în afaceri este în interesul 19 . Orange Moldova urmează permanent principiile de responsabilitate socială.5 Mediul institutional-legislativ Sistemul instituţional-legislativ stabileşte cadrul în care întreprinderea îţi poate desfăşura activitatea asigurând utilizarea resurselor. plata impozitelor.În plan educațional fundația Companiei Orange este bine cunoscută prin programul de burse pe care îl oferă.astfel obiectivele esenţiale ale legislaţiei care supraveghează afacerea.). atrăgând o atenţie sporită nu doar laturii economice.venind permanent cu idei ingenioase pentru clienții săi.4.zilei de 8 martie. ci şi a celei sociale. dar şi prevenirea orientării în direcţii nefavorabile. obiceiuri.Compania ”Orange” se evidențiază evident în perioada sărbătorilor de iarnă. realizarea de programe sociale pentru personal. supraviețuirea profitabilă pe piaţă. etc. Factorul respectiv are un aport pozitiv asupra companiei Orange . Factorii educaţionali şi în special învăţământul contribuie direct la amplificarea nivelului de cultură şi schimbarea mentalităţii membrilor societăţii.3. vor asigura o stabilitate în societate între producător şi consumator.descoperiri tehnico-ştiinţifice modifică capacitatea şi structura serviciilor. Faptul că majoritatea populației deține religie ortodoxă nu influențează asupra întreprinderii. În legătură cu partea socială a mediului . Obiceiurile şi tradiţiile au o influenţă pozitivă asupra Companiei Orange.

În prezent compania a reușit cu succes să-și promoveze și să distribuie produsele și serviciile sale. CAPITOLUL III CONCLUZII ȘI PROPUNERI Orange este cunoscut pe piața moldovenească ca fiind singurul operator de telefonie mobilă care acoperă 99% din populație și 97. tehnologiile folosite de compania Orange sunt de o înaltă calitate şi nu afectează mediul natural.întrucît este un mediu încurajator pentru orice inițiativă ulterioară a acesteia.Moldova se menține o situație politică instabilă . Aşadar.. beneficiind de experiența vastă acumulată de Grupul 20 .7 Mediul natural Un al factor al mediului extern „Orange Moldova” S.A. încurajând producătorii să-şi concentreze atenţia pe satisfacerea nevoilor consumatorilor. respectînd legislația și aflînduse într-o stare de concurență loială cu ”dușmanii” săi principali: Moldcell și Unité. 2. întrucât aceasta încearcă prin nenumărate mijloace să profite de pe urma consumatorilor.1 milioane. dar să şi combată degradarea lui.6 Mediul politic Stabilitatea politico-legală și susținerea din partea statului prin premii. Rezultatele excelente pe care le deține sunt determinate de personalul bine instruit in domeniul managementului cît și specializarea în: vînzări și relații cu clienții.3. Pentru a-și menține o poziție cît mai favorabilă pe piață compania Orange își desfășoară activitatea.garantează într-un anumit fel și instabilitatea numărului de clienți actuali și potențiali. 2. La fel și protecţia consumatorului constituie o preocupare majoră .care în condiţiile actuale obligă întreprinderea să folosească numai tehnologii nepoluante şi să-şi organizeze astfel întreaga activitate încât să protejeze mediul ambiant. astfel atingînd la sfîrșitul anului 2012 cifra de afaceri record si un numar mare de clienti – 2.Totuși faptul că în R.consumatorului. este un factor destul de important al macromediului ”Orange Moldova”. Lucrul în cadrul companiei Orange reprezintă o oportunitate extraordinară de a începe sau de a continua cariera într-un mediu stimulativ. este mediul natural.3.63% din toate orașele țării. gama largă de produse și servicii adresate clienților cu diferite categorii de venituri.

2. un grup cu renume mondial. 7.Marketing Philip Kotler – Managementul marketingului Philip Kotler – Principiile marketingului C. 8. Bibliografie: 1.France Telecom. Lefter.fără abateri bruști de la viteza medie acceptabilă pentru a naviga pe internet. ASE Bucuresti Virgil Balaure . 3. ed. 4.wikipedia. 6.org Documente oferite de Compania Orange 21 . C. 5. Anghel – Marketing.md L. Bratucu .prețuri mai mici decît cele din prezent pentru comunicarea în rețea și în afara rețelei Orange. www.orange.Marketing www. Principalele mele propuneri pentru îmbunătățirea serviciilor companiei ar fi oferirea unui internet ”portabil” mai rapid decît în prezent.