Crear un trencaclosques “jigsaw puzzle” amb GIMP

L'altre dia a una activitat formativa de creació de materials per a PDI amb Notebook va sortir la qüestió de com es pot crear un trencaclosques de peces planes, tipus jigsaw puzzle dins del Notebook. Vam pensar diferents alternatives, com ara utilitzar una aplicació Flash (...existeix ?), tot i que que això sol donar problemes a Linux-Ubuntu. Una altra forma és utilitzar imatges amb fons transparent i amb la forma de les peces del trencaclosques. La tècnica de crear imatges amb fons transparent és molt útil, a més, per poder inserir imatges amb aquestes característiques a diferents aplicacions i eines d’autor, si es volen superposar a altres objectes de manera que només sigui visible una part de la imatge: per exemple, per col·locar

una silueta retallada sobre un fons diferent. Per començar. obrim la imatge o foto amb la qual volem crear el nostre trencaclosques. També proposam altres alternatives cap al final. per exemple al Notebook. Aquest és un petit tutorial per crear peces de puzzle amb GIMP i posteriorment utilitzar-les a qualsevol programa. n'hi ha prou amb seguir els passos detallats. No és gaire difícil. aquest experiment amb resultats pudents (il·lustració de l'autor): . Al nostre cas. Pas 1.

Cream una nova capa. clicant a la icona de la part inferior esquerra (pàgina en blanc). Si no és així. triam emplenar de blanc: Ens asseguram de seleccionar aquesta capa fent-hi clic al panell de capes. Pas 3. Pas 2. . A aquesta capa hi crearem les peces amb un dels filtres que inclou el programa GIMP.El panell de capes ha de ser visible. Aquest filtre el trobam a Filtres > compon > patró > puzle. anam a Finestra > diàlegs encastables > capes per mostrar-lo. A les opcions.

Ens mostrarà un quadre de diàleg per triar el número de peces i les seves característiques: .

Això ens crearà la forma de les peces del puzle a la capa en blanc que hem creat abans. el que farem serà retallar aquestes peces a partir de la nostra imatge. A continuació. .

. fem clic a la capa de les peces del puzle. Pas 6. Això seleccionarà tota l'àrea de la peça. Copiam (es pot fer amb la drecera de teclat Control + C).Pas 4. Amb la 'vareta màgica' o eina de selecció d'àrea contígua. Enganxam i crearà una capa provisional flotant per sobre de la capa de la imatge. fent-hi clic al panell de capes. a la zona blanca d'una de les peces. Passam a la capa de la imatge original. Pas 5.

Fem clic a la icona de 'nova capa' (icona amb una pàgina en blanc.Pas 7. a la part inferior esquerra del panell de capes). . amb fons transparent i només el tros d'imatge retallat. Això enganxarà la nostra imatge en una capa nova.

i res quan és invisible). aquí es veurien les dues capes inferiors..).Pas 8 (. Per poder seleccionar còmodament les peces. Per exemple. amb la icona que tenen a l'esquerra (mostra un ull obert quan la capa és visible. podem canviar la visibilitat de les capes. i les dues superiors no: .. Repetim el procés amb les peces que resten.

perquè si no està activada. triam Exportar > format PNG amb fons transparent. Fem invisibles totes les peces excepte la que volem exportar (de la manera indicada abans. per exportar les peces una a una. en exportar podeu utilitzar un nom que vos indiqui la posició de les peces.) Aquestes peces mantindran la seva transparència..Pas 9. (per fila 1. amb la icona de visibilitat al panell de capes). de manera que es poden adjustar perfectament unes a les altres perquè no mostren el . Aquesta opció és imprescindible. Finalment. Per més conveniència. per exemple amb un sufix com f1c1. les imatges tendrien un fons de color sòlid que impediria que es mostressin retallades de la manera que cal per fer el puzzle. fila 2 columna 2. columna 1.. etc. i al menú de Fitxer. f2c2.

a qualsevol aplicació que admeti imatges en format PNG amb fons .fons blanc que faria que es tapéssin en aproximarles: Ara es poden importar dins de la presentació de Notebook per fer el puzle. Es poden importar. de fet.

transparent. Aquí teniu un exemple de trencaclosques (format de Smart Notebook). El puzzle final té algunes opcions més. Un exemple: Un altre servei molt semblant: Jigsaw Planet. Aquest puzzle també es pot incrustar dins d'una pàgina (botó share > embed). etc. un blog. El resultat es pot inserir dins d'una pàgina web.. precisament el que ens ha servit per al tutorial. També hi ha pàgines web que creen i permeten resoldre el puzle. un botó per tornar a escampar les peces. com una plantilla de mostra "ghost". . tries el número i tipus de peces i genera el jigsaw puzzle. com les següents Aquests són alguns generadors de puzzles que podeu utilitzar online: Puzzle. cal dir que hi ha aplicacions especialitzades per crear puzles automàticament. Igual que a zoodu. especifiques el número de peces. de Zoodu: tries una imatge de la teva màquina. Podeu moure i girar les peces fins a col·locar-lo com cal. i el genera. Deixant de banda Notebook.. com ara JClic i altres.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful