You are on page 1of 3

ACORDEON

PROGRAMA ANALITICA

Durata studiului: 3 ani

ANUL I -Sondaj asupra cunostintelor si aptitudinilor cursantilor; organizarea clasei.Despre acordeon (scurt istoric, structura acordeonului, consideratii generale, locul n miscarea artistic de mas). -Notiuni si pricipii generale de muzica.Sunetul muzical. Scrierea muzical (portativ, note, cheie).Notele portativului superior (al mainii drepte), -Exercitli de citire a notelor. -Pozitia corect a corpului i a minilor in timpul cntatului.Notarea degetelor (digitatia).Mnuirea corect a burdufului. Valorile notelor. - despre msur, bar de msur simpl, dubl, bar final. Semne de repetitie -Exercitli practice la mna dreapt cu valori de not intreag, doime si patrime n msura de 2/4; 4/4; i n intervalul a cinci note consecutive. -Semne de prelungire a sunetelor. Punctul de prelungire. Msura de . Legato de durat. Sincopa. Exercitii la mana dreapta pe aceste probleme -Pauzele corespunztoare valorilor de note. Exerciii cu pauze corespunztoare valorilor de ptrimi, doimi, not ntreag n msurile de 2/4; 3/4/; 4/4. -Partea stng a acordeonului descriere; ce trebuie stiut despre structura cutiei bailor.Notatia basilor (portativul inferior, cheia de Fa).Exerciii pentru mna strng cu basii fundamentali (rndul doi Fa, Do, Sol). Exercitii pentru amndou minde cu valori de not Intreaga doime, doime cu punct, ptrime - mna stng cu basii fundamentali (F, Do, Sol). -Acordul major la mana stanga.Exerciii, studii i piese cu acordurile majore ale notelor Fa, Do, Sol. Anacruza. -Optimea. Exercitii cu aceast valoare de not n msurile de 4/4; 3/4; 2/4;3/8; 6/8. Mici cantece cu optimi, la ambele mini. Exerciii cu optimi pentru dezlegarea degetelor si depsirea a cinci note consecutive. Coroana. Accentul. -Gama Do major la mna dreapt .si la mana stng n valori de doime, ptrime i optime. Gama la minor natural. - exercitii i studii practice ale gamei Do Major i la minor (la mini separat i impreuna).

-Patrimea cu punct. Masura de 3/8. exerciii, studii i piese cu ptrimi cu punct n msurile de 3/8; 2/4; 3/4: 4/4; 6/8. -Intervalele muzicale. Exercitii, studii si piese cu note duble la intervale de tera, cvart, cvint, sext i octav. Semnele de alteratie Numarul orelor pentru fiecare tema este lasat la latitudinea coordonatorului de curs. Material de repertoriu. 6-10 piese de muzic popular, uoar sau cult. Material obligatoriu de parcurs in timpul anului: 16-20 studii cu ambele mini n valori de note invate si acompaniamen armonico-ritmic cu acordurile majore invate. Material pentru examen: -Gama Do Major i La minor natural pe dou octave la ambele mini in valori de ptrimi si optimi; - Un studiu cu ambele maini; - o pies la alegerea cursantului Anul II -Organizarea elasei. recapitularea materiaiului parcurs n anul 1. -Acordurile (Major, minor, septim de dominant; septirn micsorat); de 3 si 4 sunete. Rasturnarile acordurilor la mna dreapt. Rsturnrile acordurilor la mna stng. Exerciii, studii si piese cu intervale i acorduri. -aisprezecirnea. Exerciii, studii, piese cu valori de saisprezecimi, -Gamele majore - formarea gamelor pe sistemul cvintelor, cercul gamelor, ordinea accidentilor. Exerciii, studii i piese pentru consolidarea deprinderilor si cunostinelor dobndite. -Termeni de miscare, nuane, expresie si interpretare. Legato de expresie; staccato; portato. Exerciii, studii si piese pentru consolidarea deprinderilor si cunostintetor dobndite. -Msura de 2/2 -"ALLA BREVE" . Exercitii si piese in aceasta masura. -Gamele minore (naturale, armonice si melodice) la mana dreapt in valori de patrimi si optimi. Exerciii, studii, piese in tonaliti minore. -Exercitii, studii si piese in tonalitati minore cu acompaniament in care acordurile de la mana stanga s se gseasca si in rsturnri. -Exercitii si studii cu.acordul de septima de dominanta la mana stng in stare directa si in rsturnri.Piese de muzica populara, usoara si cult ce conin aceste acorduri. -Gama cromatic la mna dreapt si la mna stang. Exerciii, studii si piese pentru consolidarea acestei teme. -Abreviatiuni (prescurtri) -Registrele instrumentului descriere, notaii,efect sonor; registre de bas. Exercitii, studii si piese cu schimbuir de registre

Material de repertoriu.8-10 piese de muzic popular, uoar sau cult. Material obligatoriu de parcurs in timpul anului: amele majore si minore cu pana la 4 alteratii. 10-15 studii melodice si armonice Material pentru examen: o gama pe doua octave cu arpegiul si acordul respectiv, 1 studiu intr-o tonalitate cu 2-3 alteratii, o piesa de muzica populara, usoara sau culta la alegerea cursantului, o descifrare la prima vedere.

Anul III -Organizarea clasei. Recapitularea materialului parcurs in anii I si II -Acordul de septim micsorat la mana stng (rndul 6).Exercitii, studii si piese cu acest acord (numai pentru acordurile cu 6 rnduri mna stng). -Ornamente melodice.Apogiatura simpl, dubla, simpla, cvadrupla. Mordentul (superior si inferior), Grupetul, trilul, tremolo -Msuri mixte: 5/4; 5/8; 7/16 -Glissando si tremolando -Cifrajul la acordeon. inlocuirea portativului inferior prin cifraj. -Transpozitia la acordeon. Exercitii de transpozitie scrisa si orala -Rolul acordeonului in orchestra. - Piese la 2 si la 3 acordcoane. Numarul orelor pentru fiecare tem este lasat la latitudinea coordonatorului de curs Material dc repertoriu: 6-10 piese de muzic populara, usoara sau cult. Material obligatoriu de parcurs n timpul anului: Gamele majore si minore, arpegii, acorduri; 10-15 studii melodice si armonice. Material peutru examen: I gam pe dou octave cu arpegiile si acordurile respective (cu 4-5 alteratii); I studiu de tehnic avansat; 1 pies solistic de muzic popular, usoar sau cult; o citire la prima vedere.